Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Za sosedovo mizo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Zadnje

Za sosedovo mizo

Vaucluse

8. 9. 2025

V departmaju Vaucluse v francoski Provansi spoznamo zakonca Biscarrat. Zdravstvena delavka Laetitia v prostem času rada eksperimentira v kuhinji, njen mož David pa je pridelovalec melon. Gojenje te rastline ima na tem območju že večstoletno tradicijo, saj so jo tja v 14. stoletju iz Italije prinesli papeži. Tudi Laetitiina oče in mama uživata v kuhanju. Za družinsko večerjo oče Georges pripravi ocvrta jajca po provansalsko, Laetitia pa morske sadeže v omaki iz melone. Naslednjega dne se z mamo Christiane odpravita na tržnico v bližnje mesto, kjer nakupita vse sestavine za zelenjavno juho s »pistoujem«, provansalskim pestom iz česna, bazilike in grojerja. Naslednji dan Laetitia sorodnikom za kosilo postreže sekanico iz melone ter provansalsko zelenjavno juho s »pistoujem«. ZZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtor: Alix François Meier

19 min

V departmaju Vaucluse v francoski Provansi spoznamo zakonca Biscarrat. Zdravstvena delavka Laetitia v prostem času rada eksperimentira v kuhinji, njen mož David pa je pridelovalec melon. Gojenje te rastline ima na tem območju že večstoletno tradicijo, saj so jo tja v 14. stoletju iz Italije prinesli papeži. Tudi Laetitiina oče in mama uživata v kuhanju. Za družinsko večerjo oče Georges pripravi ocvrta jajca po provansalsko, Laetitia pa morske sadeže v omaki iz melone. Naslednjega dne se z mamo Christiane odpravita na tržnico v bližnje mesto, kjer nakupita vse sestavine za zelenjavno juho s »pistoujem«, provansalskim pestom iz česna, bazilike in grojerja. Naslednji dan Laetitia sorodnikom za kosilo postreže sekanico iz melone ter provansalsko zelenjavno juho s »pistoujem«. ZZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtor: Alix François Meier

Za sosedovo mizo

V Nord-Pas-de-Calaisu

1. 9. 2025

V zaledju Nord-Pas-de-Calaisa v bližini mesta Saint-Omer je barje Audomarois. Menihi so v 9. stoletju divje močvirje spremenili v obdelovalno površino, ki se zdaj zarašča. 440 hektarjev pa še vedno obdeluje 40 družin zelenjadarjev in med njimi je družina Dewalle, ki na leto pridela 150.000 glav cvetače, imenovane tudi biser severa. Najstarejši sin Sylvain se zavzema za ohranitev tega edinstvenega življenjskega prostora, dejaven je pri pripravah sprevoda tradicionalnih lesenih čolnov t. i. bacôves. Z njimi so nekoč prevažali orodje, konje in pridelke. Tega se prav dobro spominja družinski prijatelj Fernand Delobel. Na večerjo ob praznovanju svojega 91. rojstnega dne je povabil Dewallove in pripravil flamsko karbonado – govedino v pivu. Véronique Dewalle pa je za njegov praznik spekla kolač tarte au libouli.

25 min

V zaledju Nord-Pas-de-Calaisa v bližini mesta Saint-Omer je barje Audomarois. Menihi so v 9. stoletju divje močvirje spremenili v obdelovalno površino, ki se zdaj zarašča. 440 hektarjev pa še vedno obdeluje 40 družin zelenjadarjev in med njimi je družina Dewalle, ki na leto pridela 150.000 glav cvetače, imenovane tudi biser severa. Najstarejši sin Sylvain se zavzema za ohranitev tega edinstvenega življenjskega prostora, dejaven je pri pripravah sprevoda tradicionalnih lesenih čolnov t. i. bacôves. Z njimi so nekoč prevažali orodje, konje in pridelke. Tega se prav dobro spominja družinski prijatelj Fernand Delobel. Na večerjo ob praznovanju svojega 91. rojstnega dne je povabil Dewallove in pripravil flamsko karbonado – govedino v pivu. Véronique Dewalle pa je za njegov praznik spekla kolač tarte au libouli.

Za sosedovo mizo

V Carigradu

22. 8. 2025

Carigrad leži na dveh celinah, oba dela mesta pa povezujejo nešteti trajekti in dva mostova. Ilhan Agcaabat je srebrar, ki se trdno oklepa starega carigrajskega izročila. Njegova žena Mine pripravlja sladko-slane zajtrke, tašča Emine pa skrbi za družinski vrt. Z doma pridelano zelenjavo Mine pripravlja značilne carigrajske jedi – polnjene paprike z rižem in mletim mesom, testene pogače z nadevom iz špinače in ovčjega sira ter güveč, okusno enolončnico z jagnjetino fižolom, bučkami, jajčevci, krompirjem, paradižnikom ter čebulo in česnom.

26 min

Carigrad leži na dveh celinah, oba dela mesta pa povezujejo nešteti trajekti in dva mostova. Ilhan Agcaabat je srebrar, ki se trdno oklepa starega carigrajskega izročila. Njegova žena Mine pripravlja sladko-slane zajtrke, tašča Emine pa skrbi za družinski vrt. Z doma pridelano zelenjavo Mine pripravlja značilne carigrajske jedi – polnjene paprike z rižem in mletim mesom, testene pogače z nadevom iz špinače in ovčjega sira ter güveč, okusno enolončnico z jagnjetino fižolom, bučkami, jajčevci, krompirjem, paradižnikom ter čebulo in česnom.

Za sosedovo mizo

V Volterri

18. 8. 2025

Srednjeveška Volterra leži med toskanskimi griči. Blizu kraja je kmetija sedemnajstčlanske družine Ferri. Mama Emilia in njena hči Carla bosta za kosilo pripravili zuppo volterrano, krepko zelenjavno juho iz toskanskega črnega ohrovta, ki ima zaradi prepraženega pršuta in svinjske slanine posebno izrazit okus. Za večerjo bo fegatelli, jed iz svežih svinjskih jeter, slanine in žajblja. Priloga pa bo beli fižol, ki ga kuhajo z olivnim oljem, žajbljem, česnom in domačo paradižnikovo omako. Volterra je znana tudi po restavraciji v strogo varovanem zaporu, v kateri vrhunski kuharji enkrat na mesec sodelujejo z zaporniki in pripravijo »jetniško večerjo« za približno 130 gostov. Tokrat bodo med drugim postregli peno iz polenovke v vlečenem testu, sipo z rukolo in paradižnikom ter nabodalca z rakci in ananasom.

26 min

Srednjeveška Volterra leži med toskanskimi griči. Blizu kraja je kmetija sedemnajstčlanske družine Ferri. Mama Emilia in njena hči Carla bosta za kosilo pripravili zuppo volterrano, krepko zelenjavno juho iz toskanskega črnega ohrovta, ki ima zaradi prepraženega pršuta in svinjske slanine posebno izrazit okus. Za večerjo bo fegatelli, jed iz svežih svinjskih jeter, slanine in žajblja. Priloga pa bo beli fižol, ki ga kuhajo z olivnim oljem, žajbljem, česnom in domačo paradižnikovo omako. Volterra je znana tudi po restavraciji v strogo varovanem zaporu, v kateri vrhunski kuharji enkrat na mesec sodelujejo z zaporniki in pripravijo »jetniško večerjo« za približno 130 gostov. Tokrat bodo med drugim postregli peno iz polenovke v vlečenem testu, sipo z rukolo in paradižnikom ter nabodalca z rakci in ananasom.

Za sosedovo mizo

Posarje, Nemčija

17. 8. 2025

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

20 min

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

Za sosedovo mizo

Na Shetlandskih otokih

11. 8. 2025

Na skrajnem severu Velike Britanije, kjer se stikajo tri morja, ležijo Shetlandski otoki, na katerih živi tudi Ronnie Eunson z ženo Sue in sedmimi otroki. Leta 2000 je kupil malce zemlje, da bi ljubiteljsko redil nekaj glav živine, danes pa vodi ekološko kmetijo s tisoč ovcami in 16 kravami. Pri tem mu med študijskimi počitnicami pomaga tudi sin, ki študira veterino. Ronnie in Sue si vsakodnevno na različne načine prizadevata za ohranitev shetlandskih tradicij in jedi ter avtohtonih starih rastlinskih sort, kot so šestredni ječmen, shetlandski ohrovt in črni krompir.

26 min

Na skrajnem severu Velike Britanije, kjer se stikajo tri morja, ležijo Shetlandski otoki, na katerih živi tudi Ronnie Eunson z ženo Sue in sedmimi otroki. Leta 2000 je kupil malce zemlje, da bi ljubiteljsko redil nekaj glav živine, danes pa vodi ekološko kmetijo s tisoč ovcami in 16 kravami. Pri tem mu med študijskimi počitnicami pomaga tudi sin, ki študira veterino. Ronnie in Sue si vsakodnevno na različne načine prizadevata za ohranitev shetlandskih tradicij in jedi ter avtohtonih starih rastlinskih sort, kot so šestredni ječmen, shetlandski ohrovt in črni krompir.

Za sosedovo mizo

Osrednja Portugalska

10. 8. 2025

V majhnem mestu v osrednjem delu Portugalske, ki sega od Atlantika do meje s Španijo ter od Porta do Lizbone, sta se nekdanji redovnici navdušili nad permakulturnim načinom obdelovanja zemlje. Na vrtu Margaride Monteiro in Eduarde Barbose zelenjave ne najdemo na urejenih gredicah, buče, ohrovt in fižol rastejo kar med visoko travo in drevesi. Njuna kuhinja je preprosta, a hranljiva. Iz kruha, ohrovta in fižola sta pripravili tradicionalno jed migas, iz domačih fig in jabolk pa okusen jesenski kolač. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Stella Könemann

19 min

V majhnem mestu v osrednjem delu Portugalske, ki sega od Atlantika do meje s Španijo ter od Porta do Lizbone, sta se nekdanji redovnici navdušili nad permakulturnim načinom obdelovanja zemlje. Na vrtu Margaride Monteiro in Eduarde Barbose zelenjave ne najdemo na urejenih gredicah, buče, ohrovt in fižol rastejo kar med visoko travo in drevesi. Njuna kuhinja je preprosta, a hranljiva. Iz kruha, ohrovta in fižola sta pripravili tradicionalno jed migas, iz domačih fig in jabolk pa okusen jesenski kolač. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Stella Könemann


Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine