Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Za sosedovo mizo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Kratki Programi Oddaje Podkasti Moj 365

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Zadnje

Za sosedovo mizo

Na Amalfijski obali

22. 11. 2025

Najbolj znanemu delu obale južne Italije je dalo ime mesto Amalfi. Družina Luigija Aceta tu že pet generacij goji limone, ki so jih v te kraje prinesli Normani pred približno 1000 leti. Luigi se je že kot otrok naučil cepljenja, umetnosti plemenitenja limonovcev, pri 75 letih pa še vedno vsak dan dela v svojih nasadih. Luigijeva žena Rita pripravlja preproste jedi, od pečene mečarice do testenin in sladic z limonami. Luigijev sin Marco izdeluje limonin liker "limoncello", ki ga skupaj z drugimi domačimi izdelki prodaja v družinski trgovini v središču Amalfija.

26 min

Najbolj znanemu delu obale južne Italije je dalo ime mesto Amalfi. Družina Luigija Aceta tu že pet generacij goji limone, ki so jih v te kraje prinesli Normani pred približno 1000 leti. Luigi se je že kot otrok naučil cepljenja, umetnosti plemenitenja limonovcev, pri 75 letih pa še vedno vsak dan dela v svojih nasadih. Luigijeva žena Rita pripravlja preproste jedi, od pečene mečarice do testenin in sladic z limonami. Luigijev sin Marco izdeluje limonin liker "limoncello", ki ga skupaj z drugimi domačimi izdelki prodaja v družinski trgovini v središču Amalfija.

Za sosedovo mizo

Kašubija, Poljska

20. 11. 2025

V poljski pokrajini Kašubija se gospodinje vsako leto merijo na posebni olimpijadi, na kateri tekmujejo v različnih športnih, umetniških in kulinaričnih disciplinah. Letos glavno nagrado namenjajo ekipi, ki bo pripravila najboljši posladek iz jagod. V oddaji spremljamo kašubsko družino Ptach, ki na svojih poljih prideluje posebno vrsto jagod. V družinskem poslu sodelujejo pripadniki več generacij, ob vrhuncu sezone pa jim na poljih pomagajo tudi sosedje in znanci. Poleg dobrot iz jagod Kašubija slovi tudi po odličnih ribjih jedeh, saj je pokrajina posejana s številnimi jezeri, v katerih ne manjka različnih vrst rib. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

20 min

V poljski pokrajini Kašubija se gospodinje vsako leto merijo na posebni olimpijadi, na kateri tekmujejo v različnih športnih, umetniških in kulinaričnih disciplinah. Letos glavno nagrado namenjajo ekipi, ki bo pripravila najboljši posladek iz jagod. V oddaji spremljamo kašubsko družino Ptach, ki na svojih poljih prideluje posebno vrsto jagod. V družinskem poslu sodelujejo pripadniki več generacij, ob vrhuncu sezone pa jim na poljih pomagajo tudi sosedje in znanci. Poleg dobrot iz jagod Kašubija slovi tudi po odličnih ribjih jedeh, saj je pokrajina posejana s številnimi jezeri, v katerih ne manjka različnih vrst rib. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

Za sosedovo mizo

Kastilja in León

17. 11. 2025

V Zamori v pokrajini Kastilja in León je teden pred veliko nočjo zelo poseben. Vsak dan se skozi mesto vijejo procesije, v katerih sodeluje na tisoče ljudi, še več pa je turistov. V tem času je zapovedan post, zato je meso prepovedano. Na jedilniku se največkrat znajdeta trska ali polenovka in čičerika, ki najbolje uspeva na suhih tleh. Rosi ni preveč za procesije, zato pa toliko raje kuha. Pri tem opravilu se ji večkrat pridruži mali Guillermo. Skupaj bosta pripravila trsko s krompirjem in česnovo omako, sin Adrián pa bo skuhal česnovo juho z značilno začimbno mešanico. Za posladek bodo ocvrtki in kastiljske ocvrte rože z domačim medom. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Alba Vivancos Folch in Claus Wischmann

20 min

V Zamori v pokrajini Kastilja in León je teden pred veliko nočjo zelo poseben. Vsak dan se skozi mesto vijejo procesije, v katerih sodeluje na tisoče ljudi, še več pa je turistov. V tem času je zapovedan post, zato je meso prepovedano. Na jedilniku se največkrat znajdeta trska ali polenovka in čičerika, ki najbolje uspeva na suhih tleh. Rosi ni preveč za procesije, zato pa toliko raje kuha. Pri tem opravilu se ji večkrat pridruži mali Guillermo. Skupaj bosta pripravila trsko s krompirjem in česnovo omako, sin Adrián pa bo skuhal česnovo juho z značilno začimbno mešanico. Za posladek bodo ocvrtki in kastiljske ocvrte rože z domačim medom. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Alba Vivancos Folch in Claus Wischmann

Za sosedovo mizo

Martinique

15. 11. 2025

Svež mango za zajtrk, kokos za sladico … Na vrtu Waël Toto na otoku Martinique raste skoraj tisoč sadnih dreves, različna zelenjava in zelišča. Njen vrt je prava “samopostrežba“ in protiutež monokulturam, ki prevladujejo na otoku. S sestavinami in pridelki z otoka Waël rada pripravlja tradicionalne karibske obroke: zelene banane s popečeno slanino, sadne smutije s tapiokino moko in zelenjavne ocvrtke s sladkim krompirjem. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Elke Sasse in Pascal Capitolin

20 min

Svež mango za zajtrk, kokos za sladico … Na vrtu Waël Toto na otoku Martinique raste skoraj tisoč sadnih dreves, različna zelenjava in zelišča. Njen vrt je prava “samopostrežba“ in protiutež monokulturam, ki prevladujejo na otoku. S sestavinami in pridelki z otoka Waël rada pripravlja tradicionalne karibske obroke: zelene banane s popečeno slanino, sadne smutije s tapiokino moko in zelenjavne ocvrtke s sladkim krompirjem. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Elke Sasse in Pascal Capitolin

Za sosedovo mizo

Na Finskem, kuharsko-popotniška oddaja

13. 11. 2025

Finska je dežela fjordov, gozdov, neokrnjene narave in voda z veliko ribami. Poletja so kratka, zime pa dolge. Obiskali bomo družino Suutarinen, ki živi štiri ure vožnje severno od Helsinkov. Maija je ekologinja, njen mož Samppa pa policist. Živijo na odročni kmetiji, kjer imajo ponije, pse, mačke, kokoši in ovce. Za kresni dan bo Samppa na vrtu v žerjavici spekel jagnječje stegno, Maija pa bo s hčerkama pripravila pečeno korenje, rumeno kolerabo in rdečo peso ter kolač iz umešanega testa z zamrznjenim jagodičjem, saj letošnje še ni dozorelo. Za predjed bodo fileji sleda, marinirani v gorčični omaki z medom. Maijini starši so v bližini kupili počitniško hišico, da bi lahko preživeli več časa z vnukinjama. Danes bodo skupaj lovili ribe. Sanni ujame ščuko in dedek jo očisti. Babica pa bo iz nje skuhala okusno ribjo juho in spekla fileje. ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Marvin Entholt

26 min

Finska je dežela fjordov, gozdov, neokrnjene narave in voda z veliko ribami. Poletja so kratka, zime pa dolge. Obiskali bomo družino Suutarinen, ki živi štiri ure vožnje severno od Helsinkov. Maija je ekologinja, njen mož Samppa pa policist. Živijo na odročni kmetiji, kjer imajo ponije, pse, mačke, kokoši in ovce. Za kresni dan bo Samppa na vrtu v žerjavici spekel jagnječje stegno, Maija pa bo s hčerkama pripravila pečeno korenje, rumeno kolerabo in rdečo peso ter kolač iz umešanega testa z zamrznjenim jagodičjem, saj letošnje še ni dozorelo. Za predjed bodo fileji sleda, marinirani v gorčični omaki z medom. Maijini starši so v bližini kupili počitniško hišico, da bi lahko preživeli več časa z vnukinjama. Danes bodo skupaj lovili ribe. Sanni ujame ščuko in dedek jo očisti. Babica pa bo iz nje skuhala okusno ribjo juho in spekla fileje. ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Marvin Entholt

Za sosedovo mizo

Graubünden, kuharsko-popotniška oddaja

10. 11. 2025

Kanton Graubünden na jugovzhodu Švicarskih Alp je gorska regija z odmaknjenimi zaselki, strmimi prelazi in svetovno znano Retijsko železnico. Tamkajšnja kuhinja slovi po torti s karameliziranimi orehi in bundenskem mesu. V višjih legah Bundenskih Alp pa raste redka sorta bora, cemprin. Mizarka Barbara Schuler-Rozzi iz lesa cemprina izdeluje omamno dišeče kose pohištva. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner

25 min

Kanton Graubünden na jugovzhodu Švicarskih Alp je gorska regija z odmaknjenimi zaselki, strmimi prelazi in svetovno znano Retijsko železnico. Tamkajšnja kuhinja slovi po torti s karameliziranimi orehi in bundenskem mesu. V višjih legah Bundenskih Alp pa raste redka sorta bora, cemprin. Mizarka Barbara Schuler-Rozzi iz lesa cemprina izdeluje omamno dišeče kose pohištva. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner

Za sosedovo mizo

Kalabrija, Italija

8. 11. 2025

Ste že slišali za bergamot? Redek citrus, ki uspeva predvsem v Kalabriji, je rahlo kisel in grenak sadež z močnim vonjem, ki ga že dolgo uporabljajo za parfume, razkuževanje ran in v kulinariki. Ta posebnež med citrusi je tudi zdravilen in znižuje holesterol. Giuseppe s prijateljem Vincenzom v nasadu med obiranjem pridelka pripravi testenine s tunino in bergamotom, Giuseppejeva mama pa za večerjo speče kruh in skuha sveže kalabrijske testenine, ki jih dodajo obari z jagnjetino. Bergamot je tudi odličen dodatek slaščicam. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

19 min

Ste že slišali za bergamot? Redek citrus, ki uspeva predvsem v Kalabriji, je rahlo kisel in grenak sadež z močnim vonjem, ki ga že dolgo uporabljajo za parfume, razkuževanje ran in v kulinariki. Ta posebnež med citrusi je tudi zdravilen in znižuje holesterol. Giuseppe s prijateljem Vincenzom v nasadu med obiranjem pridelka pripravi testenine s tunino in bergamotom, Giuseppejeva mama pa za večerjo speče kruh in skuha sveže kalabrijske testenine, ki jih dodajo obari z jagnjetino. Bergamot je tudi odličen dodatek slaščicam. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Za sosedovo mizo

Latvija

6. 11. 2025

Približno pet odstotkov Latvije pokrivajo barja, ki so edinstveno naravno okolje za raznovrstne živali in rastline. Med njimi so tudi mineralov in vitaminov polne brusnice, ki jih domačini ne nabirajo le v naravi, temveč jih tudi gojijo. Same po sebi so sicer izredno kisle, a so zelo okusne kot sestavina marmelad in sokov, odlične pa so tudi posušene ali kot okras za različne sladice. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

20 min

Približno pet odstotkov Latvije pokrivajo barja, ki so edinstveno naravno okolje za raznovrstne živali in rastline. Med njimi so tudi mineralov in vitaminov polne brusnice, ki jih domačini ne nabirajo le v naravi, temveč jih tudi gojijo. Same po sebi so sicer izredno kisle, a so zelo okusne kot sestavina marmelad in sokov, odlične pa so tudi posušene ali kot okras za različne sladice. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

Za sosedovo mizo

Na jugu Sicilije

5. 11. 2025

Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti. Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.

26 min

Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti. Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.

Za sosedovo mizo

Gallura, Italija

3. 11. 2025

Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci

20 min

Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci

Za sosedovo mizo

Salzburg, kuharsko-popotniška oddaja

1. 11. 2025

Lungau je gorska regija Salzburga z ozkimi dolinami in kristalno čistimi gorskimi jezeri. Po vsej Avstriji poznajo okusen krompir iz te regije in lungauške gorske ovce. Jeseni se Johannes Bauer odpravi na goro po ovce, žena Christina pa s prijateljico nabira brusnice in pripravlja za tiste kraje značilne specialitete, kot je ovčja pečenka. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto

26 min

Lungau je gorska regija Salzburga z ozkimi dolinami in kristalno čistimi gorskimi jezeri. Po vsej Avstriji poznajo okusen krompir iz te regije in lungauške gorske ovce. Jeseni se Johannes Bauer odpravi na goro po ovce, žena Christina pa s prijateljico nabira brusnice in pripravlja za tiste kraje značilne specialitete, kot je ovčja pečenka. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto

Za sosedovo mizo

Libanon

30. 10. 2025

Tokrat se podamo v Libanon. Spremljamo Rano, oblikovalko zvoka, ki rada kuha skupaj z drugimi ženskami. S teto, prijateljico in ne nazadnje tudi z mamo, s katero ima zaradi verskih razhajanj precej zapleten odnos. Pridružimo se jim pri povsem običajnem kosilu, pa tudi praznični večerji.

25 min

Tokrat se podamo v Libanon. Spremljamo Rano, oblikovalko zvoka, ki rada kuha skupaj z drugimi ženskami. S teto, prijateljico in ne nazadnje tudi z mamo, s katero ima zaradi verskih razhajanj precej zapleten odnos. Pridružimo se jim pri povsem običajnem kosilu, pa tudi praznični večerji.

Za sosedovo mizo

Tesalija

27. 10. 2025

Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.

26 min

Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.

Za sosedovo mizo

Južna Dalmacija

25. 10. 2025

Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.

26 min

Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.


Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine