P
Zgodbo o vinu bo začel pripovedovati Primož Lavrenčič, agronom in vinar, predstavnik novega vala primorskih in slovenskih vinarjev, ki svoj izziv vidi predvsem v ekološkem vinogradništvu, tradicionalnem kletarstvu in lokalnih sortah vina. Prihaja iz Orehovice pri Podnanosu, kamor smo se odpravili z ekipo, da pri tamkajšnjih vinarjih spoznamo eno od avtohtonih sort vina – zelen, na katerega so nadvse ponosni.
Vino je že zelo dolgo pomemben gradnik slovenske zavesti in identitete, kar se kaže v različnih šegah, navadah in praznikih, ki so se med ljudmi razvili v povezavi s trto in vinom. Predstavila nam jih bo etnologinja Barbara Sosič. O pomenu vina v naši kulturi in zavesti pa priča tudi to, da je državna himna sedma kitica Prešernove Zdravljice, ki med drugim opeva tudi trto in vino.
Robert Gorjak, eden od vodilnih slovenskih vinskih strokovnjakov in mednarodno uveljavljen ocenjevalec vina, nas bo poučil, kako prepoznati kakovostno vino, čeprav je, kot pravi, pri individualni zbiri vina na koncu še vedno najpomembnejše merilo, ali nam je vino všeč ali nam ni.
Morda si boste izbor vin razširili tudi na oranžna oziroma macerirana vina. V vkopanih amforah jih z veliko ljubezni in poudarkom na tradiciji prideluje Borut Leban, ki smo ga obiskali v Prvačini.
V Rubriki Ah, ta splet vam bomo predstavili spletni portal O vinu, na katerem lahko najdemo številne zanimive informacije o pridelovalcih vin in vinih samih, oddajo pa bomo tudi tokrat končali s kvizom (Spo)znanje generacij.