Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Val202
Ste že slišali za vesoljsko majonezo? Ne, to ni nova kulinarična muha, ampak znanstveni eksperiment slovenske študentske ekipe CAVE0g z ljubljanske Fakultete za strojništvo, ki se je v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo pred kratkim podala na niz paraboličnih letov v Francijo. Tam so v pogojih breztežnosti raziskovali pojav, ki mu pravimo kavitacijska emulzifikacija. Z drugimi besedami: ugotavljali so, kako v vesolju zmešati dve tekočini, ki se običajno nočeta zmešati, recimo olje in vodo. Z nami so delili prve rezultate svoje raziskave na vrtoglavih 8000 metrih nad tlemi in izkušnjo paraboličnega leta.
Gostje: dr. Matevž Dular, Žan Boček in Jakob Mali (Fakulteta za strojništvo v Ljubljani) in Nejc Bertoncelj (Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani)
Maja Ratej
Ste že slišali za vesoljsko majonezo? Ne, to ni nova kulinarična muha, ampak znanstveni eksperiment slovenske študentske ekipe CAVE0g z ljubljanske Fakultete za strojništvo, ki se je v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo pred kratkim podala na niz paraboličnih letov v Francijo. Tam so v pogojih breztežnosti raziskovali pojav, ki mu pravimo kavitacijska emulzifikacija. Z drugimi besedami: ugotavljali so, kako v vesolju zmešati dve tekočini, ki se običajno nočeta zmešati, recimo olje in vodo. Z nami so delili prve rezultate svoje raziskave na vrtoglavih 8000 metrih nad tlemi in izkušnjo paraboličnega leta.
Gostje: dr. Matevž Dular, Žan Boček in Jakob Mali (Fakulteta za strojništvo v Ljubljani) in Nejc Bertoncelj (Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani)
Maja Ratej
Vse epizode