Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine

Aktualno na Radiu Maribor

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Zadnji posnetki

Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma

10. 8. 2022

Predstavljamo projekte Fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma iz Maribora. Ustanovljena je bila pred 22-imi leti, takrat kot Regionalni sklad dela Podravje.

Kako potekajo priprave na Olimpijski festival evropske mladine, ki ga bo leta 2023 gostil Maribor?

9. 8. 2022

Nedavno se je v slovaškem mestu Banská Bystrica končal Olimpijski festival evropske mladine, naslednje leto pa bo prav Maribor tisti, ki bo organiziral ta športni dogodek za mlade športnike. Kako poteka organizacija te prireditve, kako se pripravljamo na gostitev 3500 športnikov in spremljevalcev?

Kako ukrepamo ob spletni prevari?

4. 8. 2022

Skoraj vsi uporabniki svetovnega spleta so že naleteli na poskuse spletne prevare. Ti se po navadi skrivajo za lažnimi sporočili pošt ali bank in za obljubami o hitrem zaslužku, ugodnih posojilih in velikih popustih. Zdi se, da domišljija kriminalnih družb nima meja, zato lahko žrtev postane vsak. Katere vrste spletnih prevar so najpogostejše, na kaj moramo biti pozorni, in kako lahko v primeru tovrstne prevare ukrepa policija.

Svetovni teden dojenja - »Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo«

3. 8. 2022

Ob svetovnem tednu dojenja, ki poteka pod geslom »Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo«, smo se pozanimali, kakšna podpora je na voljo mamam pri dojenju. Četudi je to najosnovnejši in najenostavnejši način oskrbe dojenčka, je dojenje lahko povezano tudi s težavami in frustracijami. Ženske sicer dobijo podporo, v porodnišnicah in v zdravstvenih domovih oziroma od patronažne službe, a le kmalu po porodu. Ko se težave pojavijo kasneje, pa pogosto poiščejo pomoč pri nevladnih organizacijah in neformalnih skupnostih na spletu. Pomembno je, da je pomoč strokovna in celostna, brezplačna in na voljo vsem, licencirane svetovalke pa si želijo, da bi bilo njihovo delo ustrezno podprto in ovrednoteno.

Razstava, ki predstavlja zgodovino mariborskih Judov od njihove naselitve v mestu do danes

3. 8. 2022

Še do 16. avgusta bo na Trgu Leona Štuklja v Mariboru na panojih na ogled razstava, ki predstavlja zgodovino mariborskih Judov od njihove naselitve v mestu do danes. O poudarkih te razstave in zanimivostih te teme je v oddaji spregovoril direktor Centra judovske kulturne dediščine Maribor Boris Hajdinjak.

Zakaj so drevesa v mestu tako pomembna?

2. 8. 2022

Strasti mariborske javnosti so spet razburkala drevesa. Meščani so z javno akcijo dosegli, da je občina spremenila odločitev – na Gregorčičevi ulici ne bodo posadili manj dreves od predvidenih. V oddaji aktualno smo povzeli dogajanje in se vprašali, zakaj so drevesa v mestu tako pomembna, in ali jim občina posveča dovolj pozornosti.

V nedeljo po 13-ti: Gostja Veronika Dolar

31. 7. 2022

Nedeljske minute po 13-ti smo preživeli v družbi Slovenke, ki je otroštvo preživela v Velenju, del najstniških let v Italiji, nato pa je v Kanadi študirala ekonomijo in politične vede. Življenjska pot jo je vodila še v Ottawo, Minnesoto in Ohio, dom si je ustvarila na Long Islandu v ameriški zvezni državi New York. Poletja najraje preživlja v njeni domači Sloveniji, s katero pa je v zadnjih letih povezana tudi po službeni plati. Kako ji čez lužo uspeva usklajevati pestro družinsko življenje s poklicem raziskovalke in profesorice? Ali drži nenapisano pravilo, da se v New Yorku ponuja uspeh na vsakem koraku, če si sposoben hitrega tempa in imaš rad tek na dolge proge? Med drugim smo spregovorili o samozavestnih Američanih, njihovem načinu življenja, dragih zavarovanjih in šolskem sistemu ter o pregovorno neomejenih možnostih, ki pa terjajo precej visok davek. Glede na aktualno politično in ekonomsko situacijo v svetu pa smo uspešni ekonomistki zastavili tudi vprašanja na temo največjih ekonomskih izzivov sodobnega sveta.

Digitalni post za celo družino

28. 7. 2022

V mariborskem centru Šteker ponujajo brezplačno strokovno pomoč pri prekomerni rabi zaslonskih naprav. Tudi poleti ne počivajo – na spletni strani so objavili nasvete za tako imenovani digitalni post za celo družino, pripravljajo pa se tudi na šolsko leto; njihovi termini so zasedeni že do sredine novembra. Podrobneje o aktivnostih centra Šteker v oddaji Aktualno. .

Ana Vovk: "S samooskrbnim naravnim pridelovanjem hrane moramo začeti takoj."

27. 7. 2022

Pri nas se v zadnjih dneh na zelo boleč način soočamo s posledicami podnebnih sprememb. Zavedanje, da moramo ukrepati zelo hitro, se vse bolj krepi. Samooskrba z zdravo hrano brez velikih količin vode in uničevanja zemlje, kot se to dogaja pri dosedanjem intenzivnem kmetovanju, je le ena od poti do zmanjševanja posledic podnebnih sprememb. O tem, kako jo vpeljati v naš način življenja, tudi v večje industrijske sisteme, z Ddr. Ano Vovk z mariborske univerze.

Težko je tako posebno kulturo videti vsak dan - ali potuješ ali imaš srečo, da si v času Folkarta v Mariboru

24. 7. 2022

Folklora v sklopu mednarodnega festivala Folkart že več kot tri desetletja piše uspešno zgodbo v Mariboru. Predhodnik Festivala Lent vsako leto v mesto pripelje skupine iz vsega sveta, ki ulice napolnijo z barvanim, plesom, glasbo in veseljem. Letošnja izvedba festivala je bila že 34. in pogovarjali smo se s producentko Alenko Klemenčič.

Sodobne teme in dileme ekološkega kmetovanja

21. 7. 2022

Spregovorili smo o nekaterih sodobnih temah in dilemah ekološkega kmetovanja. Z nami je bil eden večjih ekoloških kmetov iz Mote pri Ljutomeru Milan Rus. Na več kot 30 hektarjih - na zemlji in ljudem prijazen način - prideluje predvsem žitarice in oljarice. V pogovoru izpostavlja predvsem našo osebno odgovornost za to kar kot hrano, kot živilo vnašamo v naše telo.

Jernej Završnik, direktor mariborskega Zdravstvenega doma o delu v prihodnjih mesecih

20. 7. 2022

Gost oddaje Aktualno je bil direktor mariborskega Zdravstvenega doma Jernej Završnik. V luči aktualnih razmer, ko se število okužb s koronavirusom znova povečuje, nas je med drugim zanimalo, kako trenutno poteka obravnava pacientov v zdravstvenem domu, kako se pripravljajo na jesen in kolikšno je zanimanje za cepljenje proti covidu.

Gasilska olimpijada, največjega gasilskega dogodka v Sloveniji

19. 7. 2022

Jutri bo v Celju uradni začetek gasilske olimpijade, največjega gasilskega dogodka v Sloveniji. V knežjem mestu je že okrog 3000 udeležencev iz 23-ih držav, mesto pa bodo obiskali tudi številni gostje in drugi obiskovalci.

Obnova mariborskega Lenta

14. 7. 2022

V oddaji Aktualno govorimo o obnovi mariborskega Lenta, na območju med Studenško brvjo in Vodnim stolpom, ki se začenja te dni in bo trajala eno leto. V tem času bodo postavili tudi novo brv čez Dravo, ki bo stala ob Starem mostu. Kako bosta potekala infrastrukturna projekta?

Haloze – neobrušen biser, ki tudi v turističnem pomenu veliko obeta

13. 7. 2022

Ponudnikov je vse več, ta gričevnati svet pa počasi pridobiva veljavo tudi pri obiskovalcih. A kot boste slišali v prispevku, sta kulinarična ponudba in povezovanje še vedno preskromna.

Obnova in gradnja športnih objektov v Mariboru

12. 7. 2022

V Mariboru se končujeta obnova in dozidava Dvorane Tabor in projekt obnove mostu na Mariborski otok, kjer naj bi jeseni začeli tudi težko pričakovano prvo fazo obnove kopališkega dela. Med pomembnimi projekti, katerih potek je v oddaji Aktualno razkril mariborski podžupan Samo Peter Medved, je tudi gradnja pokrite atletske ogrevalne steze in prenos upravljanja žičniške infrastrukture na Pohorju z Marproma na podjetje Šport Maribor.

Ob slovenskem gradimo tudi evropski patriotizem?

7. 7. 2022

Gost oddaje Aktualno je slovenski poslanec v evropskem parlamentu Franci Bogovič iz Krškega. Spregovorili smo o nekaterih aktualnih temah in dilemah delovanja evropske družine narodov. Kaj je evropska identiteta in kako jo čutimo v odnosu do naše temeljne, slovenske ?

Festival sodobne umetnosti Art Stays

6. 7. 2022

Poletno dogajanje na Ptuju bo ta konec tedna bogatil festival sodobne umetnosti Art Stays, ki ga Ptujčan Jernej Forbici z maloštevilno ekipo letos pripravlja že 20-ič. O zgodovini festivala, ki je Ptuj umestil v mednarodni prostor likovne umetnosti, in letošnji razstavni ponudbi likovnih del več kot 90-ih umetnikov z vseh koncev sveta smo z direktorjem festivala Forbicijem pogovarjali v oddaji Aktualno.

Direktor UKC Maribor Anton Crnjac o aktualnih razmerah v zdravstvu

5. 7. 2022

Gost oddaje Aktualno je bil direktor mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra Anton Crnjac. Govorili smo o aktualnih razmerah tukajšnjega zdravstva. Kaj bolnišnica odgovarja bolnikom, ki na obravnavo čakajo nedopustno dolgo, zakaj bodo morali zaposleni vračati covidne dodatke in kako daleč so aktualni projekti načrtovanih naložb?

Ko si podata roko preteklost in prihodnost

30. 6. 2022

Ptujski podjetji Intera in Databox sta pred dnevi slavnostno odprli obnovljeno nekdanjo oficirsko vilo oziroma paviljon pod Ptujskim gradom na Vičavi, kamor so umestili Tehnološki park. Zadovoljstvo je veliko iz vsaj treh razlogov - ker so Ptujčani zadovoljni, da je stara zgradba, ki je dolgo propadala, dobila res sijajen videz in namembnost, ker so projekt izpeljali v skladu z merili varovanja dediščine in ker s projektom uresničujejo sodobne smernice za motivacijo in dobro počutje zaposlenih. Pogovarjali smo se Petrom Ladičem, direktorjem Intere, podjetjem, ki se je v dvajsetih letih delovanja 15-krat uvrstilo v sam vrh najboljših zaposlovalcev v regiji.

Odpira se kopališče Mariborski otok

30. 6. 2022

Zaradi zamika pri obnovi mostu na Mariborski otok bo edino mestno letno kopališče odprlo vrata šele prvo nedeljo v juliju. Kljub težavam odgovorni obljubljajo, da je v teh izjemno vročih dneh vendarle vse nared za novo kopalno sezono, ki naj bi bila hkrati zadnja pred začetkom postopne obnove tega dotrajanega mariborskega bisera.

Pregled zgodovine Prekmurja«, nova znanstvena monografija

29. 6. 2022

Prekmurje je dobilo najtemeljitejši pregled svoje zgodovine doslej. 18 avtoric in avtorjev je v zajetno knjižno delo strnilo pregled zgodovine Prekmurja od prazgodovine do konca 20. stoletja.

Ponoven poskok okužb - kakšna so priporočila za varno poletje?

28. 6. 2022

Število potrjenih okužb s covidom občutno narašča že četrti teden zapored. Načrt ukrepov je že usklajen – Ministrstvo za zdravje in NIJZ ga bosta predstavila v tem tednu. Še preden bodo morebitni ukrepi znani, smo v oddaji Aktualno govorili o izzivih, ki jih prinaša širjenje omikrona BA.5 – ta tudi pri nas zelo hitro izriva druge podrazličice – in o tem, kaj epidemiološka slika v drugih evropskih državah pomeni za poletna potovanja in dopuste.

Kulturnouprizoritveni sektor si po finančni krizi leta 2008 ni nikoli opomogel

22. 6. 2022

Po nedavnih izkušnjah z bojem s covidom vidimo, da kultura ni kompatibilna z zdravstveno krizo. Epidemija je namreč težave tega sektorja še poglobila in prizadela skoraj vse poklice v njem. Zato smo spregovorili o stanju v kulturi, del programa pa posvetili tudi kulturnim prireditvam. Ob prebiranju različnih napovednikov se namreč zdi, da je koncertov in drugih produkcij zdaj več, kot jih je bilo pred epidemijo. Z vprašanjem, kaj se je v času covida-19 dogajalo s slovenskimi ustvarjalci, se je ukvarjal kreativni center Poligon in raziskovalci Eva Matjaž, Polona Černik in Luka Piškorič. Od 17. marca do 11. aprila so, že četrtič v dobrih dveh letih, merili delovne in življenjske razmere in prišli do več pretresljivih ugotovitev.

Slikamo za čebelice

21. 6. 2022

Čebelarska Zveza društev Štajerske in Kulturno društvo Studenci Maribor pripravljata danes popoldan ob 17.uri v prireditvenem šotoru pri Snežnem stadionu pod Pohorjem razstavo slik z naslovom Slikamo za čebelice. Gre za likovna dela, ki so nastala na nedavnih slikarskih kolonijah na temo Medovite rastline in njihove prijateljice. Več o teh doživetih api-umetnostnih zgodbah pa bomo izvedeli v naslednjih nekaj minutah v pogovoru Toneta Petelinška s čebelarskim mojstrom Vladom Pušnikom-predsednikom sekcije apiterapevtov Slovenije pri Čebelarski zvezi društev Štajerske in Branko Sternad-voditeljico slikarske sekcije Stil pri Kulturnem društvu Studenci Maribor.

Ti samo pridi ...po sončni vzhod na Trikotno jaso

21. 6. 2022

Danes je najdaljši dan leta na severni polobli - poletni solsticij, Zato smo se po sončni vzhod odpravli na Trikotno jaso, kjer se je kljub zgodnji uri zbralo nekaj sto obiskovalcev, Koča Trikotna jasa pa je poskrbela tudi za glasbo in dobro vzdušje. Prisluhnite kaj smo z gosti povedali točno ob 5.04.

Kako je bilo dopoldne na mariborsih črpalkah

20. 6. 2022

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Glasba kot vezivo in vključevanje kot zmaga

15. 6. 2022

V soboto, 18. junija, bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 19-ih 30 dobrodelni koncert mladih glasbenikov iz Ukrajine in Slovenskega mladinskega orkestra. Skupaj s člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor bodo kot 80-članski sestav igrali v imenu povezovalne moči umetnosti. Dogodek organizira mariborski klub Soroptimist, izkupiček od prodaje vstopnic pa bodo namenili za stroške bivanja, šolanja in zdravljenja v Sloveniji živečih mladih ukrajinskih glasbenikov. Pogovarjali smo se s Kristino, Anastasijo in Andrijem, njihovo pripoved bo spremljala Simfonija številka osem češkega skladatelja Antonina Dvořáka.. Razlog za to bo pojasnila Živa Ploj Peršuh, vodja Slovenskega mladinskega orkestra, ki je odigral pomembno vlogo pri evakuaciji članov ukrajinskega Mladinskega simfoničnega orkestra.

Kaj naj ti rečem? Strašno. Glavno, da moji otroci tega ne občutijo.

1. 6. 2022

Mineva 30 let od prihoda prvih pregnank in pregnancev iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo. V Mariboru smo se srečali s petimi ženskami, ki so zapustile dom pred polnoletnostjo. Njihove izkušnje so bile različne; kot otroke jih je med drugim najbolj bolelo izključevanje in tudi danes ne morejo zadržati solz. Srečujejo se v okviru mariborskega Društva bosanski dijamant, mi pa smo pripravili kolaž zelo osebnih zgodb. Njegov namen je spodbuditi razmislek o naših ravnanjih in našem odnosu do vseh tistih, ki so na različnih koncih sveta vsak dan prisiljeni zapuščati svoje domove.

Zanimanje za žganjekuho v Sloveniji je vse večje

24. 5. 2022

Pri tej dejavnosti smo še vedno tam, kjer smo bili pred petnajstimi leti na področju pridelave vina. Da bi v kulturi pitja in pridelavi destilatov naredili korak naprej, je Katedra za sadjarstvo in predelavo sadja mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v četrtek pripravila strokovno vodeno degustacijo in ocenjevanje žganih pijač. Glavni namen je bil izobraževanje študentov in drugih zainteresiranih.

Glasen dogodek z velikim srcem na Ptuju

18. 5. 2022

Bobnarja Mariborčan Marko Soršak - Soki in Ptujčan Mihael Tosch sta na Turnirski prostor Ptujskega gradu pripeljala dogodek, ki je presegel pričakovanja. Petdeset bobnarjev vseh generacij iz vse Slovenije je poskrbelo za izjemen obisk Ptuja, gradu in muzeja; glasbeno srečanje je imelo tudi dobrodelen značaj – na prireditvi so zbirali še zadnja tisočaka za kombi, ki so ga predali gibalno oviranemu Mateju in njegovi mami, da bi lažje premagovala vsakdan. Izkazalo se je, da je vozilo obenem darilo za Matejev 20. rojstni dan. Vtisov je bilo veliko, povezali smo jih v reportažo.

Nič več ne bo, kot je bilo. V medijskem prostoru to velja dva krat

11. 5. 2022

Radio Maribor 11. maja praznuje 77 let. Na današnji dan ob 13-ih je iz stanovanja v Tyrševi ulici v etru zadonel nastop godbe Slovenskega narodnega gledališča in začela se je prva, slovesna oddaja Radia svobodni Maribor. Tudi tisto obdobje je bilo delovno-organizacijsko in politično precej burno, odmev časa, ki je sledil, pa so sodelavci radia do danes ujeli v tisoče prispevkov in oddaj. Pogovarjali smo se z ljudmi, ki ustvarjajo in spremljajo dogajanje v mestu in regiji – s pisateljem Tonetom Partljičem, poslanko DZ Lidijo Divjak Mirnik, etnologinjo Jernejo Ferlež, glasbenikom Tinetom Matjašičem in komunikologom mag. Petrom Čakšem.

Ko med življenjem in smrtjo stojita odločitev in odgovornost

4. 5. 2022

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so pred dnevi pripravili posvet o etičnih stališčih in pravnih dilemah v zvezi z evtanazijo in o pomoči pri samomoru. Zdravniki, ki so se udeležili posveta, so se izrekli zoper obe možnosti in izrazili pomisleke v zvezi s predlogom Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pripravili v Združenju za dostojno starost Srebrna nit. V prispevku smo povzeli nekatere razmisleke s posveta, razlage pripravljalcev predloga zakona in komentar gospe, ki se je odločila svojo voljo za končanje življenja uresničiti v tujini, čeprav bi to raje storila doma, pa ne more.

Vinotour – poti med vinogradi, kjer imajo od nedavnega tudi interaktiven zemljevid

2. 5. 2022

Popeljali smo vas po svečinskem Vinotourju – poti med vinogradi, kjer imajo od nedavnega tudi interaktiven zemljevid. Pet krožnih potim vodi čez dvorišča slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij.

Obisk učencev OŠ Oplotnica in njene podružnice Kebelj za 1.maj

1. 5. 2022

Prvega maja letos je RTV center v Mariboru obiskala večja skupina učencev osnovne šole Oplotnica in njene podružnice Kebelj. Z njimi sta bili učiteljici slovenskega jezika – prof.Nataša Črešnar in prof.Tatjana Hren Dizdarević. Tone Petelinšek je pripravil z njimi poseben prazničen pogovor - o vrednotah, šoli, učiteljih, medgeneracijskem dialogu in o mnogih drugih stvareh s katerimi se srečuje vsaka generacija na novo - na njej lasten način… Tehnična realizacija Igor Pirkovič.

Smrt in rojstvo aprila 1942 – pričevanje mag. Nika Stareta

27. 4. 2022

Agronom in krajinski arhitekt magister Niko Stare, leta 2020 dobitnik zlatega grba mesta Maribor, velja za pionirja krajinske arhitekture na slovenskem severovzhodu. V več kot štirih desetletjih je bil z Zavodom za urbanizem, vpet v vse velike urbanistične projekte Maribora. Njegov pečat nosijo ureditve površin mestnih parkov, pokopališč, drevoredov, trgov, stanovanjskih sosesk, šol, cerkva, tudi RTV centra Maribor pod Pekrsko gorco in kulturnih spomenikov. Je bil pa april 1942, mesec Nikovega rojstva, zaznamovan z nepojmljivo tragiko. 7. aprila so nacisti za zidom mariborskih sodnih zaporov ustrelili njegovega očeta Franceta, 37 letnega tesnega sodelavca Osvobodilne fronte, sicer rudarskega inženirja v Velenju. Niko je privekal na svet nekaj dni po očetovi tragični smrti. Le po srečnem naključju se je mama tik pred porodom izognila aretaciji …..

3. soočenje podravskih kandidatov za državnozborske volitve 2022 - parlamentarne stranke

22. 4. 2022

Predvolilna soočenja na Radiu Maribor namenjamo lokalni problematiki iz Maribora in Podravja. Kandidatom iz parlamentarnih strank smo vprašanja o korupciji in investicijah v zdravstvu, vplivu dražjih energentov na gospodarstvo in razvoju mariborskega letališča zastavili v četrtek, 21. aprila 2022.

Aktualno Regionalno

20. 4. 2022

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

2. soočenje podravskih kandidatov za državnozborske volitve 2022 - neparlamentarne stranke

14. 4. 2022

Predvolilna soočenja na Radiu Maribor namenjamo lokalni problematiki iz Maribora in Podravja. Kandidatom iz neparlamentarnih strank smo vprašanja o pomanjkanju zdravstvenih kadrov, manjku tujih investicij in prometni infrastrukturi, kot sta mariborska obvoznica in tunel, zastavili v četrtek. 14. aprila 2022.

Pošto smo zavrnili že pri poštarju, čez nekaj dni pa.....

13. 4. 2022

V precej rednih intervalih prihajajo v javnost primeri, ko ljudje naključno - običajno pa zaradi pošte, ki naslovljena na tuje ime prispe na njihov naslov - ugotovijo, da so tam prijavljene še druge osebe, običajno tuji delavci. Zadnjih nekaj primerov je bilo zabeleženih na Ptujskem. Lažna prijava je kaznivo dejanje, a zakonodaja na tem področju ni dovolj urejena; referent na upravni enoti namreč ni dolžan preverjati verodostojnosti pooblastil. Vsiljuje se tudi vprašanje, ali je takšna prijava mogoča brez vednosti oziroma pomoči zaposlenih na upravni enoti, policija pa zaradi interesa preiskave podrobnosti ne more predstaviti.

1. soočenje podravskih kandidatov za državnozborske volitve 2022

7. 4. 2022

Predvolilna soočenja na Radiu Maribor namenjamo lokalni problematiki iz Maribora in Podravja. Kandidatom iz parlamentarnih strank smo vprašanja o čakalnih vrstah v zdravstvu, trgu dela in energetski infrastrukturi zastavili v četrtek, 7. aprila 2022.

Danes je lažje kupiti računalnik kot čopič ali kako z ustvarjalnostjo obiti sisteme, ki nas omejujejo na suhoparne podatke

30. 3. 2022

Mariborski del nacionalne mreže KONS je pripravil več raziskovalno-umetniških delavnic, med njimi delavnico tričlanskega umetniško-raziskovalnega kolektiva BridA z goriškega. Mladi udeleženci so spoznali, kako lahko izmerjena resničnost oziroma goli podatki postanejo umetniško delo, s člani kolektiva pa smo se pogovarjali o našem življenju, obkroženem s podatki, o njihovem zbiranju, upravljanju in manupuliranju z njimi.

Študentu iz Rusije sem hvaležen za pogumno dejanje

23. 3. 2022

Predstavljajte si, da ste 20-leten študent iz Ukrajine, ki je odpotoval na študijsko izmenjavo v Slovenijo, v Maribor, poln pričakovanj in želje po novem znanju, izkušnjah in prijateljih. Teden dni po vašem odhodu v domovini izbruhne vojna, kmalu zatem izgubite stik s svojci. Ni ga, ki se ne bi počutil povsem samega na vsem svetu. Vse to je doletelo Stanislava Pinchuka študenta računalništva in informatike iz ukrajinskega Černigova, mesta, ki se spreminja v ruševine. Njegov študijski semester na UNiverzi v Mariboru v okviru programa Erasmus se izteče julija, kaj pa potem? Če se vojna ne bo končala, če bo uničenje države popolno, prihodnost ljudi pa uničena in odvisna od tuje pomoči?

Aktualno Regionalno

22. 3. 2022

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Farida Amiri: Prijateljica je po begu iz Afganistana pristala v novi vojni

16. 3. 2022

S Farido Amiri, mlado pravnico iz Afganistana, ki od jeseni živi v Mariboru, smo se pogovarjali o temeljnih človekovih pravicah in o bolečem zavedanju, kako ranljive so. Medtem ko v Ukrajini divja vojna, bomo spomnili, da drugod vojne, represija, zlorabe, pomanjkanje in trpljenje niso izginili.

Tanka črta med rajem in peklom

2. 3. 2022

Na Poljsko smo poklicali znanega mariborska humanitarca Borisa Krabonjo, vendar tokrat profesorja zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor. Svojim dijakom in drugim zainteresiranim državljanom namreč tam, na kraju samem, razlaga strahotno zgodovino nemškega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Ob tem obisku so predvidena štiri vodenja, vsako traja štiri ure in pol in je čustveno in psihično izčrpavajoče. Ko bo ta opravil, jih bo imel za seboj že 60. Kako te strašne zgodovinske lekcije postaviti v sedanjost in v okvir sodobnih geo-političnih okoliščin, ga je vprašala Irena Kodrič Cizerl.

Moja mati je Rusinja, oče Ukrajinec

2. 3. 2022

Pogovarjali smo se z mariborsko violinistko in koncertno mojstrico v SNG Maribor Oksano Pečeny, Ukrajinko po očetu in Rusinjo po materi. Leta 1991 je stara osem let prišla iz Kijeva v Slovenijo in si tu ustvarila dom in umetniško ime. Zdaj zaskrbljeno spremlja dogajanje v Ukrajini, še posebej v Kijevu, kjer ima sorodnike in prijatelje. Irena Kodrič Cizerl se je z njo pogovarjala o strahu pred zaostrovanjem vojne in o upanju, da se ta čim prej konča. Kot umetnica je komentirala tudi pozive nekaterih, da bi bilo treba ob sankcijah proti Rusiji bojkotirati tudi rusko umetnost, ruske ustvarjalce in poustvarjalce …

Zaskrbljujoče pomanjkanje osnovnošolskih učiteljev tehnike

24. 2. 2022

Vpis in število diplomantov na študijskih programih pedagoške tehnike je od leta 2007 upadel za 70 odstotkov, skupno na vseh pedagoških študijskih programih naravoslovno-matematično-tehničnih predmetov pa za 60 odstotkov. S trenutnim številom diplomantov Univerz v Mariboru in v Ljubljani lahko zadostijo samo dobro polovico potreb po osnovnošolskih učiteljih teh predmetov. Plat zvona se oglaša že nekaj časa. Stane Kocutar.

Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst se spominjamo vseh žrtev enega najhujših genocidov v zgodovini

27. 1. 2022

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2005 razglasila 27. januar kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan leta 1945 so namreč vojaki sovjetske rdeče armade osvobodili uničevalno taborišče Auschwitz Birkenau, kjer je bilo ubitih več kot milijon ljudi, med njimi je bilo tudi več kot 1300 Slovencev. Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst se spominjamo vseh žrtev enega najhujših genocidov v zgodovini. Spominjamo se tudi pravičnikov in drugih, ki so pomagali reševati življenja v času tega tragičnega zgodovinskega obdobja, pa tudi otrok, ki so povsem nedolžni umrli v moriji 2. svetovne vojne. Prispevek je pripravila Lidija Cokan.

Maribor, pogovarjaj se o umetnosti

26. 1. 2022

Mimoidoče na Koroški cesti v Mariboru bo tudi še ves februar nagovarjal velik oglas, nameščen na pročelje galerije K18. V njem mlad moški, star 33 let, iz Sarajeva v Bosni in Hercegovini išče osebo, s katero bi se lahko pogovarjal o umetnosti. Napis je dvojezičen, tudi v angleščini, telefonska številka pa +387 62 130 153. Na njej se oglasi sarajevski umetnik Bojan Stojčić, ki je skupaj s Hano Ćurak avtor projekta. V Mariboru sta ga postavila v času in okviru umetniške rezidence nevladne organizacije Pekarna Magdalenske mreže. Ker smo vajeni prek oglasov tržiti od vina do odojkov, od rabljenega pohištva do dobro ohranjenih avtomobilov, in celo ljubezen!, je Ireno Kodrič Cizerl zanimalo, kakšen je bil odziv na debato o umetnosti.

Pregled leta 2021 - zdravstvo

31. 12. 2021

Leto 2021, ki se izteka, je bilo na mnogih področjih v marsičem podobno lanskemu, tudi na področju zdravstva. Pandemija koronavirusa ne pojenja. Še več – zdi se, da nas z vedno novimi različicami do običajnega življenja čaka še dolga pot. O vplivu in posledicah epidemije na zdravje ljudi in zdravstveni sistem se oziramo v tokratni reportaži.

Pregled leta 2021 - zdravstvo

31. 12. 2021

Tudi letošnje leto je bilo za izobraževalne ustanove izjemno zahtevno. Začetek leta je ob zaprtju države zaradi koronavirusne krize minil ob šolanju na daljavo, po kratkem odprtju je sledil aprilski tako imenovani lockdown, veliko prahu pa je dvignilo tudi jesensko obvezno samotestiranje vseh učencev. Na najdaljši dan so se na iztekajoče se leto ozrli naši redni programski sogovorniki: ravnatelja OŠ Rada Robiča in mariborske I. gimnazije, Mojca Kirbiš in Herman Pušnik, ter rektor mariborske Univerze Zdravko Kačič.

Pregled leta 2021 - Podravje

31. 12. 2021

Ob koncu leta smo se ozrli tudi po Mariboru bližnjih občinah. Za nami je namreč za lokalne skupnosti naložbeno izredno intenzivno leto, ki pa je minilo tudi pod močnim vplivom epidemije. Zato se mnogi projekti zamikajo v leto 2022, za katero pa vsi upajo, da bo karseda običajno. A skoraj gotovo je, da bo znova zaznamovano z epidemijo in volitvami, med njimi tudi lokalnimi.

Pregled leta 2021 - Maribor

31. 12. 2021

Kaj je zaznamovalo leto 2021 v Mariboru? Cepljenje, energetska kriza in še veliko več......

Dr. Tanja Ozvatič ob jubileju Mohorjeve družbe

25. 12. 2021

27. julija 1851 so v Celovcu podpisali ustanovno listino Društva za izdajanje in širjenje knjig – zdajšnje Mohorjeve družbe. To je bila hkrati tudi prva vseslovenska organizacija v naši zgodovini. Pobudo za njeno ustanovitev je sicer že leta 1845 dal Anton Martin Slomšek. Namenjena naj bi bila narodnemu prebujanju, izobraževanju in kulturnemu napredku Slovencev na podlagi krščanskih načel. To zamisel sta začela v Celovcu uresničevati Andrej Einspieler in Anton Janežič. Leta 1860 je imela družba tisoč članov, v zadnjem desetletju 19. stoletja pa že več kot petdeset tisoč. V začetku 20. stoletja so posamezne knjige Mohorjeve družbe dosegale zelo visoke naklade. Redna zbirka, imenovana Mohorjevka, je imela naklado okoli 100.000 izvodov in tudi več, kar je izjemno za narod, ki je takrat štel dober poldrugi milijon pripadnikov. O letošnjem jubileju – 170 letnici Mohorjeve družbe – knjižne ustanove za katero velja, da je Slovence naučila brati se je na božični dan z dr. Tanjo Ozvatič, ravnateljico Celjske Mohorjev družbe pogovarjal Stane Kocutar.

Na obisku intenzivne covidne enote UKC Maribor: Boj za vsak vdih

10. 12. 2021

Krivulja četrtega vala epidemije se po doseženem vrhu počasi spušča, a bolnišnice so še vedno prezasedene. Kar četrtina mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra je namenjena zdravljenju covidnih bolnikov, tja so preusmerili zaposlene z vseh drugih, začasno okrnjenih ali ukinjenih oddelkov. Vesna Martinec je obiskala covidno intenzivno enoto, kjer pristanejo najhuje bolni.

Ujeta v svobodi

3. 12. 2021

V naslednjih minutah bomo predstavili knjigo Ujeta v svobodi. Napisala jo je novinarka, publicistka in strokovnjakinja za odnose z javnostmi, Celjanka Anja Kovačič. Knjiga je izšla pri založbi Miš in je izpoved popotnice, ki zaradi ukinjenih poletov ob začetku svetovne pandemije ostane ujeta na Salomonovih otokih. Sama – v tropskem raju, med neznanimi ljudmi in njihovimi običaji. Z izostrenim pogledom in veščim peresom novinarke nas popelje na odisejado po Avstraliji, Havajih, Fidžiju in Salomonovih otokih. Preživi hurikan sredi oceana, doživi umor med aborigini, se povzpne na sveto goro Uluru, preden je to bilo onemogočeno. Novica o neznanem virusu, ki je začel hromiti svet, jo je torej ujela na Salomonovih otokih. Zaradi ukinjenih povezav pa se je njeno načrtovano sedemdnevno potepanje po pacifiških otokih sprevrglo v 47-dnevno bivanje v rajski kletki.

Vse večji odliv gostinskega kadra

1. 12. 2021

V ospredje smo postavili težave v gostinstvu. Ta panoga se že nekaj let spopada s pomanjkanjem kadra, epidemija pa je težave še dodatno zaostrila. Zakaj so gostinski poklici pri nas vse manj cenjeni, je v sosednji Avstriji res bolj rožnato in kakšne so rešitve za nastale razmere?

Vabljeni na ''Filmske nedelje v Lutkovnem’’

28. 11. 2021

Maribor je eno redkih slovenskih mest brez mestnega kina. Da bi znova vzpostavili redni nekomercialni filmski program so v konzorciju Film in Maribor v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor zagnali zanimiv projekt ‘’Filmske nedelje v Lutkovnem’’. Podrobnosti je predstavil Žiga Brdnik, sodelavec programske ekipe konzorcija. Pripravila Helena Ajdnik.

V Mozirski gaj vabi že šesta Božična bajka

28. 11. 2021

V soboto so v Mozirskem gaju odprli Božično bajko. Gre za praznično razstavo, v okviru katere sicer vedno zelo lepo cvetlično destinacijo osvetlijo različne lučke. Letošnja šesta izvedba razstave jih ponuja kar 1.700.000. Njihova želja je, da bi ob 10. izvedbi bajke zagorela po ena lučka za vsakega Slovenca. Letošnjo Božično bajko je predstavila in nanjo povabila Maja Horvat iz Mozirskega gaja. Helena Ajdnik.

Projektno učenje za mlajše odrasle

25. 11. 2021

Andragoški zavod Maribor že več kot dvajset let izvaja program Projektno učenje za mlajše odrasle. Namenjen je mladim, starim od 15 do 26 let, ki niso končali šolanja, nimajo zaposlitve, so pa pripravljeni narediti korak naprej. V programu jim namreč pomagajo odkriti poklicne in osebne interese, motivirajo za nadaljevanje šolanja in iskanje zaposlitve in skupaj z njimi oblikujejo osebne cilje. V reportaži Lidije Cokan več o tem, kako to izgleda v praksi in kaj vse počnejo udeleženci programa PUM-O v Mariboru.

Turizem Kraljeva se predstavi Mariboru

7. 11. 2021

Na stojnici pred Turistično informacijskim centrom Maribor je srbsko mesto Kraljevo v soboto 6. novembra predstavilo svojo turistično ponudbo. Mesto, ki je tradicionalno povezano z Mariborom šteje okoli 65 tisoč prebivalcev, ima stalno letalsko zvezo z Dunajem in Solunom, od 650 kilometrov cestne razdalje med mestoma pa bomo le zadnjih 30 kilometrov prevozili po običajni cesti – preostalih 620 pa po avtocesti, toda tudi to se bo kmalu spremenilo. Občina »Kraljevo in širša regija sta bogata s kulturno – zgodovinskimi znamenitostmi, naravnimi lepotami in kulinariko«, pravi Ana Mirosavljević, direktorica tamkajšnje turistične organizacije.

Svetovni dan oživljanja

13. 10. 2021

V tokratni aktualni temi smo v ospredje postavili 16. oktober, ko zaznamujemo svetovni dan oživljanja. Nenaden srčni zastoj je eden od vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, tudi pri nas, s takojšnjo masažo srca pa se možnost preživetja poveča. Slišali smo nekaj zgodb s srečnim koncem in ob tem opozorili na pomen temeljnih postopkov oživljanja.

Uram na mariborski stolnici bodo povrnili starodavno podobo

13. 10. 2021

Mariborska stolna cerkev sv. Janeza Krstnika je obdana z gradbenimi odri in stroji. Hkrati namreč potekata dve obnovi. Ena izmed njih je obnova štirih urnih številčnic na zvoniku, ki jim bodo povrnili prvotni videz.

Krajinski park Šturmovci v občini Videm pri Ptuju

30. 9. 2021

Regionalna razvojna agencija Podravje Maribor je s partnerji pred letom in pol začela 6,2 milijona evrov vreden projekt ZaDravo, namenjen izboljšanju ohranjenosti vrst in habitatov v reki Dravi in ob njej. Del projekta je tudi krajinski park Šturmovci v občini Videm pri Ptuju, kjer ponovno vzpostavljajo travišča; ta so zaradi upadanja biotske raznovrstnosti najbolj ogroženi življenjski prostori. Pri tem jim pomagajo tudi kosci iz Konjeniškega društva Nova vas pri Markovcih. V reportaži Nataše Kuhar boste slišali, da morajo kosci, preden zapojejo kose, te najprej »poklepáti«.

Vpliv nepredvidenih razmer na izvedbo občinskih naložb

30. 8. 2021

Mariborska občina načrtuje več infrastrukturnih projektov, a so ji v zadnjem času zagodle podražitve v gradbeništvu. Razpisa za dravsko brv in obnovo Dvorane Tabor so zato prekinili in ju bodo ponovili. V oddaji Odkrivamo Maribor smo preverili, kako bodo nepredvidljive razmere vplivale na izvedbo občinskih naložb.

Priprave na novo šolsko leto

26. 8. 2021

Prihodnjo sredo se začenja novo šolsko leto, s poukom za vse učence in dijake vsaj v začetku po modelu B, kar pomeni vsi v šolah, in to, odvisno od starosti šolarjev, z nošenjem zaščitnih mask, za učitelje pa bo veljal tudi pogoj PCT, enako tudi za vzgojiteljice v vrtcih in za starše, ki bodo sodelovali pri uvajanju novincev/malčkov. Odgovorni v izobraževalnih ustanovah pa trdijo, da je še veliko vprašanj brez odgovora. Kaj jih tare, so predstavili v tokratni oddaji Aktualno.

Novi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa

25. 8. 2021

Pretresali smo nove ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Govorili smo o plačljivih testiranjih, cepljenju in vplivu ukrepov in ponovnega širjenja virusa na malo gospodarstvo. Pripravil Aleks Horvat.

Varovanje kakovosti zraka

24. 8. 2021

Mariborska občina je kritična do napovedanih sprememb na področju varovanja kakovosti zraka. Če bodo obveljale, bodo ukinjene ali zmanjšane mnoge subvencije, na primer za zamenjavo starih kurilnih naprav. Podrobneje v oddaji Aktualno, ki jo je pripravil Bratko Zavrnik.

Boštjan Videmšek

19. 8. 2021

Podnebne spremembe očitno spreminjajo način bivanja, dela in življenja ljudi po vsem svetu. Na to kažejo mnoga vojna žarišča, čeprav vzroke za oborožene konflikte in migracije mnogi še vedno zanikajo, pravi novinar Boštjan Videmšek. Dolgoletni poročevalec z več kriznih žarišč se namreč v zadnjem obdobju posveča obnovljivim virom energije in s tem povezanimi možnostmi za upočasnitev podnebnih sprememb. O alternativnih rešitvah in o tem, kakšna prihodnost čaka naš planet, če se človeštvo takoj ne zgane, je gost govoril z Brigito Mohorič.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa

18. 8. 2021

11. avgusta je začela veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim uvaja tudi možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju. V Mariboru so identificirali pet križišč, primernih za uporabo novega pravila, z znaki pa bodo opremljena do konca septembra. S spremenjeno zakonodajo so v veljavi tudi nižje kazni za prehitro vožnjo in višje za telefoniranje med vožnjo ter dolgo pričakovana in nujna pravila za vožnjo z električnimi skiroji. Pripravil Dejan Rat.

Zahodna obvoznica v Slovenski Bistrici

17. 8. 2021

Januarja se je začela gradnja težko pričakovane 1,3 kilometra dolge zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici. Dela naj bi končali konec marca prihodnje leto, mi pa smo preverili, kako daleč so in ali na občini že kaj razmišljajo, kako bodo preprečili nastajanje prometnih zamaškov, ko se bo obvoznica priključila na regionalno cesto. Pripravila Natalija Sinkovič.

Priprave na 4. val v Podravju

12. 8. 2021

Ob naraščajočem številu okužb z delta različico koronavirusa smo preverili, kako smo pripravljeni na 4. val v primarnem zdravstvu in tukajšnjem kliničnem centru. Zakaj zanimanje za cepljenje upada in kaj lahko še storimo – vsak zase in vsi skupaj, da z jesenjo ne bomo znova zapirali države?

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor

11. 8. 2021

Tokrat o tem, kako ta čas preživljajo bolniki in zdravstveno osebje na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v mariborski bolnišnici, ki bivajo in delajo v najstarejši stavbi v tej ustanovi. Ker poletje prinaša tudi več infekcijskih bolezni, je oddelek prepoln. A z dobro organizacijo in iznajdljivostjo zdravstveni delavci premagujejo težke razmere in se trudijo za bolnike čim bolje poskrbeti.

Stanje na trgu dela v Mariboru

10. 8. 2021

V oddaji Aktualno z Aljažem Mejalom smo spregovorili o nadaljnjem upadanju števila brezposelnih, pa o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, tudi v luči negotovih epidemioloških razmer. Govora pa je bilo tudi o spodbudah za podjetnike in gospodarstvenike.

Hitri testi na koronavirus od 23. avgusta plačljivi

5. 8. 2021

Napoved, da bodo hitri testi na koronavirus od 23. avgusta plačljivi, njihova veljavnost pa skrajšana, je sprožila val nasprotovanja. V panogah, kjer zaposleni dokazujejo pogoj PCT, da lahko delajo, pa se postavlja vprašanje, kdo jim bo testiranje plačal. Podrobneje o načrtovanih novostih v oddaji Aktualno, ki jo je vodila Vesna Martinec.

Igor Žiberna

4. 8. 2021

Tudi to poletje nam ne prizanaša z ekstremnimi vremenskimi pojavi. V zadnjih dneh smo tudi v Sloveniji priča neurjem z močnim vetrom in točo, ki kažejo silovito in uničujočo moč narave. V oddaji Aktualno smo gostili profesorja geografije na mariborski Filozofski fakulteti Igorja Žiberno. Poskušal je razložiti razloge za take spremembe in pojasniti, kako se lahko nanje pripravimo. Pripravila Lidija Cokan.

Youth hostel Pekarna

3. 8. 2021

V Sloveniji obstaja mreža mladinskih prenočevališč in hostlov, med njimi je tudi mariborski Youth hostel Pekarna, ki je nedavno ponovno odprl vrata za turiste in pohodnike. O tem, kaj vse ponuja in od kdaj sploh imamo mrežo hostlov v Sloveniji, v oddaji Aktualno, ki jo je pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Dom Danice Vogrinec

29. 7. 2021

V največjem slovenskem domu upokojencev, mariborskem Domu Danice Vogrinec, življenje trenutno poteka običajno. Na morebitni nov val okužb so bolje pripravljeni, a z veliko kadrovskimi težavami. Več o trenutnih razmerah v tem domu pa v oddaji Aktualno, ki jo je pripravil Aleks Horvat.

Epidemiološki obeti za jesen

28. 7. 2021

V Sloveniji je precepljenost proti covidu -19 med najnižjimi v Evropski uniji, medtem ko ob prevladujoči različici delta število okuženih vse bolj narašča. Kakšni so ob tem epidemiološki obeti za jesen, kako povečati precepljenost, da ne bi bilo treba ponovno zapirati države, in kakšne spremembe in novosti se še obetajo, je zanimalo Vesno Martinec.

Načrt za okrevanje in odpornost

27. 7. 2021

Slovenija je med prvimi državami v EU predložila Načrt za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za pridobitev razpoložljivega denarja iz Sklada za okrevanje in odpornost. Za kakšen načrt gre in kaj vse bo prinesel Sloveniji, je Nataliji Sinkovič razložila državna sekretarka v vladni Službi Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko magistrica Monika Kirbiš Rojs.

Alan Perc, Energetika Maribor

22. 7. 2021

V oddaji Aktualno smo gostili direktorja Energetike Maribor Alana Perca. Govorili smo o ravnanju z odpadnim blatom, projektu sežigalnice odpadkov in o letošnjih investicijah v tem podjetju. Pripravil Aljaž Mejal.

Novosti in prizadevanja v Domu starejših Tezno

21. 7. 2021

Predstavili smo različne novosti, ki kljub poletju in drugačnemu času bogatijo življenje v mariborskem Domu starejših Tezno. V tem času so postavili temeljni kamen za enoto za začasne namestitve starostnikov, zaznamovali 17-letnico delovanja in nadgradili nekatera strokovna področja. Čas epidemije pa je zaposlene in stanovalce še bolj povezal in zbližal, saj so spletli še trdnejše vezi.

Župan Ivan Žagar o aktualnih projektih v občini Slovenska Bistrica

20. 7. 2021

Proračun občine Slovenska Bistrica je letos naravnan izredno investicijsko. Poleg rekonstrukcije nekaj cest bodo obnovili staro šolo v Vošnjakovi ulici, Dvorano Bistrica, začeli graditi nov sodoben Plezalni center in kolesarsko stezo do železniške postaje na Črešnjevcu, uredili dokumentacijo za začetek obnove avtobusne postaje, jeseni odprli vrtec na Keblju, gasilci bodo dobili novo sodobno vozilo z lestvijo in še bi lahko naštevali. Več v oddaji Aktualno s slovenskobistriškim županom Ivanom Žagarjem.

Pogoji za vstop v Slovenijo

15. 7. 2021

Od danes veljajo za vse enaki pogoji za vstop v Slovenijo. Brez napotitve v karanteno bo mogoče mejo prestopiti le ob izpolnjevanju pogoja PCT, izjemi sta dve, dvolastnik in otroci do 15. leta, ki potujejo v spremstvu staršev. Vlada pa je zadnji hip določila še dve izjemi, in sicer potnike v tranzitu skozi Slovenijo in osebe v mednarodnem tovornem in potniškem prometu. V oddaji smo se oglasili z mejnega prehoda Gruškovje.

Dražje gorivo

13. 7. 2021

Potem ko je lani oktobra Slovenija uvedla popolno liberalizacijo cen pogonskih goriv, se je liter neosvinčenega bencina in dizla podražil za četrtino in več. Vse višje cene povzročajo skrbi voznikom, prevoznikom in javnim gospodarskim službam. Dražje gorivo vpliva tudi na stroške poslovanja in na družinske proračune. O tem, na kakšen način poslovni subjekti in posamezniki skušajo omejiti višje izdatke v oddaji, ki jo je pripravil Dejan Rat.

Na območju Ljudskega vrta obnova vile, gradnja garaže in ustanovitev vrtca

8. 7. 2021

Mestna občina Maribor bo po pridobitvi nepremičnin od Zveze mariborskih športnih društev Branik začela obnovo Langerjeve vile, ustanovila bo športni vrtec in zgradila garažo ob Ljudskem vrtu. V promenadi ob dvorani Lukna pa bo postavila spomenik olimpioniku Josipu Primožiču Tošu.

Štirje novi centri za duševno zdravje Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca

7. 7. 2021

V mariborskem Zdravstvenem domu doktorja Adolfa Drolca bodo na osnovi ponudbe nacionalnega programa za duševno zdravje vzpostavili štiri centre za duševno zdravje – dva za otroke in mladostnike in prav toliko za odrasle; zaživeli naj bi še letos. O pomembni pridobitvi za zdravljenje duševnih bolezni v tem delu Slovenije, kjer so čakalne dobe izjemno dolge, med nami pa je vse več duševnih stisk in obolenj, v tokratni oddaji Aktualno.

Organizacija sejmov v času pandemije

6. 7. 2021

V oddaji Aktualno smo v ospredje postavili industrijo organizacije sejmov -- panogo, ki jo je pandemija najbolj prizadela, okrevanje pa bo postopno in dolgotrajno. Kako so preživeli leto izgubljenih priložnosti, kakšne načrte imajo za letos in v kolikšni meri jim je v teh težkih časih na pomoč priskočila država, smo preverili na Celjskem in Pomurskem sejmu.

Radi imejmo Slovenijo

1. 7. 2021

S tokratno oddajo Aktualno smo se pomudili v vse bolj obiskanem rekreacijsko-turističnem centru in kopališču Green lake v Pleterjah v občini Kidričevo. Tamkajšnja urejena gramoznica še posebej v teh vročih dneh privablja veliko kopalcev od blizu in daleč. V oddaji sodelujeta podjetnik Janez Kuhar iz Ptuja, ki ima z občino Kidričevo dolgoročno koncesijsko pogodbo za izgradnjo celotnega športno-rekreacijskega centra Pleterje in najemnik Damijan Krumpak…

Gradnja na Lavričevi: soočenje investitorja in civilne pobude

30. 6. 2021

Mariborski mestni svetniki so v prvem branju potrdili občinski prostorski podrobni načrt, ki omogoča gradnjo večnadstropne stanovanjsko-poslovne zgradbe v Lavričevi ulici, v neposredni bližini Drave. Gradnji pa nasprotuje civilna pobuda okoliških stanovalce

Festival Lent: navdušenje ob vrnitvi kulture

28. 6. 2021

V Mariboru se je prvič v zgodovini dveh velikih festivalov zgodilo, da sta se srečala za nekaj dni in da je poletni Festival Lent v svoj spored vključil nekaj glasbenih dogodkov velikega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje; tega so zaradi znanih razlogov z oktobra premaknili v junij. 56. Borštnikovo se je sinoči poslovilo, dodobra pa se je začel 29. Festival Lent, ki združuje kar štiri festivale – potujoče ulično gledališče Ana Desetnica, Jazzlent, Folklorni festival Folkart in Art Kamp, dnevni zeleni festival ustvarjanja in druženja v Mestnem parku. V prispevku sta združila moči Irena Kodrič Cizerl in Bratko Zavrnik.

Moderna omrežja kot pomoč mladim...

3. 6. 2021

Prof. Sabina Košmrl Kavčič se je odločila, da mladim z nasveti pomaga tudi preko modernih medijev. Šola je zanje seveda osnova, a ne pozabite nase, na veselje, vizijo in cilje.

Radio Koper praznuje

25. 5. 2021

Radio Koper danes praznuje 72. rojstni dan. Ob tej priložnosti smo poklepetali s koprskimi kolegi.

Gastarbajterji

1. 5. 2021

Na današnji praznik dela se bomo vrnili v polpreteklo zgodovino in orisali položaj slovenskega delavstva v tujini v času nekdanje Jugoslavije. Zanje se je uveljavila oznaka »gastarbajterji«, in ta izraz v pogovornem jeziku še danes pogosto uporabimo za naše delavce v tujini. O gastarbajterjih nekoč sta v reportaži Aljaža Mejala spregovorila David Hazemali in Ana Šela, asistenta z Oddelka za zgodovino mariborske Filozofske fakultete. Svoje izkušnje o delu v tujini pa so opisali Katja Kreslin, regionalna predstavnica za štajerski okoliš pri Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, Larisa Deduš in gospod Boris.

Kakšna so vaša jutra?

18. 3. 2021

Sabina Košmrl Kaučič je v četrtkovem jutru razgrnila kakšna so njena jutra.

Umetnost za turizem

19. 2. 2021

Umetnostna zgodovinarka doktorica Simona Kostanjšek Brglez je nosilka raziskovalnega projekta, v katerem so preučili umetnostno dediščino kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Gre za območja Maribora, Slovenske Bistrice, Poljčan in Makol. Dediščina tega dela še ni bila celovito znanstveno obdelana in ovrednotena, zato tudi mnogi umetnostni spomeniki niso vključeni v turistično ponudbo, ugotavlja sogovornica. Prav zato se je povezala z lokalno turistično agencijo in skupaj – v okviru projekta – oblikujejo nove turistične produkte, ki bodo temeljili na umetnostni dediščini v povezavi z drugimi turističnimi potenciali regije. Z doktorico Simono Kostanjšek Brglez se je pogovarjala Nataša Kuhar.

Marko Cvetko, kiropraktik

11. 2. 2021

V nočnem programu nacionalnega radia je Robert Zajšek gostil Marka Cvetka, ki je s kiropraktiko odkril nov smisel življenja, saj lahko tako marsikatere težave odpravi brez zdravil in operativnih posegov. Ste vedeli, da so zahteve glede izobraževanja in pridobivanja licence za doktorja kiropraktike oz. Doctor of Chiropractic (ZDA) med najstrožjimi na področju zdravstva? Kaj sploh je kiropraktika? Se tudi vi bojite obiska ? Poznate 5 stebrov zdravja? Prisluhnite in slišali boste te, in še druge odgovore, pomembne za kvalitetno življenje.

Feri Lainšček, dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo

8. 2. 2021

Dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo Feri Lainšček, pisatelj, pesnik, filmski scenarist in dramatik s svojimi romani kot so Peronarji, Ki jo je megla prinesla, Namesto koga roža cveti, Ločil bom peno od valov, Kurji pastir in z drugimi navdušuje kritike in bralce, več romanov je prevedenih v številne tuje jezike. Po predlogah njegovih del bilo posnetih šest filmov, najbolj priljubljen pri širšem občinstvu pa je film Petelinji zajtrk. Zelo brana, tudi med mladimi, je Lainščkova poezija, ki v uglasbeni podobi polni koncerte dvorane po vsej Sloveniji. Z nagrajencem Ferijem Lainščkom se je pogovarjala Brigita Mohorič. (foto: Feri Lainšček: Wikipedija)

60-LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA MARIBOR, 6. DEL

20. 1. 2021

Prisluhnite šesti oddaji ob 60. jubileju Nogometnega kluba Maribor. Prečesali smo dejstva o tem, da je Maribor nogometno mesto, da je Ljudski vrt nogometna trdnjava, govorili smo o Nogometnem klubu Maribor v mednarodnem merilu glede na dosežke in pomen, o navezavi igralcev in trenerjev Maribora in lovorikah, ki so mejniki dogajanja v Ljudskem vrtu, ena od tem pa je bilo tudi navijaštvo in rivalstvo med Mariborom in drugimi nogometnimi sredinami pri nas. Za konec smo pogledali v nogometno prihodnost, kot jo vidita športni in poslovni direktor tega kluba, pogovarjali pa smo se tudi z dolgoletnim vratarjem Maribora Jasminom Handanovičem.

60-LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA MARIBOR, 5. del

13. 1. 2021

Prisluhnite peti od šestih oddaj ob 60-letnici Nogometnega kluba Maribor. V prejšnjih smo govorili o različnih vidikih in dejstvih, da je Maribor nogometno mesto, o Ljudskem vrtu kot nogometni trdnjavi, Nogometnem klubu Maribor v mednarodnem merilu glede na dosežke in pomen, o navezavi igralcev in trenerjev Maribora in lovorikah, ki so nekakšni mejniki. Tokrat pa o navijaštvu, rivalstvu. Ni jih bilo malo, ki so brcali tako za Maribor kot tudi za Olimpijo. Vprašali smo jih, kako so to rivalstvo čutili na in ob igrišču.

60-LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA MARIBOR, 4. del

6. 1. 2021

Danes boste slišali četrto od šestih oddaj ob 60-letnici Nogometnega kluba Maribor. V prvih treh smo govorili o Mariboru kot nogometnem mestu in o Ljudskem vrtu kot nogometni trdnjavi, pa o Nogometnem klubu Maribor v mednarodnem kontekstu, tokrat pa smo se posvetili igralcem in trenerjem in lovorikam, ki so nekakšni mejniki v dogajanju v Ljudskem vrtu.

Svet v letu 2020

1. 1. 2021

Somnili smo se leta 2020 in preverili, kakšne odtise je pustilo na okoljskem področju in na področju človekovih pravic, v politiki, gospodarstvu, znanosti in zdravstvu in kako je nenazadnje na splošno spremenilo naše navade.

Pregled leta 2020 v okoliških občinah

31. 12. 2020

Leto 2020 je zaznamovala epidemija koronavirusa. A to ne pomeni, da se je življenje in dogajanje popolnoma ustavilo. Občine so v tem letu uresničile kar nekaj večjih in manjših naložb. Velike načrte pa imajo tudi v novem letu, ko jim bo ob višji povprečnini nekoliko lažje. Aleks Horvat je pripravil pregled tega posebnega leta po občinah, pogledali pa smo tudi v leto, ki je pred vrati.

Pregled gospodarstva v letu 2020

31. 12. 2020

Letošnje leto je bilo izjemno težko tudi za gospodarstvo. S predstavniki mariborskega in podravskega gospodarstva smo se spomnili obetavnih napovedi z začetka leta, ki jih je virus nenadoma razblinil in panogo pahnil v eno največjih kriz v zadnjem času. Kako so se podjetniki spoprijeli z izzivi, kako ocenjujejo protikoronske pakete in kaj nas čaka v novem letu – o tem s sogovorniki, Aljaž Mejal.

Pregled dogodkov v Mariboru v letu 2020

31. 12. 2020

Razvoj letošnjega leta bi si težko zamislili celo najboljši filmski scenaristi. Bratko Zavrnik je preletel ključne dogodke, ki so zaznamovali življenje v Mariboru.

60-LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA MARIBOR , 3. del

30. 12. 2020

Mariborski nogometaši so 12. decembra praznovali 60. obletnico ustanovitve kluba. Na Radiu Maribor smo ob tem jubileju pripravili šest oddaj, tokrat je bila na vrsti tretja. Govorili smo o pomenu NK Maribor v Evropi in o tem, kaj so njihovi dosežki tam pomenili.

60-LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA MARIBOR, 2. del

23. 12. 2020

Na Radiu Maribor nadaljujemo niz oddaj ob 60-letnici petnajstkratnih slovenskih nogometnih prvakov. Prejšnji teden smo obdelali različne vidike dejstva, da je Maribor nogometno mesto; tokrat pa bomo radijske minute namenili nogometnemu templju, ki je nekaj posebnega ne le v mestu ob Dravi, ampak v Sloveniji … in kot boste slišali, celo širše. Ljudski vrt ni povsem običajen stadion. Vabljeni k poslušanju

Zlate iz luske iz Drave ujete v nakit

18. 12. 2020

Zgodbe o najdbah zlata v dravskih naplavinah segajo v šesto stoletje pred našim štetjem. Zanimiv in tudi za današnje razmere presenetljiv pa je podatek, da je v začetku 20. stoletja na Dravi zlato izpiralo okoli 200 izpiralcev. Letos so v Staršah s pomočjo evropskega denarja začeli z obujanjem zgodbe o zlatokopih, zlato pa so začeli izpirati v okviru projekta Zlata Drava. O tem, da je ta reka res zlatonosna reka, sta se prepričala tudi hidrinženir Sašo Šantl in priznani oblikovalec nakita Srečko Molk, ki sta zlate luske ujela v čudovite kose nakita.

60-LETNICA NOGOMETNEGA KLUBA MARIBOR, 1. del

16. 12. 2020

Nogometni klub Maribor je v soboto, 12. decembra, zaznamoval 60-letnico delovanja. Ker je tudi Radio Maribor njegov redni spremljevalec na nogometnih tekmah doma in po svetu, bomo ob tem jubileju pripravili 6 oddaj. Na sporedu bodo naslednjih šest sred, ob 11-ih in 10 minut. V prvi smo gostili Mariborčana, ki ju vsakdo takoj poveže z Ljudskim vrtom in dogajanjem v njem in okrog njega: selektorja slovenske nogometne izbrane vrste Matjaža Keka in nekdanjega športnega direktorja vijoličastih Zlatka Zahoviča. Tema prve oddaje: Različni vidiki dejstva, da je Maribor nogometno mesto. Pod oddajo so podpisani novinarji Jože Pepevnik, Simon Šparavec in Matej Štrafela ter tonski tehnik Simon Šprajcer.

Vroče v odnosih

10. 12. 2020

Vlogerka, pisateljica in profesorica Sabina Košmrl Kaučič je v tem jutru razmišljala o času, ko postane v odnosih vroče, in ponudila tudi določena orodja.

Nepremičninski posredniki v času epidemije

19. 11. 2020

V času druge epidemije je delo nepremičninskih posrednikov močno oteženo, saj že od konca oktobra svojih storitev ne smejo ponujati neposredno potrošnikom. To pomeni, da trenutno ogledi nepremičnin preko posrednika v živo niso mogoči, zaradi česar je zanimanje strank zelo upadlo. Med obema epidemijama pa so nepremičninski posredniki zaznali nekoliko drugačno obnašanje kupcev nepremičnin: ti so se začeli bolj zanimati za hiše na obrobju večjih mest ali bivalne vikende.Pripravila Lidija Cokan.

Posebnost bogate zgodovine župnije

1. 11. 2020

V Malečniku pod tamkajšnjo župnijsko cerkvijo Sv. Petra premorejo skrivnosten prostor, ki mu rečejo katakombe. So edinstvene v Sloveniji in zgrajene leta 1730. Letos spet stopajo v ospredje, drevi ob 18. uri bo po več kot stoletju v tem prostoru spet potekalo bogoslužje, ki ga bo daroval tamkajšnji župnijski upravitelj mag. Sebastijan Valentan. Pripravil Stane Kocutar.

Vojvoda Krištof Würtemberški in drugi podporniki protestantizma na Slovenskem

31. 10. 2020

Z dr.Jonatanom Vinklerjem, kulturnim ter literarnim zgodovinarjem in poznavalcem dogajanja v 16. stoletju bomo spregovorili o gmotnih podpornikih in mecenih slovenskega protestantskega gibanja ter o motivih, ki so vodili vojvodo Krištofa Würtemberškega, da je finančno podprl tiskanje slovenskih protestantskih knjig in na prošnjo Primoža Trubarja štipendiral vrsto dijakov iz slovenskih dežel. Pripravil Stane Kocutar.

100-letnica Terezija Fekonja

15. 10. 2020

Prisluhnite zvočnemu zapisu, ki je nastal pri naši zvesti poslušalki Tereziji Fekonja iz Razvanja pri Mariboru. Gospa prav danes praznuje stoti rojstni dan. Pripravil Tone Petelinšek.

Aktualno Regionalno Radia Maribor

22. 9. 2020

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Snemanje videospota v Mariboru

18. 9. 2020

Jutri, v soboto, bodo v Mariboru snemali videospot za skladbo Pozabila navodila Simona Vadnjala. Skladba je zmagala na razpisu, kamor se je prijavilo več kot 80 del. Več o tem sta povedala vodja projekta in režiser Rudi Uran in pevec Simon Vadnjal. Pripravil Robert Zajšek.

Gašper Rifelj ima novo skladbo Vse do neba

13. 9. 2020

Nedeljsko popoldne je Gašper Rifelj preživel v družbi poslušalcev Radia Maribor. Med drugim je premierno predstavil novo energično pesem 'Vse do neba', s katero sporoča, da se je za tisto, v kar verjameš, ne le v ljubezni, vredno potruditi in vztrajati. Voditelj Zoran Turk.

Akustični koncert skupine Bepop

6. 9. 2020

Nedeljski popoldan na Radiu Maribor so popestrile članice skupine Bepop (Alenka, Tinkara in Ana) v razširjeni - akustični zasedbi. Koncert z nekaj izbranimi poslušalci, je potekal v glasbenem Studiu 22 Regionalnega RTV centra Maribor. Realizacija: voditelj Zoran Turk, tonski mojster in producent Smiljan Greif, asistent Gašper Zemljič, realizator Robert Zajšek. www.radiomaribor.si

Aktualno Regionalno

4. 9. 2020

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Aktualno Regionalno

3. 9. 2020

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Počitniške šole Akademije FERI

27. 8. 2020

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so tudi letos pripravili brezplačno počitniško šolo za osnovno- in srednješolce. Njihov namen je seznaniti mlade z razvejanostjo in multidisciplinarnostjo tehničnih znanosti; morda pa bodo v tem nekoč našli svoj poklic. Več pa v pogovoru s prodekanom za izobraževalno dejavnost Boštjanom Vlaovičem.

Pomen in vloga regionalnih RTV centrov

26. 8. 2020

V oddaji Aktualno smo tokrat govorili o vlogi in pomenu regionalnih RTV centrov Koper in Maribor. Zakaj sta pomembna in potrebna, bomo razpravljali tudi v luči predlagane nove medijske zakonodaje, ki je neprijazna tudi do programov, ki ubesedujejo realnost nekega prostora, njegovo identiteto, vrednote, ambicije in cilje.

Obvezna karantena za potnike

25. 8. 2020

Opolnoči je v veljavo stopila obvezna karantena za potnike, ki se vračajo iz Hrvaške. Med njimi je večina dopustnikov, predvidene pa so tudi izjeme, na primer za lastnike zemljišč, nujna potovanja in dnevne delovne migrante. Kakšna so nova pravila in kakšne pravice imajo tisti, ki so morali že plačane turistične rezervacije odpovedati? Pripravila Nataša Kuhar in Bratko Zavrnik.

Tradicionalni kmetijsko-živilski sejem Agra

20. 8. 2020

V Gornji Radgoni bi moral to soboto odpreti vrata tradicionalni kmetijsko-živilski sejem Agra. Potem ko so pri Pomurskem sejmu analizirali vse možne scenarije in alternative za njegovo letošnjo izvedbo, pa so sklenili, da sejma Agra letos ne bo. Kaj ta izpad pomeni za sejmarje, razstavljavce in stroko ? Pripravila Nataša Kuhar.

Glasbena industrija v času koronavirusa

19. 8. 2020

V tokratni oddaji Aktualno smo govorili o glasbeni industriji in posledicah, ki so nastale zaradi koronavirusa. Poletna koncertna sezona je za mnoge glasbenike odpadla. Brez dohodka pa niso ostali samo glasbeniki. Kot smo izvedeli v oddaji, je pri izvedbi koncerta vpletenih veliko ljudi. Pred mikrofon smo povabili Maksa Gregorja, ki se ukvarja z izposojo instrumentov, Heleno Blagne in člana zasedbe Orlek Mitjo Torija.

Težave glasbene industrije

19. 8. 2020

V oddaji Aktualno tokrat o glasbeni industriji. Poletna koncertna sezona je za mnoge glasbenike in organizatorje končana. Veliko koncertov in glasbenih festivalov je odpadlo. O aktualnem stanju razmišljajo Maks Gregor – ukvarja se z izposojo inštrumentov in ozvočenjem, pevka Helena Blagne in član skupine Orlek Mitja Tori. Pripravil Gregor Stermecki

ddr. Ana Vovk Korže

18. 8. 2020

Imate morda košček zemlje, za katero mislite, da na njej ne bi zraslo nič? Ddr. Ana Vovk Korže nam je razložila, da take zemlje ni, na vsaki si lahko pridelamo hrano za lastne potrebe. In ne le to, na učnem poligonu v Dolah pri Poljčanah nas lahko tudi nauči, kako to narediti.

Kibernetska varnost

13. 8. 2020

Govorili smo o nevarnostih, ki jih prinašajo nove pametne tehnologije v naših domovih. Nas kamere res zgolj varujejo ali nas tudi izpostavljajo drugačnim nevarnostim? Se s sodobnimi tehnologijami vstop nepridipravom v naš dom oteži ali olajša? Kakšne pasti nastavljajo prevaranti na medmrežju, kako jih prepoznamo in kako se pred njimi zavarujemo? Oddajo je pripravil Aleks Horvat.

Kadrovsko pomanjkanje v zdravstveni negi v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru

12. 8. 2020

V oddaji Aktualno smo osvetlili kadrovsko pomanjkanje v zdravstveni negi v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, saj ga je čez poletje še bolj zaznati,še posebej na tistih oddelkih, ki so strokovno in tehnično zahtevnejši. Zato so povabili k sodelovanju študente zdravstvene nege in prostovoljce za pomoč hospitaliziranim bolnikom. Oddajo je pripravila Tatjana Senegačnik.

Uroš Rozman

11. 8. 2020

Aljaž Mejal se je pogovarjal z direktorjem Mariborske razvojne agencije Urošem Rozmanom. Preverili smo, kateri so aktualni razpisi za povratna in nepovratna sredstva za podjetja v regiji, katere so aktivnosti na Podravski kolesarski poti in kako poteka poletna kampanja Pohorje 365.

Sabina Košmrl Kaučič

9. 8. 2020

V Nedeljskem popoldnevu z Darinko se nam v studiu pridružila gostja, profesorica Sabina Košmrl Kaučič, avtorica knjige Srčni učitelj. V njej lahko preberemo, kako vzgojiti čuteče in srečne otroke, kakšno je poslanstvo učiteljev in vzgojiteljev ter o poučevanju v času koronske krize. Gostja nam je zaupala še kakšno svojo izkušnjo pri delu z mladimi.

Hostel Pekarna

6. 8. 2020

V hostlu Pekarna beležijo, tudi zahvaljujoč turističnim bonom, večji obisk domačih gostov. Kako se počutita v Mariboru in kaj vse sta si ogledala, bosta povedala turista Vinko Dreo in Dragica Pintarič.

Domovi za starejše in Ministrstvo za zdravje so na nasprotnih bregovih glede obravnave stanovalcev v primeru okužbe s koronavirusom

5. 8. 2020

Domovi za starejše in Ministrstvo za zdravje so na nasprotnih bregovih glede obravnave stanovalcev domov v primeru okužbe s koronavirusom. V Skupnosti socialnih zavodov pravijo, da je za zajezitev širjenja okužbe nujna izolacija zunaj doma, stališče ministrstva je drugačno. O tem, kaj pravijo v domovih in kaj na ministrstvu, je Vesna Martinec spregovorila v današnji oddaji.

Zdravstveni dom Maribor prilagaja svoje delo

4. 8. 2020

Zaradi novega koronavirusa je delo v ambulantah mariborskega Zdravstvenega doma doktorja Adolfa Drolca še vedno prilagojeno. Bolniki lahko, če svojega zdravnika ne morejo doklicati, od prejšnjega tedna spet pokličejo na enotno klicno točko, zdravstvena postaja Tezno pa je namenjena vsem, ki zaradi suma na okužbo s koronavirusom potrebujejo testiranje ali zdravljenje. O delu v omenjenem zdravstvenem domu v tem času s pomočnikom direktorja Aleksandrom Jusom – v oddaji Aktualno,ki jo je pripravila Lidija Cokan.

Kralji ulice

30. 7. 2020

Govorili smo o društvu Kralji ulice, ki deluje tudi v Mariboru in se ukvarja z nastanitvenimi programi in celovito podporo brezdomnim osebam. Pripravila Tamara Zupanič Čučnik.

Letovanje odraslih v Punatu

29. 7. 2020

V oddaji Aktualno smo odprli vrata mariborske območne organizacije Rdečega križa , kjer v tem v času zaznavajo vse večje potrebe po socialni in humanitarni pomoči soljudem. Pri vsem tem pa se mariborski Rdeči križ tudi sam sooča z veliko finančno stisko, saj je to poletje, zaradi koronavirusa, odpadlo njihovo že tradicionalno letovanje otrok v Punatu, namesto njih tokrat vabijo tja odrasle. Oddajo je pripravila Tatjana Senegačnik.

Varnost med dopustom

28. 7. 2020

Počitnice in poletni dopust naj bi bili brezskrbni. A tudi v dneh, ko se odpravimo na potovanja, na morje ali v gore, moramo poskrbeti za varnost – tako nepremičnin kot tudi drugega premoženja. Kot vsako poletje lahko vlomilci izkoristijo daljšo odsotnost lastnikov, preventivno pa je treba ravnati tudi na počitnicah. Kako, je Dejanu Ratu pojasnil prvi mož mariborskih kriminalistov.

Mariborska Snaga ima novo vodstvo

23. 7. 2020

Mariborska Snaga ima od 1. julija novo vodstvo. Janeza Letnika, ki je na direktorskem stolčku zdržal le pol leta, je zamenjal Franc Dover; slednji je v minulih letih služboval v javnem komunalnem podjetju v Slovenskih Konjicah. Izkušenj v poslu z odpadki mu ne manjka, v oddaji Aktualno pa je razkril vizijo delovanja družbe, ki po rekordnih podražitvah odvoza odpadkov v Mariboru in njegovi okolici leze iz globokega finančnega brezna. Pripravil Dejan Rat.

Dom za starejše občane v Rušah

22. 7. 2020

V Rušah si že več kot 20 let prizadevajo, da bi dobili dom za starejše občane. Potem ko so našli zasebnega investitorja, ki ga takšen projekt zanima in ki izpolnjuje pogoje za pridobitev državne koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše, je del občanov izrazil pomislek, ali je za Ruše to res najboljša rešitev. Verjamejo, da bi bil dom za starejše, ki bi ga zgradil javni zavod, za uporabnike cenejši; prepričani pa so tudi, da bi država s financiranjem gradnje doma prisluhnila njihovim potrebam. Upravna enota Ruše je namreč edina v Sloveniji, ki nima svojega doma za starejše občane.

Obnova pročelij in streh

21. 7. 2020

Mariborska občina podpisuje pogodbe z upravičenci do sredstev z nedavno končanega razpisa. Na podlagi tega sofinancira obnove pročelij in streh stavb, ki so vpisane v register nepremične kulturne dediščine in so znotraj širšega območja mariborskega mestnega jedra. Upravičenci bodo morali obnove izvesti do sredine novembra. Pripravil Bratko Zavrnik.

dr. Janez Bogataj

16. 7. 2020

V aktualni temi smo gostili etnologa dr. Janeza Bogataja. Med drugim je povedal, kaj čaka Slovenijo prihodnje leto, ko bo Evropska gastronomska regija. Znani slovenski etnolog pa je spregovoril tudi o tem, kaj pomenijo Michelinove zvezdice za slovensko gastronomijo.

Predvidene spremembe za javni servis RTV Slovenija, Slovensko tiskovno agencijo, druge medije in slovensko družbo

15. 7. 2020

V oddaji Aktualno smo podrobneje spregovorili o predvidenih spremembah za javni servis RTV Slovenija, Slovensko tiskovno agencijo, druge medije in slovensko družbo. Predstavljamo pojasnila ministrstva za kulturo, opozorila stroke in stališča mariborskih poslancev. Pripravila Vesna Martinec.

Prepoved vpogleda v zdravstvene kartoteke

14. 7. 2020

V oddaji Aktualno prisluhnite pogovoru z Miroslavom Aleksandrom Kolenkom, predsednikom stanovalcev Doma starejših dr. Jožeta Potrča v Poljčanah in enoti v Slovenski Bistrici o njihovem sklepu, da prepovedujejo vpoglede v svoje zdravstvene kartoteke.Pripravila Natalija Sinkovič.

projekt Zadnja pomoč

9. 7. 2020

V oddaji Aktualno smo predstavili evropski projekt Zadnja pomoč, ki je v zadnjem letu zaživel tudi pri nas. Da bi neozdravljivo bolnim zagotovili kakovostnejše življenje in da bi družinski člani lažje psihološko podprli bolnika in se soočili z občutki nemoči in žalosti, so pri tem projektu združili moči študentje treh mariborskih fakultet ter strokovnjaki z Inštituta za paliativno medicino in oskrbo tukajšnje medicinske fakultete in društva Hospic. Pripravila Tatjana Senegačnik.

Doseganje ciljev

9. 7. 2020

Profesorica, pisateljica, vlogerka, mama... Sabina Košrml Kaučič je v nočnem programu razmišljala o otrocih in doseganju ciljev. Prisluhnite.

Aleksander Jus

8. 7. 2020

Oddaja Aktualno prinaša pogovor s pomočnikom direktorja Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Aleksandrom Jusom, v ospredju pa je koronavirus in vnovično slabšanje epidemiološkega stanja pri nas. Pripravil Aleks Horvat.

Turizem v času koronavirusa

7. 7. 2020

Čeprav so analize in projekcije turizmu v začetku junija kazale relativno dobro, se zaradi novih žarišč koronavirusne bolezni razmere spreminjajo iz dneva v dan, temu pa se je treba zelo hitro prilagajati. Poznavalci razmer so prepričani, da čaka to gospodarsko panogo najprej boj za preživetje. Pripravila Nataša Kuhar

Županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj o aktualnem dogajanju v občini

2. 7. 2020

Občina Selnica ob Dravi kot pilotno okolje sodeluje s Centrom za pametna mesta mariborske univerze. Pred kratkim so v okviru tega sodelovanja na tamkajšnjem pokopališču postavili pametne smetnjake, načrtujejo pa tudi postavitev pametnih svetilk. O tem in drugem aktualnem dogajanju v občini, v pogovoru z županjo Selnice ob Dravi Vlasto Krmelj, ki ga je pripravila Lidija Cokan.

Stanje na področju nepremičnin v Mariboru

1. 7. 2020

Pogovarjali smo se z nepremičninsko agentko Vanjo Potočnik o stanju na področju nepremičnin v Mariboru. Na trgu so ob rabljenih stanovanjih na voljo tudi številne novogradnje, zato smo primerjali cene enih in drugih, skušali pa smo tudi odgovoriti na vprašanje, kaj prinašajo prihodnji meseci v luči pokoronske krize na nepremičninski trg.

Prednost bivanja v študentskem domu.

30. 6. 2020

Študentski domovi Univerze v Mariboru so več kot le dom; o tem sloganu, letošnjem razpisu za sprejem in o tem, kakšna je prednost bivanja v študentskem domu v primerjavi z zasebnimi sobami, pa v rubriki Aktualno, ko se je Tamara Zupanič Čučnik pogovarjala z direktorico Majo Krajnc Ružič.

Vrtnar Aljaž Plankl o škodljivcih na vrtovih in kako prekopati vrt

5. 6. 2020

Aljaž Plank je z nami delil vrtnarsko metodo "Vrt BREZ prekopavanja". Bistvo metode VBp je v njeni učinkovitosti ter enostavnosti, saj izhaja iz opazovanja naravnih vzorcev. Povedal je tudi, ali je letos zaradi toplega vremena več škodljivcev na naših vrtovih.

Grafiti

4. 6. 2020

V mariborskem Kulturnem centru Pekarna se je aprila pojavil grafit s podobo Janeza Janše z iztegnjeno desnico in pripisom »SMRT NARODU SVOBODA FAŠIZMU«. Nekatere je precej vznemiril, zato so na prizorišče prišli policisti, videti pa je bilo tudi mariborskega župana Sašo Arsenoviča in na njegovo pobudo so grafit nato prekrili s črno barvo. Župan je takrat napovedal, da nikoli in nikdar ne bo dopuščal, da bi imeli simboli nacizma in fašizma v mestu Maribor kakršen koli prostor, občina pa je napovedala celovito politiko do grafitiranja in odstranjevanje grafitov s sovražno vsebino. Pred nekaj dnevi se je sicer v Pekarni spet pojavila enaka podoba predsednika vlade. Bratko Zavrnik je poizvedel o občinskih načrtih in zbral odzive civilne družbe.

Kmetija Flis tudi v času koronavirusa prodajala svoje mlečne izdelke

29. 5. 2020

Kmetija leži v Spodnjih Grušovljah, 1 km severno od Šempetra v Savinjski dolini. Usmerjeni so predvsem v pridelavo mleka, obdelujejo tudi 60 ha kmetijskih zemljišč. V hlevu imajo okoli 170 glav živine, kjer je 80 krav molznic, ostalo je mlada živina. Letno pridelajo okoli 700.000 l mleka. Ker je bilo med karanteno povpraševanja manj, so svoje izdelke morali dostavljali tudi na domove kupcev.

Zeleni zakladi mesta

28. 5. 2020

Hortikulturno društvo Maribor je pred dvema letoma izdalo knjigo z naslovom Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora. Zdaj pa je nastala še njena zvočna različica.. Pripravila Nataša Kuhar.

"Šolska karantena" , zaupanje v notranji kompas in prijateljstvo

28. 5. 2020

Profesorica, pisateljica in vlogerka Sabina Košmrl Kaučič tokrat razmišlja o "karantenskem šolskem letu", o pogumu, lastnem notranjem kompasu, prijateljih ... Prisluhnite.

dr. Aljaž Kramberger in dr. Miha Deniša

30. 4. 2020

Slovenska znanstvenika dr. Aljaž Kramberger in dr. Miha Deniša sta na Univerzi južne Danske sodelovala v desetčlanski raziskovalni skupini, ki je na pobudo danske vlade v preteklih tednih razvijala robotsko aplikacijo za avtomatsko testiranje oseb z znaki okužbe s koronavirusom. Pripravil Robert Levstek.

Vrtnarka Katja Urbanek o vrtnariji Urbanek in o prodaji vrtnin

28. 4. 2020

Vrtnarija Urbanek je družinsko podjetje usmerjeno v vzgojo sobnih lončnic, balkonskih rastlin, zelenjavnih sadik, enoletnic in trajnic. Z izkušnjami in znanjem sledijo rasti in razvoju rastlin. Prilagajo jih na klimatske pogoje v stanovanju ali na domačem vrtu, saj so jim v izziv tisti ljubitelji rastlin, ki se z željo, olepšati si svoje okolje, vedno znova vračajo k njim. Do rastlin so razvili globoko spoštovanje. So polni idej in načrtov, da bi ohranili to, kar je davnega leta 1918 začel Franc Urbanek, na njivi na robu mesta. Več o vrtnariji sedaj, že četrta v generaciji, Katja Urbanek.

"Brskanje po svoji notranjosti" v času Korone

23. 4. 2020

Profesorica in vlogerka Sabina Košmrl Kavčič je v nočnem programu razmišljala o "brskanju po svoji notanjosti" in predstavila metodo f.e.e.l..

KAKO JE Z AVTOMOBILSKIMI ZAVAROVANJI?

21. 4. 2020

V jutranjem programu Radia Maribor smo preverjali kako je v času koronakrize z avtomobilskimi zavarovanji. Kako se ga sklene na daljavo in do kdaj moramo to storiti nam je Kristijanu Šmidu povedal Kristijan Slodnjak iz agencije SloFin.

VARNOSTNIK V ČASU KORONAVIRUSA

21. 4. 2020

Biti varnostnik v teh časih, je vse prej kot enastovno delo. Kljub temu da opravljajo samo svoje delo, pa ljudje do njih nismo nič kaj prizanesljivi. Kristijan Šmid se je pogovarjal z varnostnico Heleno Simič.

Štajerka Doroteja Kolar v Angliji

20. 4. 2020

V jutranjem programu Radia Maribor smo se pogovarjali z Dorotejo Kolar, Štajerko, ki že skoraj 10 let živi in dela v Angliji, natančneje v Newcastlu. Pripravil Kristijan Šmid.

Kako si v času karantene urediti pričesko doma

20. 4. 2020

V času virusa se soočamo s težavami, ki jih do sedaj nismo imeli. Na spletu se je v zadnjem času povečalo povpraševanje po storitvah, ki jih sicer opravimo povsod drugje, le doma ne. Kako si urediti pričesko doma je le eno izmed mnogih vprašanj. Pri tem vprašanju nam je pomagala Tamara Janža iz frizerska studia Tamara Team.

Medgeneracijski center občine Šentilj

17. 4. 2020

V jutranjem programu smo poklicali v Medgeneracijski center občine Šentilj, kjer dnevno ohranjajo medsebojne stike s pomočjo videoklepeta. Pripravila Jasmina Bauman.

Slovenec ostal v ZDA

16. 4. 2020

To jutro smo poklicali v ZDA, natančneje v Chicago, kjer se trenutno nahaja glasbenik Uroš Supovec. Kako preživlja ta čas in kakšno je stanje v ZDA, je zaupal Kristijanu Šmidu.

Slovenski taborniki in projekt Pomagaj sosedu

16. 4. 2020

Pandemija koronavirusa vpliva na življenje vseh nas in mnogo je ljudi, ki zaradi trenutnih razmer potrebujejo pomoč. V tam namen so se združili tudi slovenski taborniki, ki skozi projekt Pomagaj sosedu nudijo vsakodnevno pomoč, tistim ki jo potrebujejo. Kako pomagajo in komu, v prispevku Dominika Hojnika.

Lastnica videoteke Kocka o izposoji filmov v času koronavirusa

15. 4. 2020

Zaradi pandemije novega koronavirusa, si veliko ljudi krajša čas z ogledi filmov. Mi smo poklicali eno redkih, še preživelih izposojevalnic filmov Kocka, ki ima sedež v Mariboru. Nina Dokl, lastnica videoteke Kocka meni, da osebni pristop še vedno prevalada nad neosebnim na spletu.

KOLESARKI OBTIČALI V EKVADORJU

14. 4. 2020

Bil je oktober 2018, ko sta se Štajerki Anja Antolič in Barbara Marčič odpravili na pot. Z željo da s kolesi prevozita Ameriko od juga pa vse do severa. Najbrž ni potrebno ugibati, da se jima je vsaj v tem trenutku ta načrt malce porušil in sta obstali. Z njima se je pogovarjal Kristijan Šmid.

2B mini koncert za Radio Maribor

10. 4. 2020

Glasbenika Gašper in Primož Mihelič, ki ju poznamo kot 2B, sta v času, ko ostajamo vsi doma, za poslušalce Radia Maribor pripravila posebno glasbeno doživetje. Z ekskluzivnim koncertom sta v naše domove prinesla odlične akustično obarvane izvedbe svojih pesmi.

Uroš in Petra Dobnikar

9. 4. 2020

Na nočnem obisku sta bila Uroš in Petra Dobnikar; Uroš dela kot kirurg travmatolog v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, Petra pa je akademska pianistka na Konzervatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Sta ustanovitelja zavoda Šola luči, neprofitne in dobrodelne organizacija, ki pripomore k ozaveščanju in prebujanju svobodnega življenja. Pogovor je tekel o aktualni temi – koronavirusu in o tem kako v teh časih najti notranje ravnovesje, veselje in moč za kvalitetno življenje. Pri tem pa lahko pomagajo tudi meditacija, glasba in narava. Pripravil Robert Zajšek.

Župnik in dekan Igor Ignacij Novak o velikem tednu

9. 4. 2020

Zadnji teden postnega časa imenujemo veliki teden. O tem je spregovoril tudi župnik iz Košakov, dekan v Šentilju v Slovenskih goricah, Igor Ignacij Novak.

Karantena je lahko tudi koristna

9. 4. 2020

Sabina Košmrl Kaučič je profesorica, pisateljica, vlogerka, mama, žena...V nočnem programu, pri Robertu Zajšku, razmišlja o aktualno-življenjski temi. Več o avtorici najdete na: https://www.facebook.com/sabinakosmrlbooks/

OLI WALKER prisilno doma

8. 4. 2020

Konjičan Oliver Tič, bolj znan kot Oli Walker se je zaradi koronavirusa vrnil iz Kolumbije in tako prekinil svojo 27.000 km dolgo pot od juga Argentine do severa Aljaske. Z njim se je pogovarjal Kristijan Šmid.

KATERA PREHRANSKA DOPOLNILA UŽIVATI V ČASU KORONAVIRUSA

7. 4. 2020

V času novega koronavirusa vsakdo išče način kako se ne ukužiti. Seveda je najbolje da ostajamo doma in tako ne pridemo v stik z ostalimi. Pomembna je predvsem higijena rok in sama zaščita. Prav tako pa je pomembna tudi prehrana. Kristijan Šmid, se je pogovarjal z Leonom Bedračem, dr. kemijske znanosti in strokovnjakom za biokemijo prehrane.

dr. Uroš Dobnikar o koronavirusu in sproščanju

6. 4. 2020

V dnevnem programu smo gostili dr. Uroša Dobnikarja, kirurga travmatologa v UKC Maribor, ki je spregovoril o svojem pogledu na koronavirus in dodal, da je v tem času zelo pomembno tudi sproščanje. Pripravil Robert Zajšek

ČvekiFON

6. 4. 2020

ČvekiFON je prvi in edini tovrstni brezplačni klepetalnik za starejše, ki je popolnama brezplačen, potrebno se je le registrirati. Z Ninno Kozorog iz društva Humanitarček, se je pogovarjal Kristijan Šmid.

SVEŽE S KMETIJE

5. 4. 2020

Na spletu se je pojavil nov portal, ki poskuša združiti lokalne ponudnike, ki pridelujejo domače in sveže izdelke. Več pa lahko slišite v pogovoru z Nado Marinkovič.

Sadje v pisarni

3. 4. 2020

V jutranjem programu smo predstavili ekipo mladih ljudi, navdušenih and zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom, ki tudi v teh “korona časih” pomagajo s svojo dejavnostjo celotni Sloveniji. Sogovornik Jasmine Bauman je bil David Žalec, ustanovitelj in osebni trener Fitnes zveze Slovenije.

Suzana Kranjec, celiakija in trenutna “korona situacija”

3. 4. 2020

V jutranjem programu je bila naša gostja Suzana Kranjec, avtorica knjige Življenje brez glutena in oseba s celiakijo. V času, ko moramo upoštevati številne omejitve in higienske ukrepe, nas je zanimalo, s čim se ta hip soočajo ljudje s posebnimi dietami in ali v trgovinah najdejo dovolj hrane zase. Pogovor je pripravila Jasmina Bauman.

Mednarodni dan knjig za otroke in rojstni dan H. C. Andersena

2. 4. 2020

Danes praznujemo mednarodni dan knjig za otroke in mladino, ki vsako leto opozarja na pomen kakovostne mladinske književnosti. Letošnjo poslanico sta pod pokroviteljstvom slovenske sekcije IBBY pripravila pisatelj, pesnik in prevajalec Peter Svetina in illustrator Damijan Stepančič z naslovom Lakota po besedah. Več lahko slišite v pogovoru z Meto Blagšič iz Mariborske knjižnice. Z njo se je pogovarjal Kristijan Šmid.

Dr. Ivo Mulec v živo iz Novega Sada

1. 4. 2020

Vesna Martinec je v Novi Sad poklicala dr. Iva Mulca, predavatelja in strokovnjaka za turizem in turistične tokove, ki je v samoizolaciji v Novem Sadu. In kako je tam?

Koronavirus v Švici

30. 3. 2020

Težave s koronavirusom imajo tudi v Švici. Kristijan Šmid je zato v ponedeljkovem jutru poklical Danielo Kramberger, ki že več kot 30 let živi v kantonu Wallis, ki slovi tudi po turizmu.

Psihiater dr. Janko Predan

27. 3. 2020

V našem programu osvetljujemo kompleksnost in zapletenost zdajšnjega časa z različnimi strokovnjaki…Naš sogovornik v jutranjem programu je bil znani slovenski psihiater dr.Janko Predan iz Slovenske Bistrice. Na radijski pogovor ga je povabil Tone Petelinšek.

Jožica Kramberger: Recept o gibanici za 'obični' pekač

27. 3. 2020

Društva kmečkih žena in deklet postajajo zakladnica znanj, vezanih na tradicionalna ročna dela in obrti, ki so se v preteklosti razvila na podeželju. Pogovarjali smo se s predsednico Društva kmečkih žena in deklet Lenart o peki gibanice. Pripravil Dominik Hojnik.

Bine Volčič o pripravi večerje na materinski dan

24. 3. 2020

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Bine Volčič o pripravi večerje na materinski dan, kako pripraviti domači kruh in ideja, kaj početi te dni doma.

MAJDA RIŽNAR

23. 3. 2020

Ukrepi za preprečevanje epidemije novega koronavirusa so popolnoma spremenili vsakdanjik številnih Slovencev, še posebej tistih s šoloobveznimi otroki. Pouk teče dalje.Namesto s table šolske naloge berejo z računalniških zaslonov. Novinar Bratko Zavrnik se je o novem sistemu pogovarjal z učiteljico 5. razreda na Osnovni šoli Draga Kobala Maribor Majdo Rižnar.

Pozitivna spodbuda v času Koronavirusa

20. 3. 2020

Jasmina Bauman se je v jutranjem programu pogovarjala z dr. Kristijanom Musekom Lešnikom, psihologom in predstojnikom Centra za pozitivno psihologijo, saj v teh časih še kako potrebujemo pozitivno spodbudo

Kako pripraviti domače razkužilo?

16. 3. 2020

Dr. Borut Štrukelj svetuje kako pripraviti domače razkužilo.

Starost je lahko lepa

15. 3. 2020

Specialistka družinske medicine dr. Alenka Prelc: "Starost je lahko lepa"

Zaradi koronavirusa številni ukrepi javnih občinskih podjetij v Mariboru

13. 3. 2020

Mariborski župan Saša Arsenovič je, kot smo že poročali, imenoval Svet za obvladovanje širjenja Covid-19 Mestne občine Maribor, v katerega so vključene vse pomembne ustanove. Vrsto ukrepov so zaradi koronavirusa sprejela tudi javna mariborska podjetja. Pripravil Aljaž Mejal

Kako je živeti zdaj v Italiji?

13. 3. 2020

Dušanka Brumec Auriemma je doma iz Makol, a že skoraj 30 let živi v Italiji. Kako je tam, je preveril Robert Levstek.

Korona virus v Italiji

13. 3. 2020

Dušanka Brumec Auriemma je doma iz Makol, a že skoraj 30 let živi v Italiji. Kako je tam, je preveril Robert Levstek.

Kaj vas teži?

12. 3. 2020

Sabina Košmrl Kaučič je profesorica, pisateljica, vlogerka, mama, žena...V nočnem programu, pri Robertu Zajšku, tako enkrat mesečno razmišlja o aktualno-življenjski temi. Več o avtorici: https://www.facebook.com/sabinakosmrlbooks/

Tekaško društvo Štajerske in Koroške - z nasmehom do cilja

12. 3. 2020

Številni radi tečejo - nekateri sam, drugi v skupini, kjer je motivacija še večja. V nočnem programu nacionalnega radia smo predstavili Tekaško društvo Štajerske in Koroške ( z nasmehom do cilja ) . Naša gostja je bila strastna Andreja Žerjav. Pogovor je pripravil Robert Zajšek.

Restavrator in ljubitelj starodobnikov, Joško Obrovnik

10. 3. 2020

Joško Obrovnik, avtoelektričar, obenem tudi restavrator in ljubitelj starodobnikov. Poleg avtomobilov ima v svoji garaži parkiranih tudi nekaj avtobusov in motorjev, katera večina je obnovljenih.

ALEN KIRBIŠ

9. 3. 2020

Danes zjutraj smo v studiu gostili Štajerca Alena Kirbiša, ki je imel čast zapeti ameriško himno v American Airlines Areni pred tekmo med Miamijem in Dallasom. Kako mu je uspel ta podvig, kako so ga sprejeli Američani in ali se je iz Amerike vrnil s kakšnim dolarjem? Z njim se je pogovarjal Kristijan Šmid.

Tekaško društvo ŠIK

8. 3. 2020

V nedeljskem popoldnevu smo govorili tudi o teku. Predstavili smo TD ŠIK. Robert Zajšek je gostil predstavnico društva Andrejo Žerjav.

Downhilka 2020 kljub oviram bo

4. 3. 2020

Spomladanske temperature, pomanjkanje snega na Mariborskem Pohorju in s tem povezani organizacijsko-logistični izzivi organizatorje premierne Downhilke silijo k neprestani improvizaciji in iskanju rešitev. Downhilka bo zagotovo potekala doma, torej pri nas, a v nekoliko drugačni obliki. Kristijan Šmid se je o dogodku pogovarjal z organizatorko Doro Skorobrijin

Zbiranje zamaškov za Luko

3. 3. 2020

Življenje nam piše različne zgodbe. Ene so vesele, druge žalostne. Danes zjutraj smo vas spomnili na zgodbo malega Luke iz okolice Poljčan, ki ima cerebralno paralizo. Ker si družina stroškov zdravljenja ne more privoščiti, jim lahko pomagamo z zbiranjem zamaškov. Podrobnosti je Kristijanu Šmidu zaupala Lukova mama, Mihaela Mlakar.

Aktualno Regionalno

21. 2. 2020

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

Trojane, Ptujske pekarne in pekarna Štern o krofih

21. 2. 2020

V pustnem času so zelo »popularni« krofi. Krof je pecivo iz kvašenega testa, ocvrto v olju. Polnjeni so lahko z različnimi nadevi kot so marmelada, čokolada ali vanilijeva krema. Kaj o krogih menijo na Trojanah, v Ptujskih pekarnah in pekarni Štern pa izveste v prispevku.

Karnevalski princ in baron Jakob Breuner Markovski - Janez Golc

17. 2. 2020

Janez Golc predstavlja zgodovinski lik Jakoba Breunerja, ki je bil cesarsko kraljevi tajni svetnik, leta 1606 cesarski višji dvorni maršal, predsednik dvorne komore ter lastnik posesti v okolici Ptuja, med njimi tudi Markovcev in je umrl 1634. Preverili smo, kako je biti princ na pustnem karnevalu Ptuj.

Mojster domače obrti Ivan Vajngerl

12. 2. 2020

Ivan Vajngerl je mojster domače obrti, ki ima za večino svojih izdelkov podeljene znake kakovosti. Ivan je vsekakor nekaj posebnega, saj mlade ozavešča o pomembnosti domače obrti in ročnih izdelkov. Zelo si prizadeva, da bi se nadaljevala tradicija te čudovite obrti. Tudi mi smo preverili, kako izgleda njegov delovni dan.

Varna vožnja, CPP test in kultura vožnje Slovencev

10. 2. 2020

Avtošola je z novo prometno zakonodajo dobila tudi nov izraz, in sicer Šola vožnje. Na območju Maribora je registriranih približno 17 šol vožnje. Preverili smo, kaj je varna vožnja, ali so se CPP testi spremenili ter kakšna je kultura vožnje Slovencev.

Kulturni turizem

5. 2. 2020

V sredini aktualni temi smo govorili o kulturnem turizmu, ki v svetu raste z 20-odstotno stopnjo. Raziskave so pokazale, da skoraj 40 odstotkov mednarodnih potovanj spodbudi zanimanje za kulturo. In kako je s kulturnim turizmom v Mariboru in v kakšni meri naše potnike zanimajo s kulturo povezane znamenitosti in prireditve?

Bibliobus

3. 2. 2020

Potujoča knjižnica, bolj znana kot bibliobus, ki ne izposoja samo knjig, deli tudi objeme. Obiskal jo je Kristijan Šmid.

Veganska restavracija Slovegija

31. 1. 2020

Slovegija je veganska restavracija z domačo pridelano hrano. V Mariboru je zanimanje za vegansko hrano v porastu. Zakaj je temu tako, smo preverili tudi mi.

Samopostrežna pralnica perila Speed Queen Maribor

30. 1. 2020

Prva velika samopostrežna pralnica perila v Mariboru. Pralnica ni namenjena le tistim, ki doma nimajo pralnega stroja ali se jim je le ta pokvaril. Namenjena je vsem, ki si ne želijo preživljati koncev tedna ob pranju in sušenju perila, ki se je nabralo skozi teden.

Stopnice na Kalvarijo - Za dobro jutro na štenge

27. 1. 2020

Z Nino Radenlković smo se podali na stopnice, ki vodijo na mariborsko Kalvarijo. Štenge. Veliko smo se pogovarjali, malo tekmovali, predvsem pa smejali in uživali.

Fizioterapevt Franci Žökš

24. 1. 2020

V jutranjem programu smo v okviru akcije - Aktivni z Radiem Maribor, gostili fizioterapevta Franca Žökša, iz Inštituta za športno medicino Maribor. Z njim se je pogovarjala Jasmina Bauman.

Dobrodelni koncert za Mačjo hišo

24. 1. 2020

To jutro smo govorili o Zavodu Mačja hiša iz Celja, neprofitnem zavodu za oskrbo mačk in ozaveščanje. To soboto bo namreč v Narodnem domu Celje, veliki dobrodelni koncert za Mačjo hišo, med nastopajočimi pa bo tudi Neisha, pobudnica koncerta.

Po Mariboru z mini vozilom - Maistrom

23. 1. 2020

V Mariboru je na voljo mini električno vozilo Maister, ki nima začrtanih poti in postajališč. Znotraj območja za pešce vas zapelje kamorkoli želite, prav tako Maister vozi do tržnice na Koroški cesti in na Lent. Prevoz z mini električnim vozilom je za potnike brezplačen.

Matej Lunežnik, športni psiholog

17. 1. 2020

V okviru akcije Aktivni z Radiem Maribor, naš gost športni psiholog Matej Lunežnik. Z njim smo se pogovarjali tudi o tem, kaj čaka naše 4 kandidate v 5-tedenskem preoblikovanju telesa v centru Bodifit, tako s psihičnega kot fizičnega vidika.

Veganski izziv in Slovensko vegansko društvo

17. 1. 2020

Naša gostja je bila Nina Močnik iz Slovenskega veganskega društva. V teku je namreč »veganski izziv«, s katerim želijo razbiti predsodke o »enolični in neokusni« veganski hrani. Vabljeni k poslušanju.

Jasmina Marija Kara

26. 12. 2019

V nočnem programu smo se preselili v Turčijo. Tam si je ustvarila družino in poslovno pot Mariborčanka Jasmina Marija Kara, nekdaj odlična odbojkarica, danes prevajalka in poslovna ženska. Pogovor je pripravil Robert Zajšek.

Tanja Ciglarič

26. 12. 2019

Na prazničnem nočnem obisku je bila Tanja Ciglarič, ki si je kreativnega dela želela že od malih nog in želja se ji je uresničila. Že dobro desetletje dela na področju digitalnega marketinga, organizacije dogodkov, vizualnih komunikacij, odnosov z javnostmi in vse kar sodi pod pojem marketing. V zadnjem času uspešno uči učinkovitega dela s spletnimi orodji, ki so v današnjem času zelo pomembni za prepoznavnost podjetij in širše. Tanja je tudi mama, ljubiteljica narave in dobre glasbe, ki jo je sama izbrala. Pogovor je pripravil Robert Zajšek.

Tadej Ojsteršek

5. 12. 2019

V jutranjem programu nas je obiskal Tadej Ojsteršek, ki je navdušil v nedavnem kvizu Milijonar. Med več kot 140 tekmovalci je prišel najdlje, opisal izkušnjo kviza in navrgel nekaj zanimivih misli. Prisluhni.

Božičkov tek po Mariboru

21. 11. 2019

21 decembra bo že tretji Božičkov tek po Mariboru. Več o njem je Robertu Zajšku v nočnem programu povedal "idejni oče" Matjan Cojhter.

Kristalni mikrofon 2019

7. 11. 2019

Sinoči je v studiu 26 Radia Slovenija potekala slovesnost Kristalni mikrofon 2019, ki jo je vodila Jasmina Bauman. Jasmina je naredila tudi povzetek večera, ki mu prisluhnite.

E-hrana v Mariboru

24. 10. 2019

O dostavi hrane preko spletnega portala e-hrana.si in mobilne aplikacije za naročanje hrane na dom, sta se to jutro pogovarjala Robert Levstek in Anže Noč.

Javljanje iz mariborskega Zavetišča za živali

17. 10. 2019

Danes smo obiskali mariborsko Zavetišče za živali. Slišali ste, kako je v zavetišču, kako lahko posvojite muco ali kužka, kaj pomeni skrbeti za žival, pa seveda tudi, kako lahko pomagate v radijski dobrodelni akciji Vesela tačka. Na teren sta se odpravila tonski tehnik Tomaž Pirš in voditeljica Jasmina Bauman in vam predstavuka, kako poteka vsakdan živali v zavetišču.

AKTUALNO REGIONALNO

7. 10. 2019

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

4. festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih "Računajte na nas!"

24. 9. 2019

V jutranjem programu sta Kristijan Šmid in Rebeka Kopčič spregovorila o Festival Računajte na nas!

Footgolf

11. 7. 2019

V jutranjem programu smo govorili o footgolfu.Predstavnika ptujskega Footgolf kluba sta razložila izvor in potek te zanimive igre. Pripravil Kristijan Šmid.

Sabina Košmrl, knjiga Srčni učitelj

23. 6. 2019

Sabina Košmrl, avtorica knjige "Srčni učitelj" je skozi nedeljski klepet z Zoranom Turkom na radiu Maribor spregovorila o prebujeni vzgoji in izobraževanju s srcem. Nanizala sta nekaj nasvetov za otroke, starše, učitelje in govorila o tem, da smo vsi drug drugemu učitelji. Odrasli pozabljamo, da smo vedno in povsod opazovani s strani otrok in smo tako graditelji okolja, v katerem raste nova generacija in njihov vzor.

Petka gre v Mongolijo

16. 4. 2019

V torkovem jutru je Kristijan Šmid predstavil dobrodelno rally ekspedicijo na katero se odpravljata Tjaša in Martin Golež. S staro »petko« bosta zbirala sredstva za tiste, ki potrebujejo pomoč.

Turno kolesarjenje in planinska društva

1. 4. 2019

Turno kolesarstvo ni samo vzdržljivostni šport, ki spodbuja srce, ožilje in mišice, zahteva tudi dobro pripravo in odgovoren odnos do narave, živali v njej in pešcev, s katerimi se turni oziroma gorski kolesar srečuje na svoji poti. Da bi vse našteto dobro obvladali, planinska društva pripravljajo izobraževanja; o mariborskem smo govorili v jutranjem programu. Pripravila Irena Kodrič Cizerl.

Nejc Radoljič, naj frizer Štajerske

22. 3. 2019

Danes je potekala slovesna predaja naslova Naj frizer Štajerske. Akcijo sta organizirala Območno obrtna podjetniška zbornica Maribor in Radio Maribor. Z zmagovalcem se je pogovarjal Aljaž Mejal.

8. Festival otroških folklornih skupin

18. 3. 2019

Rado Wutej je pobudnik in organizator 8. Festivala otroških folklornih skupin, na katerem mladi obujajo plese, pesmi, igre in kmečka opravila in bo jutri na OŠ Rada Robiča. Učencem pri negovanju kulturnega izročila pomaga Rotary klub Maribor Lent, ker pa je jutranji gost član tega kluba, smo opozorili še na veliki dobrodelni koncert ob njegovi 10-letnici. ki bo 12. aprila v dvorani Tabor.

Akcija "Naj frizer Štajerske" - Matevž Firšt

14. 3. 2019

V sklopu akcije na Radiu Maribor, Naj frizer Štajerske, se je Kristijanu Šmidu pridružil Matevž Firšt, uspešen manager, promotor frizerstva, demonstrator in bivši dijak Srednje šole za oblikovanje v Mariboru. Kako skrbeti za svoje lase? Kakšni so modni trendi te pomladi? .... Prisluhnite, da boste vedeli.

Akcija "Naj frizer Štajerske"

7. 3. 2019

V okviru akcije Naj frizer Štajerske, v kateri poslušalci izbirate naj frizerja, je Kristijan Šmid gostil ravnateljico Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadjo Jager Popovič; pridružila sta se ji tudi dijaka programa frizer Maruša Topolovec in Mitja Kralj. Razkrili smo, kako poteka šolanje, kakšno je povpraševanje po kadrih in zakaj se mladi odločajo za frizerski poklic.

Naj frizer Štajerske

5. 3. 2019

Danes smo skupaj z območno Obrtno-podjetniško zbornico Maribor pričeli z akcijo, v kateri boste poslušalci Radia Maribor izbrali »Naj frizerja Štajerske« Zjutraj smo gostili predsednika sekcije frizerjev pri omenjeni zbornici Smilijana Škarico in legendarno mariborsko frizerko Nado Balan. Pogovor je pripravil Kristijan Šmid. Za vašega najljubšega frizerja lahko glasujete v etru Radia Maribor, ga nominirate z vašim zapisom na Facebook strani Radia Maribor, zanj pa lahko oddate svoj glas tudi prek SMS sporočila na številko 051 210 888 in na e- naslov: radio.maribor@rtvslo.si. Vsi glasovi bodo prešteti, nato pa se bodo tisti, ki bodo prejeli največ glasov oz. nominacij, uvrstili med štiri super finaliste. Med njimi boste na enak način izbrali »Naj frizerja Štajerske«.

Zala Kralj in Gašper Šantl

24. 2. 2019

V zgodnjem popoldnevu smo, tradicionalno po trinajsti z Zoranom na Radu Maribor, gostili letošnja zmagovalca EME, Zalo Kralj in Gašperja Šantla. Gosta sta bila odlično razpoložena in nastal je prav sproščeno zanimiv pogovor - predvsem o skladbi Zvesta sebi, ki bo naša letošnja predstavnica na Pesmi Evrovizije v mesecu maju v Izraelu. Pripravil Zoran Turk.

Sašo Arsenovič

15. 2. 2019

Z mariborskim županom Sašo Arsenovičem smo se pogovarjali o aktualnostih, med drugim o pripravi občinskega proračuna in podpisu koalicijske pogodbe. Pripravila Nataša Rižnar

Avtomatizacija bo ustvarila nove vrste poklicev

15. 2. 2019

V jutranjem programu smo govorili z Natašo Zupe, vodjo poslovne enote Trenkwalder. Govorili smo o informativnih dnevih in o tem, kako bo avtomatizacija ustvarila nove vrste poklicev, ki danes še ne obstajajo. Pripravila Jasmina Bauman.

Valentinovo, ljubezen in partnerstvo

14. 2. 2019

Ob današnjem prazniku ljubezni smo v gostje povabili Jernejo Krapše, trenerko uspešnega in srečnega življenja. Pripravil Robert Zajšek

Prednosti lastne sončne elektrarne

7. 2. 2019

Gostili smo Tomaža Kričeja, predstavnika podjetja SONCE ENERGIJA, ki je ponudnik storitev na globalni platformi SunContract. Govorili smo o možnosti postavitve lastne sončne elektrarne za samooskrbo, o tem kakšna investicija je to in v kakšnem času se povrne - pa tudi o možnostih priključitve lastne sončne električne na platformo SunContract .

Zambija 2019

6. 2. 2019

V jutranjem programu smo govorili o ambiciozni dobrodelni odpravi mariborskih in ljubljanskih študentov medicine v Zambijo.Pripravila Irena Kodrič CIzerl.

Problematika plastičnih vrečk

18. 1. 2019

V jutranjem programu je Jasmina Bauman gostila Katjo Sreš, predstavnico Ekologov brez meja, ki bo izpostavila problematiko plastičnih vrečk in podala svoja razmišljanja o novi uredbi, ki se dotika plastičnih vrečk v trgovinah.

Lisjaki na Radiu Maribor

17. 1. 2019

V četrtkovem jutru smo se s predstavnikom Hokejsko-drsalnega kluba Maribor pogovarjali o njihovih aktivnostih. Koliko je hokejistov v Mariboru, kako je s člani in podmladkom ter kako potekajo drsalni tečaji v Ledni dvorani.

NATAŠA PIVEC

9. 1. 2019

Nataša Pivec in Berlin. Preberite po nemško ali po slovensko. Vsebinska razlika je minimalna. Nataša je Mariborčanka, doktorica sociologije spolov, ki se je pred poldrugim letom preselila v nemško prestolnico. Berlin kot mesto širokih obzorij se ji je zdel pravšnji za uresničitev priložnosti, ki jih v domačem mestu pogreša. V pogovoru z Ireno Kodrič Cizerl bo ubesedila občutenje Berlina, njegovo primerjavo z Mariborom in vse ostalo med dejstvi in čustvi, kar ustvarja podobo o nečem in rojeva spomine. In ker so spomini, povezani z Berlinom, tu, ni več zgolj Mariborčanka, ampak tudi že Berlinčanka.

Medicinska hipnoza

4. 1. 2019

Danes je mednarodni dan hipnoze, zato smo se v jutru posvetili hipnozi. Gost Jasmine Bauman je bil terapevt medicinske hipnoze Gašper Grobelšek, ki je pojasnil, zakaj in kako se uporablja v terapevtske namene.

Aktualno regionalno Radia Maribor

3. 1. 2019

Prisluhnite zanimivim dnevnim vsebinam, ki smo jih pripravili na Radiu Maribor.

JAN PLESTENJAK

27. 12. 2018

V nočnem programu smo gostili Jana Plestenjaka, ki je letos praznoval 25. let glasbenega ustvarjanja. Ob njegovih skladbah smo se spomnili njegovih začetkov in med drugim izvedeli, katero rekreacijo ima najraje. Pogovor je pripravil Robert Zajšek.

Prižig prazničnih luči v Rušah

29. 11. 2018

Jutri, v petek, bodo v Rušah prižgali praznične luči. Dogajanje prazničnega decembra je v jutranjem programu predstavila Vesna Glavendekić (http://www.cezam.org/dogodki/novice-delaj/) . Pogovor je pripravil Robert Levstek.

Nataša Zupe, Trenkwalder

23. 11. 2018

V jutranjem programu smo govorili z Natašo Zupé, vodjo poslovne enote Trenkwalder v Mariboru, in sicer o neusklajenosti izobraževalnega sistema s potrebami gospodarstva in o tem, kako se to kaže v praksi

Kevin Koradin v jutranjem programu

16. 11. 2018

Jasmina Bauman je v jutranjem programu gostila Kevina Koradina. Vas zanima kaj je povedal? Prisluhnite. :-)

Jutra so zame

15. 11. 2018

Za Natašo Jeza Kotnik so jutra nekaj najlepšega in jih zato ne želi zamuditi. Prisluhnite pogovoru, ki ga je v nočnem programu pripravil Roberta Zajška. Več na http://www.jutrasozame.si