Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Radio Koper
Možgane je potrebno nahraniti s pravimi informacijami o zdravi prehrani. Slednja tvori enega izmed temeljnih stebrov zdravega načina življenja, v družbi pa obstajajo številni miti o prehrani, ki jih bomo v oddajah »Nekaj hrane v možgane« postavili na znanstveno sito.
Radio Koper
25 epizod
Možgane je potrebno nahraniti s pravimi informacijami o zdravi prehrani. Slednja tvori enega izmed temeljnih stebrov zdravega načina življenja, v družbi pa obstajajo številni miti o prehrani, ki jih bomo v oddajah »Nekaj hrane v možgane« postavili na znanstveno sito.
Ni ga junaka med nami, ki se zlahka upre sladki prehrani. Morda so redki, a priznajmo si, da zahodni človek zaužije preveč sladkorjev. V tokratni oddaji Nekaj hrane v možgane bomo pretresali mit, ki nas prepričuje, da so umetna sladila boljša od navadnega sladkorja. Po odgovor smo se odpravili na Fakulteto za zdravje Univerze na Primorskem, oddajo je vkup spravil Blaž Maljevac.
6 min 15. 5. 2023
To, da je uživanje sadja in zelenjave sestavni element zdravega prehranjevanja smo že spoznali. Danes pa nas bo zanimalo, če s sadnimi sokovi oziroma »smoothiji« res zaužijemo več mikrohranil, kot bi sicer z uživanjem neobdelanega sadja in zelenjave. Nekaj hrane v možgane je radijska oddaja, ki že nekaj mesecev zaznamuje ponedeljkov jutranji program Radia Koper. Danes ne bo nič drugače
6 min 8. 5. 2023
Ko bolehamo v postelji, smo včasih tako šibki, da komaj kaj pojemo. V starih časih je bilo moč slišati rek, da je v primeru bolezni bolje, da ne jemo preveč. Če to pravijo stari modreci, potem bo to morda res veljalo. Več kot odličen razlog, da to preverimo v oddaji, kjer pretresamo prehranske mite.
5 min 24. 4. 2023
V minutah za pretresanje prehranskih mitov se tokrat posvečamo eni izmed bolj zanimivih tem v svetu prehrane: glutenu. Čeprav se zdi, da se vsi okoli nas držijo brezglutenske diete, pa je ta beljakovina še vedno osnovna sestavina mnogih jedi. Danes bomo raziskali, zakaj je gluten tako pomemben, kakšne težave lahko povzroči in kakšni so miti, povezani s to zmesjo beljakovin. Blaž Maljevac je tudi tokrat zagrizel v nov prehranski mit. Dober tek!
4 min 17. 4. 2023
Pretresanje prehranskih mitov se nadaljuje tudi v tokratnem ponedeljkovem jutru. V oddaji Nekaj hrane v možgane bomo danes spoznali žival, ki včasih označuje tudi naše psiho-fizično stanje po prekrokani noči. Imeti mačka zveni ljubko, a pri nekaterih ta ljubkost trenutka ni tako zaželena. Obstajajo številni ljudske modrosti, kako se lahko alkoholnega mačka hitro znebimo. Če ga lahko tako hitro spodimo iz telesa, bo preveril Blaž Maljevac.
7 min 31. 3. 2023
Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov bo tokrat v znamenju zelenjave. Zagotovo ste že slišali, da ima kuhana zelenjava manj hranil, vitaminov in mineralov. Zato se bomo danes s strokovnjaki pogovorili o tem, ali je surova zelenjava res bolj zdrava kot kuhana?
5 min 27. 3. 2023
Ponedeljkovo pretresanje prehranskih mitov je tu. Sledi oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. Danes govorimo o jajcih. Koliko jajc je preveč, so jajca sploh zdrava, morda povzročajo holesterol? Vprašanj ničkoliko, odgovore podamo v naslednjih minutah. Oddajo je pripravil Blaž Maljevac.
4 min 13. 3. 2023
Oddaja Nekaj hrane v možgane je oddaja, kjer pretresamo prehranske mite. Do danes smo preverili veljavnost več kot dvajsetih mitov, vse minule oddaje najdete med podkasti RTV Slovenija. Danes se bomo posvetili sadju. Načeloma je ljudem jasno, da je sadje zdravo, a obstajajo pomisleki, da bi lahko sadje redilo, saj ima v sebi vendarle sladkor. Za sladkor pa vemo, kaj pozvroča… Tako nekako se glasi tokratni mit, kaj pravi znanost nam v kratkem s sogovorniki razloži Blaž Maljevac.
5 min 6. 3. 2023
Ponedeljkova jutra so namenjena pretresanju prehranskih mitov. Sledi namreč oddaja Nekaj hrane v možgane, ki jo pripravljamo skupaj s Fakulteto za vede o zdravju. V tokratni bomo preverili ali je mleko res primerno samo za otroke? Kaj pa odrasli? Jim koristi, morda škodi? Dejstva je preveril Blaž Maljevac.
4 min 27. 2. 2023
Čas je pravšnji za naše jutranje izobraževanje o prehranskih navadah. Pravzaprav v oddaji Nekaj hrane v možgane razbijamo prehranske mite. Tokrat vam bomo solili pamet. Ali hrana res potrebuje sol, da je boljšega okusa. Koliko krat ste že slišali tole? »Saj ni bilo slabo, le malce soli dodaj, prosim!« Danes preverjamo ali je ta pristop pravi. V naslednjih minutah bo s strokovnimi sogovorniki z vami Blaž Maljevac.
6 min 20. 2. 2023