Programi

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno
00:00
00:00
Trajanje 240 min

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
04:00
Trajanje 65 min
05:05
05:05
Trajanje 55 min

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

06:00
06:00
Trajanje 60 min

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

07:00
07:00
Trajanje 25 min

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

07:25
07:25
Trajanje 5 min
07:30
07:30
Trajanje 30 min

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

08:00
08:00
Trajanje 4 min

Pokojni ameriški pesnik Robert Bly je objavil več kot 20 avtorskih in prevodnih knjig poezije. V domovini velja za enega izmed ključnih avtorjev, ki so pripomogli k uveljavitvi in priljubljenosti pesmi v prozi kot posebne literarne zvrsti. Avtorjeve pesmi v prozi so v svojem jedru poetične bivanjske refleksije, in čeprav izhaja iz nazornih vizualnih podob, pogosto vzetih iz sveta narave, kaže pomen njegove poezije iskati globlje, prej kot na dobesedni na abstrahirani pomenski ravni. Prevajalka: Tina Kozin; interpret: Klemen Janežič; produkcija 2017.

08:04
08:04
Trajanje 116 min

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
10:00
Trajanje 5 min
10:05

Po zlomu nacizma je za nemški kulturni prostor prišel nov začetek, porojen na pogorišču prejšnje dobe. Eden izmed imperativov pri iskanju predstavnikov nove narodove elite je bila popolna neokuženost z nacistično ali cesarsko, prusko junkersko miselnostjo. Karl Amadeus Hartmann je sodil v tisti odstotek ljudi, ki vzvode oblasti izkoristijo v skupno dobro in jih ne zlorabijo za osebno korist. Z vzpostavitvijo primernega okolja za sodobno, napredno in angažirano glasbeno ustvarjanje je prispeval izjemno pomemben ustvarjalni pečat, predvsem na področju postromantične simfonične glasbe.

10:55
10:55
Trajanje 5 min
11:00
11:00
Trajanje 5 min
11:05
11:05
Trajanje 55 min

Tenorist Martin Sušnik je študij petja z odliko končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je član opernega ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, kjer je poustvaril vrsto nosilnih tenorskih vlog. Posveča se tudi petju oratorijev, maš in samospevov. Pred tremi leti je za koncertni cikel Glasbene matice Ljubljana s pianistom Vladimirjem Mlinarićem pripravil večer samospevov, ki ga je ob 110. obletnici rojstva Antona Dermote namenil glasbi slovenskih skladateljev 19. in 20. stoletja.

12:00
12:00
Trajanje 5 min
12:05

Na sporedu skladateljev Koncert za flavto in orkester v d – molu, Koncert za čembalo in godalni ansambel ter Rondo za čembalo v c - molu (verzija za klavir).

13:00
13:00
Trajanje 5 min
13:05

Te dni veliko prahu dvigujejo razprave ZA graditev nove jedrske elektrarne, ki bi zagotovila nove preprotrebne megavate električne energije, in PROTI njej. Njena poraba je v nenehnem porastu in širitev uporabe električnih avtomobilov jo bo še drastično povečala. Toda, vemo, kako smo Slovenci dobili elektriko? Pisalo se je leto 1884, ko je na naših tleh zasvetila prva žarnica. Kmalu so z elektiko poganjali prve stroje v tovarnah in delavnicah. Nastajale so manjše tovarniške elektrarne, kjer so generatorje gnali s paro, vodo ali motorji z notranjim zgorevanjem. Pozneje so začeli elektriko proizvajati za javne potrebe in postopno graditi električno omrežje. Elektrika je v slabem stoletju in pol naredila razvoj neslutenih možnosti (ponovitev).

13:50
13:50
Trajanje 10 min
14:00
14:00
Trajanje 5 min
14:05

Režiserka Tjaša Črnigoj je z ekipo igralk in drugih gledaliških umetnic ustvarila niz petih predavanj-performansov z naslovom Spolna vzgoja II, ki z različnih zornih kotov in skozi raznolike uprizoritvene prakse osvetljujejo pravico do seksualnega užitka kot temeljno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Izjemen uspeh tega gledališkega dela, ki temelji na osebnih zgodbah in pogovorih s strokovnjaki z različnih področij, odražajo ne zgolj mnenja in zadovoljstvo gledalk in gledalcev temveč tudi nagrade občinstva in kritiške javnosti na letošnjih festivalih doma in v tujini. Pred mikrofonom zato tokrat gostimo Tjašo Črnigoj. Vabimo vas k poslušanju!

14:35
14:35
Trajanje 25 min

Glasbena medigra.

15:00
15:00
Trajanje 30 min

Orkester je odlikoval nenavadno močan zvok, kritiki so ga poimenovali The Wall of Sound, torej Stena zvoka.

15:30
15:30
Trajanje 35 min

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
16:05
Trajanje 25 min

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

16:30

Dunajski simfonični orkester je svojo letošnjo sezono v dunajskem Konzerthausu odprl 19. septembra pod taktirko svojega novega šefa dirigenta Petra Popelke z živahnim Koncertom za orkester Béle Bartóka. Solistka v epskem prvem klavirskem koncertu Petra Iljiča Čajkovskega z veličastnim uvodom je bila legendarna pianistka Ana Vinicka.

18:00

Ali ste vedeli, da je bil prvi slovenski dialog v ameriškem filmu posnet za celovečerni film Naboj za Joeja iz leta 1954? V ljubezenskem prizoru v tem filmu moški izpove ženski ljubezen v več jezikih in eden izmed njih je tudi slovenščina. To nam je povedal naš gost Joe Valenčič, ameriški Slovenec, ki se je z ameriško igralko slovenskega rodu Audrey Totter pogovarjal o prvem slovenskem dialogu v ameriškem filmu. Naš gost nam je predstavil še nekaj drugih primerov prvih slovenskih besed na ameriškem radiu in v filmu. Beseda pa je sicer tekla o slovenščini med ameriškimi Slovenci.

18:20
18:20
Trajanje 40 min

Vabimo vas v družbo skladb v romantičnem tonu Hrabroslava Volariča in danskih ustvarjalcev Svenda Schultza in Petra Heiseja. Pojeta Zbor Danskega radia in Slovenski komorni zbor.

19:00

Knjižni prvenec Helene Koder prepleta razmišljanja o umetnosti, umetnikih, književnosti, bivanju in minevanju skozi hoteno subjektiven pristop. Vsakega od njih vpelje fotografija, slika, naključna podoba, delček spomina … Pisanje, ki je lirično, organsko, polno živih detajlov iz sveta umetnosti in literature in hkrati družbeno aktualno. Je poklon pisanju in priznanje užitka v branju. Vseh enajst vsebinsko in razpoloženjsko različnih esejev kot rdeča nit povezujeta osebna izkušnja in razmišljanje o minljivosti in izgubi. Interpretka: Barbara Cerar, tonska mojstra: Sonja Strenar, Urban Gruden, glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina, režiserka: Ana Krauthaker, urednik oddaje: Alen Jelen. Produkcija Uredništva igranega programa, programa Ars, ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Mladinsko knjigo. Posneto v studiih Radia Slovenija leta 2024.

19:30
19:30
Trajanje 35 min

Muzikal Hairspray, katerega drugi del bomo slišali danes, je prvič stopil na broadwayske gledališke deske 15. avgusta 2002. Na sporedu pa je bil do 4. januarja 2009, skupno pa je v tem času doživel 2500 ponovitev. Leta 2003 je prejel osem nagrad tony, med 13 nominacijami tudi tisto za najboljši muzikal. Z 11 nagradami Laurencea Oliverja pa je muzikal nagradil tudi angleški West End.

20:05

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

20:55
20:55
Trajanje 5 min
21:00

Ob bližajoči se 130. obletnici rojstva Ferda Kozaka se spominjamo tega pisatelja, mlajšega brata pisatelja in kritika Juša Kozaka. Kozak se je v leposlovje podal kot dramatik in se z družbenokritičnimi dramami v njem tudi najbolj uveljavil, čeprav je pisal še poezijo in prozo – predvsem novele in povesti. Posebej odmevna je bila njegova knjiga spominov Popotoval sem v domovino, za katero je leta 1956 prejel Prešernovo nagrado. Umrl je 8. decembra 1957 v Ljubljani. Avtorica scenarija: Katarina Mahnič; režiser: Jože Valentič; bralka: Vera Žnidaršič; interpreti: Boris Juh, Slavko Cerjak, Milena Grm, Borut Veselko, Sandi Pavlin; glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc; mojster zvoka: Mirko Marinšek, urednika oddaje: Vlado Motnikar, Tina Kozin, produkcija 1994.

21:40
21:40
Trajanje 20 min
22:00
22:00
Trajanje 5 min
22:05
22:05
Trajanje 55 min

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

23:00
23:00
Trajanje 15 min

Novela Noč švedske pisateljice, kritičarke in prevajalke Sare Gordan je zgodba o ljubezni, odraščanju, bolezni, ločitvi in skrbi za otroke. V njej spoznamo obupano mater, ki sredi noči čaka in išče svojo bolno najstniško hčer. Hiter ritem zgodbe bralca hipnotično potegne vase in ga ne spusti vse do zadnje strani. Novela Noč je leta 2022 prejela nagrado časnika Svenska Dagbladet za najboljše prozno delo. V slovenščino jo je prevedla Lucija Stupica. Prevajalka: Lucija Stupica, interpretka: Nika Rozman, režiserka: Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, tonska mojstra: Sonja Strenar in Matjaž Miklič, urednica oddaje: Ana Rozman. Produkcija 2024.

23:15
23:15
Trajanje 44 min

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
23:59
Trajanje 1 min
RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine