Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine
1. mesto v kategoriji mediji na Websi 2022

Izpod peresa slovenskih skladateljev

Enourni aktualni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.

Avtor: Katarina Radaljac

Zadnji prispevki

Predstavitev monografije o Vladimirju Lovcu

30. 9. 2022

Strokovno monografijo V zrcalu glasbene iskrenosti, ki jo je uredila muzikologinja Helena Filipčič Gardina, sestavljajo: »Sprehod skozi življenje«, ki ponuja kronološki pregled življenjskih in delovnih postaj Vladimirja Lovca, »Spomini« sošolca in njegovih nekdanjih učencev ter sodelavcev ter poglavje »Skladateljski opus«, ki ga začenjajo Lovčevi citati, nato pa se pred bralcem razgrne seznam skladb – prvi celoviti pregled del opusa Vladimirja Lovca, ki ga je pripravila Lidija Podlesnik Tomášiková. Knjigi je priložena še zvočna izdaja, ki, po besedah Helene Filipčič Grdina, »nudi še pristno izkušnjo slušnega spoznavanja njegovega [skladateljevega] glasbenega sveta«.

Mihovil Logar

23. 9. 2022

Oddajo posvečamo skladatelju slovenskega rodu, ki se je rodil na Reki, večino svojega življenja pa je preživel v Srbiji, zato ga uvrščamo med skladatelje, ki so pomembno zaznamovali zgodovino srbske povojne glasbe. Poslušali bomo Italijansko simfonijo, Suito št. 4 iz baleta Zlata ribica ter Godalni kvartet s serenado.

Tine Bec

16. 9. 2022

Tine Bec je prvo glasbeno izobrazbo pridobil na Glasbeni šoli Sevnica, kot učenec klavirja. Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je maturiral na področju glasbenega stavka (pri profesorju Črtu Sojarju Voglarju) in klavirja (pri profesoricama Ireni Koblar in Damjani Cvetko). Na tamkajšnji glasbeni šoli je zaključil tudi višjo stopnjo solopetja pri profesorici Editi Garčević Koželj. Na ljubljanski glasbeni akademiji je pri profesorju Janiju Golobu diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije, magistriral pa iz glasbeno-teoretske pedagogike. Njegove skladbe so prejele že več nagrad, izvajajo se povsod po Sloveniji, vedno bolj pogosto pa tudi v tujini – na primer v ZDA, na Tajvanu, v Indoneziji, Argentini, Namibiji, Švedski, Franciji, Grčiji, Nemčiji in drugod. Tine Bec je deloval kot zborovodja in umetniški vodja več vokalnih skupin, s katerimi je prejel vrsto nagrad. Od leta 2019 skupaj z ženo Ano Bec vodi nove vokalne zasedbe v okviru društva Vokalna akademija Ljubljana. Na področju zborovske dejavnosti deluje tudi kot korepetitor in učitelj vokalne tehnike. Poslušamo skladbe: Pozabljeni spomini , Boj tritonusa in kromatike, 3. stavek Godalnega kvarteta št. 2, Kongresni trg (Ljubljanski concertino), Ave Maria, Ekate pekate, Rož, Podjuna, Zila, Igraj kolo na dva desetina in Uspavanka.

Klara Mlakar, pogovor s skladateljico mlajše generacije

9. 9. 2022

V oddaji gostimo skladateljico mlajše generacije, Klaro Mlakar, ki nas bo s svojimi besedami popeljala v poslušanje več del, ki jih je napisala v zadnjih letih. To bodo: Pomladni angel, Zvezdni prah, Cherubic Hymn, Igraj kolo, Pramati luna, Bogoroditse djevo, Mlini življenja in Most.

"Slovenski mozart"

2. 9. 2022

V uvodu bomo slišali Sonato za orgle v C-duru Jakoba Frančiška Zupana. Skladatelj je večji del svojega življenja in dela posvetil vodstvu kora v cerkvi na Šutni v Kamniku. Skromna, a sila spevna orgelska Sonata v C, v skladateljevem času dobrodošla skladba za igranje med mašno véro in darovanjem, pa bo samo uvod v mozaik njegovih večinoma cerkvenih vokalno-instrumentalnih del, ki jih prevevajo precej bogatejše zvočne barve. In tudi zato se Jakoba Frančiška Zupana drži vzdevek »slovenski Mozart«.