Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Za sosedovo mizo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu

Za sosedovo mizo

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

7 epizod

V Švabski Juri

13. 9. 2025

V Alpujarri

11. 9. 2025

Vaucluse

8. 9. 2025

V Carigradu

22. 8. 2025

V Volterri

18. 8. 2025

Posarje, Nemčija

17. 8. 2025

Za sosedovo mizo

TV Slovenija 1

7 epizod

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih.
Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske.
Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi.
Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu.
Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

V Švabski Juri

Družina Häußler iz Švabske Jure se že 25 let ukvarja z ekološkim kmetijstvom, saj želi biti samozadostna in neodvisna od semen ter umetnih gnojil velikih kmetijskih korporacij. Häußlerjevi med drugim pridelujejo tudi staro švabsko sorto leče, ki je pred 50 leti domala izumrla, a so jo nato na srečo našli v semenski banki in znova obudili pridelavo. Domačini jo uporabljajo za najrazličnejše jedi, od tradicionalnih špeclov z lečino omako in polnjenih žlikrofov pa vse do kolača z ribezom in lečo.

26 min 13. 9. 2025


V Alpujarri

V gorati Alpujarri na jugu Španije želijo nekateri kmetje obuditi pokrajino s starodavno rastlino. Juan Peña goji konopljo na strmih pobočjih Sierre Nevade. Semena stisnejo v olje, to, kar od njih ostane, pa zmeljejo v moko. Posušene liste namočijo v olivnem olju, da dobijo pomirjujoče mazilo. Tu so idealne razmere za gojenje mandljevcev. Oberejo jih tako, da plodove z dreves sklatijo s palicami. Juanova žena Yolanda Godoy je pri tradicionalni kuhi izvirna. Pripravi odličen vegetarijanski karpačo z bučkami, oluščena konopljina semena pa uporabi za cvrtje piščanca, znamenito mandljevo juho ali avokadovo torto z bananami. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorici: Marie Villetelle in Alba Vivancos

20 min 11. 9. 2025


Vaucluse

V departmaju Vaucluse v francoski Provansi spoznamo zakonca Biscarrat. Zdravstvena delavka Laetitia v prostem času rada eksperimentira v kuhinji, njen mož David pa je pridelovalec melon. Gojenje te rastline ima na tem območju že večstoletno tradicijo, saj so jo tja v 14. stoletju iz Italije prinesli papeži. Tudi Laetitiina oče in mama uživata v kuhanju. Za družinsko večerjo oče Georges pripravi ocvrta jajca po provansalsko, Laetitia pa morske sadeže v omaki iz melone. Naslednjega dne se z mamo Christiane odpravita na tržnico v bližnje mesto, kjer nakupita vse sestavine za zelenjavno juho s »pistoujem«, provansalskim pestom iz česna, bazilike in grojerja. Naslednji dan Laetitia sorodnikom za kosilo postreže sekanico iz melone ter provansalsko zelenjavno juho s »pistoujem«. ZZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtor: Alix François Meier

19 min 8. 9. 2025


V Nord-Pas-de-Calaisu

V zaledju Nord-Pas-de-Calaisa v bližini mesta Saint-Omer je barje Audomarois. Menihi so v 9. stoletju divje močvirje spremenili v obdelovalno površino, ki se zdaj zarašča. 440 hektarjev pa še vedno obdeluje 40 družin zelenjadarjev in med njimi je družina Dewalle, ki na leto pridela 150.000 glav cvetače, imenovane tudi biser severa. Najstarejši sin Sylvain se zavzema za ohranitev tega edinstvenega življenjskega prostora, dejaven je pri pripravah sprevoda tradicionalnih lesenih čolnov t. i. bacôves. Z njimi so nekoč prevažali orodje, konje in pridelke. Tega se prav dobro spominja družinski prijatelj Fernand Delobel. Na večerjo ob praznovanju svojega 91. rojstnega dne je povabil Dewallove in pripravil flamsko karbonado – govedino v pivu. Véronique Dewalle pa je za njegov praznik spekla kolač tarte au libouli.

25 min 1. 9. 2025


V Carigradu

Carigrad leži na dveh celinah, oba dela mesta pa povezujejo nešteti trajekti in dva mostova. Ilhan Agcaabat je srebrar, ki se trdno oklepa starega carigrajskega izročila. Njegova žena Mine pripravlja sladko-slane zajtrke, tašča Emine pa skrbi za družinski vrt. Z doma pridelano zelenjavo Mine pripravlja značilne carigrajske jedi – polnjene paprike z rižem in mletim mesom, testene pogače z nadevom iz špinače in ovčjega sira ter güveč, okusno enolončnico z jagnjetino fižolom, bučkami, jajčevci, krompirjem, paradižnikom ter čebulo in česnom.

26 min 22. 8. 2025


V Volterri

Srednjeveška Volterra leži med toskanskimi griči. Blizu kraja je kmetija sedemnajstčlanske družine Ferri. Mama Emilia in njena hči Carla bosta za kosilo pripravili zuppo volterrano, krepko zelenjavno juho iz toskanskega črnega ohrovta, ki ima zaradi prepraženega pršuta in svinjske slanine posebno izrazit okus. Za večerjo bo fegatelli, jed iz svežih svinjskih jeter, slanine in žajblja. Priloga pa bo beli fižol, ki ga kuhajo z olivnim oljem, žajbljem, česnom in domačo paradižnikovo omako. Volterra je znana tudi po restavraciji v strogo varovanem zaporu, v kateri vrhunski kuharji enkrat na mesec sodelujejo z zaporniki in pripravijo »jetniško večerjo« za približno 130 gostov. Tokrat bodo med drugim postregli peno iz polenovke v vlečenem testu, sipo z rukolo in paradižnikom ter nabodalca z rakci in ananasom.

26 min 18. 8. 2025


Posarje, Nemčija

Regrat. Povsod v Nemčiji velja za plevel, le v Posarju ga cenijo kot poslastico. Regrat ni le okusen, ampak tudi bogat vir vitaminov, zato ga lahko uporabimo kot osnovo za izdatne solate ali kot prilogo k krepkim jedem, kot je geheirade, jed s cmoki in krompirjem. Ko se spomladi začne sezona, Tanja Schmitt eksperimentira z novimi stvaritvami, kot je na primer lyonska klobasa z regratovimi cvetovi. ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Friederike Schlumbom

20 min 17. 8. 2025



Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine