Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Svet kulture

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. V njej skrbimo za odzive na minule kulturne dogodke (z ocenami predstav, razstav ali knjig), predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko kot tako. Namenjena je tudi javnim kulturnim razpisom in nagrajencem številnih festivalov, tako pri nas kot v tujini. Na sporedu od ponedeljka do petka ob 16.10.

2506 epizod

Svet kulture

2506 epizod


Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. V njej skrbimo za odzive na minule kulturne dogodke (z ocenami predstav, razstav ali knjig), predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko kot tako. Namenjena je tudi javnim kulturnim razpisom in nagrajencem številnih festivalov, tako pri nas kot v tujini. Na sporedu od ponedeljka do petka ob 16.10.

Gostovanje Orkestra SF na Dunaju in knjižne novosti Cankarjeve založbe

Izpostavljamo koncert, na katerem sta včeraj v zlati dvorani Musikvereina na Dunaju nastopila Orkester Slovenske filharmonije in eden najpomembnejših predstavnikov modernega evropskega pianizma, Aleksander Gadžijev. Dogodek sta ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo organizirala slovensko veleposlaništvo v Avstriji in Slovenski kulturno informacijski center Skica. Predstavljamo še drugi del knjižnih novosti, ki so pred poletjem izšle pri Cankarjevi založbi. Dušanka Zabukovec je v slovenščino prevedla roman Pripeljite obtožence, drugi del zgodovinske trilogije britanske avtorice Hilary Mantel. V zbirki S poti je v prevodu Lijane Dejak izšlo delo Sam v oceanu, svojevrsten potopis sovjetskega oceanografa Slave Kurilova,več o tem, kako stopiti v dialog s slikami, pa si lahko preberemo v mednarodni uspešnici Kako gledati sliko priznane francoske umetnostne zgodovinarke Françoise Barbe-Gall, ki jo je prevedla Mojka Žbona.

15 min 20. 6. 2024


13. festival radikalnih teles Spider, v Cukrarni pa z novim projektom še bližje obiskovalcem

Napovedujemo 13. festival radikalnih teles Spider, ki se začenja v Plečnikovem avditoriju v Tivoliju v Ljubljani. V Slovenijo vsako leto pripelje najaktualnejša imena evropske sodobno-plesne scene, v treh dneh bo ponudil 27 dogodkov, poleg plesnih predstav in performansov se obetajo še filmske projekcije ter filozofski pogovori. V Cukrarni pa odpirajo tri sočasne samostojne razstave, s katerimi uvajajo nov programski sklop, katerega namen je aktivacija celotne galerije. Obiskovalcem želijo omogočiti, da s sprehajanjem skozi vse nivoje stavbe prehajajo med tremi različnimi poetikami generacijsko sicer povezanih snovalcev. In še o avtobiografiji Jurija Součka z naslovom Glej ga, Součka, ki je izšla pri založbi Beletrina. V njej se spominja svojih najbolj rosnih dni, poznejših, študentskih, večji del pa obsegajo spomini na gledališka doživetja, sopotnice in sopotnike.

16 min 19. 6. 2024


Muzej za arhitekturo in oblikovanje z razstavo Grad – koncepti, predmeti, prostori o sobivanju z okoljem

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ki ima svoj prostor v Gradu Fužine, je močno povezan z okoljem, v katerega je vpet. O tem, kako sodelujejo s tamkajšnjimi ustanovami, da bi prebivalcem Fužin omogočili bolj kakovostno in ustvarjalno bivanje, priča razstava v parku z naslovom Muzej v skupnosti 2, v samem muzeju pa so odprli še obsežno razstavo Grad – koncepti, predmeti, prostori. Ta v središče ne postavlja stavbne zgodovine, ampak predvsem življenje gradu, ki skozi stoletja z okoliško naravo spodbuja vedno novo mišljenje, znanje, invencije. Ker pa je tik pred poletjem pri Cankarjevi založbi izšlo pet novih del, med njimi tudi dva izvirna romana, tokrat še o teh: romaneskni prvenec Nihče nikogar ne spozna Katarine Gomboc Čeh identitetna vprašanja študentke Maše prepleta z razklanostjo slovenske družbe, delo Povej, napisala bom, drugi roman pisateljice Ive L. Novak, ki se odvija v času pandemije koronavirusa, pa v središče postavlja vprašanje materinstva in drugih vlog, ki jih ženskam pripisuje družba.

13 min 18. 6. 2024


Najboljša predstava Borštnikovega srečanja so Angeli v Ameriki

V Mariboru so s podelitvijo nagrad sklenili 59. festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je nadel Branko Šturbej, za najboljšo predstavo pa so bili izbrani šesturni Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. V oddaji tudi o razstavi “Steklena soba – napačno informiranje” berlinskega producenta Tactical Tech, ki je na ogled v Računalniškem muzeju v Ljubljani.

11 min 17. 6. 2024


Borštnikovo srečanje in Prisluhi v Mestnem gozdu

59. gledališki festival Borštnikovo srečanje se počasi končuje, v oddaji boste lahko slišali nekaj vtisov iz preteklih festivalskih dni. Pozornost namenjamo tudi 8. festivalu Prisluhi v Mestnem gozdu v Celju. V soboto pa bodo v okviru Poletne muzejske noči vrata muzejev odprta vse do polnoči. Vabljeni k poslušanju.

11 min 14. 6. 2024


Novosti Mladinske knjige in nova predstava Iztoka Mlakarja

Izpostavljamo knjižne novosti Mladinske knjige. Roman Pokvarjeno zlato Slavka Pregla in Leona Pogelška, pustolovsko pripoved, polno karizmatičnih likov in nepričakovanih zasukov. Izšli sta tudi pesniška zbirka literarne kritičarke, urednice, lektorice in avtorice pogovorno-bralnih ciklov Ciprese Petre Koršič in dvodelni roman Ida in hostnikova banda, postavljen v Šaleško dolino, ki ga podpisuje sociolog Silvo Grmovšek. V portoroškem Avditoriju bo nocoj premiera komedije v tradiciji commedie dell'arte z duhovitimi dialogi in songi. Avtor predstave Pegule je igralec Iztok Mlakar, ki je napisal tudi besedila in glasbo, režiral jo je Vito Taufer.

18 min 13. 6. 2024


Kinodvorišče in razstava umetniške skupine IRWIN

V tokratnem Svetu kulture več o dogodkih na prostem, ki se jih lahko udeležite v naslednjih dneh. V polnem teku je festival Junij v Ljubljani, ki ponuja širok nabor brezplačnih kulturnih dogodkov, v atriju Slovenskih železnic pa se začenja letni kino poimenovan Kinodvorišče. V Mestni galeriji Nova Gorica pa so v soboto z razstavo IRWIN kot slepa pega slovenskega slikarstva sklenili letošnjo razstavno sezono.

9 min 12. 6. 2024


V Ljutomeru se začenja vsakoletni Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

20. izdaja Grossmanovega festivala prinaša 31 dolgometražnih in 37 kratkih filmov iz 21 držav, častni gost bo srbski režiser Slobodan Šijan. V letošnjem programu sta tudi dva slovenska žanrska filma. V oddaji bomo govorili tudi o razstavi grafik priznanega japonskega umetnika Harumija Sonoyame, ki so jo sinoči odprli v galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

9 min 11. 6. 2024


Kino Otok in Imago Sloveniae

V Izoli se je konec tedna končala jubilejna, 20. izdaja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok. Močan vtis je pustil film, ki so ga prikazali v soboto: pretresljiv armenski osebni dokumentarec Shoghakat Vardanyan 1489, posnet na kamero telefona, o – tudi čustvenem – procesu iskanja brata, ki je pogrešan v vojni. Napovedujemo pa tudi mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani, ki ju bodo na Kongresnem trgu v Ljubljan uvedli mariborski simfoniki z mladimi glasbeniki.

12 min 10. 6. 2024


Dom v jeziku

Pred dnevom Primoža Trubarja, slovenskim praznikom, ki ga obeležujemo 8. junija, se spomnimo na vsakoletni dogodek Dom v jeziku, ki ga na Trubarjevi domačiji na Rašici prireja Društvo slovenskih pisateljev. Na njem se bodo predstavili nagrajeni sodobni slovenski književni avtorji in avtorice. Pri umetnosti besede ostajamo tudi s festivalom Živa književnost, ki se začenja danes pred Škucem v Stari Ljubljani. Nocoj bodo slavnostno odprli tudi 59. Festival Borštnikovo srečanje, ki s preddogodki v Mariboru poteka že nekaj dni. Evropsko prestolnico kulture Nova Gorica / Gorica 2025 napoveduje zborovski dogodek For the Beauty of the Earth/A song for Peace, ki bo jutri na Travniku v italijanski Gorici. Vabimo vas k poslušanju!

14 min 7. 6. 2024


RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine Play