Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.
Lechtal slovi kot "dolina zelišč". Za to območje so značilne umetelne rezbarije in krepki prigrizki z aromatičnim visokogorskim sirom, sočnimi klobasami in štrucami belega kruha. Kozmetičarka Verena Amann pri delu rada uporablja naravna zelišča z lastnega vrta, babica Maria pa vnukinjo Roso uvaja v skrivnosti tirolske kuhinje.
Lechtal slovi kot "dolina zelišč". Za to območje so značilne umetelne rezbarije in krepki prigrizki z aromatičnim visokogorskim sirom, sočnimi klobasami in štrucami belega kruha. Kozmetičarka Verena Amann pri delu rada uporablja naravna zelišča z lastnega vrta, babica Maria pa vnukinjo Roso uvaja v skrivnosti tirolske kuhinje.
Družina Häußler iz Švabske Jure se že 25 let ukvarja z ekološkim kmetijstvom, saj želi biti samozadostna in neodvisna od semen ter umetnih gnojil velikih kmetijskih korporacij. Häußlerjevi med drugim pridelujejo tudi staro švabsko sorto leče, ki je pred 50 leti domala izumrla, a so jo nato na srečo našli v semenski banki in znova obudili pridelavo. Domačini jo uporabljajo za najrazličnejše jedi, od tradicionalnih špeclov z lečino omako in polnjenih žlikrofov pa vse do kolača z ribezom in lečo.
Družina Häußler iz Švabske Jure se že 25 let ukvarja z ekološkim kmetijstvom, saj želi biti samozadostna in neodvisna od semen ter umetnih gnojil velikih kmetijskih korporacij. Häußlerjevi med drugim pridelujejo tudi staro švabsko sorto leče, ki je pred 50 leti domala izumrla, a so jo nato na srečo našli v semenski banki in znova obudili pridelavo. Domačini jo uporabljajo za najrazličnejše jedi, od tradicionalnih špeclov z lečino omako in polnjenih žlikrofov pa vse do kolača z ribezom in lečo.
Francesco in Teresa živita s hčerjo Frido na toskanskem otoku Elba. Francesco je glasbenik, vendar opravlja različna priložnostna dela, Teresa pa večinoma dela z otroki. Njen oče Sergio je velik poznavalec receptov in tudi sam rad ustvarja v kuhinji. Nekega večera se za mizo domislijo, da bi na mestnem trgu pripravili večerjo, ki bi jo združili z glasbenim repertoarjem. Takoj se lotijo načrtovanja ter začnejo izbirati tradicionalne jedi in ustrezne pesmi. Pri tem jim pomagajo prijatelji, ki radi kuhajo in se spoznajo na otoške jedi.
Francesco in Teresa živita s hčerjo Frido na toskanskem otoku Elba. Francesco je glasbenik, vendar opravlja različna priložnostna dela, Teresa pa večinoma dela z otroki. Njen oče Sergio je velik poznavalec receptov in tudi sam rad ustvarja v kuhinji. Nekega večera se za mizo domislijo, da bi na mestnem trgu pripravili večerjo, ki bi jo združili z glasbenim repertoarjem. Takoj se lotijo načrtovanja ter začnejo izbirati tradicionalne jedi in ustrezne pesmi. Pri tem jim pomagajo prijatelji, ki radi kuhajo in se spoznajo na otoške jedi.
Štirideset stopinj Celzija v senci ni v španski pokrajini Córdoba poleti nič neobičajnega. Ni čudno, da so hladne zelenjavne juhe izumili prav v Andaluziji. Krepka paradižnikova juha salmorejo, ledeno hladen gaspačo ali mandljeva mazamorra so popolna osvežitev med obroki. Naučili se bomo skuhati obaro z bikovim repom in speči figov kolač na trajnostni način – v peči na sonce. Spoznali bomo ekološkega kmeta Antonia Ruana, ki na svojem zelenjavnem vrtu išče rešitve za podnebne spremembe. V semenski zbirki hrani rastline, ki najbolje prenašajo vročino in sušo. Tudi pleveli so del trajnostnega kmetijstva. Imenuje jih divje rastline in išče trdožive kombinacije vrtnih in divjih rastlin. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtor: Claus Wischmann
Štirideset stopinj Celzija v senci ni v španski pokrajini Córdoba poleti nič neobičajnega. Ni čudno, da so hladne zelenjavne juhe izumili prav v Andaluziji. Krepka paradižnikova juha salmorejo, ledeno hladen gaspačo ali mandljeva mazamorra so popolna osvežitev med obroki. Naučili se bomo skuhati obaro z bikovim repom in speči figov kolač na trajnostni način – v peči na sonce. Spoznali bomo ekološkega kmeta Antonia Ruana, ki na svojem zelenjavnem vrtu išče rešitve za podnebne spremembe. V semenski zbirki hrani rastline, ki najbolje prenašajo vročino in sušo. Tudi pleveli so del trajnostnega kmetijstva. Imenuje jih divje rastline in išče trdožive kombinacije vrtnih in divjih rastlin. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtor: Claus Wischmann
Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.
Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.
Družina O'Halloran ima kmetijo v Connemari na skrajnem severozahodu Irske. Preživljajo se z naravnimi viri, ki jih ponuja pokrajina, predvsem klapavicami in morsko travo. Bryan O'Halloran je kovač in konjerejec, ki vzreja po vsem svetu priljubljene connemarske ponije. V Connemari kmetje ohranjajo tradicijo blagovne menjave. Družina O'Halloran eksperimentira s tradicionalnimi domačimi recepti in sestavinami. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Silvia Palmigiano
Družina O'Halloran ima kmetijo v Connemari na skrajnem severozahodu Irske. Preživljajo se z naravnimi viri, ki jih ponuja pokrajina, predvsem klapavicami in morsko travo. Bryan O'Halloran je kovač in konjerejec, ki vzreja po vsem svetu priljubljene connemarske ponije. V Connemari kmetje ohranjajo tradicijo blagovne menjave. Družina O'Halloran eksperimentira s tradicionalnimi domačimi recepti in sestavinami. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Silvia Palmigiano