Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Priprava domačih testenin je lahko družabni dogodek, zato smo vam v naši radijski kuhinji tokrat zaupali kakšen je klasični recept za domače testenine in kaj točno je pesto. Slišali ste namreč podroben recept za pripravo testenin s pestom iz bučnih semen.
Priprava domačih testenin je lahko družabni dogodek, zato smo vam v naši radijski kuhinji tokrat zaupali kakšen je klasični recept za domače testenine in kaj točno je pesto. Slišali ste namreč podroben recept za pripravo testenin s pestom iz bučnih semen.
Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki se navadno postreže kot priloga k obaram ali jedem na žlico.Kuharica Urška v današnjem receptu predlaga, da v ajdovo moko dodamo tudi krompir in tako dobimo okusno in hranljivo jed, ki jo lahko uživamo kot samostojno in bo popestrila predvsem jesenski in zimski jedilnik.
Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki se navadno postreže kot priloga k obaram ali jedem na žlico.Kuharica Urška v današnjem receptu predlaga, da v ajdovo moko dodamo tudi krompir in tako dobimo okusno in hranljivo jed, ki jo lahko uživamo kot samostojno in bo popestrila predvsem jesenski in zimski jedilnik.
Naša radijska kuhinja je tokrat namenjena kislemu zelju. Izvedeli boste vse o kvašenju zelja za lastne potrebe, kje vse lahko vključite kislo zelje in kako pripraviti jedi s kislim zeljem brez mesa. Naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo ponarejene sarme.
Naša radijska kuhinja je tokrat namenjena kislemu zelju. Izvedeli boste vse o kvašenju zelja za lastne potrebe, kje vse lahko vključite kislo zelje in kako pripraviti jedi s kislim zeljem brez mesa. Naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo ponarejene sarme.
Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška, bo še posebej zanimiv za ljubitelje doma pripravljenega peciva. Pekli bomo kekse iz pirine moke, ki je nekoliko drugačnega okusa, je pa primerna za tiste, ki jim pšenična moka povzroča prebavne težave. Pirini keksi so lahko prebavljivi in krhki in še okusnejši z dodatki sadja.
Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška, bo še posebej zanimiv za ljubitelje doma pripravljenega peciva. Pekli bomo kekse iz pirine moke, ki je nekoliko drugačnega okusa, je pa primerna za tiste, ki jim pšenična moka povzroča prebavne težave. Pirini keksi so lahko prebavljivi in krhki in še okusnejši z dodatki sadja.
Našo radijsko kuhinjo smo tokrat namenili fižolu. Izvedeli boste katere začimbe se ujemajo s fižolom, kako pripraviti lažni fižol z ocvirki in podroben recept za stročji fižol s papriko in smetano.
Našo radijsko kuhinjo smo tokrat namenili fižolu. Izvedeli boste katere začimbe se ujemajo s fižolom, kako pripraviti lažni fižol z ocvirki in podroben recept za stročji fižol s papriko in smetano.
Čokolada je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih sladic, po kateri radi posežejo predvsem otroci, pa tudi odrasli. Na trgovskih policah najdemo zelo veliko najrazličnejših vrst in okusov, toda prav posebna je tista, ki jo naredimo doma sami in to po receptu kuharice Urške.
Čokolada je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih sladic, po kateri radi posežejo predvsem otroci, pa tudi odrasli. Na trgovskih policah najdemo zelo veliko najrazličnejših vrst in okusov, toda prav posebna je tista, ki jo naredimo doma sami in to po receptu kuharice Urške.
Sezona gob je tu, zato smo našo radijsko kuhinjo tokrat posvetili prav tem okusnim gozdnim sadežem. Izvedeli boste, kaj so osnove za dobro gobjo juho, kako pridobiti pristni gobji okus iz manj aromatičnih vrst gob in katere začimbe sovpadajo z gobami. Zaupali pa smo vam še podroben recept, tokrat za pripravo kremne gobje juhe z ajdovo kašo.
Sezona gob je tu, zato smo našo radijsko kuhinjo tokrat posvetili prav tem okusnim gozdnim sadežem. Izvedeli boste, kaj so osnove za dobro gobjo juho, kako pridobiti pristni gobji okus iz manj aromatičnih vrst gob in katere začimbe sovpadajo z gobami. Zaupali pa smo vam še podroben recept, tokrat za pripravo kremne gobje juhe z ajdovo kašo.
Vedno več ljudi se odloča za uživanje hrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Vendar to ne pomeni, da se je potrebo posloviti od raznolikosti okusov in gurmanskih užitkov, saj je veganska kuhinja veliko bolj pestra, kot mislimo. Kuharica Urška nam je tokrat predstavila recept za bogato vegi torto.
Vedno več ljudi se odloča za uživanje hrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Vendar to ne pomeni, da se je potrebo posloviti od raznolikosti okusov in gurmanskih užitkov, saj je veganska kuhinja veliko bolj pestra, kot mislimo. Kuharica Urška nam je tokrat predstavila recept za bogato vegi torto.
V naši radijski kuhinji tokrat o enostavnih slavnostnih prigrizkih za zimska druženja. Izvedeli boste, kako porabiti ostanke mesnin, kako predpripraviti jedi, da imamo čim več časa za goste, kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pečenih fig s sirom in slanino. ZA 8 GOSTOV: 16 svežih fig 16 kock sira 16 rezin slanine Malo rdečega vina rožmarin Fige nekoliko zarežemo ob peški in v zarezo porinemo kocko sira. Figo ovijemo z rezino slanine.. Fige položimo v pekač in pečemo 10 minut pri 170°C. Poškropimo jih z rdečim vinom in začinimo z malo rožmarina. Še tople postrežemo.
V naši radijski kuhinji tokrat o enostavnih slavnostnih prigrizkih za zimska druženja. Izvedeli boste, kako porabiti ostanke mesnin, kako predpripraviti jedi, da imamo čim več časa za goste, kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pečenih fig s sirom in slanino. ZA 8 GOSTOV: 16 svežih fig 16 kock sira 16 rezin slanine Malo rdečega vina rožmarin Fige nekoliko zarežemo ob peški in v zarezo porinemo kocko sira. Figo ovijemo z rezino slanine.. Fige položimo v pekač in pečemo 10 minut pri 170°C. Poškropimo jih z rdečim vinom in začinimo z malo rožmarina. Še tople postrežemo.
Gibanica je preprosta, okusna in predvsem stara tradicionalna sladica na Štajerskem, ki jo gospodinje vse redkeje pripravljajo. Kuharica Urška pa je pripravila recept za nekoliko drugačno, vendar prav tako okusno sladico, vlito gibanico.
Gibanica je preprosta, okusna in predvsem stara tradicionalna sladica na Štajerskem, ki jo gospodinje vse redkeje pripravljajo. Kuharica Urška pa je pripravila recept za nekoliko drugačno, vendar prav tako okusno sladico, vlito gibanico.
V radijski kuhinji vam bomo tokrat zaupali katera so preprosta kulinarična darila. Izvedeli boste tudi kaj so značilnosti kakovostnih krekerjev in s čim jih lahko ponudite. Kuharica Mojca pa bo predstavila še podroben recept za pripravo pirinih krekerjev z lovorjem.
V radijski kuhinji vam bomo tokrat zaupali katera so preprosta kulinarična darila. Izvedeli boste tudi kaj so značilnosti kakovostnih krekerjev in s čim jih lahko ponudite. Kuharica Mojca pa bo predstavila še podroben recept za pripravo pirinih krekerjev z lovorjem.
Štajerska juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, pripravljena samo z zelenjavo in brez dodatka mesa. Zelo je krepčilna, zato je danes priljubljena kot obrok, ki si ga privoščimo po neprespani noči, pogosto pa se postreže tudi ob zaključku poročne gostije in silvestrovanja. Recept je pripravila kuharica Urška Šobak.
Štajerska juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, pripravljena samo z zelenjavo in brez dodatka mesa. Zelo je krepčilna, zato je danes priljubljena kot obrok, ki si ga privoščimo po neprespani noči, pogosto pa se postreže tudi ob zaključku poročne gostije in silvestrovanja. Recept je pripravila kuharica Urška Šobak.
V radijski kuhinji se bomo tokrat posvetili bifteku – tokrat malo drugače. Izvedeli boste iz katerega mesa je varno pripravljati tatarski biftek, kako ravnati s tatarskim biftekom med postrežbo, kaj postreči zraven razen toasta in še podroben recept za pripravo tatarskega bifteka iz jelenovega fileja.
V radijski kuhinji se bomo tokrat posvetili bifteku – tokrat malo drugače. Izvedeli boste iz katerega mesa je varno pripravljati tatarski biftek, kako ravnati s tatarskim biftekom med postrežbo, kaj postreči zraven razen toasta in še podroben recept za pripravo tatarskega bifteka iz jelenovega fileja.
Domači kremni namazi so veliko boljši od industrijskih različic. Pa ne le zaradi okusa in teksture, predvsem so pomembne sestavine, ki jih imamo zmeraj doma. Ti namazi tudi ne vsebujejo aditivov in druge nepotrebne navlake za zgoščanje in podaljšanje roka trajanj. Kuharica Urška nam tokrat ponuja recept za pripravo okusnega domačega kremnega namaza.
Domači kremni namazi so veliko boljši od industrijskih različic. Pa ne le zaradi okusa in teksture, predvsem so pomembne sestavine, ki jih imamo zmeraj doma. Ti namazi tudi ne vsebujejo aditivov in druge nepotrebne navlake za zgoščanje in podaljšanje roka trajanj. Kuharica Urška nam tokrat ponuja recept za pripravo okusnega domačega kremnega namaza.
Tokratno radijsko kuhinjo so zaznamovali kostanji. Če ste si morda kakšen kilogram tega okusnega jesenskega sadeža shranili v zmrzovalno skrinjo, smo vam v oddaji zaupali vsestansko uporabnost kostanja v kulinariki, izvedeli ste, kako ga najlaže olupite in kot zanimivost – katere države so najbolj znane po uporabi kostanja. Naša kuharica Mojca, pa je povedala še podroben recept za pripravo kostanjevega namaza z lisičkami.
Tokratno radijsko kuhinjo so zaznamovali kostanji. Če ste si morda kakšen kilogram tega okusnega jesenskega sadeža shranili v zmrzovalno skrinjo, smo vam v oddaji zaupali vsestansko uporabnost kostanja v kulinariki, izvedeli ste, kako ga najlaže olupite in kot zanimivost – katere države so najbolj znane po uporabi kostanja. Naša kuharica Mojca, pa je povedala še podroben recept za pripravo kostanjevega namaza z lisičkami.
Tomerli še danes vzbujajo nostalgijo starejših prebivalcev Štajerske po takratni »babičini kuhinji« in mladostni razigranosti, ki so jo dopolnjevali sicer skromni, toda z ljubeznijo narejeni prigrizki. Jed je bila zaradi svoje preprostosti, hitre priprave in sestavin, ki so običajno bile pri roki, velikokrat na mizi.V radijski kuhinji je recept za pšenični tomerl ali babjo jezo pripravila kuharica Urška Šobak.
Tomerli še danes vzbujajo nostalgijo starejših prebivalcev Štajerske po takratni »babičini kuhinji« in mladostni razigranosti, ki so jo dopolnjevali sicer skromni, toda z ljubeznijo narejeni prigrizki. Jed je bila zaradi svoje preprostosti, hitre priprave in sestavin, ki so običajno bile pri roki, velikokrat na mizi.V radijski kuhinji je recept za pšenični tomerl ali babjo jezo pripravila kuharica Urška Šobak.
V radijski kuhinji tokrat o tradiciji konzerviranja rib v Sloveniji. Izvedeli boste kako je s konzerviranjem sladkovodnih rib, kako lahko uporabite marinirane sardele in še podroben recept za pripravo le-teh. 1 kilogram jadranskih sardel Olje za cvrtje 6 strokov česna 1 žlica suhega rožmarina Nekaj poprovih zrn Oljčno olje Sveže sardele očistimo drobovja in odstranimo glave. Sardele začinimo in jih na hitro ocvremo v olju. Na oljčnem olju na zmernem ognju ocvremo prepolovljene stroke česna. Ocvrte sardele vložimo v kozarec za vlaganje z ocvrtim česnom, suhim rožmarinom in poprovimi zrni ter zalijemo z oljčnim oljem ali sončničnim oljem in hranimo v hladilniku.
V radijski kuhinji tokrat o tradiciji konzerviranja rib v Sloveniji. Izvedeli boste kako je s konzerviranjem sladkovodnih rib, kako lahko uporabite marinirane sardele in še podroben recept za pripravo le-teh. 1 kilogram jadranskih sardel Olje za cvrtje 6 strokov česna 1 žlica suhega rožmarina Nekaj poprovih zrn Oljčno olje Sveže sardele očistimo drobovja in odstranimo glave. Sardele začinimo in jih na hitro ocvremo v olju. Na oljčnem olju na zmernem ognju ocvremo prepolovljene stroke česna. Ocvrte sardele vložimo v kozarec za vlaganje z ocvrtim česnom, suhim rožmarinom in poprovimi zrni ter zalijemo z oljčnim oljem ali sončničnim oljem in hranimo v hladilniku.
Slovenska Istra slovi po odlični hrani, predvsem po testeninah. Tokrat je kuharica Urška pripravila tiste najbolj tipične, domače fuže, za katere potrebujemo zelo malo sestavin, priprava pa je hitra in enostavna. Sicer pa so fuži tradicionalna priloga k mesnim jedem z veliko omake, npr. h golažem, paprikašem in k ragujem.
Slovenska Istra slovi po odlični hrani, predvsem po testeninah. Tokrat je kuharica Urška pripravila tiste najbolj tipične, domače fuže, za katere potrebujemo zelo malo sestavin, priprava pa je hitra in enostavna. Sicer pa so fuži tradicionalna priloga k mesnim jedem z veliko omake, npr. h golažem, paprikašem in k ragujem.
V radijski kuhinji boste tokrat zvedeli, kakšni so triki pri peki račke ali gosi, kako lahko porabite maščobo, ki ostane pri peki in podroben recept za pripravo martinove pogač+e z mariniranim mesom račke in rdečim zeljem. 300 g kvašenega testa 100 g kisle smetane 200 g nacefranega mesa pečene račke Nekaj omake od račje pečenke 100 g rdečega zelja narezanega na tanke rezance Pest orehovih jedrc, ki jih grobo nasekljamo 100 g nastrganega sira Vinski kis Kvašeno testo razvaljamo v krog, ki ustreza premeru okroglega modela za peko (cca 30 do 35 cm). Razvaljano testo položimo v pomaščen model in ga premažemo s kislo smetano in posujemo z nastrganim sirom. Pripravljeno pogačo pečemo 15 minut v pečici ogreti na 230°C. Nato pogačo vzamemo iz pečice in jo obložimo z nastrganim mesom račke, ki smo ga pomešali z omako od račje pečenke, posujemo z orehi in pogačo pečemo še 5 minut na 200 °C . Pečeno narežemo na kose in še vročo ponudimo z laski redečega zelja, ki smo ga osvežili z nekaj kapljicami vinskega kisa.
V radijski kuhinji boste tokrat zvedeli, kakšni so triki pri peki račke ali gosi, kako lahko porabite maščobo, ki ostane pri peki in podroben recept za pripravo martinove pogač+e z mariniranim mesom račke in rdečim zeljem. 300 g kvašenega testa 100 g kisle smetane 200 g nacefranega mesa pečene račke Nekaj omake od račje pečenke 100 g rdečega zelja narezanega na tanke rezance Pest orehovih jedrc, ki jih grobo nasekljamo 100 g nastrganega sira Vinski kis Kvašeno testo razvaljamo v krog, ki ustreza premeru okroglega modela za peko (cca 30 do 35 cm). Razvaljano testo položimo v pomaščen model in ga premažemo s kislo smetano in posujemo z nastrganim sirom. Pripravljeno pogačo pečemo 15 minut v pečici ogreti na 230°C. Nato pogačo vzamemo iz pečice in jo obložimo z nastrganim mesom račke, ki smo ga pomešali z omako od račje pečenke, posujemo z orehi in pogačo pečemo še 5 minut na 200 °C . Pečeno narežemo na kose in še vročo ponudimo z laski redečega zelja, ki smo ga osvežili z nekaj kapljicami vinskega kisa.
Listnato testo je nadvse hvaležna sestavina, iz katere lahko pripravite marsikaj. Od takšnih in drugačnih pit do majhnih grižljajev in prigrizkov, sladkih in slanih. In ker v tem jesenskem času, ko ostajamo doma, večkrat posežemo po čem za pod zob, nam je kuharica Urška zaupala preprost recept za pripravo domačega listnatega testa.
Listnato testo je nadvse hvaležna sestavina, iz katere lahko pripravite marsikaj. Od takšnih in drugačnih pit do majhnih grižljajev in prigrizkov, sladkih in slanih. In ker v tem jesenskem času, ko ostajamo doma, večkrat posežemo po čem za pod zob, nam je kuharica Urška zaupala preprost recept za pripravo domačega listnatega testa.
V radijski kuhinji bomo tokrat govorimo o fižolu. Predstavljamozanimive kombinacije fižola in ostalih pridelkov po Sloveniji, kakšna je tradicionalna uporaba zelišč v fižolovih jedeh, izvedeli boste kako lahko fižol uporabite v sladicah in podroben recept za pripravo mariniranega fižola s pehtranom.
V radijski kuhinji bomo tokrat govorimo o fižolu. Predstavljamozanimive kombinacije fižola in ostalih pridelkov po Sloveniji, kakšna je tradicionalna uporaba zelišč v fižolovih jedeh, izvedeli boste kako lahko fižol uporabite v sladicah in podroben recept za pripravo mariniranega fižola s pehtranom.
Kostanj je priljubljeno poznojesensko sadje , ki ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato je okusna in zdrava popestritev jedilnika. Nabiranje kostanja pa je lahko odlična rekreacija in zabava za vso družino.Kuharica Urška nam je v radijski kuhinji predstavila recept za pripravo kostanjeve moke, ki jo lahko uporabite pri pripravi brezglutenskega kruha, sladic ali njokov.
Kostanj je priljubljeno poznojesensko sadje , ki ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato je okusna in zdrava popestritev jedilnika. Nabiranje kostanja pa je lahko odlična rekreacija in zabava za vso družino.Kuharica Urška nam je v radijski kuhinji predstavila recept za pripravo kostanjeve moke, ki jo lahko uporabite pri pripravi brezglutenskega kruha, sladic ali njokov.
Sezona buč je v polnem razmahu, zato v tokratni radijski kuhinji o tej priljubljeni in vsestranski zelenjavi. Med drugim boste izvedeli kako ohraniti buče za ozimnico, ali jih je potrebno vedno olupiti, podroben recept pa je tokrat za pripravo bučnice. Za 1 pekač: 8 listov vlečenega testa 1 kilogram skute 1 jajce 1 kg buče + 1 žlica soli ½ poravnane jedilne žlice soli 1 zvrhana žlica sladkorja Maščoba za peko Bučo grobo naribamo in osolimo. Po 15 minutah jo dobro ožamemo. Skuto pomešamo s sladkorjem in soljo ter vanjo razbijemo jajce, dodamo ožeto bučo in premešamo. List vlečenega testa premažemo z maščobo ter po polovici nadevamo z nadevom in zvijemo v zavitek. Pripravljene zavitke zlagamo na pomaščen pekač in pečemo 15 minut pri 200°C in še 15 minut pri 180 °C.
Sezona buč je v polnem razmahu, zato v tokratni radijski kuhinji o tej priljubljeni in vsestranski zelenjavi. Med drugim boste izvedeli kako ohraniti buče za ozimnico, ali jih je potrebno vedno olupiti, podroben recept pa je tokrat za pripravo bučnice. Za 1 pekač: 8 listov vlečenega testa 1 kilogram skute 1 jajce 1 kg buče + 1 žlica soli ½ poravnane jedilne žlice soli 1 zvrhana žlica sladkorja Maščoba za peko Bučo grobo naribamo in osolimo. Po 15 minutah jo dobro ožamemo. Skuto pomešamo s sladkorjem in soljo ter vanjo razbijemo jajce, dodamo ožeto bučo in premešamo. List vlečenega testa premažemo z maščobo ter po polovici nadevamo z nadevom in zvijemo v zavitek. Pripravljene zavitke zlagamo na pomaščen pekač in pečemo 15 minut pri 200°C in še 15 minut pri 180 °C.
Jabolko je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev. Poznali so jih sicer že v pradavnini, zato pravimo, da so jabolka stara tako rekoč kot civilizacija. Kuharica Urška Šobak, ki že leta zbira recepte naših babic, nam predstavlja recept za okusno sladico - jabolka v žolci.
Jabolko je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev. Poznali so jih sicer že v pradavnini, zato pravimo, da so jabolka stara tako rekoč kot civilizacija. Kuharica Urška Šobak, ki že leta zbira recepte naših babic, nam predstavlja recept za okusno sladico - jabolka v žolci.
Če imate na vrtu še vedno kakšen paradižnik, potem prisluhnite tokratni radijski kuhinji. Izvedeli boste, kaj je skrivnost dobre paradižnikove omake, kako paradižnikovo omako hraniti za ozimnico, kakšna je razlika med pelati in paradižnikov omako, za piko na i, pa še podroben recept za pripravi sesekljanih zrezkov v paradižnikovi omaki.
Če imate na vrtu še vedno kakšen paradižnik, potem prisluhnite tokratni radijski kuhinji. Izvedeli boste, kaj je skrivnost dobre paradižnikove omake, kako paradižnikovo omako hraniti za ozimnico, kakšna je razlika med pelati in paradižnikov omako, za piko na i, pa še podroben recept za pripravi sesekljanih zrezkov v paradižnikovi omaki.
Cvetača velja za izjemno zdravo vrsto zelenjave, ki predstavlja odličen vir številnih pomembnih hranilnih snovi. Pogosto kraljuje na naših krožnikih - bodisi v juhi, narastku ali enolončnici. Kuharica Urška je za tokratno radijsko kuhinjo pripravila zanimiv recept, pečeno cvetačo, ki je prava poletna osvežitev.
Cvetača velja za izjemno zdravo vrsto zelenjave, ki predstavlja odličen vir številnih pomembnih hranilnih snovi. Pogosto kraljuje na naših krožnikih - bodisi v juhi, narastku ali enolončnici. Kuharica Urška je za tokratno radijsko kuhinjo pripravila zanimiv recept, pečeno cvetačo, ki je prava poletna osvežitev.
V radijski kuhinji smo se tokrat kulinarično preselili v vzhodni del naše države, v Prekmurje. Naša kuharica Mojca bo predstavila zanimivo jed, neke vrste pecivo, ki jo še danes pripravlja marsikatera prekmurska gospodinja. Slišali pa boste še podroben recept za pripravo sirovih perec. Za 12 kosov: 1 kg gladke moke 1 kocka kvasa 1 žlica soli 2 rumenjaka 700 ml mlačnega mleka 50 ml sončničnega olja 200 g nastrganega poltrdega sira Groba morska sol Moko presejemo v večjo posodo za gnetenje. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. V mleko primešamo tudi olje in rumenjake. Z mešanico zamesimo voljno testo. Na sredi gnetenja dodamo sol. Pripravljeno testo pomokamo in pustimo pokrito vzhajati eno uro. Nato testo razdelimo na 24 delov in vsakega posvaljkamo do dolžine 20 cm in debeli 1,5 cm. Po dva svaljka med sabo povežemo v zavit venček. Polagamo jih na pomaščen pekač in premažemo z jajčnim rumenjakom. Pustimo vzhajati 20 minut, nato pa jih izdatno posujemo s sirom in ščepcem grobe morske soli in pečemo pri 200°C med 15 do 20 minut. Še tople postrežemo ob dobrodošlici.
V radijski kuhinji smo se tokrat kulinarično preselili v vzhodni del naše države, v Prekmurje. Naša kuharica Mojca bo predstavila zanimivo jed, neke vrste pecivo, ki jo še danes pripravlja marsikatera prekmurska gospodinja. Slišali pa boste še podroben recept za pripravo sirovih perec. Za 12 kosov: 1 kg gladke moke 1 kocka kvasa 1 žlica soli 2 rumenjaka 700 ml mlačnega mleka 50 ml sončničnega olja 200 g nastrganega poltrdega sira Groba morska sol Moko presejemo v večjo posodo za gnetenje. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. V mleko primešamo tudi olje in rumenjake. Z mešanico zamesimo voljno testo. Na sredi gnetenja dodamo sol. Pripravljeno testo pomokamo in pustimo pokrito vzhajati eno uro. Nato testo razdelimo na 24 delov in vsakega posvaljkamo do dolžine 20 cm in debeli 1,5 cm. Po dva svaljka med sabo povežemo v zavit venček. Polagamo jih na pomaščen pekač in premažemo z jajčnim rumenjakom. Pustimo vzhajati 20 minut, nato pa jih izdatno posujemo s sirom in ščepcem grobe morske soli in pečemo pri 200°C med 15 do 20 minut. Še tople postrežemo ob dobrodošlici.
Stročji fižol je priljubljena vrtnina, ki jo lahko pripravimo v pečici, ponvi, loncu, tudi na vročem olju. Zaradi številnih pozitivnih ućinkov na telo ga v poletnih mesecih zajemajmo z veliko žlico. Kuharica Urška nam bo v današnji radijski kuhinji pripravila stročji fižol s sezamom, ki pa ga lahko po svoje obogatite še s kakšnimi drugimi dodatki.
Stročji fižol je priljubljena vrtnina, ki jo lahko pripravimo v pečici, ponvi, loncu, tudi na vročem olju. Zaradi številnih pozitivnih ućinkov na telo ga v poletnih mesecih zajemajmo z veliko žlico. Kuharica Urška nam bo v današnji radijski kuhinji pripravila stročji fižol s sezamom, ki pa ga lahko po svoje obogatite še s kakšnimi drugimi dodatki.
Jabolko je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev. Poznali so jih sicer že v pradavnini, zato pravimo, da so jabolka stara tako rekoč kot civilizacija. Kuharica Urška Šobak, ki že leta zbira recepte naših babic, nam predstavlja recept za okusno sladico - jabolka v žolci.
Jabolko je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev. Poznali so jih sicer že v pradavnini, zato pravimo, da so jabolka stara tako rekoč kot civilizacija. Kuharica Urška Šobak, ki že leta zbira recepte naših babic, nam predstavlja recept za okusno sladico - jabolka v žolci.
Maline so zdrav, slasten poletni sadež, ki ima na naše telo številne zdravilne učinke. Lahko jih uživamo sveže, najpogosteje pa iz njih pripravljamo sladice, kompote, marmelade, sladoled, pa tudi čaj. Kuharica Urška nam bo zaupala recept za pripravo osvežujočih malinovih kozarčkov.
Maline so zdrav, slasten poletni sadež, ki ima na naše telo številne zdravilne učinke. Lahko jih uživamo sveže, najpogosteje pa iz njih pripravljamo sladice, kompote, marmelade, sladoled, pa tudi čaj. Kuharica Urška nam bo zaupala recept za pripravo osvežujočih malinovih kozarčkov.
Tokratna radijska kuhinja je namenjena pehtranu. Izvedeli boste kje ga lahko uporabite, kako ga shranite za ozimnico in kako ga uporabite v sladicah. Slišali pa boste še podroben recept za pripravo sladoleda z jajčno kremo s pehtranom. 3 rumenjaki Žlica vanili sladkorja 1 žlica sladkorja Pest svežih listov pehtrana Ščep soli 2 žlici vode Vanilijev sladoled Jagodičevje Rumenjake, sladkor, vanili sladkor, sol in vodo stepamo v skledi nad paro, tako dolgo, da ima krema gostoto tekočega jogurta. Nato odstavimo in dodamo sesekljane lističe pehtrana. V servirne posodice nadevamo sladoled in tega prelijemo z jajčno kremo s pehtranom. Dodamo jagodičevje in postrežemo.
Tokratna radijska kuhinja je namenjena pehtranu. Izvedeli boste kje ga lahko uporabite, kako ga shranite za ozimnico in kako ga uporabite v sladicah. Slišali pa boste še podroben recept za pripravo sladoleda z jajčno kremo s pehtranom. 3 rumenjaki Žlica vanili sladkorja 1 žlica sladkorja Pest svežih listov pehtrana Ščep soli 2 žlici vode Vanilijev sladoled Jagodičevje Rumenjake, sladkor, vanili sladkor, sol in vodo stepamo v skledi nad paro, tako dolgo, da ima krema gostoto tekočega jogurta. Nato odstavimo in dodamo sesekljane lističe pehtrana. V servirne posodice nadevamo sladoled in tega prelijemo z jajčno kremo s pehtranom. Dodamo jagodičevje in postrežemo.
Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Radijska kuhinja je tokrat namenjena pestu. Izvedeli boste kaj je pesto, kako ga hranimo in h katerim jedem ga lahko vključimo, podroben recept pa je za pripravo testenin s pestom iz bučnih semen. 400 g testenin 200 g bučnih semen 1 dl vrele vode 1 strok česna 100 ml bučnega olja 100 g trdega sira Lupina ekološke limone Sol, poper Bučna semena v mešalcu fino zmeljemo s česnom. Med mletjem dolijemo vrelo vodo in začinimo s soljo in poprom. Prekinimo mletje in vmešamo nastrgan sir in limonino lupinico. Testenine skuhamo vodo od kuhanja prihranimo. V skledi dobro zmešamo še vroče testenine s pestom in dolijemo nekaj žlic vode od kuhanja testenin. Takoj postrežemo.
Radijska kuhinja je tokrat namenjena pestu. Izvedeli boste kaj je pesto, kako ga hranimo in h katerim jedem ga lahko vključimo, podroben recept pa je za pripravo testenin s pestom iz bučnih semen. 400 g testenin 200 g bučnih semen 1 dl vrele vode 1 strok česna 100 ml bučnega olja 100 g trdega sira Lupina ekološke limone Sol, poper Bučna semena v mešalcu fino zmeljemo s česnom. Med mletjem dolijemo vrelo vodo in začinimo s soljo in poprom. Prekinimo mletje in vmešamo nastrgan sir in limonino lupinico. Testenine skuhamo vodo od kuhanja prihranimo. V skledi dobro zmešamo še vroče testenine s pestom in dolijemo nekaj žlic vode od kuhanja testenin. Takoj postrežemo.
Mesec junij je čas za češnje, ki jih mnogi strokovnjaki zaradi njihove vsestranske uporabnosti imenujejo kar superživilo. So prava zakladnica hranilnih snovi, najpogosteje jih uživamo sveže, lahko pa tudi v sladicah, kompotih, z jogurtom ali v solati. Kuharica Urška pa je pripravila recept za preprosto češnjevo torto, ki vam ne vzela veliko časa, je pa nadvse okusna.
Mesec junij je čas za češnje, ki jih mnogi strokovnjaki zaradi njihove vsestranske uporabnosti imenujejo kar superživilo. So prava zakladnica hranilnih snovi, najpogosteje jih uživamo sveže, lahko pa tudi v sladicah, kompotih, z jogurtom ali v solati. Kuharica Urška pa je pripravila recept za preprosto češnjevo torto, ki vam ne vzela veliko časa, je pa nadvse okusna.
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec vročih poletnih dni, čeprav si ga lahko privoščimo skozi vse leto. Še posebej okusen je tisti, ki ga pripravimo sami, saj mu lahko dodamo različne sveže sestavine, od sadja do zelenjave. Naša kuharica Mojca predlaga pripravo sladoleda z jagodami in zelenimi šparglji, ki mu dajejo poseben okus.
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec vročih poletnih dni, čeprav si ga lahko privoščimo skozi vse leto. Še posebej okusen je tisti, ki ga pripravimo sami, saj mu lahko dodamo različne sveže sestavine, od sadja do zelenjave. Naša kuharica Mojca predlaga pripravo sladoleda z jagodami in zelenimi šparglji, ki mu dajejo poseben okus.
Za današnji kuharski recept je kuharica Urška izbrala bezgove cvetove, ki so vsestransko uporabni tudi v kulinariki. Pripravila je strjenko, ki ji je dodala jagode in sladko smetano in vam tako ponuja imenitno sladico za vroče poletne dni.
Za današnji kuharski recept je kuharica Urška izbrala bezgove cvetove, ki so vsestransko uporabni tudi v kulinariki. Pripravila je strjenko, ki ji je dodala jagode in sladko smetano in vam tako ponuja imenitno sladico za vroče poletne dni.
Jabolka so najpogosteje pridelan sadež pri nas, zanje velja tudi rek: "Jabolko na dan prežene bolezen stran". Najbolje jih je uživati sveža, zelo uporabna pa so tudi v kulinariki kot zavitki, pite, kompoti. Danes nam kuharica Barbara predstavlja recept za pripravo mini jabolčnih pit z vanilijevo omako.
Jabolka so najpogosteje pridelan sadež pri nas, zanje velja tudi rek: "Jabolko na dan prežene bolezen stran". Najbolje jih je uživati sveža, zelo uporabna pa so tudi v kulinariki kot zavitki, pite, kompoti. Danes nam kuharica Barbara predstavlja recept za pripravo mini jabolčnih pit z vanilijevo omako.
Mineštra je med slovenci zelo priljubljena jed, njene sestavine in priprava pa so lahko različne glede na letni čas. V tokratni radijski kuhinji boste tako izvedeli kako iz mineštre pripraviti polnovreden obrok, naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pomladne mediteranske mineštre z makarončki. Za 4 osebe: 100 g graha 2 korenčka Kos zelene 200 g kuhanega fižola 1 por 200 g cvetače 200 g brokolija 1 sesekljana čebula 1 strok sesekljanega česna Sesekljan peteršilj 200 g makarončkov ali drugih drobnih testenin Jušna kocka Sol, poper Olivno olje Na maščobi posteklenimo čebulo in česen. Dodamo narezano zelenjavo in sesekljan peteršilj ter na zmernem ognju pražimo 5 minut. Nato zalijemo z 1,5 litra vode in dodamo jušno kocko in začimbe. Kuhamo 10 minut. Nato dodamo testenine in kuhamo še 10 minut. Mineštro postrežemo z olivnim oljem in nastrganim parmezanom.
Mineštra je med slovenci zelo priljubljena jed, njene sestavine in priprava pa so lahko različne glede na letni čas. V tokratni radijski kuhinji boste tako izvedeli kako iz mineštre pripraviti polnovreden obrok, naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pomladne mediteranske mineštre z makarončki. Za 4 osebe: 100 g graha 2 korenčka Kos zelene 200 g kuhanega fižola 1 por 200 g cvetače 200 g brokolija 1 sesekljana čebula 1 strok sesekljanega česna Sesekljan peteršilj 200 g makarončkov ali drugih drobnih testenin Jušna kocka Sol, poper Olivno olje Na maščobi posteklenimo čebulo in česen. Dodamo narezano zelenjavo in sesekljan peteršilj ter na zmernem ognju pražimo 5 minut. Nato zalijemo z 1,5 litra vode in dodamo jušno kocko in začimbe. Kuhamo 10 minut. Nato dodamo testenine in kuhamo še 10 minut. Mineštro postrežemo z olivnim oljem in nastrganim parmezanom.
Šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjav, pri nas pa so izredno priljubljeni v kulinariki, pa tudi zaradi zdravilnih učinkov na telo.Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška Šobak, je zelo preprost, a nadvse okusen. Spekli bomo špargljev zavitek, mu dodali skuto in nekaj začimb in ponudili s skledo solate.
Šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjav, pri nas pa so izredno priljubljeni v kulinariki, pa tudi zaradi zdravilnih učinkov na telo.Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška Šobak, je zelo preprost, a nadvse okusen. Spekli bomo špargljev zavitek, mu dodali skuto in nekaj začimb in ponudili s skledo solate.
V radijski kuhinji bomo tokrat pripravili imenitno sladico, ki jo je naša kuharica Barbara poimenovala kar Pohorska kraljična. Priprava je sicer nekoliko zahtevnejša, toda sladica, ki je sodobna verzija skutne kvašene gibanice, je nadvse primerna za razvajanje ob praznikih in slavjih.
V radijski kuhinji bomo tokrat pripravili imenitno sladico, ki jo je naša kuharica Barbara poimenovala kar Pohorska kraljična. Priprava je sicer nekoliko zahtevnejša, toda sladica, ki je sodobna verzija skutne kvašene gibanice, je nadvse primerna za razvajanje ob praznikih in slavjih.
Ker je sezona čemaža na vrhuncu, smo radijsko kuhinjo tudi tokrat namenili tej vsestranski in zdravi rastlini, ki jo lahko uporabljamo tako v ljudski medicini kot v kulinariki. Ima podobne lastnosti kot česen, je v celoti užiten iz njega pa lahko pripravimo veliko jedi, kot je na primer čemaževa juha ali ga uživamo presnega v solatah in v namazih. Naša kuharica Mojca je tokrat predstavila nekatere inovativne oblike uporabe čemaža, podrobneje pa je predstavila še recept za pripravo gratiniranih rezancev s čemažem.
Ker je sezona čemaža na vrhuncu, smo radijsko kuhinjo tudi tokrat namenili tej vsestranski in zdravi rastlini, ki jo lahko uporabljamo tako v ljudski medicini kot v kulinariki. Ima podobne lastnosti kot česen, je v celoti užiten iz njega pa lahko pripravimo veliko jedi, kot je na primer čemaževa juha ali ga uživamo presnega v solatah in v namazih. Naša kuharica Mojca je tokrat predstavila nekatere inovativne oblike uporabe čemaža, podrobneje pa je predstavila še recept za pripravo gratiniranih rezancev s čemažem.
Čemaž in njegovi zdravilni učinki ter recepti za okusne jedi so nam dobro poznani, velikokrat lahko v kuhinji nadomesti česen. Zaradi svojega posebnega vonja je zelo uporaben pri pripravi zelenjavnih jedi, danes pa nam bo kuharica Urška spekla okusno spomladansko pogačo, v katero bo poleg čemaža dodala še regrat.
Čemaž in njegovi zdravilni učinki ter recepti za okusne jedi so nam dobro poznani, velikokrat lahko v kuhinji nadomesti česen. Zaradi svojega posebnega vonja je zelo uporaben pri pripravi zelenjavnih jedi, danes pa nam bo kuharica Urška spekla okusno spomladansko pogačo, v katero bo poleg čemaža dodala še regrat.
Med tradicionalne praznične jedi vsekakor sodi potica, za njeno pripravo pa je potrebne nekaj kulinarične spretnosti. Kuharica Barbara pa nam zato ponuja nekoliko drugačno zamisel - recept za velikonočne čokoladne rolice, ki jo bodo odlično nadomestile.
Med tradicionalne praznične jedi vsekakor sodi potica, za njeno pripravo pa je potrebne nekaj kulinarične spretnosti. Kuharica Barbara pa nam zato ponuja nekoliko drugačno zamisel - recept za velikonočne čokoladne rolice, ki jo bodo odlično nadomestile.
Minute v radijski kuhinji smo tokrat posvetili redkemu in malce nenavadnemu živilu – račjim jajcam. Zakaj so račja jajca tako stigmatizirana, katere so prednosti uživanja račjih jajc, kakšna je njihova uporabnost in podroben recept za pripravo pomladnega zajtrka z račjimi jajci in regratom?
Minute v radijski kuhinji smo tokrat posvetili redkemu in malce nenavadnemu živilu – račjim jajcam. Zakaj so račja jajca tako stigmatizirana, katere so prednosti uživanja račjih jajc, kakšna je njihova uporabnost in podroben recept za pripravo pomladnega zajtrka z račjimi jajci in regratom?
V času pred veliko nočjo so nekoč gospodinje pripravljale preproste, manj izdatne jedi, da je bilo nato veselje ob bogato obloženi praznični mizi toliko večje, Kuharica Urška je pobrskala po starih receptih in našla zanimivo jed, krompirjev hren.
V času pred veliko nočjo so nekoč gospodinje pripravljale preproste, manj izdatne jedi, da je bilo nato veselje ob bogato obloženi praznični mizi toliko večje, Kuharica Urška je pobrskala po starih receptih in našla zanimivo jed, krompirjev hren.
V radijski kuhinji diši po pecivu, kuharica Barbara nam je namreč pripravila zanimiv recept za pripravo mehkega peciva s čokolado in pudingom. Z veseljem ga bodo preizkusili vsi, ki radi presenetijo svoje goste in v pripravo sladice vložijo nekaj več truda in domišljije.
V radijski kuhinji diši po pecivu, kuharica Barbara nam je namreč pripravila zanimiv recept za pripravo mehkega peciva s čokolado in pudingom. Z veseljem ga bodo preizkusili vsi, ki radi presenetijo svoje goste in v pripravo sladice vložijo nekaj več truda in domišljije.
V tokratni radijski kuhinji smo predstavili recept za krompirjevo juho, ki ji z dodatkom ocvirkov pravimo tudi železna juha. Izvedeli boste tudi, s čim jo lahko popestrimo in se spomnili na še nekatere posebne slovenske juhe.
V tokratni radijski kuhinji smo predstavili recept za krompirjevo juho, ki ji z dodatkom ocvirkov pravimo tudi železna juha. Izvedeli boste tudi, s čim jo lahko popestrimo in se spomnili na še nekatere posebne slovenske juhe.
Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Po dobrotah, ki smo jih zaužili v času novoletnih praznikov in pusta, smo našemu organizmu privoščili malo počitka. Izbrali smo manj kalorične, predvsem zelenjavne jedi. . Med njimi je zelo okusna in preprosta čemaževa juha, ki smo ji dodali še recept za pripravo sirovih palčk.
Po dobrotah, ki smo jih zaužili v času novoletnih praznikov in pusta, smo našemu organizmu privoščili malo počitka. Izbrali smo manj kalorične, predvsem zelenjavne jedi. . Med njimi je zelo okusna in preprosta čemaževa juha, ki smo ji dodali še recept za pripravo sirovih palčk.
Idrijski žlikrofi so znana slovenska kulinarična posebnost, ki jo lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo ali samostojno jed. Od kod tradicija priprave žlikrofov, zakaj so zaščiteni, s čim jih postrežejo v Idriji in še podroben recept za pripravo idrijskih žlikrofov, boste izvedeli v tokratni radijski kuhinji. Za 4 osebe Testo: 200 g moke 1 jajce 2 žlici olja Sol 0.5 dl mleka Iz sestavin za testo zgnetemo voljno testo, ki ga pustimo pokritega s folijo pol ure počivati. Če se testo lepi, po potrebi dodamo še malo moke. Nato testo razvaljamo zelo tanko na pomokani površini. V ravni vrsti nanj zlagamo v razdalji 3 cm kroglice nadeva ter testo zavihamo, da kroglico pokrijemo. Med kroglicami s prsti stisnemo, da iztisnemo zrak ter jih med sabo z nožem ločimo. Žlinkrofe kuhamo 10 minut v slanem kropu. Nato jih odcedimo in ponudimo z drobtinicami opraženimi na maslu.
Idrijski žlikrofi so znana slovenska kulinarična posebnost, ki jo lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo ali samostojno jed. Od kod tradicija priprave žlikrofov, zakaj so zaščiteni, s čim jih postrežejo v Idriji in še podroben recept za pripravo idrijskih žlikrofov, boste izvedeli v tokratni radijski kuhinji. Za 4 osebe Testo: 200 g moke 1 jajce 2 žlici olja Sol 0.5 dl mleka Iz sestavin za testo zgnetemo voljno testo, ki ga pustimo pokritega s folijo pol ure počivati. Če se testo lepi, po potrebi dodamo še malo moke. Nato testo razvaljamo zelo tanko na pomokani površini. V ravni vrsti nanj zlagamo v razdalji 3 cm kroglice nadeva ter testo zavihamo, da kroglico pokrijemo. Med kroglicami s prsti stisnemo, da iztisnemo zrak ter jih med sabo z nožem ločimo. Žlinkrofe kuhamo 10 minut v slanem kropu. Nato jih odcedimo in ponudimo z drobtinicami opraženimi na maslu.