Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
14. julij, ali kot mu pravimo pri nas, dan Bastilje, je največji francoski državni praznik. Simbolizira dva zgodovinska dogodka. Najprej padec Bastilje, ki so jo uporniki na ta dan zasedli med francosko revolucijo leta 1789. In morda še bolj pomembno, festival zveze (Fete de la Federation), ki se je v praznovanje revolucije in enotnosti zgodil točno leto dni zatem. Francozi državni praznik na ta dan praznujejo od leta 1880, glavne značilnosti praznika, ki vsako leto poteka med kolesarsko dirko po Franciji pa so lokalni plesi, vojaška parada v Parizu in ognjemeti.
9 min 14. 7. 2025
Francija je ena izmed vodilnih vinskih dežel na svetu, znana po svoji bogati tradiciji pridelave vina, ki sega daleč v keltske in rimske čase. Ključno vlogo pri razvoju vinogradništva so odigrali že srednjeveški samostani, saj so menihi že takrat skrbno preučevali tla, podnebje in načine pridelave ter začrtali temelje sodobnega pojma 'terroir' in stroga pravila označevanja porekla, zaradi katerih so francoska vina postala in ostala visokokakovostna, cenjena po vsem svetu. Vina v Franciji pa niso le gospodarski izdelek, ampak tudi del kulturne identitete, nacionalnega ponosa in francoske umetnosti življenja. In kot je po navadi na jugu, so tu na Francoskem veliko bolj sproščeni glede trt, vina in njegove pridelave. V nekatere vinogradniške in kletarske novosti pa so dobesedno prisiljeni tako zaradi spremenjenih potrošniških navad in trendov kot podnebnih sprememb. 'Pred 50 leti so Francozi popili veliko, veliko vina. Predvsem tradicionalnega, močnega, rdečega in največ tega smo ga proizvedli prav v Languedocu. Zadnja leta pa Francozi segajo po svežih, lahkotnih belih vinih, zato vinarji lahkotno svežino vpeljujejo tudi v rdeča vina,' je o prilagajanju vinarjev povedal mladi Paul, ki vodi degustacije vin v osrednjem vinskem svetišču Carcassonna Le Comptoir de la Cite. Rdeča nit reportaže iz največje francoske vinogradniške regije Languedoc-Roussillon bo vprašanje, kako se v vinsko najbolj tradicionalni državi na svetu prilagajajo novim časom.
8 min 13. 7. 2025
'Z raco lahko narediš vse, kar narediš s prašičem - uporabna je od kljuna do repa. Meso rac skuhamo v lastni masti ter ga shranimo ali v konzerve ali v mast - to je račni konfit. Lahko naredimo ocvirke, račjo mast lahko uporabljamo kot svinjsko, meso lahko posušimo ali le prekadimo, naredimo paštete in nešteto drugih proizvodov,' pravi Benjamin Papaix, kmet, ki na kmetiji La Ferme du Roc nedaleč od Cambiaca na jugu Francije vsako leto zredi 10 tisoč rac. V prvi vrsti seveda za foie gras, ki je glavna francoska kulinarična specialiteta in delikatesa, poleg tartufov in kaviarja ter najbolj cenjena v visoki francoski gastronomiji. Foie gras ali po naše 'mastna jetra' so zaščitena kot kulturna in gastronomska dediščina, a način pridelave zbuja veliko etičnih pomislekov, kmetje v tej dejavnosti pa so deležni veliko zgražanja. Slikoviti jugozahod z idiličinimi vasicami med mehkim gričevjem je središče pridelave te delikatese v Franciji. A čeprav je kmetij, ki se ukvarjajo s to dobičkonosno dejavnostjo, veliko, jih je zelo malo pripravljenih o tem govoriti ali celo pokazati svoje jate rac in gosi.
8 min 12. 7. 2025
V tokratni reportaži gremo na polja severne Francije, kjer raste ena najstarejših gojenih rastlin na svetu, ki s svojo skromnostjo in vzdržljivostjo že tisočletja oblači svet.
8 min 9. 7. 2025
Kaj se zgodi, ko podnebna kriza ni več samo znanstveno vprašanje, temveč razredna realnost? Ko kapitalizem profitira tako iz uničevanja planeta kot njegovega "reševanja"? Ko se zdi, da imamo dovolj znanja, a premalo moči? S temi vprašanji se ukvarja norveški družbeni geograf Ståle Holgersen, eden osrednjih gostov tokratne Šole politične ekologije, ki je pretekli teden potekala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Holgersen pravi, da se bistveno vprašanje skriva onkraj zelenega leporečenja in reformističnih iluzij in da ne gre več za vprašanje znanja, ampak za vprašanje moči. Kako je videti mesto, ki služi ljudem, ne dobičku? Kje začeti družbeno preobrazbo – in zakaj otroci niso težava, temveč odrasli?
14 min 10. 7. 2025
Skozi mesto Bayeux teče reka Aure in če se izgubiš med srednjeveškimi ulicami, le sledi njenemu toku, pravijo domačini. Največ obiskovalcev obišče stolnico in seveda muzej, v katerem je na ogled verjetno najbolj znana tapiserija na svetu, ki velja za prvi zgodovinski strip, in je hkrati pomemben vizualni dokument evropske srednjeveške zgodovine.
10 min 8. 7. 2025
Kaj, če strmoglavi letalo? Kaj, če bodo v hotelu stenice? Kaj, če bo ravno takrat potres? Marsikdo od nas se pred potovanjem v oddaljene kraje sooča s številnimi dvomi in strahovi. Tokrat smo mimoidoče turiste spraševali, kaj njim povzroča sive lase in kako se soočajo s skrbmi pred dopustovanjem.
7 min 9. 7. 2025
Med valovitimi polji Normandije in vetrovi s severa, približno 15 kilometrov od Rokavskega preliva, leži Caen, gospodarsko, izobraževalno in kulturno središče regije ter upravno središče departmaja Calvados, ki ima tudi pomembno zgodovinsko vlogo.
10 min 8. 7. 2025
Mesto Rouen, ki se ga je prijel tudi vzdevek »Mesto stotih zvonikov« in je bilo v srednjem veku in renesansi drugo največje mesto v Franciji, obiskovalce z le nekaj domišljije ob sprehodu skozi ulice in njihove zgodbe hitro odpelje daleč v zgodovino.
13 min 4. 7. 2025
Dunkerque, mesto na skrajnem severu Francije, je verjetno najbolj znano po zgodovini druge svetovne vojne, predvsem po operaciji Dinamo, ki je tam potekala med 26. majem in 4. junijem leta 1940 in velja za eno najpomembnejših reševalnih operacij v drugi svetovni vojni, po kateri so leta 2017 posneli tudi film.
16 min 4. 7. 2025