Za sosedovo mizo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Zadnje

Za sosedovo mizo

Praga

26. 7. 2024

Klára Vavříková s svojo mlado družino živi v središču Prage. Nedaleč proč slavni Karlov most ponosno stoji nad reko Vltavo, nad grajskimi poslopji Hradčanov pa se dvigajo stari gotski zvoniki. Praga je magnet za turiste in slovi po krepki hrani, kot so cmoki, praška šunka in sladica trdlo. V adventnem času Praga zaživi v še bolj pisanih barvah in mamljivih vonjavah in tudi družina Vavřík se pripravlja na božič. Floristka Klára izdeluje adventne venčke in jih prodaja na božičnem sejmu v starem mestnem jedru. Njen mož Karel dela v steklarni, v prostem času pa je basist in pevec v pankovski skupini. V božičnem času vadi za koncert. Na srečo Vavříkovima v tem času pomagata stara starša Ivana in Karel, ki otrokoma Stelli in Karlu skušata približati čarobnost božičnega časa.

26 min

Klára Vavříková s svojo mlado družino živi v središču Prage. Nedaleč proč slavni Karlov most ponosno stoji nad reko Vltavo, nad grajskimi poslopji Hradčanov pa se dvigajo stari gotski zvoniki. Praga je magnet za turiste in slovi po krepki hrani, kot so cmoki, praška šunka in sladica trdlo. V adventnem času Praga zaživi v še bolj pisanih barvah in mamljivih vonjavah in tudi družina Vavřík se pripravlja na božič. Floristka Klára izdeluje adventne venčke in jih prodaja na božičnem sejmu v starem mestnem jedru. Njen mož Karel dela v steklarni, v prostem času pa je basist in pevec v pankovski skupini. V božičnem času vadi za koncert. Na srečo Vavříkovima v tem času pomagata stara starša Ivana in Karel, ki otrokoma Stelli in Karlu skušata približati čarobnost božičnega časa.

Za sosedovo mizo

V Val Gardeni

17. 7. 2024

Val Gardena, ki leži na severozahodu Dolomitov, je obdana z množico alpskih pašnikov in mogočnih gora. Glavno mesto Ortisei s 6000 prebivalci je bilo nekoč zaspana vasica, danes pa je privlačno turistično središče – poleti za pohodnike, pozimi za smučarje. Tam živi tudi družina Bernardi, ki se preživlja z rezbarjenjem svetopisemskih kipcev, nekateri člani družine pa delajo tudi v turizmu. Sin Florian je tudi strasten kuhar, ki obožuje tradicionalne jedi in že od otroštva rad peče sladke dobrote, svoje znanje pa rad deli tudi z drugimi vaščani.

25 min

Val Gardena, ki leži na severozahodu Dolomitov, je obdana z množico alpskih pašnikov in mogočnih gora. Glavno mesto Ortisei s 6000 prebivalci je bilo nekoč zaspana vasica, danes pa je privlačno turistično središče – poleti za pohodnike, pozimi za smučarje. Tam živi tudi družina Bernardi, ki se preživlja z rezbarjenjem svetopisemskih kipcev, nekateri člani družine pa delajo tudi v turizmu. Sin Florian je tudi strasten kuhar, ki obožuje tradicionalne jedi in že od otroštva rad peče sladke dobrote, svoje znanje pa rad deli tudi z drugimi vaščani.

Za sosedovo mizo

Tesalija

10. 7. 2024

Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.

26 min

Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.

Za sosedovo mizo

Na jugu Sicilije

28. 6. 2024

Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti. Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.

26 min

Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti. Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.


Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine