Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni ga junaka med nami, ki se zlahka upre sladki prehrani. Morda so redki, a priznajmo si, da zahodni človek zaužije preveč sladkorjev. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo pretresali mit, ki nas prepričuje, da so umetna sladila boljša od navadnega sladkorja. Po odgovor smo se odpravili na Fakulteto za zdravje Univerze na Primorskem, oddajo je vkup spravil Blaž Maljevac.
Ni ga junaka med nami, ki se zlahka upre sladki prehrani. Morda so redki, a priznajmo si, da zahodni človek zaužije preveč sladkorjev. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo pretresali mit, ki nas prepričuje, da so umetna sladila boljša od navadnega sladkorja. Po odgovor smo se odpravili na Fakulteto za zdravje Univerze na Primorskem, oddajo je vkup spravil Blaž Maljevac.
To, da je uživanje sadja in zelenjave sestavni element zdravega prehranjevanja smo že spoznali. Danes pa nas bo zanimalo, če s sadnimi sokovi oziroma »smoothiji« res zaužijemo več mikrohranil, kot bi sicer z uživanjem neobdelanega sadja in zelenjave. Nekaj hrane v možgane je radijska oddaja, ki že nekaj mesecev zaznamuje ponedeljkov jutranji program Radia Koper. Danes ne bo nič drugače
To, da je uživanje sadja in zelenjave sestavni element zdravega prehranjevanja smo že spoznali. Danes pa nas bo zanimalo, če s sadnimi sokovi oziroma »smoothiji« res zaužijemo več mikrohranil, kot bi sicer z uživanjem neobdelanega sadja in zelenjave. Nekaj hrane v možgane je radijska oddaja, ki že nekaj mesecev zaznamuje ponedeljkov jutranji program Radia Koper. Danes ne bo nič drugače
Ko bolehamo v postelji, smo včasih tako šibki, da komaj kaj pojemo. V starih časih je bilo moč slišati rek, da je v primeru bolezni bolje, da ne jemo preveč. Če to pravijo stari modreci, potem bo to morda res veljalo. Več kot odličen razlog, da to preverimo v oddaji, kjer pretresamo prehranske mite.
Ko bolehamo v postelji, smo včasih tako šibki, da komaj kaj pojemo. V starih časih je bilo moč slišati rek, da je v primeru bolezni bolje, da ne jemo preveč. Če to pravijo stari modreci, potem bo to morda res veljalo. Več kot odličen razlog, da to preverimo v oddaji, kjer pretresamo prehranske mite.
V minutah za pretresanje prehranskih mitov se tokrat posvečamo eni izmed bolj zanimivih tem v svetu prehrane: glutenu. Čeprav se zdi, da se vsi okoli nas držijo brezglutenske diete, pa je ta beljakovina še vedno osnovna sestavina mnogih jedi. Danes bomo raziskali, zakaj je gluten tako pomemben, kakšne težave lahko povzroči in kakšni so miti, povezani s to zmesjo beljakovin. Blaž Maljevac je tudi tokrat zagrizel v nov prehranski mit. Dober tek!
V minutah za pretresanje prehranskih mitov se tokrat posvečamo eni izmed bolj zanimivih tem v svetu prehrane: glutenu. Čeprav se zdi, da se vsi okoli nas držijo brezglutenske diete, pa je ta beljakovina še vedno osnovna sestavina mnogih jedi. Danes bomo raziskali, zakaj je gluten tako pomemben, kakšne težave lahko povzroči in kakšni so miti, povezani s to zmesjo beljakovin. Blaž Maljevac je tudi tokrat zagrizel v nov prehranski mit. Dober tek!
Pretresanje prehranskih mitov se nadaljuje tudi v tokratnem ponedeljkovem jutru. V oddaji Nekaj hrane v možgane bomo danes spoznali žival, ki včasih označuje tudi naše psiho-fizično stanje po prekrokani noči. Imeti mačka zveni ljubko, a pri nekaterih ta ljubkost trenutka ni tako zaželena. Obstajajo številni ljudske modrosti, kako se lahko alkoholnega mačka hitro znebimo. Če ga lahko tako hitro spodimo iz telesa, bo preveril Blaž Maljevac.
Pretresanje prehranskih mitov se nadaljuje tudi v tokratnem ponedeljkovem jutru. V oddaji Nekaj hrane v možgane bomo danes spoznali žival, ki včasih označuje tudi naše psiho-fizično stanje po prekrokani noči. Imeti mačka zveni ljubko, a pri nekaterih ta ljubkost trenutka ni tako zaželena. Obstajajo številni ljudske modrosti, kako se lahko alkoholnega mačka hitro znebimo. Če ga lahko tako hitro spodimo iz telesa, bo preveril Blaž Maljevac.
Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov bo tokrat v znamenju zelenjave. Zagotovo ste že slišali, da ima kuhana zelenjava manj hranil, vitaminov in mineralov. Zato se bomo danes s strokovnjaki pogovorili o tem, ali je surova zelenjava res bolj zdrava kot kuhana?
Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov bo tokrat v znamenju zelenjave. Zagotovo ste že slišali, da ima kuhana zelenjava manj hranil, vitaminov in mineralov. Zato se bomo danes s strokovnjaki pogovorili o tem, ali je surova zelenjava res bolj zdrava kot kuhana?
Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov je tu. Sledi oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. Danes govorimo o jajcih. Koliko jajc je preveč, so jajca sploh zdrava, morda povzročajo holesterol? Vprašanj ničkoliko, odgovore podamo v naslednjih minutah. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov je tu. Sledi oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. Danes govorimo o jajcih. Koliko jajc je preveč, so jajca sploh zdrava, morda povzročajo holesterol? Vprašanj ničkoliko, odgovore podamo v naslednjih minutah. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
Oddaja Nekaj hrane v možgane je oddaja, kjer pretresamo prehranske mite. Do danes smo preverili veljavnost več kot dvajsetih mitov, vse minule oddaje najdete med podkasti RTV Slovenija. Danes se bomo posvetili sadju. Načeloma je ljudem jasno, da je sadje zdravo, a obstajajo pomisleki, da bi lahko sadje redilo, saj ima v sebi vendarle sladkor. Za sladkor pa vemo, kaj pozvroča… Tako nekako se glasi tokratni mit, kaj pravi znanost nam v kratkem s sogovorniki razloži Blaž Maljevac.
Oddaja Nekaj hrane v možgane je oddaja, kjer pretresamo prehranske mite. Do danes smo preverili veljavnost več kot dvajsetih mitov, vse minule oddaje najdete med podkasti RTV Slovenija. Danes se bomo posvetili sadju. Načeloma je ljudem jasno, da je sadje zdravo, a obstajajo pomisleki, da bi lahko sadje redilo, saj ima v sebi vendarle sladkor. Za sladkor pa vemo, kaj pozvroča… Tako nekako se glasi tokratni mit, kaj pravi znanost nam v kratkem s sogovorniki razloži Blaž Maljevac.
Ponedeljkova jutra so namenjena pretresanju prehranskih mitov. Sledi namreč oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. V tokratni bomo preverili ali je mleko res primerno samo za otroke? Kaj pa odrasli? Jim koristi, morda škodi? Dejstva je preveril Blaž Maljevac.
Ponedeljkova jutra so namenjena pretresanju prehranskih mitov. Sledi namreč oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. V tokratni bomo preverili ali je mleko res primerno samo za otroke? Kaj pa odrasli? Jim koristi, morda škodi? Dejstva je preveril Blaž Maljevac.
Čas je pravšnji za naše jutranje izobraževanje o prehranskih navadah. Pravzaprav v oddaji Nekaj hrane v možgane razbijamo prehranske mite. Tokrat vam bomo solili pamet. Ali hrana res potrebuje sol, da je boljšega okusa. Koliko krat ste že slišali tole? »Saj ni bilo slabo, le malce soli dodaj, prosim!« Danes preverjamo ali je ta pristop pravi. V naslednjih minutah bo s strokovnimi sogovorniki z vami Blaž Maljevac.
Čas je pravšnji za naše jutranje izobraževanje o prehranskih navadah. Pravzaprav v oddaji Nekaj hrane v možgane razbijamo prehranske mite. Tokrat vam bomo solili pamet. Ali hrana res potrebuje sol, da je boljšega okusa. Koliko krat ste že slišali tole? »Saj ni bilo slabo, le malce soli dodaj, prosim!« Danes preverjamo ali je ta pristop pravi. V naslednjih minutah bo s strokovnimi sogovorniki z vami Blaž Maljevac.
Se še spomnite časov, ko so se v kuhinji pojavile mikrovalovne pečice? Kar nekaj strahov so imele gospodinje v tistem času. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo preverili ali hrani res škodi mikrovalovno segrevanje. Odgovore je poiskal Blaž Maljevac.
Se še spomnite časov, ko so se v kuhinji pojavile mikrovalovne pečice? Kar nekaj strahov so imele gospodinje v tistem času. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo preverili ali hrani res škodi mikrovalovno segrevanje. Odgovore je poiskal Blaž Maljevac.
Le kdo nima rad čokolade? Če nam ob tem še pomaga pri lajšanju težav, toliko bolje. Seveda si včasih naivno mislimo, da bodo s čokolado v rokah kar vse težave rešljive. Dušo si s čokolado že lahko privežemo. A nam lahko čokolada pomaga tudi zares? Pri mensturalnih krčih, recimo? To bomo izvedeli v tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane!
Le kdo nima rad čokolade? Če nam ob tem še pomaga pri lajšanju težav, toliko bolje. Seveda si včasih naivno mislimo, da bodo s čokolado v rokah kar vse težave rešljive. Dušo si s čokolado že lahko privežemo. A nam lahko čokolada pomaga tudi zares? Pri mensturalnih krčih, recimo? To bomo izvedeli v tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane!
Zagotovo ste že slišali prehranski mit, da je piščanec najboljši vir mesa. Najbrž poznate kakšnega telovadca, ki v enem dnevu poje pol piščančje farme. Zakaj? Pravi, da tako dobi veliko beljakovin in da je to meso bolj zdravo od ostalih. Prehranske mite pretresamo v oddaji Nekaj hrane v možgane in tako bo tudi danes. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
Zagotovo ste že slišali prehranski mit, da je piščanec najboljši vir mesa. Najbrž poznate kakšnega telovadca, ki v enem dnevu poje pol piščančje farme. Zakaj? Pravi, da tako dobi veliko beljakovin in da je to meso bolj zdravo od ostalih. Prehranske mite pretresamo v oddaji Nekaj hrane v možgane in tako bo tudi danes. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
Ponedeljkovo jutro je na Radiu Koper namenjeno informacijam o zdravi prehrani. Danes bomo spoznali prehranske potrebe nosečnic. Med nosečnostjo se namreč potrebe po hranilnih snoveh povečajo, tokrat pa nas bo zanimalo, ali mora zaradi tega nosečnica jesti za dva? Kaj pravite? Odgovor je poiskal Blaž Maljevac.
Ponedeljkovo jutro je na Radiu Koper namenjeno informacijam o zdravi prehrani. Danes bomo spoznali prehranske potrebe nosečnic. Med nosečnostjo se namreč potrebe po hranilnih snoveh povečajo, tokrat pa nas bo zanimalo, ali mora zaradi tega nosečnica jesti za dva? Kaj pravite? Odgovor je poiskal Blaž Maljevac.
Oljčno olje je temelj zdrave mediteranske prehrane, Primorci ga veliko uporabljamo pri pripravi jedi. Obstoja mit, ki ga moramo v naši oddaji o zdravi prehrani pretresti, zagotovo ste ga že slišali. Oljčno olje ni primerno za cvrtje! Celo na spletu je moč zaslediti številne neznanstvene in na pol znanstvene članke, ki nas prepričujejo, da je temu res tako. Kaj drži je preveril Blaž Maljevac.
Oljčno olje je temelj zdrave mediteranske prehrane, Primorci ga veliko uporabljamo pri pripravi jedi. Obstoja mit, ki ga moramo v naši oddaji o zdravi prehrani pretresti, zagotovo ste ga že slišali. Oljčno olje ni primerno za cvrtje! Celo na spletu je moč zaslediti številne neznanstvene in na pol znanstvene članke, ki nas prepričujejo, da je temu res tako. Kaj drži je preveril Blaž Maljevac.
Nikar ne recite Primorcu, da vam skuha testenine. Lahko se namreč zgodi komunikacijski šum in pogovor ne bo tekel tako gladko, kot bi sicer. Morda bi kdo lahko ostal celo lačen. Primorec pripravlja namreč pašto. Na tisoč in en način, jasno. A samo tista prava je »al dente«. A to res drži? To je tokrat preveril kolega Blaž Maljevac.
Nikar ne recite Primorcu, da vam skuha testenine. Lahko se namreč zgodi komunikacijski šum in pogovor ne bo tekel tako gladko, kot bi sicer. Morda bi kdo lahko ostal celo lačen. Primorec pripravlja namreč pašto. Na tisoč in en način, jasno. A samo tista prava je »al dente«. A to res drži? To je tokrat preveril kolega Blaž Maljevac.
Nekateri imajo radi črno, drugi z mlekom in sladkorjem. Tretji je videti ne morejo. Kave, namreč. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane se bomo posvetili kavi. Kavo pogosto pijemo zjutraj, da se lažje zbudimo, da lažje začnemo nov dan. Mnogi jo spijejo tudi kasneje, čez dan. Nekateri celo zvečer. Zato bomo danes pretresali mit, ki pravi, da ena kava pred spanjem ne škodi. Bomo tokrat ta mit ovrgli ali potrdili? Prisluhnite oddaji, ki jo pripravlja Blaž Maljevac.
Nekateri imajo radi črno, drugi z mlekom in sladkorjem. Tretji je videti ne morejo. Kave, namreč. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane se bomo posvetili kavi. Kavo pogosto pijemo zjutraj, da se lažje zbudimo, da lažje začnemo nov dan. Mnogi jo spijejo tudi kasneje, čez dan. Nekateri celo zvečer. Zato bomo danes pretresali mit, ki pravi, da ena kava pred spanjem ne škodi. Bomo tokrat ta mit ovrgli ali potrdili? Prisluhnite oddaji, ki jo pripravlja Blaž Maljevac.
Težko začnemo dan, če ne vstavimo »nekaj hrane v možgane«. Tudi ta ponedeljek bomo pretresali izbrani mit o zdravi prehrani, tokrat se bomo pozanimali ali energijske pijače res poživijo telo? Gre za super napoj, ki ga je pil tudi Peter Klepec? Vse to bo danes preveril Blaž Maljevac, odgovore bo podajala dr. Tadeja Jakus, predavateljica na Fakulteti za vede o zdravju.
Težko začnemo dan, če ne vstavimo »nekaj hrane v možgane«. Tudi ta ponedeljek bomo pretresali izbrani mit o zdravi prehrani, tokrat se bomo pozanimali ali energijske pijače res poživijo telo? Gre za super napoj, ki ga je pil tudi Peter Klepec? Vse to bo danes preveril Blaž Maljevac, odgovore bo podajala dr. Tadeja Jakus, predavateljica na Fakulteti za vede o zdravju.
Ponedeljkova jutra so na Radiu Koper namenjena zdravju. V oddaji Nekaj hrane v možgane pretresamo različne mite o prehrani, tokrat se bomo posvetili postenju. Kakšni so različni načini postenja, kakšne so dileme pri takšnem načinu prehranjevanja? Odgovore smo poiskali s pomočjo asistentke Tanje Črešnovar, mlade raziskovalke na Fakulteti za vede o zdravju. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
Ponedeljkova jutra so na Radiu Koper namenjena zdravju. V oddaji Nekaj hrane v možgane pretresamo različne mite o prehrani, tokrat se bomo posvetili postenju. Kakšni so različni načini postenja, kakšne so dileme pri takšnem načinu prehranjevanja? Odgovore smo poiskali s pomočjo asistentke Tanje Črešnovar, mlade raziskovalke na Fakulteti za vede o zdravju. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
V minulih druženjih smo izvedeli ali lahko preskočimo zajtrk, ali so za super počutje res nujna super živila, ali mora biti meso na krožniku vsak dan. Vse minule oddaje so sicer dostopne med podkasti RTV Slovenija. Tokrat se posvečamo kolagenu. Je to res eliksir mladosti?
V minulih druženjih smo izvedeli ali lahko preskočimo zajtrk, ali so za super počutje res nujna super živila, ali mora biti meso na krožniku vsak dan. Vse minule oddaje so sicer dostopne med podkasti RTV Slovenija. Tokrat se posvečamo kolagenu. Je to res eliksir mladosti?
Zaradi nedavnih praznikov že kar nekaj časa nismo vnesli nekaj hrane v možgane. Bomo pa to zato storili zdaj. Danes se bomo spraševali ali maščobe res redijo? Umaknemo maščobe z jedilnega lista in bomo suhi kot bakala? Kdo ve?! Mi še ne, bomo pa to kmalu izvedeli do strokovnjakov Fakultete za vede o zdravju. Oddajo pripravlja Blaž Maljevac.
Zaradi nedavnih praznikov že kar nekaj časa nismo vnesli nekaj hrane v možgane. Bomo pa to zato storili zdaj. Danes se bomo spraševali ali maščobe res redijo? Umaknemo maščobe z jedilnega lista in bomo suhi kot bakala? Kdo ve?! Mi še ne, bomo pa to kmalu izvedeli do strokovnjakov Fakultete za vede o zdravju. Oddajo pripravlja Blaž Maljevac.
Možgani so lačni. Kaj ne bodo, če že celo večnost čakajo na novo epizodo oddaje Nekaj hrane v možgane. Danes bomo pretresli mit o prehranjevanju zvečer. Zagotovo ga poznate: Pozna večerja je za zdravje škodljiva! Pa je res? Prisluhnimo!
Možgani so lačni. Kaj ne bodo, če že celo večnost čakajo na novo epizodo oddaje Nekaj hrane v možgane. Danes bomo pretresli mit o prehranjevanju zvečer. Zagotovo ga poznate: Pozna večerja je za zdravje škodljiva! Pa je res? Prisluhnimo!
V tokratni oddaji govorimo o vsakodnevnem prehranjevanju z mesnimi izdelki. Je smiselno meso uživati vsak dan? Moramo meso odstraniti z naših jedilnikov? Odgovore nam ponuja asistentka Karin Šik Novak, magistrica dietetike iz Fakultete za vede o zdravju.
V tokratni oddaji govorimo o vsakodnevnem prehranjevanju z mesnimi izdelki. Je smiselno meso uživati vsak dan? Moramo meso odstraniti z naših jedilnikov? Odgovore nam ponuja asistentka Karin Šik Novak, magistrica dietetike iz Fakultete za vede o zdravju.
Zajtrkovanje je pomemben element zdravega načina življenja, smo ugotavljali v nedavni oddaji Nekaj hrane v možgane. Posnetek oddaje je že dostopen med podkasti RTV Slovenija. Danes pa se bomo prepričali ali bo uživanje super živila v tem trenutku dovolj, da boste imeli super dan. Prisluhnimo novi epizodi oddaje, ki jo je tudi tokrat pripravil Blaž Maljevac.
Zajtrkovanje je pomemben element zdravega načina življenja, smo ugotavljali v nedavni oddaji Nekaj hrane v možgane. Posnetek oddaje je že dostopen med podkasti RTV Slovenija. Danes pa se bomo prepričali ali bo uživanje super živila v tem trenutku dovolj, da boste imeli super dan. Prisluhnimo novi epizodi oddaje, ki jo je tudi tokrat pripravil Blaž Maljevac.
Danes začenjamo z novo jutranjo oddajo, ki jo namenjamo zdravi prehrani. Slednja tvori enega izmed temeljnih stebrov zdravega načina življenja, v družbi pa obstajajo številni miti o prehrani, ki jih bomo v prihajajočih ponedeljkovih oddajah postavili na znanstveno sito. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
Danes začenjamo z novo jutranjo oddajo, ki jo namenjamo zdravi prehrani. Slednja tvori enega izmed temeljnih stebrov zdravega načina življenja, v družbi pa obstajajo številni miti o prehrani, ki jih bomo v prihajajočih ponedeljkovih oddajah postavili na znanstveno sito. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.