Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine

Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini. Kulturo urejajo in vodijo: Andreja Kočar, Nina Jerman, Melita Kontrec, Matevž Oven Brecelj in Teja Kunst.

Zadnji posnetki

Kultura

10. 8. 2022

Objavili bomo prispevek s koncerta vokalistke, skladateljice in producentke pakistanskih korenin Arooj Aftab, ki je sinoči nastopila v Cankarjevem domu. Bili smo tudi na Festivalu Ljubljana, v koprskem razstavišču Libertas pa si ogledali razstavo likovne ustvarjalnosti v slovenski Istri. Predstavili bomo letošnje Mlade leve, 25. mednarodni festival sodobne odrske umetnosti.

Kultura

9. 8. 2022

Na Festivalu Ljubljana smo prisluhnili pianistu Lang Langu, vodilni osebnosti v klasični glasbi. Sinoči je nastopil z West-Eastern Divan Orchestra. Predstavili bomo letni kino na Muzejski ploščadi v Ljubljani, Festival Tresk ter Poletje na platnu in med platnicami, v galerijskih prostorih Društva likovnih umetnikov Ljubljana pa smo si ogledali razstavo iz cikla Mlada kuratorka, mladi umetnik – razstavo sta pripravila Maša Knapič in Samuel Bernthal.

Kultura

8. 8. 2022

Objavili bomo reportažo z desetega interdisciplinarnega mednarodnega festivala Floating Castle - Plavajoči grad, ki je potekal v okolici gradu Snežnik in predstavili festival Poletni lutkovni pristan, ki od ta 1990 poteka v Mariboru. Pogledali bomo, kako nastaja radijska biografija igralke Milene Zupančič in se ustavili v Velenju na pregledni razstavi slikarja Mitje Konića.

Kultura

5. 8. 2022

Bili smo na Piranskih glasbenih večerih na koncertu tržaških glasbenih ustvarjalcev Črtomirja Šiškoviča in Luce Ferrinija, ki sta pred desetletji v Padovi odkrila Tartinijeve neraziskane sonate. V Velenju smo si ogledali pregledno razstavo Mitje Konića in prebrali smo Tišino, polno vetra, roman o Baudelairu Gabriele Babnik. Preučili smo tudi arhitekturo in pomen mestnih kopališč.

Kultura

4. 8. 2022

Arhitekturna ikona Münchna – stavba BMW – letos praznuje 50 let. Udeležili smo se kulturne prireditve ob praznovanju jubileja. Obiskali smo tudi naselje Krušče, ki je te dni prizorišče festivala Telesa svetovi, prvega od treh, ki ga v avgustu pripravlja Studio za raziskavo umetnosti igre Tomija Janežiča. V Posavskem muzeju Brežice smo obiskali 32. mednarodni simpozij o etnokoreologiji, na Ljubljanskem gradu pa smo si ogledali nov celovečerni film Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja.

Kultura

3. 8. 2022

V Jurovskem Dolu smo obiskali mednarodno delavnico na kateri so izvedli dekonstrukcijo dotrajane cimprače- tradicionalne panonske hiše, zgrajene iz ilovice, lesa in kamna. Predstavili vam bomo dogajanje na festivalu Poletna Animateka. Ogledali pa smo si tudi retrospektivno razstavo Vladimirja Makuca v galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

Kultura

2. 8. 2022

Z Borjo Močnikom aka DJ Borko, ki je gostoval v palestinski Ramali, smo se pogovarjali o tamkajšnji glasbeni sceni. Pogovarjali smo se tudi z dobitnikom nagrade za življenjsko delo na motovunskem filmskem festivalu - beograjskim režiserjem Goranom Markovićem. Na Bledu smo obiskali mlada ukrajinska pisatelja Ivana Baidaka in Marka Livina, ki sta na rezidenci DSP. Ogledali pa smo si tudi plakatno razstavo Enfants terribles, ta predstavlja izbor dvajsetih del domačih oblikovalcev, ki so v zadnjih letih razburjali s (samo)zavestno neobremenjenostjo pri sledenju normam dobrega in “lepega” oblikovanja.

Kultura

1. 8. 2022

V nocojšnji Kulturi vas vabimo k ogledu reportaže s filmskega festivala v Motovunu. Bili smo na snemanju celovečernega filma Poslednji heroj, v režiji Žige Virca. Govori o Francetu, ki se skuša zoperstaviti nemški nakupovalni verigi, ta namreč želi porušiti kip njegovega očeta narodnega heroja in na njegovi lokaciji postaviti še eno trgovino. V mariborskem UGM Studiu smo obiskali razstavo Eklektični poizkus dokončati torzo v moji glavi + Omara (Mara Oláh), v ljubljanski ZDSLU pa izmenjevalno razstavo umetnikov iz Nürenberga.

Kultura

29. 7. 2022

V nocojšnji Kulturi vas vabimo k ogledu reportaže s filmskega festivala v Motovunu. Ob sinočnjem koncertu smo se pogovarjali z Makom Grgićem, priznanim kitaristom, ki je lani izdal album priljubljenih Bachovih del, za katerega je prejel nominacijo za prestižno glasbeno nagrado Grammy. Bili pa smo tudi na koncertu makedonske dive Kaliopi in priznanega bosanskega lutnjarja in kitarista Edina Karamazova.

Kultura

28. 7. 2022

V prostorih nekdanje tovarne smodnika v Kamniku smo obiskali oblikovalce in arhitekte, ki iz tam najdenih predmetov oblikujejo prizorišče za letošnji Kamfest. V Gornji Grad pa smo se podali ob začetku festivala zatiranih Ne-festival. Bili smo tudi v ljubljanski galeriji Antikvitete Novak, ki vodi program iskanja slovenskih umetnin po tujih dražbenih hišah, v galerijah in pri zasebnih zbiralcih. Na ogled so namreč postavili več novih pridobitev. Zvezda razstave je iz Avstrije pripeljano platno Pred poroko Ivana Groharja.

Kultura

27. 7. 2022

Bili smo na vaji za nocojšnji koncert Festivala Ljubljana z naslovom 100 let Astorja Piazzolle Marko Hatlag & FUNtango, obiskali pa smo tudi Mittelfest v Čedadu, ki bo tam potekal še do 31. julija.

Kultura

26. 7. 2022

Nocoj v Kulturi o novi predsednici 38. slovenskega knjižnega sejma Tanji Tuma, obiskali smo tudi Računalniški muzej v Ljubljani, njegova zbirka obsega preko 6500 primerkov. Bili pa smo tudi na razstavi Barbare Kastelec v Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki.

Kultura

25. 7. 2022

Nocoj se obračamo k nagradam na puljskem filmskem festivalu, obiskali smo Galerijo Ivana Groharja v Škofji Loki, kjer je slikarka Barbara Kastelec pripravila razstavo Nevidni sopotniki. Pogledali bomo v bližino Prage, kjer so iz nekdanjih atomskih zaklonišč napravili luksuzna zaklonišča za negotove čase. Arheologinje in arheologe ob ljubljanski Slovenski cesti pa smo povprašali po okostjih, ki so jih v teh vročih dneh izkopali že 18.

Kultura

22. 7. 2022

Sinoči smo bili na elektro-operi Doloroso glasbenice Raiven, ki je odprla mednarodni festival Arsana na Ptuju in na koncertu zasedbe Čompe v Gala hali na Metelkovi. Seznanili vas bomo z nedavnim odkritjem Van Goghovega avtoportreta, najdenega pod njegovim delom Glava kmečke ženske. Bili pa smo tudi na skupinski fotografski razstavi Going East v ljubljanski galeriji Photon.

Kultura

21. 7. 2022

Pogovarjali smo se s člani čilske a capella zasedbe Coral Roho, ki izvajajo tradicionalno obredno glasbo in s slovensko-hrvaškim r&b, hiphop in soul dvojcem Freekind. Obiskali smo razstavo Ko bom velika, bom umetnica Eve Žibert in Izze Štrumbelj v DLUL-u, predstavili pa vam bomo tudi restavrirano različico filma Ne čakaj na maj, Františka Čapa iz leta 1957.

Kultura

20. 7. 2022

Nocoj v Kulturi tudi o tem, da so še pod eno van Goghovo sliko odkrili njegov skriti avtoportet, obiskali pa smo tudi skupinsko razstavo v Galeriji Bažato z naslovom Prostori na poti.

Kultura

19. 7. 2022

Včeraj smo bili na koncertu Glasbeni kritik John Malkovich v Cankarjevem domu, spremljamo tudi Puljski filmski festival in vam predstavljamo igralca Roberta Englunda, ki je bil gost Grossmannovega festivala v Ljutomeru.

Kultura

18. 7. 2022

Pogovarjali smo se z Johnom Malkovichem, ki bo z gledališko-glasbeno predstavo Glasbeni kritik nastopil nocoj v Cankarjevem domu. Za predstavo je violinist Aleksey Igudesman zabavno in provokativno združil izvedbe znanih del svetovnih skladateljskih mojstrov, kot pripovedovalca pa k projektu povabil ameriškega igralca Johna Malkovicha, na odru Ljubljana Festivala je nastopil že leta 2017. V Ljutomeru se je v soboto zaključil 18. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, zato v Kulturi več o dogajanju v zadnjih dneh. V Budimpešti pa smo si ogledali razstavo Henrija Matissa, na kateri so zbrana dela iz pariškega Centra Pompidou.

Kultura

15. 7. 2022

V ljubljanski galeriji Kresija smo si ogledali razstavo umetnice Tine Kolenik z naslovom V imenu ljudstva. Razstavljeni so portreti, na katerih umetnica imitira osem znanih zgodovinskih likov, ki so v različnih obdobjih tako in drugače krojili usodo ljudi. Oblačila umetnice so izdelana iz vžigalic. Bili smo na mednarodni likovni koloniji v ljubljanskih Križankah in na predstavitvi založbe Kamizdat v Kinu Šiška, ki je pripravila dogodek ob novi izdaji kompilacije lokalnih ustvarjalk z mnogimi še neizdanimi deli in širokim spektrom elektronske glasbe. Predstavljamo pa tudi dvojezično pesniško zbirko tržaškega pesnika, pisatelja, pa tudi predsednika društva Bralna značka, Marka Kravosa Cera matria oziroma Matični vosek.

Kultura

14. 7. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

13. 7. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

12. 7. 2022

Nocoj v Kulturi; reportaža iz včerajšnje predstave Svatba in Posvetitev pomladi v koreografiji Edwarda Cluga v Križankah, prebrali smo knjigo Zadnji dve Najin in Fatu: reševanje vrste na robu izumrtja Boštjana in Maje Prijatelj Videmšek ter bili na razstavi Štefana Planinca v galeriji Zdslu v Ljubljani.

Kultura

11. 7. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

8. 7. 2022

Na Ptuju se je pod naslovom Postproduction / Postprodukcija začel 20. festival sodobne umetnosti Art Stays, na katerem razstavljajo tudi dela Yoko Ono, Aija Weiweija, in Monire Al Qadiri. Razkrili bomo letošnjega dobitnika/ce Stritarjeve nagrade, ki jo v sklopu festivala Pranger podeljuje Društvo slovenskih pisateljev obetavnim kritičarkam in kritikom, romanu Sto let slepote pa smo govorili z njegovim avtorjem, letošnjim kersnikovim nagrajencem Romanom Rozino. V dobri vagi smo bili na dobrodelnem pop upu Riso Paradiso, v Gali hali na Metelkovi pa smo poslušali prenovljeno zasedbo Vasko Atanasovski trio.

Kultura

7. 7. 2022

V Križankah je včeraj nastopil baletni ansambel Béjart Ballet iz Lozane, ustanovljen leta 1987, ki ga danes vodi Gil Roman. Za naslednika ga je leta 2007 izbral Maurice Béjart. Danes se v Rogaški Slatini začenja Festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. Mi smo obiskali sinočnji pesniški večer v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Ogledali pa smo si tudi razstavo Gorana Bertoka v ljubljanski galeriji Equrna.

Kultura

6. 7. 2022

Dan po hudi noči bomo pogledali, kaj bi za znosnejše temperature v mestih in boljšo obrambo pred meteornimi vodami pomenilo, ko bi imeli več mestnih dreves. V Gala hali na ljubljanski Metelkovi smo bili na koncertu BLK JKS, ki so občinstvu ponudili južnoafriško čezžanrsko mešanico preteklosti in prihodnosti. Bili smo tudi na snemanju filmov Šterkijada Igorja Šterka in Poslednji heroj Žige Virca, v ljubljanski Galeriji Zala pa smo si ogledali razstavo umetnin petih mladih slikark. Pozabili nismo niti na 70 let stripa Zvitorepec Mikija Mustra.

Kultura

5. 7. 2022

Bili smo v Granadi, kjer se je na mednarodnem festivalu glasbe in plesa z baletom Gusar, španskega koreografa Joséja Carlosa Martíneza, predstavil baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Prav tako smo obiskali majhno vasico Topolove na meji med Italijo in Slovenijo, tam se je konec tedna začel festival Postaja Topolove. Preplet vizualne, besedne in zvočne umetnosti. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru pa so odprli razstavo Odtisi in vtisi 2, 43-ih slovenskih umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju grafične produkcije.

Kultura

4. 7. 2022

Bili smo na petkovem koncertu skupine Haiku Garden, ki je predstavila nov album in otvorila vrt Gala Hale na Metelkovi, kjer bo v poletnih mesecih ponovno zaživelo pestro koncertno dogajanje. Predstavljamo mladinski roman Leto, ko so prišle čebele, ki ga je prevedla Renata Zamida in izdala založba Sodobnost, več pa tudi o razstavi Sodelovanja v Muzeju moderne umetnosti - MUMOK na Dunaju, ki se osredotoča na avantgardo 60., 70. in 80. let minulega stoletja, na njej pa sodeluje tudi slovenska skupina Irwin z instalacijo Transnacionala iz leta 1998.

Kultura

1. 7. 2022

V Hrastniku se je začel festival delavskega filma Kamerat. Predvajajo filme z delavsko vsebino, ki je sicer pri nas ni mogoče videti v takšnem obsegu, edinstvene pa so tudi lokacije, kot so rudniška jama, kompresorska postaja in nekdanja rudarska delavnica. V mariborski galeriji UGM smo si ogledali razstavo Alena in Robija Predaniča The Witch Twins in se pogovarjali z novo direktorico Simono Vidmar. V murskosoboški galeriji pa tematsko razstavo z naslovom Videz tipnega, ki je nastala pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Kultura

30. 6. 2022

Na Ljubljanskem gradu smo govorili s portretistom slavnih Ulijem Webrom, ki je tam pripravil fotografsko razstavo Trenutki. Obiskali smo portoroški Avditorij, kjer se je s koncertoma Bossa de Novo in Iván “Melón” Lewis (Afro-Cuban jazz) začel Jazz festival Piran/Portorož, na terasi ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika pa smo si ogledali krstno uprizoritev gledališkega poklona Plečniku z naslovom Mojster v režiji Jaše Kocelija in z Alojzom Svetetom v glavni vlogi, pozabili pa nismo niti na novomeški festival ulične umetnosti Rudi potepuški.

Kultura

29. 6. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

28. 6. 2022

Ogledali smo si premiero muzikala West side story na Festivalu Ljubljana in razstavo o novih težnjah v italijanskem slikarstvu v ljubljanski galeriji Vžigalica. Ulična gledališča Ane desetnice so obiskala Maribor, Ljubljano pa festival ulične umetnosti, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko polje.

Kultura

27. 6. 2022

Sarajevska policija je kaznovala vrhunskega slovenskega igralca Marka Mandića, ker predstava Skupaj, ki jo je ustvaril skupaj s plesalko Lejo Jurišić, vključuje elemente golote. Performans sta na povabilo mednarodnega umetniškega festivala Zvrk izvedla pred Narodnim gledališčem v Sarajevu. Objavili bomo tudi prispevek o pisateljici Ani Marwan, ki je na 46. dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu prejela nagrado Ingeborg Bachmann. V Tehniškem muzeju Bistra smo si ogledali razstavo o arhitektu Ivanu Jagru, v Kranju pa obiskali mednarodni festival sodobnega kolaža. KAOS.

Kultura

24. 6. 2022

Ob začetku 30. festivala Lent bomo v Mariboru obiskali pesnike z Živih dvorišč. Objavili bomo vzroke, zaradi katerih se je letošnja Documenta v Kasslu v Nemčiji, ki velja poleg beneškega biennala za najpomembnejšo predstavitev sodobne umetnosti, znašla pod plazom kritik. Ogledali smo si tudi poletno razstavo Britanske Kraljeve akademije umetnosti, v parku Tivoli v Ljubljani pa razstavni dogodek z naslovom Konec je edino, kar si lahko predstavljamo.

Kultura

23. 6. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

22. 6. 2022

Bili smo na razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt v Mestnem muzeju Ljubljana, ki je osrednja razstava Plečnikovega leta 2022 in je nastala v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. Pogledali smo dogajanje na najbolj zeleni ljubljanski Križevniški ulici, kjer danes praznujejo Dan Križevniškega soseda. Na redni spored kinematografov prihaja film Elvis, prvi Luhrmannov celovečerec po devetih letih od zadnjega filma Veliki Gatsby, svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu v Cannesu. Pogovarjali pa smo se tudi z Dr. Marto Verginella o njeni novi knjigi Ženske in meje med preteklostjo in koronavirusom.

Kultura

21. 6. 2022

Poletni solsticij vsako leto zaznamuje Praznik glasbe, ki je del svetovne glasbene iniciative Fête de la musique in poteka po vsem svetu. V slovenskih mestih je nastopilo več kot 80 glasbenih zasedb različnih žanrov. Včeraj, na mednarodni dan beguncev, se je začel že 13. festival migrantskega filma, ki bo na različnih lokacijah potekal do četrtka. Izbrani filmi in spremljevalni dogodki pa bodo osvetlili različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev. Ogledali smo si premiero plesne predstave Venera koreografinje in plesalke Male Kline v Kinu Šiška. Več pa tudi o začetku documente 15 v Kasslu.

Kultura

20. 6. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

17. 6. 2022

Ogledali smo si gledališko predstavo Sedem sekund večnosti (igra Polona Vetrih, režiser Jean-Claude Berutti) v Mini teatru, v Izoli pa smo pogledali v Galerijo Insula, ki ima 30 let. Prebrali smo knjigo Stephena J. Pynea: Ogenj. Narava in kultura, opozarjamo pa tudi na dva velika sejma sodobne umetnosti v Nemčiji in Švici.

Kultura

16. 6. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

15. 6. 2022

Nocoj se začenja 63. Jazz festivala Ljubljana. Seznanili vas bomo tudi z dogajanjem na festivalu Spider, ki se prav tako odpira danes in z retrospektivo velike madžarske režiserke Márte Mészáros v Slovenski Kinoteki. Bili pa smo tudi na slikarski razstav Elda Piščanec (1897-1967) v Narodni galeriji.

Kultura

14. 6. 2022

Bili smo v Mestni galeriji v Ljubljani na odprtju razstave akademskega kiparja Metoda Frlica z naslovom Blazina bla, bla, bla, napovedujemo filmski festival Krafft, ki se nocoj začenja v Kranju in noviteto založbe Aleph - Lukas Debeljak: Poznati kot voda.

Kultura

13. 6. 2022

Bili smo na Tednu oblikovanja v Milanu, med drugim pa vam bomo predstavili tudi novo literarno delo Aleša Štegra Bogovi se nam smejijo in mladega pianista Miho Gantarja, ki bo jutri v okviru Jazz festivala Ljubljana nastopil v Cankarjevem domu.

Kultura

10. 6. 2022

Obiskali smo festival teden oblikovanja v Milanu na katerem so tudi slovenski predstavniki, bili smo na koncertu Adriane Calcanhoto v Cankarjevem domu, prejemnice dveh latino grammyjev, ki je povezala gibanje tropicalia, ogledali pa smo si tudi svežo razstavo Mete Grgurevič Praskanje za zlatom v Cukrarni.

Kultura

9. 6. 2022

Med drugim smo bili v Španskih borcih na premieri plesne VR predstave Tebi Tjaše Bucik in Patricije Crnkovič. V Lutkovnem gledališču Maribor smo si ogledali premiero lutkovne predstave Gluha republika režiserja Andreja Jusa, ki je nastala po istoimenskem delu Ilyje Kaminskega, ameriškega avtorja ukrajinskega rodu. Gre za pesnitev o diktaturi, uporu in poziciji človeka v svetu, in sicer skozi zgodbo gluhega dečka, ki postane žrtev represije in simbol upora. Pogovarjali pa smo se tudi s kiparjem Matjažem Počivavškom, letošnjim prejemnikom Župančičeve nagrade za življenjsko delo- najvišjega priznanja Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti.

Kultura

8. 6. 2022

Pod drobnogled smo vzeli razstavo v Narodnem muzeju, kjer je družina Boljkovac razstavila svojo umetniško zbirko - poraja pa se dvom o pristnosti umetnin. Bili smo na otvoritvi festivala Ment, pa tudi na koncertu za podnebno in družbeno pravičnost, na katerem je Masayah predstavila album ALARM / H2SO4. Pogledali smo v Kinoteko, na Teden italijanske kulture, ki ga je otvorila slovenska premiera dokumentarca Giuseppeja Tornatoreja Ennio, o filmskem skladatelju Morriconeju. Društvo slovenskih režiserk in režiserjev je v Kinoteki včeraj podelilo stanovske Štigličeve nagrade, spominjamo pa se tudi legendarne radijske napovedovalke Ane Mlakar, ki se je rodila pred 100 leti.

Kultura

7. 6. 2022

Nocoj v Kulturi o koncertu za podnebno in družbeno pravičnost in predstavitev albuma Masayah: ALARM / H2SO4, prebrali smo knjigo Primo Levi v ogledalu Irene Prosenc (Znanstvena založba FF) in bili na razstavi z naslovom ‘Transparentnost naključnosti’ v galeriji Kapelica v Ljubljani.

Kultura

6. 6. 2022

Nocoj v Kulturi o H2SO4, Zbirki slovenske uporniške poezije, obiskali smo tudi razstavo ob 50. obletnici Mednarodne likovne kolonije v Lendavi.

Kultura

3. 6. 2022

Nocoj v Kulturi o otvoritveni predstavi 57. Festivala Borštnikovo srečanje z naslovom Prelisičiti hudiča koreografa Akrama Khana, včeraj smo bili v Orto baru na koncertu makedonske zasedbe Mizar, naš dopisnik pa je obiskal Otok ljubezni na Muri, kjer je potekala proslavitev Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka.

Kultura

2. 6. 2022

Bili smo na festivalu Kino Otok, ki se je včeraj začel v Izoli. Pogovarjali smo se s srbskim sodnikom in pisateljem Miodragom Majićem, ki so ga, ob izidu prevoda njegove knjige Otroci zla, gostili pri Mladinski knjigi. Pokukali smo v zakulisje festivala Godibodi, ki se na Ljubljanskem gradu začne nocoj. Bili pa smo tudi na zaključni modni reviji študentov oblikovanja tekstilij in oblačil NTF Univerze v Ljubljani, ki so jo sinoči pripravili v Botaničnem vrtu.

Kultura

1. 6. 2022

Z VR performansom Robina Jonssona z naslovom Alone together/Sam skupaj se bo v Španskih borcih nocoj začel Festival plesnih perspektiv Ukrep, ki ga pripravlja Plesni teater Ljubljana. Seznanili vas bomo z dokumentarnim filmom o iniciativi Glas ljudstva avtorice Mance Juvan in z razstavo o Plečnikovih spomenikih narodnoosvobodilnemu boju ter razstavo Plečnikova Lectarija v Slovenske etnografskem muzeju.

Kultura

31. 5. 2022

Pogovarjali smo se s člani plesne skupine Compagnie Maguy Marin, ki bodo danes z gledališko-plesno predstavo May B nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Ogledali smo si premiero Levitan – primer Vitomil Zupan, najnovejšo predstavo novomeškega Anton Podbevšek Teatra, ki jo je režiral Matjaž Berger, odigrali pa so jo v prostorih Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Na Radiu Slovenija pa so nam predstavili zgodbo, danes obnovljenega, koncertnega klavirja Bösendorfer.

Kultura

30. 5. 2022

Nocoj v Kulturi o včerajšnji premieri na Peklenskem dvorišču Križank, kjer so uprizorili dramo Penelopiada kanadske avtorice Margaret Atwood v režiji Livije Pandur, obiskali smo tudi gradbišče novega Muzeja sodobne umetnosti, ki nastaja na Bledu, končan naj bi bil do leta 2024.

Kultura

27. 5. 2022

Včeraj smo bili na koncertu ruske feministične punk rock skupine Pussy Riot v Gali Hali na Metelkovi, v sklopu festivala Odprte hiše Slovenije vam bomo predstavili nekaj zanimivih hiš in stanovanji, v Mestnem gledališču ljubljanskem pa smo si ogledali novo predstavo Samotna pot.

Kultura

26. 5. 2022

Nocoj v Kulturi o začetku tridnevne edicije dogodka Ljubljana Art Weekend, ki bo povezal ključna prizorišča sodobnih umetnosti našega mesta, del tega je tudi 27. bienale oblikovanja BIO Ljubljana v znamenju pravične prihodnosti, predstavljamo vam tudi nocojšnjo premiero v Drami in sicer Kabaret Kaspar.

Kultura

25. 5. 2022

Sinoči smo bili na odprtju festivala Druga godba, ki je med drugim gostil španskega glasbenika Rodriga Cuevasa. Predstavili vam bomo delo letošnjih dobitnikov Plečnikove nagrade. Obiskali pa smo tudi dve skupinski razstavi: Zasilni izhod v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova in Rdeča v galeriji Equrna.

Kultura

24. 5. 2022

Sinoči smo se sprehodili po ljubljanskih ulicah, kjer so na ogled številne svetlobne umetniške intervencije festivala Svetlobna gverla. Ogledali smo si razstavo ene najbolj znanih italijanskih fotografinj Letizie Battaglia v Galeriji Jakopič in nov Cineplexx s sedmimi dvoranami, ki se jutri odpre v Ljubljani.

Kultura

23. 5. 2022

Zaradi novinarske stavke bodo vsebine v oddaji Kultura prilagojene. Poročamo pa o današnji premieri filma Antigona – Kako si upamo! v ljubljanskem Kinodvoru, začetku festivala Svetlobna gverila in festivalu Jazz Cerkno.

Kultura

20. 5. 2022

Nocoj v Kulturi reportaža iz 27. festivala jazz Cerkno, ki po dveh letih spet poteka na Starem placu, v projektnem prostoru DUM v Ljubljani razstavo svojih novejših del odpira umetnik Vadim Fiškin, predstavljamo vam tudi novo premiero v Kinodvoru v Ljubljani in sicer film Belfast.

Kultura

19. 5. 2022

Bili smo na premieri krstne izvedbe kozmične opere skladatelja Roka Goloba in v režiji Jaše Kocelija v SNG Opera in balet Ljubljana. The Sound je pripoved o videnju in popolnosti, ki sta vtkana v sleherno človeško dušo in ki lahko ohranita naš planet. Nekaj utrinkov smo posneli na včerajšnjem koncertu Gregoryja Porterja v Cankarjevem domu in si ogledali premiero predstave Dolg v SLG Celje. Naš dopisnik Andrej Stopar pa se je pogovarjal z dobitnico grammyja slovenskih korenin Karin Kamenšek.

Kultura

18. 5. 2022

Seznanili vas bomo z dogajanjem na filmskem festivalu v Cannesu, ki se je odprl včeraj. Preverili smo, kaj se je dogajalo na mednarodni muzejski dan. Ogledali pa smo si tudi čudoviti pravljični svet ilustracij Hane Stupica na Ljubljanskem gradu.

Kultura

17. 5. 2022

Od maja do avgusta se bo v ljubljanskem Kinodvoru in na Kongresnem trgu zvrstilo šest ameriških filmskih klasik, med njimi tudi kultni Boter režiserja Francisa Forda Coppole. Seznanili vas bomo s predstavo Življenje je sen, nastala je po istoimenskem dramskem besedilu Pedra Calderóna de la Barce, ki velja za enega največjih evropskih gledaliških klasikov in zadnjega med velikimi pisci španskega zlatega veka. Bili pa smo tudi v gledališču Glej, kjer te dni uprizarjajo dokumentarni performans Southwind. V njem nas Maxime Berthou in Mark Požlep z doma zgrajenim parnikom popeljeta na dvomesečno avanturo vzdolž reke Misisipi.

Kultura

16. 5. 2022

Bili smo na sinočnjem koncertu priznanega hrvaškega pianista Iva Pogorelića v Cankarjevem domu. Predstavili bomo novo uprizoritev Verdijevega Rigoletta, ki so ga v Operi in baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizorili v petek. Ogledali pa smo si tudi razstavo akademskega slikarja Hermana Gvardjančiča v ljubljanski galeriji Bažato.

Kultura

13. 5. 2022

V Mariboru smo si ogledali doslej najobsežnejšo razstavo Majski salon, v sklopu katerega razstavlja več kot 200 umetnikov. Predstavili bomo program Nemškega cikla v Stari elektrarni v Ljubljani in razstavo 18. generacije šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Bili smo tudi na plesnem koncertu Žigana Krajnčana v Kinu Šiška.

Kultura

12. 5. 2022

V Mestnem gledališču ljubljanskem smo si ogledali premiero predstave Junakinje, ki jo je po besedilu sodobnih britanskih dramatičark režiral Aleksandar Popovski, v Cankarjevem domu pa smo bili na premieri digitalno restavriranega filma Hudodelci režiserja Francija Slaka iz leta 1987. Predstavili bomo uniformo cesarja Franca Jožefa I., del razstave Znameniti Slovenci in njihova odlikovanja, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled oktobra in pripravili prispevek pred koncertom ob obletnici ustanovitve Radia Študent.

Kultura

11. 5. 2022

Nocoj v Kulturi o premieri uprizoritve Velikega diktatorja na Velikem odru SNG Drama Ljubljana, bili smo na tiskovni konferenci pred 54.Mednarodnim srečanjem pisateljev na Bledu, predstavljamo vam tudi nov film z naslovom Dej no v Kinodvoru.

Kultura

10. 5. 2022

V Ljubljani bomo prisluhnili predavanju ukrajinske raziskovalke vizualne umetnosti, kritičarke in novinarke Kateryne Iakovlenko z naslovom Moč umetnosti: Kako se ukrajinska sodobna umetnost odziva na vojno, v Kostanjevici na Krki pa si bomo ogledali razstavo Staša Kleindiensta. Prisluhnili smo tudi otvoritvenemu koncertu pod novo streho Poletnega gledališča Križank, na katerem sta nastopila Simfonični orkester RTV Slovenija in Big Band RTV Slovenija in pogledali na dražbo pri Christie's v New Yorku, kjer so Warholov portret Marilyn Monroe prodali za rekordnih 195 milijonov dolarjev.

Kultura

9. 5. 2022

V ljubljanski Drami smo si ogledali premiero predstave MandićCirkus in si ogledali razstavo Otmarja Pirkmajerja. Predstavili bomo projekt Vzhod-zahod Meja skozi film in zgodovino 1945-1954, ki ga koordinira goriški Kinoatelje v sodelovanju s Slovensko kinoteko in številnimi partnerji iz Slovenije in Italije ter širšega prostora in obiskali razstave ob Tednu nakita.

Kultura

6. 5. 2022

Galerija Fotografija na ogled ponuja razstavo Ta vojna ni naša!, avtorjev Diega Á. Gómeza, Boruta Krajnca, Barbare Čeferin in Jožeta Suhadolnika. Pogovarjali smo se z dobitnico nagrade OHO Đejmi Hadrović. Bili smo na snemanju nove sezone serije Inšpektor Vrenko.

Kultura

5. 5. 2022

Bili smo na festivalu Big Arhitektura, ki med drugim gosti finskega arhitekta in teoretika Juhanija Pallasmo. Obiskali smo sinočnji koncert Podalpski sevdah, ki je bil vrhunec prireditev pod skupnim imenom Zgodilo se je čisto blizu nas, s katerimi se letos spominjamo 30. obletnice prihoda pregnancev iz BiH. Seznanili pa vas bomo tudi z razstavo Zlata doba Plečnikove arhitekture - izborom fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji, pripravili so jo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Kultura

4. 5. 2022

Nocoj bo v Kinodvoru premiera slovenskega celovečerca Inventura režiserja Darka Sinka, bili smo tudi na sinočnjem koncertu ene vodilnih pianistk in skladateljic novega jazza Myre Melford, ki se je v Ljubljano vrnila s Fire and Water Quintetom. Omogočili pa vam bomo tudi vpogled v razstavo instalacij t. i. potopitvene umetnosti v londonski galeriji 180 Studios.

Kultura

3. 5. 2022

Bili smo na prireditvi Zlati bralec 2022 Društva Bralna značka, ki je letos posvečena tudi dolgoletnim mentorjem Bralne značke. V univerzitetni knjižnici Maribor smo si ogledali razstavo ob 30-letnici založbe Kulturni center Maribor, ki je izdala okoli 300 tiskanih knjig, prav tako pa tudi glasbeno in drugo gradivo. Več tudi o prvem NFT muzeju, ki so ga odprli v Seattlu.

Kultura

2. 5. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

29. 4. 2022

Nocoj v Kulturi o dogajanju ob svetovnem dnevu plesa in napoved jutrišnjega svetovnega dneva jazza, bili smo tudi na razstavi Mateja Čepina v galeriji Generali v Ljubljani in na razstavi Rudija Skočirja v galeriji Luna na Ptuju.

Kultura

28. 4. 2022

Seznanili vas bomo s filmom Bergmanov otok; govori o zakoncih, oba sta filmska ustvarjalca, ki se na švedski otok Fårö, kjer je veliko snemal kultni režiser Ingmar Bergman, odpravita po navdih. Obiskali smo razstavo sodobne slovenske ilustracije v Umetnostni galeriji Maribor in retrospektivno razstavo slikarja Gregorja Pratnekerja v Miheličevi galeriji na Ptuju.

Kultura

27. 4. 2022

Predstavili bomo publikacijo Salon. Knjiga obdobja, ki govori Salonu uporabnih umetnosti, ki je v Mariboru deloval med letoma 2012 in 2019. Likovno bogata knjiga povzema obdobje njegovega delovanja z refleksijo o premikih v sodobni mestni mentaliteti in dojemanju skupnostnega prostora skozi prizmo znanstveno esejističnih in literarnih besedil različnih avtoric in avtorjev. Pogovarjali smo se s francosko-poljskim skladateljem in instrumentalistom Kasperjem T Toeplitzem, ki bo do jutri gost Cirkulacije 2 in Zavoda Sploh. Obiskali pa smo tudi mednarodno skupinsko razstavo Back to Black, s katero se v ljubljanski galeriji Photon pridružujejo globalnemu trendu ponovnega oživljanja zanimanja za črno-belo, analogno in t. i. hibridno fotografijo in predvsem za sodobno, kreativno uporabo starih fotografskih tehnik.

Kultura

26. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

25. 4. 2022

V Prešernovem gledališču Kranj smo si ogledali premiero predstave Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija, ki je želel, da igralci podoživijo občutke iz otroštva, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic. Več tudi o dogajanju na Radiu Študent, ki poziva ŠOU, naj ne zavlačuje več s potrditvijo novega ustanovitvenega akta RŠ in o razstavi kiparja Julija Borštnika v galeriji Miklove hiše v Ribnici.

Kultura

23. 4. 2022

Po lanskem premoru zaradi pandemije se danes v Benetkah odpira 59. beneški bienale; prvič v zgodovini bienala so tokrat najbolj zastopane ženske in neopredeljeni umetniki. Spremljali smo tudi dogajanje ob Tednu knjige in poslušali Händlovo Agripino – opero v treh dejanjih, v izvedbi solistov in baročnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Kultura

22. 4. 2022

Nocoj v Kulturi o odprtju slovenskega paviljona z razstavo Brez gospodarja na Beneškem likovnem bienalu, poročali bomo tudi o premieri nove celovečerne plesne predstave skupine En-Knap z naslovom Hidra, pogledali smo kaj se dogaja z nevladnimi organizacijami na Metelkovi 6 v Ljubljani.

Kultura

21. 4. 2022

V Cankarjevem domu smo si ogledali razstavo Izven okvirja: razstava umetnosti tridesetih let, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki. Bili smo tudi na festivalu Slovenski glasbeni dnevi. Na sporede kinematografov danes prihaja francoski film Notre Dame v plamenih, ki prikazuje kaj se je dogajalo usodnega 15. aprila 2019.

Kultura

20. 4. 2022

Nocoj bomo v Kulturi govorili o 36. Slovenskih glasbenih dnevih, koncerti bodo na različnih lokacijah v Ljubljani, bili smo tudi na premieri predstave TV-mreža v Slovenskem mladinskem gledališču in na razstavi Prijatelji bodo prijatelji v P74.

Kultura

19. 4. 2022

V Ljubljani se je začel festival žanrskega filma Kurja polt. V ospredje postavlja film soleil, otvoril pa ga je Slab dan v Black Rocku režiserja Johna Sturgesa iz leta 1955. Koncertna sezona v Kinu Šiška je v polnem teku, nocoj ameriški synth pop dvojec Still corners, jutri pa koncert RI – LJ – NEW WAVE REUNION. Vrnitev reške in ljubljanske scene, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja povezovala obe mesti. V Stari mestni elektrarni pa smo si ogledali premiero plesno-glasbene predstave Globina tesnobe.

Kultura

18. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

17. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

16. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

15. 4. 2022

Predstavili bomo nekaj novosti s tokratnega Ljubljanskega tedna mode, pogovarjali smo se s prejemnico Jakopičeve nagrade za življenjsko delo Dubo Sambolec, predstavili pa vam bomo tudi projekt The Mihe Artnaka Flat Fiat.

Kultura

14. 4. 2022

V tržaškem gledališču Rossetti smo bili na gostovanju ukrajinskega nacionalnega baleta. V naše kinematografe prihaja španska komična drama Tekmeca s Penélope Cruz in Antoniem Banderasom v glavnih vlogah. Bili pa smo tudi na predstavitvi zbirke svetovne in slovenske mladinske klasike Zvezdna Beletrina.

Kultura

13. 4. 2022

Poročamo z razgrnitve programa 70. Ljubljana Festivala, bili pa smo tudi na podelitvi nagrad in odprtju razstave 10. bienala Brumen. V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki smo si ogledali odprtje občasne razstave Vegetacije umetnic Nike Erjavec, Tine Konec, Tee Kralj in Tilyen Mucik, pogledali pa bomo tudi, katere osebne predmete Giuseppeja Tartinija so postavili na ogled v na novo odprti spominski sobi v tržaškem Konservatoriju. Mineva namreč 330 let od mojstrovega rojstva.

Kultura

12. 4. 2022

Predstavili bomo inkunabulo iz leta 1496, ki so jo odkrili v Škrabčevi knjižnici v samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico. V mariborskem gledališču bomo spremljali Draga Jančarja, enega izmed najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, ob predstavitvi romana Ob nastanku sveta. Objavili bomo prispevek o predstavi Preludiji in fuge Magdalene Reiter in Mateje Rebolj in napovedali četrti koncert v sklopu abonmaja Sodobnih orkestrskih skladb, ki bo jutri v Cankarjevem domu. Obiskali bomo tudi Ljubljanski teden mode.

Kultura

11. 4. 2022

Bili smo na soočenju predstavnikov političnih strank na temo kulture in umetnosti v Kinu Šiška. Ogledali smo si razstavo Panorama (izbor iz umetniškega fonda Obalnih galerij Piran), v Posavskem muzeju Brežice pa razstavo Ženske zgodbe. Predstavili bomo tudi biografije Freuda, Tesle, Hawkinga, Darwina in Einsteina, ki so izšle pri Mladinski knjigi.

Kultura

10. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

9. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

8. 4. 2022

V SNG Maribor so nocoj premierno prikazali baletno predstavo Svatba & Posvetitev pomladi v režiji Edwarda Cluga, ki je interpretacijo Posvetitve pomladi zasnoval kot poklon Nižinskemu in njegovemu razvpitemu (ne)uspehu ob pariški premieri leta 1913. V ljubljanski galeriji Kresija smo si ogledali najnovejšo razstavo Dokazno gradivo, ki je zasnovana na rentgenskih slikah, v Škucu pa mednarodno razstavo »What it is, Yet a Dream-map«. Več pa tudi o knjigi Heretični empirizem, zbirki tekstov o filmskem jeziku režiserja Piera Paola Pasolinija.

Kultura

7. 4. 2022

V Kinu Šiška bo nocoj nastopil beograjski bend Repetitor. Predstavili bodo svoj četrti album, ki je bil ob izidu deležen številnih izjemnih recenzij. Včeraj pa smo prisluhnili koncertu ob 70-letnici Slovenskega okteta. Udeležili smo se vodenega ogleda gradbišča, kjer nastaja nov Center Rog in si ogledali razstavo To je vojna fotografa Mateja Povšeta, v osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše. Razstavil je najnovejše fotografije, ki so pred kratkim nastale v Ukrajini.

Kultura

6. 4. 2022

Nocoj v Kulturi o premieri filma Atlas ptic na Češkem živečega slovenskega režiserja Olma Omerzuja v Kinodvoru v Ljubljani, bili smo tudi na razstavi Zgodilo se je čisto blizu nas v Galeriji Vžigalica in v Galeriji Velenju na razstavi z naslovom Zazri se, umetnice Paole Korošec.

Kultura

5. 4. 2022

V Cankarjevem domu se je začel festival Florian Zeller, na katerem bodo predstavili dramski opus tega francoskega dramatika in režiserja, ki so ga režijsko predelali drugi in dramski opus, ki se ga je odločil režirati sam. V branje ponujamo knjigo Gala Kirna Partizanski protiarhiv: o umetniških in spominskih prelomih jugoslovanskega NOB, ki je izšla pri Zavodu Maska. Bili pa smo tudi na razstavi Krog in kvadrat v mariborski Galeriji Društva likovnih umetnikov, kjer razstavljajo Slađana Matić Trstenjak, makedonska grafičarka Petra Jovanovska in slikar Krzysztof Bartnik s Poljske.

Kultura

4. 4. 2022

Poročamo iz koncerta ob 150-letnici Jožeta Plečnika v njegovi cerkvi Srca Jezusovega na Vinohradih v Pragi, pregledali smo podelitev glasbene nagrade grammy, iz Cankarjevega doma pa se oglašamo ob koncertu čembalista Jeana Rondeauja.

Kultura

3. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

2. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

1. 4. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

31. 3. 2022

Nocoj v Kulturi: Obiskali smo Kulturni bazar 2022 v Cankarjevem domu, predstavljamo vam tudi film, ki danes prihaja na redni spored naših kinematografov-psihološka drama Nitram, ki razkriva življenje in vedenje težavnega mladeniča po imenu »Nitram« in dogodkov, ki so vodili do njegove vpletenosti v pokol v Port Arthurju v Tasmaniji leta 1996, bili smo tudi v Kinoteki na retrospektivi Pasolini 100.

Kultura

30. 3. 2022

Pred večernim koncertom v Kinu Šiška smo se pogovarjali z avstrijsko glasbenico Miro Lu Kovacs, ki je s spremljevalno zasedbo predstavila nov album What Else Can Break. Slovenska oblikovalka Matea Benedetti nam je predstavila proces izdelave obleke, ki jo je na oskarjih nosila igralka in aktivistka Maggie May Baird. Več pa tudi o retrospektivni razstavi enega najpomembnejših sodobnih umetnikov in aktivista Ai Weiweia v dunajski galeriji Albertina Modern.

Kultura

29. 3. 2022

Nocoj v Kulturi o začetku festivala slovenske neodvisne performativne umetnosti TRIGGER v Mariboru, bili smo na recitalu mladih za Ukrajino na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani, predstavljamo vam tudi predstavo Ramazuri, Eva Duda Dance Company.

Kultura

28. 3. 2022

Nocoj v Kulturi tudi o letošnji podelitvi Oskarjev, bili smo na odprtju 52. Tednov slovenske drame v Prešernovem gledališču Kranj in na razstavi v Muzeju novejše zgodovine Celje z naslovom (Po)stati ženska.

Kultura

27. 3. 2022

Obiskali smo novo stalno razstavo o vzgoji in izobraževanju skozi čas, z naslovom Šola je zakon! v Slovenskem šolskem muzeju. Bili smo na razstavi Jožeta Tisnikarja v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj. Pogovarjali pa smo se tudi z ustvarjalcema novega risoromana za otroke in odrasle Tik je šel v gozd po drva, Ramom Cuntro in Miho Hančičem.

Kultura

26. 3. 2022

Dopisnik Janko Petrovec se je v Rimu pogovarjal s kitajskim disidentskim umetnikom in aktivistom Ai Weiweijem, ki razstavlja v Dioklecijanovih termah, debitiral pa je tudi z režijo opere Turandot. Bili smo na sinočnji premieri gledališko glasbenega projekta Lare Jankovič: Pesem za Laro – Ujetnica časa v Avditoriju Portorož. Obiskali pa smo tudi festival kulturno-umetnostne vzgoje za otroke in mlade BOBRI.

Kultura

25. 3. 2022

Premiera predstave Razcufane zgodbe, ki je nastala po motivih zgodb Petra Svetine, napoveduje jutrišnji ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. V ljubljanski Mali Drami bodo nocoj premierno izvedli predstavo Težko je biti Bog, po romanu bratov Strugacki in v režiji Aljoše Živadinova Zupančiča. Bili pa smo tudi na predstavitvi knjige Kratke zgodbe slikarja Dušana Kirbiša v Murski Soboti in v Narodni galeriji prisluhnili branju Kralja Ojdipa v prevodu dr. Kajetana Gantarja. Besedilo so v okviru Evropskega latinsko-grškega festivala hkrati prebirali na več kot sto prizoriščih po vsem svetu.

Kultura

24. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

23. 3. 2022

Nove pridobitve 2011-2021 je naslov razstave v Narodni galeriji, na kateri so razstavljena dela, ki so v zadnjem desetletju obogatila galerijsko zbirko. V Mali galeriji Cankarjevega doma so danes odprli fotografsko razstavo Onkraj objektiva. Razstavljajo mlajši umetniki, ki pri svojem delu kombinirajo različne medije. V poslušanje pa priporočamo noviteto založbe RTV Slovenija. Album Rajska ptica, ki sta ga pevka Ajda Stina Turek in vibrafonist Vid Jamnik predstavila v okviru cikla Jazz Ars All Stars v Cukrarni.

Kultura

22. 3. 2022

Seznanili vas bomo s programom Festivala frankofonskega filma, ki poteka v Slovenski Kinoteki in Kinodvoru. Pogovarjali smo se z glasbenim dvojcem Justin Adams & Mauro Durante, ki nocoj nastopa v Cankarjevem domu. Bili smo na predstavitvi knjige Dezinstitucionalizacija neskončna I, avtorjev Andreje Rafaelič in Vita Flakerja, ki na celosten način združuje ključne teorije, metode, koncepte in znanje ter mnogoletne praktične izkušnje s procesi deinstitucionalizacije tako pri nas kot tudi v širšem mednarodnem prostoru.

Kultura

21. 3. 2022

Dopisnik Janko Petrovec se bo oglasil iz Bologne, kjer se je danes začel mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature, podelili pa bodo tudi Andersenovo nagrado. Udeležili smo se branja poezije na različnih lokacijah, 21. marec je namreč svetovni dan poezije. Bili pa smo tudi na koncertu zasedbe Balkan Taksim, ki jo sestavljata romunski multi-instrumentalist Sașa-Liviu Stoianovici in producent Alin Zăbrăuțeanu.

Kultura

20. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

19. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

18. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

17. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

16. 3. 2022

Na Festivalu dokumentarnega filma smo si ogledali slovensko premiero filma Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, v Galeriji Aksioma pa smo se pogovarjali z umetnikom in raziskovalcem Vladanom Jolerjem, ki predstavlja projekt Novi ekstraktivizem. Iz rimske galerije Borghese se nam je oglasil dopisnik Janko Petrovec, ki si je tam ogledal razstavo slikarja Guida Renija, prelistali pa smo tudi novo knjižno izdajo za najmlajše, prevod pravljic in pesmi italijanskega mojstra besede Giannia Rodarija.

Kultura

15. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

14. 3. 2022

Obiskali smo razstavo Rock Istra 1965-2000, ki v kultnem beatu vabi na odpotovanje skozi različna obdobja rocka v koprskem skladišču Libertas. V ljubljanski galeriji DESSA smo pod okriljem cikla V ospredje pogledali k pionirkam slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. V Kinodvoru začenja igrati Vojvoda, po resnični zgodbi posneta komedija o hudomušnem Angležu, ki je leta 1961 ukradel Goyo iz Narodne galerije in v zameno zahteval ukinitev tv naročnine za upokojence. Podčrtali pa bomo tudi uspeh predstave Babice, ki jo je v Reki napravila slovenska režiserka Tjaša Črnigoj. Je ena od petih predstav od 357-ih, ki so jo sprejeli na berlinski festival Theatertreffen - Stückemarkt.

Kultura

13. 3. 2022

V Kulturi smo v Cankarjevem domu, kjer je v polnem teku Festival dokumentarnega filma, spremljali mojstrsko delavnico Helle Hansen, dolgoletne urednice in selektorice dokumentarnih filmov na Danskem in Norveškem filmskem inštitutu. V Moderni galeriji je 87% zaposlenih direktorja dr. Aleša Vaupotiča manj kot leto dni po tem, ko je nastopil mandat, pozvalo k odstopu, hkrati pa so na Ministrstvo za kulturo poslali poziv k njegovi odstavitvi. V Palači Bonaparte v Rimu so odprli razstavo sodobnega italijanskega kiparja Jaga, kontroverznega mladega umetnika, ki navdušuje z deli v kamnu, marmorju in keramiki. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je na osrednji letni prireditvi podelil odličja in priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Kultura

12. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

11. 3. 2022

Ogledali si bomo razstavo Vračanje pogleda v Cukrarni, ki predstavlja dela oseminpetdesetih slovenskih umetnic. Predstavili bomo knjižne novosti kriminalnega žanra, psihološko kriminalko Plima Ane Schnabl in kriminalni roman Tajkun Avgusta Demšarja. Gledalce bomo popeljali tudi po razstavi skic od renesanse do danes v Rimu.

Kultura

10. 3. 2022

Predstavili bomo generacijski roman Očetov Sinko hrvaškega pisatelja Dina Pešuta in nominirance za nagrado Slavka Gruma. Prebrali smo esejistično avtobiografijo Vrnitev v Reims francoskega sociologa in filozofa Didierja Eribona in si ogledali razstavo kiparke Vlatke Škoro.

Kultura

9. 3. 2022

V nocojšnji Kulturi bomo govorili o Festivalu dokumentarnega filma, ogledali smo si razstavo priznanega grafičnega oblikovalca Mirka Ilića, ki se prav tako odpira nocoj. Bili pa smo tudi na eksperimentalnem performansu "Kljuvanje v sencah" avtorjev Davida Cvelbarja in Mateja Marinčka.

Kultura

8. 3. 2022

Pogovarjali smo se z Andrejo Hribernik, direktorico Koroške galerije likovnih umetnosti, ki bo od januarja 2023 vodila graški Kunsthaus. Bili smo na razstavi Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili avtorice Nike Autor v sodelovanju z Obzorniško fronto, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. V svojem delu se osredotoča na raznovrstne oblike spominskih praks, povezanih s prikritimi in utišanimi temami pozabljene preteklosti in zamolčane sedanjosti. V Cankarjevem domu pa smo bili na koncertu poljske pianistke Małgorzate Walentynowicz, ki izvaja etude kanadske skladateljice Nicole Lizée, ki temeljijo na filmih Davida Lyncha in Stanleyja Kubricka.

Kultura

7. 3. 2022

V nocojšnji Kulturi bomo predstavili vsebino težko pričakovanega filma Batman, ki ga je tokrat režiral Matt Reeves. Govorili bomo tudi o knjigi Jurija Medena Kaj je kinoteka?:Nekaj pogledov na ohranjanje in prikazovanje filmske dediščine v 21. stoletju in o razstavi akademskega slikarja Ota Rimeleja Lestev in nebo v Galeriji mesta Ptuj.

Kultura

6. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

5. 3. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

4. 3. 2022

V Lutkovnem gledališču Maribor smo si ogledali predstavo za mlade Srce v temi, ki skozi delo in življenje aktivistke in znanstvenice Mary Temple Grandin osvetli tabuizirane teme živalskega čustvovanja in mesne industrije. V Lisztovem inštitutu v Ljubljani so odprli razstavo Mojster Barcsay in njegovi učenci, na Vodnikovi domačiji pa predstavili knjigo evropskih literarnih pravljic Giambattista Basila, ki je v prevodu Ane Duša in Irene Duša Draž izšla pri Založbi Goga. Bili pa smo tudi v Društvu slovenskih pisateljev, kjer so pripravili branje v znak solidarnosti z ukrajinskimi umetniki.

Kultura

3. 3. 2022

V Cukrarni z razstavo Mokre noge umetnice Maruše Sagadin odpirajo novo programsko shemo »en prostor – en umetnik – en projekt«, njena novejša dela so razstavljena v pritličju. V ljubljanski galeriji Equrna smo si gledali razstavo umetnika Gašperja Capudra, ki se med drugim ukvarja tudi z instalacijo in videom. Več pa tudi o dogodku Rojišče #73, ki ga je pripravilo Humanistično in Umetniško Društvo ''O'' z Vrhnike. V tamkajšnjem Cankarjevem domu so nastopile pianistka Kaja Draksler, vokalistka Irena Z. Tomažin in pesnica Anje Zag Golob.

Kultura

2. 3. 2022

Bili smo na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana Umetnik-zbiratelj-javnost, kjer je predstavljena umetniška zbirka dunajskega galerista in zbiratelja sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja. Ogledali smo si premiero dokumentarnega filma Ključ o prostituciji in o tem kako začeti svobodno življenje. Skozi pričevanje N. N. in igrane prizore spoznavamo realnost prostitucije v Sloveniji. V branje pa ponujamo roman Neznana dimenzija pisateljice None Fernández, v katerem opisuje grozote čilske diktature s pozicije pripadnice tako imenovane generacije »otroci diktature«, rojene v sedemdesetih med Pinochetovim režimom.

Kultura

1. 3. 2022

Bili smo na novinarski konferenci, na kateri je Ministrstvo za kulturo razgrnilo načrte za prenovo gospodarskega poslopja ob Prešernovi domačiji v Vrbi, ki ga je država odkupila pred dvema letoma. V Rimu smo obiskali noro umetniško postavitev z naslovom Crazy, v pariškem Muzeju dekorativnih umetnosti pa razstavo Srečajte Malega princa, na kateri so na ogled originali Antoina Saint Exuperyja. Na Društvu slovenskih pisateljev pa smo bili na predstavitvi programa letošnjega Festivala Literature sveta Fabula.

Kultura

28. 2. 2022

Spremljali smo sejo Nacionalnega sveta za kulturo, posvečeno temi Nazaj h kulturi. V Muzeju narodne osvoboditve smo si ogledali razstavo Hvala za družbo, jutri ʼmam službo, ki pripoveduje o družabnem življenju Mariborčanov v 20. stoletju. Predstavili pa bomo tudi razstavo Nadrealizem onkraj meja v londonski galeriji Tate Modern, ki raziskuje to globalno gibanje, ki se je začelo v Evropi, nato pa se je med drugim razširilo celo v Tokio in Ciudad de Mexico.

Kultura

27. 2. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

26. 2. 2022

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

25. 2. 2022

Obiskali smo razstavo v Galeriji Škuc; Nove prakse, nova orodja, arhitekturne prakse, bili smo tudi v Galeriji Kresija na razstavi 30 let s(r)amote in prebrali novo knjigo Kristine Kočan z naslovom Selišča.

Kultura

24. 2. 2022

Na festivalu Bi flamenko so nocoj predstavili Sinsonte, v grlu pozabljena pesem, projekt s katerim plesalka in koreografinja Urška Centa in predstavnik sodobne flamenko avantgarde Marco de Ana nadaljujeta sodelovanje. V MGL-ju je bila premiera dramskega monoprojekta Borisa Ostana Smrtno resno. V galeriji Tobačna so odprli razstavo Čudoviti obraz umetne inteligence avtorice Valerie Wolfgang v galeriji Tobačna. Na spored kinematografov pa je prišla glasbena drama Cyrano.

Kultura

23. 2. 2022

Predstavili bomo knjigo Antona Vratuše in Sandija Volka Trojno poslanstvo profesorja Urbana. Vratuša je bil med letoma 1943 in 1944 v stikih z različnimi političnimi organi in je igral vlogo diplomata, ki skuša postaviti politične temelje za tesnejše sodelovanje med slovensko OF in italijanskim odporništvom, predvsem seveda na nacionalno mešanih mejnih območjih. Ogledali smo si tudi skupinsko razstavo Made in Maribor II v Umetnostni galeriji Maribor, ter del zapuščine akademskega slikarja, scenografa in restavratorja Maksa Kavčiča, ki jo je njegova družina podarila Univerzitetni knjižnici Maribor.

Kultura

22. 2. 2022

V Cankarjevem domu se je danes začel mednarodni bienalni festival Bi flamenko, ki ga je otvoril Pepe Habichuela. V naslednjih dneh bodo Ljubljano obiskali številni tuji umetniki, na sporedu pa bodo tudi premiere novih predstav slovenskih plesalcev in glasbenikov. V Slovenski kinoteki smo bili na večeru eksperimentalnega filma, kjer so prikazali film Operacija mamut Jurija Medena in restavrirano serijo Dislocirano tretje oko: Bismillah iz leta 1984 Sulejmana Ferenčaka. Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana nocoj premierno pustolovska detektivka Skrivno društvo KRVZ, po romanu Simone Semenič in v režiji Mareta Bulca, v Mali Galeriji Banke Slovenije pa smo si ogledali razstavo Nasledstvo: Dialog z grafiko.

Kultura

21. 2. 2022

Bili smo na premieri dokumentarnega filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig režiserja Jurija Grudna, ki govori o vzponu in padcu tehnološkega podjetja Iskra Delta. Na Vodnikovi domačiji smo si ogledali razstavo Od besed k podobam ilustratorke Anke Kočevar, v tržaškem muzeju sodobne umetnosti Revoltella pa razstavo Monet in impresionisti v Normandiji.

Kultura

18. 2. 2022

Nocoj prikazujemo ekskluzivne posnetke koncerta Berlinskih filharmonikov, ki so, pod vodstvom dirigenta Kirilla Petrenka, nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Ogledali smo si vitrino s steklenimi izdelki, najdenimi med nedavno obnovo ljubljanske Dunajske ceste, ki so jo ob mednarodnem letu stekla postavili v ljubljanskem Mestnem muzeju. Prelistali smo tri sveže ponatise del pred nekaj leti umrlega literata dr. Aleša Debeljaka, si v Kinodvoru ogledali film Juha Kuosmanena Kupe št. 6, ki je v Cannesu dobil veliko nagrado žirije, bili pa smo tudi na ciklu Jazz in ti v Novem mestu, ki ga je s predavanjem in nastopom zagnal kitarist Domen Gnezda.

Kultura

17. 2. 2022

V Ljubljani smo si ogledali premiero baleta Romeo in Julija v režiji Renata Zanelle in z glasbo Sergeja Prokofjeva. V Cirkulaciji 2 smo obiskali razstavo Čopičografija Dominika Mahniča, v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki pa smo si ogledali soočenje del Bogdana Borčića in fotografij Borisa Gaberščika: V dialogu. Pogledali bomo tudi k nagrajencem letošnjega Berlinala.

Kultura

16. 2. 2022

V SNG Drama smo si ogledali premiero predstave Simone Hamer z naslovom Vse OK v režiji Matjaža Fariča. Obiskali smo galeriji DLUL in P74, v prvi razstavljata Mirjana Batinić in Lavoslava Benčič, v drugi pa Valerija Intihar in Nežka Zamar. Pripravili pa smo tudi sklop novic iz tujine: na Kosovu razburja obnova vile s temno vojno preteklostjo. Belgija pa je sliko, odtujeno zakoncema Mayer, ki sta med drugo svetovno vojno zbežala iz Nemčije vrnila nemško judovski družini. Slika je bila kar 71 let v zbirki Kraljevih muzejev likovne umetnosti v Bruslju.

Kultura

15. 2. 2022

Bili smo na novinarski konferenci predstavitve tekmovalnega programa Festivala Borštnikovo srečanje, ki se bo začel 30.5. Otroci socializma so vendarle uspeli izdati istoimenski vinilni album, ki bi moral luč sveta ugledati že 1986, a je celotna naklada 3000 izvodov preprosto izpuhtela. Predstavili pa vam bomo tudi domiselno razstavo tihožitij Borisa Gaberščika in Lucije Rosc, ki jo na ogled ponuja Galerija Fotografija.

Kultura

14. 2. 2022

72. filmski festival Berlinale je obiskala dopisnica Polona Fijavž. V mariborskem prostoru za umetnost KiBela smo si ogledali samostojno razstavo Uroša Weinbergerja, v Cankarjevem domu pa razstavo Društva oblikovalcev Slovenije. Nagrada Sama Smerkolja, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, gre v roke Zlati Ognjanović.

Kultura

11. 2. 2022

Bili smo na premieri avtorskega projekta Zadnji naj ugasne luč (režija Dorian Šilc Petek) v Prešernovem gledališču Kranj, posvetili smo se tudi krstni uprizoritvi nove slovenske drame 14 dni dramatika Gorana Vojnovića v Celjskem gledališču. Nikakor ne bomo pozabili pogledati, kaj bo letos vzburjalo na Retrosexu v Kinodvoru, nekdaj znanem pod imenom Kino Sloga. Pogledali bomo na sarajevski Festival Ruta, na katerega je uvrščena predstava Se spomniš Dolly Bell (rež. Kokan Mladenović); prikaz duha Sarajeva v šestdesetih letih, ki ga je na mnogih ravneh čutiti še danes. Zaobšli nismo niti začetka letošnjega, 72. Berlinala.

Kultura

10. 2. 2022

Nocoj v Kulturi: V Cankarjevem domu smo bili na Oranžnem abonmaju-sezona 2019/2020 z naslovom Imperator, solistka je Dubravka Tomšič Srebotnjak, predstavljamo vam festival Ruta Grupa Triglav v Mestnem gledališču ljubljanskem in pesniško zbirko Andraža Poliča Kirka na Jadranu.

Kultura

9. 2. 2022

Objavili bomo reportažo z odprtja regionalnega gledališkega festivala Ruta in predstavili nominirance za prestižno filmsko nagrado oskar. V koprski Galeriji Loža si bomo ogledali razstavo Emila Memona, v kletnem galerijskem prostoru Cukrarne pa razstavni projekt v Berlinu živeče umetnice Rose Barbe.

Kultura

7. 2. 2022

Izpostavili bomo ključne poudarke državne proslave ob Prešernovem dnevu in pogledali v Narodno in univerzitetno knjižnico na razstavo portretov Melite Vovk. Obiskali bomo tudi Staro mestno elektrarno v Ljubljani in delavnico Tandem 1: Delo in sreča. Program delavnice, ki je del mednarodne mreže Močnejše periferije: Južno partnerstvo, je zastavljen kot predstavitev slovenskih umetnic in umetnikov, ki so se s svojimi prijavami partnerjem zdeli zelo zanimivi za potencialna sodelovanja. Bili smo tudi na podelitvi italijanske vsedržavne književne nagrade, poimenovane po pisatelju Vladimirju Nabokovu. Italijanski prevod romana Črni obroč tržaškega pisatelja in pesnika Marija Čuka je osvojil drugo mesto.

Kultura

4. 2. 2022

V Cankarjevem domu gostuje Zbor Moskovske patriarhije, ki ga odlikuje vokalna dodelanost, ki je hkrati zamaknjeno posvečena in prvinsko neposredna. Pogovarjali smo se z umetniškim vodjo Anatolijem Grindenkom. V Mali galeriji Cankarjevega doma razstavlja fotograf Peter Uhan, napovedujemo pa tudi premiero predstave plesalke in koreografinje Leje Jurišić. V Plečnikovem letu se vrstijo dogodki, ki so povezanim s slovitim arhitektom, med njimi je tudi fotografska razstava na ljubljanskem gradu, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Kultura

3. 2. 2022

Bili smo na večeru opernih arij Zimskega festivala. Na odru Cankarjevega doma je pod vodstvom dirigenta Gianluce Marcianòja in v spremljavi Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije nastopil slavni tenorist Joseph Calleja. Na dogodku Fabula pred Fabulo je pisatelj Dževad Karahasan predstavil zadnji del trilogije Vonj po strahu. Več pa tudi o filmu Titan, ki je zmagovalec lanskega festivala v Cannesu in prihaja na redni spored Kinodvora in o vrhuncih spomladanskega dela sezone v Cankarjevem domu.

Kultura

2. 2. 2022

Poslovila se je Monica Vitti, ena od ikon italijanske kinematografije šestdesetih let. V Mestnem gledališču Ptuj smo si ogledali premiero avtorske priredbe Jerneja Lorencija in Matica Starine z naslovom Frančišek, nastale po motivih romana Božji ubožec Nikosa Kazantzakisa. Odpravili smo se še v galerijo ŠKUC, kjer se z razstavnim projektom, ki ga je naslovil Za Borisa, umetnik Boris Beja neposredno ukvarja z družinsko preteklostjo, do katere poskuša pristopati kot zunanji opazovalec.

Kultura

1. 2. 2022

V Cankarjevem domu smo v okviru Zimskega festivala poslušali koncert pianista Aleksandra Gadžijeva, predstavili bomo novo književno delo Oblast v arhitekturi, ki je izšlo v sodelovanju Maske, zavoda za založniško, kulturno in producentsko dejavnost in Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Bili smo v Anton Podbevšek Teatru, kjer so včeraj predstavili informans VKLJUČENI in IZKLJUČENI in medije ter občane seznanili z umetniškimi deli, ki jih pripravljajo v letošnjem letu.

Kultura

31. 1. 2022

V Cankarjevem domu smo se udeležili dogodka, kjer so dr. Mateja Pezdirc Bartol, Melita Forstnerič, Danijela Kocmut, Andree Luck-Gaye, Janez Pipan, dr. Gašper Troha in Jagna Pogačnik tkali poglede na umetnost Draga Jančarja. V Savinovem likovnem salonu v Žalcu smo si ogledali angažirano in aktualno razstavo Vztrajnostni moment upora / Dialog Vesna Bukovec : Janez Zalaznik. Prisluhnili smo novemu albumu Wolfganga Flüra Magazine 1, pogledali pa bomo k festivalu Sundance, kjer so prvič nagradili grozljivko; režiserski prvenec Američanke Nikyatu Jusu Nanny, o nezakoniti priseljenki iz Senegala. Nagrado za najboljši dokumentarec je prejel The Exiles o treh disidentih iz Kitajske. V Mladinski knjigi pa so danes podelili sedmo književno nagrado za najboljše še neobjavljeno književno delo. Dobila jo je Tina Vrščaj za delo Na klancu.

Kultura

28. 1. 2022

Danes se je v Slovenski filharmoniji s koncertom À la Händel začel 5. Zimski festival, ki bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal vse do 5. februarja. V Galeriji Škuc smo si ogledali razstavo Borisa Beje z naslovom Za Borisa. Več tudi o razstavi Francisa Bacona Človek in zver, ki jo bodo v Kraljevi akademiji v Londonu odprli jutri in o razstavi modnega oblikovalca Christiana Diorja v Muzeju Brooklyn v New Yorku. Napovedujemo pa tudi klasiko Franceta Štiglica Deveti krog, ki ga je nedavno restavrirala in digitalizirala hrvaška Kinoteka, danes pa bo na sporedu v terminu Kinoteke na našem 1. programu.

Kultura

27. 1. 2022

V Mestnem muzeju Ljubljana smo se srečali z avtorji futuristične razstave Urbane prerokbe - Življenje v Ljubljani leta 2100, v Galeriji Kapelica pa smo prisluhnili zvočni skulpturi Ad lib., ki jo je italijanski umetnik Michele Spanghero napravil iz medicinskega stroja za avtomatsko pljučno ventilacijo in orgelskih piščali. V Galeriji Equrna smo si ogledali razstavo akademske slikarke Anje Jerčič Jakob, ki tam razstavlja že tretjič, tokrat dela, ki jih je ustvarila v minulih štirih letih. Opozorili bomo tudi na poziv Narodne galerije, naj zbiratelji in lastniki slik v svojih zbirkah pobrskajo za umetninami impresionista Mateja Sternena (1870 – 1949), saj pripravljajo razstavo.

Kultura

26. 1. 2022

Nocoj v Kulturi o premieri na Velikem odru SNG Drama Ljubljana, tam bodo namreč uprizorili dramo Party, ki jo je po svojem celovečernem filmu napisala slovita britanska scenaristka in režiserka Sally Potter, režiral pa Ivica Buljan. Predstavili vam bomo knjigo Ahac – Knjiga o Dušanu Pirjevcu, ki je izšla pri Beletrini, bili pa smo tudi na predstavi Etiopijke, Mattia Cason in EN-KNAP Group.

Kultura

25. 1. 2022

Obiskali smo Tržaški filmski festivala na katerem so v tekmovalnem programu med drugim prikazali film Orkester režiserja Matevža Luzarja. V Cankarjevem domu smo poslušali koncert norveške zasedbe Knarr, ki jo vodi basist in skladatelj Ingebrigt Håker Flaten. V ljubljanski galeriji Kresija pa smo si ogledali skupinsko razstavo Live, Laugh, Love.

Kultura

24. 1. 2022

Med drugim smo si v sinagogi v Gradcu ogledali instalacijo Čudež hanuke oblikovalca Matica Velerja. Predstavili vam bomo prevod romana Stephena Kinga Obstati, v katerem spremljamo galerijo oseb na poti po opustošeni Ameriki, potem ko je smrtonosna gripa zdesetkala svetovno prebivalstvo. Dr. Peter Stanković pa je izdal monografijo Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodno-zabavne glasbe, prvi poskus celostnega ovrednotenja tega še vedno popularnega žanra v Sloveniji.

Kultura

21. 1. 2022

Nocoj smo govorili z uličnim umetnikom slovensko-čilskih korenin Pascalom Boyartom – Pboyvjem, ki živi in dela v Parizu. Ustvarja ogromne murale, svoja dela spreminja v NFTje. V MGLC-ju smo bili na otvoritvi razstave Materialna prisotnost mentalnega odtisa Samuela Grajfonerja, preverili pa smo tudi kako se začenja snemanje lutkovnega animiranega filma (Ne)zaželene reči. V Kinoteki pa so je v okviru Animateke/Večera društva DSAF pripravili premiero in predstavitev nove domače animirane risane serije Tine in Bine, tigrasta komarja: Na plaži, Tango, Pomladni cvet, Avtonomna cona Titanik, Temeljni kamen, Rokavice. Zaobšli pa nismo niti pisma, s katerim uveljavljene umetnice in umetniki odločevace pozivajo k pomoči mladim samozaposlenim v kulturi

Kultura bivanja: Pascal Boyart – Pboy

21. 1. 2022

Nocoj smo govorili z uličnim umetnikom slovensko-čilskih korenin Pascalom Boyartom – Pboyvjem, ki živi in dela v Parizu. Ustvarja ogromne murale, svoja dela spreminja v NFTje. V MGLC-ju smo bili na otvoritvi razstave Materialna prisotnost mentalnega odtisa Samuela Grajfonerja, preverili pa smo tudi kako se začenja snemanje lutkovnega animiranega filma (Ne)zaželene reči. V Kinoteki pa so je v okviru Animateke/Večera društva DSAF pripravili premiero in predstavitev nove domače animirane risane serije Tine in Bine, tigrasta komarja: Na plaži, Tango, Pomladni cvet, Avtonomna cona Titanik, Temeljni kamen, Rokavice. Zaobšli pa nismo niti pisma, s katerim uveljavljene umetnice in umetniki odločevace pozivajo k pomoči mladim samozaposlenim v kulturi

Kultura

20. 1. 2022

V Cankarjevem domu smo si ogledali mednarodno razstavo Koža; Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble in Špela Šivic razkrivajo različne fotografske prakse, ki se vrtijo okoli tega največjega človeškega organa. V Galeriji SLOART smo obiskali razstavo Stranske ulice: Miha Štrukelj jih je fotografiral in z mrežo prenesel na platno. Opozarjamo na premieri filmov Telesce (režiserka Laura Samani) in Električno življenje Louisa Waina (režiser Will Sharpe), nikakor pa nismo spregledali shoda Proti socialnemu čiščenju mesta, ki so ga v Ljubljani pripravili iz nekdanje tovarne Rog izseljeni umetniki, kreativci, skejterji, aktivisti in drugi. Povečini še niso našli novih prostorov.

Kultura

19. 1. 2022

V Cankarjevem domu smo si ogledali mednarodno razstavo Koža; Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble in Špela Šivic razkrivajo različne fotografske prakse, ki se vrtijo okoli tega največjega človeškega organa. V Galeriji SLOART smo obiskali razstavo Stranske ulice: Miha Štrukelj jih je fotografiral in z mrežo prenesel na platno. Opozarjamo na premieri filmov Telesce (režiserka Laura Samani) in Električno življenje Louisa Waina (režiser Will Sharpe), nikakor pa nismo spregledali shoda Proti socialnemu čiščenju mesta, ki so ga v Ljubljani pripravili iz nekdanje tovarne Rog izseljeni umetniki, kreativci, skejterji, aktivisti in drugi. Povečini še niso našli novih prostorov.

Kultura

18. 1. 2022

Ogledali si bomo razstavo Taljenje v galeriji Jakopič v Ljubljani in prebrali prevod Descartesovega dela Strasti duše. Predstavili bomo Nepopolne zgodbe filmskega režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, zanimala nas bo pa tudi interpretacija simbolnega imaginarija sodobne slovenske narodnozabavne glasbe.

Kultura

17. 1. 2022

Ogledali si bomo razstavo Helene Tahir v ljubljanski galeriji Ravnikar, v galeriji artKIT v Mariboru pa skulpturo iz kovinskih trakov kiparja Zorana Pozniča. Predstavili bomo nove prevode del francoske avtorice Yasmine Reza, v Klubu Cankarjevega doma pa prisluhnili .abecedi [ansamblu za novo glasbo].

Kultura

14. 1. 2022

Ogledali si bomo premiero filma Zastoj Vinka Möderndorferja in predstavili prevod dela Siegfrieda Kracauerja Ornament množice, ki prinaša eseje o moderni družbi med Weimarsko republiko. V izolski galeriji Salsaverde razstavlja Milan Erič, v ljubljanski P74 pa Lena Lekše.

Kultura

13. 1. 2022

Nocoj smo najprej pogledali v Novi Sad, kjer je Evropsko prestolnico kulture otvoril spektakel Zeniteum:: 2022 slovenskega režiserja Dragana Živadinova. V MGL smo bili na premieri kozmomjuzikla Eve Jagodic in Matica Lukšiča Vse to sem videla, ko sem letela mimo, o sovjetski kozmonavtski psički Lajki. Pogovarjali smo se s švedsko kantavtorico Fredriko Stahl, ki je zvočno opremila sveži italijansko-slovenski film Telesce Laure Samani, katerega premiera bo 19. 1., poklicali pa smo tudi v Slovenski center Pen, kjer so nedavno žvižgaču Julianu Assangu izkazali podporo z izvolitvijo za svojega častnega člana.

Kultura

12. 1. 2022

V ljubljanskem Kinodvoru smo si ogledali premiero filma Jagnje Valdimarja Johannssona, v Miklovi hiši v Ribnici pa razstavo, ki nosi naslov S popolnoma drugačnimi očmi. Prebrali smo monografijo dr. Katje Mihurko Poniž Od lastnega glasu do lastne sobe, ki govori o ženski literarni ustvarjalnosti in prisluhnili besedi leta 2021.

Kultura

11. 1. 2022

Predstavili bomo prevod knjige Zakaj gledališče. Kriza in prenova, nemškega novinarja, literarnega in gledališkega kritika mlajše generacije Jakoba Haynerja. V dvorani Union v Mariboru smo poslušali koncert ansambla za baročno glasbo Bach Consort z Dunaja, ki ga je ustanovil vodja, dirigent in multiinštrumentalist Rubén Dubrovsky. Ogledali smo si premiero plesne predstave Teje Modrijan Izbira telesa in plakatno razstavo ki jo je galerija Jakopič v sodelovanju s Project Pressure pripravila kot dogodek pred razstavo "TALJENJE. Podobe podnebnih sprememb".

Kultura

10. 1. 2022

V nocojšnji Kulturi bomo predstavili tri književna dela, ki so pred nedavnim v zbirki Moderni klasiki izšla pri Mladinski knjigi: Med svetom in mano (Ta-Nehisi Coates), Delno ženska (Perumal Murugan) in Veliki spanec (Raymond Chandler). Seznanili vas bomo z odzivi nekaterih institucij, ki jim Ministrstvo za kulturo na štiriletnem programskem razpisu ni odobrilo sredstev. Ogledali pa smo si tudi razstavo ilustracij Damijana Stepančiča Pod svobodnim soncem v Cankarjevem domu ter razstavo risb Marka Pogačnika in fotografij Bojana Breclja v atriju SAZU.

Kultura

7. 1. 2022

Nocoj v Kulturi o novi premieri v Gledališču Koper z naslovom Indijc gre v Bronx, predstavili vam bomo zgodbo sodobnega umetniškega nakita E2rd gold- oblikovalke Bojane Kovačič Zemljič, bili pa smo tudi na razstavi Adrijana Praznika z naslovom Where our hearts have led us v Mglc Švicariji.

Kultura

6. 1. 2022

Nocoj v Kulturi: Recenzija filma Don’t look up, ki bi ga lahko prevedli - Ne glejte v nebo, razstava Katastrofa in priložnost: Ljubljana pred potresom in po njem v mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani in noviteta Stripburgerja Knjiga z jajčki Kaje Avberšek.

Kultura

5. 1. 2022

V nocojšnji Kulturi bomo predstavili skupinsko razstavo Umetnost v izjemnih razmerah v Društvu likovnih umetnikov Maribor in monografijo, ki je izšla ob 100 letnici društva ter razstavo Ulica fotografa Igorja Škafarja, ki zajema izbrane portrete, ki jih avtor že 20 let ustvarja za istoimensko rubriko tednika Mladina. Seznanili pa vas bomo tudi s filmoma Francoska depeša in Sladičeva pica, ki bosta od jutri na sporedu domačih kinematografov.

Kultura

4. 1. 2022

Nocoj v Kulturi o monografiji Draga Kristina, ki govori o življenju in delu pisateljice, prevajalke in legendarne urednice otroške literature pri Mladinski knjigi, Kristine Brenkove. Knjiga je izšla ob njeni 110. obletnici rojstva. Bili smo na razstavi slik, akvarelov in risb slikarke Joni Zakonjšek v Mestni galeriji Piran. Razstavljena so dela zadnjih treh let, osrednji motiv pa so podobe krajin, travnikov in dreves. V Fotogaleriji Stolp pa smo si ogledali pregledno razstavo članov Fotokluba Maribor, ki so jo pripravili ob zaključku leta. Tema je bila portret.

Kultura

3. 1. 2022

Sloviti Caravaggio je s svojo upodobitvijo Judite, ki obglavlja Holoferna, sprožil revolucijo. In temu motivu je posvečena ena osrednjih razstav te zime v Rimu, ki si jo je v tamkajšnji Palači Barberini ogledal Janko Petrovec. V ljubljanski galeriji Tobačna smo si ogledali razstavo umetnice Neže Knez z naslovom Skozi te iste pore se še vedno zliva taisti znoj. Gre za večletno raziskavo prostora, ki preko osebne pripovedi govori o zgodovini in identiteti pokrajine, prepletanju osebne in obče biografije ter njihovih objektih in subjektih raziskave. V branje pa ponujamo novo pesniško zbirko Prostor sred križišč in zbirka esejev Poezija še vedno ni luksuz Nataše Velikonja.

Kultura

30. 12. 2021

V zadnji Kulturi leta 2021 smo napravili kratek pregled za praznične dni napovedanih kulturnih dogodkov po državi in vsebin, ki jih v teh dneh ponuja RTV Slovenija. Seveda se nikakor ne moremo ogniti bogatem izboru filmov, ki nas bodo zabavali na Silvestrov večer in ki jih bomo gledali v letu, ki prihaja.

Kultura

29. 12. 2021

Nocoj smo se podali v Cankarjev dom na predstavo Jelen v žarometih čarobnega, norčavega francoskega Cirkusa Le Roux, poslušali smo koncert Roka Zalokarja, ki je v cerkvi Sv. Jakoba predstavljal svoj novi album Spaces VIII - Rok Zalokar, Pipe organ. V Cankarjevem domu pa smo prisluhnili tudi Zoranu Predinu, ki je na dveh poznopopoldanskih koncertih v samosvoji blues maniri prav tako predstavil svoj najnovejši izdelek Takšnih več ne delajo.

Kultura

28. 12. 2021

Nocoj smo se podali v Cankarjev dom na predstavo Jelen v žarometih čarobnega, norčavega francoskega Cirkusa Le Roux, poslušali smo koncert Roka Zalokarja, ki je v cerkvi Sv. Jakoba predstavljal svoj novi album Spaces VIII - Rok Zalokar, Pipe organ. V Cankarjevem domu pa smo prisluhnili tudi Zoranu Predinu, ki je na dveh poznopopoldanskih koncertih v samosvoji blues maniri prav tako predstavil svoj najnovejši izdelek Takšnih več ne delajo.

Kultura

27. 12. 2021

V Slovenskem mladinskem gledališču smo si ogledali premiero družbenokritične predstave Pojedina pri Trimalhionu starorimskega pisatelja Petronija, v režiji srbske režiserke Bojane Lazić. Obiskali smo koncert skupine Bossa de novo, ki je v Siti teatru predstavila svoj peti album Twist, poslušali pa smo tudi 30-letni album Rocks Off postonjske skupine Mary Rose, ki ga je Založba kaset in plošč RTV Slovenija zdaj izdala še na plošči, CD-ju in v digitalnem formatu.

Kultura

23. 12. 2021

V ljubljanski Drami si bomo ogledali premiero predstave Jacques in njegov gospodar, v Mestni galeriji sodobne umetnosti v Tržiču pa razstavo »Točka, linija in ravnina«, ki govori o nastanku in razvoju abstraktnega slikarstva. Prisluhnili bomo Božično-novoletnemu koncertu Simfoničnega orkestra SNG Maribor in obiskali Slovenski etnografski muzej, kjer je postavljena razstava »Mi za mizo«.

Kultura

22. 12. 2021

V klubu Cankarjevega doma smo obiskali premiero Solo andar zasedbe Sentido Project, v katerem se srečuje vrhunska zasedba: performerka Urška Centa, basist Tadej Kampl, etno tolkalec Nino Mureškić, pianist Tomaž Pačnik in saksofonist Primož Fleischman. V ljubljanski galeriji Equrna smo se sprehodili po vznemirljivi razstavi Gustava Gnamuša Lambda 1975-2021, v Galeriji Škuc pa po skupinski Zrcalce Zrcalce... Umetnik in umetnice se osredotočajo na različne vizualne in metaforične vidike zrcala, raziskujejo družbene razsežnosti pogleda v zrcalo v času, ko je videz vse. V kranjskem stolpu Škrlovec pa smo predpremierno poslušali radijsko igro Ingmarja Villqista Helverjeva noč.

Kultura

21. 12. 2021

Nocoj boste v Kulturi videli tudi plesno premiero v Stari mestni elektrarni koreografa Branka Potočana z naslovom Zasedanje in skupinsko razstavo z naslovom Tehnometrija v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani.

Kultura

20. 12. 2021

Nocoj v Kulturi: bili smo na Zlatem abonmaju v Cankarjevem domu, nastopila je Beethovnova filharmonija s svojim glavnim dirigentom Thomasom Rosnerjem, solist pa je bil Alexander Gadjiev, v Lutkovnem gledališču Maribor pa smo si ogledali predstavo Strahovito, namenjeno starejšim od 5 let. Režiser Tin Grabnar, ki je ob Ani Duša soavtor besedila, se z izbiro senčnega gledališča loteva teme strahu in premagovanja strašljivih občutkov.

Kultura

17. 12. 2021

Bili smo na razstavi Asterix v Galeriji Kresija, ki so jo pripravili ob 60. obletnici izida stripa. Slikovno gradivo prikazuje likovni razvoj, ki ga je doživel najpopularnejši junak evropskega stripa. Prav danes pa 30 let praznuje tudi prvi celovečerni igrani film posnet v samostojni Sloveniji, Babica gre na jug. Nocoj so slavnostno projekcijo z gosti pripravili v Kinoteki. V Galeriji Velenje smo si ogledali razstavo A Human Experience umetnice Jane Zornik, obiskali pa smo tudi umetniški bazar, ki bo do konca tedna potekal v ljubljanski dvorani Tabor.

Kultura

16. 12. 2021

Nocoj boste v Kulturi videli dve premieri v Mestnem gledališču ljubljanskem; Izredne razmere in krstno uprizoritev drame Olje črne kumine avtorice in režiserke Barbare Zemljič, bili pa smo tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na razstavi Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit.

Kultura

15. 12. 2021

Bili smo na predstavi Zgodbe grde deklice francoskega avtorja Juliena Daillerea, ki so jo nocoj premierno izvedli v Gledališču Glej. Režijo podpisuje Alen Jelen. V mariborskem Studiu UGM smo si ogledali razstavo mlade umetnice Tine Konec Transparentnost, v Pomurskem muzeju Murska Sobota pa razstavo o prehranski dediščini Pomurja in Porabja z naslovom Pomanjkanje, zadostnost, izobilje.

Kultura

14. 12. 2021

Nocoj boste v Kulturi videli premiero predstave Snežinka v režiji Jureta Novaka v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor, v mednarodnem grafičnem likovnem centru (Mglc) smo obiskali razstavo ene najbolj priznanih osebnosti češke vizualne umetnosti Adriene Šimotove z naslovom Srečanje. V sklopu Cankarjevih torkov pa smo poslušali zasedbo Pulcinella in osupljivo Mario Mazzotta, glasbeno divo italijanskega juga.

Kultura

13. 12. 2021

V Kulturi več o filmu Quo Vadis Aida režiserke Jasmile Žbanić, ki je v soboto slavil na podelitvi evropskih filmskih nagrad. Ogledali smo si razstavo Onkraj meja v Koroški galeriji likovnih umetnosti in premiero plesne predstave Oh, kako zelo običajno v Kinu Šiška. Sinoči pa je na novoletnem koncertu navdušil pihalni orkester z več kot 355-letno tradicijo, Godbeno društvo rudarjev Idrija.

Kultura

10. 12. 2021

Odpravili se bomo v Višnjo Goro na ogled premiere digitalno restavriranega filma Deseti brat in predstavili knjigo Josip Jurčič: Pripovednik svojega in našega časa dr. Urške Perenič. V ljubljanski Drami si bomo ogledali predstavo Zrcalce, zrcalce, požrla te bom, v Stari mestni elektrarni pa slovensko-poljsko koprodukcijo koreografov in plesalcev Vibracija posamezne strune.

Kultura

9. 12. 2021

Nocoj vam v Kulturi predstavljamo tudi novo knjigo Svetlane Makarovič: Baladne pravljice, bili smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na razstavi Odjuga: Zgodbe o identitetah na prepihu in na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana, ki prinaša pogled v 30 let slikarskega opusa slikarja Žarka Vrezca.

Kultura

8. 12. 2021

Nocoj v Kulturi o izjemnem uspehu slovenske dirigentke Daniele Candillari, nocoj bo namreč debitirala na odru Metropolitanske opere v New Yorku, obiskali smo tudi predavanje iz cikla Dostojevski in jaz v Cankarjevem domu in bili na predstavitvi monografije Primoža Premzla v Mariboru.

Kultura

7. 12. 2021

Nocoj o razstavi Preizpraševanje bližine Katarine Zdjelar, ki so jo prejšnji konec tedna odprli v mariborski Kibli. Ogledali smo si tudi razstavo enega pomembnih predstavnikov slovenskega modernizma, Staneta Kregarja v Bežigrajski galeriji. Predstavljamo pa tudi novo zbirko Klasična Beletrina.

Kultura

6. 12. 2021

Končal se je 18. festival animiranega filma Animateka, ob zaključku so podelili tudi nagrade. Prav tako se je zaključila spletna različica Slovenskega knjižnega sejma, na katerem je Schwentnerjevo nagrado za založniško in knjigotrško dejavnost prejel Pavle Učakar. V Galeriji Muzeju Lendava smo si ogledali razstavo arhitekturnega dvojca Maruše Kranjc in Roka Kuharja z naslovom Onkraj vidnega, ob 10. obletnici smrti soul pevke Amy Winehouse, pa so v Muzeju oblikovanja v Londonu odprli razstavo z naslovom Onkraj odra.

Kultura

3. 12. 2021

Na Ta veseli dan Kulture smo se odpravili na dve otvoritvi razstav, na lendavski grad in v Pokrajinski muzej v Maribor. Več o retrospektivi slovenskega filma, ki je te dni potekala v Bruslju. Pogledali smo tudi stari del mestnega jedra Kopra, ki se v teh dneh že lahko pohvali s prenovljenim muzejskim trgom. Objavljamo pa tudi nagrajene knjige letošnjega knjižnega sejma, ki se bo zaključil v nedeljo.

Kultura bivanja: prenovljeni muzejski trg v Kopru

3. 12. 2021

Na Ta veseli dan Kulture smo se odpravili na dve otvoritvi razstav, na lendavski grad in v Pokrajinski muzej v Maribor. Več o retrospektivi slovenskega filma, ki je te dni potekala v Bruslju. Pogledali smo tudi stari del mestnega jedra Kopra, ki se v teh dneh že lahko pohvali s prenovljenim muzejskim trgom. Objavljamo pa tudi nagrajene knjige letošnjega knjižnega sejma, ki se bo zaključil v nedeljo.

Kultura

2. 12. 2021

V tržaškem Slovenskem stalnem gledališču sezono začenjajo z avtorsko predstavo »MarlenEdith«, v kateri pevki Stefania Seculin in Graziana Borciani, ob spremljavi pianista Lamberta Lipparinija, prepleteta življenji legendarnih Marlene Dietrich in Edith Piaf. Poslušali smo tudi nov izdelek iz kovačnice dobre glasbe, Založba kaset in plošč RTV; Big Band in Teo Collori z Momento Cigano, bili pa smo tudi na okrogli mizi Stripburgerja ob izidu slovenskega prevoda stripa Krik ljudstva - 150 let pariške komune. V Cankarjevem domu na Vrhniki smo si ogledali še razstavo Sam svoj stolar, na kateri je arhitekt Branimir Kostrić razstavil svoje unikatne stole.

Kultura

1. 12. 2021

Bili smo na slovenski premieri filma Danisa Tanovića Deset v pol v Cineplexxu Kranj, ki se je je udeležil tudi del filmske ekipe. Ogledali smo si ilustracije na tradicionalnem sejmu na Vodnikovi domačiji, kjer so na prodajni razstavi, tako v živo kot na spletu, zbrani številni uveljavljeni slovenski avtorji in premiero predstave Tridesetletnice V SNG Nova Gorica. Več pa tudi o knjižnem sejmu, ki letos v celoti poteka na spletu.

Kultura

30. 11. 2021

Ta torek smo dodobra izkoristili za glasbo v Cankarjevem domu; v Gallusovi dvorani smo poslušali solo flavtistko opernega orkestra Limoges v Franciji, ki je ustvarjanje tokrat spletla z zvezdniško godalno zasedbo Quatour van Kuijk iz Pariza, v Klubu pa smo, na tokratnem Cankarjevem torku, prisluhnili tenorskemu saksofonistu Igorju Lumpertu. Z novo, "koronsko" zasedbo se je namreč začasno vrnil iz New Yorka in predstavil projekt I'm the Spirit of the Earth. Seveda nismo spregledali niti drugega dne polnoletne edicije Animateke, obiskali smo nekaj razstav.

Kultura

29. 11. 2021

Danes smo se udeležili začetka 18. mednarodnega festivala Animateka, na katerem bodo predvsem v Kinoteki prikazali 344 kratkih 7 celovečernih animiranih filmov. V Mariboru smo si ogledali premiero opere Giuseppeja Verdija Aida, pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija, v Ljubljani pa smo se bili na koncertnem ciklu Studio 8.1 kuratorice Brine Kren, z naslovom Kako živijo ljudje. Pogledali pa smo še v kamniško knjižnico, kjer so se spomnili 100-letnice rojstva pesnika Franceta Balaniča, ki je leta 1943 v spopadu s partizani sicer padel kot domobranec.

Kultura

26. 11. 2021

Nocoj v Kulturi tudi o tem, da si lahko v naših kinematografih ogledate kriminalno dramo z naslovom Hiša Gucci, tudi o slovenskem erotičnem filmu Maškarada, režiserja Boštjana Hladnika bomo govorili, minilo je namreč 50 let od njegovega nastanka.

Kultura

25. 11. 2021

V Ljubljani smo obiskali 10. mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ogledali smo si novi tridelni dokumentarec The Beatles – Get Back, v katerem je Peter Jackson iz šestdesetih ur posnetkov, posnetih leta 1969 med snemanjem zadnje plošče slavne četverice, Let It Be, ponudi nov vpogled v zadnje, sicer zelo ustvarjalne mesece Beatlov. V Mariboru smo si ogledali razstavo Josip Jurčič in Maribor, v studiu radia ARS pa smo poslušali njegovega Desetega brata v interpretaciji Iztoka Mlakarja.

Kultura

24. 11. 2021

Bili smo na preddogodku Ljubljana Art Weekenda 2022 v Cukrarni, ki bo potekal naslednje leto maja in bo posvečen vprašanju zbiranja sodobne umetnosti. Prelistali smo nov strip Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića Plečnik in pika in si ogledali razstavi Jurčič v Mariboru na Trgu generala Maistra ter v galeriji Generali Projectories Uroša Weinbergerja.

Kultura

23. 11. 2021

Nocoj v Kulturi tudi o tem, da se v galerijo Vžigalica, kot nadaljevanje že predstavljene instalacije iz leta 2019, vrača Soap Opera kolektiva Stran22, v sklopu Cankarjevih torkov bodo nastopili Lucia Cadotsch Speak Low II, bili pa smo tudi na razstavi Ljudska umetnost in NSK v Slovenskem etnografskem muzeju.

Kultura

22. 11. 2021

Nocoj v Kulturi boste videli tudi prispevek o začetku 37. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo žal spet potekal zgolj na spletu, predstavljamo vam tudi nov prevod knjige Tisoč in ena noč in dogajanje na festivalu Drugajanje v Mariboru.

Kultura

19. 11. 2021

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

18. 11. 2021

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

17. 11. 2021

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

16. 11. 2021

Nocoj vam bomo v Kulturi pokazali tudi kako je bilo na koncertu Joela Rossa v Narodnem domu v Mariboru, začetek festivala bralne kulture Prepišno uredništvo v Ljubljani in premiero plesne predstave Palača uma koreografa Gašperja Kunška v Plesnem teatru Ljubljana.

Kultura

15. 11. 2021

Obiskali bomo tako Slovenski bienale ilustracije kot tudi prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu v ljubljanski knjigarni Konzorcij. Predstavili bomo tudi največji muzej sodobne umetnosti na svetu, ki so ga odprli v Hongkongu.

Kulturni bazar v SNG Maribor

15. 11. 2021

Obiskali bomo tako Slovenski bienale ilustracije kot tudi prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu v ljubljanski knjigarni Konzorcij. Predstavili bomo tudi največji muzej sodobne umetnosti na svetu, ki so ga odprli v Hongkongu.

Kultura

12. 11. 2021

Nocoj vam predstavljamo tudi slovensko premiero Interviewa plesalca Žigana Krajnčana v Galeriji Cukrarna v Ljubljani in razstavi Roka Predina v Kibli v Mariboru in Tadeja Pogačarja v galeriji P 74 v Ljubljani.

Kultura

11. 11. 2021

Nocoj v Kulturi: v izvedbi baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj premierno zaživel baletni triptih Strune; koreografi Eno Peçi, Jacopo Godani in Leo Mujić, bili smo tudi na otvoritvi festivala Pixxelpoint v Novi Gorici in na koncertu skupine Tamikrest v Gali Hali na Metelkovi v Ljubljani.

Kultura

10. 11. 2021

Bili smo na otvoritvi 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFE, v Plesnem teatru Ljubljana pa smo si z zanimanjem ogledali plesno predstavo Soba za samopomoč korejske plesalke in koreografinje Hye Koung Kim. V centru Maribora smo obiskali Vetrinjski dvor, kjer je kipar Marijan Mirt pripravil projekt A smo že tam?, hkrati pa smo tam tudi potipali utrip Festivala mladinskega in otroškega filma Enimation.

Kultura

9. 11. 2021

Leto 2021 zaznamuje tudi 200. obletnica rojstva Fjodorja M. Dostojevskega in prav te dni bo več dogodkov posvečenih temu svetovnemu mojstru pisane besede. Nocoj smo si ogledali predstavo Idiot zagrebškega HNK-ja v Cankarjevem domu. Čeprav na epidemijo še ne moremo pogledat z distance, pa je Koronarazstava v Mestnem muzeju kljub temu priložnost, da se spomnimo kakšni so bili začetki epidemije in s čim vse smo se soočali v času prvega zaprtja države. Obiskali smo tudi Bažato, novo galerijo v Ljubljani in pogledali kaj nas čaka na 32. mednarodnem filmskem festivalu LIFFe, ki se začne jutri.

Kultura

8. 11. 2021

V tržaškem razstavišču Skladišče idej smo si ogledali razstavo povojnega filmskega velikana Stanleya Kubricka, v galeriji Equrna pa dela slovaškega umetnika Petra Cvika in slovenske umetnice Suzane Brborović. Prelistali smo tudi strip Pod svobodnim soncem, priredbo romana Frana Saleškega Finžgarja je naredil Goran Vojnović, risal je Damijan Stepančič.

Kultura

5. 11. 2021

Na malem odru ljubljanske Drame so premierno uprizorili monopsihodramo Vse sijajne stvari, britanskega dramatika Duncana Macmillana, ki jo je režirala Nataša Barbara Gračner. Bili smo na predstavi I Have a Dream, ki so jo pod vodstvom koreografa in plesalca Gregorja Luštka soustvarili umetniki iz afriških in evropskih držav. Premiero pa je gostila Cukrarna, kjer je pred dnevi svoj glasbeno-umetniški projekt predstavila tudi Eva Pavli. V galeriji Alkatraz smo si ogledali razstavo Umetnikov ego, v ljubljanski galeriji Kresija pa Mesto 65+.

Kultura bivanja: razstava Mesto 65+

5. 11. 2021

Na malem odru ljubljanske Drame so premierno uprizorili monopsihodramo Vse sijajne stvari, britanskega dramatika Duncana Macmillana, ki jo je režirala Nataša Barbara Gračner. Bili smo na predstavi I Have a Dream, ki so jo pod vodstvom koreografa in plesalca Gregorja Luštka soustvarili umetniki iz afriških in evropskih držav. Premiero pa je gostila Cukrarna, kjer je pred dnevi svoj glasbeno-umetniški projekt predstavila tudi Eva Pavli. V galeriji Alkatraz smo si ogledali razstavo Umetnikov ego, v ljubljanski galeriji Kresija pa Mesto 65+.

Kultura

4. 11. 2021

V Mestnem gledališču ljubljanskem smo si ogledali premiero predstave Avgust v okrožju Osage poljskega avtorja Janusza Kice, v Cankarjevem domu pa smo se udeležili Glasb sveta, kjer je nastopila malijska pevka in aktivistka Oumou Sangaré. Na svojem tretjem obisku pri nas je predstavila tudi novi album Mogoya Acoustic. V Novi Gorici smo bili na dogodku Hommage a Mihael Paš, kjer so se umetniški sopotniki spomnili tega izvirnega, leta 2016 pri 46 letih umrlega skladatelja z ostrino. Pogledali bomo tudi h letošnjim knjižnim nagradam Booker in Prix Goncourt.

Kultura

3. 11. 2021

Bili smo v Kranju, kjer se je danes začel 51. Teden slovenske drame, v Cankarjevem domu v Ljubljani pa smo si ogledali premiero lutkovno-glasbene predstave Moby Dick. Gre za koprodukcijo dvajsetih evropskih producentov, med katerimi je tudi Lutkovno gledališče Ljubljana. V Mali galeriji Cankarjevega doma serijo fotografij Preostanki razstavlja eden najvidnejših slovenskih fotografov DK, več pa tudi o slovenski klasiki Nasvidenje v naslednji vojni, ki so jo sinoči predvajali v kinu Arsenal v Berlinu.

Kultura

2. 11. 2021

V Oslu so odprli Munchov muzej, kjer je zbranih več kot 26.000 umetniških del tega norveškega mojstra ekspresionizma. Tudi več verzij njegovega najbolj znanega dela Krik. V Londonu in New Yorku sta vrata odprli pop-up trgovini, v počastitev 75. obletnice rojstva Davida Bowieja. Bili pa smo tudi na koncertu Godalkanja v Sodnem stolpu v Mariboru, ki so ga tokrat pripravili violinist Jean-Christoph Gairard in slovenska najstniška zasedba Godalkanje Fiddle Gang.

Kultura

29. 10. 2021

Obeležili smo 40. obletnico albuma Architecture and Morality skupine Orchestral Manouvers in the Dark, v Ljubljani pa smo obiskali MAO, kjer so študentje arhitekture postavili instalacijo Mere udobja. V Mariboru smo pogledali k projektu Dejana Kobana Pre_več, v lendavski sinagogi pa smo se sprehodili po razstavi Marike Danč Roth Hvalnica roki. Pozanimali pa smo se tudi, kaj nas bo v Kinodvoru prestaršilo ta konec tedna.

Kultura

28. 10. 2021

Obiskali smo otvoritveno premiero čezmejnega plesnega festivala Gorica – Gorizia Icarus Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia, v reviji Dialogi pa smo prebrali vse o slovenski kantavtorski sceni. Na mednarodni dan animiranega filma smo bili na podelitvi nagrade Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma režiserju in animatorju, pionirju slovenskih lutkovnih filmov, Dušanu Hrovatinu. Ogledali smo si psihološko srhljivko Sinoči v Sohu režiserja Edgarja Wrighta, ki je začel igrati v naših kinematografih, pogledali pa smo tudi v Cankarjev dom, kjer so ob 200. obletnici rojstva Dostojevskega otvorili razstavo Temnejša je noč, svetlejše so zvezde.

Kultura

27. 10. 2021

Obiskali smo dve premieri, predstavo Zelda v Slovenskem mladinskem gledališču in plesno predstavo Nedoločena frekvenca v Španskih borcih. V Narodni galeriji so danes odprli drugi del razstave Hinka Smrekarja, ki zajema dela od konca 1. svetovne vojne pa do njegove smrti leta 1942. V Cankarjevem domu pa smo bili na koncertu berlinskega tehno skladatelja znanega kot Pantha du Prince.

Kultura

26. 10. 2021

Nocoj v Kulturi o novi knjigi Marcela Štefančiča jr. Zadnji film 2.0, obiskali smo razstavo v galeriji P 74 v Ljubljani z naslovom: Onkraj umetniških skupin-novi umetniški aparati in razstavo Marka Jakšeta v Kibli v Mariboru.

Kultura

25. 10. 2021

Nocoj boste v Kulturi lahko videli premiero nove slovenske opere Tomaža Sveteta: Hiša usmiljenja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, Ljubljano bo obiskal Benjamin Moser, ki je za biografijo Sontag: Her Life and Work leta 2020 prejel Pulitzerjevo nagrado, na Gradu Kromberg pa smo obiskali tudi pregledno razstavo slikarja, oblikovalca in fotografa Franca Goloba.

Kultura

22. 10. 2021

Nocoj v Kulturi med drugim o premieri predstave v Plesnem Teatru Ljubljana z naslovom Blef, obiskali smo razstavo z naslovom Kdo se boji roza barve v Umetnostni galeriji Maribor umetnice Ksenije Čerče in ujeli zadnji dan dogajanja na festivalu Ignore 5 v Klubu Gromka na Metelkovi.

Kultura

21. 10. 2021

V SNG Ljubljana smo bili na premieri opere Vincenza Bellinija Capuleti in Montegi pod dirigentsko taktirko Roberta Gianola in v režiji Franka Van Laeckeja, v Kinu Šiška pa smo si v okviru festivala Druga godba privoščili nastop finskega harmonikarja Kimma Pohjonena. Seveda smo obiskali tudi Cukrarno in na festivalu Indigo pozorno prisluhnili pogovoru med Yanisom Varoufakisom in Slavojem Žižkom, pozabili pa nismo niti na 70 let delovanja Slovenske izseljenske matice.

Kultura

20. 10. 2021

Ogledali smo si premiero predstave Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v Slovenskem mladinskem gledališču, ki je nastala v sodelovanju s SNG Nova Gorica, na mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega pa monodramo Le en smaragd v kateri igra Jožica Avbelj. Janko Petrovec je obiskal muzej Federica Fellinija, ki so ga z enoletno zamudo odprli v njegovem rojstnem mestu Riminiju. Ljubljanski Kino Šiška pa gosti Bienale slovenske ilustracije – Bienale neodvisnih.

Kultura

19. 10. 2021

Predstavili bomo prvi zvezek Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja in razstavo z naslovom Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje, ki bo na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Ob letu Josipa Jurčiča bomo v Cankarjevem domu prisluhnili simpoziju Desetič brat!, na radijskem programu Ars pa igralcu Radku Poliču in projektu Rac bere Raca.

Kultura

18. 10. 2021

Na festivalu Mesto žensk si bomo ogledali pop opero o pesnici Sylvii Plath ter spremljali odkritje spomenika Franceti Prešernu v Zagrebu in Ljudevitu Gaju v Ljubljani. Predstavili bomo dobitnico Sovretove nagrade in glavne nagrajence Festivala slovenskega filma. V galeriji Photon v Ljubljani si bomo ogledali razstavo Romana Bezjaka Arheologija nekega obdobja.

Kultura

15. 10. 2021

Ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije bomo spregovorili o njegovem pomenu. Objavili bomo reportažo s Festivala slovenskega filma in razkrili nagrajence Društva slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev. Predstavili bomo tudi knjigo dramaturginje Diane Koloini Slabo poznate naših src tančine in si ogledali razstavi v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Kultura

14. 10. 2021

Bili smo na premieri predstave Emigranta v SNG Drama. Enodejanko poljskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Sławomirja Mrożka je režirala Nina Ramšak Marković. Na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu smo si ogledali filma Divja Slovenija in Murina, v Mariboru pa serijo performativnih gest Nagib #2, ki so jih na ulicah in v izložbah pripravili številni umetniki, igralci, plesalci in koreografi.

Kultura

13. 10. 2021

Nocoj v Kulturi; naša ekipa spremlja dogajanje na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, bili smo tudi na otvoritvi festivala Indigo v Cukrarni v Ljubljani in na razstavi Zgodbe iz grajskih soban v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Kultura

12. 10. 2021

Objavili bomo reportažo z otvoritve 24. Festivala slovenskega filma in predstavili retrospektivo katalonskega režiserja Marca Reche v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Ogledali si bomo premiero predstave Vročina v Slovenskem mladinskem gledališču in se spomnili pisateljice in popotnice Alme M. Karlin. Predstavili bomo tudi projekt Filmoteka na spletnem portalu MMC.

Kultura

11. 10. 2021

Bili smo na Festivalu nemega filma v italijanskem Pordenonu, kjer je slovenski skladatelj in pianist Andrej Goričar z orkestrom premierno spremljal film Erotikon Gustava Machatyja, s katerim je konec 20. let prejšnjega stoletja zaslovela naša prva mednarodna filmska zvezda Ita Rina. V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo si ogledali predstavo Vse je v redu, ki je nastala v režiji Nataše Živković, v koprodukciji z Mestom žensk in v sklopu programa Gledališki laboratorij LGL. V pasaži kina Komuna in Name pa so odprli skupinsko razstavo Stekleni strop umetnikov rojenih v 90-ih letih, ki so ob splošni prekarizaciji življenja najbolj na udaru.

Kultura

8. 10. 2021

Nocoj v Kulturi: bili smo na premieri Pisem iz ječe v Anton Podbevšek Teatru, obiskali smo tudi začetek Mednarodnega festivala računalniške umetnosti v Mariboru ter razstavo Grafika v Pilonovi galeriji Ajdovščina.

Kultura

7. 10. 2021

Na obali smo obiskali Forum Tomizza, ki letos pod drobnogled jemlje pokrajine ob severnem Jadranu, v SNG Nova Gorica pa smo bili na premieri predstave Toona Tellegena Čriček in temačni občutek v režiji Ivane Djilas. Premierno smo si tudi ogledali film o življenju soul ikone Arethe Franklin, Respect. Na festivalu Mesto ženk smo govorili z nizozemsko umetnico Annette Krauss, ki predstavlja projekt Prikriti kurikulum, pogledali pa smo tudi na Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij Premene v sodobni dramatiki po letu 2000.

Kultura

6. 10. 2021

Nocoj v Kulturi: obiskali smo začetek festivala stripa v Ljubljani z naslovom Tinta, v Mariboru se je pred dvema dnevoma začel glasbeni festival Minoriti, predstavljamo vam tudi nov dokumentarni film režiserja Igorja Zupeta z naslovom Opravičilo za modernost-Pavilijon NSK države v času, bili pa smo tudi v Kopru na festivalu Kino Istra.

Kultura

5. 10. 2021

Slovenski kandidat za oskarja je letos film Miroslava Mandića Sanremo, ki so ga nocoj premierno prikazali v Cankarjevem domu. V tamkajšnjem Klubu pa smo nocoj prisluhnili tudi kitarskim ritmom Nika Novaka in Jane Beltran. Bili smo na tiskovni konferenci 24. Festivala slovenskega filma, ki se bo začel 12. oktobra v Portorožu in na razstavi Jennifer Willet z naslovom Ko mikrobi sanjajo v Galeriji Kapelica.

Kultura

4. 10. 2021

Začel se je 27. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal vse do 18. oktobra. Ogledali smo si tudi premiero predstave Češnjev vrt v Mestnem gledališču ljubljanskem in razstavo v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj, Neokonstruktivisti nekoč in danes. V koprski stolnici pa so s koncertom Obalnega komornega orkestra zbirali prispevke za nove orgle.

Kultura

1. 10. 2021

V Prešernovem gledališču Kranj smo si danes ogledali premiero predstave Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana. V Kranju pa se je začel tudi največji likovni festival v Sloveniji, na katerem se predstavlja preko 100 avtorjev iz 26 držav Evrope, Azije in Južne Amerike. V mariborskem razstavišču Kibla portal so nocoj odprli mednarodno razstavo KIBLIX 2021: Virtualni svetovi danes, avstrijski Gradec pa že več tednov diha s festivalom Štajerska jesen, ki letos različne instalacije in performanse predstavlja v javnem prostoru. Ogledali smo si jih nekaj in se pogovarjali z umetniško direktorico Ekaterino Degot.

Kultura

30. 9. 2021

Bili smo na premieri baleta Apolon, ljubljenec muz in operatorija Kralj Ojdip v SNG Opera Ljubljana, pa tudi na odprtju razstave Zavedanje enosti v Miheličevi galeriji na Ptuju, kjer je Alenka Slavinec razstavila svoje fotografije, montaže in instalacije. Pogledali smo v bistvo filma Oasis - Knebworth 1996, ter obiskali predzadnji koncert cikla Plečnik & A-cappella APZ-ja Tone Tomšič. Nismo pa se izognili niti škodi, ki je kulturne ustanove prizadela v sinočnjih vodnih ujmah.

Kultura

29. 9. 2021

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

28. 9. 2021

Na malem odru Mestnega gledališča ljubljanskega smo si ogledali premiero drame Nekoč se bova temu smejala, v Stari elektrarni pa predstavnina Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa, kolektiva Beton LTD. Bili pa smo tudi na skupinski razstavi Onkraj meja v Centru sodobnih umetnosti v Celju.

Kultura

27. 9. 2021

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Kultura

24. 9. 2021

Pred jutrišnjo premiero smo si v SNG Drama Ljubljana ogledali Požigalce, ki so v režiji Jana Krmelja nastali po igri Maxa Frischa Dobrnik in požigalci, v Plesnem teatru Ljubljana pa otroško predstavo Povodni mož Ambrož avtorjev Natalije Manojlović Varga in Andreja Rozmana Roze. Bili smo tudi na začetku operne sezone v Mariboru, ogledali smo si razstavo in fotoknjigo Nika Erika Neubauerja, ki ga predstavlja Galerija Fotografija. Seznanili pa vas bomo tudi novim ciklusom Klasike evropskega političnega filma, ki se bo nocoj začel na prvem programu naše televizije.

Kultura

23. 9. 2021

V Ljubljani je po temeljiti prenovi zaživela kultna Cukrarna, ki bo namenjena sodobni umetnosti, obiskali smo njeno otvoritev. V Trbovljah smo se udeležili festivala novomedjiske umetnosti Speculum Artium, v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani smo si ogledali tudi premiero predstave Norišnica d.o.o. angleškega avtorja Joeja Ortona, v režiji Vita Tauferja . Prelistali smo novo knjigo Marcela Števančiča jr. Slovenski sen - Eseji ob 30-letnici SLO osamosvojitve.

Kultura

22. 9. 2021

Združenje filmskih snemalcev je nocoj v dvorani Kinoteke podelilo nagrado Iris za fotografijo v filmih za leto 2020. V projektnem prostoru Fundacije Ulay smo si ogledali razstavo Ekstatično telo, eklektično telo, ekscentrično telo, ki jo je kurirala Hana Ostan Ožbolt. Pogovarjali pa smo se tudi z novo direktorico Obalnih galerij Maro Ambrožič Verderber.

Kultura

21. 9. 2021

Obiskali smo milanski sejem sodobne in moderne umetnosti Miart, spremljali smo sejo na kateri se bo odvijal boj za novega direktorja Obalnih galerij Piran. V Kinu Šiška smo poslušali pogovor s francoskim avtorjem, ki ustvarja pod psevdonimom L’homme Étoilé (Zvezdni človek) in je v svojem najnovejšem risoromanu Na življenje! prikazal lastne izkušnje z delom v paliativni oskrbi. Zabeležili pa smo tudi 30 let ljubljanske galerije Zala.

Kultura

20. 9. 2021

Predstavili vam bomo knjigo Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991). Pogovarjali smo se s skladateljem, improvizatorjem, pozavnistom Vinkom Globokarjem, ki se bo s koncertoma v Slovenski filharmoniji ta teden poslovil od občinstva. Obiskali smo tudi Festival Maribor in razstavo Naj bo kvir!, razstavo LGBTQ+ v ljubljanski Mestni galeriji.