Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.
Ste že slišali za bergamot? Redek citrus, ki uspeva predvsem v Kalabriji, je rahlo kisel in grenak sadež z močnim vonjem, ki ga že dolgo uporabljajo za parfume, razkuževanje ran in v kulinariki. Ta posebnež med citrusi je tudi zdravilen in znižuje holesterol. Giuseppe s prijateljem Vincenzom v nasadu med obiranjem pridelka pripravi testenine s tunino in bergamotom, Giuseppejeva mama pa za večerjo speče kruh in skuha sveže kalabrijske testenine, ki jih dodajo obari z jagnjetino. Bergamot je tudi odličen dodatek slaščicam. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel
Ste že slišali za bergamot? Redek citrus, ki uspeva predvsem v Kalabriji, je rahlo kisel in grenak sadež z močnim vonjem, ki ga že dolgo uporabljajo za parfume, razkuževanje ran in v kulinariki. Ta posebnež med citrusi je tudi zdravilen in znižuje holesterol. Giuseppe s prijateljem Vincenzom v nasadu med obiranjem pridelka pripravi testenine s tunino in bergamotom, Giuseppejeva mama pa za večerjo speče kruh in skuha sveže kalabrijske testenine, ki jih dodajo obari z jagnjetino. Bergamot je tudi odličen dodatek slaščicam. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel
Približno pet odstotkov Latvije pokrivajo barja, ki so edinstveno naravno okolje za raznovrstne živali in rastline. Med njimi so tudi mineralov in vitaminov polne brusnice, ki jih domačini ne nabirajo le v naravi, temveč jih tudi gojijo. Same po sebi so sicer izredno kisle, a so zelo okusne kot sestavina marmelad in sokov, odlične pa so tudi posušene ali kot okras za različne sladice. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich
Približno pet odstotkov Latvije pokrivajo barja, ki so edinstveno naravno okolje za raznovrstne živali in rastline. Med njimi so tudi mineralov in vitaminov polne brusnice, ki jih domačini ne nabirajo le v naravi, temveč jih tudi gojijo. Same po sebi so sicer izredno kisle, a so zelo okusne kot sestavina marmelad in sokov, odlične pa so tudi posušene ali kot okras za različne sladice. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich
Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti. Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.
Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti. Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.
Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci
Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci
Lungau je gorska regija Salzburga z ozkimi dolinami in kristalno čistimi gorskimi jezeri. Po vsej Avstriji poznajo okusen krompir iz te regije in lungauške gorske ovce. Jeseni se Johannes Bauer odpravi na goro po ovce, žena Christina pa s prijateljico nabira brusnice in pripravlja za tiste kraje značilne specialitete, kot je ovčja pečenka. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto
Lungau je gorska regija Salzburga z ozkimi dolinami in kristalno čistimi gorskimi jezeri. Po vsej Avstriji poznajo okusen krompir iz te regije in lungauške gorske ovce. Jeseni se Johannes Bauer odpravi na goro po ovce, žena Christina pa s prijateljico nabira brusnice in pripravlja za tiste kraje značilne specialitete, kot je ovčja pečenka. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto
Tokrat se podamo v Libanon. Spremljamo Rano, oblikovalko zvoka, ki rada kuha skupaj z drugimi ženskami. S teto, prijateljico in ne nazadnje tudi z mamo, s katero ima zaradi verskih razhajanj precej zapleten odnos. Pridružimo se jim pri povsem običajnem kosilu, pa tudi praznični večerji.
Tokrat se podamo v Libanon. Spremljamo Rano, oblikovalko zvoka, ki rada kuha skupaj z drugimi ženskami. S teto, prijateljico in ne nazadnje tudi z mamo, s katero ima zaradi verskih razhajanj precej zapleten odnos. Pridružimo se jim pri povsem običajnem kosilu, pa tudi praznični večerji.
Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.
Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.
Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.
Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.
Angleški otok Jersey leži v Rokavskem prelivu, le 20 km od francoske obale. Poleg tega, da je znan kot davčna oaza in raj za deskarje na vodi, je na otoku zaradi ugodnega podnebja dobro razvito tudi kmetijstvo. Cenjena sta predvsem jerseyjsko govedo in krompir, ki raste na strmih pobočjih in ga pridelujejo ročno, zato je vse prej kot poceni. Darren Quenault ima na otoku ekološko kmetijo, na kateri mu pomaga sin Chas, ki je bil v svojem razredu edini, ki se je namesto za študij odločil za trd kmečki kruh, vendar mu ni žal, saj si ne predstavlja, da bi vse svoje dni preživel v pisarni za računalnikom.
Angleški otok Jersey leži v Rokavskem prelivu, le 20 km od francoske obale. Poleg tega, da je znan kot davčna oaza in raj za deskarje na vodi, je na otoku zaradi ugodnega podnebja dobro razvito tudi kmetijstvo. Cenjena sta predvsem jerseyjsko govedo in krompir, ki raste na strmih pobočjih in ga pridelujejo ročno, zato je vse prej kot poceni. Darren Quenault ima na otoku ekološko kmetijo, na kateri mu pomaga sin Chas, ki je bil v svojem razredu edini, ki se je namesto za študij odločil za trd kmečki kruh, vendar mu ni žal, saj si ne predstavlja, da bi vse svoje dni preživel v pisarni za računalnikom.
V Mölltalu, ob vznožju Grossglocknerja, najvišje gore v Avstriji, družina gorskega kmeta Seppa Zlöbla vzreja ovce pasme Glockner. Ovce se pasejo na planini in se v iskanju svežih gorskih zelišč povzpnejo do 3000 metrov visoko. Zaradi njih je njihovo meso še posebej mehko in okusno. Jagnječje stegno, nadevano s svežimi zelišči, in koroške sirove testenine, sta značilni jedi v Mölltalu. Kresovanje visoko v gorah pa ne more biti brez priljubljene koroške sladice, koroškega šarklja s cimetom in rozinami.
V Mölltalu, ob vznožju Grossglocknerja, najvišje gore v Avstriji, družina gorskega kmeta Seppa Zlöbla vzreja ovce pasme Glockner. Ovce se pasejo na planini in se v iskanju svežih gorskih zelišč povzpnejo do 3000 metrov visoko. Zaradi njih je njihovo meso še posebej mehko in okusno. Jagnječje stegno, nadevano s svežimi zelišči, in koroške sirove testenine, sta značilni jedi v Mölltalu. Kresovanje visoko v gorah pa ne more biti brez priljubljene koroške sladice, koroškega šarklja s cimetom in rozinami.
Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.
Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.
Finistère je najzahodnejši del Bretanje in se kot velik rt zajeda v Atlantik. Ime izvira iz latinskega Finis Terræ in pomeni konec zemlje. Onkraj skalnatih otokov ob obali je le še ocean. Prebivalci tega območja so ohranili nekatere navade, ki so drugod že zdavnaj izginile. Nekoč so tu vsi živeli od ribištva, toda velike ribiške flote so jate rib že zdavnaj pregnale z obale in ostalo je le še nekaj samostojnih ribičev. Med njimi je Erell Pellé. Več let je lovila s skupaj z mamo. Zdaj se bo ta upokojila, Erell pa ne zasluži dovolj, da bi koga zaposlila. Kljub skrbem si vzame čas za druženje s prijatelji in pripravo krajevne jedi kig ha farz.
Finistère je najzahodnejši del Bretanje in se kot velik rt zajeda v Atlantik. Ime izvira iz latinskega Finis Terræ in pomeni konec zemlje. Onkraj skalnatih otokov ob obali je le še ocean. Prebivalci tega območja so ohranili nekatere navade, ki so drugod že zdavnaj izginile. Nekoč so tu vsi živeli od ribištva, toda velike ribiške flote so jate rib že zdavnaj pregnale z obale in ostalo je le še nekaj samostojnih ribičev. Med njimi je Erell Pellé. Več let je lovila s skupaj z mamo. Zdaj se bo ta upokojila, Erell pa ne zasluži dovolj, da bi koga zaposlila. Kljub skrbem si vzame čas za druženje s prijatelji in pripravo krajevne jedi kig ha farz.
Alzacija leži na vzhodu Francije in meji na Nemčijo in Švico. Njena lega vpliva tudi na regionalno kuhinjo, ki pa se ne ozira na meje. Jedi so krepke in hranljive, a tudi prefinjene. Vinogradništvo so v te kraje prinesli Rimljani. Skozi stoletja so se tu razvila bela vina najvišje kakovosti, po katerih je Alzacija znana daleč prek svojih meja.
Alzacija leži na vzhodu Francije in meji na Nemčijo in Švico. Njena lega vpliva tudi na regionalno kuhinjo, ki pa se ne ozira na meje. Jedi so krepke in hranljive, a tudi prefinjene. Vinogradništvo so v te kraje prinesli Rimljani. Skozi stoletja so se tu razvila bela vina najvišje kakovosti, po katerih je Alzacija znana daleč prek svojih meja.
Tokrat bomo spremljali peka Franka iz Maastrichta na Nizozemskem, ki peče kruh z drožmi in se nasploh trudi, da bi bil njegov kruh čim bolj zdrav. Prireja delavnice za otroke, na katerih jih uči peči vlaai, sadno pito, maastrichtsko specialiteto. Videli bomo tudi, kaj na mizo postavi njegova žena.
Tokrat bomo spremljali peka Franka iz Maastrichta na Nizozemskem, ki peče kruh z drožmi in se nasploh trudi, da bi bil njegov kruh čim bolj zdrav. Prireja delavnice za otroke, na katerih jih uči peči vlaai, sadno pito, maastrichtsko specialiteto. Videli bomo tudi, kaj na mizo postavi njegova žena.