Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed.
V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsak petek svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu. navrtu@rtvslo.si
V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsak petek svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu. navrtu@rtvslo.si
JABOLČNI KIS IN DREVORED Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru. ZVITKI IZ REPE V KOSIH Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike. PRAZNIČNA GIRLANDA Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak. PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV Tudi tokrat objavljamo praznične dekoracije gledalcev, ki ste jih poslali v uredništvo oddaje.
JABOLČNI KIS IN DREVORED Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru. ZVITKI IZ REPE V KOSIH Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike. PRAZNIČNA GIRLANDA Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak. PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV Tudi tokrat objavljamo praznične dekoracije gledalcev, ki ste jih poslali v uredništvo oddaje.
Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak.
Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak.
Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru.
Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru.
Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike.
Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike.
MIKLAVŽEVA ŠIBA So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar. SUŠENJE KAKIJEV Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima... BRŽ ŠE ŠPOSADIMO JAGODIČJE S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje. MEHIŠKE LEPOTICE – BOŽIČNE ZVEZDE Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.
MIKLAVŽEVA ŠIBA So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar. SUŠENJE KAKIJEV Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima... BRŽ ŠE ŠPOSADIMO JAGODIČJE S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje. MEHIŠKE LEPOTICE – BOŽIČNE ZVEZDE Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.
S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje.
S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje.
So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar.
So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar.
Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima...
Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima...
Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.
Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.
KISANJE REPE Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar. REZ VRTNIC PRED ZIMO Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej. TELOHI POPESTRIJO ZIMO Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv. ADVENTNI TRENDI IN VENČEK Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.
KISANJE REPE Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar. REZ VRTNIC PRED ZIMO Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej. TELOHI POPESTRIJO ZIMO Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv. ADVENTNI TRENDI IN VENČEK Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.
Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej.
Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej.
Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.
Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.
Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv.
Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv.
Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar.
Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar.
JESENSKE SILHUETE TRAJNIC Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise. UŽITNE DIVJE KORENINE Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna. ZA MANJ SVEČ NA GROBOVIH Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi. OHRANIMO RASTLINE Z GROBOV Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...
JESENSKE SILHUETE TRAJNIC Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise. UŽITNE DIVJE KORENINE Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna. ZA MANJ SVEČ NA GROBOVIH Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi. OHRANIMO RASTLINE Z GROBOV Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...
Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...
Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...
Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise.
Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise.
Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi.
Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi.
Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna.
Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna.
SAJENJE VRTNIC Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi. VANESOVI VRTNI NASVETI Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić. IZKOP DALIJ Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom. POPROVEC Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance. ZELJNE KRPICE Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite! navrtu@rtvslo.si
SAJENJE VRTNIC Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi. VANESOVI VRTNI NASVETI Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić. IZKOP DALIJ Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom. POPROVEC Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance. ZELJNE KRPICE Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite! navrtu@rtvslo.si
Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite!
Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite!
Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom.
Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom.
Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić.
Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić.
Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance.
Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance.
Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi.
Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi.
O čilijih Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev. Prezimimo posodovke Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia. Še potaknimo čebulnice Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, … Degustacija pekočih omak Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih… navrtu@rtvslo.si
O čilijih Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev. Prezimimo posodovke Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia. Še potaknimo čebulnice Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, … Degustacija pekočih omak Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih… navrtu@rtvslo.si
Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, …
Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, …
Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih…
Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih…
Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia.
Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia.
Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev.
Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev.
VEČPOMENSKE KRIZANTEME Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. POKLON RIMSKI BOGINJI POMONI Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega. JAPONSKA IKEBANA Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.
VEČPOMENSKE KRIZANTEME Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. POKLON RIMSKI BOGINJI POMONI Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega. JAPONSKA IKEBANA Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.
Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega.
Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega.
Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.
Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.
BUČKE IZ VRVI Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. KAČIČE, KROGLICE IN SNOPKI V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. VILINSKI VENČEK Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček. ČEBULICE V LONCU Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje. BUČE IZ ODSLUŽENEGA LESA Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.
BUČKE IZ VRVI Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. KAČIČE, KROGLICE IN SNOPKI V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. VILINSKI VENČEK Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček. ČEBULICE V LONCU Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje. BUČE IZ ODSLUŽENEGA LESA Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.
Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.
Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.
Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.
Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.
Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.
Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.
Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček.
Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček.
POBIRANJE ARAŠIDOV Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo. SEMENA PARADIŽNIKOV Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo. Z REZJO OBLIKUJEMO TISO Simetrično zasnovano alejo v Tepanju poleg okrasnih rastlin krasi fontana. Sebastjan Lipar grede ob potkah ureja vse leto. Tokrat bo oblikoval sicer zelo strupeno tiso. V nasadih pa jo uporabljamo, ker je dolgoživa igličasta grmovnica, ki zlahka naniza več desetletij. JESENSKE TRAJNICE Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.
POBIRANJE ARAŠIDOV Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo. SEMENA PARADIŽNIKOV Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo. Z REZJO OBLIKUJEMO TISO Simetrično zasnovano alejo v Tepanju poleg okrasnih rastlin krasi fontana. Sebastjan Lipar grede ob potkah ureja vse leto. Tokrat bo oblikoval sicer zelo strupeno tiso. V nasadih pa jo uporabljamo, ker je dolgoživa igličasta grmovnica, ki zlahka naniza več desetletij. JESENSKE TRAJNICE Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.
Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.
Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.
Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo.
Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo.
Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo.
Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo.
REZ AKTINIDIJE JESENI Večino sadja smo že pobrali in shranili, le določeno še zori. Mandarine, kaki in kivi v sredini oktobra zbirajo sladkobo in okus, poberemo jih pred zmrzaljo. Takrat bo žal preskromno letino kivija pobral tudi gospod Marjan s Koroške, ki ga spremljamo že desetletja. Rastline s skromnim številom plodov že pripravlja na novo sezono. PO SPRAVILU ZNOVA PRIPRAVIMO GREDE Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono. NAMAZ IZ INVAZIVNIH RASTLIN Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?
REZ AKTINIDIJE JESENI Večino sadja smo že pobrali in shranili, le določeno še zori. Mandarine, kaki in kivi v sredini oktobra zbirajo sladkobo in okus, poberemo jih pred zmrzaljo. Takrat bo žal preskromno letino kivija pobral tudi gospod Marjan s Koroške, ki ga spremljamo že desetletja. Rastline s skromnim številom plodov že pripravlja na novo sezono. PO SPRAVILU ZNOVA PRIPRAVIMO GREDE Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono. NAMAZ IZ INVAZIVNIH RASTLIN Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?
V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed.
V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed.
Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?
Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?
Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono.
Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono.
SPREHOD MED TRAJNICAMI Dalije, jesenske vetrnice, okrasne trave, pa tudi bolj sencoljubne rastline tokrat opazujemo v Arboretumu Volčji Potok. Opozorimo na to, kako pravilno ravnati z gomoljnicami, da nas bodo spremljale vrsto let. Kako kombinirati okrasne trave in cvetoče anemone, da ustvarimo osupljive jesenske prizore, ali ozeleniti okolico slapov oziroma vodnih motivov. BUČE: NAJTEŽJA, NAJDALJŠA ... V še enem čudovitem slovenskem parku, Mozirskem gaju, so nedavno pripravili 14. državno tekmovanje za najtežjo, najdaljšo in najlepšo bučo ter najtežjo lubenico. V zahtevni vrtnarski sezoni so na ogled postavili devet velikank. Pazljivo so jim izmerili obline in težo. Podrobnosti pa v reportaži. NAGROBNI NASAD JESENI Tokrat prikažemo, kako lahko z nekaj zamislimi in ustreznimi rastlinami preoblikujemo spomladi zasajen nasad na grobu. Nekaj rastlin razdelimo, del substrata nadomestimo z novim, tako namesto dveh simetričnih nasadov nastaneta dva asimetrična. Vključimo lahko številne nove sorte ustreznih rastlin, med njimi barvno privlačne vrese ...
SPREHOD MED TRAJNICAMI Dalije, jesenske vetrnice, okrasne trave, pa tudi bolj sencoljubne rastline tokrat opazujemo v Arboretumu Volčji Potok. Opozorimo na to, kako pravilno ravnati z gomoljnicami, da nas bodo spremljale vrsto let. Kako kombinirati okrasne trave in cvetoče anemone, da ustvarimo osupljive jesenske prizore, ali ozeleniti okolico slapov oziroma vodnih motivov. BUČE: NAJTEŽJA, NAJDALJŠA ... V še enem čudovitem slovenskem parku, Mozirskem gaju, so nedavno pripravili 14. državno tekmovanje za najtežjo, najdaljšo in najlepšo bučo ter najtežjo lubenico. V zahtevni vrtnarski sezoni so na ogled postavili devet velikank. Pazljivo so jim izmerili obline in težo. Podrobnosti pa v reportaži. NAGROBNI NASAD JESENI Tokrat prikažemo, kako lahko z nekaj zamislimi in ustreznimi rastlinami preoblikujemo spomladi zasajen nasad na grobu. Nekaj rastlin razdelimo, del substrata nadomestimo z novim, tako namesto dveh simetričnih nasadov nastaneta dva asimetrična. Vključimo lahko številne nove sorte ustreznih rastlin, med njimi barvno privlačne vrese ...
V še enem čudovitem slovenskem parku, Mozirskem gaju, so nedavno pripravili 14. državno tekmovanje za najtežjo, najdaljšo in najlepšo bučo ter najtežjo lubenico. V zahtevni vrtnarski sezoni so na ogled postavili devet velikank. Pazljivo so jim izmerili obline in težo. Podrobnosti pa v reportaži.
V še enem čudovitem slovenskem parku, Mozirskem gaju, so nedavno pripravili 14. državno tekmovanje za najtežjo, najdaljšo in najlepšo bučo ter najtežjo lubenico. V zahtevni vrtnarski sezoni so na ogled postavili devet velikank. Pazljivo so jim izmerili obline in težo. Podrobnosti pa v reportaži.
Tokrat prikažemo, kako lahko z nekaj zamislimi in ustreznimi rastlinami preoblikujemo spomladi zasajen nasad na grobu. Nekaj rastlin razdelimo, del substrata nadomestimo z novim, tako namesto dveh simetričnih nasadov nastaneta dva asimetrična. Vključimo lahko številne nove sorte ustreznih rastlin, med njimi barvno privlačne vrese ...
Tokrat prikažemo, kako lahko z nekaj zamislimi in ustreznimi rastlinami preoblikujemo spomladi zasajen nasad na grobu. Nekaj rastlin razdelimo, del substrata nadomestimo z novim, tako namesto dveh simetričnih nasadov nastaneta dva asimetrična. Vključimo lahko številne nove sorte ustreznih rastlin, med njimi barvno privlačne vrese ...