Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini
Od setve do žetve

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu

Od setve do žetve

Oddaja o življenju na podeželju prinaša aktualne teme kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Zajema vsebine, pomembne za ohranjanje tradicije in za modernizacijo vitalnega podeželja. Seznanja s tehnologijami prijaznim do ljudi, živali in okolja. Širši javnosti približuje življenje na kmetijah in primere dobrih praks.

226 epizod

Od setve do žetve

Prvi
Prvi

226 epizod

Oddaja o življenju na podeželju prinaša aktualne teme kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Zajema vsebine, pomembne za ohranjanje tradicije in za modernizacijo vitalnega podeželja. Seznanja s tehnologijami prijaznim do ljudi, živali in okolja. Širši javnosti približuje življenje na kmetijah in primere dobrih praks.

Kupci želijo jagode in šparglje, pridelane na ekološki način

Osrednja tema tokratne oddaje Od setve do žetve bo ekološko kmetovanje. Ta naravi prijazni način kmetovanja se v zadnjih letih postopno razvija, čeprav ne dosega evropskih ciljev. Sprašujemo se, kje so razlogi, da do leta 2030 ne bomo dosegli načrta, to je 25 odstotkov kmetijskih zemljišč, obdelanih na ekološki način; nato predstavimo ekološka pridelovalca špargljev in jagod in izvemo, kako zahtevna je pridelava te sezonske zelenjave in jagodičevja.

21 min 25. 5. 2025


Po 25-ih let delovanja se je KGZS znašla na političnem prepihu

V oddaji Od setve do žetve smo najprej zaznamovali 25-letnico Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki je v razvoju kmetijstva v tem času odigrala pomembno vlogo kot branik slovenskega kmetijstva in gozdarstva. Potem smo se ustavili na Ptuju, kjer ta konec tedna diši po domačih dobrotah, kajti v Minoritskem samostanu so na ogled nagrajeni izdelki tradicionalnega, 36-ega Festivala dobrot slovenskih kmetij, – več pozornosti smo namenili mlečnim izdelkom. Zanimala pa nas je še ekološka pridelava hmelja pri nas, ki je lahko priložnost za pivovarne s ponudbo ekološkega piva.

21 min 18. 5. 2025


Pridelek špargljev na Primorskem zredčile tudi bolezni sadik

Letošnjo bero te vrtnine ocenjujejo na Goriškem za zadovoljivo, drugod na Primorskem, predvsem v slovenski Istri, pa je zaradi pozebe in dežja špargljev pozimi manj kot lani. Povpraševanje tako potrošnikov kot gostincev je še vedno veliko večje od ponudbe. V Sloveniji je v obdelavi 106 hektarjev špargljišč, na Primorskem dobrih 15, se pa pridelovalci v zahodnem delu države spopadajo z boleznijo sadik. Zato špargljišče ponekod ostaja prazno, eden večjih pridelovalcev na Goriškem celo opušča pridelavo. V oddaji spoznamo pridobitve triletnega projekta za pomoč divjim opraševalcem rastlin pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, izvedemo pa tudi kaj prinaša letošnji festival Dobrote slovenskih kmetij, ki se v petek začne na Ptuju.

21 min 13. 5. 2025


Vzgoja sadik v papirnatih lončkih – nadvse dobrodošla novost

V pridelavi sadik in vzgoji rastlin so potrebna nenehna prilagajanja in tega se zavedajo tudi v Vrtnarstvu Čadež iz Delnic v Poljanski dolini, kjer na leto posadijo več milijonov sadik. Pred tremi leti so proizvodnjo preusmerili v papirnate lončke, to pa ma številne prednosti tako za naravo kot za prihranek časa. Zavod za gozdove v sodelovanju s šestimi partnerji iz gozdarskega, kmetijskega in akademskega sektorja – v sklopu projekta Varna paša – išče rešitve za strpen odnos med zvermi in kmeti, medtem pa kmetje bijejo plat zvona zaradi škod, ki jim jih povzročajo tako zveri kot tudi preostala divjad.

19 min 4. 5. 2025


Država mora prilagoditi ukrepe za hribovske in gorske kmetije

Hribovske in gorske kmetije so bile v preteklem obdobju prikrajšane glede dostopa do investicijskih sredstev. Pogoji razpisov so bili napisani tako, da so bile v praksi izločene iz konkurence. Osnutek novega zakona o kmetijstvu daje upanje na ustreznejše ukrepe za izboljšanje položaja tistih kmetij, ki vztrajajo na območjih z omejenimi dejavniki pridelave, meni Irena Orešnik, predsednica Združenja gorsko-hribovskih kmetij Slovenije. V oddaji se bomo pogovarjali z njo in z Gregorjem Mlakarjem, mladim prevzemnikom gorsko-hribovske kmetije iz kamniškega hribovja. Največjo obremenitev mu pomenijo evidence, ki poberejo ves prosti čas. Na kmetiji Slanovih z Murskega polja pa nam bosta rejca Branko in Marko ponosno predstavila najhitrejšega slovenskega konja, ki sliši na ime Frodo.

22 min 27. 4. 2025


Čebelarska zveza društev Štajerske nosilka apiterapije pri nas

V oddaji Od setve do žetve bomo govorili o projektu, ki spodbuja ohranjanje vrstno pestrih travišč, in obiskali kmetijo, vključeno v ta projekt. Slišali bomo, kako zelene zime vplivajo na divjad in se ustavili pri Čebelarski zvezi društev Štajerske, ki je pri nas nosilka programa apiterapije; ob tem ne bomo obšli največjega in najstarejšega krščanskega praznika – velike noči.

21 min 20. 4. 2025


Z evropskim projektom proti zaraščanju kmetijskih zemljišč

Zaraščanje kmetijskih zemljišč in opuščanje kmetovanja sta dandanes značilnost številnih, predvsem obrobnih delov Slovenije. S tem se v posameznih okoljih spoprijemajo na različne načine, tudi ob pomoči evropskih projektov. Z enim od njih želijo v Halozah, na Kumu, Gorjancih in Pohorju ohraniti vse bolj redka, a vrstno pestra travišča. Navsezadnje se je v zadnjih štirih letih na območju Haloz zaraslo že dvesto hektarjev kmetijskih površin. Zato so prizadevanja za ohranitev naravnega bogastva, v tem primeru suhih haloških travišč, pomembna za sodobno trajnostno usmerjeno kmetijstvo. Z njim je povezana tudi ekološko pridelana hrana. A kaj ko v zvezi ekoloških kmetov ugotavljajo, da tako pridelana hrana niti približno ne dosega z uredbo predvidenega deleža na jedilnikih javnih zavodov. Več o tem v oddaji, ki jo je pripravil Valter Pregelj in v kateri govorimo tudi o spodbujanju tradicionalno pridelane in predelane hrane na Gorenjskem.

19 min 13. 4. 2025


Nenadzorovan porast populacije šakala v Sloveniji. Do kdaj?

V Sloveniji v zadnjih letih opažamo velik porast populacije šakalov. Zver, ki je podobna lisicam in volkovom, je tudi zvita kot prve, po krvoločnosti pa se lahko kosa z volkovi. Dišijo ji pašne živali, zaradi nje izginja srnjad. Kmetom povzroča veliko škode in preglavic. Če so na Zavodu za gozdove leta 2020, odkar se šakale sme loviti – prej so bili zaščiteni – leta 2020 poročali o 184 odvzetih živalih, je številka le štiri leta kasneje, leta 2024, narasla že na 1121. To priča o izredno velikem in nenadzorovanem porastu in širjenju populacije. Problematiko smo izpostavili v pogovoru z rejcema iz Knežaka, predstavnikom Zavoda za gozdove in lovcem. O prijetnejših rečeh pa smo se pogovarjali z gospodarjem kmetije Ajderčan iz Slatine pri Ponikvi.

20 min 6. 4. 2025


Reorganizacija članstva Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Predlog novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki je v parlamentarnem postopku, želi ukiniti obvezno članstvo v tej temeljni kmetijski nevladni organizaciji kmetov. V oddaji se sprašujemo, kakšno naj bo članstvo v zbornici v prihodnje? Bi bilo bolje članstvo namesto na lastništvo zemljišč vezati na standardni prihodek kmetij? Slišali bomo tudi, kaj o predlaganih obsežnih zakonodajnih spremembah, ki jih pripravlja ministrstvo za kmetijstvo, pravijo mladi. Z mladim kmetom Simonom Čretnikom pa se pogovarjamo o tem, katere cilje izpolnjuje njihov edinstven hlev.

22 min 30. 3. 2025


Začela se je subvencijska kampanja

V oddaji Od setve do žetve opozarjamo na začetek letošnje subvencijske kampanje – začela se je prejšnjo sredo in bo trajala do 6. junija –, preverjamo, ali je v prodajnih avtomatih, ki so dostopni dijakom in študentom, dovolj zdrave izbire in ali so tu sploh na voljo tudi ekološki izdelki. Obiščemo kmetijo Slapšak v Laškem, ki se ukvarja med drugim s pridelavo gob, bukovega ostrigarja, in to na zelo zanimivem kraju, v nekdanjem starem rudniku.

20 min 23. 3. 2025



Čakalna vrsta

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine