Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Od setve do žetve

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Kratki Programi Oddaje Podkasti Moj 365

Od setve do žetve

Oddaja o življenju na podeželju prinaša aktualne teme kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Zajema vsebine, pomembne za ohranjanje tradicije in za modernizacijo vitalnega podeželja. Seznanja s tehnologijami prijaznim do ljudi, živali in okolja. Širši javnosti približuje življenje na kmetijah in primere dobrih praks.

252 epizod

Od setve do žetve

Prvi
Prvi

252 epizod

Oddaja o življenju na podeželju prinaša aktualne teme kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Zajema vsebine, pomembne za ohranjanje tradicije in za modernizacijo vitalnega podeželja. Seznanja s tehnologijami prijaznim do ljudi, živali in okolja. Širši javnosti približuje življenje na kmetijah in primere dobrih praks.

Letina kakija na Primorskem obilna, toda v pridelavi vse več težav

Skrb za blaginjo živali na slovenskih kmetijah po ugotovitvah stroke postaja vse izrazitejša, kaže pa se v urejenosti hlevov in uvajanju novih tehnologij vanje. To je pokazal tudi letošnji izbor Najhlev, ki so ga Ljubljanske mlekarne pripravile med rejci in svojimi dobavitelji mleka. Strokovna žirija je izbirala med šestimi finalisti. Za zmagovalno kmetijo Žampa iz Destrnika so se odločili zaradi njenih novih tehnologij natančnega krmljenja in poudarjene skrbi za krave molznice. Pozanimali smo se tudi, kako je z obnovo in prestrukturiranjem vinogradov v slovenski Istri. Registriranih imajo več kot 1.800 hektarjev vinogradov, za obnovo ali prestrukturiranje pa se odločajo predvsem pridelovalci, ki jim vinogradništvo pomeni glavni vir prihodka. Tega prinaša tudi pridelava kakija. V oddaji bomo govorili tudi o letošnji letini zlatih jabolk na Primorskem in dozdajšnjih izkušnjah z zorenjem plodov z ogljikovim dioksidom.

20 min 23. 11. 2025


Delitev slovenskih jabolk in medu na vlakih

V Sloveniji drugič zapovrstjo zaznamujemo teden slovenske hrane, ki spodbuja k odkrivanju bogate tradicije domačih jedi in poudarja prednosti lokalno pridelane hrane. Organizatorji so letos poskrbeli za inovativen način ozaveščanja javnosti o pomenu zdrave, domače hrane. V Parku Škocjanske jame so osmim lokalnim ponudnikom podelili certifikate Unesco biosferno območje Škocjanske jame. Znamko, ki povezuje ustvarjalce, rokodelce, pridelovalce in izvajalce storitev, ki ohranjajo kulturno dediščino in varujejo naravo, spremlja geslo »Tu sem doma«. Na martinovo – praznik vinogradnikov in vinarjev – pa se je v preteklosti delo v naravi za kmete in vinogradnike končalo. Prišel je čas uživanja sadov in za kakšen kozarček žlahtnega vina. Tradicijo martinovanja ohranjajo tudi na Ptuju.

20 min 16. 11. 2025


Strateško komuniciranje kmetij

Tokratni vikend je zaznamovan z največjim praznikom vina, martinovanjem. V oddaji se sprašujemo ali se v poplavi praznovanj ob mladem vinu sporočilo praznika izgublja in izvemo, kako stroka ocenjuje letnik v vinorodni deželi Podravje. Pojasnjujemo vprašanja povezana z računi za uporabnino, ki jih je Sklad kmetijskih zemljišč poslal zakupnikom, ki objektov na njihovih zemljiščih nimajo vključenih v zakupne pogodbe. Izvemo pa tudi katere prednosti kmetijam prinaša uporaba strateškega komuniciranja.

20 min 9. 11. 2025


Zlata trsna rumenica uničuje slovenske vinograde

V oddaji Od setve do žetve bomo slišali, kakšno vlogo ima konzorcij znanja na področju ekološkega kmetijstva, zatem bomo znova opozorili na zlato trsno rumenico – bolezen, ki zelo ogroža slovenske vinograde; spoznali bomo tudi 15. inovativnega mladega kmeta – ta laskavi naziv bo dve leti nosil zelenjadar Aleš Čadež iz Poljanske doline –, ustavili pa se bomo še pri strojnih krožkih. Ti povezujejo kmete, ki potrebujejo strojne storitve, s ponudniki teh uslug.

21 min 2. 11. 2025


Šakal povezal slovenske in italijanske lovce

Vinogradniki in vinarji na Primorskem so po dveh skromnejših letih znova zadovoljni s pridelkom grozdja. Letošnja trgatev je namreč postregla s količinsko in kakovostno dobro letino, ki je po oceni stroke približno za tretjino večja v primerjavi z običajnim izkupičkom. Zato pridelovalci in stroka pričakujejo zelo kakovosten letnik vin, za katera so med drugim značilni višje kisline in nižji alkoholi. Pred bližajočim se martinovim smo se v obeh nekdaj osrednjih vinskih kleteh na Vipavskem in v Brdih pozanimali, kaj jim je prinesla letošnja trgatev in kakšna vina so iztisnili iz dobavljenega grozdja. Med primorskimi sadjarji pa smo preverjali, kako je s samooskrbo in s kakšnimi težavami se srečujejo pri pridelavi hrane. V oddaji opozarjamo še na skokovito naraščanje populacije šakala in temu posledično strmo upadanje števila srnjadi v loviščih. Ta problematika je na Goriškem tudi vse večja čezmejna težava.

21 min 26. 10. 2025


Kaj ogroža ohranjanje kraških travnikov in pašnikov?

Največja zadružna mlekarna pri nas, Mlekarna Celeia, nadaljuje z izboljševanjem tehnologije odpadnih voda. Letos so dosegli zavidljive rezultate, postopno pa povečujejo tudi število zaposlenih. Park Škocjanske jame pa si, v sodelovanju z lastniki in upravljalci zemljišč, prizadeva ohraniti bogate kraške travnike in pašnike ter poskrbeti, da bi se čim bolj neokrnjeni habitati ohranili za prihodnje rodove. Vendar se ob napovedi nove evropske uredbe, ki jim bo narekovala, kakšne dejavnosti bodo lahko opravljali na izkrčenih zemljiščih, med njimi širi tudi nekaj strahu. V Gornji Radgoni pa nadvse aktivno Društvo podeželskih žena praznuje 50. obletnico delovanja. Ženske na podeželju si - poleg dela na kmetiji in skrbi za družino - znajo najti tudi čas za druženje in izobraževanje.

17 min 19. 10. 2025


Kdo bo inovativni mladi kmet?

Oddajo Od setve do žetve smo v celoti namenili izboru za inovativnega mladega kmeta, ki sta ga že petnajstič pripravili Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Za naziv se letos poteguje šest kandidatov iz različnih slovenskih regij, organizatorji pa pravijo, da je namen izbora med mladimi podpirati inovativnost na področju kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Prisluhnite mladim kreativnim kmetovalcem.

23 min 12. 10. 2025


Investicij v zelenjadarstvo je premalo

Tokratna osrednja tema je zelenjadarstvo. Z zelenjavo smo v Sloveniji le 37-odstotno samooskrbni in konkurenčno zaostali, investicije v razvoj te panoge so počasne, investitorje odvračajo dolgotrajni postopki pridobitve vseh dovoljenj. Pridelava zelenjave pa je tudi najbolj deficitna znotraj ekološkega kmetijstva. V oddaji slišimo, kaj od države pričakujejo pridelovalci zelenjave in kaj jim odgovarja predstavnica kmetijskega ministrstva. Govorimo tudi o izzivih ekološkega kmetijstva, ki ima velik poudarek v viziji kmetijstva do leta 2040, in izvemo, da je vprašanje skladišč največji izziv prve Pomurske ekološke zadruge.

19 min 5. 10. 2025


Zlata trsna rumenica ogroža vinograde, na udaru je Bizeljsko

Slovensko vinogradništvo ogrožajo okužbe z zlato trsno rumenico. Ta se je v zadnjih dveh letih najbolj razširila na severovzhodu države, zdaj pa je na udaru Bizeljsko. Kljub ukrepom z zatiranjem ameriškega škržatka in odstranjevanjem obolelih trsov pa so se okužbe letos zelo razrastle. Vinogradniki opozarjajo, da dovoljeni pripravki za zatiranje škodljivcev niso učinkoviti, zato pozivajo odgovorne, naj poskrbijo za dodatne ukrepe in uporabo učinkovitejših sredstev. Država sicer lastnikom vinogradov, ki so v okuženem predelu odstranili obolele trte, omogoča denarno nadomestilo in tako bo tudi prihodnje leto. Težave, vendar ne s škodljivci, ampak z vremenom in posledicami katastrofalnih poplav pred dvema letoma pa imajo tudi pridelovalci hmelja. Letošnji pridelek bo že drugo leto zapored pod običajnim povprečjem, zato pa se obeta visoka kakovost, ugotavljajo še hmeljarji. V oddaji smo obiskali tudi družinsko kmetijo v Dornberku na Goriškem, ki že 150 let prehaja iz roda v rod.

21 min 28. 9. 2025


Vinska letina v Podravju presenetljivo dobra

Jesen je čas, ko ocenjujemo sadove preteklega dela. V oddaji lahko slišite, da smo v Sloveniji letos pridelali okoli 40 odstotkov manj jabolk kot prejšnja leta. Tudi v Posavju, kjer pridelajo več kot 60 odstotkov vseh slovenskih jabolk. Letina je sicer slaba, plodovi so drobni, vendar pa je kakovost odlična. V spodnjem Podravju, v Halozah in Slovenskih goricah se končujejo trgatve. Vinska letina je – kljub muhastemu vremenu in bolezni trte – tako količinsko kot tudi kakovostno presenetljivo dobra. Na drugem koncu Slovenije – na Krasu – pa je muhasto vreme vinogradnikom povzročalo precej skrbi. S trgatvijo niso začeli nič prej kot prejšnja leta, prvi septembrski dež in jutranje rose pa so ponekod botrovali tudi pojavu plesni.

19 min 21. 9. 2025



Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine