Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Raziskujte V živo Podkasti Moj 365 Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Za otroke Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Zadnje dodano

Za sosedovo mizo

V Württembergu, Nemčija

30. 11. 2023

Württemberg leži na jugozahodu zvezne dežele Baden Württemberg. Za območje je značilno valovito gričevje, številne reke in jezera. Zaradi bližine Bodenskega jezera pa je podnebje milo, in tu uspeva različno sadje. Siegbert Gerster je pustil službo v mestu in se z družino preselil na kmetijo staršev, kjer redi kokoši v prav posebni kokošji zadrugi. Njegova žena Manuela pripravlja tradicionalne švabske jedi, znanje pa želi prenesti na prihodnje rodove, zato piše knjigo receptov. Vsake toliko pridejo partnerji v zadrugi obiskat svoje kokoši, in takrat se posladkajo z Manuelinimi dobrotami. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / Nemčija / 2019 / Avtorica: Stefanie Fleischmann

26 min

Württemberg leži na jugozahodu zvezne dežele Baden Württemberg. Za območje je značilno valovito gričevje, številne reke in jezera. Zaradi bližine Bodenskega jezera pa je podnebje milo, in tu uspeva različno sadje. Siegbert Gerster je pustil službo v mestu in se z družino preselil na kmetijo staršev, kjer redi kokoši v prav posebni kokošji zadrugi. Njegova žena Manuela pripravlja tradicionalne švabske jedi, znanje pa želi prenesti na prihodnje rodove, zato piše knjigo receptov. Vsake toliko pridejo partnerji v zadrugi obiskat svoje kokoši, in takrat se posladkajo z Manuelinimi dobrotami. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / Nemčija / 2019 / Avtorica: Stefanie Fleischmann

Za sosedovo mizo

Kanton Valais, Švica

29. 11. 2023

Vsako leto pred pepelnično sredo v Lötschentalu v švicarskem kantonu Valais poteka karneval "tschäggättä". Avstrijka Karin Ritler je tukaj pred 30 leti spoznala moža Danija, ki se kot veliko domačinov poleti ukvarja s kmetovanjem, pozimi pa je učitelj smučanja. V prazničnem času pripravijo številne tradicionalne jedi, kot sta sir raclette na odprtem ognju ter valaijska enolončnica gsottus. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom?

26 min

Vsako leto pred pepelnično sredo v Lötschentalu v švicarskem kantonu Valais poteka karneval "tschäggättä". Avstrijka Karin Ritler je tukaj pred 30 leti spoznala moža Danija, ki se kot veliko domačinov poleti ukvarja s kmetovanjem, pozimi pa je učitelj smučanja. V prazničnem času pripravijo številne tradicionalne jedi, kot sta sir raclette na odprtem ognju ter valaijska enolončnica gsottus. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom?

Za sosedovo mizo

V Salzkammergutu, Avstrija

27. 11. 2023

Salzkammergut je območje z največ jezeri v Avstriji. Med alpskimi vrhovi leži 76 gorskih jezer s pitno vodo. Globoko v gorah je že milijone let skrit dragocen zaklad - kamena sol. Sol iz morij, ki se je ob nastajanju Alp ujela pod debelimi plastmi kamnin, se tako kot v bronasti dobi še vedno večinoma pridobiva ročno. Prodaja se neobdelana, nebeljena in nerafinirana, zato ohranja svojo sivorožnato barvo. Alpska sol bogati kulinariko v regiji Salzkammergut. V njej marinirajo sveže ujete jezerske zlatovčice in jih pečejo na odprtem ognju. Svinjska pečenka, pečena na soli, je še posebej dišeča in mehka. Ščep soli pa ne sme manjkati niti v pecivu apfelschlangl, ki se lahko kosa z jabolčnim zavitkom. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto

26 min

Salzkammergut je območje z največ jezeri v Avstriji. Med alpskimi vrhovi leži 76 gorskih jezer s pitno vodo. Globoko v gorah je že milijone let skrit dragocen zaklad - kamena sol. Sol iz morij, ki se je ob nastajanju Alp ujela pod debelimi plastmi kamnin, se tako kot v bronasti dobi še vedno večinoma pridobiva ročno. Prodaja se neobdelana, nebeljena in nerafinirana, zato ohranja svojo sivorožnato barvo. Alpska sol bogati kulinariko v regiji Salzkammergut. V njej marinirajo sveže ujete jezerske zlatovčice in jih pečejo na odprtem ognju. Svinjska pečenka, pečena na soli, je še posebej dišeča in mehka. Ščep soli pa ne sme manjkati niti v pecivu apfelschlangl, ki se lahko kosa z jabolčnim zavitkom. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto

Za sosedovo mizo

Bologna, Italija

23. 11. 2023

Od kod izvirajo tortelini in kje ne boste dobili špagetov po bolonjsko? Skrivnost nam razkrijeta Danila in Luisa, ki pripravita tradicionalne mesne torteline in torteline z veganskim nadevom. Po prenovi stare podeželske hiše v okolici Bologne uredita velik zelenjavni vrt, na katerem pridelujeta zelenjavo in zelišča za tradicionalne italijanske jedi, prednost pa dajeta domišljiji in vedno ustvarita tudi kaj novega. Na tržnici v Bologni, kjer se vsak teden zberejo domači pridelovalci, Luisa s svojimi jedmi razveseljuje kupce, ki znajo ceniti zdravo domačo hrano. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

26 min

Od kod izvirajo tortelini in kje ne boste dobili špagetov po bolonjsko? Skrivnost nam razkrijeta Danila in Luisa, ki pripravita tradicionalne mesne torteline in torteline z veganskim nadevom. Po prenovi stare podeželske hiše v okolici Bologne uredita velik zelenjavni vrt, na katerem pridelujeta zelenjavo in zelišča za tradicionalne italijanske jedi, prednost pa dajeta domišljiji in vedno ustvarita tudi kaj novega. Na tržnici v Bologni, kjer se vsak teden zberejo domači pridelovalci, Luisa s svojimi jedmi razveseljuje kupce, ki znajo ceniti zdravo domačo hrano. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Za sosedovo mizo

V Connemari

22. 11. 2023

Družina O'Halloran ima kmetijo v Connemari na skrajnem severozahodu Irske. Preživljajo se z naravnimi viri, ki jih ponuja pokrajina, predvsem klapavicami in morsko travo. Bryan O'Halloran je kovač in konjerejec, ki vzreja po vsem svetu priljubljene connemarske ponije. V Connemari kmetje ohranjajo tradicijo blagovne menjave. Družina O'Halloran eksperimentira s tradicionalnimi domačimi recepti in sestavinami. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Silvia Palmigiano

26 min

Družina O'Halloran ima kmetijo v Connemari na skrajnem severozahodu Irske. Preživljajo se z naravnimi viri, ki jih ponuja pokrajina, predvsem klapavicami in morsko travo. Bryan O'Halloran je kovač in konjerejec, ki vzreja po vsem svetu priljubljene connemarske ponije. V Connemari kmetje ohranjajo tradicijo blagovne menjave. Družina O'Halloran eksperimentira s tradicionalnimi domačimi recepti in sestavinami. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Silvia Palmigiano

Za sosedovo mizo

Azurna obala

21. 11. 2023

Azurna obala je pravi raj za sladokusce, še zlasti za ljubitelje rib in morskih sadežev. Ribička Angélique iz obmorskega mesteca Cavalaire-sur-Mer vsako jutro še pred sončnim vzhodom odpluje na morje, ulov pa nato pri svoji stojnici prodaja tako domačinom kot tudi turistom. Z možem Laurentom in prijatelji rada kuha različne provansalske jedi. Angélique si za malico med ribolovom pripravi bradačev karpačo, z možem si za kosilo privoščita ratatuj in pečeno orado, Angéliquin prijatelj Bernard pa se popoldne loti prekajevanja svežih rib, ki jih bo zvečer okušal v družbi prijateljev iz »kluba sladokuscev«. Naslednjega dne Angélique praznuje rojstni dan in s pomočjo prijateljice Odile skuha provansalsko ribjo juho. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorja: Lorenz Findeisen in Paul Pflüger

26 min

Azurna obala je pravi raj za sladokusce, še zlasti za ljubitelje rib in morskih sadežev. Ribička Angélique iz obmorskega mesteca Cavalaire-sur-Mer vsako jutro še pred sončnim vzhodom odpluje na morje, ulov pa nato pri svoji stojnici prodaja tako domačinom kot tudi turistom. Z možem Laurentom in prijatelji rada kuha različne provansalske jedi. Angélique si za malico med ribolovom pripravi bradačev karpačo, z možem si za kosilo privoščita ratatuj in pečeno orado, Angéliquin prijatelj Bernard pa se popoldne loti prekajevanja svežih rib, ki jih bo zvečer okušal v družbi prijateljev iz »kluba sladokuscev«. Naslednjega dne Angélique praznuje rojstni dan in s pomočjo prijateljice Odile skuha provansalsko ribjo juho. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorja: Lorenz Findeisen in Paul Pflüger

Za sosedovo mizo

V Snowdonii

20. 11. 2023

Tokrat bomo obiskali gorato Snowdonio na zahodu Walesa, znano po poru, ki je navdih za številne velške jedi. Spoznali bomo brate Finna, Steffa in Jacka, lastnike vaške trgovine in pekarne. Njihova teta Tamsin bo spekla porove polpete, Steff bo s sinkom Branom pripravil porove ocvrtke z morskimi algami, Finn pa sadni kruh bara brith in tradicionalno rudarsko jed. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Martin Koddenberg in Friederike Schlumbom

19 min

Tokrat bomo obiskali gorato Snowdonio na zahodu Walesa, znano po poru, ki je navdih za številne velške jedi. Spoznali bomo brate Finna, Steffa in Jacka, lastnike vaške trgovine in pekarne. Njihova teta Tamsin bo spekla porove polpete, Steff bo s sinkom Branom pripravil porove ocvrtke z morskimi algami, Finn pa sadni kruh bara brith in tradicionalno rudarsko jed. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Martin Koddenberg in Friederike Schlumbom

Za sosedovo mizo

Berlin

16. 11. 2023

Berlinske jedi so bile vedno precej preproste. Med njimi je tudi klobasa s karijevo omako. Kulinarični fotograf, Jan Wischnewski, klobase izdeluje sam, brata Lukas in Sebastian Dehl pa na svojem trajnostnem vrtu, nedaleč od osrčja Berlina, pridelujeta zelišča in solato. Od smuča na podušenih kumarah do solate s filejem grbastega goveda ali perzijske enolončnice z jajčevci – jedi sodobnega Berlina so ustvarjalne, mednarodne in zelo okusne. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtor: Peter Podjavorsek

20 min

Berlinske jedi so bile vedno precej preproste. Med njimi je tudi klobasa s karijevo omako. Kulinarični fotograf, Jan Wischnewski, klobase izdeluje sam, brata Lukas in Sebastian Dehl pa na svojem trajnostnem vrtu, nedaleč od osrčja Berlina, pridelujeta zelišča in solato. Od smuča na podušenih kumarah do solate s filejem grbastega goveda ali perzijske enolončnice z jajčevci – jedi sodobnega Berlina so ustvarjalne, mednarodne in zelo okusne. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtor: Peter Podjavorsek

Za sosedovo mizo

V pogorju Rhön, Nemčija

15. 11. 2023

Pogorje Rhön se razprostira na stičišču treh sosednjih nemških zveznih dežel: Hessna, Turingije in Bavarske. Zaradi odprte pokrajine se imenuje tudi »dežela širnih daljav«. Julia Djabal Ameli v tukajšnjem naravnem rezervatu redi eno najstarejših pasem ovc na svetu – rhönsko ovco. Skupaj s kmečko skupnostjo ovčerejka uživa v prazniku žetve – z rhönskim jagenjčkom in rhönsko pogačo ploatzem. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Stefanie Fleischmann

19 min

Pogorje Rhön se razprostira na stičišču treh sosednjih nemških zveznih dežel: Hessna, Turingije in Bavarske. Zaradi odprte pokrajine se imenuje tudi »dežela širnih daljav«. Julia Djabal Ameli v tukajšnjem naravnem rezervatu redi eno najstarejših pasem ovc na svetu – rhönsko ovco. Skupaj s kmečko skupnostjo ovčerejka uživa v prazniku žetve – z rhönskim jagenjčkom in rhönsko pogačo ploatzem. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Stefanie Fleischmann

Za sosedovo mizo

Latvija

14. 11. 2023

Približno pet odstotkov Latvije pokrivajo barja, ki so edinstveno naravno okolje za raznovrstne živali in rastline. Med njimi so tudi mineralov in vitaminov polne brusnice, ki jih domačini ne nabirajo le v naravi, temveč jih tudi gojijo. Same po sebi so sicer izredno kisle, a so zelo okusne kot sestavina marmelad in sokov, odlične pa so tudi posušene ali kot okras za različne sladice. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

20 min

Približno pet odstotkov Latvije pokrivajo barja, ki so edinstveno naravno okolje za raznovrstne živali in rastline. Med njimi so tudi mineralov in vitaminov polne brusnice, ki jih domačini ne nabirajo le v naravi, temveč jih tudi gojijo. Same po sebi so sicer izredno kisle, a so zelo okusne kot sestavina marmelad in sokov, odlične pa so tudi posušene ali kot okras za različne sladice. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

Za sosedovo mizo

Gallura, Italija

13. 11. 2023

Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci

20 min

Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci

Za sosedovo mizo

Pariz

9. 11. 2023

Julie-Lou je pastirica – v Parizu! Kmetija, ki jo vodi z drugimi ženskami, leži v severnem predmestju. Njihove črede vsak dan prečkajo večpasovnice, včasih se pasejo celo v neposredni bližini študentskih naselij. Po opravljenem delu se na njihovi mizi znajde veliko domačih poslastic, nemalokrat posežejo tudi po jedeh, ki imajo korenine v drugih kulturah. Ne glede na poreklo pa imajo vse jedi rdečo nit: doma pridelane sestavine in prijateljstvo, ki povezuje prebivalke kmetije. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtor: Lorenz Findeisen

20 min

Julie-Lou je pastirica – v Parizu! Kmetija, ki jo vodi z drugimi ženskami, leži v severnem predmestju. Njihove črede vsak dan prečkajo večpasovnice, včasih se pasejo celo v neposredni bližini študentskih naselij. Po opravljenem delu se na njihovi mizi znajde veliko domačih poslastic, nemalokrat posežejo tudi po jedeh, ki imajo korenine v drugih kulturah. Ne glede na poreklo pa imajo vse jedi rdečo nit: doma pridelane sestavine in prijateljstvo, ki povezuje prebivalke kmetije. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtor: Lorenz Findeisen

Za sosedovo mizo

Kašubija, Poljska

8. 11. 2023

V poljski pokrajini Kašubija se gospodinje vsako leto merijo na posebni olimpijadi, na kateri tekmujejo v različnih športnih, umetniških in kulinaričnih disciplinah. Letos glavno nagrado namenjajo ekipi, ki bo pripravila najboljši posladek iz jagod. V oddaji spremljamo kašubsko družino Ptach, ki na svojih poljih prideluje posebno vrsto jagod. V družinskem poslu sodelujejo pripadniki več generacij, ob vrhuncu sezone pa jim na poljih pomagajo tudi sosedje in znanci. Poleg dobrot iz jagod Kašubija slovi tudi po odličnih ribjih jedeh, saj je pokrajina posejana s številnimi jezeri, v katerih ne manjka različnih vrst rib. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

20 min

V poljski pokrajini Kašubija se gospodinje vsako leto merijo na posebni olimpijadi, na kateri tekmujejo v različnih športnih, umetniških in kulinaričnih disciplinah. Letos glavno nagrado namenjajo ekipi, ki bo pripravila najboljši posladek iz jagod. V oddaji spremljamo kašubsko družino Ptach, ki na svojih poljih prideluje posebno vrsto jagod. V družinskem poslu sodelujejo pripadniki več generacij, ob vrhuncu sezone pa jim na poljih pomagajo tudi sosedje in znanci. Poleg dobrot iz jagod Kašubija slovi tudi po odličnih ribjih jedeh, saj je pokrajina posejana s številnimi jezeri, v katerih ne manjka različnih vrst rib. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Adama Ulrich

Za sosedovo mizo

Posarje, Nemčija

7. 11. 2023

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

20 min

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

Za sosedovo mizo

Provansalske Predalpe v Franciji

6. 11. 2023

Severno od Azurne obale se razprostirajo Provansalske Predalpe. Vas La Sagne leži na nadmorski višini 1200 m. V njej živi dvajset ljudi. Med njimi tudi kmetovalec Pierre Koffi Alohnda iz Toga, ki tu goji zelenjavo. Nekaj let je sem hodil na izpopolnjevanje k ekološkim kmetovalcem, pred devetimi leti pa se je v to vasico preselil. Tu goji tradicionalne vrste zelenjave, pa tudi bolj eksotične, recimo afriško blitvo. S svojo ekološko pridelano zelenjavo oskrbuje okoliške prebivalce. V tej oddaji bo za sosede na glinenem žaru pripravil togovsko jed *gboma nhanha* z afriško blitvo in domačim piščancem. Joana, ki se je v to gorsko vasico priselila pred tremi leti, pa bo pripravila bučkine cvetove, polnjene z blitvo. Spoznali bomo tudi pripravo bučnih raviolov z orehovo omako. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Marie Villetelle

26 min

Severno od Azurne obale se razprostirajo Provansalske Predalpe. Vas La Sagne leži na nadmorski višini 1200 m. V njej živi dvajset ljudi. Med njimi tudi kmetovalec Pierre Koffi Alohnda iz Toga, ki tu goji zelenjavo. Nekaj let je sem hodil na izpopolnjevanje k ekološkim kmetovalcem, pred devetimi leti pa se je v to vasico preselil. Tu goji tradicionalne vrste zelenjave, pa tudi bolj eksotične, recimo afriško blitvo. S svojo ekološko pridelano zelenjavo oskrbuje okoliške prebivalce. V tej oddaji bo za sosede na glinenem žaru pripravil togovsko jed *gboma nhanha* z afriško blitvo in domačim piščancem. Joana, ki se je v to gorsko vasico priselila pred tremi leti, pa bo pripravila bučkine cvetove, polnjene z blitvo. Spoznali bomo tudi pripravo bučnih raviolov z orehovo omako. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Marie Villetelle

Za sosedovo mizo

Sauerland, Nemčija

2. 11. 2023

Sauerland je redko poseljena hribovita pokrajina na zahodu Nemčije. Pri marsikateri hiši pripravljajo divjačino, ki jo uplenijo v lastnem gozdu. Tam naberejo tudi brinove jagode, ki se izvrstno podajo k divjačinskim jedem. Za gozd pa je treba tudi skrbeti in se pri tem prilagajati podnebnim spremembam, kar počne Elmar Gilsbach v svoji drevesnici, v kateri vzgaja vzdržljivejše in na sušna obdobja odpornejše iglavce, da bodo gozdovi ostali zeleni tudi za prihodnje rodove. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner

20 min

Sauerland je redko poseljena hribovita pokrajina na zahodu Nemčije. Pri marsikateri hiši pripravljajo divjačino, ki jo uplenijo v lastnem gozdu. Tam naberejo tudi brinove jagode, ki se izvrstno podajo k divjačinskim jedem. Za gozd pa je treba tudi skrbeti in se pri tem prilagajati podnebnim spremembam, kar počne Elmar Gilsbach v svoji drevesnici, v kateri vzgaja vzdržljivejše in na sušna obdobja odpornejše iglavce, da bodo gozdovi ostali zeleni tudi za prihodnje rodove. Bere Andrej Hofer. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner


Čakalna vrsta