Za sosedovo mizo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Zadnje

Za sosedovo mizo

V Porurju

3. 3. 2025

V Teutoburgiji je eno najlepših rudarskih naselij v Nemčiji. Siggi je že desetletja strasten ljubiteljski kuhar in član moškega kuharskega kluba, ki enkrat na mesec pripravi pojedino z več hodnim menijem. Siggi v svoji poletni kuhinji pripravlja vestfalske tartufe in parfait z baziliko na kompotu iz rabarbare in jagod. Njegova žena Sigrid medtem speče okusno masleno torto in jabolčno pito.

25 min

V Teutoburgiji je eno najlepših rudarskih naselij v Nemčiji. Siggi je že desetletja strasten ljubiteljski kuhar in član moškega kuharskega kluba, ki enkrat na mesec pripravi pojedino z več hodnim menijem. Siggi v svoji poletni kuhinji pripravlja vestfalske tartufe in parfait z baziliko na kompotu iz rabarbare in jagod. Njegova žena Sigrid medtem speče okusno masleno torto in jabolčno pito.

Za sosedovo mizo

V Renskem Hessnu

1. 3. 2025

Z več kot 26.000 hektarji vinogradov je Renski Hessen največje vinorodno območje v Nemčiji. Slovi predvsem po belih vi-nih. Axel Schmitt je vinar 13. generacije v vinski kleti, ustanovljeni leta 1672. Njegova mati, Liesel Schmitt, obožuje sveže solate. Rada tudi spreminja stare recepte in jih izboljšuje. Zelenjavo, ki je ne pridela sama, kupuje od ekoloških kmetovalcev. Poleg drugih domačih jedi najrajši pripravlja "spundekäs" in "backesgrumbeere".

25 min

Z več kot 26.000 hektarji vinogradov je Renski Hessen največje vinorodno območje v Nemčiji. Slovi predvsem po belih vi-nih. Axel Schmitt je vinar 13. generacije v vinski kleti, ustanovljeni leta 1672. Njegova mati, Liesel Schmitt, obožuje sveže solate. Rada tudi spreminja stare recepte in jih izboljšuje. Zelenjavo, ki je ne pridela sama, kupuje od ekoloških kmetovalcev. Poleg drugih domačih jedi najrajši pripravlja "spundekäs" in "backesgrumbeere".

Za sosedovo mizo

Mazurija

15. 2. 2025

Mazurija leži v severovzhodni Poljski, nekdanji južni Vzhodni Prusiji. Njeno glavno mesto je Olsztyn. To je dežela z burno zgodovino, ki je vplivala tudi na mazursko kuhinjo. Številni narodi, ki so živeli v stari poljski republiki, so namreč s sabo prinesli svoje recepte. Tako tu najdemo rusko in ukrajinsko kuhinjo, pa tudi nemške, litovske, judovske, madžarske, armenske in italijanske vplive. Tu živita Ewa in Tadeusz Piórkowski s svojimi štirimi otroki in tremi psi. So veliki mazurski kmeti, saj imajo 500 hektarov veliko kmetijo ter 50 konjev in 300 krav, ki brez težav prosto živijo skupaj na ogromnih pašnikih. Tako kot skoraj vsi mazurski lastniki kobilarn tudi družina Piórkowski ponuja učne ure jahanja in prenočišča, saj je za številne kobilarne in kmetije kmečki turizem pomemben dodaten vir zaslužka.

26 min

Mazurija leži v severovzhodni Poljski, nekdanji južni Vzhodni Prusiji. Njeno glavno mesto je Olsztyn. To je dežela z burno zgodovino, ki je vplivala tudi na mazursko kuhinjo. Številni narodi, ki so živeli v stari poljski republiki, so namreč s sabo prinesli svoje recepte. Tako tu najdemo rusko in ukrajinsko kuhinjo, pa tudi nemške, litovske, judovske, madžarske, armenske in italijanske vplive. Tu živita Ewa in Tadeusz Piórkowski s svojimi štirimi otroki in tremi psi. So veliki mazurski kmeti, saj imajo 500 hektarov veliko kmetijo ter 50 konjev in 300 krav, ki brez težav prosto živijo skupaj na ogromnih pašnikih. Tako kot skoraj vsi mazurski lastniki kobilarn tudi družina Piórkowski ponuja učne ure jahanja in prenočišča, saj je za številne kobilarne in kmetije kmečki turizem pomemben dodaten vir zaslužka.

Za sosedovo mizo

V španskih Pirenejih

14. 2. 2025

Bagergue je najviše ležeča vas Aranske doline v španskih Pirenejih. Tam živi družina Tarrau. Mama Elia pozimi večkrat pripravi trinxat, jed iz pretlačenega ohrovta in krompirja, ki ju popeče na olivnem olju. Brata Oscar in José Antonio doma izdelujeta sir. Za nedeljsko večerjo bo na mizi olla aranesa, enolončnica iz mesa, korenja, pora, ohrovta in stebelne zelene. Elia na koncu vmeša še rezance, riž in čičerko. Za posladek pa bo ocvrto pecivo oreillettes. José Antonio bo za lovske prijatelje pripravil civet, golaž iz merjaščevega mesa, čebule in korenja, ki jih zalije s črnim vinom in vodo. Na koncu jed oplemeniti z omako pikado iz mandljev, temne čokolade, piškotov, česna in olja.

25 min

Bagergue je najviše ležeča vas Aranske doline v španskih Pirenejih. Tam živi družina Tarrau. Mama Elia pozimi večkrat pripravi trinxat, jed iz pretlačenega ohrovta in krompirja, ki ju popeče na olivnem olju. Brata Oscar in José Antonio doma izdelujeta sir. Za nedeljsko večerjo bo na mizi olla aranesa, enolončnica iz mesa, korenja, pora, ohrovta in stebelne zelene. Elia na koncu vmeša še rezance, riž in čičerko. Za posladek pa bo ocvrto pecivo oreillettes. José Antonio bo za lovske prijatelje pripravil civet, golaž iz merjaščevega mesa, čebule in korenja, ki jih zalije s črnim vinom in vodo. Na koncu jed oplemeniti z omako pikado iz mandljev, temne čokolade, piškotov, česna in olja.


Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine