Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Ljudje in zemlja

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu

Ljudje in zemlja

Gre za izobraževalno-svetovalno oddajo, ki obravnava domala vse vidike kmetijstva v najširšem pomenu besede. Prvenstveno se ukvarja z neposrednimi deležniki (proizvajalci v posamezni kmetijski panogi) in njihovimi izkušnjami, problemi in praktičnimi rešitvami, vsebino pa nadgrajuje s strokovnjaki in drugimi deležniki, ki lahko kakorkoli vplivajo na razvoj te gospodarske panoge. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah.

Zadnje

Ljudje in zemlja

Napredna tehnologija v vinogradništvu

13. 6. 2025

Kako z umetno inteligenco, naprednimi tehnologijami in sistemom spremljanja, razviti nove pristope pri trajnostnem zatiranju škodljivcev? Mladi raziskovalci v Interregovem projektu AI Grape, se ukvarjajo prav s tem vprašanjem. Vzporedno pa bi tako omejli tudi uporabo pesticidov v kmetijstvu ter izboljšali kakovost pridelave.

6 min

Kako z umetno inteligenco, naprednimi tehnologijami in sistemom spremljanja, razviti nove pristope pri trajnostnem zatiranju škodljivcev? Mladi raziskovalci v Interregovem projektu AI Grape, se ukvarjajo prav s tem vprašanjem. Vzporedno pa bi tako omejli tudi uporabo pesticidov v kmetijstvu ter izboljšali kakovost pridelave.

Ljudje in zemlja

Seminar Trte in vino - zakladi Primorske

13. 6. 2025

V novogoriški Perli so minuli torek pripravili tradicionalni seminar za vinogradnike in vinarje Trte in vino - zakladi Primorske. Da je teh zakladov veliko, dokazuje tudi ponudba vin, ki so jih na okušanje prinesli vinogradniki iz vseh štirih vinorodnih okolišev Vinorodne dežele Primorska. Na mizah jih je bilo, kar 192, a preden so jih okušali, so vinogradniki in vinarji prisluhnili zanimivim predavanjem. Med drugim o razvoju vinogradništva v luči podnebnih in tehnoloških sprememb ter o projektu Ecovinegoals, kjer so raziskovali vinogradništvo na Vipavskih gričih.

7 min

V novogoriški Perli so minuli torek pripravili tradicionalni seminar za vinogradnike in vinarje Trte in vino - zakladi Primorske. Da je teh zakladov veliko, dokazuje tudi ponudba vin, ki so jih na okušanje prinesli vinogradniki iz vseh štirih vinorodnih okolišev Vinorodne dežele Primorska. Na mizah jih je bilo, kar 192, a preden so jih okušali, so vinogradniki in vinarji prisluhnili zanimivim predavanjem. Med drugim o razvoju vinogradništva v luči podnebnih in tehnoloških sprememb ter o projektu Ecovinegoals, kjer so raziskovali vinogradništvo na Vipavskih gričih.

Ljudje in zemlja

Mladi in zelenjadarstvo v Slovenski Istri

13. 6. 2025

Mladih, ki bi se ukvarjali s kmetijstvom je vse manj, njiv pa prav tako. Istrski kmetje so na prosto že posadili vse kulture, ki še uspevajo pod »milim nebom«. Kar nekaj so jih morali namreč opustiti, predvsem zaradi vremenskih sprememb in neučinkovitosti države, da bi kmetom zagotovila poceni rastlinjake in učinkovite namakalne sisteme. Etien Vižintin s Škofij, je pred kratkim prevzel očetove njive pri Srminu. Miha Baruca pa je s svojimi 24-imi leti že izkušen zelenjadar. Z nami sta delila svoji zgodbi.

6 min

Mladih, ki bi se ukvarjali s kmetijstvom je vse manj, njiv pa prav tako. Istrski kmetje so na prosto že posadili vse kulture, ki še uspevajo pod »milim nebom«. Kar nekaj so jih morali namreč opustiti, predvsem zaradi vremenskih sprememb in neučinkovitosti države, da bi kmetom zagotovila poceni rastlinjake in učinkovite namakalne sisteme. Etien Vižintin s Škofij, je pred kratkim prevzel očetove njive pri Srminu. Miha Baruca pa je s svojimi 24-imi leti že izkušen zelenjadar. Z nami sta delila svoji zgodbi.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

15. 6. 2025

Popeljali vas bomo v Toskano, kamo so šli člani Društva oljkarjev Slovenske Istre obiskat svoje kolege. Sprehodili so se po drevesnici, od koder prihaja veliko oljčnih sadik v našo Istro in med oljčniki, ki so ponekod še strmejši, kot doma. Bili smo v Novi Gorici na seminarju Trte in Vino- zakladi Primorske. Govorili so o izzivih, ki čakajo vinogradnike in vinarje v prihodnje, okušali pa so lahko kar 192 vzorcev vin iz vseh štirih vinorodnih okolišev vinorodne dežele Primorska. Govorili bomo o umetni inteligenci in naprednih tehnologijah, ki lahko pomagajo pri sodobnem kmetijstvu, predvsem pri zatiranju škodljivcev. Predstavili vam bomo prestižno italijansko publikacijo Slow food, vodnik po najboljših oljčnih oljih, v katerem se je letos prvič znašlo osem istrskih oljkarjev. Šli pa bomo tudi v zamejstvo.

44 min

Popeljali vas bomo v Toskano, kamo so šli člani Društva oljkarjev Slovenske Istre obiskat svoje kolege. Sprehodili so se po drevesnici, od koder prihaja veliko oljčnih sadik v našo Istro in med oljčniki, ki so ponekod še strmejši, kot doma. Bili smo v Novi Gorici na seminarju Trte in Vino- zakladi Primorske. Govorili so o izzivih, ki čakajo vinogradnike in vinarje v prihodnje, okušali pa so lahko kar 192 vzorcev vin iz vseh štirih vinorodnih okolišev vinorodne dežele Primorska. Govorili bomo o umetni inteligenci in naprednih tehnologijah, ki lahko pomagajo pri sodobnem kmetijstvu, predvsem pri zatiranju škodljivcev. Predstavili vam bomo prestižno italijansko publikacijo Slow food, vodnik po najboljših oljčnih oljih, v katerem se je letos prvič znašlo osem istrskih oljkarjev. Šli pa bomo tudi v zamejstvo.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

8. 6. 2025

Tema mednarodnega Festivala alpskega cvetja v Bohinjski Bistrici so bili izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave. V nadaljevanju govorimo o razlogih za opuščanje vinogradništva v Vinorodni deželi Podravje. Pred 13 leti je naša ekipa rejce drobnice s Plavškega Rovta pospremila na pašo na Golici. V rubriki »Spomnimo se« reportažo znova predvajamo. Z Robertom Golcem, ki prihaja s KGZ Kranj, predstavimo pašo in košnjo na gorskih pašnikih v današnjem času. Dodajamo še rubriko Ekološko + lokalno = idealno.

41 min

Tema mednarodnega Festivala alpskega cvetja v Bohinjski Bistrici so bili izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave. V nadaljevanju govorimo o razlogih za opuščanje vinogradništva v Vinorodni deželi Podravje. Pred 13 leti je naša ekipa rejce drobnice s Plavškega Rovta pospremila na pašo na Golici. V rubriki »Spomnimo se« reportažo znova predvajamo. Z Robertom Golcem, ki prihaja s KGZ Kranj, predstavimo pašo in košnjo na gorskih pašnikih v današnjem času. Dodajamo še rubriko Ekološko + lokalno = idealno.

Ljudje in zemlja

Izzivi podravskega vinogradništva

8. 6. 2025

V Vinorodni deželi Podravje smo zadnja tri desetletja priča opuščanju vinogradništva. Razlogov je več od ekonomskih do družbenih. Tako kot v drugih kmetijskih dejavnostih se povprečna velikost vinogradniških posesti povečuje, število vinogradov po vsej državi še naprej pada - v treh desetletjih z - več kot 20 tisoč hektarjev na okoli 14 tisoč.

6 min

V Vinorodni deželi Podravje smo zadnja tri desetletja priča opuščanju vinogradništva. Razlogov je več od ekonomskih do družbenih. Tako kot v drugih kmetijskih dejavnostih se povprečna velikost vinogradniških posesti povečuje, število vinogradov po vsej državi še naprej pada - v treh desetletjih z - več kot 20 tisoč hektarjev na okoli 14 tisoč.

Ljudje in zemlja

Trajnostni razvoj zavarovanih območij narave

8. 6. 2025

V petek, 23. maja 2025, je v Bohinjski Bistrici potekal 3. posvet v okviru 19. Mednarodnega festivala alpskega cvetja z naslovom »Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave in kako jih nasloviti v praksi?« Dogodek je združil številne strokovnjake s področij kmetijstva, varstva narave, turizma, lokalnega razvoja, predstavnike nevladnih organizacij ter zainteresirano javnost.

8 min

V petek, 23. maja 2025, je v Bohinjski Bistrici potekal 3. posvet v okviru 19. Mednarodnega festivala alpskega cvetja z naslovom »Izzivi trajnostnega razvoja zavarovanih območij narave in kako jih nasloviti v praksi?« Dogodek je združil številne strokovnjake s področij kmetijstva, varstva narave, turizma, lokalnega razvoja, predstavnike nevladnih organizacij ter zainteresirano javnost.

Ljudje in zemlja

Spomnimo se . . . Pogon na Golico

8. 6. 2025

V naslednji rubriki se danes spominjamo pogona drobnice s Plavškega rovta na Golico, ki se mu je pred 13 leti pridružila tudi naša ekipa. Ob gorski paši so nam predstavili, kako izvajajo ukrep EU s katerim so takrat spodbujali košnjo gorskih travnikov.

16 min

V naslednji rubriki se danes spominjamo pogona drobnice s Plavškega rovta na Golico, ki se mu je pred 13 leti pridružila tudi naša ekipa. Ob gorski paši so nam predstavili, kako izvajajo ukrep EU s katerim so takrat spodbujali košnjo gorskih travnikov.

Ljudje in zemlja

Ekološko+lokalno=idealno

8. 6. 2025

Na ekološki, biodinamični kmetiji Zlate misli v Jarenini smo pogledali, kako z naravnimi pristopi povečujejo rodnost tal in odpornost pridelka. Kompost je eden izmed gradnikov rodovitnosti tal, pomemben pa je tudi sedemletni kolobar.

6 min

Na ekološki, biodinamični kmetiji Zlate misli v Jarenini smo pogledali, kako z naravnimi pristopi povečujejo rodnost tal in odpornost pridelka. Kompost je eden izmed gradnikov rodovitnosti tal, pomemben pa je tudi sedemletni kolobar.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

1. 6. 2025

Na Ptuju je letos potekal že 36. festival Dobrote slovenskih kmetij. Na prireditvi se povezujejo in srečujejo predstavniki slovenskih in zamejskih kmetij ter obiskovalci. Z gozdarji smo prehodili gozdno učno pot na Visokem ter se spomnili naravnih in kulturnih zanimivostih s tega območja. Izkušnje in želje pri vodenju knjigovodstva so nam predstavili na prašičerejski kmetiji Varga. Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije so nedavno pripravili posvet o razvojnih izzivih slovenskega zeliščarstva.

45 min

Na Ptuju je letos potekal že 36. festival Dobrote slovenskih kmetij. Na prireditvi se povezujejo in srečujejo predstavniki slovenskih in zamejskih kmetij ter obiskovalci. Z gozdarji smo prehodili gozdno učno pot na Visokem ter se spomnili naravnih in kulturnih zanimivostih s tega območja. Izkušnje in želje pri vodenju knjigovodstva so nam predstavili na prašičerejski kmetiji Varga. Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije so nedavno pripravili posvet o razvojnih izzivih slovenskega zeliščarstva.

Ljudje in zemlja

36. festival Dobrot slovenskih kmetij

1. 6. 2025

Dobrote slovenskih kmetij predstavljajo izdelke s podeželja in tudi zgodbe ljudi, ki za vsakim kozarcem marmelade, kosom sira ali hlebcem kruha puščajo svojo sled. Na Ptuju je letos potekal že 36. festival, ki povezuje kmetije iz vse Slovenije in zamejstva ter obiskovalce, ki cenijo domačo hrano in delo kmeta. V naslednjih minutah bomo obiskali festival, pokukali med stojnice, spoznali kmete, ki prisegajo na kakovost, in pojasnili, zakaj so kratke prodajne verige ključ do trajnostne prihodnosti slovenskega podeželja.

10 min

Dobrote slovenskih kmetij predstavljajo izdelke s podeželja in tudi zgodbe ljudi, ki za vsakim kozarcem marmelade, kosom sira ali hlebcem kruha puščajo svojo sled. Na Ptuju je letos potekal že 36. festival, ki povezuje kmetije iz vse Slovenije in zamejstva ter obiskovalce, ki cenijo domačo hrano in delo kmeta. V naslednjih minutah bomo obiskali festival, pokukali med stojnice, spoznali kmete, ki prisegajo na kakovost, in pojasnili, zakaj so kratke prodajne verige ključ do trajnostne prihodnosti slovenskega podeželja.

Ljudje in zemlja

Ekološko+lokalno=idealno

1. 6. 2025

Ekološko+lokalno=idealno

6 min

Ekološko+lokalno=idealno

Ljudje in zemlja

Visoko - gozdna učna pot

1. 6. 2025

Teden gozdov je tradicionalna prireditev v kateri gozdarji po vsej Sloveniji zadnji teden v maju opozarjajo na pomen gozda. Prireditve so tokrat potekale v znamenju promocije slovenskih gozdov in gozdarstva pod naslovom: "Skrbimo za gozdove, povezujemo ljudi". S tem želijo gozdarji poudariti pomen povezovanja med lastniki gozdov, obiskovalci in gozdarsko stroko.

10 min

Teden gozdov je tradicionalna prireditev v kateri gozdarji po vsej Sloveniji zadnji teden v maju opozarjajo na pomen gozda. Prireditve so tokrat potekale v znamenju promocije slovenskih gozdov in gozdarstva pod naslovom: "Skrbimo za gozdove, povezujemo ljudi". S tem želijo gozdarji poudariti pomen povezovanja med lastniki gozdov, obiskovalci in gozdarsko stroko.

Ljudje in zemlja

Razvoj zeliščarstva

1. 6. 2025

Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu so pripravili posvet o razvoju slovenskega zeliščarstva. Pri nas je pridelava zelišč še vedno v manjšem obsegu, si pa tako zeliščarji, kot strokovnjaki prizadevajo, da bi njihova dejavnost pridobila ustrezno mesto v kmetijstvu. Prvi koraki so že narejeni.

6 min

Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu so pripravili posvet o razvoju slovenskega zeliščarstva. Pri nas je pridelava zelišč še vedno v manjšem obsegu, si pa tako zeliščarji, kot strokovnjaki prizadevajo, da bi njihova dejavnost pridobila ustrezno mesto v kmetijstvu. Prvi koraki so že narejeni.

Ljudje in zemlja

Knjigovodstvo na kmetiji Varga

1. 6. 2025

Kmetija Varga leži v ravninski prekmurski vasi Gradišče v občini Tišina. Pred desetletji mešano kmetijo, so do danes razvili v eno najsodobnejših slovenskih prašičerejskih kmetij. Leta 2022 so zaključili z gradnjo novega hleva, ki je opremljen s tehnološko opremo, ki ob veliki skrbi za dobrobit živali, omogoča tudi doseganje visoko zastavljenih rejskih ciljev. Na 85 ha obdelovalnih površin pridelajo večino krme za živali, za prodajo pa še krušno pšenico in oljne buče. V Mreži knjigovodskih podatkov FADN sodelujejo že 12 let in si želijo v prihodnje poenostavitve vnašanja podatkov.

7 min

Kmetija Varga leži v ravninski prekmurski vasi Gradišče v občini Tišina. Pred desetletji mešano kmetijo, so do danes razvili v eno najsodobnejših slovenskih prašičerejskih kmetij. Leta 2022 so zaključili z gradnjo novega hleva, ki je opremljen s tehnološko opremo, ki ob veliki skrbi za dobrobit živali, omogoča tudi doseganje visoko zastavljenih rejskih ciljev. Na 85 ha obdelovalnih površin pridelajo večino krme za živali, za prodajo pa še krušno pšenico in oljne buče. V Mreži knjigovodskih podatkov FADN sodelujejo že 12 let in si želijo v prihodnje poenostavitve vnašanja podatkov.

Ljudje in zemlja

Zima zdesetkala čebelje panje

22. 5. 2025

Pretekla zima je bila za čebelarje vse prej kot enostavna. Mnogi so se soočili z izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. Premalo poletne paše, številne bolezni in zajedalci, ki napadejo čebele, so v zadnjem času glavni razlog, da je čebelarstvo postalo zelo zahtevna dejavnost.

7 min

Pretekla zima je bila za čebelarje vse prej kot enostavna. Mnogi so se soočili z izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. Premalo poletne paše, številne bolezni in zajedalci, ki napadejo čebele, so v zadnjem času glavni razlog, da je čebelarstvo postalo zelo zahtevna dejavnost.

Ljudje in zemlja

Nasad genskih virov oljk

22. 5. 2025

V Marezigah pri Kopru smo se udeležili predstavitve pilotnega nasada lokalnih genskih virov oljk. Ohranjanje tovrstnih sort je naša naravna in kulturna dediščina ter dodana vrednost v okviru turizma. V Marezigah je obenem potekala tudi delavnica o lokalnih sortah oljk.

3 min

V Marezigah pri Kopru smo se udeležili predstavitve pilotnega nasada lokalnih genskih virov oljk. Ohranjanje tovrstnih sort je naša naravna in kulturna dediščina ter dodana vrednost v okviru turizma. V Marezigah je obenem potekala tudi delavnica o lokalnih sortah oljk.

Ljudje in zemlja

Trije telički - ena krava

22. 5. 2025

Na turistični kmetiji Pri Kafolu v Prapetnem blizu Tolmina, so se 5. maja zvečer rodili, kar trije telički, dva samčka in ena samička, kar je izjemna redkost. Na Primorskem ne pomnijo trojčkov. To se zgodi v enem primeru na 100.000 telitev. Obiskali smo jih le dva dni zatem, ko so bili z mamo, 6-letno kravo pasme angus, še vsi malce utrujeni.

5 min

Na turistični kmetiji Pri Kafolu v Prapetnem blizu Tolmina, so se 5. maja zvečer rodili, kar trije telički, dva samčka in ena samička, kar je izjemna redkost. Na Primorskem ne pomnijo trojčkov. To se zgodi v enem primeru na 100.000 telitev. Obiskali smo jih le dva dni zatem, ko so bili z mamo, 6-letno kravo pasme angus, še vsi malce utrujeni.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

25. 5. 2025

V kleti Vinakoper obnavljajo vinograde - letos so jih obnovili kar 15 hektarjev - in tehnološki park. Edini pri nas imajo troredno škropilnico, ki jo postavijo na obiralni stroj. V Marezigah so predstavili pilotni nasad lokalnih genskih virov oljk, obenem pa je tam potekala tudi posvet o lokalnih sortah oljk. Govorili bomo o izzivih, ki jih imajo čebelarji zaradi neugodnih razmer minulo zimo. Mnogi so se soočili s izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. V kraškem Križu so obnovili ploščad sredi vasi na Placu pri Štjernah, in prostoru vdahnili prav posebno vsebino. 17 dosedanjih kraljic terana je skupaj z domačini posadilo trte za nov Latnik kraljic terana. V kontovelskem bregu na Tržaškem izvajajo pomembna infrastrukturna dela, ki bodo lastnikom na tej odlični legi omogočili dostop do svojih vinogradov in oljčnikov s primerno mehanizacijo in torej lažje obdelovanje. Oddelek za prehrano, okolje in živali, videmske Univerze je pred nekaj dnevi objavil povabilo kmetovalcem in vrtičkarjem, da bi sodelovali pri projektu, ki je usmerjen v obnovo semenskega in genetskega fonda ajde. Za konec pa boste videli, da znamo novinarji poleg mikrofonov v rokah držati tudi kuhalnice, nože, posodo in še kaj.

46 min

V kleti Vinakoper obnavljajo vinograde - letos so jih obnovili kar 15 hektarjev - in tehnološki park. Edini pri nas imajo troredno škropilnico, ki jo postavijo na obiralni stroj. V Marezigah so predstavili pilotni nasad lokalnih genskih virov oljk, obenem pa je tam potekala tudi posvet o lokalnih sortah oljk. Govorili bomo o izzivih, ki jih imajo čebelarji zaradi neugodnih razmer minulo zimo. Mnogi so se soočili s izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. V kraškem Križu so obnovili ploščad sredi vasi na Placu pri Štjernah, in prostoru vdahnili prav posebno vsebino. 17 dosedanjih kraljic terana je skupaj z domačini posadilo trte za nov Latnik kraljic terana. V kontovelskem bregu na Tržaškem izvajajo pomembna infrastrukturna dela, ki bodo lastnikom na tej odlični legi omogočili dostop do svojih vinogradov in oljčnikov s primerno mehanizacijo in torej lažje obdelovanje. Oddelek za prehrano, okolje in živali, videmske Univerze je pred nekaj dnevi objavil povabilo kmetovalcem in vrtičkarjem, da bi sodelovali pri projektu, ki je usmerjen v obnovo semenskega in genetskega fonda ajde. Za konec pa boste videli, da znamo novinarji poleg mikrofonov v rokah držati tudi kuhalnice, nože, posodo in še kaj.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

18. 5. 2025

Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.

44 min

Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.

Ljudje in zemlja

Rjava pasma – Kmetija Bergant

18. 5. 2025

Rjava pasma je tradicionalno najbolj zastopana na Severnoprimorskem, Dolenjskem in Štajerskem. Značilna je predvsem za hribovit svet, v mlečni reji pa je cenjena predvsem tam, kjer mleko tudi doma predelujejo v mlečne izdelke. Značilnost goveda rjave pasme je njena dolgoživost i n prilagodljivost, kljub temu se je število govedi te pasme na Slovenskem v zadnjih 15 letih skoraj prepolovilo in znaša le še okoli 22 000 živali.

7 min

Rjava pasma je tradicionalno najbolj zastopana na Severnoprimorskem, Dolenjskem in Štajerskem. Značilna je predvsem za hribovit svet, v mlečni reji pa je cenjena predvsem tam, kjer mleko tudi doma predelujejo v mlečne izdelke. Značilnost goveda rjave pasme je njena dolgoživost i n prilagodljivost, kljub temu se je število govedi te pasme na Slovenskem v zadnjih 15 letih skoraj prepolovilo in znaša le še okoli 22 000 živali.

Ljudje in zemlja

25 let Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

18. 5. 2025

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je 12. maja s slavnostno prireditvijo obeležila 25-letnico delovanja. V četrt stoletja je zbornica opravila pomembno delo pri prenosu znanja v prakso, pri izvedbi ukrepov skupne kmetijske politike ter zastopanju interesov kmetijstva, gozdarstva, ribištva in razvoja podeželja.

7 min

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je 12. maja s slavnostno prireditvijo obeležila 25-letnico delovanja. V četrt stoletja je zbornica opravila pomembno delo pri prenosu znanja v prakso, pri izvedbi ukrepov skupne kmetijske politike ter zastopanju interesov kmetijstva, gozdarstva, ribištva in razvoja podeželja.

Ljudje in zemlja

Ekološko+lokalno=idealno

18. 5. 2025

Na obisku smo na ekološki kmetiji Ob potoku, kjer lastnik ni samo kmet, temveč tudi ekološki svetovalec.

6 min

Na obisku smo na ekološki kmetiji Ob potoku, kjer lastnik ni samo kmet, temveč tudi ekološki svetovalec.

Ljudje in zemlja

Počutje na kmetiji

18. 5. 2025

O družbenih vidikih kmetovanja, poklicnih tveganjih in položaju kmeta v slovenski družbi so v središču Ljubljane na izobraževalnem dogodku razpravljali raziskovalci s predstavniki mladih kmetov in drugimi. Predstavili so rezultate projektov, ki so jih izvedli in povabili kmetice ter kmete k sodelovanju v projektih, ki jih trenutno izvajajo.

6 min

O družbenih vidikih kmetovanja, poklicnih tveganjih in položaju kmeta v slovenski družbi so v središču Ljubljane na izobraževalnem dogodku razpravljali raziskovalci s predstavniki mladih kmetov in drugimi. Predstavili so rezultate projektov, ki so jih izvedli in povabili kmetice ter kmete k sodelovanju v projektih, ki jih trenutno izvajajo.

Ljudje in zemlja

FADN – primera dobrih praks

18. 5. 2025

V letošnjem letu si na MKGP prizadevajo širšo javnost podrobneje seznaniti o pomenu Mreže računovodskih podatkov s kmetij - FADN, ki jo želijo v prihodnje nadgraditi še z Mrežo za podatke o trajnosti kmetij-FSDN. Na terenu smo poiskali dve kmetiji, kjer so nam pojasnili, zakaj so zanje podatki uporabni in kaj jih pri zbiranju moti.

11 min

V letošnjem letu si na MKGP prizadevajo širšo javnost podrobneje seznaniti o pomenu Mreže računovodskih podatkov s kmetij - FADN, ki jo želijo v prihodnje nadgraditi še z Mrežo za podatke o trajnosti kmetij-FSDN. Na terenu smo poiskali dve kmetiji, kjer so nam pojasnili, zakaj so zanje podatki uporabni in kaj jih pri zbiranju moti.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

11. 5. 2025

Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.

42 min

Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.

Ljudje in zemlja

Napoved Festivala dobrot slovenskih kmetij

11. 5. 2025

Prihodnji konec tedna bodo na Ptuju pripravili že 36. Festival dobrote slovenskih kmetij. Preverili smo, koliko vzorcev prehranskih izdelkov so letos ocenile strokovne komisije ter kako bodo potekale zaključne prireditve. Obiskali smo tudi Petro Ješovnik v Cogetincih, ki izdeluje tradicionalne domače testenine in njihovo kakovost redno preverja na ocenjevanjih na Ptuju.

8 min

Prihodnji konec tedna bodo na Ptuju pripravili že 36. Festival dobrote slovenskih kmetij. Preverili smo, koliko vzorcev prehranskih izdelkov so letos ocenile strokovne komisije ter kako bodo potekale zaključne prireditve. Obiskali smo tudi Petro Ješovnik v Cogetincih, ki izdeluje tradicionalne domače testenine in njihovo kakovost redno preverja na ocenjevanjih na Ptuju.

Ljudje in zemlja

Obrat Ljubljanskim mlekarn v Mariboru

11. 5. 2025

Ljubljanske mlekarne imajo enega izmed svojih obratov tudi v Mariboru. V njem se osredotočajo na proizvodnjo svežih sirov. Njihov glavni produkt je nepasirana skuta, ob tem pa izdelujejo še mocarelo in sir za žar.

6 min

Ljubljanske mlekarne imajo enega izmed svojih obratov tudi v Mariboru. V njem se osredotočajo na proizvodnjo svežih sirov. Njihov glavni produkt je nepasirana skuta, ob tem pa izdelujejo še mocarelo in sir za žar.

Ljudje in zemlja

Kmetija Vesel – vesela doživetja

11. 5. 2025

Vse več kmetij svojo dejavnost usmerja v turizem. V občini Trebnje smo obiskali domačijo Vesel, kjer nudijo nočitve in izvajajo programe za družine in zaključene družbe pa tudi vrtce in šole.

8 min

Vse več kmetij svojo dejavnost usmerja v turizem. V občini Trebnje smo obiskali domačijo Vesel, kjer nudijo nočitve in izvajajo programe za družine in zaključene družbe pa tudi vrtce in šole.

Ljudje in zemlja

Ekološko+lokalno=idealno

11. 5. 2025

Ekološko+lokalno=idealno

6 min

Ekološko+lokalno=idealno

Ljudje in zemlja

Zavržena hrana

11. 5. 2025

V Sloveniji smo v preteklem letu zavrgli skoraj 80 kg hrane na prebivalca. Kljub sprejeti nacionalni Strategiji za manj izgub hrane, ki pod delovnim naslovom "Spoštujmo hrano - spoštujmo planet" že nekaj let opredeljuje načine za zmanjšanje odpadne hrane, se količine zavržene hrane povečujejo.

8 min

V Sloveniji smo v preteklem letu zavrgli skoraj 80 kg hrane na prebivalca. Kljub sprejeti nacionalni Strategiji za manj izgub hrane, ki pod delovnim naslovom "Spoštujmo hrano - spoštujmo planet" že nekaj let opredeljuje načine za zmanjšanje odpadne hrane, se količine zavržene hrane povečujejo.

Ljudje in zemlja

Akvaponika

7. 5. 2025

V sklopu programa Kohezija za vse pripravljamo niz različnih reportaž in oddaj, kjer so v ospredju zgodbe lokalnih skupnosti. Tokrat smo obiskali Biotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer s partnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Na enem mestu tako združujejo pridelavo rib in rastlinskih vrst v neprekinjenem ciklu. Bili pa smo tudi v Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov.

8 min

V sklopu programa Kohezija za vse pripravljamo niz različnih reportaž in oddaj, kjer so v ospredju zgodbe lokalnih skupnosti. Tokrat smo obiskali Biotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer s partnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Na enem mestu tako združujejo pridelavo rib in rastlinskih vrst v neprekinjenem ciklu. Bili pa smo tudi v Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov.

Ljudje in zemlja

Mlinarstvo na vipavskem

7. 5. 2025

Mlinarstvo spada med najstaješe obrti, primitivne mline so poznali že v prazgodovini, njihov razvoj pa pripisujemo Rimljanom, ki so to obrt prinesli iz Male Azije. Z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva se ponaša tudi Vipavska dolina. Prvi pisni viri o tej dejavnosti segajo v 15. stoletje; izročilo pravi, da je bil tam, kjer je bil potok, zagotovo tudi mlin. Spomine in zgodbe o njih obujajo raziskovalci in ljubiteljski zbiratelji, s katerimi se je srečal Sandi Škvarč.

6 min

Mlinarstvo spada med najstaješe obrti, primitivne mline so poznali že v prazgodovini, njihov razvoj pa pripisujemo Rimljanom, ki so to obrt prinesli iz Male Azije. Z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva se ponaša tudi Vipavska dolina. Prvi pisni viri o tej dejavnosti segajo v 15. stoletje; izročilo pravi, da je bil tam, kjer je bil potok, zagotovo tudi mlin. Spomine in zgodbe o njih obujajo raziskovalci in ljubiteljski zbiratelji, s katerimi se je srečal Sandi Škvarč.

Ljudje in zemlja

Suhozidna gradnja

7. 5. 2025

Suhi zidovi so prepoznaven element Krasa, zaradi opuščanja kmetijske obdelave in zaraščanja pa jih je velika večina v zelo slabem stanju. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov.

5 min

Suhi zidovi so prepoznaven element Krasa, zaradi opuščanja kmetijske obdelave in zaraščanja pa jih je velika večina v zelo slabem stanju. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov.

Ljudje in zemlja

Šakali na bistriškem

7. 5. 2025

Sindikat kmetov Slovenije, je v vasi Brce na bistriškem sklical okroglo mizo o napadih šakalov in volkov na rejno živino. Predvsem šakali vse bolj redčijo črede drobnice in govedi. Letos so postali še posebej napadalni. Na bistriškem skorajda ne mine dan, da ne bi kmetje v čredi našli zaklano žival.

8 min

Sindikat kmetov Slovenije, je v vasi Brce na bistriškem sklical okroglo mizo o napadih šakalov in volkov na rejno živino. Predvsem šakali vse bolj redčijo črede drobnice in govedi. Letos so postali še posebej napadalni. Na bistriškem skorajda ne mine dan, da ne bi kmetje v čredi našli zaklano žival.

Ljudje in zemlja

Prešnica

7. 5. 2025

Obiskali smo Prešnico, kamor so nas povabili vaščani, da bi nam pokazali, s čim vse se ukvarjajo. Znani so namreč po živinoreji in sadjarstvu. Zelo dobro sodelujejo, na prvo mesto pa da postavljajo skupnost, ne posameznika. Pred slabim letom so ustanovili Agrarno skupnost, ki je ena največjih v državi. V Krajevni skupnosti živi okoli 250 ljudi.

10 min

Obiskali smo Prešnico, kamor so nas povabili vaščani, da bi nam pokazali, s čim vse se ukvarjajo. Znani so namreč po živinoreji in sadjarstvu. Zelo dobro sodelujejo, na prvo mesto pa da postavljajo skupnost, ne posameznika. Pred slabim letom so ustanovili Agrarno skupnost, ki je ena največjih v državi. V Krajevni skupnosti živi okoli 250 ljudi.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

4. 5. 2025

Sli bomo v Prešnico, kjer so znani po živinoreji in sadjarstvu. Govorili bomo o izzivih kmetov in lovcev zaradi izjemnega povečanja števila šakalov, predvsem na bistriškem. Šli boomo med kraške suhozide. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov. Obiskali bomo Vipavsko doloino, ki se ponaša z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani s pratnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Odpravili pa se bomo tudi v zamejski Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov ter v Oslavje, kjer je znani vinogradnik predstavil zanimivo novost.

47 min

Sli bomo v Prešnico, kjer so znani po živinoreji in sadjarstvu. Govorili bomo o izzivih kmetov in lovcev zaradi izjemnega povečanja števila šakalov, predvsem na bistriškem. Šli boomo med kraške suhozide. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov. Obiskali bomo Vipavsko doloino, ki se ponaša z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani s pratnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Odpravili pa se bomo tudi v zamejski Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov ter v Oslavje, kjer je znani vinogradnik predstavil zanimivo novost.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

27. 4. 2025

O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja se pogovarjamo z mladim prevzemnikom kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri ZSPM. Partnerji projekta Precizno kmetijstvo in digitalizacija so raziskovali vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo. Predstavljamo laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike, ki deluje na Biotehniški fakulteti. Obiskali smo Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Dodajamo še rezultate projekta EIP, ki pojasnjujejo vpliv energetskih pogač na ohranjanje čebeljih družin v času pomanjkanja paše.

45 min

O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja se pogovarjamo z mladim prevzemnikom kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri ZSPM. Partnerji projekta Precizno kmetijstvo in digitalizacija so raziskovali vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo. Predstavljamo laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike, ki deluje na Biotehniški fakulteti. Obiskali smo Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Dodajamo še rezultate projekta EIP, ki pojasnjujejo vpliv energetskih pogač na ohranjanje čebeljih družin v času pomanjkanja paše.

Ljudje in zemlja

EIP projekt – pogača za čebele

27. 4. 2025

Z vprašanjem, kako čebelam priskrbeti primerno hrano, ki je zaradi klimatskih sprememb lahko primanjkuje, so iskali sodelujoči partnerji v projektu EIP, poimenovanem Beljakovinsko energetske pogače za čebele. Dvoletni projekt, ki ga bodo v kratkem zaključili, predstavljamo v naslednjih minutah.

9 min

Z vprašanjem, kako čebelam priskrbeti primerno hrano, ki je zaradi klimatskih sprememb lahko primanjkuje, so iskali sodelujoči partnerji v projektu EIP, poimenovanem Beljakovinsko energetske pogače za čebele. Dvoletni projekt, ki ga bodo v kratkem zaključili, predstavljamo v naslednjih minutah.

Ljudje in zemlja

Mladi prevzemniki kmetij: Kdo bo kmetoval?

27. 4. 2025

Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. Zanimanje mladih za kmetovanje tudi pri nas znatno upada. Slovenske kmetije trenutno vodi le 3 odstotke in pol mlajših od 35 let, povprečna starost slovenskega kmeta je 63 let. O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja v pogovoru z mladimi.

23 min

Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. Zanimanje mladih za kmetovanje tudi pri nas znatno upada. Slovenske kmetije trenutno vodi le 3 odstotke in pol mlajših od 35 let, povprečna starost slovenskega kmeta je 63 let. O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja v pogovoru z mladimi.

Ljudje in zemlja

EIP projekt – Precizno kmetijstvo

27. 4. 2025

Partnerji v projektu EIP, ki so ga poimenovali Precizno kmetijstvo in digitalizacija, v mesecu maju zaključujejo dvoletno raziskovalno delo. Proučevali so vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo poljščin in zelenjave. Glavne poudarke projekta so nam predstavili na kmetiji Meolic v Malih Bakovcih.

8 min

Partnerji v projektu EIP, ki so ga poimenovali Precizno kmetijstvo in digitalizacija, v mesecu maju zaključujejo dvoletno raziskovalno delo. Proučevali so vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo poljščin in zelenjave. Glavne poudarke projekta so nam predstavili na kmetiji Meolic v Malih Bakovcih.

Ljudje in zemlja

Irena Ule – predsednica Zveze kmetic Slovenije

27. 4. 2025

Irena Ule je dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije. Tudi sama kmetuje in z možem počasi predajata posestvo otrokoma, sinu in hčerki, ki sta si že ustvarila družini. Prav Irena Ule je predlagala izbor kmetice leta, kjer že tradicionalno vsako leto razglasijo kmetico z izjemnimi lastnostmi. Irena Ule je tudi sama ženska z izrazito delovno etiko in organizacijskimi sposobnostmi. Obiskali smo jo na njenem domu v zaselku Podlipovica v bližini Izlak.

14 min

Irena Ule je dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije. Tudi sama kmetuje in z možem počasi predajata posestvo otrokoma, sinu in hčerki, ki sta si že ustvarila družini. Prav Irena Ule je predlagala izbor kmetice leta, kjer že tradicionalno vsako leto razglasijo kmetico z izjemnimi lastnostmi. Irena Ule je tudi sama ženska z izrazito delovno etiko in organizacijskimi sposobnostmi. Obiskali smo jo na njenem domu v zaselku Podlipovica v bližini Izlak.

Ljudje in zemlja

Mladi prevzemniki kmetij: Za mlade kmete 13 milijonov evrov

27. 4. 2025

Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. V tem tednu je kmetijsko ministrstvo objavilo Javni razpis za dodelitev zagonske pomoči mladim kmetom v skupni vrednosti 13 milijonov evrov. Več o izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja z mladim prevzemnikom družinske kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri Zvezi slovenske podeželske mladine.

4 min

Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. V tem tednu je kmetijsko ministrstvo objavilo Javni razpis za dodelitev zagonske pomoči mladim kmetom v skupni vrednosti 13 milijonov evrov. Več o izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja z mladim prevzemnikom družinske kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri Zvezi slovenske podeželske mladine.

Ljudje in zemlja

Biotehniška fakulteta - Inštitut za mleko in probiotike

27. 4. 2025

Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na Rodici pri Domžalah, že vrsto let deluje laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike. Gre za osrednjo slovensko ustanovo za raziskovalno, pedagoško in strokovno dejavnost na področju mlekarstva in probiotikov.

4 min

Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na Rodici pri Domžalah, že vrsto let deluje laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike. Gre za osrednjo slovensko ustanovo za raziskovalno, pedagoško in strokovno dejavnost na področju mlekarstva in probiotikov.

Ljudje in zemlja

Ljudje in zemlja

20. 4. 2025

Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.

43 min

Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.

Ljudje in zemlja

Velika noč na Krasu

11. 4. 2025

Še teden dni je do velike noči. Na praznik se je potrebno skrbno pripraviti, očistiti hišo, speči kruh in pecivo, pobarvati pirhe. Kako se velikonočni običaji ohranjajo na Krasu, so nam pokazali člani in članice Kulturnega društva Šopek skozi pesem, ples, govorico in značilno kraško praznično nošo.

6 min

Še teden dni je do velike noči. Na praznik se je potrebno skrbno pripraviti, očistiti hišo, speči kruh in pecivo, pobarvati pirhe. Kako se velikonočni običaji ohranjajo na Krasu, so nam pokazali člani in članice Kulturnega društva Šopek skozi pesem, ples, govorico in značilno kraško praznično nošo.

Ljudje in zemlja

Festival olja in vina Šempas 2025

11. 4. 2025

V Šempasu so pripravili že 19-ti Festival oljčnega olja in vin. Tokrat je šlo prvič za uradno mednarodno tekmovanje oljčnih olj, a o tem malce kasneje. Kot vselej, je bil tudi tokrat kulturni dom skorajda pretesen za številne oljkarje in vinogradnike ter obiskovalce.

7 min

V Šempasu so pripravili že 19-ti Festival oljčnega olja in vin. Tokrat je šlo prvič za uradno mednarodno tekmovanje oljčnih olj, a o tem malce kasneje. Kot vselej, je bil tudi tokrat kulturni dom skorajda pretesen za številne oljkarje in vinogradnike ter obiskovalce.

Ljudje in zemlja

Kmetijska zadruga Tolmin

11. 4. 2025

Kmetijska zadruga Tolmin združuje več kot 200 kmetov. Njeni začetki segajo v leto 1992. In če so sprva le odkupovali mleko in živino, je dejavnost hitro prerasla v trgovino. V zadrugo so danes vključeni kmetje iz štirih posoških občin. Pogovarjali smo se s kmetom, ki navkljub težavam, ki pestijo kmetijstvo, namerava svojo čredo krav še povečati.

7 min

Kmetijska zadruga Tolmin združuje več kot 200 kmetov. Njeni začetki segajo v leto 1992. In če so sprva le odkupovali mleko in živino, je dejavnost hitro prerasla v trgovino. V zadrugo so danes vključeni kmetje iz štirih posoških občin. Pogovarjali smo se s kmetom, ki navkljub težavam, ki pestijo kmetijstvo, namerava svojo čredo krav še povečati.

Ljudje in zemlja

Krčenje gozdov

11. 4. 2025

V naslednjih minutah pa o izzivih, s katerimi se soočajo kmetje, ki bi radi imeli ponovno njivo ali pašnik tam, kjer je nekoč bil, a ga je zarasla robida in drevje. Govorimo torej o krčenju gozdov za potrebe kmetijstva. Oljkar Iztok Obad iz Dekanov, ki ima svoj dva hektarja velik nasad pod Škofijami, je še pravočasno uspel skrčiti gozd in posaditi oljke. Če bi čakal še leto ali dve, mu to ne bi uspelo.

4 min

V naslednjih minutah pa o izzivih, s katerimi se soočajo kmetje, ki bi radi imeli ponovno njivo ali pašnik tam, kjer je nekoč bil, a ga je zarasla robida in drevje. Govorimo torej o krčenju gozdov za potrebe kmetijstva. Oljkar Iztok Obad iz Dekanov, ki ima svoj dva hektarja velik nasad pod Škofijami, je še pravočasno uspel skrčiti gozd in posaditi oljke. Če bi čakal še leto ali dve, mu to ne bi uspelo.

Ljudje in zemlja

Mladi degustatorji oljčnega olja

11. 4. 2025

Na kmetijskem sejmu v Kopru, so prvič svečano podelili tudi priznanja mladim degustatorjem oljčnih olj. Društvo oljkarjev Slovenske Istre, je pripravilo prvo delavnico za mlade degustatorje. Več tednov so se mladi od 8 do 15 let srečevali na Belvederju nad Izolo, okušali različna olja in se poglabljali v njihove lastnosti in okuse. Graditi je treba na mladih, pravi stroka.

4 min

Na kmetijskem sejmu v Kopru, so prvič svečano podelili tudi priznanja mladim degustatorjem oljčnih olj. Društvo oljkarjev Slovenske Istre, je pripravilo prvo delavnico za mlade degustatorje. Več tednov so se mladi od 8 do 15 let srečevali na Belvederju nad Izolo, okušali različna olja in se poglabljali v njihove lastnosti in okuse. Graditi je treba na mladih, pravi stroka.


Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine