Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine
1. mesto v kategoriji mediji na Websi 2022

Zeliščarnica

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

Avtor: Metka Perko

Zadnji prispevki

Kaj zmorejo semena koromača in in ekipa 4K

17. 9. 2022

Izvedeli boste kaj v svoji notranjosti skrivajo semena koromača oz. sladkega komarčka in zakaj ne smemo zavreči korenin omenjenega zelišča, ki je tudi odličen timski igralec. Njegova zmagovalna ekipa se imenuje 4K. Več pa v pogovoru s Sanjo Lončar.

V kožicah rdečega grozdja se skriva bogastvo zdravja – resveratrol

10. 9. 2022

V času dozorevanja grozdja vas spomnimo, da je rdeče grozdje bogato z resveratrolom. Kaj poleg vina še lahko naredimo iz grozdja, da bomo ohranili čim več tega najmočnejšega antioksidanta, ki ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje?

Paradižnikova mezga je z dodatkom pravih zelišč antioksidativna bomba

3. 9. 2022

Če tudi vi v teh dneh kuhate paradižnikovo mezgo, še posebej vabljeni k poslušanju Zeliščarnice. Sanja Lončar nam je zaupala kako mezgo narediti na najenostavnejši način in katera zelišča ji dodati, da bo naš shranek za zimske dni resnična zakladnica antioksidantov.

Zelišča, ki pomagajo blažiti stres

27. 8. 2022

Zeliščarnico tokrat namenjamo zeliščem, ki blažijo stres. Na tri izmed njih je spomnila Sanja Lončar

Ste že slišali za aronilado? Aronija je lahko tudi tako okusna, kot je zdrava.

20. 8. 2022

V času zorenja plodov aronije, Zeliščarnico namenjamo temu izredno zdravemu jagodičju. Z nepravilnim postopkom pripriprave lahko izgubimo veliko dragocenega, okus pa bo trpek. Z nekaj iznajdljivosti in znanja pa lahko nastanejo zelo okusni pripravki, ki bodo vsebovali večino zdravilnih snovi, ki jih premorejo plodovi aronije. Več boste izvedeli, če boste prisluhnili Sanji Lončar.

Kako nabrati jagode črnega bezga in iz njih narediti najučinkovitejši pripravek zoper gripo, covid in druge viroze

13. 8. 2022

Ker ta čas zori črni bezeg, smo Zeliščarnico namenili tem zdravilnim črnim jagodam. O pripravkih iz črnega bezga je bil narejen celo doktorat; kateri je v sebi ohranil največ zdravilnih snovi in hkrati izgubil največ strupenih glikozidov, je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Kdaj in zakaj vrtninam skuhati zeliščni čaj?

23. 7. 2022

V prejšnji Zeliščarnici smo govorili o zatiranju škodljivcev na vrtninah s pomočjo pravega pelina. Tokrat pa nam iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar zaupala, kako s pomočjo zelišč skrbimo za zdrav paradižnik in zatiramo plesen na kumarah, bučkah in drugih plodovkah.

Uši in bolhači ne marajo pelinove grenčine

16. 7. 2022

V Zeliščarnici smo spomnili, da zelišča niso naravna pomoč le za človeka, temveč tudi za vrtnine. Sanja Lončar nam je tokrat povedala, pod kakšnimi pogoji je pravi pelin odličen insekticid.

Rdeča pesa nas razstrupi in okrepi

9. 7. 2022

Rdečo peso so kot zdravilno rastlino gojili že stari Grki in Rimljani, kot vrtnina pa je bila prvič omenjena šele v šestnajstem stoletju. V Zeliščarnici smo spoznavali njene številne zdravilne lastnosti.

Kako pa se vi hladite v pasji vročini?

2. 7. 2022

V teh dneh se hladimo na različne načine, pri tem pa pogosto nevede poskrbimo, da nam je čez čas še bolj vroče. Kako se učinkovito hladiti na naraven način, nam pove Sanja Lončar.

Naj bodo marmelade in kompoti sladki s čim manj dodanega sladkorja.

18. 6. 2022

Če ste med tistimi, ki pridno kuhajo marmelade in kompote, vas še posebej vabimo k poslušanju tokratne Zeliščarnice. Sanja Lončar nam med drugim pove, na kak način bodo ti sladki shranki obstojni s čim manj dodanega sladkorja in katere začimbe jim oplemenitijo okus. Izvedeli boste še, katera začimba odvzame ostrino kislosti denimo ribeza ali limone.

Pehtran – mali zmaj med začimbami

11. 6. 2022

Zeliščarnico namenjamo pehtranu, ki ga mnogi obožujejo v potici. Njegovo široko paleto zdravilih lastnosti nam predstavlja Sanja Lončar in nam razkrila zakaj mu pravijo ''mali zmaj med začimbami''.

Koromač - univerzalno zdravilo za prebavne težave in še veliko več

4. 6. 2022

Zeliščarnico namenjamo koromaču, rastlini, ki je bila cenjena že v antiki. V pomoč nam je pri prebavnih in številnih drugih težavah, odličen pa je tudi v kulinariki. Z šroko uporabnostjo koromača nas seznanja Sanja Lončar.

Shranimo poletno svežino bezgovih cvetov za zimske dni

28. 5. 2022

Cvetovi črnega bezga čistijo limfo, spodbujajo potenje in imajo še mnoge druge zdravilne lastnosti - a le ob pravilni pripravi. Če ne marate okusa bezgovih cvetov, bodo recepti Sanje Lončar kot nalašč za vas.

Če želite postati zimzeleni, uživajte zéleno

21. 5. 2022

Zeliščarnico tokrat namenjamo rastlini, ki je zelenjava, začimba in zelišče hkrati. Zakaj je Sanja Lončar posadila kar 200 sadik zélene, izveste v tokratni oddaji.

Kraški šetraj pomaga pri številnih tegobah, v spalnico pa prinaša veselje

14. 5. 2022

V Zeliščarnici boste izvedeli, zakaj bi moral na vsakem vrtu rasti kraški šetraj. Njegove zdravilne moči nam je zaupala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Da bodo smutiji zares eliksir zdravja, jih začinimo.

7. 5. 2022

Smutiji veljajo za preprost eliksir zdravja, ki si ga lahko privoščimo za zajtrk ali malico v službi. Na prvi pogled zdrav obrok pa lahko v sebi skriva tudi nekaj pasti. Nanje bo v Zeliščarnici, kmalu po pol sedmi uri, opozorila Sanja Lončar in podala rešitve zanje v obliki ustreznih začimb.

Začimbe za žar z izboljšanjem okusa mesa opravijo le del svojega koristnega poslanstva

30. 4. 2022

Začenja se sezona žara, Zato je Sanja Lončar povedala, katere začimbe je dobro dodati mletemu mesu in marinadam. Izbrane začimbe izboljšajo okus, pomagajo pri prebavi težke hrane in imajo še nekaj drugih koristnih učinkov,

Koprive za pomladni pospešek – kako jih pripraviti

23. 4. 2022

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

Zakaj naj bo hren na mizi vse leto?

16. 4. 2022

Ob veliki noči v Zeliščarnici ne smemo zaobiti hrena, ki je nepogrešlji del praznične kulinarike - ne le zaradi simbolike, pač pa tudi iz zdravstvenih razlogov. Zaradi protirakavih, antibakterijskih in mnogih drugih koristnih učinkov na naše zdravje, pa ga je koristno uživati vse leto. (foto: By Amanda Slater from Coventry, West Midlands, UK - Hren (Horseradish), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47780499)

Začimbe, ki pomagajo uravnavati krvni sladkor

9. 4. 2022

Sanja Lončar je tokrat predstavila začimbe, ki zmanjšujejejo glikemični indeks živil, oz. pomagajo uravnavati sladkor v krvi. Katere so in kdaj jih uporabiti?

Zelenjava v koaliciji z zelišči poskrbi za zdrav vrt

2. 4. 2022

Zelišča ne pomagajo le človeku, ampak tudi vrtninam, zato naše babice niso poznale ločenih zeliščnih vrtov. Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net pri tem dodaja, da kar se ujema v loncu, ponavadi sodi skupaj na vrt.

Samooskrba – vzgoja zelišč naj bo prva izbira

26. 3. 2022

Negotovi časi so priložnost za premik v glavi. Če razmišljate, kako na svojem vrtu, balkonu ali okenski polici pridelati čim več vitaminov, mineralov in antioksidantov, potem ne preslišite tokratne zeliščarnice.

Arnika je ob pravilni uporabi odlična pomoč!

19. 3. 2022

Naše babice so dobro poznale zdravilne moči arnike, ki jim danes pritrjuje tudi znanost. Tradicionalna in sodobna spoznanja o arniki je preučila in na lastni koži preiskusila tudi Sanja Lončar.

Zgodnja ponuba narave je neprecenljiva

5. 3. 2022

Tokratna Zeliščarnica ima podnaslov Dramilo in nas želi spodbuditi k temu, da izkoristimo zgodnjo ponudbo divjih rastlin, ki jih že ponuja narava. Da je to letos še posebej dobrodošlo, je spomnila iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Ameriški slamnik je ob rezultatih novih študij še bolj cenjen

26. 2. 2022

Najnovejše klinične študije o protivirusnih močeh ameriškega slamnika so potrdile starodavna vedenja severno-ameriških Indijacev. Sanja Lončar nas je v Zeliščarnici seznanila z izsledki teh študij in nas spomnila, da je zdaj čas za setev te zdravilne rastline.

Galgant – začimba življenja

19. 2. 2022

Zeliščarnico namenjamo manj znani začimbi, ki jo je sveta Hildegarda imenovala kar začimba življenja. S Sanjo Lončar smo predstavili galgant, ki deluje ugodno na prebavo in srce, nas ohranja budne in še bi lahko naštevali njegove pozitivne lastnosti.

Česen - 2. del

12. 2. 2022

Še eno Zeliščarnico namenjamo česnu. Pred tednom dni smo izpostavili njegovo antiseptično delovanje, tokrat pa bo Sanja Lončar povedala, kako česen vpliva na krvožilni sistem in na delovanje jeter.

Česen - 1.del

5. 2. 2022

Da česen ščiti pred vampirji in zlemi duhovi v Zeliščarnici ne moremo potrditi, lahko pa s sodobnimi spoznanji razumemo prednike, ki so v to verjeli. V česnu se namreč skriva marsikaj zdravilnega, kar odganja patogene organizme; od virusov do trdoživih bakterih, odpornih na antibiotike. Več o zdravilni moči česna boste izvedeli v tokratni Zeliščarnici.

Zlata vredna kurkuma – 2. del

29. 1. 2022

Tudi tokratno Zeliščarnico namenjamo kurkumi, ki vsebuje zdravju koristne kurkumine. Kako jih narediti dostopne našemu telesu, zakaj so odlični za možgane in še kaj, nam je zaupala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Zlata vredna kurkuma – 1. del

22. 1. 2022

Kurkuma velja v hindujski kulturi za simbol sonca in sreče, pri nas pa lahko zanjo rečemo, da je zlata vredna začimba. Zakaj ji pripisujemo tak pomen je Metki Perko povedala Sanja Lončar.

Zakaj je hren superman?

15. 1. 2022

Čeprav še ni velika noč bomo v Zeliščarnici govorili o hrenu. Ta zdravilna korenina nas ob pravilni uporabi pozimi greje od znotraj, čisti dihalne poti, deluje protibolečinsko in še bi lahko naštevali. Prisluhnite Metki Perko in iskalki naravnih rešitev Sanji Lončar.

Naravna pomoč pri vnetem grlu

8. 1. 2022

V zraku krožijo številni virusi in mnogi, vključno z omikronom, med drugim povzročajo boleče grlo. Narava tudi za to težavo pozna številne rešitve, da jih boste poznali tudi vi, prisluhnite Zeliščarnici, ki sta jo pripravili Sanja Lončar in Metka Perko.

Klinčiki so najmočnejši antioksidant

18. 12. 2021

Ste vedeli da so klinčki ali nageljnove žbice posušeni cvetni popki zimzelene rastline, ki zraste do 15 metrov in živi do 350 let? Klinčki niso le aromatični impak veljajo za najmočnejši antioksidant. Zakaj so nepogrešljivi v kulinariki in v domači lekarni, bo v Zeliščarnici, kmalu po pol sedmi uri povedala urednica spletnega središča Za zdravje.net Sanja Lončar.

Kardamom – zdrav in aromatičen

11. 12. 2021

Kardamom je nekaterim že dobro znan, za mnoge pa je še vedno neznana eksotična začimba. Zakaj ga je koristno dodajati črni kavi, božičnim začimbam in čemu ga Indijci žvečijo kot žvečilko? Te in še druge odgovore prinaša Zeliščarnica, ki jo je pripravila Metka Perko.

Naravna pomoč pri kašlju

4. 12. 2021

Spremljevalec viroznih obolenj je tudi kašelj, ki se razvija od suhega do produktivnega. Da boste vedeli s katerimi pripravki si pomagamo v različnih fazah kašlja. Pripravila Metka Perko.

Zelišča in začimbe, ki grejejo

27. 11. 2021

Če nas topla peč greje od zunaj, nas lahko nekatera zelišča in začimbe grejejo od znotraj. Ker obstajajo tudi taka, ki hladijo, je dobro vedeti, kdaj si bomo skuhali npr. metin in kdaj lipov čaj. Da vam bo ravno prav toplo... Pripravila Metka Perko.

Gabez – kostni celež

20. 11. 2021

V Zeliščarnici govorimo o gabezu, ki mu pravimo tudi kostni celež. Poleti uporabljamo zelene dele rastline, od pozne jeseni do pomladi pa je čas za izkop korenin. O zdravilnih učinkih gabeza in njegovi uporabi, je z Metko Perko spregovorila iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Vrbovo lubje – naravni aspirin

13. 11. 2021

Pregovor pravi, da za vsako bolezen rožca rase. Vrbovo lubje sicer ni rožica, je pa odlična naravna pomoč, ki jo je poznal že Hipokrat. O vrbovem lubju oz. naravnem aspirinu govorimo v tokratni zeliščarnici, ki jo je pripravila Metka Perko.

Ameriški slamnik je pomagal že Indijancem

6. 11. 2021

Številne študije so dokazale pozitiven vpliv ameriškega slamnika na imunski sistem. Zakaj mora pravi pripravek iz škrlatnega ameriškega slamnika vsebovati tudi korenine, ki jih izkopljemo pozno jeseni, je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Kako iz šipka izvabiti najboljše?

30. 10. 2021

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

Sladki pelin na pravi način

23. 10. 2021

V Zeliščarnici Sanja Lončar predstavlja načine, s pomočjo katerih iz sladkega pelina izlužimo največ artemizinina, zdravilne učinkovine, ki je med drugim glavna sestavina zdravila zoper malarijo, učinkuje pa tudi pri drugih vročičnih stanjih, pri blaženju bolečin itd. Pripravlja Metka Perko.

Ingver je dragocena naravna pomoč – 2. del

16. 10. 2021

Minulo soboto smo v Zeliščarnici predstavili zdravilne moči ingverja, tokrat pa bo Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net povedala več o uporabi ingverja.

Ingver je dragocena naravna pomoč - 1. del

9. 10. 2021

V Zeliščarnici smo predstavili zdravilne moči ingverja, za katerega Kitajci menijo, da je čudežno zdravilo. Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje. net pa je pojasnila še, kdaj je priporočljivo uporabiti svež in kdaj posušen ingver v prahu.

Previdno pri uporabi žajblja

2. 10. 2021

Žajbelj jeseni vsebuje 10 krat več strupenega tujona, kot spomladi, zato moramo biti o njegovi uporabi dobro poučeni. O jesenskem žajblju je Metki Perko v Zeliščarnici spregovorila Sanja Lončar, urednica informacijskega središča Zazdravje.net.

Zdravilne moči jesenskega ozkolistnega trpotca

25. 9. 2021

Ozkolistni trpotec, v primerjavi s spomladanskim, jeseni ponuja drugačen nabor zdravilnih učinkovin. Katere in kako jih najbolje izkoristiti, je v tokratni Zeliščarnici povedala Sanja Lončar, urednica informacijskega središča Zazdravje.net.

Tudi najboljša eterična olja so ob napačni uporabi lahko škodljiva

18. 9. 2021

Splet in facebook sta polna najrazličnejših nasvetov o tem, kako skrbeti za naš imunski sistem. Če tukaj ne znamo ločiti zrnja od plev, si lahko naredimo več škode, kot koristi – tudi pri uporabi eteričnih olj. Na nevarne nasvete in njihove posledice je v tokratni Zeliščarnici opozorila Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net.

Hvalnica jesenskim koprivam

11. 9. 2021

Jesenske koprive so zakladnica rudnin, koprivina semena pa odlično beljakovinsko krepčilo, ki je premalo cenjeno. O tem v tokratni Zeliščarnici odlična poznavalka te pekoče rastline Sanja Lončar.

Lovor – rastlina, ki si zasluži lovorjev venec

4. 9. 2021

V Zeliščarnici je v ospredju lovor, rastlina, ki je bila posvečena bogu Apolonu. Da bomo tudi navadni smrtniki znali izkoristiti njegove mnogotere zdravilne lastnosti, prisluhnite poznavalki zelišč Sanji Lončar. Pripravila Metka Perko.

Alkoholni izvleček iz vrtnic pomirja in obnavlja živčevje.

28. 8. 2021

Pred začetkom šolskega leta je iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar namignila, da zoper stres pomagajo tudi nekateri pripravki iz vrtnic. Da ne bodo dragoceni cvetovi teh dišečih lepotic ostali neizkoriščeni, pa jih lahko uporabimo še kot dodatek jabolčni čežani.

Nad viruse z jagodami črnega bezga

21. 8. 2021

Klinične študije potrjujejo, da se jagode črnega bezga odlično obnesejo v boju z virusi in uravnavajo naš imunski sistem. Da so užitne le termično obdelane in da ne gre verjeti vsem spletnim nasvetom o njihovi uporabi, bo povedala urednica spletnega središča Zazdravje.net Sanja Lončar. Pripravila Metka Perko.

Kumina – nepogrešljiva v kuhinji in domači lekarni

14. 8. 2021

Zeliščarnico namenjamo kumini, začimbnici, ki velja za eno najstarejših na našem ozemlju. Zakaj je nepogrešljiva v kuhinji in domači lekarni je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Naša koža bi izbrala ognjič

31. 7. 2021

Cvetovi ognjiča spominjajo na poletno sonce in prav tako energijo nosijo v sebi. Stari Egipčani in Rimljani so verjeli v pomlajevalno moč ognjiča. Njihovemu vedenju pa je Metki Perko pritrdila Sanja Lončar.

Lučnik – prijatelj dihal

17. 7. 2021

Zeliščarnico namenjamo nekoliko spregledani zdravilni rastlini, ki pa jo v naravi hitro opazimo. Cvetovi lučnika, svečnika ali papeževe sveče, kot pravijo velikocvetnemu lučniku, so nepogrešljiva sestavina lekarniških prsnih čajev. Kdaj jih nabrati in uporabiti v domači lekarni, pa urednica spletnega središča Zazdravje.net Sanja Lončar.

Kapucinka – mila sestra hrena

10. 7. 2021

Na vrtovih že cvetijo kapucinke, ki imajo široko paleto uporabnosti. Na njihove izjemne zdravilne učinke je v Zeliščarnici opozorila Sanja Lončar.

Zakaj je bazilika tako mogočna?

3. 7. 2021

Zeliščarnico namenjamo baziliki, ki je tako mogočna, da so po njej poimenovani nekateri pomembni sakralni objekti. Pozitivnio vpliva na telo in duha, ta čas pa je koristno izpostaviti, da je bazilika po učinku enakovredna registriranim sinteznim pripravkom, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Urednica spletnega središča za zdravje.net Sanja Lončar nam je zaupala tudi postopek izdelave pesta iz listov bazilike.

ŠENTJANŽEVKA

26. 6. 2021

Šentjanževka je še ena sončna rastlina, ki cveti v času najdaljših dni v letu. Znana je po mnogih zdravilnih učinkih, vendar se moramo pred uporabo pripravkov iz šentjanževke podučiti o njenem delovanju, sicer si lahko naredimo več škode, kot koristi. Na oboje bo kmalu po pol sedmi v Zeliščarnici spomnila Sanja Lončar.

Kako praznujejo sončev obrat rastline?

19. 6. 2021

V Zeliščarnici tokrat govorimo o rastlinah, ki vsebujejo največ eteričnih snovi prav v času poletnega solsticija. Katere so t.i. sončne rastline, nam je zaupala Sanja Lončar.

Kamilice so zlata pomoč

12. 6. 2021

Zeliščarnico namenjamo kamilicam, ki veljajo za najbolj priljubljeno ljudsko zelišče. Ker poznamo več vrst kamilic, ni vseeno katere naberemo. Prav tako je pomembno, kdaj jih naberemo, kako jih posušimo in hranimo. Tudi ni vseeno, kako pripravimo kamilični čaj in kdaj ga pijemo. Prisluhnite Sanji Lončar, ki vas bo navdušila za skodelico domačega kamiličnega čaja.

Zdravilni bezgovi zakladi

5. 6. 2021

V naravi te dni že na dalač opazimo cvetoč bezeg. Zakaj je koristno nabrati ne le cvetove, temveč tudi liste in mlade poganjke bezga, je Metki Perko v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar.

Ni vsaka vrtnica kraljica

22. 5. 2021

Zeliščarnico namenjamo kraljicam med rožami. Za vrtnice pravijo, da še tako »okamenelemu« srcu povrnejo veselje do življenja. Njihovo zdravilno moč spoznavamo s Sanjo Lončar. Pripravila Metka Perko.

Pravi pelin – eden od stebrov zdravilstva

15. 5. 2021

Zeliščarnico namenjamo pravemu pelinu, ki v mnogih zdravilskih kulturah uživa status najpomembnejšega zelišča. Zakaj se rastlina do cvetenja uporablja v zdravilne namene, po cvetenju pa kot insekticid in kako pripravimo pelinovo vino, bodte slišali v rubriki, ki jo je pripravila Metka Perko.

Smrekovi vršički – kako pomnožiti njihovo moč

8. 5. 2021

Zeliščarnico namenjamo vršičkom iglavcem, ki so osnova za odličen sirup za zdravljenje kašlja. Sanja Lončar nam je zaupala skrivnosti, ki bodo potrojile moč sirupa iz smrekovih ali drugih vršičkov iglavcev.Pripravila Metka Perko.

Čemažev pesto

24. 4. 2021

V Zeliščarnici smo pred nekaj tedni ugotavljali, da so mladi listi čemaža pravo zeleno cepivo. Tokrat pa smo spomnili, da lahko nekoliko starejše liste te rastline neberemo za čemažev pesto, in da so v kulinariki uporabni tudi cvetni popki in cvetovi čemaža.

Mlado listje malin, robid, jagod…

3. 4. 2021

Zeliščarnica vabi v naravo, kjer lahko v začetku aprila naberemo mlade poganjke jagodičevja, ki jih posušimo in uporabimo za čaj, Sanja Lončar pa nam je zaupala še, kako so nekoč iz teh mladih listov pripravljali nadomestek črnega čaja.Rubriko pripravlja Metka Perko.

Pomladno cvetje

26. 3. 2021

V antropozofski medicini so prepričani, da je energija cvetov odlična hrana za našo dušo. Zato smo povedali, da je v naravi raslo pomladno cvetje veliko več, kot kulinarični okras. Nad cvetovi trobentic, marjetic in drugih pomladnih rožic, vas bo skušala navdušiti Sanja Lončar.Pripravila Metka Perko.

Razstrupimo se s sladko brezovo vodo.

20. 3. 2021

Breza zgodaj spomladi hranilne zaloge iz korenin z drevesnim sokom pošlje v krošnjo, da bo ta čim lepše ozelenela. Če nekaj tega soka prestrežemo v posodo, dobimo odlično razstrupljevalno sredstvo, ki je za povrh še prijetno sladkega okusa. Več o brezovi vodi nam bo v Zeliščarnici, kmalu po pol sedmi uri, povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Regrat – ni vseeno kje in kakšnega naberemo

13. 3. 2021

V Zeliščarnici smo govorili o regratu. Sanja Lončar nam je ob tem zaupala še recept za tinkturo iz regratovih korenin.

Okužena dihala kličejo na pomoč trpotec

6. 3. 2021

V Zeliščarnici tokrat spoznavamo zdravilne moči ozkolistnega trpotca. Sanja Lončar nam je zaupala tudi recept za pripravo domačega trpotčevega sirupa. (foto: Harry Rose, https://www.flickr.com/photos/73840284@N04/14919755666)

Čemaž – zeleno cepivo

27. 2. 2021

Narava nam zgodaj spomladi ponudi čemaž, da z njim očistimo in okrepimo telo. Sanja Lončar ga imenuje kar zeleno cepivo.

Vrbovo lubje

20. 2. 2021

Na začetku pomladi je čas, da si naredimo celoletno zalogo vrbovega lubja. Zakaj je ta naravni predhodnik aspirina nepogrešljiv v domači lekarni, je Metki Perko v Zeliščarnici povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Vzgoja zeliščnih sadik

13. 2. 2021

Če smo vas v Zeliščarnici navdušili nad uporabo zelišč, bo letos na gradicah gotovo kak dodaten dišeč grmiček. Tokrat nam Sanja Lončar pove, kako sama vzgaja sadike zelišč. Zdaj je čas za setev. Pripravila Metka Perko.

Tudi vas muči nespečnost?

6. 2. 2021

Ta čas veliko ljudi toži zaradi nespečnosti. Kaj jo povzroča in kako si lahko zoper to težavo pomagamo z zeliščnimi pripravki, nam je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.Pripravila Metka Perko.

Z rastlinami nad pandemsko utrujenost

30. 1. 2021

Vse več ljudi zaradi dolgotrajnih pandemskih ukrepov čuti utrujenost, napetost in nezbranost, ki slabšajo kvaliteto življenja. Kako nad t.i. pandemsko napetost z rastlinskimi pripravki, je v tokratni Zeliščarnici povedala urednica spletnega središča Zazdravje.net Sanja Lončar. (avtor fotografije: Alpsdake - 1. File:Rhodiola rosea (female flower s3).jpg2)

Pripravki iz izjemno zdravilne aronije so lahko odličnega okusa

23. 1. 2021

Plodovi aronije so izjemno zdravilni, vendar narsikoga od uživanja odvrača njihova trpkost. V Zeliščarnici smo s Sanjo Lončar povedali, zakaj je aronija tako zdravilna, kako iz njenih plodov dobiti največ zdravilnih snovi, ob tem pa pretentati trpek okus. Pripravila Metka Perko.

Šipek je pravi zaklad, ki ga visoke temperature uničijo

16. 1. 2021

Šipek je prava zakladnica antioksidantov in vitamina C, a le ob pravilni pripravi. O koristnosti in uporabnosti teh rdečih plodov, ki jih tudi v zimskem času najdemo v naravi, je Metka Perko govorila s Sanjo Lončar.

Z naravnimi pripravki nad utrujenost, ki jo povzroča COVID-19.

9. 1. 2021

Eden najpogostejših in dolgotrajnih stranskih učinkov po preboleli bolezni Covid-19 je utrujenost. Zakaj se pojavi in kako jo blažiti in odpraviti s pomočjo naravnih pripravkov, nam je zaupala Sanja Lončar.

Kuhano vino je v zmerni količini krepčilo in zdravilo

26. 12. 2020

V praznični Zeliščarnici bo dišalo po kuhanem vinu. Začimbe, ki sodijo vanj, še zdaleč niso le za aromo, pač pa odlična podpora zdravju v zimskih dneh. Da bo kuhano vino zdravilno, ne smemo pretiravati z njegovim uživanjem, pripravimo pa lahko tudi brezalkoholni kuhanček za otroke in ljudi, ki jim je uživanje alkohola odsvetovano. Sanji Lončar, urdnici spletnega središča Zazdravje.net lahko prisluhnete v tokratni Zeliščarnici.

Šentjanževka

19. 12. 2020

Klinične študije dokazujejo, da je šentjanževka uspešna pri zdravljenju blagih do srednje močnih oblik depresij. Vendar moramo biti z njenim uživanjem previdmi, saj lahko pripravki iz šentjanževke zmanjšajo koncentracijo drugih zdravil v krvi. Da bo uporaba šentjanževke koristna in varna, prisluhnitete tokratni Zeliščarnici, ki jo pripravlja Metka Perko.

Naravni antidepresivi

12. 12. 2020

V Zeliščarnici smo govorili o naravnih antidepresivih, ki pomagajo pri blagih in srednjih depresijah. Prejšnji teden smo že spoznali žafran, tokrat pa bo Sanja Lončar, urednica spletnega središča zazdravje.net, predstavile še druge rastline, ki srcu vračajo svetlobo. Pripravila Metka Perko.

Žafran odžene sivino in vrne veselje

5. 12. 2020

V času, ko so dnevi najkrajši in je okoli nas in morda tudi v nas veliko sivine, je zelo dobrodošel žafran, ki velja za naravni antidepresiv. Velja za eno najdražjih začimb, v Zeliščarnici pa nas poznavalka začimb, Sanja Lončar prepričuje, da je vreden svoje cene in nam pove, kako ga pravilno in smotrno uporabljati.

Popraznična pomoč za jetra in prebavila

2. 12. 2020

Po prazničnih kulinaričnih pregrehah naše telo kliče ''na pomoč''. Kako mu pomagati s pegastim badljem, kurkumo in drugimi začimbami, bo v Zeliščarnici povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar. Vabljeni k poslušanju ob 8.40.

Popraznična pomoč za jetra in prebavila

2. 1. 2021

Po prazničnih kulinaričnih pregrehah naše telo kliče ''na pomoč''. Kako mu pomagati s pegastim badljem, kurkumo in drugimi začimbami, je v Zeliščarnici povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Eterična olja v prostoru

28. 11. 2020

Tokratna Zeliščarnica je namenjena aromaterapiji. Urednica spletnega središča Zazdravje.net Sanja Lončar je pojasnila na kak način vpliva na naše zdravje in počutje vonj posameznih eteričnih olj v prostoru.

Bezgov sirup – odlična obramba pred (korona)virusi

21. 11. 2020

Slišali boste, zakaj ta čas v domači lekarni ne sme mankati sirup iz jagod črnega bezga. Urednica spletnega središča Zazdrave.net, Sanja Lončar, pa nam bo zaupala tudi, kako ga pripravimo doma. Rubriko pripravlja Metka Perko.

Začimbe, ki uravnavajo sladkor v krvi

14. 11. 2020

V Zeliščarnici smo, na Svetovni dan sladkorne bolezni, govorili o začimbah, ki pomagajo uravnavati sladkor v krvi. Metka Perko je gostila poznavalko začimb Sanji Lončar.

Kapucinke so neprecenljiva pomoč bolnikom s Covidom-19.

7. 11. 2020

Pri kašlju in boleznih dihal so Indijanci uživali sveže liste kapucinke, dandanes pa zdravilne moči te rastline spoznavajo bolniki s kovidom. Da ne bo kapucink pomorila slana, jih raje prej pospravimo z gredic in koristno uporabimo sebi v prid. Kako, je povedala Sanja Lončar, urednica spletnega središča. Zazdravje.net.

Da bo med še bolj zdravilen in krepčilen

31. 10. 2020

Kakovosten domač med je že sam po sebi blagodejno živilo, če pa mu dodamo nekatera semena, začimbe ali rastline, se zgodi koristno medsebojno sodelovanje, ki ga je dobro izkoristiti za naše zdravje in dobro počutje. Podrobnosti nam je v Zeliščarnici zaupala Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net. Pripravila Metka Perko.

S koreninami »ukoreninimo« naš imunski sistem

24. 10. 2020

Ena pomembnejših tem to jesen in zimo bo skrb za zdrav imunski sistem. Na to vpliva več dejavnikov, pomembno vlogo pa imajo tudi zdravilne rastline. Poleti smo nabirali njihove zelene dele, pozno jeseni in pozimi pa bomo korenine. V Zeliščarnici nas je Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net, spomnila na zdravilne moči korenin hrena in škrlatnega ameriškega slamnika.

Nepogrešljive začimbe pri kislih shrankih

17. 10. 2020

Kisli shranki, od kumaric, paprike, različnih solat, do repe in zelja so pozimi nepogrešljivi. Nepogrešljive pa so tudi začimbe. Katere in zakaj, je povedala soavtorica knjižne trilogije o začimbah Sanja Lončar. Pripravila Metka Perko.

Sladki in zdravi kompoti in marmelade – skrivnost je v začimbah

10. 10. 2020

Da bodo marmelade, džemi in kompoti še okusnejši, obstojnejši in predvsem bolj zdravi jim je koristno dodati začimbe. Katere, je v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net.

Maske in aromaterapija

3. 10. 2020

Zaščitne obrazne maske so postale naša vsakodnevna stalnica in za mnoge tudi težava. Zakaj in kako jih odišaviti z izbranimi naravnimi eteričnimi olji, je povedala Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net.

Začimbe za zdrav imunski sistem

26. 9. 2020

V Zeliščarnici smo s Sanjo Lončar govorili o začimbah, ki pomagajo krepiti naš imunski sistem.

Kapucinke - lepe, okusne in zdravilne

5. 9. 2020

Če so se tudi na vašem vrtu razrasle kapucinke, boste v tokratni Zeliščarnici slišali nekaj predlogov, kako jih uporabiti. Kapucinka namreč ni le lepa rastlina , ampak je tudi okusna in zdravilna.

Rožmarin ni le za spomin

29. 8. 2020

Zakaj je dan dobro začeti z vonjem rožmarina in zakaj v Zeliščarnici o tej dišeči zimzeleni rastlini govorimo na začetku šolskega leta, boste slišali v tokratni rubriki.

Ali res poznamo moči peteršilja?

22. 8. 2020

Ste vedeli, da šopek peteršilja vsebuje več vitamina C, kot pol kilograma pomaranč? To je le eden od mnogih razlogov, zakaj uživati to zelišče. Več nam jih bo v tokratni Zeliščarnici zaupala Sanja Lončar. Pripravila Metka Perko.

Šetraj – začimba in zelišče

15. 8. 2020

V Zeliščarnici smo predstavili pozitivne lastnosti šetraja, zelišča, ki je imelo nekoč vlogo popra, dandanes pa na novo spoznavamo njegove, nekoč že znane moči v kuhinji in zdravilstvu.

Ameriški slamnik – dirigent imunskemu orkestru

8. 8. 2020

V Zeliščarnici je Sanja Lončar predstavila izviren indijanski recept za alkoholni izvleček iz ameriškega slamnika, ki ga je skupaj s semeni te zdravilne rastline, pred več desetletji, Alfredu Voglu podaril indijanski poglavar. Številne znanstvene študije potrjujejo pozitiven učinek tega pripravka na delovanje imuskega sistema.

Semena kopriv – spregledano superživilo

1. 8. 2020

Če bi smela s seboj na samotni otok vzeti le eno živilo, bi to zagotovo bila semena kopriv«, pravi urednica spletnega središča Za zdravje.net Sanja Lončar. Pripravila Metka Perko.

Črna kumina ščiti pred vsemi boleznimi, razen pred smrtjo

25. 7. 2020

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

Njena svetost bazilika

18. 7. 2020

V Zeliščarnici govorimo o baziliki. To zelišče skriva v sebi toliko dragocenega, da je škoda prav vsakega lista, ki ga ne uporabimo. Moč in uporabnost bazilike nam razkriva Sanja Lončar.

Dišeča meta – bi tisto z mentolom ali brez njega?

11. 7. 2020

Zeliščarnico namenjamo meti, zelišču, o katerem govori že grška mitologija. Meta naj bi namreč bila lepa nimfa, ki jo je Hadova žena iz ljubosumja spremenila v rastlino. Had uroka ni mogel preklicati, je pa meti podaril čudoviti vonj, ki se razširi vsakič, ko njene liste zmečkamo med prsti.

Origano ali dobra misel v sebi skriva izjemno moč

4. 7. 2020

Origano je nepogrešljiva začimba na pici, pa tudi sicer je zelo koristen in zdravilen. V le enem gramu posušenega zelišča je toliko antioksidantov, kot denimo v 400g paradižnika. Več o tem zelišču nam bo nekaj minut čez pol sedmo uro zaupala neodvisna raziskovalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Sivka – katera je prava?

27. 6. 2020

V Zeliščarnici bo tokrat zadišalo po sivki. O njenih številnih pozitivnih učinkih na telo in duha smo se pogovarjali z iskalko naravnih rešitev Sanjo Lončar.

Nepogrešljiv rman

20. 6. 2020

V Zeliščarnici smo govorili o rmanu, ki je nepogrešljiv v zbirki domačih čajev, saj ima mnogo zdravilnih učinkov. Latinsko ime Achillea millefolium pa razkriva, da je rman uporabljal že grški junak Ahil. Pripravlja Metka Perko.

Lipa je pri naših prednikih veljala za sveto drevo.

13. 6. 2020

V tokratni Zeliščarnici smo s Sanjo Lončar, urednico spletnega središča Zazdravje.net govorili o lipi. Na začetku poletja se širi daleč naokrog omamni vonj njenega cvetja, pozimi pa nas razveseljujeta vonj in okus lipovega čaja. Manj znano pa je, da lahko iz drobnih plodov lipe izstisnemo odlično olje.

Milina melise skriva v sebi veliko moč

6. 6. 2020

Tokratno Zeliščarnico namenjamo melisi, ki jo je Paracelzus imenoval eliksir življenja, Hildegarda iz Bingna pa je menia, da v sebi nosi moč 15-ih zelišč. Zdravilne učinke melise potrjujejo tudi sodobne znanstvene študije.

Zapostavljen naprecenljiv dar narave

30. 5. 2020

V Zeliščarnici smo skušali vsaj malo vrniti sloves navadnemu pelinu, ki so ga nekoč imenovali mati vseh zelišč, danes pa najpogosteje v njem vidimo le nadležen plevel. Vedenje o še enem neprecenljivem daru narave bo tudi tokrat znami delila Sanja Lončar, urednica spletnega središča Zazdravje.net.

Vrtnica

23. 5. 2020

V tokratni Zeliščarnici smo postavili v ospredje vrtnico, ki ji pravimo tudi kraljica med rožami. Zakaj tak prestižen naziv in zakaj si ga zaslužejo le nekatere vrste vrtnic, je Metki Perko pojasnila iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

Ni vsak zeliščni ''zvarek'' zdravilen!

16. 5. 2020

V Zeliščarnici tokrat o tem, kako shraniti nabrana zelišča, da nam bodo služila, ko jih bomo zares potrebovali. Poznavalka zelišč Sanja Lončar opozarja, da si lahko z neustreznimi čajnimi mešanicami in alkoholnimi izvlečki naredimo več škode, kot koristi.

Vršički iglavcev

9. 5. 2020

V Zeliščarnici smo se odpravili po vršičke, ne le smrekove, pač pa tudi drugih iglavcev, ki lahko v sebi skrivajo še več moči. V težjih pogojih raste iglavec, več zdravilnih snovi premore, zato nam Sanja Lončar svetuje, da vršičke nabiramo v hribih.

Klopi in naravna zaščita

1. 5. 2020

Prejšnji teden smo v Zeliščarnici govorili o naravni zaščiti pred klopi, tokrat pa smo temo nadgradili, saj nam je Sanja Lončar povedala, kaj storiti, če v naravi kljub zaščiti staknemo tega zajedavca.

Naravna zaščita pred klopi

25. 4. 2020

V Zeliščarnici smo skupaj s Sanjo Lončar iskali naravne rešitve za zaščito pred klopi.Rubriko pripravlja Metka Perko.

MENSTRUACIJA

18. 4. 2020

Tokratno rubriko urednica spletnega središča Zazdravje.net Sanja Lončar in Metka Perko namenjata naravnim rešitvam pri bolečih menstruacijah.

Hren

11. 4. 2020

V Zeliščarnici smo govorili o hrenu. Ne le, da je obvezen del velikonočne kulinarike, tudi sicer je zelo koristen za naše zdravje.

Koprive so čudovito darilo narave.

4. 4. 2020

Da so koprive čudovito darilo narave, nas v Zeliščarnici spomninja Sajna Lončar. Rubriko pripravlja Metka Perko.

Drobnjak

29. 3. 2020

Zeliščarnici tokrat ot tem, zakaj je drobnjak zlasti spomladi v naši kuhinji nepogrešljivo zelišče.

Čemaž je izjemno zdravo in vitalno živilo

21. 3. 2020

V Zeliščarnici govorimo o čemažu. Kot pravi neodvisna raziskovalka naravnih rešitev Sanja Lončar, čemaž po svojih zdravilnih močeh presega čebulo in česen. A če ga ne poznamo dobro, ga raje ne nabirajmo sami.

Regrat

14. 3. 2020

V Zeliščarnici je Sanja Lončar povedala stare in nove razloge zakaj je dobro uživati regrat. Najprej njegove mlade liste, potem sladke cvetove, pozno jeseni in pozimi pa je čas za korenine regrata. Pripravila Metka Perko

Stop korona virus !

7. 3. 2020

Zeliščarnico namenjamo korona virusu, saj narava ponuja veliko tega, s čimer lahko okrepimo telesne obrambne vrste, kot tudi pomagamo pljučem, če postanejo tarča omenjenega virusa. Več na to temo je povedala urednica spletno-informacijskega središča Zazdravje.net Sanja Lončar. Pripravila Metka Perko.

Naravne rešitve za obnovo možganov

29. 2. 2020

V Zeliščarnici govorimo o sposobnosti obnavljanja možganskih celic. Že naši predniki so rekli: ''Rožmarin je za spomin'', pritrjuje pa jim tudi iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar, ki tudi o tej temi pove veliko koristnega.

Čiščenje jeter

22. 2. 2020

Zeliščarnico namenjamo razstrupljanju jeter. Sanja Lončar v ta nemen postavlja na prvo mesto semena pegastega badlja, in priporoča, da jetra v današnjem sodobnem svetu čistimo sproti.

Zelišča in začimbe proti želodčnim težavam

15. 2. 2020

Zeliščarnico tokrat namenjamo želodčnim težavam. Če pestijo tudi vas, še posebej vabljeni k poslušanju Sanje Lončar, ki pojasnjuje, s katerimi zelišči in začimbami nam pri tovrstnih nevšečnostih prihaja naproti narava.

Naravne rešitve za zmanjšanje možnosti okužbe z gripo

1. 2. 2020

V Zeliščarnici nas zanimajo naravne rešitve, s katerimi lahko zmanjšamo možnost okužbe z gripo in tudi z letos aktualnim koronavirusom. Sanja Lončar pravi, da je ključ v rastlinah, ki znajo, kot dober dirigent, uglasiti naš imunski sistem.

Začimbe v kavi

25. 1. 2020

Če zjutraj ne gre brez omamno dišeče skodelice kave, ji je za boljše delovanje priporočljivo dodati začimbe. Katere, bo povedala Sanja Lončar. Pripravlja Metka Perko.

Začimbe za energijo - afrodizijaki

18. 1. 2020

V Zeliščarnici tudi tokrat spoznavamo neverjetno moč začimb. Kot razkriva Sanja Lončar, so že v srednjem veku vedeli, katere začimbe dvignejo življenjsko energijo oziroma delujejo kot afrodiziak, ta stara znanja pa so potrdile tudi novejše raziskave.

Začimbe pri prehladnih obolenjih

11. 1. 2020

V Zeliščarnici je poznavalka začimb Sanja Lončar povedala s katerimi začimbamo si lahko pomagamo pri prehladnih obolenjih.

Čas je za popraznično čiščenje telesa - tudi z začimbami.

4. 1. 2020

Našemu telesu v teh dneh dišijo kisla juha, kislo zelje in podobna kisla hrana. Da bo učinek čiščenja od znotraj še večji, moramo tem jedem dodati prave začimbe. Katere je Metki Perko povedala Sanja Lončar.

Začimbe, ki so nam v pomoč pri preobilici hrane?

28. 12. 2019

V času med božičem in novim letom so naše mize bogato obložene, naša prebava pa preobremenjena. Katere začimbe so nam pri tem lahko v pomoč, nam bo v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar.

Božične začimbe

21. 12. 2019

V Zeliščarnici bo tokrat zadišalo po božičnih začimbah, ki nimajo le prijetnega vonja, temveč tudi ugoden vpliv na zdravje. Več o tem bo nekaj minut čez pol sedmo povedala poznavalka začimb Sanja Lončar.

Začimbe, ki nas pogrejejo

14. 12. 2019

V Zeliščarnici nas bo tokrat zanimalo, s katerimi začimbami se lahko pogrejemo. Sanja Lončar, avtorica oz. soavtorica številnih knjig in priročnikov, tudi trilogije o začimbah, bo med drugim povedala, da ni naključje, da v teh dneh ulice dišijo po cimetu in klinčih.

Ameriški slamnik

7. 12. 2019

Pripravki iz škrlatnega ameriškega slamnika sodijo tako v Evropi, kot v ZDA med najbolje prodajana rastlinska zdravila za krepitev odpornosti. Mi smo o rastlini, ki so jo s pridom uporabljali že Sevnoameriški Indijanci govorili v tokratni Zeliščarnici

Navadni slez

30. 11. 2019

Tokar vam predstavljamo navadni slez, ki deluje antibakterijsko in protivnetno. Zaradi velike vsebnosti sluzi pa je slez odlično sredstvo za zaščito sluznice.

ŽAJBELJ

23. 11. 2019

Rubriko pripravlja Metka Perko.

Sivka.

16. 11. 2019

Sivka ali lavanda je bila zelo priljubljena rastlina že v času starih Rimljanov. Njena široko uporabno vrednost pa postaja znova cenjena.

Drobnjak

2. 11. 2019

V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

Navadni vratič ali črevesnik

26. 10. 2019

V Zeliščarnici smo govorili o navadnem vratiču ali črevesniku, ki je v ljudskem zdravilstvu poznan kot uničevalec črevesnih zajedavcev. Pri njegovi uporabi pa moramo biti zelo previdni.

Hermelika

19. 10. 2019

V Zeliščarnici smo predstavili eno najbolj trpežnih trajnic – hermeliko. V domačem zdravilstvu uporabljamo predvsem njene sveže liste.

Plahtica

12. 10. 2019

Govorimo o plahtici; rastlini, ki pomaga pri mnogih ženskih težavah. Pripravlja Metka Perko.

Enovratni glog

5. 10. 2019

V Zeliščarnici boste spoznali enovratni glog. To je visok grm ali drevo s trni. Njegov les je izredno trd, posamezne rastline pa lahko živijo do 500 let. Zdravilni učinki gloga na srce so potrjeni s številnimi raziskavami. Rubriko pripravlja Metka Perko.

Glog

5. 10. 2019

Več na: https://4d.rtvslo.si/arhiv/zeliscarnica/174640622

RABARBARA

28. 9. 2019

V Zeliščarnici smo govorili o rabarbari; zelenjavi, ki jo najpogosteje uporabljamo kot sadje. Poznana je tudi v ljudskem zdravilstvu, a če je ne bomo uporabljali pravilno, nam lahko škodi. Pripravlja Metka Perko.

ŽLEZAVA NEDOTIKA

21. 9. 2019

Žlezava nedotika je rastlina, ki že z imenom sporoča, da se je ni dobro dotikati. Ob dotiku se namreč njen zreli plod razpoči in iz sebe izstreli semena, ki letijo po zraku do 7 metrov proč.

BORAGA

14. 9. 2019

V Zeliščarnici smo predstavilo Borago, zdravilno rastlino, ki jo uporablljamo tudi kot začimbo. Zaradi široke uprabnosti jo najdemo na mnogih vrtovih. Pripravila Metka Perko.

Navadna krvenka

7. 9. 2019

Ljubiteljem rastlinja smo v Zeliščarnici predstavili Navadno krvenko, rastlino, ki je zaradi lepega vijoličastega socvetja težko spregledamo v naravi. Pripravila Metka Perko.

Rdečečašni svetlin

31. 8. 2019

Svetlin je bil cenjena zdravilna rastlina že pri ameriških Indijancih, mnogi pa ga še dandanes imenujejo ''kraljevo zdravilo za vse''. V zdravilne namene iz njegovih semen pridobivajo svetlinovo olje, zaradi lepih rumenih cvetov pa ga najdemo tudi na vrtovih. Pripravlja Metka Perko.

Kanadska zlata rozga

24. 8. 2019

V Zeliščarnici smo predstavili Kanadsko zlato rozgo, ki zaradi invazivnosti in velikosti izpodriva našo navadno zlato rozgo. Velika zlatorumena socvetja privabljajo čebele in krasijo cvetlične aranžmaje, farmacija pa ji priznava zdravilne učinke zlasti pri obolenjih sečil.

Smrdljivi bezeg

17. 8. 2019

V Zeliščarnici smo tokrat predstavili smrdljivi bezeg, ki je v primerjavi z črnim bezgom manj znan, a je kljub temu uporaben. Tudi njegov neprijeten vonj so znali ljudje nekoč uporabiti sebi v prid.

ENOLETNA SUHOLETNICA

10. 8. 2019

V tokratni Zeliščarnici smo govorili o enoletni suholetnici, rastlini, ki so jo iz Severna Amerike prinesli v Evropo kot okrasno rastlino. Na stari celini velja dandanes za invaziven plevel, severnoameriški indijanci pa so jo uporabljali v zdravilne namene. Pripravlja Metka Perko.

PLEŠEC

3. 8. 2019

Tema tokratne Zeliščarnice je navadni plešec, ki ni le pogst plevel, temveč tudi zdravilna rastlina, ki jo ponekod imenujejo kar srčna zel. Zakaj nam lahko koristi ? Pripravlja Metka Perko.

META

27. 7. 2019

Danes smo govorili o metah, še zlasti o dolgolistni meti, ki jo najdemo v naravi. Mete vsebujejo veliko eteričnih olj, mentol in menton, zato delujejo osvežilno, kar v poletni vročini še kako prija. Pripravlja Metka Perko.

Navadni pelin

20. 7. 2019

V starih časih je veljalo prepričanje, da če v čevlje položiš liste pelina, te bodo obvarovali pred utrujenostjo. Dandanes tega ne počnemo več, vseeno pa lahko navadni pelin, ki raste v naravi, s kančkom previdnosti koristno uporabomo v kulinariki in zdravilstvu. Pripravila Metka Perko.

GABEZ

13. 7. 2019

Zeliščarske minute bomo namenili gabezu, rastlini, ki so ji nekoč rekli kar kostni celež. Ta naziv si je pridobil upravičeno, saj so si z njim ljudje že v antičnih časih celili zlomljene in nalomljene kosti, izvine in izpahe. Pripravlja Metka Perko.

Navadni potrošnik

6. 7. 2019

V Zeliščarnici govorimo o bližnjem sorodniku endivije in radiča - navadnem potrošniku, ki vsebuje zdravilne grenčine in vlaknine. Če odebeljene korenine navadnega potrošnika prepražimo in zmeljemo, pa dobimo kavni nadomestek cikorio.

Brestov-listnati oslad

29. 6. 2019

Če vas bo poleti obiskala prehladna viroza ali vas bodo dajale bolečine, si lahko pomagate s pripravki iz Brestovo-listnega oslada, ki vsebuje podobne snovi, kot aspirin.

Preslice

15. 6. 2019

V Zeliščarnici smo govorili o preslicah, potomkah starodavnih orjaških rastlin, ki so rasle že pred 300 milijoni let. Največ pozornosti bomo namenili njivski preslici, ki je nepogrešljiva v čajnih mešanicah za ledvice in mehur in uporabna še v druge zdravilne namene. Pripravila Metka Perko.

Dišeča lakota

8. 6. 2019

V Zeliščarnici smo z Antonom Polerjem, strokovnim vodjo pri Društvu zeliščarjev Maribor spoznali dišečo lakoto. Najdemo jo na senčnih rastiščih, najpogosteje v bukovem gozdu. Nekoč so jo uporabljali zoper lakoto, danes pa je cenjena kot začimbnica in kot zdravilno zelišče.

PLAZEČA LAKOTA

1. 6. 2019

V Zeliščarnici bomo tokrat rekli nekaj lepih besed na račun plezajoče lakote, sicer nadležnega plevela, ki ga morda poznate pod imenom smolénec ali lepénec. Čeprav je rastlina na otip neprijetna, se uporablja tudi za zdravljenje kožnih obolenj. Pripravlja Metka Perko.

Plazeči skrečnik

25. 5. 2019

Nekoč je bil plazeči skrečnik čislano zelišče, še danes pa se uporablja v homeopatiji in tudi v kulinariki. Njegovi rahlo grenki listi so lahko odličen posip po sadni kupi ali sladoledu.Rubriko pripravlja Metka Perko.

Gosja trava

18. 5. 2019

V Zeliščarnici smo tokrat spoznali gosjo travo, ki jo v ljudskem zdravilstvu in v homeopatiji uporabljajo za blažitev najrazličnejših krčev. Rubriko pripravlja Metka Perko.

Kalužnica in lopatičasta zlatica

4. 5. 2019

Ne samo gobe, tudi rastline so lahko pogojno užitne. Taki, ki sta surovi strupeni, toplotno obdelani pa zdravju nenevarni, sta tudi kalužnica in lopatičasta zlatica. Oglejte si krajši video na facebook profilu Radia Maribor. Pripravlja Metka Perko.

LAPUH REPUH

13. 4. 2019

V Zeliščarnici govorimo o repuhu in lapuhu, zdravilnih rastlinah, ki ju zaradi podobnega imena nekateri zamenjujejo, čeprav cvetita zelo različno. Rubriko pripravlja Metka Perko.

Jetrnik in Vraničnik

6. 4. 2019

V sobotni Zeliščarnici nam Anton Poler, strokovni vodja pri Društvu zeliščarejv Maribor predstavlja jetrnik in vraničnik, rastlini, ki že v imenu razkrijeta, za kakšen namen sta cenjeni v ljudskem zdravilstvu.Rubriko pripravlja Metka Perko.

Pljučnik

30. 3. 2019

V Zeliščarnici tokrat govorimo o pljučniku, in o tem, kako pravilno hranimo posušena zelišča.

ČEMAŽ

23. 3. 2019

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj po vonju in okusu res spominja na to vrtnino, po zdravilnih lastnostih pa jo menda celo prekaša. Njegova rastišča so se v gozdovih že spremenila v zeleno preprogo, med katero pa se skriva tudi čemažu podoben, strupen jesenski podlesek, kmalu pa bodo iz zemlje pokukale tudi čemažu podobne šmarnice. Da pri nabiranju ne boste v dilemi, prisluhnite prispevku, ki ga je pripravila Metka Perko.

Kopriva

16. 3. 2019

Ljudski rek pravi, da ni rudnine, ki jo potrebuje naše telo in je ne bi vsebovala kopriva. Našemu telesu najbolj prija spomladi, največ zdravilnih snovi pa vsebuje sveža rastlina. Če ste pogumni, lahko koprive naberete brez rokavic. Vršiček rastline z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha. To naredimo nekajkrat in nato koprivo povaljamo med dlanema. Takšna je pripravljena za v usta ali v solato, med ostalo spomladansko rastje, in prav nič ne peče! Preverjeno ?? Uživanje kopriv nam prinaša: •\tboljše počutje, •\tmočnejšo odpornost, •\tčistejšo kri, •\tučinkovitejšo presnovo in bogatejšo črevesno floro, •\tkrepitev ožilja, •\todpravo hemoroidov •\tzmanjšanje utrujenosti, •\todvajanje odvečno vodo iz telesa, •\tugoden vplivna delovanje žolčnika, jeter in drugih žlez •\tšampon iz kopriv odpravlja prhljaj Pripravila Metka Perko.

Navadna marjetica in navadna zvezdica

9. 3. 2019

Navadna marjetica in navadna zvezdica, oz. kurja črevca, sta zdrav dodatek mešani pomladni zelenjavi. Pripravila Metka Perko.

REGRAT

2. 3. 2019

Pripravila Metka Perko.

Lubje vrbe - naravni aspirin

23. 2. 2019

V Zeliščarnici tokrat o tem, zakaj je vrbovo lubje naravni aspirin. Uporabljali so ga že Egipčani in Sumerci, njegova zdravilna moč pa je zanimiva tudi v 21. stoletju.

Ameriški slamnik

9. 2. 2019

V Zeliščarnici smo govorili o Ameriškem slamniku. Če ga imate na domačem vrtu, si lahko iz njegovih korenin tudi pozimi naredite pripravek za krepitev odpornosti organizma.

Domači pripravki za krepitev imunskega sistema - 2. del

12. 1. 2019

Tudi v tokratni sobotni Zeliščarnici bomo predstavili nekaj naravnih pripravkov za krepitev imunskega sistema.

Domači pripravki za krepitev imunskega sistema, 1. del

5. 1. 2019

V sobotni zeliščarnici boste tokrat slišali, kako si lahko z domačimi pripravki krepimo imunski sistem.

Zdravilen zimski čaj

29. 12. 2018

V tokratni Zeliščarnici boste izvedeli, kako pripravimo zdravilen zimski čaj.