Sezona obiranja češenj na Primorskem se počasi končuje. Letošnjo letino v Vipavski dolini in Goriških brdih označujejo kot povprečno, izdatno so na kakovost in količino pridelka vplivale vremenske razmere z obilnim deževjem in nizkimi temperaturami ozračja v času zorenja plodov. Za nameček sta v briških in vipavskih sadovnjakih klestili toča in sodra, tako da so ponekod izgubili ves pridelek češenj in drugega sadja. Kljub težavam pa se površine s češnjevimi drevesi na Primorskem širijo, sadijo predvsem bolj odporne sorte, ugotavljajo v kmetijsko-svetovalni službi. Povprečno letino so v Pomurju obetale tudi žitarice, toda vročinski val v zadnjih dneh in toča na delu Goričkega sta pričakovanja pridelovalcev obrnila na glavo. O tamkajšnjih pogojih in izzivih pridelave so govorili tudi na letošnjem dnevu pšenice. Za oddajo, ki jo je pripravil Valter Pregelj, smo bili z radijskim mikrofonom še na prvem primorskem kmetijskem sejmu v Opatjem selu na Krasu, pozanimali pa smo se tudi, kaj prinaša letošnji strokovni posvet Trte in vino – zakladi Primorske.