Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Prvi
Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.
Prvi
159 epizod
Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.
Tokrat bomo pokukali pod pokrovko častitljive starosti, saj bomo gledali v lonce starih Rimljanov. Andreja Čokl je obiskala delavnico starorimske kulinarike, ki jo je vodila arheologinja Polona Janežič, in se naučila skuhati nekaj jedi, ki so navduševale pred dvema tisočletjema.
11 min 5. 2. 2025
Prehrana otrok in mladostnikov je ključnega pomena za njihov razvoj, učenje in splošno dobro počutje. V šolah, kjer otroci preživijo velik del dneva, igrajo šolski obroki ključno vlogo pri oblikovanju zdravih prehranjevalnih navad. Slovenija je ena izmed držav, ki ima sistem prehrane otrok in mladostnikov dobro organiziran, ureja ga tudi zakon. Zato bomo danes pod pokrovko pogledali v šolski kuhinji.
10 min 27. 1. 2025
Imate doma chia semena, ki jih primešate jogurtu, kruhu ali pecivu? Ali pa kapsule ašvagande, indijske zimske češnje? Tovrstna eksotična živila so pogosto oglaševana kot superživala, čeprav so lahko tudi živila lokalnega izvora prav tako »super«. Več o tem, kaj so superživila, katere pozitivne lastnosti imajo in na kaj moramo biti kot potrošniki pozorni, smo izvedeli od Eve Grohar Gros, predavateljice na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.
10 min 15. 1. 2025
Tokratna epizoda oddaje Pod pokrovko bo še posebej navdušila sladkosnede in tiste bolj drzne. Ste že poskusili čokolado s čebulo, z bučnim oljem ali celo ocvirki? Pralineji z drzno kombinacijo okusov nastajajo tudi na Ptuju, kjer vedno nove okuse in kombinacije išče Matevž Božič. Delo v restavraciji z Michelinovo zvezdico je pred leti zamenjal za vodenje lastne čokoladnice. Tam ga je obiskala Kaja Čelan, besedilo je prebrala Špela Šebenik.
11 min 8. 1. 2025
Danes bodo na jedilniku riž, mleto meso, čebula in začimbe, tesno zaviti v liste kislega zelja oziroma sarme. Ta turška jed je pripotovala po Balkanskem polotoku vse do Slovenije, v kateri je že precej tradicionalno, da se znajde na krožnikih ravno danes, 1. januarja. Tokrat bomo v oddaji Pod pokrovko običajno sarmo malce spremenili in okušali “sarmuši”. Kaj je sploh to in kako se pripravi to jed, je preverila Lana Furlan.
8 min 20. 12. 2024
Ko pri nas jemo potico, Italijani jedo paneton. Puhasti sladki kruh z dodatkom rozin in kandirane pomaranče - takšna je originalna različica - izhaja iz Milana, legende pravijo, da so ga poznali že v 15. stoletju. Njegova izdelava traja od 2 do 3 dni, najbolj pomembna pa je matica oz. lievito madre. V zadnjem času dobiva na priljubljenosti tudi na slovenskih prazničnih mizah. Oddaja Pod pokrovko je spremljala proces izdelave panetona s pekom Andrejem Gerželjem iz pekarne Osem.
11 min 25. 12. 2024
Verjetno se strinjate, da embalaža igra pomembno vlogo pri nakupu živilskega izdelka. Kakšna je njena vloga, kako se je spreminjala v zadnjih desetletjih do danes, ko sta poleg zaščite vsebine, torej hrane, pomembni tudi informiranost in zaščita uporabnika? Ste vedeli, da bi morda v prihodnje tudi v izdelkih na naših policah lahko imeli posebne indikatorje, ki bi z različno obarvanostjo potrošnika obvestili o stanju konkretnega živila, recimo jogurta, o morebitni prekinjeni hladni verigi ali o zrelosti pakiranega sadja? Sogovornici: Prof. dr. Diana Gregor Svetec s Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Tanja Sinkovič iz podjetja Jamnik d. o. o., v katerem izdelujejo kartonsko embalažo.
11 min 17. 12. 2024
Po osnovni izobrazbi je veterinar, doktoriral je iz endokrinologije, odlično pa se znajde tudi v kuhinji. To velja za gosta tokratne oddaje Pod pokrovko predavatelja in raziskovalca dr. Gregorja Majdiča, ki zadnja tri leta vodi Univerzo v Ljubljani. Njegove slaščičarske spretnosti se že tradicionalno izkažejo v prazničnem decembru. V domu njegove družine namreč pred prazniki zadiši po cimetovih zvezdicah, mareličnih žepkih, lincerjih, florentincih. Foto: Gregor Majdič
7 min 10. 12. 2024
V deželi vzhajajočega sonca pitje zelenega čaja ne razvaja le naših brbončic, ampak nas nagovarja precej bolj celostno
10 min 2. 12. 2024
Kaj sodi k dobremu krožniku testenin? Seveda kakovostne testenine, okusna omaka in – za piko na i – ščepec parmezana. A ni vsak nariban trdi sir parmezan. Pravi je le tisti z zaščiteno označbo porekla. Originalno ime sira Parmigiano Reggiano je tako zaščiteno z italijanskim odlokom iz leta 1954. Kako parmezan nastane in zakaj je tako poseben, sta v manjši družinski sirarni San Pier Damiani na obrobju Parme raziskovali Špela Šebenik in Andreja Čokl.
12 min 27. 11. 2024