Petkova anketa

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Petkova anketa

Ob petkih besedo predamo poslušalkam in poslušalcem Radia Koper. Vsak teden namreč preverimo mnenje na izbrano temo ter se o tem pogovorimo v jutranjem programu.

24 epizod

Petkova anketa

24 epizod

Ob petkih besedo predamo poslušalkam in poslušalcem Radia Koper. Vsak teden namreč preverimo mnenje na izbrano temo ter se o tem pogovorimo v jutranjem programu.

Ali menite, da so ženske kvote učinkovito orodje za povečanje enakopravnosti

Zastopanost žensk v politiki in gospodarstvu je ključen pokazatelj napredka na področju enakopravnosti spolov, saj odraža stopnjo vključevanja žensk v ključne odločevalske procese. Kljub napredku na mnogih področjih so ženske še vedno premalo zastopane na vodilnih mestih. Evropski parlament si nenehno prizadeva za enakopravnost spolov, a so ženske v politiki in v javnem življenju na lokalni, državni in evropski ravni še zmeraj manj zastopane od moških. Junija 2024 so Evropejci izvolili 720 evropskih poslancev, med katerimi je 385 % žensk. Podobno kot v politiki tudi v gospodarstvu ženske težje prodrejo na najvišje položaje. Kvote so torej le začasni mehanizem, ki pomaga hitreje preseči zgodovinske neenakosti. Kljub pozitivnim učinkom pa nasprotniki kvot trdijo, da te omejujejo svobodno izbiro in povzročajo favoriziranje žensk zgolj na podlagi spola, ne pa sposobnosti. Dolgoročni cilj pa mora biti ustvarjanje takšnega okolja, kjer bo zastopanost žensk naravno enakovredna, brez potrebe po dodatnih ukrepih. Kako ocenjujete trenutni položaj žensk v Sloveniji in ali so ženske kvote v politiki in gospodarstvu učinkovito orodje za povečanje enakopravnosti, smo vas spraševali v tokratni anketi.

3 min 13. 9. 2024


Je šolski koledar pripravljen na podnebne spremembe?

Vročinski valovi in podnebne spremembe močno vplivajo na naš vsakdan. V Italiji, kjer učenci in učitelji uživajo tri mesece dolge poletne počitnice, nekateri sindikati in združenja učiteljev spričo podnebnih sprememb in poletne vročine, ki v zadnjem času zaznamuje poletne mesece, zahtevajo spremembo šolskega koledarja. Pri tem pozivajo k podaljšanju poletnih počitnic v oktober. Na drugi strani pa številna združenja staršev opozarjajo, da je že trimesečno zaprtje šol od začetka junija do začetka septembra predolgo, tudi zato, ker so Italijani po dolžini šolskih poletnih počitnic v Evropi na samem vrhu. Skupno trajanje počitnic v sklopu enega šolskega leta se prav tako razlikuje, v večini držav znaša med 100 in 120 dnevi na leto. Slovenija se s 95 dnevi nahaja pod spodnjim pragom tega povprečja. Pri nas pobude o podaljšanju poletnih počitnic še ni, smo pa vseeno želeli izvedeti, kaj o tej temi menite vi! Ali bi bilo smiselno podaljšati poletne počitnice in ali imajo naši učenci in učenke preveč počitnic?

1 min 6. 9. 2024


Prvi šolski dan: nov začetek in nepozaben spomin

Za marsikoga je prvi šolski dan eden izmed najlepših trenutkov v življenju. Obdobje, ko se prepletajo vznemirjenje, radovednost in kanček strahu pred neznanim. Vstop v šolo predstavlja začetek novega poglavja, kjer otroci spoznavajo nove prijatelje, učitelje in se soočajo z izzivi, ki jih čakajo. Ko se spominjamo svojega prvega šolskega dne, nas preplavi občutek nostalgične topline. Vse se je zdelo tako veliko in čarobno. Z velikimi očmi smo občudovali svojo novo šolsko torbo, ki je bila napolnjena z zvezki, svinčniki in barvicami. Oblekli smo novo obleko, ki jo je mama skrbno pripravila že prejšnji večer. Za vsakega izmed nas, ki se spominjamo svojega prvega šolskega dne, je ta dan posebno dragocen. Kako pa se ga spominjate vi? V petkovi jutranji anketi so nas poklicale tudi Silvestra, Dragica in Mojca.

7 min 30. 8. 2024


(Pre)hitra moda: Zakaj danes kupujemo nekvalitetno poceni oblačila?

V svetu mode se je v zadnjih desetletjih zgodil dramatičen premik. Naš odnos do oblačil se je temeljito spremenil, pri čemer sta kakovost in trajnost postali skoraj nepomembni, medtem ko sta hitrost in cena prevzela vodilno vlogo. Se vam je kdaj zdelo, da imate preveč oblačil, pa kljub temu vedno znova kupujete nova? Zakaj potrebujemo deset nekvalitetnih puloverjev, če nosimo le dva, pet se jih je že po prvem pranju skrčilo v sušilnem stroju, trije nam pa sploh niso bili všeč, a smo jih vseeno kupili? Kdaj ste nazadnje kupili nekaj dražjega, kar je trajno in izdelano na trajnosten način? Prisluhnite današnji anketi in se z nami vprašajte, ali je manj lahko več.

1 min 23. 8. 2024


Ali danes mladi še spoštujejo starejše?

Spoštovanje, medsebojna pomoč in sožitje so vrednote, ki nas povezujejo ne glede na starost. V času, ko se svet hitro spreminja in ko se pogosto pozablja na vrednote, ki so nas izoblikovale, je pomembno, da se spomnimo na pomen povezanosti med generacijami. Medgeneracijska solidarnost ni le izraz – to je nit, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Skozi njo mladi pridobivajo izkušnje starejših, starejši pa uživajo v energiji in svežih pogledih, ki jih prinašajo mlajše generacije. V današnji jutranji anketi bomo govorili o tem. Ali danes mladi še spoštujejo starejše? Kaj se lahko mladi danes naučijo od starejših in kaj starejši od mladih?

2 min 9. 8. 2024


Največja naravna nesreča v zgodovini Slovenije

Mineva leto dni odkar so našo državo prizadele najhujše poplave v naši zgodovini. Nekoč znane pokrajine in mesta so postali neprepoznavne, številni domovi so bili uničeni, življenja izgubljena. Tudi po letu dni je pred nami dolga pot okrevanja, ki zahteva sodelovanje vseh deležnikov: države, občin, gospodarstva, civilne družbe in posameznikov. V današnji anketi nas zanima, če smo danes kaj drugače pripravljeni kot tedaj? Je država naredila dovolj? Do sedaj je le ena družina dočakala novo domovanje, pa še to je zgradil donator. Ste mislili, da bo šlo hitreje? Smo očitno spoznali, da so naravne nesreče neizogibne.

2 min 2. 8. 2024


Boste spremljali olimpijske igre v Parizu?

V Parizu so se s prvimi tekmovanji začele olimpijske igre. Na uradnem odprtju, paradi narodov, na reki Seni se bo predstavila tudi 90-članska ekipa športnikov, najštevilčnejša doslej, ki bo zastopala Slovenijo. Olimpijske igre so veliko več kot le športno tekmovanje. To je priložnost za kulturne izmenjave, spodbujanje miru in medsebojnega spoštovanja ter praznovanje športnih dosežkov. Vsi skupaj bomo držali pesti za naše športnike in uživali v trenutkih, ki nas bodo znova povezovali. Kaj pa vi, boste spremljali olimpijado v Parizu? Boste navijali za naše olimpijce? Kdo se bo najbolje odrezal in komu napovedujete medaljo? Olimpijski utrip smo izmerili v petkovi jutranji anketi.

3 min 26. 7. 2024


Ali bi uzakonili brezplačno vodo iz pipe v gostinskih lokalih?

Vprašanje o zagotavljanju brezplačne vode iz pipe v gostinskih lokalih je vedno bolj aktualno. Zagovorniki te ideje trdijo, da je dostop do čiste pitne vode osnovna pravica vsakega posameznika. Menijo, da bi uzakonitev brezplačne vode iz pipe pripomogla k zmanjšanju uporabe plastenk, kar bi pozitivno vplivalo na okolje. Poleg tega bi takšen ukrep lahko izboljšal izkušnjo gostov in spodbudil odgovorno ravnanje z vodo. Nasprotniki pa opozarjajo, da bi to pomenilo dodatne stroške za gostinske lokale, prav tako se sprašujejo, ali bi bili gostje dovolj hvaležni za to storitev ali bi jo jemali kot samoumevno. Kakšna so vaša mnenja? Bi podprli takšen zakon? Ste že plačali za vodo iz pipe in kaj pravijo gostinci, gostje lokala ter naši poslušalci?

7 min 19. 7. 2024


Sončno, vroče in soparno

Primorska je že nekaj dni v primežu vročinskega vala. Letos je to drugi, ampak za razliko od junijskega prinaša še višje temperature. Agencija za okolje je že v torek izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur. Živo srebro se je po nižinah povzpelo do 36 stopinj. Najbolj vroče je bilo na Goriškem, kjer sonce neusmiljeno pripeka že nekaj dni. Zato je pomembno, da se ustrezno zaščitimo in se ohladimo. Kako vročina vpliva na vaše počutje in kakšne ukrepe običajno sprejmete, da se zaščitite pred pripeko? Čeprav bi morda lahko spekli jajce na pločniku, vam vseeno priporočamo, da za zajtrk uporabite štedilnik in prisluhnite današnji anketi. Vprašali smo vas, kako prenašate vročino in ali so vročinski valovi postali pogostejši kot nekoč?

4 min 12. 7. 2024


Spomini na zadnji šolski dan: Zbogom šola, počitnice so tu!

Danes je zadnji šolski dan za mnoge dijake in šolarje po vsej Sloveniji, v ponedeljek bodo samo še pobrali svoja spričevala in se prepustili brezskrbnosti in ležernosti poletnih dni. To je dan mešanih občutkov - veselja ob koncu šolskega leta, olajšanja zaradi opravljenih obveznosti in morda tudi kančka žalosti ob slovesu od sošolcev in učiteljev. Vsi se spominjamo tega posebnega dne, ko smo zaprli vrata učilnic in pospravili šolske torbe. Kaj pa vi? Kateri so vaši najlepši spomini iz šolskih klopi in na zadnji šolski dan smo vas vprašali v današnji anketi.

4 min 21. 6. 2024



Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine