Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznam
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Raziskujte

Osti jarej, izobraževalno-svetovalna oddaja

22. 1. 2022

V duhu slogana »Osti jarej«, ki naj bi po prepričanju nekaterih pomenil »ostani mlad«, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravila kulturni dogodek, s katerim so pokazali, da je lahko tudi kultura dostopna. Ogledali smo si glasbeni videospot Verjemi vase, dokumentarni film z naslovom 62.a avtorjev Tine Grošelj in Marka Kumra - Murča, ki oriše pot slovenskega znakovnega jezika vse od prepovedi leta 1880 do njegovega vpisa v ustavo, in predstavo Decibel-ga, v kateri so se slišeči naučili na pamet znakovnega jezika in ga uporabljali vseh 70 minut predstave. Dosežen je bil še en mejnik, saj smo si prvič ogledali predstavo, ki je združila slišeče in gluhe igralce. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 22. januarja, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Poročila Radia Maribor ob 14.30

22. 1. 2022

Informativne oddaje Radia Maribor prinašajo ažurne, jasne, verodostojne in celovite informacije o dogajanju pri nas in po svetu. Novinarji in uredniki se poglobijo v aktualno dogajanje, prvotno novico podkrepijo s kompetentnimi izjavami, mnenji in komentarji.

Kaj pomeni frazem 'rakom žvižgat'?

22. 1. 2022

Ali veste, čemu gredo stvari 'rakom žvižgat' in kako je nastal frazem 'rakom žvižgati'? Po poteh rakov in žvižganja so se podali študentje FHŠ UP.

Alpsko smučanje - svetovni pokal: slalom (M), 2. vožnja, prenos iz Kitzbühla

22. 1. 2022

Pokal Hahnenkamm je vrhunec moške sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Organizatorji so zaradi slabe vremenske napovedi že v četrtek morali spremeniti program. V Kitzbühlu bodo tako v petek vozili smuk, v soboto slalom in v nedeljo še en smuk. Nekaj gledalcev bo, a zaradi skrbi za zdravje tudi letošnji spektakel ne bo minil v vzdušju, kakršnega si Kitzbühel zasluži.

Caroline Criado Perez: Nevidne

22. 1. 2022

Knjiga z naslovom Nevidne, je obsežno, večkrat nagrajeno raziskovalno delo britanske pisateljice, novinarke in aktivistke Caroline Criado Perez, v katerem nam avtorica predstavi izjemno podroben vpogled v dejstva in posledice, ki jih v življenja polovice svetovnega prebivalstva, v življenja žensk, prinašajo spolno zaznamovane podatkovne vrzeli. Ali povedano drugače, zakaj je v našem svetu vse od politik, ekonomije, znanosti, medicine, zdravstvenega sistema, tehnologij, avtomobilov, telefonov, celo polic v trgovinah, narejeno po domnevno univerzalnih standardih in merah, za katere avtorica v delu podkovanem s primeri številnih raziskav pokaže, da ustrezajo le enemu spolu. O knjigi, ki je izšla pri založbi Umco, smo se pogovarjali s prevajalko Miriam Drev.

Novice ob 14h

22. 1. 2022

Zadnja kratka informativna oddaja Radia Slovenija

Glasba po željah

22. 1. 2022

Radijska oddaja "Glasba po željah« na tradicionalen in uspešen način povezuje Radio Koper s poslušalci ter tako že od samega začetka izpolnjuje poslanstvo medija. Stara je toliko kot radio sam, torej več kot šest desetletij. V zadnjem času smo jo z izvirnim, sproščenim in bolj komunikativnim načinom vodenja približali kar najbolj široki paleti občinstva.

Ob 150-letnici rojstva Jožeta Plečnika

22. 1. 2022

Predstavljamo nekaj dogodkov, ki zaznamujejo Plečnikovo leto in posebej 150-letnico arhitektovega rojstva. Opozarjamo na priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti – zlato plaketo je prejela Dragica Čadež Lapajne. Vabimo na razstave Taljenje, Koža in Za Borisa, ki so vse na ogled v Ljubljani, napovedujemo pa tudi dogodke ob Molierovem letu. Kulturno panoramo pripravljamo sodelavci Uredništva za kulturo Programa Ars.

O živalih in ljudeh

22. 1. 2022

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si

Profesor matematike Herman Pušnik – ravnatelj mariborske Prve gimnazije

22. 1. 2022

V tokratni portretni oddaji Obrazi sosednje ulice vam predstavljamo profesorja matematike Hermana Pušnika – ravnatelja mariborske Prve gimnazije… Prihaja iz Josipdola na Pohorju, pred tremi desetletji pa je bil tudi sam dijak te častitljive izobraževalne ustanove, ki sicer deluje že 172 let. Prve ne pozabiš nikoli, je bil slogan njihovih obletnic, in vsaka nova generacija dijakov se vpiše v knjigo njenega obstajanja na njej lasten način, pravi. Vsaka šola ima specifičen okvir svojega poslanstva, vsem pa mora biti skupno jedrenje modrosti, veselja do življenja in radosti bivanja. Oddajo je pripravil Tone Petelinšek, tehnična realizacija Goran Glavičić.

Biatlon - svetovni pokal: skupinski start (M), prenos iz Antholza

22. 1. 2022

V Antholzu na Južnem Tirolskem bodo še zadnje tekme pred olimpijskimi nastopi v Pekingu. V soboto bo dvojni program. Najprej bo nastopilo najboljših trideset iz svetovnega pokala, vsi pa bodo startali skupaj. Dekleta bodo nastopila na četrti letošnji preizkušnji štafet.

Vreme ob 13h

22. 1. 2022

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Šport ob 13h

22. 1. 2022

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Prvi dnevnik

22. 1. 2022

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

Starim predmetom vdihnejo novo življenje

22. 1. 2022

Prvi dnevnik ob 13.00 z najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta, vsak dan v tednu.

Ameriški in ruski zunanji minister brez napredka pri ukrajinski krizi

22. 1. 2022

Prvi dnevnik ob 13.00 z najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta, vsak dan v tednu.

Konec obveznega izročanja računov

22. 1. 2022

Prvi dnevnik ob 13.00 z najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta, vsak dan v tednu.

Število bolnikov na oddelkih intenzivne terapije na srečo ne narašča

22. 1. 2022

Prvi dnevnik ob 13.00 z najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta, vsak dan v tednu.

Tonga, Zambija

22. 1. 2022

Tokrat spoznavamo del kulture ljudstev iz doline Tonga v današnji Zambiji, nekdanji Severni Rodeziji. Glasba je del obredij, zabave in življenja na splošno. Ob petju igrajo tudi na glasbeni lok, mbiro in seveda bobne …

Balonarska nesreča na Ljubljanskem barju

22. 1. 2022

Prvi dnevnik ob 13.00 z najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta, vsak dan v tednu.

Danes do trinajstih

22. 1. 2022

Informativna oddaja o vseh pomembnejših domačih in tujih novicah, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Opoldnevnik

22. 1. 2022

Opoldnevnik ob 12.30 prinaša pregled dopoldanskega dogajanja. S prispevki se oglasijo novinarji in dopisniki s terena, pripravimo tudi pregled vesti, o katerih poročajo agencije.

Mustafa Mustafić

22. 1. 2022

Mustafa Mustafić je eden izmed vodilnih direktorjev fotografije v Bosni in Hercegovini in tudi kritičen opazovalec bosansko-hercegovske sodobnosti, v kateri je zadnje čase znova pogosto slišati besedo vojna. Preverili smo, kako je videti večkulturnost na Štajerskem: pogovarjali smo se z 32-letno zdravnico, specializantko prvega letnika interne medicine v Bolnišnici Celje Ermino Begović. Spregovorila je o materinstvu na tujem med epidemijo covida 19 in o tem, kako je biti pokrita muslimanka na Slovenskem. Ne spreglejte intervjuja z reškim rockovskim glasbenikom Damirjem Urbanom, ki sklada glasbo za predstavo Matjaža Fariča Vse OK v ljubljanski Drami. Premiera bo sredi februarja.

Alpsko smučanje - svetovni pokal: smuk (Ž), prenos iz Cortine d'Ampezzo

22. 1. 2022

Zadnji smuk v Cortini d'Ampezzo je štel za medalje svetovnega prvenstva. Lani je bila tu najboljša Corinne Suter. Na tem prizorišču je v preteklosti dobro nastopala Ilka Štuhec, na smukaških stopničkah je že bila trikrat: ima eno drugo in dve tretji mesti.

Na današnji dan 22. januar

22. 1. 2022

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Novice ob 12h

22. 1. 2022

Zadnja kratka informativna oddaja Radia Slovenija

Ekologija, okolje, podnebje - teme, ki zaposlujejo tudi mlade

22. 1. 2022

Ekologija, podnebje, okoljski izzivi so pomembne teme našega časa, ki zaposlujejo tudi mlade. Debata z učenci z OŠ Rodica se bo odvila na sobotno jutro v Hudoju, hkrati pa napovedujemo tudi vseslovenski Eko kviz za osnovne šole, ki se začne prihodnji teden. Oddajo pripravlja in vodi Liana Buršič

EURANET PLUS

22. 1. 2022

Radio Si coordinates and prepares various shows about Euripean affairs, which are broadcast on the news programmes and special shows of Radio Slovenija. Of the 70 minutes of programming a week, the biggest portion goes to news and information broadcasts, although there is also a special weekly show.

Kapucar, belgijska mladinska nadaljevanka, 24/52

22. 1. 2022

Kenza, ki še nedavno ni znala izustiti laži, zdaj v laganju prekaša celo Basima, in tako sta po njeni zaslugi pripravljena na akcijo. Pieter izve, da mu je Flo lagala, ona pa ne razume, zakaj je kar naenkrat tako zadržan do nje. Pieter in Basim T. J.-ju sledita do baze rdečih in Pieter pred seboj zagleda prizor, zaradi katerega se mu izmaknejo tla pod nogami.

Najboljša gobova juha; Oceanija

22. 1. 2022

Tokrat smo se osredotočili na prvo tekmovanje v pripravi gobove juhe v Mariboru. Slišali pa smo tudi, kaj pripravljajo sodelujoči v okviru Partnerstva za Pohorje. V zadnjem delu smo potovali, tudi tokrat po Oceaniji.

Alpsko smučanje - svetovni pokal: slalom (M), 1. vožnja, prenos iz Kitzbühla

22. 1. 2022

Pokal Hahnenkamm je vrhunec moške sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Organizatorji so zaradi slabe vremenske napovedi že v četrtek morali spremeniti program. V Kitzbühlu bodo tako v petek vozili smuk, v soboto slalom in v nedeljo še en smuk. Nekaj gledalcev bo, a zaradi skrbi za zdravje tudi letošnji spektakel ne bo minil v vzdušju, kakršnega si Kitzbühel zasluži.

Skoraj nikoli I.: Singl, angleška mladinska nadaljevanka, 3/13

22. 1. 2022

Nathaniel se znajde v veliki zadregi. Njegovo petje na koncertu GHF je na spletu in vsi ga lahko vidijo. Na srečo imata Harry in Oakley dobro novico. A. J. je skupini priskrbel nastop pri podjetniku, ki prodaja masažne kadi. Tega skupina zanima zato, ker bi rad z njo posnel hčerkino “petje”. Almost Never I. /2019/ Velika Britanija avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose scenarist: Paul Rose režiser: Ben Kellett, Jack Casey v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

Nove zborovske notne zbirke

22. 1. 2022

Različne območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti so lani izdale pet novih zborovskih notnih zbirk, katerih urednik je bil Mitja Gobec. Gre za opuse Metoda Bajta, Dragutina Križanića, petih skladateljev, rojenih na Ptuju, in Josipa Ípavca. Med njimi pa je tudi nova izdaja himne Republike Slovenije. Več o njih izveste iz telefonskega pogovora z Mitjo Gobcem.

Lana Žerjal Suhadolnik in skladba Why do You

22. 1. 2022

Znanje odpira vrata v svet. Kar še posebej velja za trinajstletnico Lano Žerjal Suhadolnik, ki je dokazala, da lahko z odličnim znanjem angleščine uresniči svoje sanje. Lana, ki obiskuje tečaje angleščine Helen Doron English že od tretjega leta starost, je v poletnih mesecih tako združila znanje angleščine ter strast do petja in izdala avtorsko skladbo z naslovom Why do you, z njo pa navdušila radijsko postajo TeenBuz Radio. Lana je za skladbo napisala besedilo, ob pomoči Lee Sirk pa ustvarila še melodijo. S skladbo je nastopila na mednarodnem glasbenem festivalu FeNS, kjer jo je prvič odpela tudi pred večjim občinstvom. »Znanje angleščine je tako univerzalno, da lahko govoriš z vsemi, ne glede na to, od kod prihajajo. Petje pa mi pomeni vse. Ves čas si pojem in s tem se počutim bistveno boljše.« Lana, ki je s skladbo navdušila tudi že omenjeno radijsko postajo TeenBuzz Radio, pa je zaradi odličnega znanja angleščine postala tudi ena izmed voditeljic oddaje Students Speak Out.

Napaka pa taka #13

22. 1. 2022

Iščemo napake! V vsaki trditvi je ena, zapišite pa besedo, ki mora napačno nadomestiti. Zanjo dobite 5 točk, na voljo pa imate 15 sekund. Začnimo!

OŠ Videm pri Ptuju – podružnica Leskovec in OŠ Jakoba Aljaža Kranj

22. 1. 2022

V 13. oddaji skozi kviz vijugajo Špela, Marsel in Jakob iz OŠ Videm pri Ptuju - podružnica Leskovec (rumeni) ter Nika, Jan in Martin iz OŠ Jakoba Aljaža Kranj (vijolični). Klasična glasba jim ne gre v uho, otroških pesmic pa še niso pozabili. Spretni so pri odganjanju vampirjev, tekma v labirintu je enaka, vsi radi spijo, magnetne privlačnosti pa ni zaznati. In medtem, ko se brihte preizkušajo v napovedovanju vremena, v studiu hitrih lončkov poteka napet boj med OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Hugo, Žiga, Gal) in OŠ Brezovica pri Ljubljani (Ema, Val in Tarik). Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Prebrane celice: Zeleno kolo

22. 1. 2022

Zeleno kolo je knjiga o deklici, ki živi v Savdski Arabiji in si močno želi, da bi se lahko vozila s kolesom. Čeprav so v tej državi ženske sedaj že bolj svobodne, pred nekaj leti so lahko prvič same sedle za volan pa je še vedno marsikaj za njih prepovedano ali pa velja za nespodobno. V arabski svet poln nenavadnih pravil in običajev sta potovali Amber Lina in Jasna. Dobro poslušaj prispevek! Vprašanje iz področja Razumevanje sporočila se glasi: Knjiga Zeleno kolo nam predstavi deklico, katere cilj je dobiti zeleno kolo. Kako je Amber Lina doživela eno izmed sporočil knjige? a) Nesrečna je, ker ima sama več možnosti kot deklice drugod po svetu. b) Srečna je, ker ima sama več možnosti kot deklice drugod po svetu. c) Nesrečna je, ker imajo tudi deklice drugod po svetu toliko možnosti kot ona. d) Srečna je, ker imajo tudi deklice drugod po svetu toliko možnosti kot ona.

Hitri lončki: OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava in OŠ Brezovica pri Ljubljani

22. 1. 2022

V studiu hitrih lončkov poteka napet boj med OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Hugo, Žiga, Gal) in OŠ Brezovica pri Ljubljani (Ema, Val in Tarik). Preverimo dogajanje!

Magneti in njihovo povezovanje

22. 1. 2022

Med magneti delujejo magnetne sile, in sicer glede na to, kako so magneti obrnjeni. Če sta posamezna magneta obrnjena v isto smer ali sta z istima poloma obrnjena drug proti drugemu, delujeta drug na drugega z odbojno silo. Poglejmo, kaj to pomeni v našem primeru. Na nagnjeni plošči ima Jasna postavljen velik magnet s severnim polom navzdol, dodajala pa bo manjše magnete, ki so obrnjeni z južnim polom navzdol. Prvi, drugi, tretji … majhni magneti se privlačijo z velikim, med seboj pa se očitno odbijajo, saj se ne razporejajo skupaj, ampak kar se da narazen. Ko Jasna doda še zadnja dva magneta, je razporeditev takšna. Uporabili smo precej močne neodimske magnete, zato se ti med seboj precej bolj odbijajo in sila gravitacije nima vpliva nanje. To pomeni, da na njih nič ne vpliva to, da je plošča malce nagnjena. Razporeditev magnetov tako lahko primerjamo z oglišči pravilnega petkotnika. Ta je na sliki B, ki torej predstavlja pravilen odgovor.

Rekorder in prekršek omejitve hitrosti

22. 1. 2022

Svetovni rekord v teku na 100 metrov je postavil Usain Bolt s časom 9,6 sekunde. Kje bi s svojim tekom prekršil omejitev hitrosti? a) povsod, razen na avtocesti b) povsod v naselju c) le na območju umirjenega prometa d) nikjer

Možanski labirint: OŠ Videm pri Ptuju - podružnica Leskovec in OŠ Jakoba Aljaža Kranj

22. 1. 2022

Tekmovalci iz ekip OŠ Videm pri Ptuju - podružnica Leskovec in OŠ Jakoba Aljaža Kranj so našli besede ENAK in TEKMA. Najdeš ti še kakšno?

Prepoznaj nekdanjo državno tvorbo

22. 1. 2022

Na sliki so zastave vseh sodobnih držav, ki ležijo na ozemlju neke nekdanje velike državne tvorbe. Kako se je imenovala? a) Sveto rimsko cesarstvo b) Rimska republika c) Osmansko cesarstvo d) Sovjetska zveza #TuEU #močjavnosti @evropski.parlament.ljubljana @europeanparliament

Ustvari poldnevnik skozi Ljubljano!

22. 1. 2022

S katero svetovno prestolnico morate na globusu povezati Ljubljano, da narišete poldnevnik? a) Ottawa b) Wellington c) Peking d) Pretoria

Razmisli, oceni: rast cene svinčnika

22. 1. 2022

Tiskalniku se je od leta 2018 tržna cena povišala za okoli 3 %, navadnemu svinčniku še bolj. Najbolj, za skoraj 12 %, pa se je povišala cena prenosnega računalnika. Ocenite, za koliko % je v zadnjih treh letih narasla cena navadnega svinčnika. Povej/zapiši svoj odgovor! #TuEU #močjavnosti @evropski.parlament.ljubljana @europeanparliament

Sanjanje in premikanje telesa

22. 1. 2022

Ali ste danes dobro spali? Ko sanjate, je vaše telo popolnoma pri miru, premika se samo … a) sprednji del jezika b) vratno vretence c) ušesna mečica d) očesno zrklo

Vremenska napoved in verjetnost dežja

22. 1. 2022

Vremenska napoved za torek je naslednja: Dopoldne bo s 50-odstotno verjetnostjo deževalo. Tudi popoldne bo s 50-odstotno verjetnostjo deževalo. Kolikšna je verjetnost, da bo v torek deževalo? a) 25 % b) 50 % c) 75 % d) 100 %