Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Prvi
Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.
Prvi
252 epizod
Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.
V Lokalnem času smo se sprehodili po Notranjski, natančneje do gradu Snežnik in tamkajšnjih pristav, ki, delno prenovljene, že skoraj dve desetletji zaprte samevajo. Kljub prizadevanjem lokalne skupnosti, civilne iniciative in kulturnih zanesenjakov Ministrstvo za kulturo doslej ni našlo načina, da bi objekte, katerih ogrevanje in drugo vzdrževanje povzroča tudi nepotrebne stroške, oddalo v najem gostincu. Ta čas se sicer pripravlja na javni razpis, a je vprašanje, kdo bi se nanj prijavil, če bo najemnina previsoka. Druga tema pa bo zgodba o Prostovoljnem gasilskem društvu Dolenje Jezero, ki je prava duša vasi, saj brez njegovih članov ne mine tako rekoč noben dogodek. Pripravil Marko Škrlj.
13 min 16. 1. 2025
Iz novogoriškega studia se nam je v tokratnem Lokalnem času pridružil Valter Pregelj. Slab mesec pred uradnim odprtjem Evropske prestolnice kulture smo se pogovarjali o pripravah, finančnem okvirju in programski knjigi, ki bo nared sredi meseca. Ustavili smo se tudi v taktilni galeriji ter preverili, kaj domačini menijo o EPKju in pričakujejo od celoletnega dogajanja na Goriškem.
12 min 9. 1. 2025
V postojnski porodnišnici sta na prvi dan v mladem letu najprej prijokala na svet Zarja in Matej. Zarja bo veselje prinašala mladi postojnski družinici, Matej pa pivški. Medtem, ko se v beli stavbi veselijo novih, mladih življenj, pa članice skupine Pupe pridno kvačkajo rokavčke pomagavčke, ki pomagajo k ohranjanju kognitivnih sposobnosti pri starostnikih ...
8 min 2. 1. 2025
Danes goduje sveti Štefan, ki velja za zavetnika konj, konjarjev, kočijažev in živine. V številnih krajih po vsej Sloveniji bodo danes pripravili tradicionalne blagoslove konj. Z najstarejšo in tudi najbolj množično prireditvijo se lahko pohvalijo v Šentjerneju. To tradicijo neprekinjeno ohranjajo že 166 let, v sprevodu od Šentjerneja do Dolenje Stare vasi pa se običajno zbere preko 100 konjenikov. V Lokalnem času pa bo govor tudi o konjereji na šentjernejskem polju, kjer paša konj preprečuje zaraščanje bolj strmih leg. Vse to z dopisnikom Jožetom Žuro.
12 min 26. 12. 2024
Rženi kruh, ki ga na Koroškem pripravljajo po stari recepturi z domačim kislim testom sodi med najpomembnejša živila koroške košte. Pripoveduje zgodbo o številnih generacijah, ki so sooblikovale prehransko kulturo. Njegovo pripravo danes ohranjajo na številnih gorskih kmetijah, znanje prehaja iz roda v rod. Tudi Tončka Rotovnik s kmetije Brdnik v Otiškem vrhu nad Dravogradom se je priprave naučila od svoje mame in znanje že predala naprej. Kot pravi, ga obvezno začnejo pripravljati že zvečer in šele naslednji dan gre v krušno peč. »Zdaj lahko domači kvas damo v hladilnik, včasih smo ga dali v omari. Tam je včasih tudi splesnel, potem smo šli pa k sosedu in smo ga vrnili drugič,« se spominja. Ena od kmetic leta Marjeta Ročnik s Prevalj je svoj čas spekla rekordnik 800 hlebov rženega kruha na teden. Danes ga speče pol manj, a z njim še vedno oskrbuje koroške vrtce, šole. »Veliko je moka, roka in prava ljubezen, da ga res delaš s srcem, ne pa pod prisilo,« je njena skrivnost za peko dobrega kruha. Na Koroškem včasih ženico za cel dan žetve plačali s hlebom rženega kruha, enako je veljalo, če je kdo cel dan odmetaval gnoj. »Koroški rženi kruh je osnovno živilo. En kmet koroški bo rekel »štikl rženega kruha pa krigl mošta«. To je kmetova hrana, ki poteši osnovno lakoto. Lahko pa je tudi več, praznična hrana. Še danes imamo na Koroškem lep običaj, da novorojencu za popotnico dajo krajec kruha, danes dodamo še klobaso, pecivo, denar,« razlaga etnologinja Brigita Rajšter iz Koroškega pokrajinskega muzeja. S pripravo tega kruha povezan cel kup običajev, ki jih opiše Brigita Rajšter. »In vsak Korošec, ki je povezan s kruhom, ga bo vedno prekrižal, preden bo hleb prerezal. To je pri nas edino živilo, ki je ohranilo čaščenje po božje. Gospodinja blagoslavlja vsak del postopka priprave,« pojasni. Zakladnica informacij je tudi nova monografija, avtorica je prav Brigita Rajšter in fotograf Tomo Jeseničnik. Koroški rženi kruh pa so vpisali tudi kot nesnovno kulturno dediščino. Kot je povedal direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik, se s tem ohranja pomen rženega kruha, ki je postal še bolj prepoznaven. »Da so se domačini začeli še bolj zavedati njegovega pomena, kajti ta kruh nosi velike zgodbe, ki se prenašajo iz roda v rod, na nekaterih kmetijah že stoletja.«
11 min 19. 12. 2024
Včeraj je okoli 130 delavcev podjetja Mariborska livarna dobilo obvestilo, da jim z zadnjim dnem letošnjega leta izteče pogodba o zaposlitvi. V podjetju bodo ostali le še delavci potrebni za izvedbo stečaja … tako se v praznični svetlobi izteka zgodba poslednjega od nekoč velikih stebrov mariborske industrije 20. stoletja. Ogledali smo si prenovljeno Hišo najstarejše trte na Lentu, izvedeli, kaj prinaša letošnje Vilinsko mesto v Vetrinjskem dvorcu v Mariboru - pa tudi, da so opazovalne kamere na Pohorju »ujele« trop volkov. Seveda pa nismo pozabili na zgodovinski dogodek 12. decembra 1941, ko se je Akademski pevski zbor pod vodstvom Franceta Marolta zapisal v spomin časa, tonski tehnik Rudi Omota pa je koncert na skrivaj posnel …
13 min 12. 12. 2024
Na predvečer tega najbolj priljubljenega dobrotnika v Kapelah v brežiški občini svetega Miklavža pri obisku otrok na domu ob angelčkih spremljajo tudi zlovešči krampusi. Ti križanci koze in hudiča ponazarjajo temo in zlo, a so vedno v oblasti Miklavža, tudi otroke poskušajo čim manj strašiti, saj je strašna že njihova pojava z leseno ročno izrezljano masko, pravimi rogovi in kožuhi z verigami in zvonovi. Bolj milozvočni so zvoki klavirja malega človeka, citer namreč. Pred dnevi je je Citrarsko društvo Slovenije obeležilo 25 let delovanja s koncertom učiteljev citer v viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice in v vseh teh letih, kar so se citrarji še bolj povezali, so citre v slovenskem prostoru ponovno priljubljene.
14 min 5. 12. 2024
Lokalni čas je tokrat v Mojstrani, ki je svoj uradni naziv gorniška vas pridobila pred dobrim letom dni. In tako skupaj z vasmi, povezanimi v KS Dovje Mojstrana, postala tretja gorniška vas v Sloveniji, za Jezerskim in Lučami. Prva prava poletna sezona z novim nazivom je že za njimi in zdaj , ko se je turistični živžav umiril in ko se je nenazadnje po več letih priprav in zapletov spustila tudi zapornica v dolino Vrata, smo preverili , kako se ta naziv, ki prinaša veliko omejitev, a pomembno prispeva k ohranjanju tradicije in narave, pozna v praksi.
12 min 28. 11. 2024
O 70-letnici Taluma, 30-letnici Bistre, 35- in 25-letnico Sončka ter 10 let predavanj v ptujski knjižnici.
11 min 21. 11. 2024
V Sloveniji je 80 do 90 vodnikov reševalnih psov. V povprečju imajo 50 iskalnih in reševalnih akcij na leto. Za eno akcijo običajno aktivirajo šest do sedem vodnikov in njihovih psov. Na vadbenem poligonu v Logatcu smo obiskali skupni trening članov tamkajšnjega Športno-kinološkega društva.
10 min 14. 11. 2024