Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Z ogledom oddaje otroci raziskujejo, spoznavajo, eksperimentirajo in se tako učijo o osnovnih živilih. Spoznavajo različne okuse, osnovne kuharske spretnosti oz. veščine, ter sodelujejo pri pripravi preprostih in zdravih obrokov.
Kuharska oddaja ni osredotočena zgolj na samo pripravo za otroke primernih jedi, ampak tudi na spoznavanje in okušanje jedi. Ob ogledu oddaje bodo tudi starši spoznali, kako vključiti otroke v vse procese pripravljanja hrane: nakupovanje, pripravljanje, kuhanje in postrežba hrane na mizo.
Režiser: Ven Jemeršić
Scenarij: Rok Vilčnik
Igralci: Prunelius Cmok: Danilo Ivanuša
TISTA O POLPETIH Cmoku se na babičinih čevljih, ki so mu malo preveliki, odlomi pol pete. Odloči se, da bo kuhal bos. Toda bosemu ne švigajo po glavi nobeni zanimivi recepti. Je pa izhodišče, če imaš samo pol pete za polpete. Cmokova posebnost so bučkini polpeti, ki jih obožuje tudi Bobek. V zahvalo mu Bobek popravi peto na čevlju.
TISTA O POLPETIH Cmoku se na babičinih čevljih, ki so mu malo preveliki, odlomi pol pete. Odloči se, da bo kuhal bos. Toda bosemu ne švigajo po glavi nobeni zanimivi recepti. Je pa izhodišče, če imaš samo pol pete za polpete. Cmokova posebnost so bučkini polpeti, ki jih obožuje tudi Bobek. V zahvalo mu Bobek popravi peto na čevlju.
TISTA O RIŽU Škrat Bobek si hitro najde hudomušne zabave. Recimo štetje riževih zrn. Pri igri se mu pridruži deklica Tara in nastane matematična zabava. Cmok skuha riž za kosilo ob tem pa natrosi še marsikatero o veličini riža.
TISTA O RIŽU Škrat Bobek si hitro najde hudomušne zabave. Recimo štetje riževih zrn. Pri igri se mu pridruži deklica Tara in nastane matematična zabava. Cmok skuha riž za kosilo ob tem pa natrosi še marsikatero o veličini riža.
TISTA O SOLI Sol je osnovna začimba, v kuhinji skoraj nepogrešljiva. Toda, če se je usuje preveč? Potem nastopi problem. Cmoku se vsuje preveč soli na paradižnik. Kaj pa zdaj? Narezal bo še več paradižnika in ideja za okusno omakico je tu. Kar je bo preveč, bo za ozimnico.
TISTA O SOLI Sol je osnovna začimba, v kuhinji skoraj nepogrešljiva. Toda, če se je usuje preveč? Potem nastopi problem. Cmoku se vsuje preveč soli na paradižnik. Kaj pa zdaj? Narezal bo še več paradižnika in ideja za okusno omakico je tu. Kar je bo preveč, bo za ozimnico.
Vse sestavine dati v en lonec? Dolgčas. Veliko sestavin dati v več loncev. To pa je zabavno. Bobek, ta poredni škrat, je Cmoku skril vse lonce. Otroka in Cmok pa Bobka prelisičijo in lonci se v hipu vrnejo. Zdaj se kuhanje lahko začne. Kuhanje pa kar traja in traja... Bo lakota zdržala?
Vse sestavine dati v en lonec? Dolgčas. Veliko sestavin dati v več loncev. To pa je zabavno. Bobek, ta poredni škrat, je Cmoku skril vse lonce. Otroka in Cmok pa Bobka prelisičijo in lonci se v hipu vrnejo. Zdaj se kuhanje lahko začne. Kuhanje pa kar traja in traja... Bo lakota zdržala?
TISTA O ŠMORNU Kadar je šlo babicam vse narobe pri peki palačink, so se hitro znašle in iznašle šmoren. Še dandanes se znajdemo na tak način. Tudi Cmok si je zamislil, da bo pripravil šmoren, ki pa bo posebno-čaroben. Kdo ve, če ga bodo Cmok in otoka ponudili navihanemu škratu Bobku?
TISTA O ŠMORNU Kadar je šlo babicam vse narobe pri peki palačink, so se hitro znašle in iznašle šmoren. Še dandanes se znajdemo na tak način. Tudi Cmok si je zamislil, da bo pripravil šmoren, ki pa bo posebno-čaroben. Kdo ve, če ga bodo Cmok in otoka ponudili navihanemu škratu Bobku?
Kaj lahko delamo, če zunaj divja nevihta? Cmok se zelo boji bliskov in grmenja, zato se skriva v omari. Otroka, ki prideta na obisk, ga ne najdeta. Iz omare daje navodila za pripravo zdravih mafinov s sadjem. Ko je nevihta mimo, so pečeni dišeči kolački. Cmok premaga strah pred nevihto, pecivo pa ponudijo še škratku Bobku.
Kaj lahko delamo, če zunaj divja nevihta? Cmok se zelo boji bliskov in grmenja, zato se skriva v omari. Otroka, ki prideta na obisk, ga ne najdeta. Iz omare daje navodila za pripravo zdravih mafinov s sadjem. Ko je nevihta mimo, so pečeni dišeči kolački. Cmok premaga strah pred nevihto, pecivo pa ponudijo še škratku Bobku.
Cmok ima zelo nagajivega prijatelja Bobka. Danes mu je skril hlače. Ko prideta otroka k Cmoku na kosilo, ju Cmok pričaka brez jedi. Skupaj iščejo hlače, saj se kuhati brez njih ne da. Med iskanjem postanejo lačni in vsi se strinjajo, da bi se jim zelo prilegel zavitek. Malenkost za velike mojstre kuhe. Aja, hlače je Bobek skril v hladilnik. No, problem s hlačami je rešen. Zdaj le še čarobna kuhalnica in mnogo višenj,..in zavitek je en, dva, tri nared. Pa dober tek.
Cmok ima zelo nagajivega prijatelja Bobka. Danes mu je skril hlače. Ko prideta otroka k Cmoku na kosilo, ju Cmok pričaka brez jedi. Skupaj iščejo hlače, saj se kuhati brez njih ne da. Med iskanjem postanejo lačni in vsi se strinjajo, da bi se jim zelo prilegel zavitek. Malenkost za velike mojstre kuhe. Aja, hlače je Bobek skril v hladilnik. No, problem s hlačami je rešen. Zdaj le še čarobna kuhalnica in mnogo višenj,..in zavitek je en, dva, tri nared. Pa dober tek.
Cmok ima v rokavu marsikatero nabrito presenečenje. Ničesar razen vode ni pripravil. Otroka, ki prideta lačna iz šole, sta izredno začudena. Ker pa sta otroka, se z vodo igrata. No, na koncu se le dobro izteče, saj Cmok s svojim prihodom poskrbi, da ne ostane nihče lačen in žejen.
Cmok ima v rokavu marsikatero nabrito presenečenje. Ničesar razen vode ni pripravil. Otroka, ki prideta lačna iz šole, sta izredno začudena. Ker pa sta otroka, se z vodo igrata. No, na koncu se le dobro izteče, saj Cmok s svojim prihodom poskrbi, da ne ostane nihče lačen in žejen.
Pripraviti je treba pico za veliko praznovanje. V receptu piše, da mora biti črna. Otroka sta presenečena. Ne vesta kako narediti črno pico in kdo bo sploh jedel tako pico. Cmok ima rešitev, ki je zabavna in hkrati poučna.
Pripraviti je treba pico za veliko praznovanje. V receptu piše, da mora biti črna. Otroka sta presenečena. Ne vesta kako narediti črno pico in kdo bo sploh jedel tako pico. Cmok ima rešitev, ki je zabavna in hkrati poučna.
Kaj pa je to pečena juha? Juha je vendar kuhana, tako sklepata otroka, vendar se vseeno lotita priprave, ki pa žal ne uspe in juha ni užitna. Ko pride Cmok in skupaj z Bobkom zavrtijo čas nazaj, jim uspe prava mojstrovina, za prste obliznit.
Kaj pa je to pečena juha? Juha je vendar kuhana, tako sklepata otroka, vendar se vseeno lotita priprave, ki pa žal ne uspe in juha ni užitna. Ko pride Cmok in skupaj z Bobkom zavrtijo čas nazaj, jim uspe prava mojstrovina, za prste obliznit.
Če ni kruha, ni zajtrka. To je mnenje mnogih, pa tudi naših mladih kuharjev. Ker je lakota huda, si pripravita »kruh« iz ovsenih kosmičev. Ni kaj prida podoben kruhu, zato je Cmokova pomoč dobrodošla.
Če ni kruha, ni zajtrka. To je mnenje mnogih, pa tudi naših mladih kuharjev. Ker je lakota huda, si pripravita »kruh« iz ovsenih kosmičev. Ni kaj prida podoben kruhu, zato je Cmokova pomoč dobrodošla.
Otroci imajo do gob veliko nezaupanje, saj so velikokrat slišali, da je treba biti previden, saj se je mnogo ljudi že zastrupilo z njimi. V veliki zagati in negotovosti otroka pokličeta Cmoka na pomoč in skupaj pripravijo odlično gobovo juho, ki je všeč celo strogemu preizkuševalcu Strogoustu.
Otroci imajo do gob veliko nezaupanje, saj so velikokrat slišali, da je treba biti previden, saj se je mnogo ljudi že zastrupilo z njimi. V veliki zagati in negotovosti otroka pokličeta Cmoka na pomoč in skupaj pripravijo odlično gobovo juho, ki je všeč celo strogemu preizkuševalcu Strogoustu.
Recept, ki ga najdeta otroka, narekuje, da pripravita prekmursko baklavo. Kaj je to? Poznata prekmursko gibanico in baklavo, toda prekmurske baklave še nikoli v življenju nista videla, niti nista zanjo slišala. Cmok, ki ga otroka pokličeta na pomoč hitro reši zapleteno zagonetko, ki v resnici sploh ni težka.
Recept, ki ga najdeta otroka, narekuje, da pripravita prekmursko baklavo. Kaj je to? Poznata prekmursko gibanico in baklavo, toda prekmurske baklave še nikoli v življenju nista videla, niti nista zanjo slišala. Cmok, ki ga otroka pokličeta na pomoč hitro reši zapleteno zagonetko, ki v resnici sploh ni težka.
Ko se kuhinjski pult spremeni v travnik, se otroka presenečeno sprašujeta, kaj je zdaj to in kaj se da iz teh rastlin pripraviti. Brez Cmoka ne gre. Pokličeta ga in priprava okusne solate se prične. Cmokova iznajdljivost je neskončna. Poleg okusne solate se pojavi še ocvrt posušen bezeg.
Ko se kuhinjski pult spremeni v travnik, se otroka presenečeno sprašujeta, kaj je zdaj to in kaj se da iz teh rastlin pripraviti. Brez Cmoka ne gre. Pokličeta ga in priprava okusne solate se prične. Cmokova iznajdljivost je neskončna. Poleg okusne solate se pojavi še ocvrt posušen bezeg.
Se zmrdujete nad rdečo peso? Tudi Tita in Juš sta se zmrdovala nad kuhanjem in njuno »mojstrovino«. Ko pa poseže vmes vsevedni Prunelius Cmok, je okus zagotovljen.
Se zmrdujete nad rdečo peso? Tudi Tita in Juš sta se zmrdovala nad kuhanjem in njuno »mojstrovino«. Ko pa poseže vmes vsevedni Prunelius Cmok, je okus zagotovljen.
Polenta ali žganci? Otrokom je vse eno in isto. Kako okusne jedi se dajo pripraviti iz polente, če ji dodamo paradižničke, pinjole,..njami. Tudi torto. Po Pruneliusovem receptu seveda.
Polenta ali žganci? Otrokom je vse eno in isto. Kako okusne jedi se dajo pripraviti iz polente, če ji dodamo paradižničke, pinjole,..njami. Tudi torto. Po Pruneliusovem receptu seveda.
Ajda je lepa rastlina, ki se hitro vrača nazaj na naša polja. Kako je zdrava pa vemo vsi. Različne pokrajine v Sloveniji imajo različna poimenovanja, pa tudi različne oblike štrukljev. Takih oblik kot jih bosta naredila Juš in Tita, pa zagotovo ni videl še nihče. Seveda bo Cmok priskočil na pomoč, da bo kaj dati na mizo, ki bo užitno.
Ajda je lepa rastlina, ki se hitro vrača nazaj na naša polja. Kako je zdrava pa vemo vsi. Različne pokrajine v Sloveniji imajo različna poimenovanja, pa tudi različne oblike štrukljev. Takih oblik kot jih bosta naredila Juš in Tita, pa zagotovo ni videl še nihče. Seveda bo Cmok priskočil na pomoč, da bo kaj dati na mizo, ki bo užitno.
Otroci bodo kuhanje vzeli popolnoma v svoje roke. Vse bodo naredili sami. Kuhanje je pa res preprosto. Vzameš recept s sestavinami, ki so pripravljene, in se lotiš priprave. Slivovi cmoki imajo na sredini slivo, okoli pa je testo. Nič posebnega. Pa je res tako enostavno? Otrokoma je priprava zabavna, toda kaj bo nastalo iz sestavin? Bosta zmogla? Bo jed užitna? Na pomoč bosta klicala Bobka in Cmoka. Prunelius Cmok z veseljem pomaga, saj nihče ne sme ostati lačen.
Otroci bodo kuhanje vzeli popolnoma v svoje roke. Vse bodo naredili sami. Kuhanje je pa res preprosto. Vzameš recept s sestavinami, ki so pripravljene, in se lotiš priprave. Slivovi cmoki imajo na sredini slivo, okoli pa je testo. Nič posebnega. Pa je res tako enostavno? Otrokoma je priprava zabavna, toda kaj bo nastalo iz sestavin? Bosta zmogla? Bo jed užitna? Na pomoč bosta klicala Bobka in Cmoka. Prunelius Cmok z veseljem pomaga, saj nihče ne sme ostati lačen.
TISTA O MANIRAH Cmok se je pošteno zamislil. Vedno jejo kar za pultom, kar je čisto narobe. Lepo pripravljena hrana, zaužita za mizo, je veliko boljša in zdrava. Juš in Tita izvesta veliko novega o obnašanju za mizo, uporabi pribora, razvoj pogrinjka in še marsikaj zanimivega. Seveda ne bodo sedeli ob praznih krožnikih. Pri Cmoku se vedno kaj dobrega je.
TISTA O MANIRAH Cmok se je pošteno zamislil. Vedno jejo kar za pultom, kar je čisto narobe. Lepo pripravljena hrana, zaužita za mizo, je veliko boljša in zdrava. Juš in Tita izvesta veliko novega o obnašanju za mizo, uporabi pribora, razvoj pogrinjka in še marsikaj zanimivega. Seveda ne bodo sedeli ob praznih krožnikih. Pri Cmoku se vedno kaj dobrega je.
TISTA O KRUHU Cmok se je odločil, da bo spekel kruh. Otroka nad idejo nista navdušena. Ko pa Taj in Ana slišita pravljico o Drobtinici, navdušeno sodelujeta pri pripravi testa in potrpežljivo čakata, da kruh vzhaja. Na Cmokovo vprašanje, kaj bi jima namazal na kruh, sta odločena, da na tako dober kruh ne potrebujta prav nič.
TISTA O KRUHU Cmok se je odločil, da bo spekel kruh. Otroka nad idejo nista navdušena. Ko pa Taj in Ana slišita pravljico o Drobtinici, navdušeno sodelujeta pri pripravi testa in potrpežljivo čakata, da kruh vzhaja. Na Cmokovo vprašanje, kaj bi jima namazal na kruh, sta odločena, da na tako dober kruh ne potrebujta prav nič.
Cmok in škrat Bobek sta se skregala, ker sta bila istočasno oba tečna. Bobek je bil tako užaljen, da je odšel od doma. Cmok ne ve, kaj naj stori, da se Bobek vrne. Otroka, ki prideta na obisk k Cmoku, predlagata izvirno idejo. Skuhali bodo Bobkovo najlljubšo jed, pa se bo mogoče vrnil na pojedino dobrih palačink.
Cmok in škrat Bobek sta se skregala, ker sta bila istočasno oba tečna. Bobek je bil tako užaljen, da je odšel od doma. Cmok ne ve, kaj naj stori, da se Bobek vrne. Otroka, ki prideta na obisk k Cmoku, predlagata izvirno idejo. Skuhali bodo Bobkovo najlljubšo jed, pa se bo mogoče vrnil na pojedino dobrih palačink.
TISTA O FIŽOLU Kako je fižol odlično živilo ne vedo vsi. Cmok ga izredno ceni. Zanj hoče navdušiti še otroka, ki prideta na kosilo. Z njune strani ni čutiti pretiranega navdušenja, vendar z veseljem sodelujeta pri pripravi. Tako jima je všeč, da mora Cmok še enkrat naložiti na krožnike.
TISTA O FIŽOLU Kako je fižol odlično živilo ne vedo vsi. Cmok ga izredno ceni. Zanj hoče navdušiti še otroka, ki prideta na kosilo. Z njune strani ni čutiti pretiranega navdušenja, vendar z veseljem sodelujeta pri pripravi. Tako jima je všeč, da mora Cmok še enkrat naložiti na krožnike.
TISTA O MAVRIČNIH PRESTAH Ujeti mavrico bi bilo silno imenitno. Narediti mavrične preste pa še bolj. Cmok je zvit kot presta, zato si domisli izvirnega recepta. V moko zmeša barvne začimbe, ki so povrhu še dobrega okusa.
TISTA O MAVRIČNIH PRESTAH Ujeti mavrico bi bilo silno imenitno. Narediti mavrične preste pa še bolj. Cmok je zvit kot presta, zato si domisli izvirnega recepta. V moko zmeša barvne začimbe, ki so povrhu še dobrega okusa.
Žoga je lahko navdih za igro, lahko pa je odlična ideja za jed. Recimo pečeno, polnjeno bučo. Bučo lahko napolnimo z marsičim. Iznajdljivi gostitelj, kuhar, pesnik, pripovedovalec in še marsikaj drugega, Prunelius Cmok, bo zakuhal svoji buči neverjetno zdravo jed. Polnitev z ajdo, zeleno, papriko, suhimi paradižniki in buča je do vrha polna samih dobrih sestavin. Le še v pečico z njo, potem pa hop nad okusno in pečeno. Njami.
Žoga je lahko navdih za igro, lahko pa je odlična ideja za jed. Recimo pečeno, polnjeno bučo. Bučo lahko napolnimo z marsičim. Iznajdljivi gostitelj, kuhar, pesnik, pripovedovalec in še marsikaj drugega, Prunelius Cmok, bo zakuhal svoji buči neverjetno zdravo jed. Polnitev z ajdo, zeleno, papriko, suhimi paradižniki in buča je do vrha polna samih dobrih sestavin. Le še v pečico z njo, potem pa hop nad okusno in pečeno. Njami.
Cmok ima doma porednega škrata, ki mu večkrat pošteno zagode. Kaj mu je tokrata ušpičil? Iz solate mu je naredil kravato. Cmok takoj dobi odlično idejo in otrokom pripravi okusno solato. Otroka se na vso moč branita jedi, ko pa jo poskusita, ne moreta nehati.
Cmok ima doma porednega škrata, ki mu večkrat pošteno zagode. Kaj mu je tokrata ušpičil? Iz solate mu je naredil kravato. Cmok takoj dobi odlično idejo in otrokom pripravi okusno solato. Otroka se na vso moč branita jedi, ko pa jo poskusita, ne moreta nehati.
Teče in teče kot naša usoda, zbira jo, zbira, velika posoda.
Teče in teče kot naša usoda, zbira jo, zbira, velika posoda.
Zrnca za vodni kefir pred uporabo vedno operemo (dobro splaknemo) v plastičnem cedilu pod MRZLO vodo. Dodamo hrano za bakterije – sladkor (2 žlici sladkorja ali 5 dateljnov, 6 kandiranih ingverjev, pol dcl sadnega sirupa …); čim več sladkorja bomo dodali, tem bolj bodo bakterije delale. Po želji dodamo druge okuse (recimo meto ali meliso). Če bomo dodajali sveže sadje, zelišča ali zelenjavo, pazimo, da jih voda popolnoma pokrije, da ne začnejo gniti). Posodo dobro zapremo in jo na pustimo na pultu 1–2 dni in stran od neposrednega sonca. Čas počivanja je odvisen od tega, koliko sladkorja smo dodali, temperature prostora oz. od tega, kako hitro se bodo naredili mehurčki. Vmes posodo večkrat pretresemo in je ne odpiramo. Opozorilo (vendar se ne prestrašite)! Če pozabite na posodo ali jo postavite na sonce ali pa bo v njej preveč sladkorja, lahko posodo zaradi CO2-ja raznese. Ampak ne bojte se, meni posode še ni razneslo. :) Po 1–2 dneh sodavico precedimo skozi plastično cedilo in s čistimi rokami odstranimo "porabljene dodatke" iz vodnih kristalov. Čim manj bo dodatkov, tem lažje delo nas čaka. :)) Sodavico nalijemo v čisto steklenico, pokrijemo in jo hranimo v hladilniku. Brez težav jo hranimo nekaj dni. Namig: Iz kefirjevega napitka lahko pripravimo tudi zamrznjene lizike. V skodelico ali posodico za lizike vlijemo tekočino, vstavimo palčko in zamrznemo.
Zrnca za vodni kefir pred uporabo vedno operemo (dobro splaknemo) v plastičnem cedilu pod MRZLO vodo. Dodamo hrano za bakterije – sladkor (2 žlici sladkorja ali 5 dateljnov, 6 kandiranih ingverjev, pol dcl sadnega sirupa …); čim več sladkorja bomo dodali, tem bolj bodo bakterije delale. Po želji dodamo druge okuse (recimo meto ali meliso). Če bomo dodajali sveže sadje, zelišča ali zelenjavo, pazimo, da jih voda popolnoma pokrije, da ne začnejo gniti). Posodo dobro zapremo in jo na pustimo na pultu 1–2 dni in stran od neposrednega sonca. Čas počivanja je odvisen od tega, koliko sladkorja smo dodali, temperature prostora oz. od tega, kako hitro se bodo naredili mehurčki. Vmes posodo večkrat pretresemo in je ne odpiramo. Opozorilo (vendar se ne prestrašite)! Če pozabite na posodo ali jo postavite na sonce ali pa bo v njej preveč sladkorja, lahko posodo zaradi CO2-ja raznese. Ampak ne bojte se, meni posode še ni razneslo. :) Po 1–2 dneh sodavico precedimo skozi plastično cedilo in s čistimi rokami odstranimo "porabljene dodatke" iz vodnih kristalov. Čim manj bo dodatkov, tem lažje delo nas čaka. :)) Sodavico nalijemo v čisto steklenico, pokrijemo in jo hranimo v hladilniku. Brez težav jo hranimo nekaj dni. Namig: Iz kefirjevega napitka lahko pripravimo tudi zamrznjene lizike. V skodelico ali posodico za lizike vlijemo tekočino, vstavimo palčko in zamrznemo.
Brez vode nas ni. Prunelius Cmok meni, da bi voda morala biti zastonj za vsa živa bitja.
Brez vode nas ni. Prunelius Cmok meni, da bi voda morala biti zastonj za vsa živa bitja.
Cmok Živi in Vitu ob prihodu iz šole ni pripravil ničesar, razen vode. Otroka, ki prideta lačna iz šole, sta izredno začudena. Ker pa sta otroka, se z vodo igrata. Pri igri se jima pridruži tudi Bobek.
Cmok Živi in Vitu ob prihodu iz šole ni pripravil ničesar, razen vode. Otroka, ki prideta lačna iz šole, sta izredno začudena. Ker pa sta otroka, se z vodo igrata. Pri igri se jima pridruži tudi Bobek.
Zakaj je dobro presejati moko - ja, da je moka bolj rahla in pride dovolj zraka v testo!
Zakaj je dobro presejati moko - ja, da je moka bolj rahla in pride dovolj zraka v testo!
Kako si lahko pomagamo z ogljem v prehrani? Prunelius Cmok predlaga barvanje testa za pico z ogljem. A ima tudi druge razloge, da ve, da je oglje koristno.
Kako si lahko pomagamo z ogljem v prehrani? Prunelius Cmok predlaga barvanje testa za pico z ogljem. A ima tudi druge razloge, da ve, da je oglje koristno.
Juš meni, da ne potrebuje recepta, saj pico zna vsak pripravit. Bomo videli, kako uspešna bo ta pica na zabavi! ;)
Juš meni, da ne potrebuje recepta, saj pico zna vsak pripravit. Bomo videli, kako uspešna bo ta pica na zabavi! ;)
Moko presejemo, ji dodamo sol in oglje. Na sredino moke vlijemo vodo, dodamo olivno olje, kvas in sladkor. Dobro premešamo sestavine. Zmes pregnetemo in zamesimo testo. Po petih minutah je testo zgneteno. Testo mora biti gladko in prožno. Gladko testo razdelimo na 3-4 porcije, in ga damo počivat na hladno za eno uro. Najbolje bo, da ga zavijemo v prozorno folijo za živila. Ko si je testo odpočilo, ga razvaljamo na 3mm debelo. Rob pustimo, saj nam bo naredil ograjico za omako, da ne bo tekla čez rob. Za bolj hrustljave užitke, lahko robove posujemo s koruznim zdrobom.
Moko presejemo, ji dodamo sol in oglje. Na sredino moke vlijemo vodo, dodamo olivno olje, kvas in sladkor. Dobro premešamo sestavine. Zmes pregnetemo in zamesimo testo. Po petih minutah je testo zgneteno. Testo mora biti gladko in prožno. Gladko testo razdelimo na 3-4 porcije, in ga damo počivat na hladno za eno uro. Najbolje bo, da ga zavijemo v prozorno folijo za živila. Ko si je testo odpočilo, ga razvaljamo na 3mm debelo. Rob pustimo, saj nam bo naredil ograjico za omako, da ne bo tekla čez rob. Za bolj hrustljave užitke, lahko robove posujemo s koruznim zdrobom.
Ja s pesmijo in plesom, le kako drugače!
Ja s pesmijo in plesom, le kako drugače!
Ratatouille ali po slovensko ratatuj je zelo popularna francoska jed, kjer ima najpomembnejšo vlogo pisana izbira različne zelenjave. Pa veste koliko različnih receptov za to jed obstaja?
Ratatouille ali po slovensko ratatuj je zelo popularna francoska jed, kjer ima najpomembnejšo vlogo pisana izbira različne zelenjave. Pa veste koliko različnih receptov za to jed obstaja?
Kaj pa je to pečena juha? Juha je vendar kuhana, tako sklepata Tita in Taj, vendar se vseeno lotita priprave, ki pa žal ne uspe in juha ni užitna.
Kaj pa je to pečena juha? Juha je vendar kuhana, tako sklepata Tita in Taj, vendar se vseeno lotita priprave, ki pa žal ne uspe in juha ni užitna.
Omaka Olupimo strok česna in ga drobno sesekljamo. V kozici pokuhamo pasiran paradižnik in česen. Omako kuhamo 10 minut. Nato omaki dodamo timijan, rožmarin in baziliko. Omako spasiramo s paličnim mešalnikom. Solimo previdno, da omaka ne bo preslana. Narezana zelenjava v pekaču Bučke, melancane in paradižnik narežemo na rezine. V pekač vlijemo pripravljeno omako. Omaka mora prekriti dno pekača do višine 1–2 cm. Nato nanjo enakomerno polagamo narezano zelenjavo. Najprej paradižnik, nato rumene bučke, sledijo melancane in nazadnje še zelene bučke. Zdaj ponovimo vajo, dokler nam ne zmanjka zelenjave. Pekač damo v pečico, segreto na 180 *C. Pečemo približno 45min. Pečeno zelenjavo vzamemo iz pečice in ohladimo. Preden postrežemo, jed prelijemo z mešanico olja in začimb in se podamo avanturi naproti. Pa dober tek!
Omaka Olupimo strok česna in ga drobno sesekljamo. V kozici pokuhamo pasiran paradižnik in česen. Omako kuhamo 10 minut. Nato omaki dodamo timijan, rožmarin in baziliko. Omako spasiramo s paličnim mešalnikom. Solimo previdno, da omaka ne bo preslana. Narezana zelenjava v pekaču Bučke, melancane in paradižnik narežemo na rezine. V pekač vlijemo pripravljeno omako. Omaka mora prekriti dno pekača do višine 1–2 cm. Nato nanjo enakomerno polagamo narezano zelenjavo. Najprej paradižnik, nato rumene bučke, sledijo melancane in nazadnje še zelene bučke. Zdaj ponovimo vajo, dokler nam ne zmanjka zelenjave. Pekač damo v pečico, segreto na 180 *C. Pečemo približno 45min. Pečeno zelenjavo vzamemo iz pečice in ohladimo. Preden postrežemo, jed prelijemo z mešanico olja in začimb in se podamo avanturi naproti. Pa dober tek!
Zakaj vse lahko uporabimo oves? Ja, Matija ve, da imajo konji radi oves. Zakaj bi ga pa imeli radi ljudje? Prunelius Cmok ima odgovor, no, več odgovorov ;).
Zakaj vse lahko uporabimo oves? Ja, Matija ve, da imajo konji radi oves. Zakaj bi ga pa imeli radi ljudje? Prunelius Cmok ima odgovor, no, več odgovorov ;).
Če ni kruha, ni zajtrka. To menita tudi Živa in Matija. Ker je lakota huda, si pripravita »kruh« iz ovsenih kosmičev. Ni kaj prida podoben kruhu, khm, kje je Prunelius Cmok?
Če ni kruha, ni zajtrka. To menita tudi Živa in Matija. Ker je lakota huda, si pripravita »kruh« iz ovsenih kosmičev. Ni kaj prida podoben kruhu, khm, kje je Prunelius Cmok?
Dobro jutro, dober tek - za najlepši nasmeh!
Dobro jutro, dober tek - za najlepši nasmeh!
Jabolka operemo, odstranimo jim muho in peške. Narežemo jih na kocke 1 x 1cm in jih na hitro popražimo v ponvi, v kateri smo stopili žličko kuhanega masla. Pomembno je, da se ne razkuhajo, ampak samo zmehčajo, kar pomeni, da jih pražimo največ eno minuto. Zdaj pristavimo kozico s tekočino na ogenj, vsujemo vanjo ovsene kosmiče in rozine. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj ter kuhamo še 3 do 5 minut. Kuhane kosmiče solimo po okusu. Če jih kuhamo le v vodi, lahko dodamo rjavi trsni sladkor. Kosmiče postrežemo v globokem krožniku. Ovseno kašo prelijemo s praženimi jabolki. Za boljši okus in zdrav nasmeh dodamo še med in posujemo z orehovimi jedrci.
Jabolka operemo, odstranimo jim muho in peške. Narežemo jih na kocke 1 x 1cm in jih na hitro popražimo v ponvi, v kateri smo stopili žličko kuhanega masla. Pomembno je, da se ne razkuhajo, ampak samo zmehčajo, kar pomeni, da jih pražimo največ eno minuto. Zdaj pristavimo kozico s tekočino na ogenj, vsujemo vanjo ovsene kosmiče in rozine. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj ter kuhamo še 3 do 5 minut. Kuhane kosmiče solimo po okusu. Če jih kuhamo le v vodi, lahko dodamo rjavi trsni sladkor. Kosmiče postrežemo v globokem krožniku. Ovseno kašo prelijemo s praženimi jabolki. Za boljši okus in zdrav nasmeh dodamo še med in posujemo z orehovimi jedrci.
Gob ne umijemo, temveč jih očistimo s posebno krtačko. Kako in zakaj - pove Prunelius Cmok.
Gob ne umijemo, temveč jih očistimo s posebno krtačko. Kako in zakaj - pove Prunelius Cmok.
Ana in Taj se lotita priprave gobove juhe ... in ustvarita zanimive pristope pri pripravi. Kdo bo preskusil to umetnijo? Bobek, boš ti? Cmok, verjetno potrebujeta tvojo pomoč. Kje si?
Ana in Taj se lotita priprave gobove juhe ... in ustvarita zanimive pristope pri pripravi. Kdo bo preskusil to umetnijo? Bobek, boš ti? Cmok, verjetno potrebujeta tvojo pomoč. Kje si?
Gobe se nabirajo od spomladi do pozne jeseni. Pri tem pa moramo spoštovati naravo! Zakaj?
Gobe se nabirajo od spomladi do pozne jeseni. Pri tem pa moramo spoštovati naravo! Zakaj?
Najprej pripravimo gobe. Sveže gobe očistimo z prtičkom ali krtačko in jih narežemo na enakomerne kose. Suhe gobe namakamo v topli vodi, dokler se ne zmehčajo. Česen in gomolj zelene olupimo in ju drobno sesekljamo. Na ogenj pristavimo lonec z vodo, vanj stresemo gobe, dodamo česen, zeleno in lovorjeve liste. Počakamo, da juha zavre, nato ogenj zmanjšamo na najmanj in kuhamo 10 do 15 minut. Medtem operemo ajdovo kašo pod tekočo vodo in jo dobro odcedimo. Zdaj juhi dodamo ajdovo kašo, nato kuhamo še dobrih 10 minut, dokler se kaša ne skuha. Lahko jo tudi razkuhamo, saj bo juha tako bolj gosta. Po želji.
Najprej pripravimo gobe. Sveže gobe očistimo z prtičkom ali krtačko in jih narežemo na enakomerne kose. Suhe gobe namakamo v topli vodi, dokler se ne zmehčajo. Česen in gomolj zelene olupimo in ju drobno sesekljamo. Na ogenj pristavimo lonec z vodo, vanj stresemo gobe, dodamo česen, zeleno in lovorjeve liste. Počakamo, da juha zavre, nato ogenj zmanjšamo na najmanj in kuhamo 10 do 15 minut. Medtem operemo ajdovo kašo pod tekočo vodo in jo dobro odcedimo. Zdaj juhi dodamo ajdovo kašo, nato kuhamo še dobrih 10 minut, dokler se kaša ne skuha. Lahko jo tudi razkuhamo, saj bo juha tako bolj gosta. Po želji.
Jemo tiste gobe, ki so užitne, a pripravimo jih lahko na različne načine; lahko so surove, lahko so pečene, lahko so kuhane ... Prunelius Cmok je poln domislic!
Jemo tiste gobe, ki so užitne, a pripravimo jih lahko na različne načine; lahko so surove, lahko so pečene, lahko so kuhane ... Prunelius Cmok je poln domislic!
Prunelius Cmok je poln zamisli, kje in kako lahko uporabimo mak. Boste poskusili? Mimogrede, mar ni Cmok s tem klobučkom kot mak iz travnika ;)?
Prunelius Cmok je poln zamisli, kje in kako lahko uporabimo mak. Boste poskusili? Mimogrede, mar ni Cmok s tem klobučkom kot mak iz travnika ;)?