Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Prvi
Skupaj z otroki in s strokovnjaki odgovarjamo na tisoč zakajev in kakojev … Zakajček!
Prvi
50 epizod
Skupaj z otroki in s strokovnjaki odgovarjamo na tisoč zakajev in kakojev … Zakajček!
Otroci, ste že slišali za citruse? Katere vse poznate? Jih imate radi? Ste kdaj že zagrizli v kakšno peško, ki se je skrivala v njih? O citrusih so s Kajo Čelan razmišljali tretješolci s ptujske Osnovne šole Mladika, kateri sadeži vse sodijo med agrume in ali so peške v njih res užitne pa nam je povedala še strokovnjakinja, Neli Selan, predavateljica na Višji strokovni šoli BIC Ljubljana.
4 min 16. 11. 2024
Otroci, ste letos že nabirali kostanj? Veste, kako ga ločimo in katerega lahko jemo, s katerim pa ustvarjamo? O kostanju so razmišljali tretješolci z Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, odgovor, kakšna je razlika med pravim in divjim kostanjem pa smo poiskali tudi pri strokovnjakinji, Mojci Strgar, učiteljici naravoslovja in strokovnih modulov naravovarstva na Živilski šoli BIC Ljubljana.
4 min 9. 11. 2024
Danes bomo v našem Zakajčku skočili v gozd med drevesa. Listnati gozdovi so večji del leta zeleni. Spomladi, ko se drevesa olistajo, so svetlo zeleni, potem potemnijo in do jeseni ostanejo bolj ali manj temno zeleni. Jeseni, ko se drevesa začnejo pripravljati na zimo, pa listi spremenijo barvo. Pa veste, otroci, zakaj spremenijo barvo? Odgovor je skupaj s sogovorniki poiskala Tadeja Bizilj.
4 min 2. 11. 2024
V današnjem Zakajčku gremo v kuhinjo. Jesenski dnevi so pravi za buče. Katere vse poznate, otroci, katere ste že videli, tudi jedli? Bi rekli, da so buče sadje ali zelenjava? Če niste povsem prepričani – boste pravilen odgovor izvedeli v naslednjih minutah. Prisluhnimo Tadeji Bizilj in njenim sogovornikom. O bučah so tokrat razmišljali tretješolci z ljubljanske OŠ Spodnja Šiška in strokovnjakinja Neli Selan, predavateljica na Višji strokovni šoli BIC Ljubljana. So buče sadje ali zelenjava?
6 min 26. 10. 2024
V rubriki Zakajček se vsak teden sprašujemo najrazličnejše stvari – recimo, zakaj kolcamo, kako nastanejo nevihte, koliko las imamo na glavi in kako pripravimo bananine palačinke. Tokrat pa nas bo zanimalo, zakaj nekatere živali spijo kar stoje.
3 min 19. 10. 2024
Včasih se zgodi, da močno piha veter. Največkrat je pri nas to tik pred nevihto, pa tudi sicer se veter lahko pojavi, in to brez padavin. Kako se torej to zgodi in zakaj? To bomo ugotavljali v naslednjih minutah v Zakajčku s Tadejo Bizilj in z njenimi sogovorniki. Tokrat so bili to otroci z Osnovne šole Leskovec pri Krškem in strokovnjak, meteorolog dr. Gregor Skok s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
7 min 12. 10. 2024
Vse živali so po svoje lepe in vsaka ima nek svoj čas in neko svojo posebnost, predvsem pa so vse živo bitje, tako, da se moramo do njih lepo obnašati, za domače živali pa si seveda moramo vzeti čas in predvsem kužke peljati na sprehod ven, tudi če je slabo vreme in se nam ne da najbolj. Ker smo današanjo oddajo posvetili žival, je bil tak tudi Zakajček - v njem smo se z otroki s Ptuja in strokovnjakinjo iz ZOO Ljubljana, Ireno Furlan, spraševali, zakja ima bober ploščat rep.
2 min 5. 10. 2024
Zdaj pa smo že pri naši stalni rubriki Zakajček – v njej se vsako soboto sprašujemo najrazličnejše stvari – od tega, zakaj zehamo, kako nastane mavrica, pa koliko las imamo na glavi, zakaj imajo žirafe tako dolge vratove in še in še. Danes bomo s Tadejo Bizilj in njenimi sogovorniki ugotavljali, zakaj kolcamo … Prisluhnimo …
5 min 28. 9. 2024
V oddaji Radijski ringaraja se danes pogovarjamo o različnih prevoznih sredstvih, v Zakajčku pa bomo odpotovali v živalski svet – veste, zakaj so plamenci roza barve in zakaj stojijo na eni nogi?
4 min 21. 9. 2024
V današnji rubriki Zakajček gremo v svet hrane. A tokrat hrane ne bomo jedli, temveč bomo ugotavljali, kako se kakšna hrana lahko tudi pokvari – in na njej najdemo celo plesen. Prisluhnimo Tadeji Bizilj in njenim sogovornikom.
4 min 14. 9. 2024