Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Obiski kraljice

O orglah, organistih, skladateljih orgelske glasbe in izdelovalcih orgel..

Obiski kraljice

28. 11. 2021

O orglah, organistih, skladateljih orgelske glasbe in izdelovalcih orgel.

Koncert organistke Ines Schüttengruber v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani

21. 11. 2021

V ponedeljek, 15. novembra je v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani koncertirala organistka Ines Schüttengruber z Dunaja. Koncert smo uvrstili v cikel oddaj Obiski kraljice v živo oz. v cikel orgelskih koncertov, ki jih letošnjo jesen prirejamo na Programu Ars. Mlada, a že mednarodno uveljavljena umetnica se je predstavila z deli romantičnih in sodobnih dunajskih skladateljev, ki jih pri nas slišimo le redko - Roberta Fuchsa, Franza Schmidta, Antona Heillerja, Johanna Nepomuka Davida, Wolfganga Sausenga, Petra Planyavskega, Hansa Haselböcka in Ernsta Ludwiga Leitnerja; ob njih je zvenela tudi orgelska glasba skladatelja Stanka Premrla. Skladatelj Stanko Premrl, avtor slovenske himne, se je namreč v mladosti glasbeno izobraževal na Dunaju, tam je dokončal tudi uglasbitev Prešernove Zdravljice, svoje znanje je zatem kot ravnatelj ljubljanske orglarske šole, regens chori ljubljanske stolnice in profesor na Akademiji za glasbo vrsto let prenašal na mlajše glasbene rodove.

OBISKI KRALJICE V ŽIVO, 2. koncert - Dela romantičnih in sodobnih dunajskih skladateljev ter sodobnikov Stanka Premrla v izvedbi Ines Schüttengruber

21. 11. 2021

V ponedeljek, 15. novembra je v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani koncertirala organistka Ines Schüttengruber z Dunaja. Koncert smo uvrstili v cikel oddaj Obiski kraljice v živo oz. v cikel orgelskih koncertov, ki jih letošnjo jesen prirejamo na Programu Ars. Mlada, a že mednarodno uveljavljena umetnica se je predstavila z deli romantičnih in sodobnih dunajskih skladateljev, ki jih pri nas slišimo le redko -Roberta Fuchsa, Franza Schmidta, Antona Heillerja, Johanna Nepomuka Davida, Wolfganga Sausenga, Petra Planyavskega, Hansa Haselböcka in Ernsta Ludwiga Leitnerja; ob njih je zvenela tudi orgelska glasba skladatelja Stanka Premrla. Skladatelj Stanko Premrl, avtor slovenske himne, se je namreč v mladosti glasbeno izobraževal na Dunaju, tam je dokončal tudi uglasbitev Prešernove Zdravljice, svoje znanje je zatem kot ravnatelj ljubljanske orglarske šole, regens chori ljubljanske stolnice in profesor na Akademiji za glasbo vrsto let prenašal na mlajše glasbene rodove. Pred začetkom koncerta se je z izvajalko pogovarjala glasbena urednica Polona Gantar.

Glasba Johanna Sebastiana Bacha

14. 11. 2021

Švedski organist Hans Fagius je dober poznavalec orgleskih dela Johanna Sebastiana Bacha. V oddaji izvaja Bachovi Triosonati št. 5 in št. 6, Tokato, Adagio in Fugo v C- duru ter Pastoralo v F - duru.

Pesem zahvale - tudi z orglami

7. 11. 2021

V Katoliški cerkvi je danes zahvalna nedelja in po cerkvah odmeva vzklik Te Deum laudamus oz. Tebe Boga, hvalimo. Le redko pa slišimo melodijo te stare krščanske himne v celoti ali celo v obliki ambrozijanskega petja. Melodijo namreč pripisujejo sv. Ambrožu, izvirala naj bi iz 4. stoletja. A kakorkoli. Navdihnila je mnogo glasbenih ustvarjalcev in na to temo so ustvarili številne vokalne in inštrumentalne skladbe, tudi orgelske.