Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Ljudje in zemlja

Gre za izobraževalno-svetovalno oddajo, ki obravnava domala vse vidike kmetijstva v najširšem pomenu besede. Prvenstveno se ukvarja z neposrednimi deležniki (proizvajalci v posamezni kmetijski panogi) in njihovimi izkušnjami, problemi in praktičnimi rešitvami, vsebino pa nadgrajuje s strokovnjaki in drugimi deležniki, ki lahko kakorkoli vplivajo na razvoj te gospodarske panoge. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. .

Ljudje in zemlja

17. 10. 2021

Ob svetovnem dnevu kmetic predstavljamo članice Društva kmečkih žena in deklet iz Lenarta v Slovenskih goricah. Sadjarji ne pomnijo tako slabe letine kot je letošnja. Obiskali smo sadjarsko izletniško kmetijo Pr' Matijovc v Podbrezju. Tla na katerih poteka kmetijska proizvodnja ob pravilni oskrbi vežejo ogljik. Tovrstno tematiko v projektu Evropskega inovativnega partnerstva raziskujejo tudi slovenski strokovnjaki.

Ljudje in zemlja

10. 10. 2021

Tokrat začnemo z novostjo v koprski oddaji. Pridružili smo se mariborskim kolegom in sodelovali v izboru Inovativni mladi kmet. Izvedeli boste, kakšna bo letošnja oljkarska sezona. Primorskim oljkarjem jo je močno zagodlo vreme z zmrzaljo, sušo, vročinskimi udari, na koncu pa je oljke napadla še oljčna muha. Pridelek bo skop. Obiskali smo družino Kosovelj iz Zagrajca na Krasu. Znani gorski tekači so tudi odlični pridelovalci terana in živinorejci. Ob koncu pa bomo šli še v nanoške gozdove, kjer deluje premična gozdarska žičnica, s katero postojnska gozdarska in lesarska šola dokazuje, da je lahko spravilo lesa okolju prijazno opravilo.

Ljudje in zemlja

3. 10. 2021

V oddaji Ljudje in zemlja predstavljamo 8 kandidatov, ki se v letošnjem letu potegujejo za inovativnega mladega kmeta. Izbor organizirata Zveza slovenske podeželske mladine in KGZS. Glasovanje bo potekalo od 10. do 17. oktobra 2021, potem ko bodo objavljeni še trije kandidati s Primorske.

Ljudje in zemlja

26. 9. 2021

Letošnje trgatve so v polnem teku. Po prvih ocenah obiramo grozdje, ki bo dalo zelo kakovosten vinski letnik. Hmeljarji s pridelkom niso tako zadovoljni. Dve tretjini hmeljišč je v poletnem času poškodovala toča. V poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta so nedavno predstavili nekaj sodobnih novosti, ki jih bomo v prihodnosti videvali tudi v naših sadovnjakih. Zakonca Gregorič sta na Tinjski gori združila znanje in naravne danosti sončne strani Pohorja. Gostom ponujata vina in regionalno kulinariko.

Ljudje in zemlja

19. 9. 2021

V tokratni oddaji bomo najprej govorili o pobudi za vzpostavitev namalalnih sistemov v Vanganelu in na Serminu. Bili smo na tratvah v vinogradih Vinakoper in pri zasebnikih. Tudi v zamejskih brajdah. Ob.koncu oddaje pa bomo šli na planino Bošca na Kobariškem Stolu, kjer zaključujejo pašno sezono.

Ljudje in zemlja

12. 9. 2021

Pred ministrsko konferenco na Brdu pri Kranju so evropski kmetijski ministri spoznali del Dolenjske, tam jih je spremljala naša ekipa. Obiskali smo nekaj kmetijskih gospodarstev, ki že nekaj časa uporabljajo alternativne pristope ohranitvenega kmetovanja, s katerim želijo ohraniti zdrava, živa tla. Preverjamo, kako napreduje projekt Nemoč podeželja, ki so se ga lotili predstavniki Zveze podeželske mladine in strokovnjaki z različnih področij. Zadnje minute oddaje nam bodo popestrile predstavnice Društva kmečkih žena Metlika, ki ima največ zaslug za zaščito belokranjske pogače.

Ljudje in zemlja

5. 9. 2021

Evropska komisija želi v novem programskem obdobju vzpostaviti poenostavljen, posodobljen in prožnejši sistem delovanja SKP. Države članice prvič pripravljajo strateške načrte v katerih sledijo skupnim ciljem evropske kmetijske politike, na temeljih specifičnih potreb lastnih kmetov, podeželskih skupnosti in širše družbe. Na terenu smo zbrali mnenja o Osnutku slovenskega strateškega načrta za programsko obdobje 2023-2027.

Ljudje in zemlja, izobraževalno–svetovalna oddaja

29. 8. 2021

v oddaji Ljudje in zemlja, ki smo jo tokrat pripravili v koprskem studiu izpostavljamo katastrofalno čebelarsko sezono. Predstavili vam bomo novo aplikacijo za satelitsko spremljanje kmetijskih površin- Sopotnik. Bili smo v Sečovljah, kjer gre solinarska sezona počasi h koncu. V Kačičah smo obiskali domačijo Belajevi, ki bo v letošnjem akademskem letu učna kmetija v študijskem programu fitoterapija. Za konec pa še v Sabonje, kjer so domačini obudili star kmečki običaj- košnjo s koso.

Ljudje in zemlja

22. 8. 2021

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

Ljudje in zemlja

15. 8. 2021

Slovenija je v tem letu Evropska gastronomska regija. Iz zakladnice slastnih morda tudi manj znanih in izvirnih slovenskih jedi zajemajo tudi na mnogih slovenskih kmetijah. V prvem prispevku smo obiskali kmetijo Baron na Pohorju, ki so v sodelovanju z zgodovinarji in arheologi poustvarili starodobne in antične jedi iz tega območja, vinarska kmetija Gaube iz Svečine pa že dalj časa razvija tudi samostojno gastronomsko pot. V Jakobskem Dolu, slikoviti vasi v Slovenskih goricah, so priredili že 11 dan odprtih vrat vinogradniških kmetij. V drugem delu oddaje pa predstavljamo Agrarno skupnost Podkoren, ki vzdržuje tudi okoli 50 hektarjev pašnikov. Te površine pa so zadnja leta vse bolj na udaru adrenalinskih športnikov in pohodnikov, ki ne upoštevajo omejitev.

Ljudje in zemlja

8. 8. 2021

V oddaji bomo prikazali nekaj zanimivejših reportaž iz naših letošnjih oddaj. Najprej bomo skočili v januar in šli na pivški konec med pse čuvaje, ki pazijo na drobnico. Marca smo obiskali zanimivega mladega vinogradnika v Šepuljah na Krasu, kjer smo spoznali tudi Korejca Soonseok Park-a. Joško, kot mu rečejo, je po naši oddaji postal prava medijska zvezda. Aprila in maja smo govorili o mladih iz Prešnice, ki prevzemajo sadjarsko kmetijo. Naredili pa smo tudi zanimivo zgodbo o strunjanskih jagodah, ki so se ohranile po čudežu in jih zdaj nameravajo tržiti pod lokalno blagovno znamko. Na koncu pa smo se ponovno sprehodili po Trnovskem gozdu, ki ga načrtno upravljajo že celih 250 let.

Ljudje in zemlja

1. 8. 2021

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

Ljudje in zemlja

25. 7. 2021

Vremenske razmere so še v začetku julija nakazovale, da bodo poljedelci z žetvijo lahko pričeli tri tedne prej, kot so sprva načrtovali. Po spravilu ječmenov in zgodnjih sort pšenic so jim začele nagajati padavine, ki so spravilo žit precej zaustavile. Sredi julija smo se odpravili po SV Sloveniji in preverjali kakšno je stanje na terenu. Kočevski med je prvi evropski med z zaščiteno označbo porekla. Kljub težavam, ki so doletele letošnjo pomlad čebelarje po vsej Sloveniji, si v Kočevju obetajo dobro letino.

Ljudje in zemlja

18. 7. 2021

Med drugim bomo šli na ježo okoli Padrič in si ogledali nasad industrijske konoplje blizu Gorice. Najprej pa gremo v Vipavsko dolino, kjer je stanje v kmetijstvu katastrofalno. Sadja zaradi pomladanske pozebe ni, kot kaže pa ne bo niti povrtnin, saj je zadrževalnik Vogršček brez vode.

Ljudje in zemlja

11. 7. 2021

Na Dolenjskem so v začetku meseca pripravili tradicionalni dan tehnike. Obiskovalcem so predstavili stroje, namenjene okolju prijazni pridelavi grozdja. Kako sredi poletja poteka delo v hidroponskih rastlinjakih, v katerih pridelujejo solato, smo preverili v Ljutomeru. Obiskali smo učno kmetijo Divji vrt na Dolenjskem, kjer mladim predstavljajo rastline, ki so primerne za fitoterapijo. Mariborski gozdarji so obiskovalce Piramide seznanili z gozdnogojitvenimi načrti in pomenom teh načrtov za ohranjanje gospodarsko pomembnega gozda.

Ljudje in zemlja

4. 7. 2021

Sredi preteklega tedna je v Rakičanu potekal tradicionalni dan pšenice. Razpoloženje med poljedelci ni bilo najboljše, saj jim neugodno vreme že od setve manjša letošnji pridelek. V Savinjski dolini so uspešno končali prvo fazo posodobitve namakalnih sistemov, ki omogočajo namakanje skoraj tisoč hektarjev hmelja in drugih poljščin. Erozija kmetijske zemlje povzroča mehansko degradacijo in izgubo rodovitnih tal. O vzrokih in ukrepih za preprečevanje so nedavno razpravljali udeleženci izobraževalne delavnice na Goričkem. Preverili smo, kako nastaja zeliščni vrt medovitih rastlin na posestvu Friškičevih v Krogu pri Murski Soboti.

Ljudje in zemlja

27. 6. 2021

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Poročamo z vseh koncev Primorske, odpravimo se tudi na Notranjsko in v zamejstvo. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Ljudje in zemlja

20. 6. 2021

Zadružna zveza Slovenije je na kongresu, ki je potekal na Brdu pri Kranju, opozorila na nujo digitalne transformacije slovenskih zadrug. Manj kot 5% slovenskih kmetij ima gospodarje mlajše od 35 let. Kako mlade navdušiti za kmetovanje je glavni izziv slovenske in evropske kmetijske politike. Strokovnjake in rejce prašičev je strah, da bi Afriško prašičjo kugo prenesli tudi v Slovenijo. V Pomurju že nekaj let prirejajo ocenjevanje pijače iz samorodnic, ker je povpraševanje med kupci vse večje.

Ljudje in zemlja

13. 6. 2021

Na kongresu Zadružne zveze Slovenije, ki je potekal sredi tedna, so največ pozornosti namenili digitalni preobrazbi slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug. Vse več sodobnih evropskih kmetij prideluje hrano in druge kmetijske surovine ob pomoči robotov. V Sloveniji jih uvajamo postopno in na različnih področjih. Predstavljamo dva sodobno opremljena govedorejska hleva v Galiciji. V gozdnem rezervatu Poljšak je smrekov gozd močno napadel lubadar. Škoda je vse večja tudi v okoliških gozdovih.

Ljudje in zemlja

6. 6. 2021

Geslo Tedna gozdov 2021 je bilo "Načrtno z gozdom!«. Zato smo se sprehodili po Trnovskem gozdu, s akaterim se načrtno upravlja že 250 let. S postonjskimi dijaki pa smo preiskušali formulo ena med gozdnimi žičnicami. V istrskem zaledju nastaja največji oljčnik pri nas, ki se bo raztezal na kar 14-h hektarjih. Hlev Volarje, ki je bil nekoč v lasti hlevske skupnosti Tolmin, je kupil kmet iz Zatolmina. Na Šmarjah nad Koprom je skorajda zaključen projekt izgradnje Naravovarstvenega izobraževalnega centra, edinstvenega središča lovcev in ostalih ljubiteljev narave in živali. V zgodbi o zaščiti terana je po prekinjeni sodni poti v sporu s Hrvaško spet aktualna izjema tudi za uporabo imena na italijanski strani. Čaka nas torej pot po gozdovih, med ojkami, po pašnikih in vinogradih.

Ljudje in zemlja

30. 5. 2021

Na govedorejskih kmetijah se rejci in strokovnjaki že dalj časa trudijo, da bi čim hitreje vzredili čim več vrhunskih živali. Ena izmed uspešnih metod za dosego tega cilja je presajanje zarodkov ali t. i. embrio tranfer. Pred mesecem dni smo na pobudo Avstrije v Evropi prvič praznovali dan travniških sadovnjakov. Strokovnjaki z Odd. za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se že dolgo ukvarjajo z raziskavami o staranju in zaščiti lesa. S predstavitvijo rezultatov spodbujajo pozitiven trend rasti lesnih gradenj. Na Jamnici na Koroškem tik ob slovensko-avstrijski meji leži Gradišnikova kmetija. Lani je v akciji S kmetije za vas prejela nagrado za turistično odličnost na podeželju.

Ljudje in zemlja

23. 5. 2021

Dež in mraz sta zaznamovala tudi pomladni del letošnje zelenjadarske sezone. Posledice se kažejo v obliki številnih bolezni in škodljivcev. Na mešani živinorejsko-poljedelski kmetiji v Latkovi vasi Ribičevi pridelujejo ekološke beluše. Beluši ali šparglji vsebujejo snovi, zaradi katerih spadajo med najučinkovitejše naravne diuretike. Kljub nizkim temperaturam je ekološka kmetija Weber prvi pridelek jagod prodajala že aprila. Štajerski vinogradniki so preživeli dolge mesece omejitev in imeli veliko težav pri trženju vin. Ob ukrepih državne pomoči iščejo tudi nove tržne poti.

Ljudje in zemlja

16. 5. 2021

V oddaji bomo najprej spregovorili o strunjanskih jagodah.Gre za izjemno staro sorto, ki se je ohranila le po naključju. Obsikali smo Agrario Koper, ki ima novega direktorja. Najbolj gledana oljka v Sloveniji, tista v našem dvorišču, je bila potrebna krepke sanacije. Šli smo v Lipico do mladih žrebet. Pa v Parmo, kjer proizvajajo znani pršut z zaščiteno označbo porekla. Na koncu pa boste v izjemoma nekoliko daljši reportaži izvedeli vse o največjem naravnem bogastu pri nas - lesu.

Ljudje in zemlja

9. 5. 2021

Obiskali smo dve sadjarski kmetiji v Slovenskih goricah in preverili, kako tam ocenjujejo stanje po pozebi. Eden izmed osnovnih ciljev slovenskih sadjarjev v prihodnje je investicijski vložek v zaščito pred zmrzaljo. V okviru mednarodnega projekta Evropsko partnerstvo za inovacije sodelujoči preverjajo kakovost beljakovinske krme pred prvo košnjo. Predstavljamo stiskalnico za semena oljnic na kmetiji Kokol v Ciglencah. V Spodnji Avstriji smo obiskali vinorodni okoliš Wagram in vinarja Josefa Bauerja, ki vina prodaja tudi v ZDA.

Ljudje in zemlja

2. 5. 2021

V projektu Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije že tri leta testirajo biorazgradljivo vrvico. Uspešnost opraševanja pomembno vpliva na pridelavo hrane in biotsko pestrost. Ob medonosni čebeli, so zelo učinkoviti tudi divji opraševalci, predvsem čmrlji in čebele samotarke. Propolis, dragocen naravni antibiotik, sodi med primarne čebelje pridelke. Predstavljamo še avstrijskega kmeta, ki išče sodobne rešitve pri trajnostni pridelavi kakovostne hrane.

Ljudje in zemlja

25. 4. 2021

Oddajo začenjamo s posledicami zmrzali, ki je močno prizadela predvsem sadjarje. Pa tudi čebelice, zato smo obiskali čebelarje v Istri. V Agrarii Koper je prišlo do (za mnoge) presenetljive odločitve Upravnega odbora, da direktoju Robertu Fakinu ne podaljšajo mandata. 9 večjih vinskih kleti je ustanovilo Združenje vinarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije. Obiskali smo Vilo Fabiani, posestvo Malgaj v Kobdilju, ki je bila nekoč evropska zibelka gosposkega vina Pikolit. In Pikolit je od februarja letos ponovno priznana sorta na celotnem Krasu. Spregovorili bomo o murvah in svilogojstvu, ki je bilo zelo razvito v Avstro ogrski monarhiji, za kar gredo zasluge predvsem Slovencu Ivanu Bolletu, s koreninami na Proseku na Tržaškem. Za konec pa bomo spoznali alpake izpod Slavnika. Začenjamo pa, kot rečeno z aktualno temo o posledicah zmrali.

Ljudje in zemlja

18. 4. 2021

Približuje se čas prve košnje. V prvih minutah oddaje opozarjamo, kakšno škodo lahko povzročijo pločevinke, odvržene v travo, ki jo kosijo in spravljajo govedorejci. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pred časom organizirala Mesno konferenco. Udeleženci so razpravljali o razmerah in izzivih na tem področju. Preverili smo, kako so slovenske kmetije opremljene s traktorji. Sadjar in sirar z Dolenjskega sta letošnja dobitnika nagrade za najbolj inovativno živilo. Od Inštituta za nutricionistiko sta jo prejela za ekološki sadni jogurt. V Ratečah spoštujejo in ohranjajo tudi kulinarično dediščino, posebnost so rateški krapi.

Ljudje in zemlja

11. 4. 2021

Pozeba, ki je v preteklem tednu pustošila po vsej Sloveniji, je največ škode povzročila sadjarjem. Na kratko nam predstavljajo težave, s katerimi se ponovno ubadajo. Podjetja s področja gostinstva in turizma ter proizvajalci živil se družno zavzemajo za vzpostavitev učinkovitih in kratkih živilskih verig. Izobraževanje za poklice v živilstvu že nekaj časa ne pritegne toliko mladih, kot bi želeli. V Izobraževalnem centru Piramida v Mariboru se trudijo, da bi obstoječe stanje popravili. Predstavljamo še potico, ki jo pripravljajo v Podbrezju, slikoviti gorenjski vasici.

Ljudje in zemlja

4. 4. 2021

Odpravili smo se na pobočje ob vasi Beka nad dolino Glinščice, kjer Pečarjevi iz Prešnice sadijo nov nasad jablan in kutin. Na nekaterih območjih po celotni Prirmorski je marčevska pozeba pobrala ves pridelek marelic, pa tudi breskev, kakija, aktinidije. V treh vinskih zgodbah bomo spoznali nizozemskega avtorja zanimive monografije, izvedeli, kako uspešni so v Vinakopru na azijskih trgih in kako se na novo sezono pripravljajo zamejski vinogradniki. Obiskali smo skupino rokodelk, ki obujajo stara znanja in uporabljajo ovčjo volno pri tkanju, pletenju in filcanju. Za konec pa si bomo - dnevu primerno - privoščili potico v kozarcu.

Ljudje in zemlja

28. 3. 2021

Prašičerejci opozarjajo, da so razmere zaradi epidemije in s tem povezana nihanja odkupnih cen ter zastoji pri odkupu živali, velikokrat le izgovor zaslužkarjev v mesno-predelovalni industriji. V projektu evropskega inovativnega partnerstva visoko storilna trajnostna pridelava jabolk sodelujejo tudi sadjarji v Posavju. V trikotniku sadjar, kmetijski svetovalec in raziskovalec skupaj uspešno proučujejo novosti v načinu pridelave. Obstaja veliko različnih pohodnih poti, ki so namenjene obiskovalcem. Kmetijsko učno pot pa najbrž imajo le v občini Benedikt v Slovenskih goricah. Kmetijska učna pot je del širšega projekta, ki so ga v Benediktu poimenovali Eko muzej na prostem.

Ljudje in zemlja

21. 3. 2021

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

Ljudje in zemlja

14. 3. 2021

Najprej se bomo malce pohvalili, zakaj ne. Istrski oljkar je eden najboljših na svetu, na severni polobli prav gotovo. Izvedeli bomo nekaj o rezi oljk in kakijev in se pogovorili z dolgoletno kmetijsko svetovalko, ki je odšla v pokoj. Obiskali smo ekološkega vinogradnika iz Šepulj in tam spoznali še zanimivega Korejca. Preiskusili smo se lahko v pletenju košev, stari obrti, ki morda ne bo izumrla. Čreda boškarinov v naši Istri se je povečala za plemenskega bika Bakina, o govedu bo govora tudi v zamejstvu, v posočju pa smo obiskali enega žal redkih proizvajalcev sira z zaščiteno označbo porekla.

Ljudje in zemlja

7. 3. 2021

Kmetje že dalj časa opozarjajo na nevzdržne razmere in na višanje cen surovin in energije za kmetijsko pridelavo. Oddajo zato začenjamo z zavezništvom, ki so ga sklenile kmetijske organizacije za boljšo povezanost med kmeti, predvsem pa za pravičnejšo razdelitev prihodka iz te gospodarske dejavnosti. V nadaljevanju predstavljamo razpis, namenjen mladim kmetom. Običajno mladi investirajo v tehnološko posodobitev ali nadgradnjo kmetijske dejavnosti. Oglasili smo se pri nezadovoljnih vaščanih Dražencev, zaselka na Ptujskem polju, ki niso zadovoljni z izidom komasacije. Le dan pred tradicionalnim praznikom žensk, pa smo opozorili na kmečke ženske in predstavili Bernardo Štrajhar, ki je življenje kljub težkim preizkušnjam ni zlomilo.

Ljudje in zemlja

28. 2. 2021

Ob koncu februarja se je začela kampanja za oddajo zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike. To je tudi čas, ko se mladi odločajo za nadaljevanje izobraževanja na srednjih šolah in fakultetah. Bili smo na srednji in višji kmetijski šoli v Šentjurju. Naša ekipa se je udeležila letošnje licitacije vrednejšega lesa na Koroškem. Predstavljamo tudi nekaj vsebinskih poudarkov 14. simpozija Slovenskega agronomskega društva.

Ljudje in zemlja

21. 2. 2021

V oddaji bomo spregovorili o obnovi Biljenskih gričev, največjega slovenskega vinograda. V Biljah smo obiskali tudi drevesnico. Pozanimali smo se, kako delajo najboljši Primorski gozdarji. Izvedeli boste, kako je zgradil nov hlev kmet v vasi Jasen na Bistriškem in zakaj na tisočmetrskem Sinjem vrhu na Gori nad Vipavsko dolino redijo dolgodlako govedo. Skočili bomo tudi v zamejstvo, kjer kar tisoč hektarjev kraške gmajne od Redipulje do Doberdobskega jezera skupno upravlja pet kmetij, med njimi tudi kmetija Kovač iz Doberdoba. Izvedeli pa boste tudi, zakaj je 80-letnik iz Jasena baje najbogatejši daleč naokrog.

Ljudje in zemlja

14. 2. 2021

Kmetija Perk je najvišje ležeča kmetija v Logarski dolini. Letos je že dobra dva meseca prekrita z več kot meter debelo snežno odejo. Preverili smo, kako poteka življenje na visokogorski kmetiji v zimskem času.Jakobski dol je značilna vasica Slovenskih goric. Tu so odlične vinogradniške lege. Mlladi gospodar Boštjan Bračko, je po končanem študiju na FKBV, domačijo preusmeril v sodobno vinogradniško- vinarsko posestvo. V poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenija že od pozne jeseni izvajajo rez sadnega drevja.Pri tem opravilu si zadnja leta pomagajo s strojem. Na pustno nedeljo vam predstavljamo še Slavico Vincek, ki peče krofe že več kot 40 let. Zanje je prejela številna priznanja in odličja.

Ljudje in zemlja

7. 2. 2021

Predstavljamo prvo, večjo slovensko proizvodnjo paradižnika, ki poteka tudi v zimskem obdobju. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je prejel pomembno nagrado Evropske komisije, ki ga je uvrstila na sam vrh evropskih izobraževalnih ustanov s področja poklicnega in strokovnega izobraževanja. Kljub temu, da so v krizni situaciji večino svojih dejavnosti preselili na splet, ostajajo zvesti krepitvi sodelovanja med šolstvom in gospodarstvom. Pri Jamnikovih v Zg. Kungoti, ki obdelujejo okoli 7 ha vinogradov, so letos po dolgem času opravili ledeno trgatev.

Ljudje in zemlja

31. 1. 2021

Šli smo v Istro, na Kras, Notranjsko, idrijsko- cerkljanski konec, v zamejstvo. Začeli pa z aktualno temo, v kateri bomo opozorili na težave, s katerimi se sooča laboratorij Inšituta za oljkarstvo, ki bo moral, kot kaže, celo zapreti svoja vrata.Kolegica Barbara Renčof je obiskala idrijsko - cerkljansko območje, kjer je zaradi težkih pridelovalnih razmer vse manj kmetij. Sabina Francek Ivović je šla do manjših mlinarjev, ki zaradi koronakrize nimajo veliko prometa in se morajo znajti kot vedo in znajo. V Ilirski Bistrici in Postojni bodo z evropskim denarjem obnovili ribnike in poskrbeli za biotsko raznovrstnost ob njih. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je izdal zanimivo knjižico o ekoloških kmetijah v Istri. V zamejski vasi Lipa pri Špetru je mlada govedorejka in sirarka obnovila družinsko kmetijo in našla svojo tržno nišo.

Ljudje in zemlja

24. 1. 2021

V današnjem času je hrana iz lokalnega okolja, za katero vemo, kdo jo je pridelal in predelal, med potrošniki vse bolj iskana. V Šalovcih smo obiskali kmetijo Karolyi, kjer pridelujejo kakovostno bučno olje. S tradicionalno pridelavo sadnih žganj se pri nas ukvarja vse manj kmetij. Kako dosegati kakovost žganj sta nam zaupala Mitja Firbas iz Cenkove in Martin Ficko z Goričkega. S trženjem kruha in peciva ter izdelkov iz lesa se ukvarjajo Stergarjevi s Pohorja. Lani so vrata kmetije odprli še turistom. Uspešno poslovno zgodbo nam predstavljajo tudi Ozvaldičevi, ki že 30 let uspešno gojijo in tržijo gobe.

Ljudje in zemlja

17. 1. 2021

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

Ljudje in zemlja

10. 1. 2021

Oddajo začenjamo v Kačičah v občini Divača, kjer se nahaja največja ledenica v Sloveniji in druga največja v Evropi, ki je, za nameček, celo naprodaj.V Brkinih smo prisluhnili sadjarjem. Številni pridelovalci jabolk ne vedo, kam s pridelkom. Prodaje na domu praktično ni, tista v trgovinah se je zmanjšala. Pomoči države, vsaj takšne, kot so je bili deležni vinogradniki, pa še ni na vidiku. V Triglavskem narodnem parku želijo spodbuditi razvoj živinoreje in turizma. Pogovarjali smo se tudi o ovčarskih psih, o koristih za kmete in drobnico, ter o nevarnostih za sprehajalce, pohodnike, kolesarje. Zamejski kolega NIko Štokelj nam bo predstavil govedorejsko in sirarsko kmetijo Vidali v Bazovici pri Trstu. Zaključujemo pa z zelo odmevno predstavitvijo slovenskih belih maceriranih vin na Kitajskem.

Ljudje in zemlja

3. 1. 2021

Na turistični kmetiji Žurej smo se mudili v začetku preteklega leta, ko še nihče ni slutil, kaj bo prinesla bližnja prihodnost. Visokogorska kmetijia na Koroškem je vrata odprla študentom, prostovoljcem, ki jih je naša kamera ujela pri čiščenju pašnika. Gostili so nas tudi na Bohinjskih planinah, kjer poleti pasejo živino iz doline in sirarijo. Ob koncu se ustavljamo pri zakoncih Zupanič Metz, ki sta se pred 20 leti priselila iz Amerike in začela ekološko kmetovati na družinski kmetiji.

Ljudje in zemlja

27. 12. 2020

Branko Majerič, znan pridelovalec poljščin po principu ohranitvenega kmetijstva, nas je odpeljal na ogled njive v skoraj apokaliptičnem jutru. Na drugem koncu Slovenije, pri Apatovih nad Šoštanjem so nam predstavili prirejo senenga mleka. Večji del ga prodajo v Mlekarno Celeia, kjer ga predelajo v seneni sir. S člani sadjarskih društev Dravograd in Mežiška dolina smo spregovorili o tem, kako pridelati kakovosten mošt. Pred koncem oddaje pa vas vabimo na ogled dveh rokodelskih obrti - pletarstva in lončarstva, ki sta bili nekoč značilni za slovensko podeželje.

Ljudje in zemlja

20. 12. 2020

V zadnji letošnji oddaji Ljudje in zemlja, ki jo pripravljamo v koprskem uredništvu bomo govorili o istrskem boškarinu. Slovenija in Hrvaška bosta prav kmalu zaščitili meso boškarina na evropski ravni, kar naj bi predvsem v Sloveniji spodbudilo večjo rejo teh živali. Pokazali vam bomo domač recept za kruh, ki se ga je ob božiču. Med prazniki pa ne gre niti brez penin, zato se bomo odpravili v svet mehurčkov. V drugem delu oddaje smo vam pripravili mozaik najbolj zanimivih odlomkov iz naših letošnjih reportaž. No, brez posnetkov, ki praviloma ne vidijo objav, pa tudi ta konec leta ne bo šlo.

Ljudje in zemlja

13. 12. 2020

Zveza slovenske podeželske mladine želi skupaj s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije vzpostaviti sistem dolgoročne psiho-socialne pomoči kmetom. Kot poklicna skupina so namreč izpostavljeni visoki stopnji tveganja za duševno zdravje. Obiskali smo eno izmed treh gozdnih drevesnic pri nas - Omoriko na Muti in se z gozdarji odpravili na površine, pogozdene v letošnjem letu. V sklopu Evropskega inovativnega partnerstva, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru s partnerji, izvaja projekt - Okoljski vidiki preusmeritve v ekološko pridelavo sadja. Pomemben del vsebine v projektu namenjajo tudi vodi.

Ljudje in zemlja

6. 12. 2020

Pogin labodov je med slovenske perutninarje znova vnesel preplah, saj se zavedajo pogubnih posledic morebitnega izbruha ptičje gripe. Soržev mlin v Polžah pri Novi Cerkvi je eden redkih ohranjenih slovenskih vodnih mlinov. V njem lastnik še vedno melje doma pridelana ekološka žita. Zaradi industrializacije so mlini skozi desetletja propadali. Redki mlinarji so obrt uspeli ohraniti, predvsem pa posodobiti. To je uspelo Koroščevim v Zabovcih, ki danes gospodarijo v enem izmed najsodobnejših slovenskih mlinov. Obiskali smo ribogojnico Špegelj v Malih Braslovčah. Nedavno so zaključili posodobitev in si zagotovili uspešno nadaljevanje proizvodnje.

Ljudje in zemlja

29. 11. 2020

Oddajo začenjamo z zanimivim projektom, v katerega sta se vključili tudi dve primorski kmetiji. S pomočjo stroke naj bi kmetje, ki pridelujejo hrano na območjih z omejenim gnojenjem in zatiranjem plevelov pridelali čim več ekološke hrane. O naravi prijaznem kmetovanju govori tudi reportaža iz Babičev pri Kopru, kjer prideluje hrano tim. regenerativni kmetovalec. Ker se bliža praznični čas, smo spregovorili o mesninah in obiskali rejca na Vipavskem in pršutarno na Krasu. Govorili bomo o zamejskih oljkarjih in čebelarjih ter svetovali, kaj in kako se sadi v tem času.

Ljudje in zemlja

22. 11. 2020

Poljedelci so letos izredno zadovoljni s kakovostjo in pridelanimi količinami žit ter letino koruze. Preverjamo, kako so opravili jesensko setev. Prijateljevi iz Velikih Lašč, na živinorejski kmetiji obdelujejo 15 ha kmetijskih površin. V ponos jim je tudi 20 ha zelo dobro negovanega gozda. Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane. Ob tej priložnosti nas Marjana Firbas spominja, kako preprosto in dobro kuhajo na podeželju. Gozdarji lastnike gozdov opozarjajo na javorov rak, ki smo ga prinesli iz Severne Amerike.

Ljudje in zemlja

15. 11. 2020

Slovenski vinogradniki in vinarji so letošnji krst mošta v mlado vino, dočakali manj slovesno in veselo, kot pretekla leta. Kljub dobri letini, bodo krizo, ki je usodno posegla v njihov eksistenčni položaj, težko prebrodili. Živinorejcem nekaj upanja prinašata nova razpisa za naložbe v kmetijska gospodarstva, opremo in tehnološke posodobitve na kmetijah, za katere je na voljo 9 milijonov evrov. Posodobitve bodo gotovo pripomogle, da bodo lažje sledili izzivom SKP, ki jih čakajo po letu 2020. Vinogradniki Šmarsko-Virštanjskega vinorodnega okoliša so sodelovali v zanimivem čezmejnem projektu s tremi vinskimi cestami na Hrvaškem. Preverili smo, kaj so v projektu pridobili naši vinarji in lokalna skupnost.

Ljudje in zemlja

8. 11. 2020

Najprej se bomo posvetili analizi letošnje oljčne sezone, poročali pa bomo tudi o drugih zanimivih temah. Šli bomo na jezeri Mola in Klivnik, kjer želi bistriška občina razvijati ribolovni turizem, a kot kaže, brez težav ne gre. Ovčerejci v Drežnici so prignali ovce s proste paše na Krasjem vrhu in zgroženo ugotovili, da manjka kar 160 glav ovac in jagnjet. Plenil je volk. O gojenju buč in še o marsičem smo poizvedovali pri mladem paru, ki širi kmetijo na Colu pod Tabrom na tržaškem Krasu. Spoznali boste tudi pitajo ali zmajev sadež, ki, čeprav gre za tropsko rastlino, prav dobro uspeva tudi pri nas.