Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.
Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.
Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.
Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.
Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.
Angleški otok Jersey leži v Rokavskem prelivu, le 20 km od francoske obale. Poleg tega, da je znan kot davčna oaza in raj za deskarje na vodi, je na otoku zaradi ugodnega podnebja dobro razvito tudi kmetijstvo. Cenjena sta predvsem jerseyjsko govedo in krompir, ki raste na strmih pobočjih in ga pridelujejo ročno, zato je vse prej kot poceni. Darren Quenault ima na otoku ekološko kmetijo, na kateri mu pomaga sin Chas, ki je bil v svojem razredu edini, ki se je namesto za študij odločil za trd kmečki kruh, vendar mu ni žal, saj si ne predstavlja, da bi vse svoje dni preživel v pisarni za računalnikom.
Angleški otok Jersey leži v Rokavskem prelivu, le 20 km od francoske obale. Poleg tega, da je znan kot davčna oaza in raj za deskarje na vodi, je na otoku zaradi ugodnega podnebja dobro razvito tudi kmetijstvo. Cenjena sta predvsem jerseyjsko govedo in krompir, ki raste na strmih pobočjih in ga pridelujejo ročno, zato je vse prej kot poceni. Darren Quenault ima na otoku ekološko kmetijo, na kateri mu pomaga sin Chas, ki je bil v svojem razredu edini, ki se je namesto za študij odločil za trd kmečki kruh, vendar mu ni žal, saj si ne predstavlja, da bi vse svoje dni preživel v pisarni za računalnikom.
V Mölltalu, ob vznožju Grossglocknerja, najvišje gore v Avstriji, družina gorskega kmeta Seppa Zlöbla vzreja ovce pasme Glockner. Ovce se pasejo na planini in se v iskanju svežih gorskih zelišč povzpnejo do 3000 metrov visoko. Zaradi njih je njihovo meso še posebej mehko in okusno. Jagnječje stegno, nadevano s svežimi zelišči, in koroške sirove testenine, sta značilni jedi v Mölltalu. Kresovanje visoko v gorah pa ne more biti brez priljubljene koroške sladice, koroškega šarklja s cimetom in rozinami.
V Mölltalu, ob vznožju Grossglocknerja, najvišje gore v Avstriji, družina gorskega kmeta Seppa Zlöbla vzreja ovce pasme Glockner. Ovce se pasejo na planini in se v iskanju svežih gorskih zelišč povzpnejo do 3000 metrov visoko. Zaradi njih je njihovo meso še posebej mehko in okusno. Jagnječje stegno, nadevano s svežimi zelišči, in koroške sirove testenine, sta značilni jedi v Mölltalu. Kresovanje visoko v gorah pa ne more biti brez priljubljene koroške sladice, koroškega šarklja s cimetom in rozinami.
Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.
Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.
Finistère je najzahodnejši del Bretanje in se kot velik rt zajeda v Atlantik. Ime izvira iz latinskega Finis Terræ in pomeni konec zemlje. Onkraj skalnatih otokov ob obali je le še ocean. Prebivalci tega območja so ohranili nekatere navade, ki so drugod že zdavnaj izginile. Nekoč so tu vsi živeli od ribištva, toda velike ribiške flote so jate rib že zdavnaj pregnale z obale in ostalo je le še nekaj samostojnih ribičev. Med njimi je Erell Pellé. Več let je lovila s skupaj z mamo. Zdaj se bo ta upokojila, Erell pa ne zasluži dovolj, da bi koga zaposlila. Kljub skrbem si vzame čas za druženje s prijatelji in pripravo krajevne jedi kig ha farz.
Finistère je najzahodnejši del Bretanje in se kot velik rt zajeda v Atlantik. Ime izvira iz latinskega Finis Terræ in pomeni konec zemlje. Onkraj skalnatih otokov ob obali je le še ocean. Prebivalci tega območja so ohranili nekatere navade, ki so drugod že zdavnaj izginile. Nekoč so tu vsi živeli od ribištva, toda velike ribiške flote so jate rib že zdavnaj pregnale z obale in ostalo je le še nekaj samostojnih ribičev. Med njimi je Erell Pellé. Več let je lovila s skupaj z mamo. Zdaj se bo ta upokojila, Erell pa ne zasluži dovolj, da bi koga zaposlila. Kljub skrbem si vzame čas za druženje s prijatelji in pripravo krajevne jedi kig ha farz.
Alzacija leži na vzhodu Francije in meji na Nemčijo in Švico. Njena lega vpliva tudi na regionalno kuhinjo, ki pa se ne ozira na meje. Jedi so krepke in hranljive, a tudi prefinjene. Vinogradništvo so v te kraje prinesli Rimljani. Skozi stoletja so se tu razvila bela vina najvišje kakovosti, po katerih je Alzacija znana daleč prek svojih meja.
Alzacija leži na vzhodu Francije in meji na Nemčijo in Švico. Njena lega vpliva tudi na regionalno kuhinjo, ki pa se ne ozira na meje. Jedi so krepke in hranljive, a tudi prefinjene. Vinogradništvo so v te kraje prinesli Rimljani. Skozi stoletja so se tu razvila bela vina najvišje kakovosti, po katerih je Alzacija znana daleč prek svojih meja.
Tokrat bomo spremljali peka Franka iz Maastrichta na Nizozemskem, ki peče kruh z drožmi in se nasploh trudi, da bi bil njegov kruh čim bolj zdrav. Prireja delavnice za otroke, na katerih jih uči peči vlaai, sadno pito, maastrichtsko specialiteto. Videli bomo tudi, kaj na mizo postavi njegova žena.
Tokrat bomo spremljali peka Franka iz Maastrichta na Nizozemskem, ki peče kruh z drožmi in se nasploh trudi, da bi bil njegov kruh čim bolj zdrav. Prireja delavnice za otroke, na katerih jih uči peči vlaai, sadno pito, maastrichtsko specialiteto. Videli bomo tudi, kaj na mizo postavi njegova žena.
Dežela Pays d'Auge leži v Normandiji, v regiji na severozahodu Francije. Zaradi bogatih pašnikov in rodovitne zemlje je tu glavna gospodarska dejavnost kmetijstvo. Jabolka in mlečni izdelki izstopajo v lokalni kulinariki, prav tako pri družini Julien. Doma pridelujejo jabolčni sok in jabolčnik za žganje kalvados. Domača kisla smetana pa poskrbi, da so krajevni recepti bogatejšega okusa.
Dežela Pays d'Auge leži v Normandiji, v regiji na severozahodu Francije. Zaradi bogatih pašnikov in rodovitne zemlje je tu glavna gospodarska dejavnost kmetijstvo. Jabolka in mlečni izdelki izstopajo v lokalni kulinariki, prav tako pri družini Julien. Doma pridelujejo jabolčni sok in jabolčnik za žganje kalvados. Domača kisla smetana pa poskrbi, da so krajevni recepti bogatejšega okusa.
Z več kot 26.000 hektarji vinogradov je Renski Hessen največje vinorodno območje v Nemčiji. Slovi predvsem po belih vi-nih. Axel Schmitt je vinar 13. generacije v vinski kleti, ustanovljeni leta 1672. Njegova mati, Liesel Schmitt, obožuje sveže solate. Rada tudi spreminja stare recepte in jih izboljšuje. Zelenjavo, ki je ne pridela sama, kupuje od ekoloških kmetovalcev. Poleg drugih domačih jedi najrajši pripravlja "spundekäs" in "backesgrumbeere".
Z več kot 26.000 hektarji vinogradov je Renski Hessen največje vinorodno območje v Nemčiji. Slovi predvsem po belih vi-nih. Axel Schmitt je vinar 13. generacije v vinski kleti, ustanovljeni leta 1672. Njegova mati, Liesel Schmitt, obožuje sveže solate. Rada tudi spreminja stare recepte in jih izboljšuje. Zelenjavo, ki je ne pridela sama, kupuje od ekoloških kmetovalcev. Poleg drugih domačih jedi najrajši pripravlja "spundekäs" in "backesgrumbeere".
Bagergue je najviše ležeča vas Aranske doline v španskih Pirenejih. Tam živi družina Tarrau. Mama Elia pozimi večkrat pripravi trinxat, jed iz pretlačenega ohrovta in krompirja, ki ju popeče na olivnem olju. Brata Oscar in José Antonio doma izdelujeta sir. Za nedeljsko večerjo bo na mizi olla aranesa, enolončnica iz mesa, korenja, pora, ohrovta in stebelne zelene. Elia na koncu vmeša še rezance, riž in čičerko. Za posladek pa bo ocvrto pecivo oreillettes. José Antonio bo za lovske prijatelje pripravil civet, golaž iz merjaščevega mesa, čebule in korenja, ki jih zalije s črnim vinom in vodo. Na koncu jed oplemeniti z omako pikado iz mandljev, temne čokolade, piškotov, česna in olja.
Bagergue je najviše ležeča vas Aranske doline v španskih Pirenejih. Tam živi družina Tarrau. Mama Elia pozimi večkrat pripravi trinxat, jed iz pretlačenega ohrovta in krompirja, ki ju popeče na olivnem olju. Brata Oscar in José Antonio doma izdelujeta sir. Za nedeljsko večerjo bo na mizi olla aranesa, enolončnica iz mesa, korenja, pora, ohrovta in stebelne zelene. Elia na koncu vmeša še rezance, riž in čičerko. Za posladek pa bo ocvrto pecivo oreillettes. José Antonio bo za lovske prijatelje pripravil civet, golaž iz merjaščevega mesa, čebule in korenja, ki jih zalije s črnim vinom in vodo. Na koncu jed oplemeniti z omako pikado iz mandljev, temne čokolade, piškotov, česna in olja.
Tokrat bomo obiskali obalno posestvo na Madeiri, do katerega ne vodi nobena cesta. Na njem Mario in Isabel pridelujeta ekološko sadje, zlasti banane. Videli bomo, kakšne dobrote zna iz svežih rib in banan pripraviti Isabel, od Maria pa bomo izvedeli, kako se je spopadel z nedostopnostjo posestva in kako se znajde brez škodljivih kemičnih sredstev.
Tokrat bomo obiskali obalno posestvo na Madeiri, do katerega ne vodi nobena cesta. Na njem Mario in Isabel pridelujeta ekološko sadje, zlasti banane. Videli bomo, kakšne dobrote zna iz svežih rib in banan pripraviti Isabel, od Maria pa bomo izvedeli, kako se je spopadel z nedostopnostjo posestva in kako se znajde brez škodljivih kemičnih sredstev.