Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Na vrtu

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed.

Zadnje

Na vrtu

Na vrtu

17. 1. 2025

V izboru prispevkov za drugo oddajo letošnjega leta se osredotočamo na orhideje, ki jih gojimo kot sobne rastline. Med njimi so najbolj priljubljeni falenopsisi. Kako jih oskrbovati, svetuje Tomaž Jevšnik iz podjetja v Dobrovniku. Spoznavamo zgodbi dveh ljubiteljic; Stanka Pučnik se navdušuje nad falenopsisi, Irena Cigula pa cimbidiji. Obe imata zelene prste in cvetoče orhideje. Falenopsise gojimo praviloma prozornem lončku, ki ga postavimo v okrasnega z ožjim dnom. Slednje preprečuje, da bi se korenine namakale v odvečni vodi in propadle. Če imamo možnost ustvariti vlažno okolje, lahko postavimo epifitno drevo. Nanj pritrdimo različne orhideje, bromelijevke, tudi praproti. Naredila ga je dr. Sabina Šegula.

26 min

V izboru prispevkov za drugo oddajo letošnjega leta se osredotočamo na orhideje, ki jih gojimo kot sobne rastline. Med njimi so najbolj priljubljeni falenopsisi. Kako jih oskrbovati, svetuje Tomaž Jevšnik iz podjetja v Dobrovniku. Spoznavamo zgodbi dveh ljubiteljic; Stanka Pučnik se navdušuje nad falenopsisi, Irena Cigula pa cimbidiji. Obe imata zelene prste in cvetoče orhideje. Falenopsise gojimo praviloma prozornem lončku, ki ga postavimo v okrasnega z ožjim dnom. Slednje preprečuje, da bi se korenine namakale v odvečni vodi in propadle. Če imamo možnost ustvariti vlažno okolje, lahko postavimo epifitno drevo. Nanj pritrdimo različne orhideje, bromelijevke, tudi praproti. Naredila ga je dr. Sabina Šegula.

Na vrtu

Na vrtu

10. 1. 2025

V prvi oddaji v letu 2025 se posvečamo priljubljeni, evolucijsko mladi družini rastlin. Kaktusovke z več kot 2 tisoč vrstami lahko dandanes vzgajamo tudi v dnevnih sobah, medtem ko je prvi kaktus v Evropo priplul s Krištofom Kolumbom. V njegovih časih so se z njimi lahko bahali le premožni ljudje. Najdražjega v zgodovini ima doma tudi Jure Slatner, pedagog in član več kot 50 let starega Društva prijateljev kaktusov Slovenije. Pokazal nam bo, kako jih cepi. Lučka Lipnik iz Paviljona kaktej iz Rogaške Slatine bo kaktuse oprašila, Zvone Rovšek iz Litije bo posadil njihova semena. Ljubiteljski zbiratelj, Mariborčan Janez Pahor pa bo presadil nekaj primerkov, ki so prerasli lonček in izčrpali substrat.

26 min

V prvi oddaji v letu 2025 se posvečamo priljubljeni, evolucijsko mladi družini rastlin. Kaktusovke z več kot 2 tisoč vrstami lahko dandanes vzgajamo tudi v dnevnih sobah, medtem ko je prvi kaktus v Evropo priplul s Krištofom Kolumbom. V njegovih časih so se z njimi lahko bahali le premožni ljudje. Najdražjega v zgodovini ima doma tudi Jure Slatner, pedagog in član več kot 50 let starega Društva prijateljev kaktusov Slovenije. Pokazal nam bo, kako jih cepi. Lučka Lipnik iz Paviljona kaktej iz Rogaške Slatine bo kaktuse oprašila, Zvone Rovšek iz Litije bo posadil njihova semena. Ljubiteljski zbiratelj, Mariborčan Janez Pahor pa bo presadil nekaj primerkov, ki so prerasli lonček in izčrpali substrat.

Na vrtu

Na vrtu

27. 12. 2024

V zadnji letošnji oddaji smo se ustvarjalci zbrali v majhni vasici na Pohorju. Dotaknemo se tudi zanimive zgodovine – vas je menda pred mnogo leti obiskala tudi Marija Terezija. Med občudovanjem lesene koče smo vpijali zimsko spokojnost, bili pa smo tudi ustvarjalni. Sebastjan Lipar je za darilce skuhal smrekovo mazilo, oskrbnik je prinesel hrustljavo sončnico iz testa, Irena in Ana-Marija pa sta izdelovali preproste okraske iz storžev. Vmes si pogledamo, kako pravilno skrbeti, da bodo orhideje, te čudovite tropske lepotice, dolgožive in cvetoče. Gospe Cvetki bo svetovala Lucija Kinkel iz kluba Gaia. Seveda pa bomo tudi nazdravili: dr. Tina Mele bo pripravila brezalkoholno in zeliščno različico penine. Sicer pa lahko kot sestavino uporabimo tudi šampanjec. Srečno 2025!

25 min

V zadnji letošnji oddaji smo se ustvarjalci zbrali v majhni vasici na Pohorju. Dotaknemo se tudi zanimive zgodovine – vas je menda pred mnogo leti obiskala tudi Marija Terezija. Med občudovanjem lesene koče smo vpijali zimsko spokojnost, bili pa smo tudi ustvarjalni. Sebastjan Lipar je za darilce skuhal smrekovo mazilo, oskrbnik je prinesel hrustljavo sončnico iz testa, Irena in Ana-Marija pa sta izdelovali preproste okraske iz storžev. Vmes si pogledamo, kako pravilno skrbeti, da bodo orhideje, te čudovite tropske lepotice, dolgožive in cvetoče. Gospe Cvetki bo svetovala Lucija Kinkel iz kluba Gaia. Seveda pa bomo tudi nazdravili: dr. Tina Mele bo pripravila brezalkoholno in zeliščno različico penine. Sicer pa lahko kot sestavino uporabimo tudi šampanjec. Srečno 2025!

Na vrtu

Na vrtu

20. 12. 2024

KITAJSKA ARTIČOKA Kitajska artičoka je trajnica iz družine mete. Njeno listje se uporablja kot zelišče. Pozimi, ko rastlina miruje, njene okusne gomolje pojemo sveže ali kako drugače pripravljene. Z Jernejem Mazejem pogledamo, koliko gomoljev zanimivega videza je pridelal. JELKE IN SMREKE Sebastjan nam bo najprej pokazal, kako najlažje ločujemo smreko od jelke. Med visokoraslimi pohorskimi iglavci bomo spoznali tudi nekaj najpogostejših predstavnic: omoriko ali Pančičevo smreko, srebrno smreko in pritlikavo omoriko. DRUŽINSKO OKRAŠEVANJE SMREČICE Z družino Tement bomo okrasili novoletno drevesce in se podučili, kako skrbeti zanjo med prazniki. Pomagajo tudi otroci, ki kakšen okrasek namesto na smrečico mimogrede snejo. Klementina je pripravila tudi sušene jabolčne in pomarančne krhlje. DREVESCE IZ PAPIRJA Lahko izdelamo tudi smrečico iz odpadnih materialov. Dr. Sabina Šegula je posegla po papirju. S stiskanjem in zvijanjem je ustvarila kompaktno osnovo. Povila jo je z mahom in jo okrasila v trendu Snežinka. DARILA IZ DOMAČE SHRAMBE Ni treba daleč in porabiti mnogo ur za izbiro popolnega, osebnega darila. Če pobrskamo po shrambi, lahko iz zelišč in lupinic agrumov ustvarimo zanimive zvarke. Dr. Tina Mele nas reši zadrege z darilci, pripravljenimi v zadnjem hipu. navrtu@rtvslo.si

25 min

KITAJSKA ARTIČOKA Kitajska artičoka je trajnica iz družine mete. Njeno listje se uporablja kot zelišče. Pozimi, ko rastlina miruje, njene okusne gomolje pojemo sveže ali kako drugače pripravljene. Z Jernejem Mazejem pogledamo, koliko gomoljev zanimivega videza je pridelal. JELKE IN SMREKE Sebastjan nam bo najprej pokazal, kako najlažje ločujemo smreko od jelke. Med visokoraslimi pohorskimi iglavci bomo spoznali tudi nekaj najpogostejših predstavnic: omoriko ali Pančičevo smreko, srebrno smreko in pritlikavo omoriko. DRUŽINSKO OKRAŠEVANJE SMREČICE Z družino Tement bomo okrasili novoletno drevesce in se podučili, kako skrbeti zanjo med prazniki. Pomagajo tudi otroci, ki kakšen okrasek namesto na smrečico mimogrede snejo. Klementina je pripravila tudi sušene jabolčne in pomarančne krhlje. DREVESCE IZ PAPIRJA Lahko izdelamo tudi smrečico iz odpadnih materialov. Dr. Sabina Šegula je posegla po papirju. S stiskanjem in zvijanjem je ustvarila kompaktno osnovo. Povila jo je z mahom in jo okrasila v trendu Snežinka. DARILA IZ DOMAČE SHRAMBE Ni treba daleč in porabiti mnogo ur za izbiro popolnega, osebnega darila. Če pobrskamo po shrambi, lahko iz zelišč in lupinic agrumov ustvarimo zanimive zvarke. Dr. Tina Mele nas reši zadrege z darilci, pripravljenimi v zadnjem hipu. navrtu@rtvslo.si

Na vrtu

Na vrtu

13. 12. 2024

JABOLČNI KIS IN DREVORED Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru. ZVITKI IZ REPE V KOSIH Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike. PRAZNIČNA GIRLANDA Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak. PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV Tudi tokrat objavljamo praznične dekoracije gledalcev, ki ste jih poslali v uredništvo oddaje.

25 min

JABOLČNI KIS IN DREVORED Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru. ZVITKI IZ REPE V KOSIH Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike. PRAZNIČNA GIRLANDA Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak. PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV Tudi tokrat objavljamo praznične dekoracije gledalcev, ki ste jih poslali v uredništvo oddaje.

Na vrtu

Zvitki iz repe v kosih

13. 12. 2024

Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike.

5 min

Kisla repa je naše tradicionalno živilo, da prebrodimo zimske mesece. Tokrat nam bo zanimiv način kisanja predstavil kuharski mojster Borut Jovan. Iz okisane repe bo ustvaril še hrustljav prigrizek, primeren tudi za praznike.

Na vrtu

Praznična girlanda

13. 12. 2024

Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak.

4 min

Medtem ko občudujemo vaše adventne umetnine, ki ste nam jih pošiljali do 8. decembra, se je tudi Sebastjan Lipar odločil za praznično dekoracijo. Iz vejic in plodov, ki se jih decembra še najde v naravi ali na vrtu, je spletel dišeč okrasni trak.

Na vrtu

jabolčni kis in drevored

13. 12. 2024

Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru.

10 min

Na pohorski kmetiji Kajžer, kjer plodove nabirajo z visokodebelnih jablan, iz jabolk pridelujejo kis. Tega zagonetnega postopka, ki sok premeni v ocet, se je priučilo že več generacij. Ogledali si bomo celoten postopek, sprehodili pa se bomo tudi po drevoredu kavkaškega krilatega oreškarja v Mariboru.

Na vrtu

Na vrtu

6. 12. 2024

MIKLAVŽEVA ŠIBA So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar. SUŠENJE KAKIJEV Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima... BRŽ ŠE ŠPOSADIMO JAGODIČJE S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje. MEHIŠKE LEPOTICE – BOŽIČNE ZVEZDE Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.

25 min

MIKLAVŽEVA ŠIBA So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar. SUŠENJE KAKIJEV Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima... BRŽ ŠE ŠPOSADIMO JAGODIČJE S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje. MEHIŠKE LEPOTICE – BOŽIČNE ZVEZDE Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.

Na vrtu

Miklavževa šiba

6. 12. 2024

So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar.

2 min

So vas obiskali parklji ali vam je Miklavž pustil kakšno skromno darilce? Na predvečer godovanja Sv. Nikolaja po stari šegi po domovih obiskujejo predvsem otroke, poleg darilc jim prinesejo tudi šibo. Zakaj jo shranite do konca decembra, v oddaji razkrije Sebastjan Lipar.

Na vrtu

Mehiške lepotice - božične zvezde

6. 12. 2024

Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.

4 min

Božične zvezde, ki niso bile prepeljane (in bi s tem zlahka utrpele temperaturni šok) iz sosednjih držav, smo občudovali v Komendi. Gospod Niko iz Vrtnega centra Gašperlin je razrasle mehiške lepotice umestil v rustikalen praznični aranžma, ekipa pa je občudovala nove barve, ki jih ustvarijo s križanjem.

Na vrtu

Brž še posadimo jagodičevje

6. 12. 2024

S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje.

7 min

S klubom Gaia smo se tokrat ustavili na vzhodnem koncu države, pri Mileni. Za svojo družino rada posadi in neguje jagodičje. Z Lucijo Kinkel, strokovnjakinjo, sta posadili ameriške borovnice in maline. Pri poznojesenskem sajenju odsvetujeta gnojenje.

Na vrtu

Sušenje kakijev

6. 12. 2024

Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima...

6 min

Pri gospodu Žarku smo opazovali, kako suši kaki. Njegova posebnost je, da suši celotne plodove, zato je tudi predelal celotno sušilnico. Sušeni kakiji izločajo veliko fruktoze, narezani na koščke pa spominjajo na sončne žarke. Bric se tudi pohvali, da zna s pomočjo semena napovedovati, kakšna bo zima...

Na vrtu

Na vrtu

29. 11. 2024

KISANJE REPE Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar. REZ VRTNIC PRED ZIMO Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej. TELOHI POPESTRIJO ZIMO Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv. ADVENTNI TRENDI IN VENČEK Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.

25 min

KISANJE REPE Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar. REZ VRTNIC PRED ZIMO Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej. TELOHI POPESTRIJO ZIMO Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv. ADVENTNI TRENDI IN VENČEK Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.

Na vrtu

Adventni trendi in venček

29. 11. 2024

Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.

7 min

Advent je pred vrati, a še je čas za izdelavo unikatnega dekorativnega venčka. Irena je z dr. Sabino Šegula raziskovala letošnje trende: od hladnejših in klasičnih tonov do najmodernejše barvne palete. Kaj je letos modno, si ogledamo v zadnji novembrski oddaji.

Na vrtu

Telohi popestrijo zimo

29. 11. 2024

Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv.

5 min

Branka Valner tokrat pozornost namenja zimskim kraljem. Tudi tako bi lahko rekli telohom, ki so pozimi najlepši. S križanjem so te rastline postale večje in različnih nežnih barv.

Na vrtu

Kisanje repe

29. 11. 2024

Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar.

5 min

Ko se dnevi skrajšajo in ohladijo, je po izročilu prednikov naša prehrana temeljila na fermentiranih živilih. V vsaki hiši so nekoč kisali zelje ali repo, da so pozimi pojedli dovolj hranil in ohranili odpornost. Kako preprost je postopek kisanja, pokaže Sebastjan Lipar.

Na vrtu

Rez vrtnic pred zimo

29. 11. 2024

Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej.

2 min

Zagotovo marsikdo pred letošnjim prvim snegom, ki smo ga nedavno doživeli v večjem delu države, ni uspel pravočasno porezati vej na vrtnicah. Peter Drešar pokaže, katere veje in kje jih prikrajšujemo, da te junijske lepotice novo sezono dočakajo brez polomljenih vej.

Na vrtu

Na vrtu

22. 11. 2024

JESENSKE SILHUETE TRAJNIC Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise. UŽITNE DIVJE KORENINE Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna. ZA MANJ SVEČ NA GROBOVIH Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi. OHRANIMO RASTLINE Z GROBOV Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...

25 min

JESENSKE SILHUETE TRAJNIC Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise. UŽITNE DIVJE KORENINE Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna. ZA MANJ SVEČ NA GROBOVIH Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi. OHRANIMO RASTLINE Z GROBOV Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...

Na vrtu

Užitne divje korenine

22. 11. 2024

Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna.

8 min

Spoštljivi nabiralci divjih zeli niso pohlepni. V pozni jeseni izkopljejo le manjši del korenin. Izbirajo negnojene travnike, mejice, potoke. Dr. Katja Rebolj pojasni lastnosti navadnega sleza, gabeza, repinca in japonskega dresnika. Da, prav ste prebrali, vse te korenine so užitne, večina je tudi zdravilna.

Na vrtu

Ohranimo rastline z grobov

22. 11. 2024

Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...

6 min

Ko z grobov pospravljamo praznične sklede in jesenske zasaditve, poskusimo trajnice ohraniti tako, da jih presadimo na gredo ali v novo posodo. Sebastjan Lipar je iz nagrobnega nasada v okrasnem loncu odstranil enoletnice, trajnice pa ohranil. Izrabljeni substrat je zamenjal, vanj posadil očiščene in porezane iskrivko, mulenbekijo, okrasno travo ...

Na vrtu

Za manj sveč na grobovih

22. 11. 2024

Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi.

1 min

Čeprav Slovenci ob 1. novembru in tudi pred drugimi prazniki še vedno prižgemo – glede na podatke – preveč svečk, pa se opaža rahel trend upadanja. Pri Pogrebnem podjetju Maribor spodbujajo, da namesto s pravo svečo spomin na preminule počastimo z lesenimi svečami, narisanimi na kamne ali celo elektronskimi.

Na vrtu

Jesenske silhuete trajnic

22. 11. 2024

Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise.

6 min

Strokovnjakinja za trajnice Bernarda Strgar nas je popeljala po vzorčnih gredah. Ogledali smo si, kako zasaditi zelnate rastline, ki v našem podnebju prezimijo na prostem in vsaj tri leta rastejo na istem mestu. Na okrasnih gredah se razraščajo brez naše pomoči, prekrivajo gola tla, da se ne izsušijo, pozimi pa ponujajo edinstvene estetske kulise.

Na vrtu

Na vrtu

15. 11. 2024

SAJENJE VRTNIC Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi. VANESOVI VRTNI NASVETI Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić. IZKOP DALIJ Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom. POPROVEC Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance. ZELJNE KRPICE Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite! navrtu@rtvslo.si

25 min

SAJENJE VRTNIC Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi. VANESOVI VRTNI NASVETI Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić. IZKOP DALIJ Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom. POPROVEC Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance. ZELJNE KRPICE Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite! navrtu@rtvslo.si

Na vrtu

Izkop dalij

15. 11. 2024

Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom.

3 min

Pred mesecem smo v Arboretumu Volčji Potok še občudovali cvetoče dalije. Ko odcvetijo, steblo in listi pa počrnijo, izkopljemo gomolje. Kako jih ustrezno shranimo, svetuje Primožem Prešernom.

Na vrtu

Zeljne krpice

15. 11. 2024

Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite!

5 min

Gospo Tatjano z Ekološke kmetije Potočnik-Poprask smo poprosili, da pripravi iz zelja tradicionalno slovensko jed. Odločila se je za zeljne krpice, v katere doda različne začimbe. Poskusite!

Na vrtu

Vanesovi vrtni nasveti

15. 11. 2024

Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić.

7 min

Ko jeseni sadno drevje, jagodičje in olesenele okrasne rastline odvržejo vsaj tretjino listja, s prvim škropljenjem z bakrom poskrbimo za zaščito teh rastlin proti boleznim. Z bakrovim pripravkom škropimo v dneh brez vetra in premočnega sonca, temperature pa so enake ali višje od 5 °C. Več o jesenski higieni v sadovnjaku pojasni strokovnjak Vanes Husić.

Na vrtu

Poprovec

15. 11. 2024

Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance.

2 min

Na vrtu Zelena sreča v Stogovcih rastejo številne zanimive, manj poznane rastline. Med njimi tudi japonski poprovec, ki ga jeseni krasijo pisani listi in črni plodovi, ujeti v rdečo ovojnico. Po imenu rastline smo spraševali v nagradni igri oddaje Na vrtu, tokrat jo predstavljamo in odkrivamo izžrebance.

Na vrtu

Sajenje vrtnic

15. 11. 2024

Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi.

4 min

Dokler tla še niso pomrznila na grede, ki so obsijane vsaj 8 ur dnevno sadimo vrtnice. Pri Vrtnicah Drešar iz Ljubljane že več generacij vzgajajo te običajno dišeče, vedno pa čudovite kraljice vrtov. Gospod Peter nam pokaže, kako jih pravilno posaditi.

Na vrtu

Na vrtu

8. 11. 2024

O čilijih Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev. Prezimimo posodovke Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia. Še potaknimo čebulnice Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, … Degustacija pekočih omak Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih… navrtu@rtvslo.si

25 min

O čilijih Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev. Prezimimo posodovke Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia. Še potaknimo čebulnice Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, … Degustacija pekočih omak Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih… navrtu@rtvslo.si

Na vrtu

Degustacija pekočih omak

8. 11. 2024

Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih…

5 min

Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih…

Na vrtu

O čilijih

8. 11. 2024

Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev.

7 min

Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev.

Na vrtu

Še potaknimo čebulnice

8. 11. 2024

Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, …

2 min

Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, …

Na vrtu

Prezimimo posodovke

8. 11. 2024

Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia.

7 min

Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia.

Na vrtu

Na vrtu

1. 11. 2024

VEČPOMENSKE KRIZANTEME Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. POKLON RIMSKI BOGINJI POMONI Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega. JAPONSKA IKEBANA Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.

25 min

VEČPOMENSKE KRIZANTEME Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. POKLON RIMSKI BOGINJI POMONI Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega. JAPONSKA IKEBANA Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.

Na vrtu

Poklon rimski boginji Pomoni

1. 11. 2024

Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega.

18 min

Na turistični kmetiji v okolici Rogaške Slatine večino hrane, predvsem pa sadja, pridelajo sami. Posestvo se imenuje Pomona, po boginji, ki so ji Rimljani namenili vlogo zavetnice sadja. Na posestvu so uredili učno pot, sprehod po njej nas okrepi z znanji o redkejšem načinu gojenja zelenjave, užitnem nazobčancu, pa tudi, kako iz kutin narediti nekaj sladkega.

Na vrtu

Večpomenske krizanteme, Japonska ikebana

1. 11. 2024

Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.

5 min

Krizanteme s poznimi, dolgo cvetočimi raznolikimi cvetovi lepo obarvajo jesen. Pri nas jih ob 1. novembru izbiramo kot del nagrobnega okrasja. V vzhodni Aziji, od koder izvirajo, simbolizirajo veselje in dolgo, srečno življenje. Kako vzgojiti velik kroglast cvet ali pa desetine drobnih, pokaže Sebastjan Lipar. Iz le nekaj cvetov krizantem Sebastjan sestavi ikebano. Precej drugačno, kot smo je vajeni pri nas. Na Japonskem tovrstno aranžiranje cvetja velja za visoko umetnost. Pri ikebani, drugo ime zanjo je Kado oz. pot cvetja, gre pogosto za minimalistične aranžmaje, z minimalnim številom cvetov, stebel in listov, ki se med samo naj ne bi dotikali, poustvarjajo prizore iz narave.

Na vrtu

Na vrtu

25. 10. 2024

BUČKE IZ VRVI Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. KAČIČE, KROGLICE IN SNOPKI V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. VILINSKI VENČEK Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček. ČEBULICE V LONCU Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje. BUČE IZ ODSLUŽENEGA LESA Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.

25 min

BUČKE IZ VRVI Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. KAČIČE, KROGLICE IN SNOPKI V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. VILINSKI VENČEK Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček. ČEBULICE V LONCU Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje. BUČE IZ ODSLUŽENEGA LESA Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.

Na vrtu

Bučke iz vrvi, Vilinski venček, kačice, kroglice in snopki

25. 10. 2024

Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček.

10 min

Pred nočjo čarovnic, praznikom Keltov, ki so ga Američani potrošniško oblekli, s Sabino Šegula izdelujemo vilinski venček. Zanj je najprej naredila bučke iz vrvi. Poglejte, kako preprosto jih lahko izdelate tudi sami. V drugem delu dr. Sabina Šegula izdeluje kačice, kroglice in snopke. Prve sestojijo iz delno posušenih listov okrasnih trav in vrtnarske žice, kroglice so iz mahu, snopki pa iz delov vej. Prej naštete elemente, pri katerih lahko preverite vaše ročne spretnosti, je Sabina Šegula vstavila v venček za noč čarovnic. Dodala je še nekaj posušenega cvetja in nastal je vilinski venček.

Na vrtu

Čebulice v loncu

25. 10. 2024

Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.

5 min

Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.

Na vrtu

Buče iz odsluženega lesa

25. 10. 2024

Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.

4 min

Na vrtu Zelene sreče letos z bučami sreče niso imeli. Le nekaj jih je ostalo na vrtu, druge so večinoma zgnile. Tjaša Podgoršek, najmlajša članica družine, se je domislila, da jih naredi iz lesa. Poiskala je kose odsluženega pohištva in jih spremenila v buče.

Na vrtu

Čebulice v loncu

25. 10. 2024

Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.

5 min

Jeseni poskrbimo za cvetenje spomladi. Konec oktobra in prva polovica novembra je čas, primeren za sajenje čebulic tulipanov in drugih spomladanskih čebulnic. Jerneja Jošar je čebulice položila v glineni lonec, dodajala jih je po sistemu lazanje.

Na vrtu

Na vrtu

18. 10. 2024

POBIRANJE ARAŠIDOV Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo. SEMENA PARADIŽNIKOV Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo. Z REZJO OBLIKUJEMO TISO Simetrično zasnovano alejo v Tepanju poleg okrasnih rastlin krasi fontana. Sebastjan Lipar grede ob potkah ureja vse leto. Tokrat bo oblikoval sicer zelo strupeno tiso. V nasadih pa jo uporabljamo, ker je dolgoživa igličasta grmovnica, ki zlahka naniza več desetletij. JESENSKE TRAJNICE Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.

25 min

POBIRANJE ARAŠIDOV Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo. SEMENA PARADIŽNIKOV Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo. Z REZJO OBLIKUJEMO TISO Simetrično zasnovano alejo v Tepanju poleg okrasnih rastlin krasi fontana. Sebastjan Lipar grede ob potkah ureja vse leto. Tokrat bo oblikoval sicer zelo strupeno tiso. V nasadih pa jo uporabljamo, ker je dolgoživa igličasta grmovnica, ki zlahka naniza več desetletij. JESENSKE TRAJNICE Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.

Na vrtu

Jesenske trajnice

18. 10. 2024

Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.

3 min

Pri Tementovih smo tokrat občudovali metuljčkom podobne cvetove gavre, ki z belimi ali rožnatimi krilci poplesujejo v jesenskem vetru. Izvemo, kako negujemo ciklame, da bodo cvetele čim dlje. Begonije, ki niso prezimne, pa pospravimo v notranje prostore.

Na vrtu

Pobiranje arašidov

18. 10. 2024

Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo.

7 min

Oktobra smo znova obiskali družino Silič, ki na Goriškem že desetletja goji arašide. Zreli so, ko listi na grmičkih porumenijo. Suhe sušijo v večjih vrečah. Maslo iz njih, brez vseh dodatkov, ima blag oreškast okus in zaradi olj kremasto, mazljivo teksturo.

Na vrtu

Semena paradižnikov

18. 10. 2024

Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo.

6 min

Sezona paradižnikov se je iztekla in smo jih z gredic že pospravili. Mogoče še kakšnega opazimo na Obali in v kakšnem rastlinjaku na celini. Povzemamo, na kaj moramo biti pozorni pri vzgoji. Preverimo tudi, ali smo seme pravilno nabrali in ga ustrezno shranjujemo.

Na vrtu

Na vrtu

11. 10. 2024

REZ AKTINIDIJE JESENI Večino sadja smo že pobrali in shranili, le določeno še zori. Mandarine, kaki in kivi v sredini oktobra zbirajo sladkobo in okus, poberemo jih pred zmrzaljo. Takrat bo žal preskromno letino kivija pobral tudi gospod Marjan s Koroške, ki ga spremljamo že desetletja. Rastline s skromnim številom plodov že pripravlja na novo sezono. PO SPRAVILU ZNOVA PRIPRAVIMO GREDE Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono. NAMAZ IZ INVAZIVNIH RASTLIN Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?

25 min

REZ AKTINIDIJE JESENI Večino sadja smo že pobrali in shranili, le določeno še zori. Mandarine, kaki in kivi v sredini oktobra zbirajo sladkobo in okus, poberemo jih pred zmrzaljo. Takrat bo žal preskromno letino kivija pobral tudi gospod Marjan s Koroške, ki ga spremljamo že desetletja. Rastline s skromnim številom plodov že pripravlja na novo sezono. PO SPRAVILU ZNOVA PRIPRAVIMO GREDE Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono. NAMAZ IZ INVAZIVNIH RASTLIN Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?

Na vrtu

Po spravilu znova pripravimo grede

11. 10. 2024

Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono.

9 min

Plodovke so na prostem svojo zgodbo za letos že strnile, namesto njih posejemo motovilec, zimske solate, azijsko listno zelenjavo... Z dodajanjem organske mase, predvsem domačega ali kupljenega komposta in zastirke na prazne grede, se že pripravljamo na novo sezono.

Na vrtu

Namaz iz invazivnih rastlin

11. 10. 2024

Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?

4 min

Kozjanska poznavalka in nabiralka divjih zeli Karmen Gajšek v prehrano vključuje tudi tujerodne rastline, ki pri nas veljajo za invazivne. Če ni pri roki svežih, uporabi posušene. Uganete, kaj je v okusen namaz pretlačila tokrat?

Na vrtu

Rez

11. 10. 2024

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed.

8 min

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed.


Čakalna vrsta

Prispevki Na vrtu

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine