Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Moj 365 V živo RTV 365 Iskanje Podkasti Več
Iskanje
Domov
V živo
Oddaje
Podkasti
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Iskanje Domov V živo Oddaje Podkasti Za otroke Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Zelena generacija

Projekt Zelena generacija povezuje oddaje in ciljne javnosti Otroškega in mladinskega programa v oddajah Firbcologi, Infodrom in Studio Kriškraš, ki nagovarjajo mlade različnih starostnih skupin ter kratek format oddaj #Zelena generacija – Young Village Folk, ki informira in ozavešča o odprtih vprašanjih evropskega kmetijstva in razvoju podeželja na podlagi aktualne tematike in zamenjave generacij v pridelavi hrane, ki je tudi ena izmed devetih prioritet skupne kmetijske politike po letu 2020.

Zadnje oddaje in prispevki

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Tilen (SLO)

7. 8. 2022

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije , ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil , da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvršča kuharski chef Uroš Štefelin.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije , ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil , da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvršča kuharski chef Uroš Štefelin.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Miha

5. 9. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov , kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

8 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov , kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Martina

29. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Še nekaj korakov do doktorata na Biotehniški fakulteti, končan študij andragogike in skrb za 1000 oljčnih dreves, to je zgodba mlade prevzemnice kmetije Martine Veršnik iz Izole.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Še nekaj korakov do doktorata na Biotehniški fakulteti, končan študij andragogike in skrb za 1000 oljčnih dreves, to je zgodba mlade prevzemnice kmetije Martine Veršnik iz Izole.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Luka

22. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje , da bo imela njegova restavracija tudi svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja in promovira kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje , da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

8 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje , da bo imela njegova restavracija tudi svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja in promovira kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje , da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Mitja in Matjan

15. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

8 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Samu from Finland (ENG)

1. 8. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Samu is 20 years old and has been farming since childhood, he drove the combine before his father bought him a moped. Today, he is convinced that his life in the future will be linked to the extraction of peat, which in Finland stretches over more than 10 million hectares of forest.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Samu is 20 years old and has been farming since childhood, he drove the combine before his father bought him a moped. Today, he is convinced that his life in the future will be linked to the extraction of peat, which in Finland stretches over more than 10 million hectares of forest.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Samu

8. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Samu ima 20 let, ko je bil star 14 je začel pomagati očetu pri pridobivanju šote. Na Finskem se pod številnimi gozdovi nahajajo rastišča šote, ki jih uporabljajo za ogrevanje, pa tudi za različne namene v kmetijstvu. Samu je mlad Finec, ki ve kaj želi doseči v življenju.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Samu ima 20 let, ko je bil star 14 je začel pomagati očetu pri pridobivanju šote. Na Finskem se pod številnimi gozdovi nahajajo rastišča šote, ki jih uporabljajo za ogrevanje, pa tudi za različne namene v kmetijstvu. Samu je mlad Finec, ki ve kaj želi doseči v življenju.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Sam iz Finske

1. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Sam Borub ima danske korenine, nedaleč od Helsinkov se ukvarja s prirejo pasme goveda angus. Sam je odprt za velike ideje, razmišlja da bi na kmetiji odprl možnosti za lov in motokros. Kritičen pa je tudi do obstoječih norm in predpisov, ki zadevajo ekološko pridelavo hrane.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Sam Borub ima danske korenine, nedaleč od Helsinkov se ukvarja s prirejo pasme goveda angus. Sam je odprt za velike ideje, razmišlja da bi na kmetiji odprl možnosti za lov in motokros. Kritičen pa je tudi do obstoječih norm in predpisov, ki zadevajo ekološko pridelavo hrane.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Sam from Finland (ENG)

1. 8. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Sam Borup has Danish roots. He is a young farmer, open-minded and ready for new challenges. Not far from Helsinki he breeds the Angus breed, his farm also has extensive forest areas. He organizes hunting and motocross on the farm, and is open to initiatives by people who want to spend their free time in the countryside.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Sam Borup has Danish roots. He is a young farmer, open-minded and ready for new challenges. Not far from Helsinki he breeds the Angus breed, his farm also has extensive forest areas. He organizes hunting and motocross on the farm, and is open to initiatives by people who want to spend their free time in the countryside.

Zelena generacija

Samo na spletu: Samu iz Finske

1. 8. 2021

Samu ima 20 let in se že od otroštva ukvarja s kmetovanjem.

1 min

Samu ima 20 let in se že od otroštva ukvarja s kmetovanjem.

Zelena generacija

Samo na spletu: Sam iz Finske

1. 8. 2021

Sam Borub ima danske korenine, nedaleč od Helsinkov se ukvarja s prirejo pasme angus, kmetija pa ima tudi obširne površine gozda.

1 min

Sam Borub ima danske korenine, nedaleč od Helsinkov se ukvarja s prirejo pasme angus, kmetija pa ima tudi obširne površine gozda.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Tri generacije

25. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Jossi in Kari, oče in sin, sta zelo zgodaj, ko še nista dosegla 40. rojstnega dne, prepustila kmetijo mladim generacijam. Danes na kmetiji ustvarjajo trije Karijevi sinovi, ki so stari od 18 do 20 let. Zgodba družine Knuuttila, ki se zaveda kako pomembne so ideje, ki jih prinašajo mlade generacije, so redkost tako na Finskem kot v vseh evropskih državah.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Jossi in Kari, oče in sin, sta zelo zgodaj, ko še nista dosegla 40. rojstnega dne, prepustila kmetijo mladim generacijam. Danes na kmetiji ustvarjajo trije Karijevi sinovi, ki so stari od 18 do 20 let. Zgodba družine Knuuttila, ki se zaveda kako pomembne so ideje, ki jih prinašajo mlade generacije, so redkost tako na Finskem kot v vseh evropskih državah.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Three Generations (ENG)

25. 7. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Jossi and Kari left their children a farm when they were not yet 40 years old. They are convinced that it is necessary to trust the young generation and leave farms to new, fresh, young and innovative ideas very early if we want someone else to grow food for us in the future.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Jossi and Kari left their children a farm when they were not yet 40 years old. They are convinced that it is necessary to trust the young generation and leave farms to new, fresh, young and innovative ideas very early if we want someone else to grow food for us in the future.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Tanel from Saaremaa (ENG)

18. 7. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Tanel Tang has set up his own organic egg production company on the Estonian island of Saaremaa. The project began a few months before the declaration of an epidemic that would require a lot of energy and innovation so that it could set up a facility in technology that would have more than 100 eggs a day today. He successfully promotes sales on Facebook as well as participating in the reality show.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Tanel Tang has set up his own organic egg production company on the Estonian island of Saaremaa. The project began a few months before the declaration of an epidemic that would require a lot of energy and innovation so that it could set up a facility in technology that would have more than 100 eggs a day today. He successfully promotes sales on Facebook as well as participating in the reality show.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Tanel iz Saaremee

18. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Tanel je na estonskem otoku Saarema v nekdanjem solhozu zagnal projekt reje ekoloških jajc. Investicijo je začel prav v času ko je epidemija covid 19 zajela tudi estonski otok. Tanel je ponosen, da je projekt izpeljal kljub veliko težavam, s čimer je dokazal da je podjetnik, ki se ne pusti ustaviti. Ekološka jajca iz otoka Saarema so že po letu dni postala prepoznavna blagovna znamka.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Tanel je na estonskem otoku Saarema v nekdanjem solhozu zagnal projekt reje ekoloških jajc. Investicijo je začel prav v času ko je epidemija covid 19 zajela tudi estonski otok. Tanel je ponosen, da je projekt izpeljal kljub veliko težavam, s čimer je dokazal da je podjetnik, ki se ne pusti ustaviti. Ekološka jajca iz otoka Saarema so že po letu dni postala prepoznavna blagovna znamka.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: E-Agronom

11. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mike je estonski kmet, ki skupaj z očetom gospodari na več kot 4000 hektarih zemlje. Pri delu mu je v veliko pomoč aplikacija, ki so jo razvili E-Agronomi, skupina mladih agronomov in računalniških strokovnjakov, ki svoje storitve povezujejo z več kot tisoč kmeti ne le v Estoniji, temveč tudi na Poljskem, Češkem, Nemčiji, Litvi, Latviji in nedavno tudi Avstraliji.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mike je estonski kmet, ki skupaj z očetom gospodari na več kot 4000 hektarih zemlje. Pri delu mu je v veliko pomoč aplikacija, ki so jo razvili E-Agronomi, skupina mladih agronomov in računalniških strokovnjakov, ki svoje storitve povezujejo z več kot tisoč kmeti ne le v Estoniji, temveč tudi na Poljskem, Češkem, Nemčiji, Litvi, Latviji in nedavno tudi Avstraliji.

Zelena generacija

#Green Generation/ Young Village Folk Project Generation Renewal: Final event

12. 7. 2021

In the last year, as part of the shows #Green Generation - Young Village Folk, stories of young people have been created, which prove how innovative ideas and how much energy young people who produce food have for us. In order for young people to be able to pass on their ideas to responsible decision-makers, we gathered at the tourist farm Urška and exchanged our ideas with the Slovenian Minister of Agriculture, Forestry and Food - dr. Jože Podgoršek. Music band Koala Voice, whose single 'Ker tu je vse tako lepo' can be heard at the beginning of each #Green Generation / Young Village Folk show, made sure we enjoyed the day in a beautiful ambience.

6 min

In the last year, as part of the shows #Green Generation - Young Village Folk, stories of young people have been created, which prove how innovative ideas and how much energy young people who produce food have for us. In order for young people to be able to pass on their ideas to responsible decision-makers, we gathered at the tourist farm Urška and exchanged our ideas with the Slovenian Minister of Agriculture, Forestry and Food - dr. Jože Podgoršek. Music band Koala Voice, whose single 'Ker tu je vse tako lepo' can be heard at the beginning of each #Green Generation / Young Village Folk show, made sure we enjoyed the day in a beautiful ambience.

Zelena generacija

Samo na spletu: Tri generacije

25. 7. 2021

Jossi in Kari, sta svojim otrokom zapustila kmetijo, ko še nista dopolnila 40. rojstnega dne. Prepričana sta, da je potrebno mladi generaciji zaupati in prepustiti kmetije novim, svežim, mladim in inovativnim idejam zelo zgodaj, če želimo da nam bo v prihodnosti še kdo prideloval hrano.

1 min

Jossi in Kari, sta svojim otrokom zapustila kmetijo, ko še nista dopolnila 40. rojstnega dne. Prepričana sta, da je potrebno mladi generaciji zaupati in prepustiti kmetije novim, svežim, mladim in inovativnim idejam zelo zgodaj, če želimo da nam bo v prihodnosti še kdo prideloval hrano.

Zelena generacija

Samo na spletu: Tanel iz Saaremaaja

18. 7. 2021

Tanel Tang je na estonskem otoku Saaremaa zasnoval svoje podjetje z ekološko prirejo jajc. Projekt je začel le nekaj mesecev pred razglasitvijo epidemije covid in potreboval veliko energije in inovativnosti, da je lahko postavil objekt in tehnologijo, ki mu danes prinaša več kot 100 jajc na dan.

1 min

Tanel Tang je na estonskem otoku Saaremaa zasnoval svoje podjetje z ekološko prirejo jajc. Projekt je začel le nekaj mesecev pred razglasitvijo epidemije covid in potreboval veliko energije in inovativnosti, da je lahko postavil objekt in tehnologijo, ki mu danes prinaša več kot 100 jajc na dan.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - E-Agronom (ENG)

11. 7. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, obljavljamo še angleško različico. Maik is a young Estonian farmer who, together with his father, cultivates more than 4,000 hectares of land, where crops are mostly organic. Maik also co-founded E-Agronom, a group of young IT professionals who designed an app in Estonia a few years ago that is of great help especially to large farmers to be able to digitally control their farm. Without the app developed by E-Agronomists, Maik would not be able to control all activities on 4,000 hectares of land.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, obljavljamo še angleško različico. Maik is a young Estonian farmer who, together with his father, cultivates more than 4,000 hectares of land, where crops are mostly organic. Maik also co-founded E-Agronom, a group of young IT professionals who designed an app in Estonia a few years ago that is of great help especially to large farmers to be able to digitally control their farm. Without the app developed by E-Agronomists, Maik would not be able to control all activities on 4,000 hectares of land.

Zelena generacija

Samo na spletu: E-Agronom

9. 7. 2021

Maik je mlad estonski kmet, ki skupaj z očetom obdeluje več kot 4000 hektarjev zemlje, kjer v večini rastejo ekološki pridelki. Maik je sodeloval tudi pri ustanovitvi E-Agronomov, skupine mladih IT strokovnjakov, ki so v Estoniji pred nekaj leti zasnovali aplikacijo, ki je v veliko pomoč predvsem velikim kmetom, da lahko digitalno nadzorujejo svojo kmetijo. Prikazno sliko po želji in kar objavite prosim

2 min

Maik je mlad estonski kmet, ki skupaj z očetom obdeluje več kot 4000 hektarjev zemlje, kjer v večini rastejo ekološki pridelki. Maik je sodeloval tudi pri ustanovitvi E-Agronomov, skupine mladih IT strokovnjakov, ki so v Estoniji pred nekaj leti zasnovali aplikacijo, ki je v veliko pomoč predvsem velikim kmetom, da lahko digitalno nadzorujejo svojo kmetijo. Prikazno sliko po želji in kar objavite prosim

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Michal iz Poljske

4. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Michalova družina , žena Anna in tri hčerke so predani mlečni prireji na kmetiji v bližini Varšave. Michael je nekaj let delal v banki in se odločil da prevzame kmetijo svojih staršev. Mlada družina razvija kmetijo s pomočjo novih tehnologij in veliko medsebojne ljubezni.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Michalova družina , žena Anna in tri hčerke so predani mlečni prireji na kmetiji v bližini Varšave. Michael je nekaj let delal v banki in se odločil da prevzame kmetijo svojih staršev. Mlada družina razvija kmetijo s pomočjo novih tehnologij in veliko medsebojne ljubezni.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Michal from Poland (ENG)

4. 7. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, obljavljamo še angleško različico. After studying, Michal first got a job at a bank. After he had met his wife Anna, they soon created their own family and decided to continue living on a farm not far from Warsaw. Today, Michal and Anna and their three daughters are involved in milk production.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, obljavljamo še angleško različico. After studying, Michal first got a job at a bank. After he had met his wife Anna, they soon created their own family and decided to continue living on a farm not far from Warsaw. Today, Michal and Anna and their three daughters are involved in milk production.

Zelena generacija

Michal iz poljske

4. 7. 2021

Projekt Zelena generacija povezuje oddaje in ciljne javnosti Otroškega in mladinskega programa v oddajah Firbcologi, Infodrom in Studio Kriškraš, ki nagovarjajo mlade različnih starostnih skupin ter kratek format oddaj #Zelena generacija – Young Village Folk, ki informira in ozavešča o odprtih vprašanjih evropskega kmetijstva in razvoju podeželja na podlagi aktualne tematike in zamenjave generacij v pridelavi hrane, ki je tudi ena izmed devetih prioritet skupne kmetijske politike po letu 2020.

9 min

Projekt Zelena generacija povezuje oddaje in ciljne javnosti Otroškega in mladinskega programa v oddajah Firbcologi, Infodrom in Studio Kriškraš, ki nagovarjajo mlade različnih starostnih skupin ter kratek format oddaj #Zelena generacija – Young Village Folk, ki informira in ozavešča o odprtih vprašanjih evropskega kmetijstva in razvoju podeželja na podlagi aktualne tematike in zamenjave generacij v pridelavi hrane, ki je tudi ena izmed devetih prioritet skupne kmetijske politike po letu 2020.

Zelena generacija

Samo na spletu: Michal iz Poljske

1. 7. 2021

Michal Krajewski skupaj z ženo Anno in hčerkami skrbi za kmetijo na vzhodu Poljske, na kateri se ukvarjajo z vzrejo mlečnega goveda. Michal na kmetiji gospodari od leta 2006.

1 min

Michal Krajewski skupaj z ženo Anno in hčerkami skrbi za kmetijo na vzhodu Poljske, na kateri se ukvarjajo z vzrejo mlečnega goveda. Michal na kmetiji gospodari od leta 2006.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Alessandro iz Oristana

27. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Artičoke so eden izmed tradicionalnih pridelkov na Sardiniji in so del proizvodnje tudi v okolici mesta Oristano, kjer Alessandro nadaljuje posel svojega očeta, pridelava različne zelenjave na veliko. Alessando je po študijo informatike v Združenih državah Amerike pridobil še doktorski naziv na področju genetike paradižnika. Mladi Sardinijec z veseljem nadaljuje družinsko tradicijo, vendar pa razvija tudi svoje projekte. V Oristanu je odprl trgovino s sadjem in zelenjavo, tudi zato da bo lahko sledil tudi željam kupcev in izpopolnil promocijo pri prodaji.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Artičoke so eden izmed tradicionalnih pridelkov na Sardiniji in so del proizvodnje tudi v okolici mesta Oristano, kjer Alessandro nadaljuje posel svojega očeta, pridelava različne zelenjave na veliko. Alessando je po študijo informatike v Združenih državah Amerike pridobil še doktorski naziv na področju genetike paradižnika. Mladi Sardinijec z veseljem nadaljuje družinsko tradicijo, vendar pa razvija tudi svoje projekte. V Oristanu je odprl trgovino s sadjem in zelenjavo, tudi zato da bo lahko sledil tudi željam kupcev in izpopolnil promocijo pri prodaji.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Alessandro from Oristana(ENG)

27. 6. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Artichokes are one of the traditional crops in Sardinia and are also part of the production around the town of Oristano, where Alessandro continues his father’s business, growing a variety of vegetables in bulk. After studying computer science, Alessando also earned a doctorate in tomato genetics in the United States. The young Sardinian is happy to continue the family tradition, but he is also developing his projects. He opened a fruit and vegetable store in Oristan, so that he could follow the wishes of customers and improve sales promotion.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Artichokes are one of the traditional crops in Sardinia and are also part of the production around the town of Oristano, where Alessandro continues his father’s business, growing a variety of vegetables in bulk. After studying computer science, Alessando also earned a doctorate in tomato genetics in the United States. The young Sardinian is happy to continue the family tradition, but he is also developing his projects. He opened a fruit and vegetable store in Oristan, so that he could follow the wishes of customers and improve sales promotion.

Zelena generacija

Samo na spletu: Alessandro iz Oristana

27. 6. 2021

Artičoke so eden izmed tradicionalnih pridelkov na Sardiniji in so del proizvodnje tudi v okolici mesta Oristano, kjer Alessandro nadaljuje posel svojega očeta, pridelavo  različne zelenjave na veliko.

2 min

Artičoke so eden izmed tradicionalnih pridelkov na Sardiniji in so del proizvodnje tudi v okolici mesta Oristano, kjer Alessandro nadaljuje posel svojega očeta, pridelavo  različne zelenjave na veliko.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Luca, Simone in Marco iz Mamoiade

20. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mamoiada, pa tudi Orgosolo, ki slovi po mestnih poslikavah imenovanih »murales«, so mesteca na Sardiniji, kjer raste še posebej kakovostna avtohtona sorta trte cannonau. Z vinom se na otoku v zadnjih letih ukvarja vse več visoko izobraženih mladih ljudi. Luca je študiral ekonomijo v Milanu, bil nekaj let zaposlen v javni upravi, Simone je študiral enologijo in potoval po svetu, Marco pa je po študiju informatike odkril svojo strast do vina. In tako so se v Mamoiadi v zadnjih letih odprle številne kantine z mladimi gospodarji.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mamoiada, pa tudi Orgosolo, ki slovi po mestnih poslikavah imenovanih »murales«, so mesteca na Sardiniji, kjer raste še posebej kakovostna avtohtona sorta trte cannonau. Z vinom se na otoku v zadnjih letih ukvarja vse več visoko izobraženih mladih ljudi. Luca je študiral ekonomijo v Milanu, bil nekaj let zaposlen v javni upravi, Simone je študiral enologijo in potoval po svetu, Marco pa je po študiju informatike odkril svojo strast do vina. In tako so se v Mamoiadi v zadnjih letih odprle številne kantine z mladimi gospodarji.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Luca, Simone and Marco from Mamoiade, Sardinia (ENG)

20. 6. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Mamoiada, as well as Orgosolo, famous for the city's paintings called "murales", are small towns in Sardinia, where high quality indigenous variety of cannonau wine grows. In recent years more and more highly educated people have been dealing with wine on this island. Luca studied economics in Milan and was employed in public administration for a few years, Simone studied oenology and traveled the world and Marco discovered his passion for wine while studying computer science.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Mamoiada, as well as Orgosolo, famous for the city's paintings called "murales", are small towns in Sardinia, where high quality indigenous variety of cannonau wine grows. In recent years more and more highly educated people have been dealing with wine on this island. Luca studied economics in Milan and was employed in public administration for a few years, Simone studied oenology and traveled the world and Marco discovered his passion for wine while studying computer science.

Zelena generacija

Samo na spletu: Luca, Simone in Marco iz Mamoiade

20. 6. 2021

Vse več mladih v Mamoiadi na Siciliji odpira svoje kantine.

1 min

Vse več mladih v Mamoiadi na Siciliji odpira svoje kantine.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Mauro in Giuseppe from Sardinia (ENG)

13. 6. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Mauro and Giuseppe are friends and partners who decided to set up their own brewery while chatting over a beer a few years ago. And so the Sardinian beer brand based on sustainable production and circular management, Marduk, was born. In the Bronze Age, the island of Sardinia was inhabited by the god Marduk, who embodied the light of the sun and the power of the bull. Today, the brewery already produces six different types of beer and is developing a circular management model with new products.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Mauro and Giuseppe are friends and partners who decided to set up their own brewery while chatting over a beer a few years ago. And so the Sardinian beer brand based on sustainable production and circular management, Marduk, was born. In the Bronze Age, the island of Sardinia was inhabited by the god Marduk, who embodied the light of the sun and the power of the bull. Today, the brewery already produces six different types of beer and is developing a circular management model with new products.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Mauro in Giuseppe s Sardinije

13. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mauro in Giuseppe sta prijatelja in partnerja, ki sta pred nekaj leti ob klepetu ob pivu sklenila postaviti svojo pivovarno. In tako je nastala blagovna znamka sardinijskega piva, ki temelji na trajnostni pridelavi in krožnemu gospodarjenju, Marduk. V bronasti dobi je namreč na otoku Sardinija živel bog Marduk, ki je poosebljal luč sonca in moč bika. V pivovarni danes izdelujejo že šest različnih vrst piva in z novimi proizvodi razvijajo model krožnega gospodarjenja.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mauro in Giuseppe sta prijatelja in partnerja, ki sta pred nekaj leti ob klepetu ob pivu sklenila postaviti svojo pivovarno. In tako je nastala blagovna znamka sardinijskega piva, ki temelji na trajnostni pridelavi in krožnemu gospodarjenju, Marduk. V bronasti dobi je namreč na otoku Sardinija živel bog Marduk, ki je poosebljal luč sonca in moč bika. V pivovarni danes izdelujejo že šest različnih vrst piva in z novimi proizvodi razvijajo model krožnega gospodarjenja.

Zelena generacija

Samo na spletu: Mauro in Giuseppe s Sardinije

13. 6. 2021

Mauro in Giuseppe sta prijatelja in partnerja, ki sta pred nekaj leti ob klepetu ob pivu sklenila postaviti svojo pivovarno.

1 min

Mauro in Giuseppe sta prijatelja in partnerja, ki sta pred nekaj leti ob klepetu ob pivu sklenila postaviti svojo pivovarno.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Elena iz Arbusa

6. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6 % kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Sa Perda Marcada je turistična kmetija v bližini sardinijskega mesta Arbus, kjer ročno izdelujejo tudi svetovno poznane sardinijske nože. Elena je turistično kmetijo nadgradila tudi z delavnicami in socialnimi projekti, kjer tako otroke kot odrasle vključuje v izdelovanje najrazličnejših testenin in izdelkov iz volne sardinijskih ovac. Na otoku imajo še posebej v kmetijstvu pomembno vlogo ženske.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6 % kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Sa Perda Marcada je turistična kmetija v bližini sardinijskega mesta Arbus, kjer ročno izdelujejo tudi svetovno poznane sardinijske nože. Elena je turistično kmetijo nadgradila tudi z delavnicami in socialnimi projekti, kjer tako otroke kot odrasle vključuje v izdelovanje najrazličnejših testenin in izdelkov iz volne sardinijskih ovac. Na otoku imajo še posebej v kmetijstvu pomembno vlogo ženske.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Elena from Arbus (ENG)

6. 6. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. We visited Elena in Sardinia. She takes care of the Sa Perda Marcada tourist farm near the town of Arbus, where they also make world-famous Sardinian knives by hand. Elena has upgraded the tourist farm with workshops and social projects, where she involves both children and adults in the production of various pasta and Sardinian sheep wool products.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. We visited Elena in Sardinia. She takes care of the Sa Perda Marcada tourist farm near the town of Arbus, where they also make world-famous Sardinian knives by hand. Elena has upgraded the tourist farm with workshops and social projects, where she involves both children and adults in the production of various pasta and Sardinian sheep wool products.

Zelena generacija

Samo na spletu: Elena iz Arbusa

6. 6. 2021

Na Sardiniji smo obiskali Eleno, ki skrbi za turistično kmetijo Sa Perda Marcada v bližini mesta Arbus, kjer ročno izdelujejo tudi svetovno poznane sardinijske nože. Elena je turistično kmetijo nadgradila z delavnicami in socialnimi projekti, kjer tako otroke kot odrasle vključuje v izdelovanje najrazličnejših testenin in izdelkov iz volne sardinijskih ovac.

1 min

Na Sardiniji smo obiskali Eleno, ki skrbi za turistično kmetijo Sa Perda Marcada v bližini mesta Arbus, kjer ročno izdelujejo tudi svetovno poznane sardinijske nože. Elena je turistično kmetijo nadgradila z delavnicami in socialnimi projekti, kjer tako otroke kot odrasle vključuje v izdelovanje najrazličnejših testenin in izdelkov iz volne sardinijskih ovac.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Martina iz Guastalle

30. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Martina se je vključila v posel svojega očeta v pokrajini Reggio Emilia v Italiji, kjer pridelujejo sadike zelenjave v rastlinjakih. Pri svojem delu neizmerno uživa in ga ne bi zamenjala za nič na svetu. Ko pride vsako jutro v rastlinjak, pravi je tam vedno nekaj novega, kar ji daje življenjsko energijo. Tudi z očetom se zelo dobro razumeta, saj jo podpira in je vesel da bodo nasledniki prevzeli njegov posel.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Martina se je vključila v posel svojega očeta v pokrajini Reggio Emilia v Italiji, kjer pridelujejo sadike zelenjave v rastlinjakih. Pri svojem delu neizmerno uživa in ga ne bi zamenjala za nič na svetu. Ko pride vsako jutro v rastlinjak, pravi je tam vedno nekaj novega, kar ji daje življenjsko energijo. Tudi z očetom se zelo dobro razumeta, saj jo podpira in je vesel da bodo nasledniki prevzeli njegov posel.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Martina from Guastalle (ENG)

30. 5. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Martina became involved in her father’s business in the province of Reggio Emilia in Italy, where they grow vegetable seedlings in greenhouses. She enjoys her work immensely and would not trade it for anything in the world. When she comes to the greenhouse every morning, she says there is always something new there that gives her life energy. She and his father also get along very well, as he supports her and is happy that the successors will take over his business.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Martina became involved in her father’s business in the province of Reggio Emilia in Italy, where they grow vegetable seedlings in greenhouses. She enjoys her work immensely and would not trade it for anything in the world. When she comes to the greenhouse every morning, she says there is always something new there that gives her life energy. She and his father also get along very well, as he supports her and is happy that the successors will take over his business.

Zelena generacija

Samo na spletu: Martina iz Guastalle

25. 5. 2021

Martina se je vključila v posel svojega očeta v pokrajini  Reggio Emilia v Italiji, kjer pridelujejo sadike zelenjave v rastlinjakih.

1 min

Martina se je vključila v posel svojega očeta v pokrajini  Reggio Emilia v Italiji, kjer pridelujejo sadike zelenjave v rastlinjakih.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Martin iz Wuschana (ENG)

23. 5. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Martin Kappel will soon take over a home farm in Styria, Austria. His grandparents and later parents started farming organically 50 years ago. In addition to milk production, they grow cereals, which they process into home-made bakery products and have been selling in the yard for more than 30 years. Martin finished his studies of agriculture, brought a mobile chicken coop to the farm, opened a barn for visitors to the farm during milking, writes and publishes a blog entitled "Stories from the yard" about everything that happens on the farm and how he thinks.

8 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Martin Kappel will soon take over a home farm in Styria, Austria. His grandparents and later parents started farming organically 50 years ago. In addition to milk production, they grow cereals, which they process into home-made bakery products and have been selling in the yard for more than 30 years. Martin finished his studies of agriculture, brought a mobile chicken coop to the farm, opened a barn for visitors to the farm during milking, writes and publishes a blog entitled "Stories from the yard" about everything that happens on the farm and how he thinks.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Martin iz Wuschana

23. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje molznih krav gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na domačem dvorišču. Martin je končal študij kmetijstva, na kmetijo je pripeljal mobilni kokošnjak, za obiskovalce kmetije je v času molže odprl hlev, o tem, kaj se dogaja na kmetiji in kaj razmišlja, pa piše v blogu z naslovom Zgodbe z dvorišča.

8 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje molznih krav gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na domačem dvorišču. Martin je končal študij kmetijstva, na kmetijo je pripeljal mobilni kokošnjak, za obiskovalce kmetije je v času molže odprl hlev, o tem, kaj se dogaja na kmetiji in kaj razmišlja, pa piše v blogu z naslovom Zgodbe z dvorišča.

Zelena generacija

Samo na spletu: Martin iz Wuschana

18. 5. 2021

Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje mleka gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na dvorišču.

1 min

Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje mleka gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na dvorišču.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Victoria

16. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Viktoria Hutter je mlada gozdarka in prevzemnica kmetije s 45 hektarji gozda v Gornji Avstriji. Lani maja je lokalne lastnike gozdov in lokalne podjetnike povezala v projekt sajenja mladih dreves. Skupaj organizirajo delovne akcije, do zdaj so zasadili okoli 4000 drevesc. Njihov cilj je do leta 2030 posaditi milijon sadik gozdnega drevja. V gozdnatem predelu Spodnje Avstrije so morali v zadnjih petih letih izkrčiti kar 20 tisoč hektarjev gozda zaradi lubadarja, ki se zaradi vse višje temperature zraka hitro razmnožuje.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Viktoria Hutter je mlada gozdarka in prevzemnica kmetije s 45 hektarji gozda v Gornji Avstriji. Lani maja je lokalne lastnike gozdov in lokalne podjetnike povezala v projekt sajenja mladih dreves. Skupaj organizirajo delovne akcije, do zdaj so zasadili okoli 4000 drevesc. Njihov cilj je do leta 2030 posaditi milijon sadik gozdnega drevja. V gozdnatem predelu Spodnje Avstrije so morali v zadnjih petih letih izkrčiti kar 20 tisoč hektarjev gozda zaradi lubadarja, ki se zaradi vse višje temperature zraka hitro razmnožuje.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Viktoria (ENG)

16. 5. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Viktoria Hutter is a young forester and takeover of a farm with 45 hectares of forest in Upper Austria. Last May, she brought together local forest owners and local entrepreneurs into a young tree planting project. Together they organize work campaigns, so far they have planted about 4,000 trees. Their goal is to plant a million seedlings of forest trees by 2030. In the forested area of Lower Austria, as many as 20,000 hectares of forest have had to be cleared in the last five years due to the gopher, which is rapidly multiplying due to the higher average air temperature.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Viktoria Hutter is a young forester and takeover of a farm with 45 hectares of forest in Upper Austria. Last May, she brought together local forest owners and local entrepreneurs into a young tree planting project. Together they organize work campaigns, so far they have planted about 4,000 trees. Their goal is to plant a million seedlings of forest trees by 2030. In the forested area of Lower Austria, as many as 20,000 hectares of forest have had to be cleared in the last five years due to the gopher, which is rapidly multiplying due to the higher average air temperature.

Zelena generacija

Samo na spletu: Viktoria Hutter

14. 5. 2021

Viktoria Hutter je mlada gozdarka in prevzemnica kmetije s 45 hektarji gozda v Zgornji Avstriji. Lani maja je povezala lokalne lastnike gozdov in lokalne podjetnike v projekt sajenja mladih dreves.

1 min

Viktoria Hutter je mlada gozdarka in prevzemnica kmetije s 45 hektarji gozda v Zgornji Avstriji. Lani maja je povezala lokalne lastnike gozdov in lokalne podjetnike v projekt sajenja mladih dreves.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Umberto, Valentina in Francesca

9. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V italijanskem mestecu Guastalla v pokrajini Emilia Romagna, na območju ki je zaščiteno za proizvodnjo slavnega sira Parmigiano Reggiano, so nedavno kmetijo svojih staršev prevzeli bratranec in dve sestrični. Vsi so polni energije ko uvajajo nove tehnologije in sledijo tradiciji proizvodnje uveljavljene blagovne znamke parmezana in drugih visoko kakovostnih sirov, tako značilnih za to pokrajino.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V italijanskem mestecu Guastalla v pokrajini Emilia Romagna, na območju ki je zaščiteno za proizvodnjo slavnega sira Parmigiano Reggiano, so nedavno kmetijo svojih staršev prevzeli bratranec in dve sestrični. Vsi so polni energije ko uvajajo nove tehnologije in sledijo tradiciji proizvodnje uveljavljene blagovne znamke parmezana in drugih visoko kakovostnih sirov, tako značilnih za to pokrajino.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Umberto, Valentina, Francesca (ENG)

9. 5. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. In the Italian town of Guastalla in the province of Emilia Romagna in an area protected for the production of the famous Parmigiano Reggiano cheese, where three cousins recently took over the agricultural work of their parents. They are all full of energy, introducing new technologies and following the tradition of production of the established brands of parmesan and other high-quality cheeses that are most known for this region.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. In the Italian town of Guastalla in the province of Emilia Romagna in an area protected for the production of the famous Parmigiano Reggiano cheese, where three cousins recently took over the agricultural work of their parents. They are all full of energy, introducing new technologies and following the tradition of production of the established brands of parmesan and other high-quality cheeses that are most known for this region.

Zelena generacija

Samo na spletu: Umberto, Valentina in Francesca

29. 3. 2021

V Italijanskem mestecu Guastalla v pokrajini Emilia Romagna, na območju ki je zaščiteno za proizvodnjo slavnega sira Parmigiano Reggiano, so nedavno kmetijo svojih staršev prevzeli bratranec in dve sestrični.

1 min

V Italijanskem mestecu Guastalla v pokrajini Emilia Romagna, na območju ki je zaščiteno za proizvodnjo slavnega sira Parmigiano Reggiano, so nedavno kmetijo svojih staršev prevzeli bratranec in dve sestrični.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Sanni

2. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Sanni Kaitamaki je zaljubljena v finsko volno in svoje ovce. Živi v bližini mesta Vassa na zahodni obali Finske, kar je dobra lokacija za prodajo volne. Sanni ima 34 let in včasih se je ukvarjala z rejo prašičev. Ko so v bližnjem mestu v podjetju za predelavo volne napovedali, da bodo opustili posel se je Sanni odločila da stroje odkupi in se začne ukvarjati s predelavo volne, kar je njeni kmetiji prineslo dodano vrednost in možnosti razvoja.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Sanni Kaitamaki je zaljubljena v finsko volno in svoje ovce. Živi v bližini mesta Vassa na zahodni obali Finske, kar je dobra lokacija za prodajo volne. Sanni ima 34 let in včasih se je ukvarjala z rejo prašičev. Ko so v bližnjem mestu v podjetju za predelavo volne napovedali, da bodo opustili posel se je Sanni odločila da stroje odkupi in se začne ukvarjati s predelavo volne, kar je njeni kmetiji prineslo dodano vrednost in možnosti razvoja.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Sanni (ENG)

2. 5. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Sanni Kaitamaki is in love with Finnish wool and her sheep. She is 34 years old and she used to breed pigs. She lives near the town of Vassa on the west coast of Finland, which is a good location for producing and offering wool. When a nearby wool processing company announced that they would abandon the business, Sanni decided to buy the machines and start working in wool processing, which brought added value and development opportunities to her farm.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Sanni Kaitamaki is in love with Finnish wool and her sheep. She is 34 years old and she used to breed pigs. She lives near the town of Vassa on the west coast of Finland, which is a good location for producing and offering wool. When a nearby wool processing company announced that they would abandon the business, Sanni decided to buy the machines and start working in wool processing, which brought added value and development opportunities to her farm.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Jan, Matija in Ines

25. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Hrvaškem je odstotek mladih , ki se ukvarjajo s pridelavo hrane, nekoliko višji kot v povprečju v EU, kjer je kmetov, mlajših od 35 let le 5,6 odstotka. Jan Martinac, predsednik združenja mladih hrvaških kmetov, je tudi podjetnik. Prepričan je, da poklic kmeta prinaša veliko izzivov in priložnosti, tudi za mlade, ki niso s podeželja. Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, kvalifikaciran tudi za nastop na olimpijskih igrah, danes pa se ukvarja s pridelavo jagodičevja. Zadrugo Berry Organica je ustvaril s še 10 somišljeniki, ki niso imeli izkušenj v kmetijstvu. Jan je k pridelavi zelenjave povabil še Ines, diplomirano inženirko agronomije. V Križu pri Zagrebu je nastalo novo podjetje mladih, ki pridelujejo hrano.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Hrvaškem je odstotek mladih , ki se ukvarjajo s pridelavo hrane, nekoliko višji kot v povprečju v EU, kjer je kmetov, mlajših od 35 let le 5,6 odstotka. Jan Martinac, predsednik združenja mladih hrvaških kmetov, je tudi podjetnik. Prepričan je, da poklic kmeta prinaša veliko izzivov in priložnosti, tudi za mlade, ki niso s podeželja. Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, kvalifikaciran tudi za nastop na olimpijskih igrah, danes pa se ukvarja s pridelavo jagodičevja. Zadrugo Berry Organica je ustvaril s še 10 somišljeniki, ki niso imeli izkušenj v kmetijstvu. Jan je k pridelavi zelenjave povabil še Ines, diplomirano inženirko agronomije. V Križu pri Zagrebu je nastalo novo podjetje mladih, ki pridelujejo hrano.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Jan, Matija, Ines (ENG)

25. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. In Croatia, the percentage of young people engaged in food production is slightly higher than the European average, where there are only 5.6 percent of farmers under the age of 35. Jan Martinac, the president of young Croatian farmers, is also an entrepreneur who is convinced that today the profession of a farmer brings many challenges and opportunities, even for young people who are not from rural areas. He invited Ines, a graduate engineer of agronomy, to participate in the production of vegetables. In Križ near Zagreb, a new company of young people who produce food was created. Matija Cetinić Franko was a top athlete, a rower, with qualifications for the Olympic Games. Today he is engaged in producing berries, and the Berry Organica cooperative was created by 10 other like-minded people who also had no experience in agriculture.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. In Croatia, the percentage of young people engaged in food production is slightly higher than the European average, where there are only 5.6 percent of farmers under the age of 35. Jan Martinac, the president of young Croatian farmers, is also an entrepreneur who is convinced that today the profession of a farmer brings many challenges and opportunities, even for young people who are not from rural areas. He invited Ines, a graduate engineer of agronomy, to participate in the production of vegetables. In Križ near Zagreb, a new company of young people who produce food was created. Matija Cetinić Franko was a top athlete, a rower, with qualifications for the Olympic Games. Today he is engaged in producing berries, and the Berry Organica cooperative was created by 10 other like-minded people who also had no experience in agriculture.

Zelena generacija

Samo na spletu: Vesela motika

21. 4. 2021

Zagrebško podjetje Vesela motika se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane.

6 min

Zagrebško podjetje Vesela motika se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Janom Marinacem

21. 4. 2021

Jan Marinac je predsednik hrvaških mladih kmetov. Je tudi podjetnik, ki je prepričan, da danes poklic kmeta prinaša veliko izzivov in priložnosti tudi za mlade, ki niso iz podeželja.

10 min

Jan Marinac je predsednik hrvaških mladih kmetov. Je tudi podjetnik, ki je prepričan, da danes poklic kmeta prinaša veliko izzivov in priložnosti tudi za mlade, ki niso iz podeželja.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Matijo Cetinićem Frankom

21. 4. 2021

Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, s kvalifikacijami za olimpijske igre, danes pa se ukvarjas pridelavo jagodičevja. S še 10 somišljeniki je ustvaril zadrugo Berry Organica.

9 min

Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, s kvalifikacijami za olimpijske igre, danes pa se ukvarjas pridelavo jagodičevja. S še 10 somišljeniki je ustvaril zadrugo Berry Organica.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Eduard

18. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Eduard Normandine je pripadnik petega rodu pridelovalcev francoskega konjaka, ki gojijo trto na območju Male in Velike Šampanje. Pove, da ga je vseh tehnik pridelave vrhunskega konjaka naučil oče, mati pa mu je že od otroštva pomagala pri razvijanju okusov, kar je zelo pomembno pri iskanju najboljših kombinacij v pridelavi konjaka. Tradicija njegove družine ga ni ovirala, da bi se posvetil kakšnemu drugemu poklicu, vendar pa v ustvarjanju konjaka neizmerno uživa.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Eduard Normandine je pripadnik petega rodu pridelovalcev francoskega konjaka, ki gojijo trto na območju Male in Velike Šampanje. Pove, da ga je vseh tehnik pridelave vrhunskega konjaka naučil oče, mati pa mu je že od otroštva pomagala pri razvijanju okusov, kar je zelo pomembno pri iskanju najboljših kombinacij v pridelavi konjaka. Tradicija njegove družine ga ni ovirala, da bi se posvetil kakšnemu drugemu poklicu, vendar pa v ustvarjanju konjaka neizmerno uživa.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Eduard (ENG)

18. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Eduard Normandine is a member of a fifth generation of French cognac producers, that use grapes from the areas of Small and Large Champagne. He tells us that he has been taught all cognac production techniques by his father. His mother helped him with the development of taste and showed him the importance of finding the correct cognac mixtures. Tradition of his family does not constrain him only to cognac production, but nevertheless he still greatly enjoys in the creativity of cognac production.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Eduard Normandine is a member of a fifth generation of French cognac producers, that use grapes from the areas of Small and Large Champagne. He tells us that he has been taught all cognac production techniques by his father. His mother helped him with the development of taste and showed him the importance of finding the correct cognac mixtures. Tradition of his family does not constrain him only to cognac production, but nevertheless he still greatly enjoys in the creativity of cognac production.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Vesela motika (ENG)

11. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. After completing her Master’s degree, Ivana has started her career in a company called Vesela motika (ang. Happy hoe), which develops new digital technologies and business models in the field of food production. She is now growing sprouts, called “microgreense”, spices and different seedlings in the building of a former dancing school near Zagreb food market. When possible, she is also joined by a colleague Roberta, who is pursuing her PhD in the field of sprouts production. Another member of the young team is Lorena, an agronomy student. The founder of Vesela motika, Sergej Lukovič, profesor at the Zagreb University, economist and financial expert, musician and an IT specialist, is convinced that the young can greatly contribute to innovation in food production in closed spaces.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. After completing her Master’s degree, Ivana has started her career in a company called Vesela motika (ang. Happy hoe), which develops new digital technologies and business models in the field of food production. She is now growing sprouts, called “microgreense”, spices and different seedlings in the building of a former dancing school near Zagreb food market. When possible, she is also joined by a colleague Roberta, who is pursuing her PhD in the field of sprouts production. Another member of the young team is Lorena, an agronomy student. The founder of Vesela motika, Sergej Lukovič, profesor at the Zagreb University, economist and financial expert, musician and an IT specialist, is convinced that the young can greatly contribute to innovation in food production in closed spaces.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Vesela motika

11. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Ivana se je po magisteriju zaposlila v zagrebškem podjetju Vesela motika, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli pri pridelavi hrane. V javnem prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico Ivana vzgaja tako imenovano mikrozelenje, začimbe in različne sadike. Kadar utegne, se ji pridruži tudi Roberta, ki pripravlja doktorat v povezavi z vzgojo kalčkov na zagrebški univerzi, del mlade ekipe je tudi Lorena, študentka agronomije. Ustanovitelj Vesele motike je Sergej Lugovič, ekonomist in finančnik, profesor na zagrebški Politehniki, glasbenik in strokovnjak s področja informacijske tehnologije. Prepričan je, da imajo mladi veliko zamisli za razvoj inovativne pridelave hrane v zaprtih prostorih.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Ivana se je po magisteriju zaposlila v zagrebškem podjetju Vesela motika, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli pri pridelavi hrane. V javnem prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico Ivana vzgaja tako imenovano mikrozelenje, začimbe in različne sadike. Kadar utegne, se ji pridruži tudi Roberta, ki pripravlja doktorat v povezavi z vzgojo kalčkov na zagrebški univerzi, del mlade ekipe je tudi Lorena, študentka agronomije. Ustanovitelj Vesele motike je Sergej Lugovič, ekonomist in finančnik, profesor na zagrebški Politehniki, glasbenik in strokovnjak s področja informacijske tehnologije. Prepričan je, da imajo mladi veliko zamisli za razvoj inovativne pridelave hrane v zaprtih prostorih.

Zelena generacija

Urbana kmetija na strehi tržnice v Bruslju

7. 4. 2021

Na strehi bruseljske tržnice se je razvil projekt urbane kmetije.

7 min

Na strehi bruseljske tržnice se je razvil projekt urbane kmetije.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Daniel (ENG)

4. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Daniel Canzian is a world-renowned young chef, who relies on local and seasonal produce. He is a frequent visitor of the Milanese food market. He likes to stress an example, where large multinational companies offer only one or two kinds of salat in their stores, even though there are hundreds of different kinds available on earth. In his opinion this affects the biodiversity on the planet, which he supports by using a diverse range of produce in his restaurant. Daniel also has a clear message to farmers: “Be entrepreneurs, even if you offer only a small box of delicious carrots, you should proud of you produce and achievement.”

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Daniel Canzian is a world-renowned young chef, who relies on local and seasonal produce. He is a frequent visitor of the Milanese food market. He likes to stress an example, where large multinational companies offer only one or two kinds of salat in their stores, even though there are hundreds of different kinds available on earth. In his opinion this affects the biodiversity on the planet, which he supports by using a diverse range of produce in his restaurant. Daniel also has a clear message to farmers: “Be entrepreneurs, even if you offer only a small box of delicious carrots, you should proud of you produce and achievement.”

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Daniel

4. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Daniel Canzian je svetovno priznan mladi italijanski kuharski mojster, ki prisega na lokalne in sezonske pridelke. Je reden obiskovalec milanske tržnice. Opozarja na zanimiv primer: velike multinacionalke v svojih trgovinah prodajajo le eno ali dve sorti solate, čeprav jih na našem planetu raste na stotine. To vpliva tudi na biotsko raznolikost, ki jo v svoji kulinariki močno poudarja. Daniel kmetom sporoča: »Bodite podjetni! Tudi če gre le za zabojček okusnega zgodnjega korenčka, ste lahko ponosni na svoj pridelek.«

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Daniel Canzian je svetovno priznan mladi italijanski kuharski mojster, ki prisega na lokalne in sezonske pridelke. Je reden obiskovalec milanske tržnice. Opozarja na zanimiv primer: velike multinacionalke v svojih trgovinah prodajajo le eno ali dve sorti solate, čeprav jih na našem planetu raste na stotine. To vpliva tudi na biotsko raznolikost, ki jo v svoji kulinariki močno poudarja. Daniel kmetom sporoča: »Bodite podjetni! Tudi če gre le za zabojček okusnega zgodnjega korenčka, ste lahko ponosni na svoj pridelek.«

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Luka (ENG)

28. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Luka Košir is not only one of the most successful Slovenian chefs but also a farmer that breeds ducks, gooses, grows his own vegetables and also plans to offer his own krško poljski pigs in his restaurant. Luka is also actively motivating and promoting high quality products of Slovenian farms. He estimates that there are still a lot of possibilities for the young in Slovenia to produce high quality food products. 

8 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Luka Košir is not only one of the most successful Slovenian chefs but also a farmer that breeds ducks, gooses, grows his own vegetables and also plans to offer his own krško poljski pigs in his restaurant. Luka is also actively motivating and promoting high quality products of Slovenian farms. He estimates that there are still a lot of possibilities for the young in Slovenia to produce high quality food products. 

Zelena generacija

Samo na spletu: Luka Košir

23. 3. 2021

Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje, da bo imela njegova restavracija tudi  svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja  in promovira  kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje, da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

4 min

Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje, da bo imela njegova restavracija tudi  svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja  in promovira  kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje, da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Mitja in Matjan (ENG)

21. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Brothers Mitja and Matjan Žgajnar come from a small farm, which their mother inherited and where she developed a project that opened her sons the doors to the best chefs in Slovenia. They breed rabbits and an indigenous species of pigs called krško poljski pigs. By producing various meat products, they have created jobs for their wifes and an overall successful family company. 

8 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Brothers Mitja and Matjan Žgajnar come from a small farm, which their mother inherited and where she developed a project that opened her sons the doors to the best chefs in Slovenia. They breed rabbits and an indigenous species of pigs called krško poljski pigs. By producing various meat products, they have created jobs for their wifes and an overall successful family company. 

Zelena generacija

Samo na spletu: Mitja in Matjan Žgajnar

16. 3. 2021

Brata Mitja in Matjan Žgajnar sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krško poljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

4 min

Brata Mitja in Matjan Žgajnar sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krško poljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Klemen

14. 3. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini, ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini, ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Klemen (ENG)

14. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Klemen Mlečnik grew up in the vineyards of Vipavska valley. His father has left him a well renowned vineyard estate, where Klemen continues the tradition of his ancestors. He plans to develop an eco farm, where he is going to produce so called orange wines that are established mostly in Japan and Korea.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Klemen Mlečnik grew up in the vineyards of Vipavska valley. His father has left him a well renowned vineyard estate, where Klemen continues the tradition of his ancestors. He plans to develop an eco farm, where he is going to produce so called orange wines that are established mostly in Japan and Korea.

Zelena generacija

Urbano kmetijstvo v Bruslju.

11. 3. 2021

Stoletja nazaj je bilo kmetijstvo v Bruslju pomembna dejavnost povezana s samooskrbnostjo, urbanizacija je predelavo hrane izrinila iz mesta, danes pa se v prestolnico ponovno vrača kmetijsko podjetništvo.

8 min

Stoletja nazaj je bilo kmetijstvo v Bruslju pomembna dejavnost povezana s samooskrbnostjo, urbanizacija je predelavo hrane izrinila iz mesta, danes pa se v prestolnico ponovno vrača kmetijsko podjetništvo.

Zelena generacija

Samo na spletu: Klemen Mlečnik

9. 3. 2021

Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini,  ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

2 min

Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini,  ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Miha (ENG)

7. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Miha Kobal develops a project of growing garlic, onions and potatoes on a well known Šentvid plateau. His studies at the Faculty of Electrical Engineering in Ljubljana has not stopped him from working on the idea and thus his future in his home village of Ponikve. In the winter, Miha helps to reforest. He has always been an athlete by heart and also a ski instructor. In addition, he has also started a renovation of old building, where he plans to start a tourist establishment.

8 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Miha Kobal develops a project of growing garlic, onions and potatoes on a well known Šentvid plateau. His studies at the Faculty of Electrical Engineering in Ljubljana has not stopped him from working on the idea and thus his future in his home village of Ponikve. In the winter, Miha helps to reforest. He has always been an athlete by heart and also a ski instructor. In addition, he has also started a renovation of old building, where he plans to start a tourist establishment.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Miho Kobalom.

15. 12. 2020

Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje, da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov, kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

2 min

Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje, da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov, kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Timotej

28. 2. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

8 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju s Timotejem Kovačem

15. 12. 2020

Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij  mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

2 min

Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij  mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Martina (ENG)

21. 2. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Only a few steps away from a PhD at a Biotechnical faculty, finished a study of andragogy and a care for a thousand of olive trees - this is the story of a young farmer Martina Veršnik from Izola.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Only a few steps away from a PhD at a Biotechnical faculty, finished a study of andragogy and a care for a thousand of olive trees - this is the story of a young farmer Martina Veršnik from Izola.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Domen in Laura

14. 2. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Domen and Laura (ENG)

14. 2. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Domen has always aspired to become a veterinarian. After having completed geography studies at the Faculty of Arts, he and his girlfriend have established a sub-urban farm. Goat breeding and small boxes of diverse products are already very well known around the neighbourhood of Volčji potok.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Domen has always aspired to become a veterinarian. After having completed geography studies at the Faculty of Arts, he and his girlfriend have established a sub-urban farm. Goat breeding and small boxes of diverse products are already very well known around the neighbourhood of Volčji potok.

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Tilen (ENG)

7. 2. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Market gardens are small vegetable farms, that were originally developed in the USA and Canada. Tilen Praprotnik has brought an idea to Slovenia, more specifically to Gorenjska region. His vegetables are being used by a renowned chef Uroš Štefelin.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Market gardens are small vegetable farms, that were originally developed in the USA and Canada. Tilen Praprotnik has brought an idea to Slovenia, more specifically to Gorenjska region. His vegetables are being used by a renowned chef Uroš Štefelin.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk - Martin (SLO)

31. 1. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Zavržena hrana, še posebno kruh, sta spodbudila idejo mladega študenta trajnostnega podjetništva na Primorski fakulteti. Tako je iz ostankov zavrženega kruha nastala podjetniška ideja »Brodka«

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Zavržena hrana, še posebno kruh, sta spodbudila idejo mladega študenta trajnostnega podjetništva na Primorski fakulteti. Tako je iz ostankov zavrženega kruha nastala podjetniška ideja »Brodka«

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Martin (ENG)

31. 1. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Wasted food, especially bread, have encouraged development of an idea that came from a student of sustainable entrepreneurship at University of Primorska. A business idea "Brodka" has emerged from wasted bread.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Wasted food, especially bread, have encouraged development of an idea that came from a student of sustainable entrepreneurship at University of Primorska. A business idea "Brodka" has emerged from wasted bread.

Zelena generacija

#Zelena generacija/ Young Village Folk - Žiga in Barbara (SLO)

25. 1. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Katarini nad Ljubljano srečamo Žigo in Barbaro. Mlad par, inženir agronomije, ki je svojo zgodbo začel z babičinimi kozami in restavratorka. Imata polno idej, med njimi že uresničujeta neposredno prodajo senenega mesa in ustvarjata učno kmetijo za otroke.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Katarini nad Ljubljano srečamo Žigo in Barbaro. Mlad par, inženir agronomije, ki je svojo zgodbo začel z babičinimi kozami in restavratorka. Imata polno idej, med njimi že uresničujeta neposredno prodajo senenega mesa in ustvarjata učno kmetijo za otroke.

Zelena generacija

#Green Generation/ Young Village Folk - Žiga and Barbara (ENG)

24. 1. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. On Katarina above Ljubljana we meet a young couple, Žiga and Barbara. Žiga is an agronomy engineer, who started with grandmother's goats and Barbara is a restoration specialist. They are both full of business ideas, where some already became a reality. The couple is selling organic meat directly to customers and also in the process of establishing an educational farm for children.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. On Katarina above Ljubljana we meet a young couple, Žiga and Barbara. Žiga is an agronomy engineer, who started with grandmother's goats and Barbara is a restoration specialist. They are both full of business ideas, where some already became a reality. The couple is selling organic meat directly to customers and also in the process of establishing an educational farm for children.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Domnom Virantom in Lauro Cankar

15. 12. 2020

Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici.

3 min

Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju s Tilnom Praprotnikom

15. 12. 2020

Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije, ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil, da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvrščajo kuharski chef Uroš Štefelin.

2 min

Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije, ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil, da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvrščajo kuharski chef Uroš Štefelin.

Zelena generacija

#Green Generation/ Young Village Folk - Manca (ENG)

17. 1. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. In Kozjansko Regional Park, a young farmer Manca Omerzu took over a farm, where she now writes her own story of walnuts, apples from Kozjansko and lavender.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. In Kozjansko Regional Park, a young farmer Manca Omerzu took over a farm, where she now writes her own story of walnuts, apples from Kozjansko and lavender.

Zelena generacija

#Zelena generacija/ Young Village Folk - Manca (SLO)

17. 1. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Kozjanskem, Manca Omerzu, mlada prevzemnica kmetije razvija zgodbo o orehih, kozjanskih jabolkih in sivki.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Kozjanskem, Manca Omerzu, mlada prevzemnica kmetije razvija zgodbo o orehih, kozjanskih jabolkih in sivki.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk - Gregor (SLO)

11. 1. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Gregor Božič je v Goriških Brdih ustvaril sadovnjak s starimi sortami sadja. Naravna dediščina je neizmerljivo bogastvo, pa tudi možnost novih zelenih delovnih mest za mlade, je prepričan Gregor, sicer tudi priznan slovenski režiser.

10 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Gregor Božič je v Goriških Brdih ustvaril sadovnjak s starimi sortami sadja. Naravna dediščina je neizmerljivo bogastvo, pa tudi možnost novih zelenih delovnih mest za mlade, je prepričan Gregor, sicer tudi priznan slovenski režiser.

Zelena generacija

#Green Generation/ Young Village Folk - Gregor (ENG)

10. 1. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Gregor Božič has planted an orchard with old fruit species in Goriška Brda. Natural heritage is an extremely valuable treasure that also offers opportunities for new green workplaces to young adults, says Slovenian director Gregor Božič.

10 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Gregor Božič has planted an orchard with old fruit species in Goriška Brda. Natural heritage is an extremely valuable treasure that also offers opportunities for new green workplaces to young adults, says Slovenian director Gregor Božič.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Manco Omerzu

15. 12. 2020

Na Kozjanskem, Manca Omerzu, mlada prevzemnica kmetije razvija zgodbo o orehih, kozjanskih jabolkah in sivki.

3 min

Na Kozjanskem, Manca Omerzu, mlada prevzemnica kmetije razvija zgodbo o orehih, kozjanskih jabolkah in sivki.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Martino Veršnik

15. 12. 2020

Martina Veršnik pripravlja doktorat na Biotehniški fakulteti, končala je tudi študij andragogike, nedavno pa je prevzela skrb za tisoč dreves oljk. Namesto subvencij bi si bolj želela, da bi bile podjetniške pobude mladih, ki nam pridelujejo hrano bolj prepoznane in bolj podprte iz strani pristojnih institucij.

5 min

Martina Veršnik pripravlja doktorat na Biotehniški fakulteti, končala je tudi študij andragogike, nedavno pa je prevzela skrb za tisoč dreves oljk. Namesto subvencij bi si bolj želela, da bi bile podjetniške pobude mladih, ki nam pridelujejo hrano bolj prepoznane in bolj podprte iz strani pristojnih institucij.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Martinom Keržičem

15. 12. 2020

Martin Keržič je v okviru študija trajnostnega upravljanja na Primorski univerzi prišel do ideje krožnega gospodarjenja in razvil projekt porabe odpadnega kruha. Njegov proizvod -pijača Brodka je del ponudbe tudi v Turistično informacijskem centru na Vrhniki.

2 min

Martin Keržič je v okviru študija trajnostnega upravljanja na Primorski univerzi prišel do ideje krožnega gospodarjenja in razvil projekt porabe odpadnega kruha. Njegov proizvod -pijača Brodka je del ponudbe tudi v Turistično informacijskem centru na Vrhniki.

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Žigo in Barbaro Kršinar

15. 12. 2020

Zgodba Žige in Barbare ni konvencionalna, kmetije nista prevzela od staršev, ampak sta videla svojo prihodnost v pridelavi hrane, pa tudi v ozaveščanju najširša javnosti, kaj pomeni hrana za prihodnost našega planeta. Barbara je restavratorka, Žiga inženir kmetijstva, ki je svojo zgodbo začel pri babici, ki je imela nekaj koz. Danes živita na Katarini nad Ljubljano, prodajata ekološke pridelke neposredno potrošnikom. Blagovna znamka S Katarine je inovativna ideja,ki ima prihodnost!

7 min

Zgodba Žige in Barbare ni konvencionalna, kmetije nista prevzela od staršev, ampak sta videla svojo prihodnost v pridelavi hrane, pa tudi v ozaveščanju najširša javnosti, kaj pomeni hrana za prihodnost našega planeta. Barbara je restavratorka, Žiga inženir kmetijstva, ki je svojo zgodbo začel pri babici, ki je imela nekaj koz. Danes živita na Katarini nad Ljubljano, prodajata ekološke pridelke neposredno potrošnikom. Blagovna znamka S Katarine je inovativna ideja,ki ima prihodnost!

Zelena generacija

Samo na spletu: Intervju z Izidorjem in Manco Grabrijan

15. 12. 2020

Pred dvema letoma sta se Izidor in Manca preselila iz Kamnika, kjer je Manca delala v proizvodnem podjetju, Izidor pa je študiral na Biotehniški fakulteti, na družinsko kmetijo Izidorjevih prednikov v Beli Krajini. Začela sta se ukvarjati z ovčerejo in izdelovanjem mlečnih izdelkov, predvsem sirov. Poleg tega so danes na kmetiji tudi osli, ki uspešno varujejo drobnico pred zvermi.

8 min

Pred dvema letoma sta se Izidor in Manca preselila iz Kamnika, kjer je Manca delala v proizvodnem podjetju, Izidor pa je študiral na Biotehniški fakulteti, na družinsko kmetijo Izidorjevih prednikov v Beli Krajini. Začela sta se ukvarjati z ovčerejo in izdelovanjem mlečnih izdelkov, predvsem sirov. Poleg tega so danes na kmetiji tudi osli, ki uspešno varujejo drobnico pred zvermi.

Zelena generacija

#Zelena generacija/Young Village Folk: Izidor in Manca (SLO)

4. 1. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Pred dvema letoma sta se Izidor in Manca iz Kamnika preselila v Belo Krajno in začela svojo novo zgodbo. Ovce, osli, proizvodnja sira in veliko ljubezni so na dnevnem redu vsak dan.

9 min

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Pred dvema letoma sta se Izidor in Manca iz Kamnika preselila v Belo Krajno in začela svojo novo zgodbo. Ovce, osli, proizvodnja sira in veliko ljubezni so na dnevnem redu vsak dan.

Zelena generacija

#Green Generation/ Young Village Folk - Izidor and Manca (ENG)

3. 1. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Two years ago, Izidor and Manca moved from Kamnik to Bela Krajina and started their new story. Sheep, donkeys, cheese production and lots of love are both on the agenda every day.

9 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Two years ago, Izidor and Manca moved from Kamnik to Bela Krajina and started their new story. Sheep, donkeys, cheese production and lots of love are both on the agenda every day.

Zelena generacija

Prihaja Zelena generacija

15. 12. 2020

Projekt Zelena generacija - Generational Renewal for CAP, povezuje oddaje za mlajšo generacijo - Infodrom, Firbcologi in Studio Kriškraš ter kratek format oddaj #Zelena generacija – Young Village Folk. »Financirano s programom Evropske unije IMCAP«

1 min

Projekt Zelena generacija - Generational Renewal for CAP, povezuje oddaje za mlajšo generacijo - Infodrom, Firbcologi in Studio Kriškraš ter kratek format oddaj #Zelena generacija – Young Village Folk. »Financirano s programom Evropske unije IMCAP«

Zelena generacija

#Green Generation/Young Village Folk - Timotej (ENG)

28. 2. 2020

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Numerous pastures in the vicinity of Palčja village near Pivka have become a place of new technology development by a young student of zoology Timotej Kovač. Biological diversity of the surrounding area promise a possibility to grow high quality meat. Timotej is convinced that livestock farming is a part of a closed natural circle.

8 min

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Numerous pastures in the vicinity of Palčja village near Pivka have become a place of new technology development by a young student of zoology Timotej Kovač. Biological diversity of the surrounding area promise a possibility to grow high quality meat. Timotej is convinced that livestock farming is a part of a closed natural circle.

Zelena generacija

Samo na spletu: Gregor Božič, priznani režiser in inovativni sadjar

15. 12. 2020

Gregor Božic, mlad človek, ki ve, kaj je naravna in kulturna dediščina našega planeta. Bric, svetovljan, ki ustvarja v Franciji, Nemčiji…. in živi med dvema Goricami, je v Goriških Brdih zbral in posadil več kot 60 starih sort sadja, v sadovnjaku zdaj raste več kot 120 sadnih dreves. Sadje spodbuja njegove podjetniške, pa tudi filmske ideje, Gregor je priznan filmski režiser. Njegova zgodba je zgodba mladih ljudi, ki vidijo široko podobo tega sveta z vsemi napakami in prednostmi. In zavedanjem, da lahko s pridelavo hrane odpiramo nove zgodbe in tudi inovativna zelena delovna mesta.

19 min

Gregor Božic, mlad človek, ki ve, kaj je naravna in kulturna dediščina našega planeta. Bric, svetovljan, ki ustvarja v Franciji, Nemčiji…. in živi med dvema Goricami, je v Goriških Brdih zbral in posadil več kot 60 starih sort sadja, v sadovnjaku zdaj raste več kot 120 sadnih dreves. Sadje spodbuja njegove podjetniške, pa tudi filmske ideje, Gregor je priznan filmski režiser. Njegova zgodba je zgodba mladih ljudi, ki vidijo široko podobo tega sveta z vsemi napakami in prednostmi. In zavedanjem, da lahko s pridelavo hrane odpiramo nove zgodbe in tudi inovativna zelena delovna mesta.

Čakalna vrsta