Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Raziskujte V živo Podkasti Moj 365 Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Za otroke Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Izbor

Najboljše jutro

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro. Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro! Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

93 min

Karlo Špacapan

Avtor glasbe in besedila: Iztok Mlakar Iztok Mlakar je dramski igralec, znan po svojih satiričnih pesmih, ki so prava tipologija slovenskega malega človeka. Skladba Karlo Špacapan je izšla na Mlakarjevem prvencu Štorije in baldorije, leta 1990. V oddaji bo tekla beseda tudi o tem, zakaj ljudje v gostilnah, ob vinu, tako radi politizirajo? In kakšne so gostilniške debate o oblasti? V oddaji osvetlimo fenomen družbenokritičnih popevk, ki pogosto opevajo skepso slehernika do vsakdanjih političnih pretresov in oblastniških menjav.

7 min

Možganska kap

Možganska kap je nevrološka bolezen. Je eden izmed glavnih vzrokov smrti v svetu in je med najpomembnejšimi dejavniki za nastanek trajne kognitivne ali telesne oviranosti, ki vplivata na kakovost življenja bolnikov in njihovih svojcev. Znanje lahko rešuje življenja, zato bomo v oddaji Ah, ta leta! o možganski kapi danes govorili z dr. Natašo Milivojevič, vodjo oddelka nevrološke intenzivne medicine na Nevrološki kliniki ljubljanskega kliničnega centra. Kako mu je možganska kap spremenila življenje, bo z nami delil Pavle Rogelj, ki je bil v času, ko je doživel možgansko kap, v najboljših letih, vodil je uspešno podjetje, imel veliko prijateljev, bil je tudi v dobri kondiciji. Potem pa se je nekega aprilskega dne med igro tenisa v trenutku vse spremenilo. Številne ob možganski kapi prizadete funkcije lahko z rehabilitacijo bistveno izboljšamo in obnovimo. Zato bomo predstavili nekaj terapij, ki jih izvajajo v naših rehabilitacijskih centrih. O življenju po možganski kapi bodo govorili tudi v okviru izobraževalnega programa Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani od 27. do 29. septembra. Na njem se bomo predstavili tudi z našo oddajo. Skozi številne druge zanimive vsebine pa nas bo popeljala predsednica programskega sveta Festivala Vlasta Nussdorfer.

25 min

Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

130 min

Osmi dan

Obiskali smo 35. Grafični bienale Ljubljana, ki poteka pod naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Skoraj 50 umetnikov se predstavlja na več prizoriščih, umetniško vodenje pa je tokrat prevzel ganski vizualni umetnik Ibrahim Mahama. V studiu bomo gostili letošnjo prejemnico večernice za najboljše mladinsko literarno delo Špelo Frlic. Prisluhnili smo koncertom na 13. Festivalu ustvarjalne glasbe in improvizacije, ki ga kurira bobnar Zlatko Kaučič in po novem poteka v Medani. Poglobili smo se v bogat ustvarjalni opus arhitektke in oblikovalke Janje Lap, ki je predstavljen na pregledni razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. V intimnem vzdušju manjše dvorane v Marostici v Italiji pa sta nastopila škotski tradicionalist James Yorkston in švedska indie pop zvezda Nina Persson, pevka skupine The Cardigans.

30 min

Psihoterapija

V Tarči tokrat o psihoterapiji – tako imenovanem divjem zahodu Slovenije, kjer se spopadajo različne interesne skupine, kratko pa potegnejo ljudje v stiski, ki iščejo pomoč. Seveda si na trgu, ker v javnem zdravstvu zaradi dolgih čakalnih dob do pomoči pridejo prepozno, zaradi visokih cen storitev lahko privoščijo le redki. Svoje storitve zdaj lahko ponujajo tudi popolni šarlatani kot tudi zdravniki iz javnega zdravstva. Bi z vključitvijo psihoterapevtov, ki so se izobraževali v zasebnih šolah in na teološki fakulteti, skrajšali čakalne vrste v javnem sistemu? V zadnjem času se je vnel hud spor pri pripravi zakona o psihoterapiji, ki bi določal, kdo sploh je psihoterapevt in kdo ima lahko dostop do javnega denarja.

60 min

Napredek pri zdravljenju demence

Nemki Augusti Deter je pri 50 letih začel pešati spomin. Psihiater in nevropatolog Alois Alzheimer ji ni znal pomagati. Toda po njeni smrti je opravil obdukcijo in v njenih možganih opazil nenavadne skupke proteinov. Auguste je bila prva bolnica, pri kateri so odkrili Alzheimerjevo bolezen. 120 let pozneje po vsem svetu s to boleznijo živi kar 44 milijonov ljudi. A učinkovitega zdravila še vedno nimamo. Kako pa na bolezen vplivata dve novi zdravili, ki sta lani prišli na trg v ZDA? Med znanstveniki, ki raziskujejo vzroke in mehanizme Alzheimerjeve in drugih oblik demence, so tudi slovenski. Eni skupini je uspelo najti protein, katerega sprememba vpliva na razvoj frontotemporalne demence. Druga pa išče vzrok za nastanek nevrodegenerativnih bolezni med glivami, ki živijo v našem pomivalnem stroju.

25 min

Dobro jutro

21. septembra obeležujemo Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, zato se bomo tej temi posvetili tudi v oddaji Dobro jutro. Povabili vas bomo na sprehod med krošnjami, pokukali bomo v najbolj prijazen in gostoljuben mladinski hostel, vas povabili na samooskrbni tek na Pohorje, razložili kaj so probiotiki in kako jih uporabljati ter se naučili kako jesenko zasaditev povezati z opremo stanovanja.

130 min

Dobro jutro

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

131 min

Prodor Indije

Odmevno srečanje predstavnikov 20 največjih svetovnih gospodarstev je gostiteljico Indijo z močnim predsednikom vlade Narendro Modijem okrepilo med svetovnimi velesilami. Indija je letos po številu prebivalcev prehitela sosedo Kitajsko. Po gospodarski moči se je uspešno povzpela na peto mesto, a po napovedih Mednarodnega denarnega sklada bo do konca desetletja na tej lestvici prehitela še Nemčijo in Japonsko. V Globusu o prodoru in načrtih Indije, azijske jedrske velesile, ki jo nevarno prežemata hindujski nacionalizem in medetnično nasilje.

20 min

Slovenski magazin

Za letalo, ki ga dela modelar več kot eno leto, je potrebnega veliko znanja: od poznavanja različnih materialov, konstrukcij, številnih ročnih tehnik do meteorologije. V starem mestu Škofja Loka ustvarjajo štiri umetnice. Vse so del Sodobnega tekstilnega centra – Kreativnice. Miha Debevec je znan slovenski harmonikar, ki ima na svojih policah že veliko zmag z različnih, tudi najprestižnejših tekmovanj z vsega sveta V bližini Idrije se pod prepadnimi stenami razkrije pogled na prelepo, skrivnostno kraško Divje jezero, ki velja za pomemben delček slovenske naravne dediščine Jadralstvo je strast: iskanje pravega vetra, napenjanje jader in prostrano brezmejno morje in Andraž Mihelin je skupaj s svojo ekipo zapisal življenje prav temu.

24 min

Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega Viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

130 min

80. Beneški filmski festival in Cinehill Petehovac

Letošnji 80. Beneški filmski festival je z zlatim levom za življenjsko delo nagradil italijansko režiserko Liliano Cavani in hongkonškega igralca Tonyja Leunga. Zaradi stavke hollywoodskih scenaristov in igralcev je bilo na rdeči preprogi manj zvezdnikov kot običajno, a filmska letina je bila vredna ogleda. Žirija, polna zvenečih režiserskih imen z Damienom Chazellom na čelu, je zlatega leva za najboljši film podelila Yorgosu Lanthimosu za Nesrečna bitja (Poor Things), srebrnega leva pa si je prislužil japonski oskarjevec Riosuke Hamaguči za film Zlo ne obstaja (Evil Does Not Exist). Slovenski ustvarjalci sodelujejo v programu Venice Classics; Slovenska kinoteka je s partnerji iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Avstrije predstavila restavrirani jugoslovanski film Slike iz življenja udarnika Bata Čengića. Bili smo tudi na prvem festivalu Cinehill Petehovac, nasledniku Motovunskega filmskega festivala, s katerim se je začela pisati nova zgodba v Gorskem kotarju.

31 min

Pogovor s predsednico DZ in o stanju po poplavah

V oddaji Arena pričakujemo Urško Klakočar Zupančič, predsednico Državnega zbora in vidno članico Gibanja Svoboda, ki bo komentirala aktualne politične dogodke. Matic Tasič, župan občine Prevalje, bo povedal, kaj se dogaja na terenu ene najbolj prizadetih občin v nedavnih poplavah. Ob tem pa še redni rubriki komentar tedna in pomoč za družino.

48 min

Tednik

Sašo Hribar. Kdo bo skrbel za starejše? Smrtonosna zombi droga. Lepe in ponosne na gube.

50 min

Po poplavah podjetno naprej!

Škoda v gospodarstvu zaradi poplav bo ogromna, točnih ocen še ni. Kako naprej, kaj prizadeta podjetja zdaj najbolj potrebujejo, kdo vse jim lahko pomaga, kako podjetniki ostajajo pozitivni in ohranjajo voljo do ustvarjanja? »Obupali zagotovo nismo«, pravijo. O vsem tem z gosti v prvi oddaji nove sezone Podjetno naprej. Govorili pa bomo še o drugačni podjetniški pomoči – mentoriranju.

24 min

Dobro jutro

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

132 min

dr. Silvo Šinkovec

Nedavne poplave in druge vremenske ujme so to poletje prizadele več tisoč slovenskih družin. Mnogi so izgubili dom in vse svoje premoženje ter spomine. Zato bodo duševne rane ostale še dolgo potem, ko bo materialna škoda vsaj delno odpravljena in povrnjena. O tem, kako pomembna je tolažilna beseda, se bomo pogovarjali s patrom jezuitom dr. Silvom Šinkovcem. Voditeljica: Vida Petrovčič

51 min

Zrcalo tedna

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

12 min

Nedeljsko popoldne

Bernarda in Jože gostita letošnjega zmagovalca Popevke Nina Ošlaka, ki zmagovalno pesem Med nama predstavlja tudi na glasbenem odru. Pridružili se mu bosta še voditeljici festivala Helena Blagne in Raiven, ki sta pripravili skupno pesem Ikona. V goste prihajata še Marjana Grčman in Irena Shyama Hlebš, voditeljici oddaje Na lepše, ki se v osveženi podobi vrača na ekrane. Za naslov zmagovalke oddaje se v zabavnih igrah tokrat pomerita igralka Lara Jankovič in operna pevka Irena Yebuah Tiran, ki skupaj nastopata v gledališki predstavi Vročica. Kot stalna rubrika se v oddajo vrača legendarni Franci Kek s svojo skrito kamero.

77 min

Ljudje in zemlja

Na skrajnem vzhodu Slovenije so se povezali kmetje, strokovnjaki in gospodarstveniki ter aktivno pristopili k projektu namakanja pomurskih kmetijskih površin. Obiskali smo letošnjega kralja cvička. Marjan Jelenič je eden najuspešnejših in največjih vinogradnikov vinorodne dežele Posavje. V okviru praznovanja visoke obletnice KGZ Ptuj so v začetku letošnjega poletja pripravili regijsko razstavo goveda in drobnice. V Bratislavcih pri Polenšaku smo obiskali posestvo enega najuspešnejših slovenskih gospodarstvenikov in finančnikov, mag. Milana Lovrenčiča. Njegovo zasebno življenje je zaznamovala ljubezen do živali, predvsem psov in konjev, ki mu tudi v starosti lepšajo življenje.

44 min

Ali sem res odveč?

Zakaj večina zdravnikov zakonu o prostovoljnem končanju življenja nasprotuje? Verske skupnosti pa opozarjajo na zlorabe nemočnih ljudi. Kako se bolni, invalidi in ostareli počutijo med nami? So za nas dragoceni ali so nam odveč? Smo jim v pomoč, jim poskušamo lajšati trpljenje ali so nam v breme? Predlagatelji zakona o prostovoljnem končanju življenja želijo, da bi o življenju in smrti vsakdo odločal zase. Zakaj večina zdravstvenih strokovnjakov zakonu nasprotuje in poziva k ureditvi paliativnem oskrbe? Verske skupnosti pa opozarjajo na zlorabe nemočnih ljudi. Obrežje Savinje nas še vedno spominja na vojno območje in kliče k prostovoljni solidarnosti. »Naj se nikoli več ne ponovi« sporoča tudi z edinstveno štirijezično poezijo Leon Oblak, navdihnjen ob sakralnem spomeniku v Javorci.

36 min

Utrip

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

11 min

Vizionar: Hermi od garažne obrti do svetovnih trgov

Eksperimentirati, preizkušati, razvijati ideje, jih včasih tudi zavreči, to je vsakdan razvojne ekipe podjetja Hermi. Naši tokratni vizionarji se ukvarjajo z naravnim spektaklom, ki ga lahko brez slabega občutka občudujemo le z ustrezno zaščito. V podjetju s 35-letno tradicijo so na področju zaščite pred posledicami udara strele registrirali 12 patentov, prav toliko modelov in 10 znamk.

24 min

Mati zemlja

Pesnik Tone Kuntner se v svoji novi pesniški zbirki z naslovom »Mati zemlja« poklanja domačiji, zemlji in domovini. Dr. Edvard Kovač je v spremni besedi h knjigi, ki jo je izdala Celjska Mohorjeva družba, zapisal, da so pesmi Toneta Kuntnerja »poezija darežljivosti«. Hitra, primerna in organizirana pomoč je tudi najbolj učinkovita. Tega se zavedajo tudi prostovoljci Humanitarnega društva ADRA Slovenija. V avgustovskih ujmah so bili med prvimi, ki so ponudili pomoč

14 min

Najboljše jutro

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro. Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro! Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

66 min

Samo milijon nas je

Avtor glasbe: Aleš Klinar Avtor besedila: Leopold Poljanšek Besedilo te slovite popevke vsebuje kar nekaj citatov iz klasične slovenske poezije: verz "samo milijon nas je" je prvi zapisal Karel Destovnik Kajuh, ki je nadaljeval s težkimi mislimi, medtem ko Agropop nadaljuje bolj vedro. Tudi prvi verzi parafrazirajo Župančičevo Dumo - ali pa celo Šalamunovo Dumo 64". Oddaja se bo posvetila tako glasbenim kot družbenim kontekstom priljubeljen skladbe.

7 min

Blagodejni vpliv zelišč

O blagodejnem vplivu, ki ga imajo zelišča na nas, nam lahko največ povedo zeliščarji, ki zdravilne rastline poznajo, jih nabirajo, gojijo in pripravljajo za uporabo. Ena izmed njih je tudi Terezija Nikolčič, ki se z zeliščarstvom ukvarja že več kot 40 let, večina se nas je spomni z ljubljanske tržnice, kjer je 30 let prodajala zelišča. Svoje znanje popisuje v knjigah, ga prenaša na slušatelje Univerze za tretje življenjsko obdobje, danes pa ga bo delila tudi z nami. V oddaji bomo predstavili tudi zeliščni vrt Danice Kolarič in njenega moža na Sveti Ani, ki premore več kot 250 zdravilnih rastlin. Danica, ki iz zelišč pripravlja številne zdravilne čajne mešanice, tinkture in izvlečke, nam bo pokazala, kako se lahko iz različnih zelišč pripravi popoln in okusen obrok, s katerim zaradi številnih zdravilnih učinkovin, ki so v izbranih zeliščih, svoje telo krepimo in se izogibamo boleznim. Ker tudi v kozmetiki s pridom uporabljajo številna zelišča, vam bomo pokazali še, kako vonj najbolj dišečih damaščanskih vrtnic ujeti v mazilo. O harmoničnem odnosu, ki naj bi vladal med človekom in naravo, pa bo v rubriki Še pika na i razmišljala novinarka in publicistka Manca Košir.

24 min

Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega Viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

130 min

Osmi dan

Avstrijsko mesto Linz je ponovno postalo prizorišče enega najpomembnejših festivalov digitalne umetnosti na svetu Ars Electronica. Obiskali smo letošnji festival, ki je potekal pod sloganom Kdo si lasti resnico? Pogovarjali smo se z umetniki, ki se med drugim sprašujejo, kako uporabiti umetno inteligenco za ustvarjanje filmov, kako rešiti ptice pred izumrtjem in kako preprečiti taljenje ledu. Na 38. literarnem festivalu Vilenica je bilo veliko pozornosti namenjene poeziji. Domača avtorica v fokusu je bila angažirana pesnica Barbara Korun. S poezijo je začela tudi mlada prodorna črnogorska avtorica Tijana Rakočević, že vse življenje pa se ji posveča tudi prejemnik velike nagrade vilenica, v Vojvodini živeči madžarski književnik Otto Tolnai. Ljubljano je nedavno obiskal francoski pisatelj Hervé Le Tellier, s katerim smo se med drugim pogovarjali o njegovem večkrat nagrajenem romanu Anomalija in o delovanju francoske eksperimentalne literarne skupine OuLiPo. Gostja v studiu bo Ingrid Kovač Brus, odgovorna urednica programa Ars, tretjega programa Radia Slovenija, ki letos praznuje 60 let. Predstavljamo še nagrajence 80. beneškega filmskega festivala, ki je letos zaradi stavke v Hollywoodu minil brez prisotnosti nekaterih zvezdnikov.

29 min

Razdvajanje in povezovanje

V Tarči s predsednicami in podpredsednicami parlamentarnih strank o prihodnosti slovenske politike: o povezovanju, sodelovanju in delitvah. Evropske volitve prihodnje leto, pred katerimi je že veliko prerivanja, bodo prvi preizkus moči strank pred parlamentarnimi volitvami. V studiu pa tudi o pričakovanih reformah.

60 min

Odpravljanje posledic poplav

V začetku avgusta je v Sloveniji v več krajih padla rekordna količina dežja. Posledično so narastli vodotoki. Deroča voda je uničila številne ceste, mostove, hiše in tudi rodovitna tla. Obsežne padavine so sprožile številne plazove. Na terenu smo si ogledali trajno sanacijo dveh starejših plazov, ki ju ni sprožilo avgustovsko deževje. S strokovnjaki smo pregledali tudi most v bližini Ljubljane, saj so poplave najpogostejši razlog za porušitev mostov. Plazovi in voda lahko poškodujejo tudi temelje zgradb. V Sloveniji je 80 odstotkov stanovanjskih stavb zidanih. Če so dolgo časa izpostavljene vodi, to povzroča propadanje materiala. Kako jih pregledajo in popravijo?

25 min

Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega Viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

129 min

Goga Stefanovič Erjavec

V oddaji Profil Tina Šrot gosti plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Gogo Stefanovič Erjavec. Ustanoviteljica plesnega izobraževalnega centra Plesni forum Celje se s sodobnim plesom in plesnim gledališčem uspešno ukvarja od leta 1976, ko je začela plesati v predstavah Damirja Zlatarja Freya. Kot koreografinja je ustvarila številne predstave za otroke in odrasle, mnogi njeni učenci so danes uspešni na plesnem področju pri nas in v tujini. Letos je prejela priznanje mestne občine Celje za življenjsko delo, celjske zvezde.

38 min

Dobro jutro

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

134 min

Evropski projekt med obljubami in razočaranji

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred dnevi na Bledu pozval k širitvi Evropske unije do leta 2030. A junija prihodnje leto bodo nove evropske volitve in škarje in platno glede morebitnih širitev bosta v rokah nove bruseljske ekipe. V državah Zahodnega Balkana so se po letih trkanja na evropska vrata čakanja že nekoliko naveličali, raziskave javnega mnenja pa napovedujejo okrepitev moči evroskeptikov v Bruslju. V Globusu o prihodnosti evropskega projekta.

20 min

Alpe-Donava-Jadran

Medžimurje – najsevernejša in ena najrazvitejših pokrajin na Hrvaškem. Tamkajšnji ljudje so znani po dobrem gospodarjenju in kulturni dediščini, v kateri prevladujejo legende in pesmi. Zaradi bogatih gozdov, prostranih polj in poletne barve rek in jezer ga pogosto imenujejo "zeleno Medžimurje". Našo zgodbo pripovedujejo Medžimurci: čebelarji in vinogradniki, zgodovinarji in glasbeniki, naravovarstveniki in fotografi ... Je slikovita razglednica trikotnika kopnega, ki ga omejuje izliv reke Mure v Dravo, med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško. Zaradi divje narave je območje dobilo vzdevek evropska Amazonija.

25 min

Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega Viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

132 min

Anja Mugerli, Vesna Lemaić in Lidija Dimkovska

Tokrat predstavljamo tri avtorice, ki podpisujejo tematsko izvirna in slogovno sveža dela. Anja Mugerli, avtorica več odmevnih proznih del in dobitnica Evropske nagrade za književnost, se v romanu Pričakovanja iskreno in poglobljeno posveča tematiki želje po otroku, neplodnosti in postopkom umetne oploditve. Pisateljica tenkočutno ruši stereotipe o vlogi materinstva in nakaže pot k osvoboditvi od družbenih pričakovanj. Večkrat nagrajena prozaistka Vesna Lemaić pripoveduje v kratkoprozni zbirki Trznil je, odprla je oko o ljubečem odnosu in medgeneracijski povezanosti med dedom in vnukinjo. Vsaka zgodba prikliče tudi družbeno ozračje, posebej je izpostavljen današnji prekarni položaj mladih. Oddajo bomo sklenili z doživeto in miselno prodorno pesniško zbirko Mejno stanje makedonsko-slovenske avtorice Lidije Dimkovske. Osrednje teme zbirke so migracije, izguba človečnosti, smrt, razpadanje starega sveta in porajanje novega upanja. Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti Režiser: Valentin Pečenko

31 min

Nasilje pred vrednotami

Po uvodnem komentarju tedna o slabem nadzoru državne meje in problematiki nezakonitih migracij. Tudi o tem, kam so izginile vrednote in zakaj toliko nasilja v družbi. Oddaja bo tudi dobrodelna, za družino, prizadeto v poplavah. Voditelj: Igor Pirkovič

48 min

Tednik

Čakajoč na odškodnine. Verski simboli v šolah. Kako bodo tekle reke? Gasilci brez opreme. Kako moč spremeni človeka?

48 min

Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega Viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

130 min

dr. Vinko Gorenak

Gost tokratnega intervjuja, ki ga vodi Jože Možina, je prehodil karierno pot od miličnika in policista, do predavatelja, poslanca, državnega sekretarja in ministra za notranje zadeve. Vinko Gorenak spregovori o poklicni odločitvi, na katero je vplivala učiteljica, ki ga je usmerila v gimnazijo. Ob zlomu bivšega režima je pri policiji deloval v komisiji za preobrazbo »ljudske« milice v sodobno policijo zahodnega tipa. »Tu smo naredili napako, celo dve ...« prizna Gorenak, saj razen imena niso spremenili ničesar. Nič niso naredili za depolitizacijo policije, priznava, zato je ta ustanova, ki bi morala biti nepolitična, po njegovem mnenju močno nagnjena v levo. V politiko ga je izstrelila afera Vič-Holmec, pozneje je bil trikrat izvoljen za poslanca na listi Slovenske demokratske stranke. Gost pojasni konkretne primere, kako je SDS vedno, ko je bilo mogoče, k sodelovanju povabila tudi druge parlamentarne stranke. Na levi, pravi Gorenak, pa so čedalje bolj radikalno vodili politiko izločevanja. Dobro sodelovanje vlade in opozicije vidi pri sanaciji poplav in pomoči prizadetim, obenem pa se z grenkobo spominja epidemije covida 19, ko je opozicija zlorabljala stisko ljudi za svoje politične namene. Tudi o levo usmerjeni civilni družbi meni, da je njen glavni motiv delovati v korist leve politične opcije. Gorenak je zaskrbljen za prihodnost Slovenije in Evrope, opozarja na erozijo evropskih krščanskih vrednot. Velika težava za obstoj Evrope, kot jo poznamo, so po njegovem mnenju migracije in nizka rodnost.

51 min

Zrcalo tedna

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

12 min

Popevka 2023

Popevka je edini slovenski festival, na katerem se izvajalci predstavijo ob spremljavi simfoničnega orkestra. Tudi letos bodo gledalci s telefonskim glasovanjem izbrali Popevko leta 2023, žirija pa bo podelila pet strokovnih nagrad. Gostiteljici večera bosta pevki Raiven in Helena Blagne.

91 min

Popevka

Večer pred Popevko 2023 se bomo v oddaji Poletni večer, 65 let televizije spomnil bogate zgodovine slovenske zabavne glasbe. Voditeljici Bernarda Žarn in Lorella Flego nam bosta v oddaji ponudili obilo glasbe zimzelenih uspešnic s festivala Slovenska popevka, ki se je začel že leta 1962. V goste prihajajo Nuša Derenda, Raiven in Patrik Greblo, ki so prav tako tesno povezani s Popevko. Nuša je dvakrat zmagala, Raiven enkrat in bo tudi voditeljica letošnje Popevke, Patrik pa je kot dirigent sodeloval skoraj na vsakem festivalu v zadnjih letih, hkrati pa večkrat prejel nagrade kot avtor in aranžer številnih skladb. Nuša Derenda in Raiven boste tudi zapeli svoji zmagovalni skladbi Pesek v oči (2002) in Volkovi (2021).

75 min

Ljudje in zemlja

Pretekli teden je v Gornji Radgoni potekal 61. kmetijsko živilski sejem AGRA. Na sejmu udeleženci običajno opravijo pregled razmer na področju kmetijstva v tekočem letu. Letos so ugotavljali, da je za nami neugodna pridelovalna sezona, ki napoveduje slabo letino in težke razmere v vseh kmetijskih panogah. Na sejmu so se mudile tudi naše ekipe in zabeležile nekatere dogodke na področju govedoreje, vinogradništva in zadružništva.

45 min

Upajmo skupaj

Zakaj je papež odpotoval v vzhodnoazijsko državo Mongolijo? V redko poseljeni nomadski deželi večina ljudi pripada tibetanskemu budizmu. Papež Frančišek je v začetku septembra odpotoval v Mongolijo. Zakaj je bil njegov obisk vzhodnoazijske države zgodovinski? Kako smo Slovenci povezani z deželo, katere sosedi sta Kitajska in Rusija? Vodilo papeževega 43. apostolskega potovanja je bilo »Upajmo skupaj«, srečal pa se je tudi z zelo majhno katoliško skupnostjo. Spominjamo se 1050 let omembe Lonke, predhodnice Škofje Loke. Interventni zakon poplavljenim območjem prinaša različne oblike pomoči. Solidarnosti in sočutja pa so žejni v naslednjih mesecih tudi prebivalci ob Muri. Ob jubileju se bomo poklonili pesniku domovinske lirike, pisatelju in gledališkemu igralcu Tonetu Kuntnerju.

36 min

Utrip

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

11 min

Vizionar: Pri Neonartu narekujejo trende

Podjetje Neonart ima korenine v letu 1967. Takrat je prve podjetniške korake v obrti naredil Viktor Krevh, ko je zamisli iz tujine skušal vpeljati v slovenski oglaševalski prostor. Z izdelavo na stotine svetlobnih reklamnih napisov so v podjetju med vodilnimi v Sloveniji. V Arboretumu Volčji Potok pa se je na evropskem prvenstvu pomerilo 12 mladih cvetličarjev, ki so tako naredili tudi prve korake v mednarodnem prostoru.

24 min

Čakalna vrsta

Prispevki