Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Za sosedovo mizo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Zadnje

Za sosedovo mizo

V Volterri

18. 8. 2025

Srednjeveška Volterra leži med toskanskimi griči. Blizu kraja je kmetija sedemnajstčlanske družine Ferri. Mama Emilia in njena hči Carla bosta za kosilo pripravili zuppo volterrano, krepko zelenjavno juho iz toskanskega črnega ohrovta, ki ima zaradi prepraženega pršuta in svinjske slanine posebno izrazit okus. Za večerjo bo fegatelli, jed iz svežih svinjskih jeter, slanine in žajblja. Priloga pa bo beli fižol, ki ga kuhajo z olivnim oljem, žajbljem, česnom in domačo paradižnikovo omako. Volterra je znana tudi po restavraciji v strogo varovanem zaporu, v kateri vrhunski kuharji enkrat na mesec sodelujejo z zaporniki in pripravijo »jetniško večerjo« za približno 130 gostov. Tokrat bodo med drugim postregli peno iz polenovke v vlečenem testu, sipo z rukolo in paradižnikom ter nabodalca z rakci in ananasom.

26 min

Srednjeveška Volterra leži med toskanskimi griči. Blizu kraja je kmetija sedemnajstčlanske družine Ferri. Mama Emilia in njena hči Carla bosta za kosilo pripravili zuppo volterrano, krepko zelenjavno juho iz toskanskega črnega ohrovta, ki ima zaradi prepraženega pršuta in svinjske slanine posebno izrazit okus. Za večerjo bo fegatelli, jed iz svežih svinjskih jeter, slanine in žajblja. Priloga pa bo beli fižol, ki ga kuhajo z olivnim oljem, žajbljem, česnom in domačo paradižnikovo omako. Volterra je znana tudi po restavraciji v strogo varovanem zaporu, v kateri vrhunski kuharji enkrat na mesec sodelujejo z zaporniki in pripravijo »jetniško večerjo« za približno 130 gostov. Tokrat bodo med drugim postregli peno iz polenovke v vlečenem testu, sipo z rukolo in paradižnikom ter nabodalca z rakci in ananasom.

Za sosedovo mizo

Posarje, Nemčija

17. 8. 2025

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

20 min

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

Za sosedovo mizo

Na Shetlandskih otokih

11. 8. 2025

Na skrajnem severu Velike Britanije, kjer se stikajo tri morja, ležijo Shetlandski otoki, na katerih živi tudi Ronnie Eunson z ženo Sue in sedmimi otroki. Leta 2000 je kupil malce zemlje, da bi ljubiteljsko redil nekaj glav živine, danes pa vodi ekološko kmetijo s tisoč ovcami in 16 kravami. Pri tem mu med študijskimi počitnicami pomaga tudi sin, ki študira veterino. Ronnie in Sue si vsakodnevno na različne načine prizadevata za ohranitev shetlandskih tradicij in jedi ter avtohtonih starih rastlinskih sort, kot so šestredni ječmen, shetlandski ohrovt in črni krompir.

26 min

Na skrajnem severu Velike Britanije, kjer se stikajo tri morja, ležijo Shetlandski otoki, na katerih živi tudi Ronnie Eunson z ženo Sue in sedmimi otroki. Leta 2000 je kupil malce zemlje, da bi ljubiteljsko redil nekaj glav živine, danes pa vodi ekološko kmetijo s tisoč ovcami in 16 kravami. Pri tem mu med študijskimi počitnicami pomaga tudi sin, ki študira veterino. Ronnie in Sue si vsakodnevno na različne načine prizadevata za ohranitev shetlandskih tradicij in jedi ter avtohtonih starih rastlinskih sort, kot so šestredni ječmen, shetlandski ohrovt in črni krompir.

Za sosedovo mizo

Osrednja Portugalska

10. 8. 2025

V majhnem mestu v osrednjem delu Portugalske, ki sega od Atlantika do meje s Španijo ter od Porta do Lizbone, sta se nekdanji redovnici navdušili nad permakulturnim načinom obdelovanja zemlje. Na vrtu Margaride Monteiro in Eduarde Barbose zelenjave ne najdemo na urejenih gredicah, buče, ohrovt in fižol rastejo kar med visoko travo in drevesi. Njuna kuhinja je preprosta, a hranljiva. Iz kruha, ohrovta in fižola sta pripravili tradicionalno jed migas, iz domačih fig in jabolk pa okusen jesenski kolač. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Stella Könemann

19 min

V majhnem mestu v osrednjem delu Portugalske, ki sega od Atlantika do meje s Španijo ter od Porta do Lizbone, sta se nekdanji redovnici navdušili nad permakulturnim načinom obdelovanja zemlje. Na vrtu Margaride Monteiro in Eduarde Barbose zelenjave ne najdemo na urejenih gredicah, buče, ohrovt in fižol rastejo kar med visoko travo in drevesi. Njuna kuhinja je preprosta, a hranljiva. Iz kruha, ohrovta in fižola sta pripravili tradicionalno jed migas, iz domačih fig in jabolk pa okusen jesenski kolač. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Stella Könemann

Za sosedovo mizo

Na otoku Île de Ré

4. 8. 2025

V tokratni oddaji se bomo odpravili na Île de Ré, drugi najbolj sončen otok v Franciji. Znan je po solinarstvu in belem zlatu oziroma solnem cvetu, zgodnjem krompirju in ostrigah. Sedli bomo za mizo k Maud in Jamesu Renouju, ki se s solinarstvom ukvarjata od leta 2005, poleti pa jima na pomoč priskoči tudi Jamesova hči Zoé. James bo skuhal specialiteto s klapavicami, imenovano mouclade rétaise. Poleg glavne jedi bo pripravil še solato iz navadnega osočnika, ki raste na obrobju solin, šalotke, paradižnika in paprike. James rad eksperimentira z okusi in nekatere jedi so že postale priljubljena klasika med sorodniki in prijatelji. Na primer flambirane kozice, marinirane v karamelni kremi in pečene na žaru. Za večerjo pri prijatelju pa si bodo privoščili nadevanega piščanca, pečenega v solni skorji, in poširane ostrige. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Alix François Meier

25 min

V tokratni oddaji se bomo odpravili na Île de Ré, drugi najbolj sončen otok v Franciji. Znan je po solinarstvu in belem zlatu oziroma solnem cvetu, zgodnjem krompirju in ostrigah. Sedli bomo za mizo k Maud in Jamesu Renouju, ki se s solinarstvom ukvarjata od leta 2005, poleti pa jima na pomoč priskoči tudi Jamesova hči Zoé. James bo skuhal specialiteto s klapavicami, imenovano mouclade rétaise. Poleg glavne jedi bo pripravil še solato iz navadnega osočnika, ki raste na obrobju solin, šalotke, paradižnika in paprike. James rad eksperimentira z okusi in nekatere jedi so že postale priljubljena klasika med sorodniki in prijatelji. Na primer flambirane kozice, marinirane v karamelni kremi in pečene na žaru. Za večerjo pri prijatelju pa si bodo privoščili nadevanega piščanca, pečenega v solni skorji, in poširane ostrige. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Alix François Meier

Za sosedovo mizo

Zahodna Sicilija

3. 8. 2025

Na zahodu Sicilije živita brata Andrea in Salvatore Manno, ki sta se odločila za veliko spremembo v življenju in se posvetila gojenju oljk v starem nasadu njune pokojne babice. Oktobra je čas za prvo obiranje še ne povsem zrelih oliv, ki jih v oljarni stisnejo v okusno olje izrazito zelene barve. Olivno olje je na Siciliji zelo cenjeno. Salvatore ga uporabi pri pripravi značilne sicilijanske kaponate, Andreovo dekle Madhu pa z njim prepoji testo za sveže testenine. Novo letino olja proslavijo z obilno pojedino. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

19 min

Na zahodu Sicilije živita brata Andrea in Salvatore Manno, ki sta se odločila za veliko spremembo v življenju in se posvetila gojenju oljk v starem nasadu njune pokojne babice. Oktobra je čas za prvo obiranje še ne povsem zrelih oliv, ki jih v oljarni stisnejo v okusno olje izrazito zelene barve. Olivno olje je na Siciliji zelo cenjeno. Salvatore ga uporabi pri pripravi značilne sicilijanske kaponate, Andreovo dekle Madhu pa z njim prepoji testo za sveže testenine. Novo letino olja proslavijo z obilno pojedino. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Za sosedovo mizo

Ob Kimskem jezeru

28. 7. 2025

Kimsko jezero je največje jezero na Bavarskem. V njegovem zaledju se bohotijo Alpe, sredi njega pa leži otok Fraueninsel. Na otoku je samostan, pet gostišč, nogometno igrišče in 180 otočanov. Ribič Thomas Lex dodobra pozna svoje jezero in ve, kje mora napeti mreže. Vanje se največkrat ujamejo ploščiči, ščuke, jegulje in ozimice. Thomasova žena Sylvia pogosto skuha testene cmoke, ki so odlična priloga sladkovodnim ribam, Mati Erika pa peče bavarsko pecivo in pripravlja sladke parjene cmoke, ki jim na Kimskem jezeru pravijo "dampferl".

26 min

Kimsko jezero je največje jezero na Bavarskem. V njegovem zaledju se bohotijo Alpe, sredi njega pa leži otok Fraueninsel. Na otoku je samostan, pet gostišč, nogometno igrišče in 180 otočanov. Ribič Thomas Lex dodobra pozna svoje jezero in ve, kje mora napeti mreže. Vanje se največkrat ujamejo ploščiči, ščuke, jegulje in ozimice. Thomasova žena Sylvia pogosto skuha testene cmoke, ki so odlična priloga sladkovodnim ribam, Mati Erika pa peče bavarsko pecivo in pripravlja sladke parjene cmoke, ki jim na Kimskem jezeru pravijo "dampferl".


Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine