Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno
Mimo grede
Mimo grede

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Val202

13 min 18.11.2020

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Val202

13 min 18.11.2020

Zelje in paprike so ponavadi tista vrsta zelenjave z vrta, ki prideta v obdelavo in predelavo na vrsto na vrhuncu jeseni. Včasih so zelje kisali predvsem zato, da so si zagotovili skoraj edini odmerek vitaminov tudi globoko v zimo, dandanes pa si tradicionalne slovenske kulinarike brez njega skoraj ne moremo predstavljati. Malo naš je tudi ajvar, čeprav jed izvira iz Turčije, kjer je dobil tudi ime, a za najbolj svojega ga imajo praktično v vseh državah bivše Jugoslavije. Po kislem zelju in ajvarju bo danes zadišalo tudi z radijskih valov, kajti Miha Švalj se je na eni od primestnih ljubljanskih kmetij učil skrivnosti kisanja zelja, Veronika Gnezda pa išče odgovor na večno vprašanje: kaj je doma najbolj pravi ajvar.

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov

Zelje in paprike so po navadi tista vrsta zelenjave, ki pride v obdelavo in predelavo na vrsto na vrhuncu jeseni. Včasih so zelje kisali predvsem zato, da so si zagotovili skoraj edini  odmerek vitaminov tudi globoko v zimo, dandanes pa si tradicionalne slovenske kulinarike brez njega skoraj ne moremo predstavljati.

Malo naš je tudi ajvar, čeprav si ga lasti veliko narodov, vsaka gospodinja pa za svojega pravi, da je le njen pravi in najboljši. Sicer pa je ajvar oziroma "balkanski kaviar", kot mu pravijo, na Balkan prišel iz Turčije. Beseda ajvar namreč izhaja iz turške besede za kaviar - hayvar.

 

Kakršen je torej najbolj pravi ajvar, to nam je povedal ljubljanski gostinec in poznavalec gastronomije Momčilo Jorgačević - Momo.

O skrivnosti kisanja zelja pa smo se pozanimali pri enem od pridelovalcev kislega zelja in repe z obrobja Ljubljane Milanu Ramovžu.

 

 

Miha Švalj, Veronika Gnezda

Prikaži več
Prikaži manj

Mimo grede

Opis epizode

Zelje in paprike so ponavadi tista vrsta zelenjave z vrta, ki prideta v obdelavo in predelavo na vrsto na vrhuncu jeseni. Včasih so zelje kisali predvsem zato, da so si zagotovili skoraj edini odmerek vitaminov tudi globoko v zimo, dandanes pa si tradicionalne slovenske kulinarike brez njega skoraj ne moremo predstavljati. Malo naš je tudi ajvar, čeprav jed izvira iz Turčije, kjer je dobil tudi ime, a za najbolj svojega ga imajo praktično v vseh državah bivše Jugoslavije. Po kislem zelju in ajvarju bo danes zadišalo tudi z radijskih valov, kajti Miha Švalj se je na eni od primestnih ljubljanskih kmetij učil skrivnosti kisanja zelja, Veronika Gnezda pa išče odgovor na večno vprašanje: kaj je doma najbolj pravi ajvar.

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov

Zelje in paprike so po navadi tista vrsta zelenjave, ki pride v obdelavo in predelavo na vrsto na vrhuncu jeseni. Včasih so zelje kisali predvsem zato, da so si zagotovili skoraj edini  odmerek vitaminov tudi globoko v zimo, dandanes pa si tradicionalne slovenske kulinarike brez njega skoraj ne moremo predstavljati.

Malo naš je tudi ajvar, čeprav si ga lasti veliko narodov, vsaka gospodinja pa za svojega pravi, da je le njen pravi in najboljši. Sicer pa je ajvar oziroma "balkanski kaviar", kot mu pravijo, na Balkan prišel iz Turčije. Beseda ajvar namreč izhaja iz turške besede za kaviar - hayvar.

 

Kakršen je torej najbolj pravi ajvar, to nam je povedal ljubljanski gostinec in poznavalec gastronomije Momčilo Jorgačević - Momo.

O skrivnosti kisanja zelja pa smo se pozanimali pri enem od pridelovalcev kislega zelja in repe z obrobja Ljubljane Milanu Ramovžu.

 

 

Miha Švalj, Veronika Gnezda

Vse epizode

74. epizod

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine