Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.
Z več kot 26.000 hektarji vinogradov je Renski Hessen največje vinorodno območje v Nemčiji. Slovi predvsem po belih vi-nih. Axel Schmitt je vinar 13. generacije v vinski kleti, ustanovljeni leta 1672. Njegova mati, Liesel Schmitt, obožuje sveže solate. Rada tudi spreminja stare recepte in jih izboljšuje. Zelenjavo, ki je ne pridela sama, kupuje od ekoloških kmetovalcev. Poleg drugih domačih jedi najrajši pripravlja "spundekäs" in "backesgrumbeere".
Z več kot 26.000 hektarji vinogradov je Renski Hessen največje vinorodno območje v Nemčiji. Slovi predvsem po belih vi-nih. Axel Schmitt je vinar 13. generacije v vinski kleti, ustanovljeni leta 1672. Njegova mati, Liesel Schmitt, obožuje sveže solate. Rada tudi spreminja stare recepte in jih izboljšuje. Zelenjavo, ki je ne pridela sama, kupuje od ekoloških kmetovalcev. Poleg drugih domačih jedi najrajši pripravlja "spundekäs" in "backesgrumbeere".
Bagergue je najviše ležeča vas Aranske doline v španskih Pirenejih. Tam živi družina Tarrau. Mama Elia pozimi večkrat pripravi trinxat, jed iz pretlačenega ohrovta in krompirja, ki ju popeče na olivnem olju. Brata Oscar in José Antonio doma izdelujeta sir. Za nedeljsko večerjo bo na mizi olla aranesa, enolončnica iz mesa, korenja, pora, ohrovta in stebelne zelene. Elia na koncu vmeša še rezance, riž in čičerko. Za posladek pa bo ocvrto pecivo oreillettes. José Antonio bo za lovske prijatelje pripravil civet, golaž iz merjaščevega mesa, čebule in korenja, ki jih zalije s črnim vinom in vodo. Na koncu jed oplemeniti z omako pikado iz mandljev, temne čokolade, piškotov, česna in olja.
Bagergue je najviše ležeča vas Aranske doline v španskih Pirenejih. Tam živi družina Tarrau. Mama Elia pozimi večkrat pripravi trinxat, jed iz pretlačenega ohrovta in krompirja, ki ju popeče na olivnem olju. Brata Oscar in José Antonio doma izdelujeta sir. Za nedeljsko večerjo bo na mizi olla aranesa, enolončnica iz mesa, korenja, pora, ohrovta in stebelne zelene. Elia na koncu vmeša še rezance, riž in čičerko. Za posladek pa bo ocvrto pecivo oreillettes. José Antonio bo za lovske prijatelje pripravil civet, golaž iz merjaščevega mesa, čebule in korenja, ki jih zalije s črnim vinom in vodo. Na koncu jed oplemeniti z omako pikado iz mandljev, temne čokolade, piškotov, česna in olja.
Tokrat bomo obiskali obalno posestvo na Madeiri, do katerega ne vodi nobena cesta. Na njem Mario in Isabel pridelujeta ekološko sadje, zlasti banane. Videli bomo, kakšne dobrote zna iz svežih rib in banan pripraviti Isabel, od Maria pa bomo izvedeli, kako se je spopadel z nedostopnostjo posestva in kako se znajde brez škodljivih kemičnih sredstev.
Tokrat bomo obiskali obalno posestvo na Madeiri, do katerega ne vodi nobena cesta. Na njem Mario in Isabel pridelujeta ekološko sadje, zlasti banane. Videli bomo, kakšne dobrote zna iz svežih rib in banan pripraviti Isabel, od Maria pa bomo izvedeli, kako se je spopadel z nedostopnostjo posestva in kako se znajde brez škodljivih kemičnih sredstev.
Tokrat bomo obiskali otok Guernsey, ki leži sredi Rokavskega preliva. Obdaja ga topel Zalivski tok, zato na njem dobro uspeva zelenjava. Spoznali bomo Shollove, ki bodo predstavili značilne guernseyske jedi. Tradicionalno obaro, ki jo kuhajo osem ur, krepko ribjo pito in jabolčni kolač. Nabrali pa bodo tudi morske polže in še povsem sveže spekli kar na obali. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom
Tokrat bomo obiskali otok Guernsey, ki leži sredi Rokavskega preliva. Obdaja ga topel Zalivski tok, zato na njem dobro uspeva zelenjava. Spoznali bomo Shollove, ki bodo predstavili značilne guernseyske jedi. Tradicionalno obaro, ki jo kuhajo osem ur, krepko ribjo pito in jabolčni kolač. Nabrali pa bodo tudi morske polže in še povsem sveže spekli kar na obali. ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom
Kimsko jezero je največje jezero na Bavarskem. V njegovem zaledju se bohotijo Alpe, sredi njega pa leži otok Fraueninsel. Na otoku je samostan, pet gostišč, nogometno igrišče in 180 otočanov. Ribič Thomas Lex dodobra pozna svoje jezero in ve, kje mora napeti mreže. Vanje se največkrat ujamejo ploščiči, ščuke, jegulje in ozimice. Thomasova žena Sylvia pogosto skuha testene cmoke, ki so odlična priloga sladkovodnim ribam, Mati Erika pa peče bavarsko pecivo in pripravlja sladke parjene cmoke, ki jim na Kimskem jezeru pravijo "dampferl".
Kimsko jezero je največje jezero na Bavarskem. V njegovem zaledju se bohotijo Alpe, sredi njega pa leži otok Fraueninsel. Na otoku je samostan, pet gostišč, nogometno igrišče in 180 otočanov. Ribič Thomas Lex dodobra pozna svoje jezero in ve, kje mora napeti mreže. Vanje se največkrat ujamejo ploščiči, ščuke, jegulje in ozimice. Thomasova žena Sylvia pogosto skuha testene cmoke, ki so odlična priloga sladkovodnim ribam, Mati Erika pa peče bavarsko pecivo in pripravlja sladke parjene cmoke, ki jim na Kimskem jezeru pravijo "dampferl".
Baselski karneval je poseben dogodek, ob katerem se umirjeno mesto ob Renu spremeni v pisan in bučen pravljični svet. Za mnoge prebivalce Basla so to trije najlepši dnevi v letu, številni tudi desetletja dejavno sodelujejo v karnevalskih skupinah. V tem času domačini med drugim pripravljajo tradicionalne jedi, kot so postne preste, rösti z jetrci in čebulna pita.
Baselski karneval je poseben dogodek, ob katerem se umirjeno mesto ob Renu spremeni v pisan in bučen pravljični svet. Za mnoge prebivalce Basla so to trije najlepši dnevi v letu, številni tudi desetletja dejavno sodelujejo v karnevalskih skupinah. V tem času domačini med drugim pripravljajo tradicionalne jedi, kot so postne preste, rösti z jetrci in čebulna pita.
Družina MacDonald živi na otoški verigi Zunanji Hebridi. Angus MacDonald redi na otočju, odmaknjenem od celinske Škotske, 400 glav govedi, ki ima celo čisto svoj otok za pašo. Pomagata mu sinova Fraser in Alexander, njegova mati Ena pa pripravlja lokalne dobrote, kot so ovseni piškoti in sladica iz morskih alg po skrivnem receptu.
Družina MacDonald živi na otoški verigi Zunanji Hebridi. Angus MacDonald redi na otočju, odmaknjenem od celinske Škotske, 400 glav govedi, ki ima celo čisto svoj otok za pašo. Pomagata mu sinova Fraser in Alexander, njegova mati Ena pa pripravlja lokalne dobrote, kot so ovseni piškoti in sladica iz morskih alg po skrivnem receptu.
Istrsko zaledje očara z lepoto in bujno naravo. Tu živi družina Tikel. Ivica, njegov starejši brat Denis in mlajša sestra Marijana skupaj s starši obdelujejo nekaj vinogradov in dva velika oljčna nasada. Tiklovi so samozadostni in na svoji kmetiji pridelujejo vse, kar potrebujejo za življenje. Preživljajo se s prodajo visokokakovostnih vin in oljčnega olja. Ivica je strasten nabiralec tartufov in si močno želi najti belega tartufa. Do zdaj ga še ni. Jeseni vsako prosto minuto preživi ob iskanju dragocenih gomoljik, pa vedno najde le črne. Ivanka pripravi fuže in fritajo, oboje pa obogati s sveže nabranimi črnimi tartufi.
Istrsko zaledje očara z lepoto in bujno naravo. Tu živi družina Tikel. Ivica, njegov starejši brat Denis in mlajša sestra Marijana skupaj s starši obdelujejo nekaj vinogradov in dva velika oljčna nasada. Tiklovi so samozadostni in na svoji kmetiji pridelujejo vse, kar potrebujejo za življenje. Preživljajo se s prodajo visokokakovostnih vin in oljčnega olja. Ivica je strasten nabiralec tartufov in si močno želi najti belega tartufa. Do zdaj ga še ni. Jeseni vsako prosto minuto preživi ob iskanju dragocenih gomoljik, pa vedno najde le črne. Ivanka pripravi fuže in fritajo, oboje pa obogati s sveže nabranimi črnimi tartufi.
Sologne je eno najstarejših lovnih območij v Franciji na bregovih Loare, kjer si je francosko plemstvo zgradilo veličastne gradove. Poleg različnih pit regionalno kuhinjo zaznamujejo divjačinske paštete, divjačinski ragu in zajčje krače. Strastni lovec Edouard Bouloche z družino živi v tako imenovani "dolgi hiši", ki jo je podedoval od dedka.
Sologne je eno najstarejših lovnih območij v Franciji na bregovih Loare, kjer si je francosko plemstvo zgradilo veličastne gradove. Poleg različnih pit regionalno kuhinjo zaznamujejo divjačinske paštete, divjačinski ragu in zajčje krače. Strastni lovec Edouard Bouloche z družino živi v tako imenovani "dolgi hiši", ki jo je podedoval od dedka.
Družina Häußler iz Švabske Jure se že 25 let ukvarja z ekološkim kmetijstvom, saj želi biti samozadostna in neodvisna od semen ter umetnih gnojil velikih kmetijskih korporacij. Häußlerjevi med drugim pridelujejo tudi staro švabsko sorto leče, ki je pred 50 leti domala izumrla, a so jo nato na srečo našli v semenski banki in znova obudili pridelavo. Domačini jo uporabljajo za najrazličnejše jedi, od tradicionalnih špeclov z lečino omako in polnjenih žlikrofov pa vse do kolača z ribezom in lečo.
Družina Häußler iz Švabske Jure se že 25 let ukvarja z ekološkim kmetijstvom, saj želi biti samozadostna in neodvisna od semen ter umetnih gnojil velikih kmetijskih korporacij. Häußlerjevi med drugim pridelujejo tudi staro švabsko sorto leče, ki je pred 50 leti domala izumrla, a so jo nato na srečo našli v semenski banki in znova obudili pridelavo. Domačini jo uporabljajo za najrazličnejše jedi, od tradicionalnih špeclov z lečino omako in polnjenih žlikrofov pa vse do kolača z ribezom in lečo.
V gorati Alpujarri na jugu Španije želijo nekateri kmetje obuditi pokrajino s starodavno rastlino. Juan Peña goji konopljo na strmih pobočjih Sierre Nevade. Semena stisnejo v olje, to, kar od njih ostane, pa zmeljejo v moko. Posušene liste namočijo v olivnem olju, da dobijo pomirjujoče mazilo. Tu so idealne razmere za gojenje mandljevcev. Oberejo jih tako, da plodove z dreves sklatijo s palicami. Juanova žena Yolanda Godoy je pri tradicionalni kuhi izvirna. Pripravi odličen vegetarijanski karpačo z bučkami, oluščena konopljina semena pa uporabi za cvrtje piščanca, znamenito mandljevo juho ali avokadovo torto z bananami. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorici: Marie Villetelle in Alba Vivancos
V gorati Alpujarri na jugu Španije želijo nekateri kmetje obuditi pokrajino s starodavno rastlino. Juan Peña goji konopljo na strmih pobočjih Sierre Nevade. Semena stisnejo v olje, to, kar od njih ostane, pa zmeljejo v moko. Posušene liste namočijo v olivnem olju, da dobijo pomirjujoče mazilo. Tu so idealne razmere za gojenje mandljevcev. Oberejo jih tako, da plodove z dreves sklatijo s palicami. Juanova žena Yolanda Godoy je pri tradicionalni kuhi izvirna. Pripravi odličen vegetarijanski karpačo z bučkami, oluščena konopljina semena pa uporabi za cvrtje piščanca, znamenito mandljevo juho ali avokadovo torto z bananami. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorici: Marie Villetelle in Alba Vivancos