Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Gre za izobraževalno-svetovalno oddajo, ki obravnava domala vse vidike kmetijstva v najširšem pomenu besede. Prvenstveno se ukvarja z neposrednimi deležniki (proizvajalci v posamezni kmetijski panogi) in njihovimi izkušnjami, problemi in praktičnimi rešitvami, vsebino pa nadgrajuje s strokovnjaki in drugimi deležniki, ki lahko kakorkoli vplivajo na razvoj te gospodarske panoge. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah.
V tej reportaži pa boste videli, da znamo novinarji poleg mikrofonov v rokah držati tudi kuhalnice, nože, posodo in še kaj. Pred uradno otvoritvijo so nas v Vinakopru povabili, da preizkusimo nov prostor ustvarjalnosti, kulinarike in povezovanja - gastro lab KeBon. Pod streho kleti Vinakoper, je nastalo sodobno stičišče za učenje, raziskovanje in doživljanje istrske kulinarične dediščine. Prišli smo novinarji iz različnih medijev z vseh koncev Slovenije.
V tej reportaži pa boste videli, da znamo novinarji poleg mikrofonov v rokah držati tudi kuhalnice, nože, posodo in še kaj. Pred uradno otvoritvijo so nas v Vinakopru povabili, da preizkusimo nov prostor ustvarjalnosti, kulinarike in povezovanja - gastro lab KeBon. Pod streho kleti Vinakoper, je nastalo sodobno stičišče za učenje, raziskovanje in doživljanje istrske kulinarične dediščine. Prišli smo novinarji iz različnih medijev z vseh koncev Slovenije.
Pretekla zima je bila za čebelarje vse prej kot enostavna. Mnogi so se soočili z izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. Premalo poletne paše, številne bolezni in zajedalci, ki napadejo čebele, so v zadnjem času glavni razlog, da je čebelarstvo postalo zelo zahtevna dejavnost.
Pretekla zima je bila za čebelarje vse prej kot enostavna. Mnogi so se soočili z izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. Premalo poletne paše, številne bolezni in zajedalci, ki napadejo čebele, so v zadnjem času glavni razlog, da je čebelarstvo postalo zelo zahtevna dejavnost.
Na turistični kmetiji Pri Kafolu v Prapetnem blizu Tolmina, so se 5. maja zvečer rodili, kar trije telički, dva samčka in ena samička, kar je izjemna redkost. Na Primorskem ne pomnijo trojčkov. To se zgodi v enem primeru na 100.000 telitev. Obiskali smo jih le dva dni zatem, ko so bili z mamo, 6-letno kravo pasme angus, še vsi malce utrujeni.
Na turistični kmetiji Pri Kafolu v Prapetnem blizu Tolmina, so se 5. maja zvečer rodili, kar trije telički, dva samčka in ena samička, kar je izjemna redkost. Na Primorskem ne pomnijo trojčkov. To se zgodi v enem primeru na 100.000 telitev. Obiskali smo jih le dva dni zatem, ko so bili z mamo, 6-letno kravo pasme angus, še vsi malce utrujeni.
V Marezigah pri Kopru smo se udeležili predstavitve pilotnega nasada lokalnih genskih virov oljk. Ohranjanje tovrstnih sort je naša naravna in kulturna dediščina ter dodana vrednost v okviru turizma. V Marezigah je obenem potekala tudi delavnica o lokalnih sortah oljk.
V Marezigah pri Kopru smo se udeležili predstavitve pilotnega nasada lokalnih genskih virov oljk. Ohranjanje tovrstnih sort je naša naravna in kulturna dediščina ter dodana vrednost v okviru turizma. V Marezigah je obenem potekala tudi delavnica o lokalnih sortah oljk.
V kleti Vinakoper obnavljajo vinograde - letos so jih obnovili kar 15 hektarjev - in tehnološki park. Edini pri nas imajo troredno škropilnico, ki jo postavijo na obiralni stroj. V Marezigah so predstavili pilotni nasad lokalnih genskih virov oljk, obenem pa je tam potekala tudi posvet o lokalnih sortah oljk. Govorili bomo o izzivih, ki jih imajo čebelarji zaradi neugodnih razmer minulo zimo. Mnogi so se soočili s izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. V kraškem Križu so obnovili ploščad sredi vasi na Placu pri Štjernah, in prostoru vdahnili prav posebno vsebino. 17 dosedanjih kraljic terana je skupaj z domačini posadilo trte za nov Latnik kraljic terana. V kontovelskem bregu na Tržaškem izvajajo pomembna infrastrukturna dela, ki bodo lastnikom na tej odlični legi omogočili dostop do svojih vinogradov in oljčnikov s primerno mehanizacijo in torej lažje obdelovanje. Oddelek za prehrano, okolje in živali, videmske Univerze je pred nekaj dnevi objavil povabilo kmetovalcem in vrtičkarjem, da bi sodelovali pri projektu, ki je usmerjen v obnovo semenskega in genetskega fonda ajde. Za konec pa boste videli, da znamo novinarji poleg mikrofonov v rokah držati tudi kuhalnice, nože, posodo in še kaj.
V kleti Vinakoper obnavljajo vinograde - letos so jih obnovili kar 15 hektarjev - in tehnološki park. Edini pri nas imajo troredno škropilnico, ki jo postavijo na obiralni stroj. V Marezigah so predstavili pilotni nasad lokalnih genskih virov oljk, obenem pa je tam potekala tudi posvet o lokalnih sortah oljk. Govorili bomo o izzivih, ki jih imajo čebelarji zaradi neugodnih razmer minulo zimo. Mnogi so se soočili s izgubami čebeljih družin, saj so bile čebele v slabi kondiciji. V kraškem Križu so obnovili ploščad sredi vasi na Placu pri Štjernah, in prostoru vdahnili prav posebno vsebino. 17 dosedanjih kraljic terana je skupaj z domačini posadilo trte za nov Latnik kraljic terana. V kontovelskem bregu na Tržaškem izvajajo pomembna infrastrukturna dela, ki bodo lastnikom na tej odlični legi omogočili dostop do svojih vinogradov in oljčnikov s primerno mehanizacijo in torej lažje obdelovanje. Oddelek za prehrano, okolje in živali, videmske Univerze je pred nekaj dnevi objavil povabilo kmetovalcem in vrtičkarjem, da bi sodelovali pri projektu, ki je usmerjen v obnovo semenskega in genetskega fonda ajde. Za konec pa boste videli, da znamo novinarji poleg mikrofonov v rokah držati tudi kuhalnice, nože, posodo in še kaj.
Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.
Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.
V letošnjem letu si na MKGP prizadevajo širšo javnost podrobneje seznaniti o pomenu Mreže računovodskih podatkov s kmetij - FADN, ki jo želijo v prihodnje nadgraditi še z Mrežo za podatke o trajnosti kmetij-FSDN. Na terenu smo poiskali dve kmetiji, kjer so nam pojasnili, zakaj so zanje podatki uporabni in kaj jih pri zbiranju moti.
V letošnjem letu si na MKGP prizadevajo širšo javnost podrobneje seznaniti o pomenu Mreže računovodskih podatkov s kmetij - FADN, ki jo želijo v prihodnje nadgraditi še z Mrežo za podatke o trajnosti kmetij-FSDN. Na terenu smo poiskali dve kmetiji, kjer so nam pojasnili, zakaj so zanje podatki uporabni in kaj jih pri zbiranju moti.
Rjava pasma je tradicionalno najbolj zastopana na Severnoprimorskem, Dolenjskem in Štajerskem. Značilna je predvsem za hribovit svet, v mlečni reji pa je cenjena predvsem tam, kjer mleko tudi doma predelujejo v mlečne izdelke. Značilnost goveda rjave pasme je njena dolgoživost i n prilagodljivost, kljub temu se je število govedi te pasme na Slovenskem v zadnjih 15 letih skoraj prepolovilo in znaša le še okoli 22 000 živali.
Rjava pasma je tradicionalno najbolj zastopana na Severnoprimorskem, Dolenjskem in Štajerskem. Značilna je predvsem za hribovit svet, v mlečni reji pa je cenjena predvsem tam, kjer mleko tudi doma predelujejo v mlečne izdelke. Značilnost goveda rjave pasme je njena dolgoživost i n prilagodljivost, kljub temu se je število govedi te pasme na Slovenskem v zadnjih 15 letih skoraj prepolovilo in znaša le še okoli 22 000 živali.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je 12. maja s slavnostno prireditvijo obeležila 25-letnico delovanja. V četrt stoletja je zbornica opravila pomembno delo pri prenosu znanja v prakso, pri izvedbi ukrepov skupne kmetijske politike ter zastopanju interesov kmetijstva, gozdarstva, ribištva in razvoja podeželja.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je 12. maja s slavnostno prireditvijo obeležila 25-letnico delovanja. V četrt stoletja je zbornica opravila pomembno delo pri prenosu znanja v prakso, pri izvedbi ukrepov skupne kmetijske politike ter zastopanju interesov kmetijstva, gozdarstva, ribištva in razvoja podeželja.
Na obisku smo na ekološki kmetiji Ob potoku, kjer lastnik ni samo kmet, temveč tudi ekološki svetovalec.
Na obisku smo na ekološki kmetiji Ob potoku, kjer lastnik ni samo kmet, temveč tudi ekološki svetovalec.
O družbenih vidikih kmetovanja, poklicnih tveganjih in položaju kmeta v slovenski družbi so v središču Ljubljane na izobraževalnem dogodku razpravljali raziskovalci s predstavniki mladih kmetov in drugimi. Predstavili so rezultate projektov, ki so jih izvedli in povabili kmetice ter kmete k sodelovanju v projektih, ki jih trenutno izvajajo.
O družbenih vidikih kmetovanja, poklicnih tveganjih in položaju kmeta v slovenski družbi so v središču Ljubljane na izobraževalnem dogodku razpravljali raziskovalci s predstavniki mladih kmetov in drugimi. Predstavili so rezultate projektov, ki so jih izvedli in povabili kmetice ter kmete k sodelovanju v projektih, ki jih trenutno izvajajo.
Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.
Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.
Vse več kmetij svojo dejavnost usmerja v turizem. V občini Trebnje smo obiskali domačijo Vesel, kjer nudijo nočitve in izvajajo programe za družine in zaključene družbe pa tudi vrtce in šole.
Vse več kmetij svojo dejavnost usmerja v turizem. V občini Trebnje smo obiskali domačijo Vesel, kjer nudijo nočitve in izvajajo programe za družine in zaključene družbe pa tudi vrtce in šole.
Prihodnji konec tedna bodo na Ptuju pripravili že 36. Festival dobrote slovenskih kmetij. Preverili smo, koliko vzorcev prehranskih izdelkov so letos ocenile strokovne komisije ter kako bodo potekale zaključne prireditve. Obiskali smo tudi Petro Ješovnik v Cogetincih, ki izdeluje tradicionalne domače testenine in njihovo kakovost redno preverja na ocenjevanjih na Ptuju.
Prihodnji konec tedna bodo na Ptuju pripravili že 36. Festival dobrote slovenskih kmetij. Preverili smo, koliko vzorcev prehranskih izdelkov so letos ocenile strokovne komisije ter kako bodo potekale zaključne prireditve. Obiskali smo tudi Petro Ješovnik v Cogetincih, ki izdeluje tradicionalne domače testenine in njihovo kakovost redno preverja na ocenjevanjih na Ptuju.
V Sloveniji smo v preteklem letu zavrgli skoraj 80 kg hrane na prebivalca. Kljub sprejeti nacionalni Strategiji za manj izgub hrane, ki pod delovnim naslovom "Spoštujmo hrano - spoštujmo planet" že nekaj let opredeljuje načine za zmanjšanje odpadne hrane, se količine zavržene hrane povečujejo.
V Sloveniji smo v preteklem letu zavrgli skoraj 80 kg hrane na prebivalca. Kljub sprejeti nacionalni Strategiji za manj izgub hrane, ki pod delovnim naslovom "Spoštujmo hrano - spoštujmo planet" že nekaj let opredeljuje načine za zmanjšanje odpadne hrane, se količine zavržene hrane povečujejo.
Ljubljanske mlekarne imajo enega izmed svojih obratov tudi v Mariboru. V njem se osredotočajo na proizvodnjo svežih sirov. Njihov glavni produkt je nepasirana skuta, ob tem pa izdelujejo še mocarelo in sir za žar.
Ljubljanske mlekarne imajo enega izmed svojih obratov tudi v Mariboru. V njem se osredotočajo na proizvodnjo svežih sirov. Njihov glavni produkt je nepasirana skuta, ob tem pa izdelujejo še mocarelo in sir za žar.
V sklopu programa Kohezija za vse pripravljamo niz različnih reportaž in oddaj, kjer so v ospredju zgodbe lokalnih skupnosti. Tokrat smo obiskali Biotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer s partnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Na enem mestu tako združujejo pridelavo rib in rastlinskih vrst v neprekinjenem ciklu. Bili pa smo tudi v Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov.
V sklopu programa Kohezija za vse pripravljamo niz različnih reportaž in oddaj, kjer so v ospredju zgodbe lokalnih skupnosti. Tokrat smo obiskali Biotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer s partnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Na enem mestu tako združujejo pridelavo rib in rastlinskih vrst v neprekinjenem ciklu. Bili pa smo tudi v Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov.
Mlinarstvo spada med najstaješe obrti, primitivne mline so poznali že v prazgodovini, njihov razvoj pa pripisujemo Rimljanom, ki so to obrt prinesli iz Male Azije. Z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva se ponaša tudi Vipavska dolina. Prvi pisni viri o tej dejavnosti segajo v 15. stoletje; izročilo pravi, da je bil tam, kjer je bil potok, zagotovo tudi mlin. Spomine in zgodbe o njih obujajo raziskovalci in ljubiteljski zbiratelji, s katerimi se je srečal Sandi Škvarč.
Mlinarstvo spada med najstaješe obrti, primitivne mline so poznali že v prazgodovini, njihov razvoj pa pripisujemo Rimljanom, ki so to obrt prinesli iz Male Azije. Z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva se ponaša tudi Vipavska dolina. Prvi pisni viri o tej dejavnosti segajo v 15. stoletje; izročilo pravi, da je bil tam, kjer je bil potok, zagotovo tudi mlin. Spomine in zgodbe o njih obujajo raziskovalci in ljubiteljski zbiratelji, s katerimi se je srečal Sandi Škvarč.
Suhi zidovi so prepoznaven element Krasa, zaradi opuščanja kmetijske obdelave in zaraščanja pa jih je velika večina v zelo slabem stanju. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov.
Suhi zidovi so prepoznaven element Krasa, zaradi opuščanja kmetijske obdelave in zaraščanja pa jih je velika večina v zelo slabem stanju. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov.
Obiskali smo Prešnico, kamor so nas povabili vaščani, da bi nam pokazali, s čim vse se ukvarjajo. Znani so namreč po živinoreji in sadjarstvu. Zelo dobro sodelujejo, na prvo mesto pa da postavljajo skupnost, ne posameznika. Pred slabim letom so ustanovili Agrarno skupnost, ki je ena največjih v državi. V Krajevni skupnosti živi okoli 250 ljudi.
Obiskali smo Prešnico, kamor so nas povabili vaščani, da bi nam pokazali, s čim vse se ukvarjajo. Znani so namreč po živinoreji in sadjarstvu. Zelo dobro sodelujejo, na prvo mesto pa da postavljajo skupnost, ne posameznika. Pred slabim letom so ustanovili Agrarno skupnost, ki je ena največjih v državi. V Krajevni skupnosti živi okoli 250 ljudi.
Sindikat kmetov Slovenije, je v vasi Brce na bistriškem sklical okroglo mizo o napadih šakalov in volkov na rejno živino. Predvsem šakali vse bolj redčijo črede drobnice in govedi. Letos so postali še posebej napadalni. Na bistriškem skorajda ne mine dan, da ne bi kmetje v čredi našli zaklano žival.
Sindikat kmetov Slovenije, je v vasi Brce na bistriškem sklical okroglo mizo o napadih šakalov in volkov na rejno živino. Predvsem šakali vse bolj redčijo črede drobnice in govedi. Letos so postali še posebej napadalni. Na bistriškem skorajda ne mine dan, da ne bi kmetje v čredi našli zaklano žival.
Sli bomo v Prešnico, kjer so znani po živinoreji in sadjarstvu. Govorili bomo o izzivih kmetov in lovcev zaradi izjemnega povečanja števila šakalov, predvsem na bistriškem. Šli boomo med kraške suhozide. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov. Obiskali bomo Vipavsko doloino, ki se ponaša z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani s pratnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Odpravili pa se bomo tudi v zamejski Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov ter v Oslavje, kjer je znani vinogradnik predstavil zanimivo novost.
Sli bomo v Prešnico, kjer so znani po živinoreji in sadjarstvu. Govorili bomo o izzivih kmetov in lovcev zaradi izjemnega povečanja števila šakalov, predvsem na bistriškem. Šli boomo med kraške suhozide. Pred desetletjem je vzniknilo partnerstvo kraške suhozidne gradnje, ki skozi teorijo in prakso ozavešča o pomenu ohranitve suhih zidov. Obiskali bomo Vipavsko doloino, ki se ponaša z bogato dediščino mlinarstva in pekarstva. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani s pratnerji razvijajo različne sisteme akvaponike s pomočjo rib. Odpravili pa se bomo tudi v zamejski Saležu, kjer je potekala delavnica o fitosanitarnem varstvu vinogradov ter v Oslavje, kjer je znani vinogradnik predstavil zanimivo novost.
O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja se pogovarjamo z mladim prevzemnikom kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri ZSPM. Partnerji projekta Precizno kmetijstvo in digitalizacija so raziskovali vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo. Predstavljamo laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike, ki deluje na Biotehniški fakulteti. Obiskali smo Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Dodajamo še rezultate projekta EIP, ki pojasnjujejo vpliv energetskih pogač na ohranjanje čebeljih družin v času pomanjkanja paše.
O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja se pogovarjamo z mladim prevzemnikom kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri ZSPM. Partnerji projekta Precizno kmetijstvo in digitalizacija so raziskovali vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo. Predstavljamo laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike, ki deluje na Biotehniški fakulteti. Obiskali smo Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Dodajamo še rezultate projekta EIP, ki pojasnjujejo vpliv energetskih pogač na ohranjanje čebeljih družin v času pomanjkanja paše.
Irena Ule je dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije. Tudi sama kmetuje in z možem počasi predajata posestvo otrokoma, sinu in hčerki, ki sta si že ustvarila družini. Prav Irena Ule je predlagala izbor kmetice leta, kjer že tradicionalno vsako leto razglasijo kmetico z izjemnimi lastnostmi. Irena Ule je tudi sama ženska z izrazito delovno etiko in organizacijskimi sposobnostmi. Obiskali smo jo na njenem domu v zaselku Podlipovica v bližini Izlak.
Irena Ule je dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije. Tudi sama kmetuje in z možem počasi predajata posestvo otrokoma, sinu in hčerki, ki sta si že ustvarila družini. Prav Irena Ule je predlagala izbor kmetice leta, kjer že tradicionalno vsako leto razglasijo kmetico z izjemnimi lastnostmi. Irena Ule je tudi sama ženska z izrazito delovno etiko in organizacijskimi sposobnostmi. Obiskali smo jo na njenem domu v zaselku Podlipovica v bližini Izlak.
Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. Zanimanje mladih za kmetovanje tudi pri nas znatno upada. Slovenske kmetije trenutno vodi le 3 odstotke in pol mlajših od 35 let, povprečna starost slovenskega kmeta je 63 let. O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja v pogovoru z mladimi.
Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. Zanimanje mladih za kmetovanje tudi pri nas znatno upada. Slovenske kmetije trenutno vodi le 3 odstotke in pol mlajših od 35 let, povprečna starost slovenskega kmeta je 63 let. O izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja v pogovoru z mladimi.
Partnerji v projektu EIP, ki so ga poimenovali Precizno kmetijstvo in digitalizacija, v mesecu maju zaključujejo dvoletno raziskovalno delo. Proučevali so vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo poljščin in zelenjave. Glavne poudarke projekta so nam predstavili na kmetiji Meolic v Malih Bakovcih.
Partnerji v projektu EIP, ki so ga poimenovali Precizno kmetijstvo in digitalizacija, v mesecu maju zaključujejo dvoletno raziskovalno delo. Proučevali so vpliv preciznega kmetijstva na trajnostno pridelavo poljščin in zelenjave. Glavne poudarke projekta so nam predstavili na kmetiji Meolic v Malih Bakovcih.
Z vprašanjem, kako čebelam priskrbeti primerno hrano, ki je zaradi klimatskih sprememb lahko primanjkuje, so iskali sodelujoči partnerji v projektu EIP, poimenovanem Beljakovinsko energetske pogače za čebele. Dvoletni projekt, ki ga bodo v kratkem zaključili, predstavljamo v naslednjih minutah.
Z vprašanjem, kako čebelam priskrbeti primerno hrano, ki je zaradi klimatskih sprememb lahko primanjkuje, so iskali sodelujoči partnerji v projektu EIP, poimenovanem Beljakovinsko energetske pogače za čebele. Dvoletni projekt, ki ga bodo v kratkem zaključili, predstavljamo v naslednjih minutah.
Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na Rodici pri Domžalah, že vrsto let deluje laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike. Gre za osrednjo slovensko ustanovo za raziskovalno, pedagoško in strokovno dejavnost na področju mlekarstva in probiotikov.
Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na Rodici pri Domžalah, že vrsto let deluje laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike. Gre za osrednjo slovensko ustanovo za raziskovalno, pedagoško in strokovno dejavnost na področju mlekarstva in probiotikov.
Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. V tem tednu je kmetijsko ministrstvo objavilo Javni razpis za dodelitev zagonske pomoči mladim kmetom v skupni vrednosti 13 milijonov evrov. Več o izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja z mladim prevzemnikom družinske kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri Zvezi slovenske podeželske mladine.
Kako pritegniti mlade za življenje in delo na podeželju je ključno vprašanje evropskega kmetijstva. V tem tednu je kmetijsko ministrstvo objavilo Javni razpis za dodelitev zagonske pomoči mladim kmetom v skupni vrednosti 13 milijonov evrov. Več o izzivih in priložnostih sodobnega kmetovanja z mladim prevzemnikom družinske kmetije Podlesnik in vodjo področja za mlade kmete pri Zvezi slovenske podeželske mladine.
Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.
Naša ekipa je obiskala Biotehniški center Ljubljana. Bili smo tudi na devetem srečanju mladih prevzemnikov kmetij. Predstavljamo projekt, ki so ga poimenovali Počutje na kmetiji. S projektom opozarjajo na težave v duševnem zdravju in na pomoč prilagojeno kmečkemu prebivalstvu. Na natečaju za Naj hlev je v kategoriji spletnega glasovanja slavila kmetija Rabič iz Slovenske Bistrice. Predstavljamo znanstveno raziskavo s katero so dokazali bioinsekticidno delovanje proteinov iz gob na koloradskega hrošča.
Še teden dni je do velike noči. Na praznik se je potrebno skrbno pripraviti, očistiti hišo, speči kruh in pecivo, pobarvati pirhe. Kako se velikonočni običaji ohranjajo na Krasu, so nam pokazali člani in članice Kulturnega društva Šopek skozi pesem, ples, govorico in značilno kraško praznično nošo.
Še teden dni je do velike noči. Na praznik se je potrebno skrbno pripraviti, očistiti hišo, speči kruh in pecivo, pobarvati pirhe. Kako se velikonočni običaji ohranjajo na Krasu, so nam pokazali člani in članice Kulturnega društva Šopek skozi pesem, ples, govorico in značilno kraško praznično nošo.
V Šempasu so pripravili že 19-ti Festival oljčnega olja in vin. Tokrat je šlo prvič za uradno mednarodno tekmovanje oljčnih olj, a o tem malce kasneje. Kot vselej, je bil tudi tokrat kulturni dom skorajda pretesen za številne oljkarje in vinogradnike ter obiskovalce.
V Šempasu so pripravili že 19-ti Festival oljčnega olja in vin. Tokrat je šlo prvič za uradno mednarodno tekmovanje oljčnih olj, a o tem malce kasneje. Kot vselej, je bil tudi tokrat kulturni dom skorajda pretesen za številne oljkarje in vinogradnike ter obiskovalce.
Kmetijska zadruga Tolmin združuje več kot 200 kmetov. Njeni začetki segajo v leto 1992. In če so sprva le odkupovali mleko in živino, je dejavnost hitro prerasla v trgovino. V zadrugo so danes vključeni kmetje iz štirih posoških občin. Pogovarjali smo se s kmetom, ki navkljub težavam, ki pestijo kmetijstvo, namerava svojo čredo krav še povečati.
Kmetijska zadruga Tolmin združuje več kot 200 kmetov. Njeni začetki segajo v leto 1992. In če so sprva le odkupovali mleko in živino, je dejavnost hitro prerasla v trgovino. V zadrugo so danes vključeni kmetje iz štirih posoških občin. Pogovarjali smo se s kmetom, ki navkljub težavam, ki pestijo kmetijstvo, namerava svojo čredo krav še povečati.
V naslednjih minutah pa o izzivih, s katerimi se soočajo kmetje, ki bi radi imeli ponovno njivo ali pašnik tam, kjer je nekoč bil, a ga je zarasla robida in drevje. Govorimo torej o krčenju gozdov za potrebe kmetijstva. Oljkar Iztok Obad iz Dekanov, ki ima svoj dva hektarja velik nasad pod Škofijami, je še pravočasno uspel skrčiti gozd in posaditi oljke. Če bi čakal še leto ali dve, mu to ne bi uspelo.
V naslednjih minutah pa o izzivih, s katerimi se soočajo kmetje, ki bi radi imeli ponovno njivo ali pašnik tam, kjer je nekoč bil, a ga je zarasla robida in drevje. Govorimo torej o krčenju gozdov za potrebe kmetijstva. Oljkar Iztok Obad iz Dekanov, ki ima svoj dva hektarja velik nasad pod Škofijami, je še pravočasno uspel skrčiti gozd in posaditi oljke. Če bi čakal še leto ali dve, mu to ne bi uspelo.
Na kmetijskem sejmu v Kopru, so prvič svečano podelili tudi priznanja mladim degustatorjem oljčnih olj. Društvo oljkarjev Slovenske Istre, je pripravilo prvo delavnico za mlade degustatorje. Več tednov so se mladi od 8 do 15 let srečevali na Belvederju nad Izolo, okušali različna olja in se poglabljali v njihove lastnosti in okuse. Graditi je treba na mladih, pravi stroka.
Na kmetijskem sejmu v Kopru, so prvič svečano podelili tudi priznanja mladim degustatorjem oljčnih olj. Društvo oljkarjev Slovenske Istre, je pripravilo prvo delavnico za mlade degustatorje. Več tednov so se mladi od 8 do 15 let srečevali na Belvederju nad Izolo, okušali različna olja in se poglabljali v njihove lastnosti in okuse. Graditi je treba na mladih, pravi stroka.
Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Poročamo z vseh koncev Primorske, odpravimo se tudi na Notranjsko in v zamejstvo. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in jim ni vseeno za našo kulturno krajino.
Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Poročamo z vseh koncev Primorske, odpravimo se tudi na Notranjsko in v zamejstvo. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in jim ni vseeno za našo kulturno krajino.
Prejšnji teden je veliko pozornosti vzbudila tiskovna konferenca nevladnih kmetijskih organizacij, ki so zavrnile pogovore o predlaganem zakonodajnem svežnju. Povzemamo glavne poudarke s tiskovne konference in odziv resorne ministrice. Na terenu smo preverili razvojno fazo ozimnih žit. Mrežo zbiranja knjigovodskih podatkov Evropska unija dopolnjuje z zbiranjem podatkov o socialnem stanju kmetij in njihovi trajnostni naravnanosti. Obiskali smo Oddelek za agronomijo na Biotehniški fakulteti, kjer mlade izobražujejo za poklice prihodnosti, povezane s pridelavo hrane.
Prejšnji teden je veliko pozornosti vzbudila tiskovna konferenca nevladnih kmetijskih organizacij, ki so zavrnile pogovore o predlaganem zakonodajnem svežnju. Povzemamo glavne poudarke s tiskovne konference in odziv resorne ministrice. Na terenu smo preverili razvojno fazo ozimnih žit. Mrežo zbiranja knjigovodskih podatkov Evropska unija dopolnjuje z zbiranjem podatkov o socialnem stanju kmetij in njihovi trajnostni naravnanosti. Obiskali smo Oddelek za agronomijo na Biotehniški fakulteti, kjer mlade izobražujejo za poklice prihodnosti, povezane s pridelavo hrane.
Gost Timotej Horvat, Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor. Voditeljica Tatjana Kren.
Gost Timotej Horvat, Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor. Voditeljica Tatjana Kren.
Gostja Biserka Donik Purgaj, Sadjarski center Maribor. Voditeljica Tatjana Kren.
Gostja Biserka Donik Purgaj, Sadjarski center Maribor. Voditeljica Tatjana Kren.
Minuli teden je precej pozornosti vzbudila tiskovna konferenca stanovskih kmečkih organizacij, na njej so združeno zavrnili dosedanje pogovore o zakonodajnem svežnju - gre za kar sedem zakonov s področja kmetijstva. Ministrstvo za kmetijstvo se je takoj zatem odzvalo z izjavo za javnost, v kateri so zavrnili očitke kot neprimerne. Poglejmo glavne poudarke s tiskovne konference in odziv ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateje Čalušić.
Minuli teden je precej pozornosti vzbudila tiskovna konferenca stanovskih kmečkih organizacij, na njej so združeno zavrnili dosedanje pogovore o zakonodajnem svežnju - gre za kar sedem zakonov s področja kmetijstva. Ministrstvo za kmetijstvo se je takoj zatem odzvalo z izjavo za javnost, v kateri so zavrnili očitke kot neprimerne. Poglejmo glavne poudarke s tiskovne konference in odziv ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateje Čalušić.
Evropska unija si v državah članicah prizadeva nadgraditi mrežo zbiranja knjigovodskih podatkov FADN, z vzpostavitvijo mreže FSDN. Slediti želijo namreč tudi podatkom o socialnem stanju kmetij in njihovi trajnostni naravnanosti. Poglejmo, zakaj bodo vse te podatke uporabljali in kako bodo v mrežo FSDN vključene slovenske kmetije.
Evropska unija si v državah članicah prizadeva nadgraditi mrežo zbiranja knjigovodskih podatkov FADN, z vzpostavitvijo mreže FSDN. Slediti želijo namreč tudi podatkom o socialnem stanju kmetij in njihovi trajnostni naravnanosti. Poglejmo, zakaj bodo vse te podatke uporabljali in kako bodo v mrežo FSDN vključene slovenske kmetije.
Domača oskrba s hrano je zelo pomembna za našo prehransko varnost, te pa ni brez kmetijstva. V Sloveniji zanimanje mladih za kmetovanje in za poklice v kmetijstvu iz leta v leto upada, v svetu pa poudarjajo, da so prav tovrstni poklici, poklici prihodnosti. Obiskali smo oddelek za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Domača oskrba s hrano je zelo pomembna za našo prehransko varnost, te pa ni brez kmetijstva. V Sloveniji zanimanje mladih za kmetovanje in za poklice v kmetijstvu iz leta v leto upada, v svetu pa poudarjajo, da so prav tovrstni poklici, poklici prihodnosti. Obiskali smo oddelek za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo posvet Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov. Naziv Naj hlev je v lanskem letu prejela tudi ekološka kmetija Žnideršič iz Brežic. V Centru biotehnike in turizma Grm smo obiskali razstavo govedi rjave pasme. V drugi polovici marca je stekla letošnja kampanja zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike. Prepelice so v naravi ptice roparice, ki jih lahko vzrejajo tudi za pridelavo jajc ali mesa.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo posvet Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov. Naziv Naj hlev je v lanskem letu prejela tudi ekološka kmetija Žnideršič iz Brežic. V Centru biotehnike in turizma Grm smo obiskali razstavo govedi rjave pasme. V drugi polovici marca je stekla letošnja kampanja zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike. Prepelice so v naravi ptice roparice, ki jih lahko vzrejajo tudi za pridelavo jajc ali mesa.
Naziv Naj hlev je v lanskem letu prejela tudi ekološka kmetija Žnideršič iz Brežic. Leta 2009 so zgradili enostaven, lesen hlev z malo hlevske opreme, ki omogoča živalim zdravo bivanje in dobro počutje.
Naziv Naj hlev je v lanskem letu prejela tudi ekološka kmetija Žnideršič iz Brežic. Leta 2009 so zgradili enostaven, lesen hlev z malo hlevske opreme, ki omogoča živalim zdravo bivanje in dobro počutje.
Gost Žan Voglar, Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor. Voditeljica Tatjana Kren.
Gost Žan Voglar, Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor. Voditeljica Tatjana Kren.
V Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto so izvedli razstavo govedi rjave pasme. Potekala je v okviru EIP projekta Optimizacija porabe energije pri reji govedi rjave pasme, s katerim želijo prispevati k ohranitvi reje govedi te pasme, izboljšanju ekonomike reje in povečanju prehranske varnosti.
V Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto so izvedli razstavo govedi rjave pasme. Potekala je v okviru EIP projekta Optimizacija porabe energije pri reji govedi rjave pasme, s katerim želijo prispevati k ohranitvi reje govedi te pasme, izboljšanju ekonomike reje in povečanju prehranske varnosti.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo posvet Prihodnost kmetijstva v luči novih izzivov. Na njem je direktor direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji predstavil Vizijo EU za kmetijstvo in hrano, ki bo imela pomemben vpliv na načrtovanje nacionalnih ukrepov kmetijske politike za programsko obdobje 2028-2034. Na posvetu so združili kmetijske organizacije, pridelovalce, stroko in širšo družbo.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo posvet Prihodnost kmetijstva v luči novih izzivov. Na njem je direktor direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji predstavil Vizijo EU za kmetijstvo in hrano, ki bo imela pomemben vpliv na načrtovanje nacionalnih ukrepov kmetijske politike za programsko obdobje 2028-2034. Na posvetu so združili kmetijske organizacije, pridelovalce, stroko in širšo družbo.
Prepelice so ptice roparice, ki spadajo v družino fazanov in poddružino jerebic. V naravi jih najdemo v Evropi, Aziji, Afriki, Avstraliji in na Novi Zelandiji. V Sloveniji v naravi živi poljska prepelica, za vzrejo pa so primerne japonske prepelice. Vzrejajo se za lahko za jajca ali meso. Potem ko so na Ministrstvu za kmetijstvo napovedali ukinitev obogatenih kletk oz. baterijsko rejo kokoši nesnic po letu 2029, ne smemo prezreti dejstva, da je baterijska reja prepelic še veliko manj prijazna živalim.
Prepelice so ptice roparice, ki spadajo v družino fazanov in poddružino jerebic. V naravi jih najdemo v Evropi, Aziji, Afriki, Avstraliji in na Novi Zelandiji. V Sloveniji v naravi živi poljska prepelica, za vzrejo pa so primerne japonske prepelice. Vzrejajo se za lahko za jajca ali meso. Potem ko so na Ministrstvu za kmetijstvo napovedali ukinitev obogatenih kletk oz. baterijsko rejo kokoši nesnic po letu 2029, ne smemo prezreti dejstva, da je baterijska reja prepelic še veliko manj prijazna živalim.
Portorož je gostil že 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, na katerem je 60 vinogradnikov iz slovenske in hrvaške Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline in Italije ponujalo več kot 150 malvazij. V sklopu festivala je potekala zanimiva okrogla miza o izzivih vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije. Na Primorskem glede promocije svojega vinskega okolja prednjačijo Brda.
Portorož je gostil že 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, na katerem je 60 vinogradnikov iz slovenske in hrvaške Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline in Italije ponujalo več kot 150 malvazij. V sklopu festivala je potekala zanimiva okrogla miza o izzivih vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije. Na Primorskem glede promocije svojega vinskega okolja prednjačijo Brda.