Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Prvi na obisku
Prvi na obisku

Pršut začne zoreti takrat, ko se zakolje prašiča

Prvi

08.01.2025 25 min

Pršut začne zoreti takrat, ko se zakolje prašiča

Prvi

08.01.2025 25 min

Tam, kjer se rdeča kraška zemlja stika z modrim nebom, burja piše zgodbe, ki jih lahko okušamo. Govorimo o kraškem pršutu, ki ima v slovenski gastronomiji prav posebno mesto. Začetek zgodbe o tej mesnini je preprost: svinjsko stegno in morska sol. A pravo gastronomsko čarovnijo omogočajo skrbno načrtovani tehnološki koraki. Soljenje, kjer se preverja vsaka plast mesa, sušenje, ki ga spremlja burja s svojo nepredvidljivo močjo, in dolgotrajno zorenje, kjer se encimi prebujajo kot umetniki, ki slikajo edinstven okus. Pršut ni le jed – je zgodba, ujeta v vsakem grižljaju. V Šepuljah smo pokukali za zidove pršutarne, kjer se s prepletom znanosti in stoletne modrosti rojeva kraški pršut.

Rok Valenčič

Prikaži več
Prikaži manj

Prvi na obisku

Opis epizode

Tam, kjer se rdeča kraška zemlja stika z modrim nebom, burja piše zgodbe, ki jih lahko okušamo. Govorimo o kraškem pršutu, ki ima v slovenski gastronomiji prav posebno mesto. Začetek zgodbe o tej mesnini je preprost: svinjsko stegno in morska sol. A pravo gastronomsko čarovnijo omogočajo skrbno načrtovani tehnološki koraki. Soljenje, kjer se preverja vsaka plast mesa, sušenje, ki ga spremlja burja s svojo nepredvidljivo močjo, in dolgotrajno zorenje, kjer se encimi prebujajo kot umetniki, ki slikajo edinstven okus. Pršut ni le jed – je zgodba, ujeta v vsakem grižljaju. V Šepuljah smo pokukali za zidove pršutarne, kjer se s prepletom znanosti in stoletne modrosti rojeva kraški pršut.

Rok Valenčič

Vse epizode

435. epizod

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine