Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Prvi
Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.
Prvi
159 epizod
Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.
Ko pri nas jemo potico, Italijani jedo paneton. Puhasti sladki kruh z dodatkom rozin in kandirane pomaranče - takšna je originalna različica - izhaja iz Milana, legende pravijo, da so ga poznali že v 15. stoletju. Njegova izdelava traja od 2 do 3 dni, najbolj pomembna pa je matica oz. lievito madre. V zadnjem času dobiva na priljubljenosti tudi na slovenskih prazničnih mizah. Oddaja Pod pokrovko je spremljala proces izdelave panetona s pekom Andrejem Gerželjem iz pekarne Osem.
11 min 25. 12. 2024
Verjetno se strinjate, da embalaža igra pomembno vlogo pri nakupu živilskega izdelka. Kakšna je njena vloga, kako se je spreminjala v zadnjih desetletjih do danes, ko sta poleg zaščite vsebine, torej hrane, pomembni tudi informiranost in zaščita uporabnika? Ste vedeli, da bi morda v prihodnje tudi v izdelkih na naših policah lahko imeli posebne indikatorje, ki bi z različno obarvanostjo potrošnika obvestili o stanju konkretnega živila, recimo jogurta, o morebitni prekinjeni hladni verigi ali o zrelosti pakiranega sadja? Sogovornici: Prof. dr. Diana Gregor Svetec s Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Tanja Sinkovič iz podjetja Jamnik d. o. o., v katerem izdelujejo kartonsko embalažo.
11 min 17. 12. 2024
Po osnovni izobrazbi je veterinar, doktoriral je iz endokrinologije, odlično pa se znajde tudi v kuhinji. To velja za gosta tokratne oddaje Pod pokrovko predavatelja in raziskovalca dr. Gregorja Majdiča, ki zadnja tri leta vodi Univerzo v Ljubljani. Njegove slaščičarske spretnosti se že tradicionalno izkažejo v prazničnem decembru. V domu njegove družine namreč pred prazniki zadiši po cimetovih zvezdicah, mareličnih žepkih, lincerjih, florentincih. Foto: Gregor Majdič
7 min 10. 12. 2024
V deželi vzhajajočega sonca pitje zelenega čaja ne razvaja le naših brbončic, ampak nas nagovarja precej bolj celostno
10 min 2. 12. 2024
Kaj sodi k dobremu krožniku testenin? Seveda kakovostne testenine, okusna omaka in – za piko na i – ščepec parmezana. A ni vsak nariban trdi sir parmezan. Pravi je le tisti z zaščiteno označbo porekla. Originalno ime sira Parmigiano Reggiano je tako zaščiteno z italijanskim odlokom iz leta 1954. Kako parmezan nastane in zakaj je tako poseben, sta v manjši družinski sirarni San Pier Damiani na obrobju Parme raziskovali Špela Šebenik in Andreja Čokl.
12 min 27. 11. 2024
Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.
12 min 19. 11. 2024
Koliščarji - ki so pred približno šestimi tisočletji in pol naselili območje današnjega Ljubljanskega barja - imajo s svojimi lesenimi hišicami na kolih in znamenito literarno upodobitvijo v romanu Janeza Jalna Bobri verjetno prav posebno mesto v našem zgodovinskem spominu. Če bi si zlahka mislili, da podrobnosti o njihovem življenju - kakršna je, s čim so se ti daljni prebivalci našega prostora prehranjevali - ostajajo prepuščene naši domišljiji, pa temu nikakor ni tako. V tokratni rubriki Pod pokrovko o prehrani koliščarjev pripoveduje arheobotaničarka dr. Tjaša Tolar z Inštituta za arheologijo na Znanstveno-raziskovalnem centru SAZU. foto: arheološke najdbe nekaterih sestavin prehrane koliščarjev
11 min 13. 11. 2024
V tem mesecu se je na Brdu pri Kranju odvijal že 4. festival sira, na katerem je nekaj več kot tisoč ljubiteljev sira uživalo v pestrih okusih sedemdesetih različnih sirov. Na festivalu se je predstavilo šestindvajset sirarjev, pripravili pa so tudi delavnico z naslovom »Siri in pivo«, ki sta jo vodila Jernej Lubej in Mojca Polak. S slednjo smo se v današnji oddaji Pod pokrovko pogovarjali o sirih, kombinacijah z njimi in pravilni postrežbi. Oddajo je pripravila Tadeja Bizilj.
10 min 30. 10. 2024
Sezonsko, lokalno, poceni so značilnosti korenovk in gomoljnic, ki jih pri nas pogosto najdemo na jesenskih in zimskih jedilnikih, v kuhinji pa jih uporabljamo vse leto. Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Večina današnjih vrst korenovk se je razvila iz divjih prednikov, ki izvirajo iz Azije. Njihova uporaba za prehrano in krmo živali je bila poznana že v Antiki. Kot rečeno gre za cenovno dostopno zelenjavo z bogato hranilno sestavo, večino trendovsko uvrščajo med superživila, njihova prednost je tudi ta, da jih je mogoče dlje časa shranjevati v sveži obliki.
10 min 22. 10. 2024
Ajurveda (veda o življenju, sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije) meni, da je sezonska rutina pomemben temelj zdravja skozi celo leto. Uravnoteženje vplivov podnebja s primerno jutranjo rutino, prehrano in zelišči, ki izničijo sezonske lastnosti, je eden najpreprostejših in učinkovitih načinov, s katerim lahko zaščitite svoje dobro počutje in zdravje. Ajurvedsko načelo pravi, da višek lastnosti uravnavamo z njihovim nasprotjem, npr. suho se bo zmanjšalo z nečim oljnatim, vlažnim, hladno s toplim in lahko s težkim pravi Kaja Kastner Yadav, mednarodna certificirana svetovalka ajurvede in vodja Ajurjoge, ljubljanskega centra ajurvede in joge. In jesen je čas prehoda v prevlado zračnega elementa, ta sezona skriva določeno praznino, lahkotnost in neprizemljenost, a tudi tesnobnost. To se tipično odraža tudi na našem psihofizičnem stanju, zato v tokratni rubriki o primerni prehrani in rutini za to obdobje. Pod pokrovko je pripravila Liana Buršič
11 min 15. 10. 2024