Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Izluščeno

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Režiser: Darko Pukl

Zadnje

Splet in akademska mreža Arnes v Sloveniji praznujeta 30 let

27. 6. 2022

Veste, da imamo v Sloveniji po zaslugi nekaj zanesenjakov internet praktično od samega začetka tega svetovnega fenomena? Mreža Arnes, ki že ves čas zagotavlja delovanje tega omrežja, letos slavi 30 let. Zato boste lahko v tokratni rubriki Izluščeno prisluhnili pogovoru z direktorjem Arnesa, Markom Bonačem.

Festival Ana Desetnica

22. 6. 2022

Tudi letos se bo v številnih slovenskih krajih odvil mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki že četrt stoletja ohranja javni prostor odprt za umetnost in ljudi, v jubilejnem letu pa na ulice prihaja pod sloganom Spet v stiku. Ta konec tedna se bo festival začenja v Gornji Radgoni, Logatcu in Ptuju. Več v Izluščeno.

Izluščeno, 20.6. - Računalniški muzej Slovenije z novo lokacijo in zanimivo razstavo

20. 6. 2022

Računalniški muzej je nevladna organizacija na področju razvoja informacijske družbe, ki v Ljubljani neprekinjeno deluje že od leta 2004. Preko zbirke, ki danes obsega že več kot 6.500 primerkov iz zgodovine razvoja računalništva pri nas in v tujini ter s pomočjo povezanih programov širši javnosti omogoča razumevanje družbe, v kateri živimo. Vabijo vas tudi na obisk nove lokacije. Več v Izluščeno!

Vreme vabi v planine, a previdno...

16. 6. 2022

Izluščeno smo tokrat posvetili varnejšemu obiskovanju gora poleti, saj so slovenske gore poleti še posebej čudovite. A da se ta čudovit razgled ne sprevrže v nočno moro, ne gre brez predpriprav in natančnega načrtovanja. Organizirane in strokovno vodene ture so najboljše zagotovilo za varnejše obiskovanje gorskega sveta. O tem smo podrobneje s strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije, Matjažem Šerkezijem govorili v Izluščeno v sredo 15.junija med 9. in 10. uro.

Prihajajo 27. Slovenski dnevi knjige in Sejem na zraku!

13. 6. 2022

Pred vrati so Slovenski dnevi knjige, ki se jim letos pridružuje tudi knjižni sejem, Sejem na zraku. Prisluhnite pogovoru s pesnikom in literarnim kritikom, Aljažem Koprivnikarjem.

Pred vrati je Mednarodni filmski festival Krafft!

10. 6. 2022

Gorenjska prestolnica bo od 14. do 19. junija znova gostila mednarodni igralski filmski festival Kranj - Krafft. Na kaj se festival osredotoča in kaj vse ponuja? Prisluhnite pogovoru z igralko in vodjo festivala, Majo Sever.

Ta vikend bo na Špici zaživel Festival Afriška vas

8. 6. 2022

V prihajajočem vikendu bo Ljubljano napolnilo tudi nekaj več afriškega duha kot običajno. Na Špici se bo odvijal pravi festival afriške kulture, Festival Afriška vas.

Dokumentarec Ena za reko: Zgodba Save

1. 6. 2022

Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. Štirje kajakaši so 11 dni spoznavali njeno divjo preteklost, temno zgodovino in negotovo prihodnost. Pri tem so pridno snemali... Prisluhnite!

Število kadilcev se v Sloveniji počasi zmanjšuje

31. 5. 2022

Danes je spet čas, ko se spomnimo na to, koliko škode povzroči tobak. Vsako leto 31. maja namreč obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen škodljivim vplivom tobaka na okolje in poteka pod geslom »Tobak ogroža tudi okolje«. Več o tem in kje priti do pomoči, pa v tokratni rubriki Izluščeno.

IZLUŠČENO 30.5. - ŠOUROCK 2022

30. 5. 2022

Vsi že dobro poznamo tradicionalni razpis za mlade in obetavne rockovske skupine - ŠOUROCK! Radio Si ga podpira in medijsko spremlja že veliko let in letos bo ŠOUROCK kot včasih s pravo živo publiko in `ta pravimi koncerti! Vabljeni k poslušanju!

Obala oživlja

25. 5. 2022

V sklopu tedna slepih in slabovidnih se na naši obali v soboto, 4. 06. pripravlja dogodek »OBALA OŽIVLJA«. Ideja je nastala v sklopu tedna slepih in možnosti po izobraževanju oz. seznanitvi »izvzete« skupine slepih in slabovidnih »neveščih« posameznikov s strani izvajanja temeljnih postopkov oživljanja. Podrobneje o tem s pobudnikom dogodka, reševalcem Dejanom Bratušo v sredo 25.maja med 9.in 10.uro v Izluščeno.

Začenja se 23. nacionalni teden prostovoljstva

23. 5. 2022

Prostovoljstvo postaja eden vedno bolj pomembnih, pa tudi priljubljenih načinov pomoči ljudem okoli nas. Vsak je lahko kdaj prostovoljec, nikoli pa ne vemo, kdaj bomo morda pomoč potrebovali tudi sami. Zato ta teden, ki je pred nami, z nacionalnim tednom prostovoljstva slavimo to dejavnost. Več o tem boste lahko slišali v pogovoru s Tjašo Arko iz Slovenske filantropije v tokratni rubriki Izluščeno, prisluhnite!

18. maj – Mednarodni dan muzejev

18. 5. 2022

Že leta 1977 smo obeležili 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Kateri so najbolj obiskani slovenski muzeji in kako pogosto Slovenci obiščemo muzeje, pa v današnjem Izluščeno.

Markacisti opravili 37.000 ur po planinskih poteh

16. 5. 2022

Obiskovalci gora vemo, kako pomembne so markacije, usmerjevalne table in urejene poti, saj nam te v gorah omogočajo varnejši in brezskrbnejši pohod. Lani so markacisti opravili 37.000 prostovoljskih ur. Kdo je lahko markacist, koliko km poti je treba opraviti na leto in kako poteka markacistovo delo? Prisluhnite! (Foto: Mladen Živkovič, osebni arhiv)

Vzgoja za internet – priročnik za starše

12. 5. 2022

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si je izdala priročnik z nasveti o varni rabi interneta z naslovom Vzgoja za internet – priročnik za starše. Namenjen je staršem osnovnošolcev. Kaj priročnik ponuja in zakaj je dobro, da ga preberemo? Prisluhnite!

Dobrodelni koncert Unicefa za ukrajinske otroke

11. 5. 2022

Nocoj bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal dobrodelni koncert Unicefa za ukrajinske otroke. Ta bo čisto poseben, ker bodo na njem sodelovali tudi otroci, ki so te pomoči potrebni. Več o tem boste lahko izvedeli v pogovoru z izvršnim direktorjem Unicefa Slovenija, Tomažem Bergočem.

Kako se digitalno zaščititi z dobrim geslom?

10. 5. 2022

Pred nekaj dnevi, natančneje 6.maja, se je v poplavi, morda tudi bolj pomembnih svetovnih in mednarodnih dnevov, izgubil Svetovni dan gesel. Morda niste niti vedeli, da ga obeležujemo 6.maja. Stroka opozarja, da se premalo zavedamo svojega digitalnega odtisa in pomena gesel, saj v digitalnem svetu vsak dan puščamo svoj odtis s svojo identiteto. Vsakoletna raziskava neumnih gesel je pokazala, da je lani še vedno na vrhu seznama kraljevala kombinacija številk '123456', ki jo je možno v hipu odkriti. Če ne prej pa smo v pandemijskem obdobju spoznali moč in pomembnost digitalnih gesel. Podrobneje smo o tem govorilz z Majo Vreča z Arnesa v Izluščeno v torek 10.maja.

Brez gibanja prej zbolimo

9. 5. 2022

Pred nami je Svetovni dan gibanja. Ker je telesna neaktivnost četrti dejavnik tveganja za splošno umrljivost, smo preverili dobre učinke telovadbe na telo, kako začeti, če nismo ravno športni tip človeka, in tudi kako pogosto vnesti gibanje v svoj vsakdan. (Foto Ocistimogore.si)

Začenjajo se Tedni vseživljenjskega učenja!

4. 5. 2022

»Vseživljenjsko učenje poteka od rojstva do konca življenja,« je rekel idejni oče projekta Tednov vseživljenjskega učenja, dr. Zoran Jelenc. Letos bodo potekali že 27. zapored in ker še vedno drži, da kdor zna, nekaj velja, se jim pridružite! Kdaj in kako? Prisluhnite!

29. april - Svetovni dan plesa

29. 4. 2022

Ali se boste tudi vi danes vsaj malce zavrteli? Plesati namreč pomeni sanjati z nogami. Danes (29.4.) obeležujemo svetovni dan plesa. Ali Slovenci radi plešemo, pa v tokratnem Izluščeno.

Po Covid premoru ponovno Majske igre!

25. 4. 2022

Majske igre so največji študentski projekt v Sloveniji, ki združuje tri sklope: kulturo, šport in zabavo. Kakšen je program Majskih iger 2022, ki bo potekal od 3. do 24. maja in ponudil 4 večje koncerte? Prisluhnite!

Festival Kurja polt še do nedelje

21. 4. 2022

V torek se je s projekcijo filma Slab dan v Black Rocku ameriškega režiserja Johna Sturgesa v Kinodvoru pričel 9. festival žanrskega filma Kurja polt. Festival, ki se letos v celoti vrača v kinodvorane, bo še do 24. aprila nudil nabor kultnih filmov iz preteklosti in sodobnih žanrskih predstavnikov. Najobsežnejši festivalski sklop Retrospektiva je letos posvečen filmu soleil, ki izvira iz filma noir. Podrobneje smo o poteku festivalu govorili s filmsko kritičarko in publicistko Petro Meterc v BigScreenu v četrtek 21.aprila med 17. in 18. uro.

22. april - Svetovni dan Zemlje

21. 4. 2022

22. aprila se spominjamo našega planeta – na ta dan namreč obeležujemo Svetovni dan Zemlje, vse od leta 1970 dalje. Namen dneva je opozoriti družbo na dejstvo, da je planet, na katerem živimo minljiv in ranljiv, zato ga je potrebno ohranjati. Več v današnjem Izluščeno.

Od danes živimo na Zemlji 'na puf'

19. 4. 2022

Včeraj smo v Sloveniji dosegli neslavni dan ekološkega dolga za to leto. Ta je pri nas nastopil še pred dnevom zemlje, ki ga bomo obeležili v petek. Pomeni pa, da smo porabili že vse naravne vire, ki so nam namenjeni za to leto in sedaj živimo do konca leta v ekološkem dolgu. Ljudje smo največja težava v tem primeru, Tomaža Gorenca, direktorja Inštituta za zdravje in okolje smo povprašali ali smo lahko tudi rešitev. Prisluhnite. (Foto iStock)

Sejem na zraku in Noč knjige obeležujeta svetovni dan knjige

18. 4. 2022

Knjige v zadnjih dveh letih čudnega sveta niso izgubile na veljavi, pač pa je branje mnogo le pridobilo. A letos se končno knjiga vrača med ljudi in zato bo letošnji dan knjige obeležen z različnimi dogajanji. Več o tem boste lahko slišali v tokratni rubriki Izluščeno, prisluhnite!

Kar dve tretjini zaposlenih zagovarja hibridni model dela

13. 4. 2022

V našem srednem Izluščeno smo izpostavili zaposlovanje, ki se po najnovejši raziskavi portala »Moje delo« odmika od načina zaposlovanja, kot smo ga bili vajeni predvsem starejša generacija. Tudi velike družbe po svetu so za obdobje po pandemiji sprejele povsem različne strategije. Predvsem mlajša generacija je delo na daljavo sprejela kot novo normalnost. Podrobneje smo v sredo 13.aprila med 9.in 10.uro o raziskavi govorili tudi z našo jutranjo gostjo, Niko Rakonjac, vodjo marketinga na portalu Moje delo.

Bober ohranja vodni prostor zase in za človeka

11. 4. 2022

Mednarodni dan bobra je tudi letos opozoril na človekovo sebično prepričanje, da je narava neizčrpen vir dobrin in da jo lahko neovirano prilagajamo svojim potrebam in željam. Bober na svoji poti uspešno premaguje različne ovire v kulturni krajini in celo rečne pregrade, a veliko težje se spoprijema z ovirami, ki mu jih pripravlja človek. O bobru smo povprašali Martino Vida iz Zavoda Logarica. (Foto Pixabay)

Nedelje v Lutkovnem

9. 4. 2022

Ob nedeljah v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor potekajo otroške matineje! To nedeljo lahko, skozi serijo 7 kratkih animiranih filmov, spoznate Koyoo, navihanega mladeniča. Po otroški matineji bo sledila še filmska nedelja v Lutkovnem. Kaj pripravljajo? Prisluhnite!

S projektom PoLJUBA za varstvo ogroženih vrst

7. 4. 2022

Ljubljansko barje je eden največjih kompleksov mokrotnih travišč v Sloveniji, kjer so svoj dom našle številne rastlinske in živalske vrste, med njimi tudi redke in ogrožene. Projekt PoLJUBA obnavlja in izboljšuje stanje mokrotnih habitatov na tem območju.Prisluhnite! (Foto: Tatjana Čelik)

Maraton v Radencih prva športna zero waste prireditev

4. 4. 2022

Po dveh letih premora se vrača maraton Treh src v Radencih. Štiridesetič ga bodo letos pripravili 21. maja. Najstarejša tekaška prireditev v regiji skupaj z Ekologi brez meja stopa na pot prireditve "brez odpadkov". Tudi letos pa pripravljajo tek s kužki. Več v današnjem Izluščeno.

Danes je dan zapuščenih in pozabljenih živali

4. 4. 2022

4. april je svetovni dan brezdomnih in zapuščenih živali. Gre za problematiko, ki je še kako prisotna tudi v Sloveniji, v povprečju naj bi bilo pri nas letno zavrženih okrog 8000 živali. V zavetišču Ljubljana so celo razvili moto: »Ne kupuj, posvajaj, vzgajaj, uživaj!« Več pa v Izluščeno.

Danes je dan zapuščenih in pozabljenih živali

4. 4. 2022

4. april je svetovni dan brezdomnih in zapuščenih živali. Gre za problematiko, ki je še kako prisotna tudi v Sloveniji, v povprečju naj bi bilo pri nas letno zavrženih okrog 8000 živali. V zavetišču Ljubljana so celo razvili moto: »Ne kupuj, posvajaj, vzgajaj, uživaj!« Več pa v Izluščeno.

Radio Si Exclusive: LESARIUS 7-ČUTNI MUZEJ

3. 4. 2022

Ste se kdaj že povezali z lesom skozi sedem različnih čutov? Današnja rubrika #RadioSiEXCLUSIVE je tako v prvi vrsti namenjena lesoljubom. Slednje vabimo v srce naše dežele, natančneje Veliko Presko blizu Litije, kjer se nahaja Lesarius 7-čutni muzej starih lesarskih rokodelskih poklicev, kjer smo poklepetali s snovalci in ustvarjalci tega čudovitega prostora in poslanstva.

IZLUŠČENO - SELITVE DVOŽIVK 01.04.2022

1. 4. 2022

Po dolgi suši je končno padel dež in tudi narava se je začela prebujati. Aktualno vreme zelo ustreza dvoživkam, ki so se začele seliti. Kako pomagati in predvsem na kaj paziti ob vsakokratnih selitvah dvoživk pa tokrat v Izluščeno preverja Borut Kampuš.

Zgodovinska mejnika za slovensko potapljanje

30. 3. 2022

Skoraj smo spregledali, da je pred nekaj dnevi v Beogradu potekalo tradicionalno bazensko tekmovanje. Slovenske vrste so zmagovalno zastopali trije člani mariborskega H2O Tima: Andrej Ropret, Alan Pavlič in Robert Grošeta. Pričakovanja so bila velika, naši tekmovalci pa so jih celo presegli. S čim? Prisluhnite!

Natečaj Prostovoljec leta 2021

28. 3. 2022

Mladinski svet Slovenije razpisuje natečaj Prostovoljec leta. Namen natečaja je poudariti pomen in razširjenost prostovoljskih dejavnosti pri nas, letos pa obeležuje svojo 20-letnico. Rok za prijavo je 15. april. Več v IZLUŠČENO.

V kinih že Prasica, slabšalni izraz za žensko

25. 3. 2022

Na rednem sporedu kinematografov po Sloveniji je že alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Večkrat nagrajeni film Prasica, slabšalni izraz za žensko, vam predstavljamo v Big Screen-u. Prisluhnite!

Jutri se bodo po Sloveniji sadile medovite rastline

25. 3. 2022

»Dan sajenja medovitih rastlin« s pobudo celotnemu svetu, da pristopi k projektu. Čebelarji sporočajo, da želijo do leta 2030 v Sloveniji posaditi 2 milijona medovitih rastlin. Zelo dobro se zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo čebele in ostali opraševalci. Čebelarska zveza Slovenije se je odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Prisluhnite, kako se lahko pridružite.

Mladi na podnebni štrajk

24. 3. 2022

Zdi se, da v času tegob, ki nas vsakodnevno napadajo, debate o velikih in pomembnih temah, ki bodo oblikovale našo prihodnost kar izginejo. O podnebju več ne razpravljamo tako na glas, pa bi pravzaprav morali, nas opozarjajo mladi. Jutri bo namreč po vsej Sloveniji in tudi po svetu potekal Podnebni štrajk. V tokratni rubriki Izluščeno smo se posvetili ključnim opozorilom Mladih za podnebno pravičnost.

IZLUŠČENO 23.3. - Aplikacija Promet+ z opozorili na vožnjo v napačno smer

23. 3. 2022

Prometno-informacijski center za državne ceste, ki deluje pod okriljem DARS-a, je posodobil aplikacijo za mobilne naprave Promet+, ki odslej omogoča prejemanje zvočnih in tekstovnih opozoril na nevarnost vožnje v nasprotno smer. Več v tokratnem Izluščeno!

Za ohranitev gozdnih specialistov kupujemo gozd

23. 3. 2022

V okviru projekta Varuhi naravnih gozdov, ki ga je pripravilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic, načrtujejo nakup gozda, ki ga bodo prepustili naravnemu razvoju. Vsak lahko postane srčni varuh, ki bo pomagal ohranati gozdne specialiste, vrste, ki so odvisne od starih, naravnih gozdov. Mednje sodijo številne vrste ptic, katerih populacije so že močno zdesetkane. (Foto Dopps)

Ljubljanski pesniški maraton ob svetovnem dnevu poezije

21. 3. 2022

Danes je čas za praznovanje svetovnega dne poezije, v Ljubljani se zato danes odvija pesniški maraton, ki bo poezijo ponesel čez ves dan. Več o tem v pogovoru s pobudnikom maratona, pesnikom Dejanom Kobanom.

Na cesti nisi napremagljiv

17. 3. 2022

Na cesti si najbolj ranljiv. Pred začetkom motoristične sezone je Agencija za varnost prometa predstavila novo kampanjo, podrobnosti smo preverili pri trenerju varne vožnje in motoristu Igorju Mihajliku.

Pomladni teden restavracij

16. 3. 2022

Kuharski mojstri in mojstrice med 25. marcem in 3. aprilom že deseto leto vabijo na pomladanski Teden restavracij. Poudarek letošnjega spomladanskega in jesenskega kulinaričnega dogodka bo Moja zgodba.Cena menijev bo 21 evrov, z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah v višini šest evrov v restavracijah s tremi in več srčki ter dvema evroma v restavracijah z dvema srčkoma. Kako bodo restavracije in gostilne pripovedovale zgodbe, in vse ostalo, kar sodi h kulinaričnemu dogodku, nam je v Izluščeno v sredo 16.marca med 9.in 10 uro zaupal selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.

Rdeče bel krog že stoletje usmerja planince in pohodnike

15. 3. 2022

Planinska markacija rdeče in bele barve ter okrogle oblike, se v Sloveniji uporablja natanko 100 let. Mnogi ne vedo, da se imenuje Knafeljčeva markacija. Za številne po naših poteh skrbi okoli 800 markacistov, ki jih rišejo in obnavljajo prostovoljno. Preverili smo, kdo je bil ustvarjalec te markacije, in kako delujejo markacisti. (Foto PZS)

Začetek kolesarske in motoristične sezone naj bo varen za vse

15. 3. 2022

Na cestah bo kmalu več kolesarjev in motoristov, in strokovnjaki opozarjajo enotno: ''Bodimo strpni in naše sobivanje v prometu bo varnejše in prijetnejše''. Žrtev med motoristi in kolesarji je preveč, preverili smo, kako varno na pot in do cilja. (Foto: AMZS)

V Gledališču Celje marca jubilejni 30. Dnevi komedije

11. 3. 2022

V Gledališču Celje bodo med 15. in 26. marcem potekali jubilejni 30. Dnevi komedije. V desetih festivalskih dneh se bo zvrstilo devet najboljših komedijskih uprizoritev preteklih dveh sezon. Festival bodo zaključili z dodatno predstavo in podelitvijo nagrad. Več v tokratnem Izluščeno.

Vrata je odprl 24. festival dokumentarnega filma

10. 3. 2022

Festival dokumentarnega filma po lanski spletni izdaji od včeraj naprej poteka v hibridni obliki. Do 16. marca bo v Cankarjevem domu (CD) prikazanih 22 celovečernih in trije kratki filmi, približno polovica jih bo na voljo na zahtevo. Podrobneje v rubriki BigScreen med 17.in 18.uro.

IZLUŠČENO - 25 LET ŠILE 09.03.2022

9. 3. 2022

Šolska impro liga – ŠILA je program improvizacijskega gledališča, ki je namenjen srednješolcem in srednješolkam. Letos mineva 25 let, odkar ŠILA spodbuja kulturno rekreacijo mladih. Vsako leto sodeluje od 20 do 30 dijaških skupin iz srednjih šol in mladinskih centrov iz vse Slovenije. Več v Izluščeno, ki ga je pripravil Borut Kampuš.

Radio Si Exclusive: Marsikateri tuji študent v Sloveniji doživlja veliko stisko

6. 3. 2022

V tokratni oddaji o vladnem klicnem centru za pomoč državljanom iz Ukrajine in o tem, kakšne stiske zaradi vojne med Rusijo in Ukrajino doživljajo tuji študenti pri nas in kakšna pomoč jim je na voljo.

Si predstavljate hoditi naokoli 100 dni v istih oblekah?

4. 3. 2022

Nekatere učiteljice in učitelji pustijo za seboj poseben pečat. Največkrat s svojim odnosom do učencev, in spodbujanjem, naj postanejo še boljši. Društvo Humanitas je zato pripravilo natečaj za najboljšo učiteljico oz. učitelja globalnega učenja, in lani je bila kot 'naj učiteljica globalnega učenja' izbrana Vera Granfol z OŠ Gornja Radgona. S svojimi učenci je 100 dni preživela v istih oblačilih. Ali je akcija dosegla namen? Prisluhnite. (Foto: VG)

Bo šlo 40 dni brez alkohola?

4. 3. 2022

Akcija 40 dni brez alkohola je bila že pred 17 leti namenjena solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V Sloveniji je to vsaka četrta družina. Za odpoved alkoholu imamo veliko razlogov. Prisluhnite. (Foto: Reuters)

Mladostniki v stiski potrebujejo sočutje

1. 3. 2022

Slovenska krovna zveza za psihoterapijo opozarja, da nenormalnost vsakdanjega življenja postaja normalnost, v kateri se je vsak prisiljen znajti kakor se lahko oziroma je tega zmožen. Opisana situacija pa je še posebej stresna za otroke in mladostnike, zato zveza poziva k sočutju. Prisluhnite pogovoru!

IZLUŠČENO, 25.2. - Uporabimo les, izberimo slovenski les

25. 2. 2022

Slovenija je bogata z gozdovi in ima zato dostop do obilice kakovostnega lesa, ki nudi široko možnost uporabe in oblikovanja. Agencija SPIRIT Slovenija in Direktorat za lesarstvo sta zato pričela z novo kampanjo – Uporabimo les, izberimo slovenski les. Več v Izluščeno, ki ga je pripravil Borut Kampuš.

Vzpon in padec Iskre Delta

24. 2. 2022

Pred nekaj dnevi je bil v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma v Kinodvoru predvajan dokumentarni film Iskre v času - svetovni računalniški podvig scenarista in režiserja Jurija Grudna. Po premieri filma je v Kinodvoru sledil pogovor z režiserjem in glavnim protagonistom dokumentarca Janezom Škrubejem. O vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta več v BigScreenu v četrtek 24.2. med 17.in 18.uro.

Zaradi pandemije se je v 2020 povečal delež komunalnih odpadkov v gospodinjstvih

23. 2. 2022

Leto 2020 je bilo zaznamovano s pandemijo covida-19. Njene posledice, kot so omejitev družabnega življenja, zmanjšanje števila potovanj, opravljanje dela in šolanje na domu ter delno zaprtje trgovin in industrije, so vplivale tudi na količino odpadkov. Več pa v današnjem Izluščeno.

Borštnikovo srečanje tudi letos na začetku poletja

21. 2. 2022

Umetniški direktor festivala Aleš Novak je pojasnil, da priprave ne glede na razmere potekajo nemoteno. Selektorica tekmovalnega programa Nika Leskovšek pa poudarja, da sezona kot celota izstopa po kakovosti igralskih stvaritev. Tekmovalni program 57. Festivala Borštnikovo srečanje bo obsegal višje število gledaliških predstav kot ponavadi. Zaradi daljšega obravnavanega obdobja je selektorica izbrala 16 predstav, ki se bodo na začetku poletja pomerile za festivalske nagrade. Več v Izluščeno v ponedeljek 21.februarja med 9.in 10.uro.

Ob nedeljah krimi serija V imenu ljudstva 2

18. 2. 2022

Za Dolino rož prihaja že to nedeljo, 20.2. na spored krimi serija V imenu ljudstva 2! Tema tokratne sezone so korupcijske afere v farmacevtsko – zdravstvenih poslih. Prisluhnite pogovoru z režiserjem Vojkom Anzeljcem in igralko Gajo Filač!

Mednarodni dan maternega jezika

18. 2. 2022

V ponedeljek, 21. februarja bomo obeležili mednarodni dan maternega jezika. Namen tega posebnega dneva je, da se spomnimo, kaj nam pomeni materni jezik. Prav tako je pomembno, da spoštujemo ne le svoj materni jezik, temveč materne jezike vseh govorcev po svetu.Prisluhnite!

IZLUŠČENO - MESEC VARNE RABE INTERNETA, 14.2.

14. 2. 2022

Februar je vsako leto posvečen osveščanju o varni rabi interneta. Ciljna publika so predvsem mladi, govora pa je o spletnih prevarah, zavajanjih in neresničnih vsebin na spletu opozarjajo pri Centra za varnejši internet Safe.si. Več v Izluščeno. Prispevek je pripravil Borut Kampuš.

Informativni dnevi - Kaj boš pa ti, ko boš velik?

11. 2. 2022

Za bodoče dijake in študente danes in jutri potekata informativna dneva, ki ju šole in fakultete letos ponovno zaradi epidemije pripravljajo virtualno. Kaj je pomembno pri poklicni usmeritvi oz. nadaljnjem šolanju pa v tokratnem Izluščeno.

Prešeren International

8. 2. 2022

Dela Franceta Prešerna so prevedena v mnoge svetovne jezike. Ekipa Radia Slovenia International je pripravila zbir nekaterih prevodov in originalov, vabljeni da prisluhnete.

Uradno smo vstopili v Plečnikovo leto

2. 2. 2022

Mineva 150 let od rojstva Jožeta Plečnika, najvidnejšega slovenskega arhitekta, ki je s svojimi brezčasnimi zamislimi zaznamoval tri prestolnice – Ljubljano, Dunaj in Prago. Tako smo po nekaj uvodnih dogodkih še uradno vstopili v Plečnikovo leto. Več v pogovoru z arhitektom in odličnim poznavalcem Plečnikovih del Andrejem Hrausky-jem v Izluščeno v sredo 2.2. med 9.in 10.uro.

62. Kurentovanje tudi letos preko spleta, v sredo Kurentov skok

28. 1. 2022

Prihodnji teden, v sredo, 2. februarja, se s Kurentovim skokom začenja letošnje 62. Kurentovanje na Ptuju, ki bo tudi letos – že drugo leto zapored – potekalo preko spleta. Glavnina dogodkov se bo sicer odvila med 19. februarjem in 1. marcem. Več informacij v tokratnem Izluščeno.

Slovenska udeležba na festivalu v Clermont Ferrandu

27. 1. 2022

Na festivalu kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, ki se bo začel jutri, se bo predstavilo več slovenskih filmov. Letos se bodo pod skupno promocijsko znamko "Central European Cinema" predstavile Češka, Slovaška in Slovenija. V sklopu festivala, ki se bo sklenil 5. februarja, bo potekala tudi filmska tržnica kratkih filmov. Podrobneje v BigScreenu v četrtek 27.1. med 17.in 18.uro.

IZLUŠČENO 26.1. - RTV Slovenija z novo varuhinjo pravic gledalcev, poslušalcev in uporabnikov vsebin

26. 1. 2022

Marica Uršič Zupan je postala nova varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev in uporabnikov vsebin RTV Slovenija. Uršič Zupanova meni, da ima vizijo, kaj početi in kako. V Izluščeno smo jo povprašali kako se je lotila dela - pogovarjal se je Borut Kampuš.

Program Zora je med najuspešnejšimi na svetu

24. 1. 2022

Presejalni programi za odkrivanje raka, ki se izvajajo v Sloveniji, veljajo za ene najuspešnejših na svetu. V preteklem tednu smo obeležili teden boja proti raku na materničnem vratu, prav na tem področju se je program Zora izkazal za izjemno učinkovitega pri odkrivanju predrakavih sprememb. Zato je možnost, da ženske pri nas zbolijo za to vrsto bolezni, zelo majhna. Kako pomemben je ta program, boste lahko slišali v tokratnem prispevku rubrike Izluščeno.

Radio Si Exclusive - Esperanto v Sloveniji 23.01.2022

23. 1. 2022

Govorite tuje jezike? Najverjetneje vsaj enega ali pa dva, morda celo tri, ampak zagotovo bi lahko vso dosedanje znanje uporabili pri Esperantu, umetnem jeziku z dolgo tradicijo. Vabljeni k poslušanju tokratne oddaje Radio Si Exclusive, kjer se je Borut Kampuš pogovarjal s predsednikom Združenja za esperanto Slovenije, Janezom Jugom.

V Mariboru se ustanavlja Mednarodna šola

20. 1. 2022

En od pogojev, da lahko tujci pri nas dobro živijo in da se odločijo z vso družino nadaljevati življenje v Sloveniji, je tudi obstoj dobrih šol za njihove otroke. Zdaj lahko na ta seznam dodamo še eno novo šolo – v Mariboru se namreč odpira nova mednarodna šola, prva v tem delu države. V tokratni rubriki Izluščeno boste lahko slišali, komu je šola namenjena in kako bo potekal vpis. Prisluhnite!

Inženirka leta 2021

19. 1. 2022

Inženirka leta 2021, podelitev naziva soorganizirajo revija IRT3000, družba Mediade in partnerji, je Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group. Za letošnji naziv 'inženirke leta' se je potegovalo deset kandidatk, zmagovalko so izbirale štiri žirije. V obrazložitvi pa je strokovna komisija med drugim zapisala: »Ko spregovori o svojem delu, ji oči zažarijo. Navduši z umirjeno, a odločno samozavestjo.« Podrobneje predstavimo dobitnico naziva Inženirka leta 2021 v Izluščeno v sredo 19.1. med 9.in 10.uro na Radiu Si.

Šolar na smuči

14. 1. 2022

V prihodnjem tednu se bo ponovno odvila akcija Šolar na smuči. Gre za slovenski projekt smučarskega ozaveščanja otrok, ki poteka v več smučarskih centrih po Sloveniji. V tej zimi je akcija namenjena četrtošolcem in prvič tudi tretješolcem ter je brezplačna. Več v tokratnem Izluščeno.

Beseda leta je ... PCT

13. 1. 2022

Spet je čas za razglasitev zmagovalke izbora Beseda leta za preteklo leto, ki nam najbolje pove, katere besede so zaznamovale leto za nami. Lani je bila zmagovalka beseda karantena in tudi letos nismo odšli prav daleč stran. Več o tokratnem izboru besede leta boste lahko slišali v rubriki Izluščeno.

Ob svetovnem dnevu brajice

5. 1. 2022

Včeraj smo obeležili svetovni dan brajeve pisave, a v tem mesecu se slepi in slabovidni spominjajo tudi 140-letnice rojstva Minke Skaberne, ki je organizirala prepisovanje knjig v brajico in omogočila ustanovitev prve in edine knjižnice za slepe pri nas, ki mimogrede deluje seveda še danes. Ob svetovnem dnevu brajeve pisave in 140-letnici rojstva Minke Skaberne bodo organizirani pogovori, razstavi in predstavili bodo novo knjigo Vinka Moderndorferja Sončnice, ki je izdana tudi v brajici. S predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Matejem Žnuderlom podrobneje o pomenu in razvoju brajice v Izluščeno v sredo 5.januarja med 9.in 10.uro.

Poklici prihodnosti so v robotiki in umetni inteligenci

4. 1. 2022

Staro leto smo pustili za seboj, in z novim letom mnogi iščejo nove izzive in priložnosti. Če je med vašimi nova služba, potem le prisluhnite, ali ste profil, ki se išče in ali je pravi čas za menjavo kariere. Če vas zanimata robotika in digitalizacija, ste v prednosti.

Silvester na malih ekranih

30. 12. 2021

Tokrat se bomo v "Velikem platnu" lotili filmskega večera na malih ekranih, predvsem izbora filmov, ki jih nacionalna televizija na drugem programu ponuja ob skoku V Novo leto. Na ogled bo nekaj starega, nekaj novega, nekaj novoletne "akcije" in zelo dobra glasba ... Več v BigScreenu v četrtek 30.12. ob 17:25.

Bodi zvezda, ne meči petard

29. 12. 2021

Brez pirotehnike v tem času žal ne gre. Načrtujejo se ognjemeti, že nekaj dni je slišati različne poke, in to marsikomu najeda živce. Do kdaj še smemo uporabljati petarde, je Vesna Danilovič Novak preverila pri Danijelu Jugu iz Generalne policijske uprave

S katero besedo bi vi opisali leto 2021?

22. 12. 2021

Za nami je leto, ki so ga ponovno zaznamovale številke: število okuženih, število cepljenih, število protestnikov in tudi številke, ki poročajo o gospodarskem položaju. A beseda je tista, ki praviloma mnogo bolje povzame duh časa kot številka. ZRC SAZU letos znova, šestič po vrsti, organizira izbor besede leta. Več pa v Izluščeno v sredo 22.12. ob 9:30.

Okrasne smrečice iz slovenskih gozdov nosijo rumeno nalepko

22. 12. 2021

Bližajo se božični in novoletni prazniki in ponovno bomo domove okrasili s smrečicami in jelkami. Okolju najbolj prijazne so smrečice iz slovenskih gozdov. Te morajo biti letos med prevozom in prodajo označene z nalepko rumene barve, ki ima letnico 2021. Več v današnjem Izluščeno.

Kdaj ste nazadnje komu podarili svoj čas?

20. 12. 2021

Še je čas za tehten razmislek, kaj komu podariti. Da bo razveselilo, osrečilo in ohranilo naravo takšno kot je. Decembra se kupi odpadkov še večajo, zakaj ne bi letos bilo drugače. Bolj zeleno. Prisluhnite, morda vas presenetimo s kakšno idejo za darilo.

Izluščeno, 20.12. - Nov sporazum o fotokopiranju avtorskih del za podjetja

20. 12. 2021

Podjetja, ki fotokopirajo, so po novem dolžna za fotokopije s področja literature, znanosti in publicistike plačevati nadomestilo za avtorske pravice, njihovo fotokopiranje pa se bo s tem legaliziralo. Podrobnosti v Izluščeno!

So letečega Rudolfa zakrivile 'rdeče mušnice'?

13. 12. 2021

Obred obdarovanj v decembrskem času ima kratko in zanimivo zgodovino. Včasih je bilo darilo kakšno sadje, danes se izpolnujejo drugačne želje. Pri zgodovinarki dr. Aleksandri Berberih Slana smo preverili, kako so se skozi zgodovino spreminjali običaji prazničnega časa. Vesna Danilovič Novak je povprašala še po ozadju letečih jelenov in zakaj eden od dobrih mož vpije: ho, ho, ho. Naj namignemo, da so za nekaj od tega krive 'vprašljive substance'. Prisluhnite.

Na milijone prazničnih lučk načrtujejo, postavljajo in pospravljajo mesece

13. 12. 2021

Za mnogimi čudežnimi kraji in pravljičnimi postavitvami lučk po vsej Sloveniji se skriva veliko razmišljanja, dela, načrtovanja, pospravljanja in dobre volje številnih ljudi. Kdo da idejo? Kdaj se začnejo fizična dela? Koliko časa se lučke pospravljajo? Vesna Danilovič Novak se je podala naokoli, in obiskala Banovsko vas in Mozirski gaj, kjer sta ji Bojan Lešer in Maja Horvat povedala, kako sta nastajala Božična vas in Božična bajka.

Da se čudovit izlet v zimsko idilo gora ne sprevrže v nočno moro

10. 12. 2021

Slovenske gore so čudovite, še posebej v zimskih mesecih, in pretežni del visokogorja je že krepko pokrit s snegom. Za varnejši obisk hribov pozimi je Planinska zveza pred dnevi na Veliki planini tudi praktično prikazala, kakšna oprema se kako uporablja v gorah. Podrobneje o vsem, kar morate vedeti za varen obisk ob začetku letošnje zimske planinske sezone, s strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Matjažem Šerkezijem, inštruktorjem gorskega reševanja v Izluščeno v petek 10. decembra med 9. in 10. uro.

Ste kdaj heroj, ki fura v pižami?

8. 12. 2021

Iniciativa 'Heroji furajo v pižamah' je zagotovo že rešila kakšno življenje. To ostaja njen glavni cilj, saj je na naših cestah še vedno preveč ljudi, ki vozijo pod vplivom alkohola. Dobra novica je ta, da mladi vozniki do 24 let niso več glavni krivci za nesreče zaradi alkohola. Z Davidom Razborškom iz Zavoda Vozim smo govorili o letošnji sezoni in o Herojskem vau'čerju, ki je lahko prav posebno darilo.

Vplivi javnega prevoza na okolje večine ne zanimajo kaj dosti

8. 12. 2021

Razloge za neuporabo javnega potniškega prevoza je težko razumeti, saj se o skrbi za človeka in naravo govori vedno več. V okviru Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije so preverili pripravljenost in pogoje, pod katerimi bi ljudje uporabljali mestni in primestni avtobusni prevoz ali vlak. Ugotovitve niso vzpodbudne.

Izluščeno, 6.12. – 100 let Esperantskega društva Ljubljana

6. 12. 2021

Esperánto je mednarodni planski sporazumevalni jezik. 3. decembra 1921 je bila ustanovna skupščina Esperantskega kluba (društva) Ljubljana. Ob 100 letnici tega društva smo se pogovarjali s predsednico Niko Rožej. Vabljeni k poslušanju!

Tihotapljenje ptic poteka preko Slovenije

3. 12. 2021

Slovenija je za tihotapce ptic pomembna tranzitna država, predvsem zaradi njene geografske lege. Ptice se lovijo na Balkanskem polotoku, v Romuniji in v Bolgariji ter se nato preko naše države tihotapijo v Italijo. Katere vrste ptic največkrat tihotapijo in zakaj, ter kako preprečiti njihov nezakonit transport? Prisluhnite Tjaši Zagoršek iz DOPPS-a!

Slovenija postala članica evropske biobanke BBMRI-ERIC

2. 12. 2021

Slovenija je postala polnopravna članica evropske biobanke BBMRI-ERIC, kar je veliko priznanje za Univerzo v Mariboru. Prisluhnite, kaj sploh je biobanka in komu ali čemu je v pomoč.

Vedno več je nekemičnih odvisnosti, prevelika toleranca do vstopnih drog

1. 12. 2021

Naraščajo predvsem nekemične odvisnosti, a tudi ostalih je veliko preveč, so povedali strokovnjaki ob 25–letnici Centra za preprečevanje odvisnosti Maribor. Časi so zahtevni in zato se moramo z odvisnostjo začeti bolje spopadati in pravočasno poiskati pomoč. Več o tem boste lahko slišali v pogovoru z dr. Hojko Gregorič Kumperščak in psihoterapevtom Zoranom Milivojevićem v tokratni rubriki Izluščeno, prisluhnite! Foto: BoBo

V praznični december z e-vinjetami

30. 11. 2021

Z decembrom prehajamo na elektronski sistem cestninjenja. Preverili smo, kje in kako bomo odslej kupovali vinjete, kako jih bodo nadzorovali in do kdaj še veljajo stare.

Think green - Pred svetovnim dnevom tal

29. 11. 2021

5. decembra bomo zaznamovali svetovni dan tal. Namenjen je ozaveščanju o pomenu tal, ki predstavljajo enega od neobnovljivih naravnih virov. S Heleno Matoz iz Slovenskega partnerstva za tla smo zato spregovorili o vzrokih za izgubo tal, pa tudi o biotski pestrosti tal v Sloveniji ter načinih, kako bi lahko za tla - ta nam nenazadnje dajejo hrano - bolje poskrbeli.

Slovenija sodeluje pri nastajanju vesolja v laboratoriju

29. 11. 2021

V Izluščeno tokrat o enem največjih centrov pospeševalnikov za temeljne raziskave na svetu. Slovenija bo v prihodnje v družbi 7 držav članic, ki se bodo lotili raziskovanja evolucije vesolja od Velikega poka pa do danes. Gre za laboratorij FAIR v Darmstadtu v Nemčiji, v katerem bodo proizvajali in raziskovali snov, ki običajno obstaja le v globini vesolja. FAIR bo znanstvenikom omogočal produkcijo eksotičnih atomskih jeder, ki jih ne najdemo na Zemlji Več v pogovoru z doktorico Jeleno Vesić z odseka za fiziko nizkih in srednjih energij Instituta Jožef Stefan, in koordinatorka sodelovanja s projektom FAIR v ponedeljek 29.11. med 9.in 10.uro.

RADIO SI EXCLUSIVE: Sprehod po enem najhitrejših računalnikov na svetu, superračunalniku Vega

28. 11. 2021

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji enega najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu? V Mariboru je doma Vega, ki pomaga preračunavati izjemno velike količine podatkov in nam pomaga do novih znanstvenih, pa tudi inovacijskih rešitev. V oddaji Radio Si Exclusive smo obiskali superračunalnik Vega, da bi odkrili, kaj ta računalnik sploh je, kaj vse zna početi in kako hiter je. Prisluhnite!

Le Vida - recepti življenja

26. 11. 2021

Društvo Humanitarček si ponovno prizadeva, da bi lahko čimveč starostnikom zagotovili topel obrok. Letos si želijo to doseči tudi s knjigo Le Vida – recepti življenja. Več v tokratnem Izluščeno.

Koga bo letos presenetila zima?

24. 11. 2021

Vremenoslovci napovedujejo prve snežinke do nižin že čez nekaj dni, in če še niste preobuli svojega vozila, naredite to čim prej. Zimske pnevmatike seveda niso edina zimska oprema, priporočene opreme je še kar nekaj. Podrobnosti smo preverili na AMZS pri Juriju Kočarju.

IZLUŠČENO 22.11.: UNICEF-ov svetovni dan otrok v znamenju duševnega zdravja

22. 11. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Novela zakona o zaščiti živali ureja odnos s štirinožci

19. 11. 2021

Na področju zaščite živali se bodo z novelo zakona zgodile določene spremembe. Rešitve, ki jih vsebuje novela, spodbujajo odgovorno lastništvo živali, njen cilj je predvsem zagotoviti zaščito ter dobrobit živali. Katere spremembe urejajo naš odnos do hišnih ljubljenčkov? Prisluhnite!

Za smejalne gube na Liffu skrbi Vojvoda

18. 11. 2021

Ob nekakšnem polčasu na letošnjem Liffu je prav, da se lotimo kakšnega od filmov, ki v letošnjem izboru samosvojih perspektivnih ustvarjalcev in družbeno kritičnih obravnav predstavlja nekakšno lahkotno protiutež resnosti. Britansko komedijo Vojvoda je režiser Roger Michell posnel po resničnih dogodkih iz leta 1961. Takrat 60-letni taksist iz Newcastla je namreč iz Narodne galerije v Londonu ukradel znameniti Goyev portret vojvode Wellingtona.Komedija Vojvoda, prežeta z britanskim humorjem, se subtilno loteva socialnih krivic. Več v BigScreenu v četrtek 18.11. med 17.in 18.uro.

Čas je za nova, globalna, povezovalna znanja v Tednu globalnega učenja

17. 11. 2021

Učenje smo včasih povezovali z naporom, nujnim zlom, zdaj pa se vedno bolj zavedamo, da je tudi učenje postal privilegij in nuja za to, da lahko vstopamo v življenje čimbolje pripravljeni. In da se učenje pravzaprav nikoli ne konča! V tednu globalnega učenja pa bomo v tokratni rubriki Izluščeno preverili, kaj to pravzaprav je in kako se mu lahko priključimo.

Nadgradnja aplikacije VEŠ KAJ JEŠ

16. 11. 2021

Aplikacija na precej preprost način, v treh kratkih korakih, pomaga k temu, da bomo spremenili odnos do živil, in da bomo dobili informacije, ki so še kako pomembne. S ciljem, da bomo potrošniki dobili preprosto in razumljivo informacijo o hranilni sestavi živila, so Inštitut za nutricionistiko, Inštitut »Jožef Stefan«, Zveza potrošnikov Slovenije in Ministrstvo za zdravje, že na začetku leta razvili brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš. Nova nadgradnja aplikacije sedaj omogoča prepoznavanje živila z dodanimi sladili, katerih uporaba v zadnjih letih strmo narašča. Več s prof.dr. Igorjem Pravstom z Inštituta za nutricionistiko v Izluščeno v ponedeljek 15.11. med 9.in 10.uro.

13. november - mednarodni dan prijaznosti

12. 11. 2021

Jutri bomo obeležili mednarodni dan prijaznosti. Obeležujemo ga od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur. V Sloveniji so včasih na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjali potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu, danes pa vabijo k barvanju kamenčkom. Več v današnjem Izluščeno.

Ne bomo več lepili, prihajajo e - vinjete

11. 11. 2021

Decembra začnemo uvajati elektronske vinjete. Te bodo nadomestile vinjeto v obliki nalepke in bodo vezane na registrsko številko vozila. Kaj boste potrebovali za nakup? Kakšna bo cena? Kako bodo veljale? Prisluhnite.

Vas Zavrate za svojo energijo skrbi sama

11. 11. 2021

V rubriki Think green z veseljem predstavljamo zelene zgodbe, in tokrat imamo za vas zgodbo iz Zavrat. Vas v občini Radeče je postala prva samooskrbna in podnebno nevtralna vas v Sloveniji. To pomeni, da bodo tam, s pomočjo sončne energije, proizvajali dovolj elektrike za potrebe celotne vasi. Pridelali pa naj bi celo trikrat več elektrike, kot je bodo porabili. Njihov cilj je še veliko višji. Prisluhnite.

Projekt Multimodalna mobilnost pomaga invalidom h kvalitetnejšemu življenju

11. 11. 2021

Želja ljudi je, da se v svojem okolju gibljejo neodvisno in varno. Za dosego tega cilja je potrebno prilagoditi fizično urbano okolje in odstraniti nevarne točke, urediti dostop do javnih objektov, potniškega prometa in drugih javnih površin. Prisluhnite, kako k izpeljavi naštetega pomaga projekt Multimodalna mobilnost.

IZLUŠČENO 8.11. - 30 LET MOBILNE TELEFONIJE

8. 11. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

11. Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ENIMATION

4. 11. 2021

Tik pred vrati je izvedba že 11. Mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma ENIMATION, ki bo potekal med 11. in 13. novembrom 2021, v Mariboru. Namen je otroke in mlade navdušiti za ustvarjanje filmov, s katerimi izražajo predvsem občutke, videnje in doživljanje sveta okoli sebe. O programu in pozivu prostovoljcem pa več v BigScreenu v četrtek 4.11. med 17.in 18.uro.

Premik urinih kazalcev in naš bioritem

1. 11. 2021

V državah Evropske unije je bila izvedena anketa, v kateri je sodelovalo skoraj pet milijonov ljudi. Rezultati so pokazali, da je skoraj 90 odstotkov vprašanih naklonjenih ukinitvi premikanja kazalcev. Včeraj smo ponovno premaknili urine kazalce v zimski čas, ki je mimogrede tisti pravi čas v Sloveniji. Ob tem se ponovno postavlja vprašanje, kako dolgo bomo še izvajali premike v »preteklost oziroma prihodnost« in ali je sploh ekonomsko upravičeno in kako vpliva na naš naravni bioritem. Več v Izluščeno 1.novembra med 9.in 10.uro.

IZLUŠČENO, 29.10. - Svetovni dan možganske kapi

29. 10. 2021

Danes je svetovni dan možganske kapi, ki je po celem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Slovenijo jo letno doživi več kot 4000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika je tudi invalidnost. Najbolj preprosto in zanesljivo pa znake kapi prepoznamo s pomočjo besede GROM. Kaj besede pomeni in kakšna je preventiva pri tej bolezni, pa v današnjem Izluščeno.

Za Noč čarovnic bo pravi film Izganjalec hudiča!

29. 10. 2021

Na Noč čarovnic vas Kinodvor vabi, če upate, seveda, na ogled enega najbolj grozljivih filmov vseh časov: The Exorcist/Izganjalec hudiča. Predstavili smo ga v Big Screen-u, če ste preslišali, prisluhnite!

Povprečno nas 7,3 spi brez nogavic

27. 10. 2021

Ta naslov seveda nima velikega pomena pri nadaljevanju branja ali poslušanja, pelje pa nas proti statistiki, zelo uporabni vedi, ki nas kdaj pa kdaj tudi bega. Sploh, ko opazimo kakšne čudne decimalke in številke, ki na pol 'presekajo' ne le Krjavlja, ampak tudi vse ostale, ali ko je povprečje plače v državi daleč od naše realnosti. Ali je statistika lahko tudi koristna in uporabna? Portal STEDy pritrjuje, in več o njem je Vesni Danilovič Novak povedal Martinj Bajželj iz SURSa.

IZLUŠČENO - Zgodba o tolarju, razstava v Mali galeriji Banke Slovenije, 25.10.

25. 10. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Podaljšanje življenjske dobe e-odpadkov

20. 10. 2021

Svetovno nastajanje e-odpadkov se letno povečuje za tri do štiri odstotke, po napovedih naj bi do leta 2030 v svetu nastalo 74 milijonov ton e-odpadkov. Zato je pomembno, da to količino zmanjšamo, tako s podaljševanjem življenjske dobe kot s pravilnim odlaganjem takih odpadkov. Kako? Prisluhnite!

NIJZ zagnal nacionalno kampanjo Nisi okej? Povej naprej

18. 10. 2021

Stigma glede duševnega zdravja je prisotna na več ravneh: stigmatizirani so ljudje, ki živijo z duševno motnjo, stigmatizirano je tudi iskanje pomoči Nacionalni inštitut za javno zdravje je pretekli teden zagnal kampanjo proti stigmatizaciji duševnega zdravja. Pod geslom 'Nisi okej? Povej naprej' želijo spodbuditi posameznike s težavami v duševnem zdravju, naj poiščejo pomoč. Več v Izluščeno v ponedeljek 18.oktobra med 9.in 10.uro.

RSI exclusive: Aljoša Bagola iskreno o izgorelosti, fatalnosti in drugi knjigi

17. 10. 2021

V naši nedeljski rubriki RSI exclusive Vam predstavljamo nekoliko izstopajoče, drugačne dogodke, zanimive osebe, sogovornike in reportaže. Prejšnji teden smo se ob robu okrogle mize ob zagonu nacionalne kampanje proti stigmatizaciji duševnega zdravja pogovarjali z Aljošo Bagolo. Nagrajeni oglaševalski kreativni direktor, ki je napisal knjigo o svoji izgorelost, je o izkušnji spopada s težavo, ki jo pesti vedno več ljudi, iskreno spregovoril na sprehodu po Tivoliju.

Je bolje roke umivati ali razkuževati?

15. 10. 2021

To vprašanje smo na današnji Svetovni dan umivanja rok postavili Andreji Bogdan, dipl. med. sestri, ki je specializirana prav za področje bolnišničnih okužb. Izvedeli smo, kaj vse je v preteklosti umivanje rok že preprečilo, kako lahko še danes pripomore k zdravju in seveda, kako si roke pravilno umijemo ali razkužimo. (Foto Pixabay)

15. oktober - svetovni dan hoje

15. 10. 2021

Hoja je osnovna oblika gibanja, najbolj naravna in prav zaradi tega tudi najbolj zdrava oblika gibanja. Ne samo, da pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje, nas hoja tudi krepi, pospešuje presnovo in preprečuje zdravstvene težave. Danes (15.10.) obeležujemo svetovni dan hoje in naša Mateja je v Mestnem parku v Mariboru svojo telesno pripravljenost preizkusila na testu hoje na 2 kilometra. Kako test poteka in kako se je odrezala, pa v današnjem Izluščeno.

Izluščeno, 13.10. - Učinek pandemije na duševno zdravje otrok in mladostnikov

13. 10. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Spletni tečaj Varni v pisarni pomaga zmanjšati škodo zaradi kibernetskih napadov

12. 10. 2021

Kibernetskih napadov je vedno več, težave zaradi tega pa vedno večje. Nekaj nepozornosti, en napačen klik in hude posledice so lahko takoj tu. Za posameznika to lahko pomeni izgubo osebnih podatkov in morda plačilo odkupnine, za podjetja pa velike težave zaradi mnogoterih izgub – tako poslovnih skrivnosti, podatkov, kot velikanskih odškodnin. Da bi preprečili te težave, je nastal brezplačni spletni tečaj Varni v pisarni, ki se ga lahko udeleži vsakdo. Več o tem lahko slišite v pogovoru z Marušo Maligoj iz Si-Certa.

Onesnažen zrak ubija, in veliko stane

11. 10. 2021

Onesnažen zrak slabo vpliva na okolje in zdravje, in tudi na družbene stroške, ki so zaradi tega zelo visoki. Bolniške odsotnosti, slaba kakovost bivanja, čakalne vrste v zdravstvu, in samo v Sloveniji okoli 1700 smrti letno – vse to so posledice onesnaženega zraka. WHO je po 15 letih podala nove smernice za kakovost zraka, promet in energetiko pa izpostavila kot največja onesnaževalca. S Tomažem Gorencem z Inštituta za zdravje in okolje smo govorili o posledicah nečistih delcev, ki jih dihamo, in o nujnih spremembah za bolj čist zrak. (Foto: BoBo)

V Ljubljani je ponovno Mesto žensk

8. 10. 2021

Že od preteklega vikenda se v Ljubljani ponovno odvija festival Mesto žensk, že 27. Mednarodni festival sodobnih umetnosti, ki vsa ta leta vzpodbuja, motivira, spremlja in spreminja družbeno klimo. Več o tokratni izdaji festivala boste lahko slišali v pogovoru z Urško Lipovž, prisluhnite.

Pešci, nikamor brez kresničke

6. 10. 2021

Te dni poteka preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden. Aktivnosti se bodo nadaljevale do zimskih mesecev, saj je ta čas za pešce najbolj nevaren. Krajši dnevi, megla in slabše vreme kar kličejo po nošenju svetlih oblačil in kresničk, pešci pa tudi kršimo mnoga pravila na cestah. Nekaj napotkov za boljšo varnost sporočajo iz Agencije za varnost v prometu.

Španija in Francija ob rasti cen energije pozivata k ukrepanju EU

5. 10. 2021

Trenutno precej težav v Evropski uniji povzroča strma rast cen energije, ki je pomemben dejavnik rasti inflacije. Zato tudi evropsko gospodarstvo po pandemiji ne more okrevati, kot je bilo načrtovano. Španija in Francija sta zato včeraj na zasedanju finančnih ministrov držav v območju evra v Luksemburgu pozvali k ukrepanju na ravni EU.

Teden kulturne dediščine

4. 10. 2021

Smo v Tednu kulturne dediščine in še do sobote se lahko sprehajamo po gastronomski dediščinski krajini Slovenije. To pomeni, da vas vabijo na več dogodkov v več krajev širom Slovenije in v zamejstvu, na temo Dober tek! Prisluhnite!

Začenja se teden otroka

4. 10. 2021

Letos poteka pod geslom "Razigran uživaj dan" Prvi ponedeljek oktobra je in začenja se Teden otroka. Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 želijo letos predvsem poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato se bo Teden otroka tokrat posvetil igri in igranju. Več v pogovoru s predsednico Zveze prijateljev mladine Darjo Groznik v Izluščeno v ponedeljek 4. oktobra med 9. in 10.uro.

1. oktober - Svetovni dan vegetarijanstva

1. 10. 2021

Danes (1. oktobra) obeležujemo svetovni dan vegetarijanstva, 1. novembra pa bomo obeležili še svetovni dan veganstva. Včasih so se le redki posamezniki prehranjevali brez mesa, danes pa je teh vse več. V Izluščeno smo se dotaknili tudi okoljskih vidikov pridelave mesa oziroma vegetarijanskega in veganskega načina življenja. Pogovarjali smo se s predsednico Slovenskega veganskega društva Majo Hrovat.

Turizem v visokogorju - zaščita Alp

27. 9. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Najemniški SOS pomaga najemnikom in gradi skupnost

24. 9. 2021

Če ste bili kdaj v najemniškem razmerju, potem veste, da je življenje na tak način mnogokrat prava loterija, saj je najemniški trg pri nas precej neurejen. Na to opozarja nova spletna stran, ki ozavešča o pravicah in opozarja na kršitve, Najemniški SOS. Kako in zakaj je nastala ter kaj želijo z njo doseči, vam bo v rubriki Izluščeno zaupal Klemen Ploštajner iz Inštituta za študije stanovanj in prostora.

Ob svetovnem mesecu in dnevu Alzheimerjeve bolezni

20. 9. 2021

Mesec september je na pobudo Alzheimer's Disease International že vse od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni. V tem času po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa. Podrobneje v pogovoru s  predsednico Združenja Spominčica Alzheimer Slovenija, Štefanijo L. Zlobec v Izluščeno v ponedeljek 20.septembra med 9.in 10.uro. 

IZLUŠČENO - FESTIVAL GIBANICA 2021, 15.9.

15. 9. 2021

Gibanica – bienale sodobne plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo ter ponuja nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov. Kako je z letošnjo, jubilejno 10. Gibanico, pa je preveril Borut Kampuš v Izluščeno!

Mednarodni dan zaščite ozonske plasti

13. 9. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Nacionalni mesec skupnega branja

13. 9. 2021

Smo v nacionalnem mesecu skupnega branja in ker je knjiga še vedno lahko ena izmed naših najboljših prijateljic, vas vabimo, da se pridružite vseslovenskemu skupnemu branju. Kdaj in kako? Prislunite!

Rehabilitacija in dolgotrajni Covid

8. 9. 2021

Ob današnjem Svetovnem dnevu fizioterapije po vsem svetu potekajo aktivnosti, ki se posvečajo prelomni zdravstveni krizi našega časa. Število prebolevnikov po covid-19, ki se soočajo s številnimi posledicami te bolezni, je vse več. Pri tem pa je fizioterapija pomemben del rehabilitacije in uspešnejšega okrevanja. Aktivnostim ob Svetovnem dnevu fizioterapije se pridružujejo tudi v Združenju fizioterapevtov Slovenije. Več pa s predsednikom Združenja fizioterapevtov Slovenije doc. dr. Tinetom Kavčičem v Izluščeno v sredo med 9.in 10.uro.

Šolanje na domu v porastu

30. 8. 2021

Šolanje na domu omogoča šolska zakonodaja od leta 1996, prvi primeri v praksi so se začeli pojavljati osem let pozneje, takrat so se na domu začeli izobraževati štirje otroci. V lanskem šolskem letu se je na domu izobraževalo 687 učencev, v primerjavi s šolskim letom poprej je bilo to 57-odstotno povečanje. Kot pravi vodja sektorja za osnovno šolstvo na šolskem ministrstvu Boris Zupančič, se v prihodnjem šolskem letu pričakuje, da bo ta številka še večja, in sicer okrog 1000 učencev, ki se bodo izobraževali na domu, to pa predstavlja okrog pol odstotka vseh učencev. O šolanju na domu v tokratnem Izluščeno, ko boste slišali tudi eno izmed mamic, ki imate bogate izkušnje s šolanjem otrok na domu.

Potrošniki se bomo morali 'odpovedovati', če bomo želeli 'obstati'

26. 8. 2021

Strokovnjaki za podnebje z vsega sveta bolj kot kadarkoli prej opozarjajo, da so nekatere posledice podnebnih sprememb že nepopravljive. Predolgo smo ignorirali opozorila, in letos so peklenski požari po Evropi, vročinski val v Kanadi, ki je topil asfalt, in še številni drugi katastrofalni dogodki samo potrdili, da se ozračje segreva prehitro. Potrošniško naravnana družba in uporaba fosilnih goriv pa ne pomagata k okrevanju planeta, ki je svoje razpoložljive vire za letos izkoristil že julija. Dr.Lučko Kajfež Bogataj smo povprašali o spremembah zadnjih let, ter o spremembah, ki jih bomo morali narediti v svojih življenjih, da bomo ustavili slabe napovedi. Dr. Kajfež Bogataj je ob mikrofon povabila Vesna Danilovič Novak.

Viljem Julijan je postal glasnik ljudi z redkimi boleznimi

23. 8. 2021

Izluščeno tokrat posvečamo redkim boleznim in nekakšnemu paradoksu. Čeprav so bolezni resda redke, pa je število različnih redkih bolezni precej veliko. V Evropski uniji tako po ocenah živi 30 milijonov ljudi z redkimi boleznimi, v Sloveniji pa okrog 120.000, kar predstavlja od 6 do 8% prebivalstva. Ker so težave, s katerimi se soočajo bolniki in njihove družine pogoste velike, je vsakršna pomoč in podpora dobrodošla. Viljem Julijan, ki je pred dvema letoma po težki bitki pri starosti dveh let in pol preminil za smrtonosno neozdravljivo redko boleznijo, je postal glasnik malih borcev.Zato je tudi koncert Viljem Julijan, ki se bo odvijal v začetku septembra na Kongresnem trgu v Ljubljani, glas otrok z redkimi boleznimi. Več v Izluščeno v ponedeljek 23.avgusta med 9.in 10.uro.

Letošnji Jazz Kamp Kranj gosti predvsem glasbenice

18. 8. 2021

V raznolikem festivalskem programu se bodo med 19.8. in 28.8. zvrstili številni slovenski in tuji glasbeniki, predvsem glasbenice. Kdo bo nastopil? Prisluhnite pogovoru z Gregorjem Grašičem!

Fronta v Murski Soboti!

18. 8. 2021

V Murski Soboti bo od sobote, 21. 8., na več prizoriščih potekala Fronta! Kaj ta festival sodobnega plesa prinaša, bo povedal umetniški direktor festivala, Matjaž Farič. Prisluhnite pogovoru!

Phishing napadi, izsiljevanja in škodljive kode ogrožajo kibernetsko varnost

11. 8. 2021

Na spletu, v kibernetskem svetu, znajo goljufi izkoristiti vsak naš napačen korak. To dobro vedo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, ki je tudi lansko leto izdal Poročilo o kibernetski varnosti, ko so zaznali precej spletnih napadov in ogrožanja varnosti na različne načine. Več o tem je v rubriki Izluščeno povedal vodja centra, Gorazd Božič.

Povprečna temperatura bo do leta 2030 višja za 1,5 stopinje

10. 8. 2021

V Kanadi je vročinski val letos topil asfalt, na Kitajskem so se ulice mest ob hudih nalivih spremenile v reke, Turčijo, Grčijo in Kalifornijo so zajeli uničujoči požari, Nemčija, Avstrija, Belgija in Nizozemska so trpele zaradi uničujočih neurij in poplav … Ozračje se spreminja in to veliko hitreje, kot smo mislili, so včeraj uradno sporočili znanstveniki. Več o tem boste lahko slišali v tokratni rubriki Izluščeno ob 9. 30 uri.

Slovenci imamo tudi svetovno prvakinjo v freestyle masiranju

9. 8. 2021

V zadnjih dneh se je spet pokazalo, da ima Slovenija veliko prvakov, na različnih področjih. Ima pa tudi svetovno prvakinjo v freestyle masiranju. To je pred kratkim postala Iza Gobar. Iza Gobar je na svetovnem prvenstvu na Danskem prepričala sodnike, da je najboljša na svetu v freestyle masiranju. Zaupala nam je, za kakšno masažo gre, kako dobre so masaže za zdravje človeka, slišali boste tudi kakšno posebnost iz življenja maserjev, ki morajo sami biti v dobri fizični kondiciji. Z Izo Gobar se je pogovarjala Vesna Danilovič Novak. (Foto: Alma Mater Europaea)

Število parov štorkelj po Sloveniji narašča

2. 8. 2021

Selitev štorkelj že vrsto let opazujejo na Društvu za opazovanje ptic Slovenije. Kje se je populacija teh največjih ptic v srednji Evropi povečala in kje je upadla? Odgovor na to vprašanje in še katero, ima direktor DOPPS-a, Damijan Denac. Prisluhnite!

20 let opazovanja delfinov v našem morju z društvom Morigenos

29. 7. 2021

V slovenskem morju trenutno opažajo kar 150 delfinov vrste velika pliskavka. Ti živijo pretežno na severu Jadrana, kaj več o lastnostih »naših« delfinov pa boste lahko slišali v opažanjih društva Morigenos, ki jih pri nas opazuje že 20 let. Prisluhnite ob 9:30 uri! Foto: Morigenos

Noč ima svojo moč: kakšna je kvaliteta kopalnih voda izven urejenih kopališč?

29. 7. 2021

Letos smo končno malce bolj v ospredje pomaknili problematiko vode in ugotovili, da nam je vsem skupno, da jo želimo zaščititi in ohraniti. Zato se z vodo ukvarja tudi letošnji projekt Noč ima svojo moč, ki skuša ljudem na poljuden način približati znanost. Tokrat lahko pomagate odkriti, kakšna je kakovost kopalnih voda v naravi v Sloveniji. Več o tem in kako lahko kakovost vašega potoka ocenite sami, boste lahko slišali v rubriki Izluščeno ob 9.30 uri.

Zanimanje za plačilo z novimi boni se krepi

27. 7. 2021

Po skoraj dveh tednih, odkar so na voljo novi boni za pomoč gospodarstvu, ki so unovčljivi v turizmu, gostinstvu, kulturi in športu, se zanimanje zanje krepi. Koliko smo jih Slovenci že unovčili in za kaj jih najpogosteje porabimo, v današnjem Izluščeno.

Odprl se je prvi scenter za ohranjanje narave v Sloveniji - Žabja hiša

21. 7. 2021

Končno smo se začeli zavedati pomena ohranjanja narave, ki jo izkoriščamo že dolga leta. Zato po Sloveniji rastejo različne pobude, ki se trudijo v tej smeri. Ena od teh je tudi na novo odprta Žabja hiša, prvi center za ohranjanje narave v Sloveniji. Več o tem boste lahko slišali v tokratni rubriki Izluščeno.

Varno potapljanje na vdih

14. 7. 2021

Izšel je priročnik Varno potapljanje na vdih, katerega avtor je prvi Slovenec, ki se je na vdih potopil globlje od 100 m, Jure Daić. Priročnik vas bo izobrazil o najpogostejših napakah, ki jih izvajajo potapljači na vdih, v njem pa najdete tudi nasvete, kako se tem nevarnostim izogniti v praksi. Prisluhnite pogovoru z Juretom Daićem!

Veliko zanimanje za izračun pokojninske dobe in pokojnine na pokojninskem kalkulatorju

12. 7. 2021

Marsikdo verjetno kdaj ob preštevanju vedno daljših let in manjših nakazil v pokojninsko blagajno z dvomom gleda proti svoji pokojnini. A že nekaj tednov je na voljo pokojninski kalkulator, s katerim si lahko izračunate, kdaj boste šli v pokoj in koliko bi lahko znašala vaša pokojnina. Zanimanje za pokojninski kalkulator je že zdaj zelo veliko, pravi Sabina Gradišar, vodja projekta Moje delo. Moja pokojnina. Prisluhnite!

IZLUŠČENO - HORUS 2021, 7.7.

7. 7. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Svetovna glasbena doživetja na Festivalu Arsana

5. 7. 2021

Ptuj se praviloma julija spremeni v prizorišče umetnikov z vsega sveta. Tokrat bo med 17. in 29. julijem potekal že 13. festival Arsana, ki je v dosedanjih dvanajstih različicah z več kot 850 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil že več kot 8.500 umetnikov in privabil preko 370.000 obiskovalcev. Mnoge dogodke bo ponovno možno spremljati tudi preko spletnega prenosa v živo. Več v Izluščeno na Radiu Si v ponedeljek 5.7. med 9.in 10.uro.

Metamorfoze so tema 24. Pripovedovalskega festivala, ki se začenja danes

1. 7. 2021

Po eni strani se nam danes mudi in nimamo več časa za poslušanje, po drugi strani pa nam marketing stalno prodaja nove in nove zgodbe. A prave, resnicoljubne pripovedi se nas še danes najbolj dotaknejo. Zato se v Ljubljani začenja že 24. Pripovedovalski festival, več o tem boste izvedeli v pogovoru s programsko vodjo, Špelo Frlic, prisluhnite.

V visokogorju še veliko snega, zato skrbno izberite cilj

28. 6. 2021

Eden od učinkovitih ukrepov bežanja pred vročino je seveda tudi obisk naših čudovitih višje ležečih predelov. In ja, slovenske gore so poleti še posebej čudovite. A brez predpriprav in natančnega načrtovanja se lahko čudovit izlet sprevrže tudi v nočno moro. Podrobneje o začetku poletne planinske sezone s strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Matjažem Šerkezijem v Izluščeno v ponedeljek 28. junija med 9. in 10. uro.

Izluščenih 30 let samostojnosti

25. 6. 2021

V 30 letih samostojnosti je Slovenija doživela obdobje polno izzivov in uspehov, ki se kažejo tudi skozi prizmo statističnih podatkov, čeprav zadnja anketa Vox populi kaže, da Slovenija v 30 letih ni upravičila pričakovanj državljanov. Ob okroglem jubileju smo prehojeno pot od osamosvojitve do danes na kratko strnili v praznični Izluščeno.

23.6. - Olimpijski dan

23. 6. 2021

23. junij je datum, ki simbolizirala rojstvo sodobnih olimpijskih iger. Cilj t.i. olimpijskega dne je tudi promocija športnega udejstvovanja. Kaj v Sloveniji pripravljajo letos pa v Izluščeno.

Se na izletu in počitnicah res ne znamo več obnašati?

23. 6. 2021

Turistična zveza Slovenije je sestavila pravila počitniškega obnašanja. Turistična društva iz vseh koncev Slovenije pozivajo, naj pozdravljamo mimoidoče na deželi ali v hribih, naj se zahvalimo za gostoljubje s kakšnim nakupom lokalnih dobrot, naj ne hranimo živine na pašnikih s svojimi priboljški, naj svoje smeti odnašamo domov. Naš odnos do ljudi in narave se je očitno zelo spremenil, zato posamezne lokalne skupnosti že uvajajo svoja pravila. Porodila se je tudi ideja o zaposlovanju t.i. varuhov narave. (Foto: Jošt Gantar)

56. Borštnikovo srečanje prinaša pregled najboljšega, kar ponuja gledališče

21. 6. 2021

V teh dneh je že v polnem poteku 56. Borštnikovo srečanje, ki enkrat letno pokaže najboljše v slovenski gledališki produkciji in omogoči stik s tujimi gledališkimi praksami. Tudi letos nas čaka konec tedna podelitev nagrad, a do takrat še bogat tako tekmovalni, kot tudi spremljevalni program. Več boste lahko slišali v prispevku Izluščeno!

Maribor letos dokumentaren kar 4 mesece

17. 6. 2021

Dokumentarna pot festivala se je že začela, 11.junija v mariborskem lutkovnem gledališču z evropsko nagrado občinstva Lux, nadaljeval z obletnico Pekarne in francoskim filmom Punčka, in bo svoje nadaljevanje doživel v kratke tudi na festivalu Lent Mednarodni festival dokumentarnega filma v Mariboru DokuDoc praznuje 10. obletnico, tako bo Maribor letos dokumentaren kar 4 mesece, od junija do septembra 2021. Več v oddaji Bigscreen v četrtek 17.6. med 17. in 18.uro.

Daj se na seznam darovalcev krvotvornih matičnih celic

11. 6. 2021

Vsak od nas lahko pomaga drugim na mnogo različnih načinov, eden od teh, ki dobesedno rešuje življenja, pa je darovanje krvotvornih matičnih celic. Vsak zdrav posameznik, mlajši od 45 let, jih lahko daruje in s tem morda reši življenje komu, ki se bori s katero od krvnih bolezni. Pravkar poteka velika akcija vpisovanja darovalcev v register, Daj se na seznam. V Sloveniji je trenutno vpisanih le okoli 20 000 darovalcev, idealno pa bi bilo, če bi jih bilo vsaj 10 % prebivalstva. Več o tem, kako lahko pomagate, pa v tokratni rubriki Izluščeno.

IZLUŠČENO - ŠOUROCK 2021 9.6.

9. 6. 2021

Razpis za ŠOUROCK 2021 je odprt! Tudi letos Radio Si sodelujte kot ponosni medijski sponzor in zato ne zamudite priložnosti se prijaviti na aktualni razpis! Prijave so odprte do 30.6, več o letošnjem ŠOUROCK-u pa v pogovoru s članom strokovne komisije Markom Furekom in vodjo projekta Anejem Pevcem. Pogovorjal se je Borut Kampuš.

Evropski komisar Schinas je obiskal Slovenijo

8. 6. 2021

Pred nami je slovensko predsedovanje Evropski uniji, zato je Slovenijo obiskal tudi evropski komisar Schinas. Strinjal se je, da je potrebno v ospredje postaviti skupne evropske vrednote, pa tudi boj proti kibernetskim grožnjam. Več v tokratni #EUminuta!

THINK GREEN - Svetovni dan okolja

7. 6. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Koliko časa naj otroci preživijo pred zasloni?

31. 5. 2021

Šola pred računalnikom, prijatelji preko družabnih omrežij, igrice za tablicami, risanke in podobno – vse to je postal vsakdan naših otrok. A strokovnjaki so začeli opažati, da imajo vedno več težav in da starši, skrbniki in učitelji potrebujejo smernice, koliko časa naj otroci sploh preživijo pred zasloni. Več o tem, na kaj je treba biti pozoren, bomo razložili v tokratni rubriki Izluščeno z dr. Špelo Selak. Prisluhnite!

THINK GREEN - TEDEN GOZDOV

24. 5. 2021

Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Odprte prijave za Animateko

20. 5. 2021

Čeprav je november še relativno daleč, pa se je odštevanje uradno začelo. Odprte so namreč prijave za letošnjo Animateko, mednarodni festival animiranega filma. Več v BigScreenu v četrtek 20.5. med 17.in 18.uro.

Svetovni dan čebel bo letos otožen

19. 5. 2021

Čebelarji pravijo, da bo zaradi slabega vremena letina katastrofalna. Te dni bi čebele morale nabirati polne košarice prahu, a jih morajo čebelarji hraniti, da bodo preživele. Z dr. Petrom Kozmusom se je pogovarjala Vesna Danilovič Novak. (Foto: BoBo)

Na točkah Europe Direct lahko vprašate vse, kar vas zanima o EU

18. 5. 2021

Čeprav pandemija koronavirusa že več kot leto dni vpliva na vsakdanje življenje v Evropi, najnovejša standardna raziskava Eurobarometer kaže, da je odnos ljudi do EU še vedno pozitiven. Poraja pa se vedno več vprašanj in prav na ta odgovarjajo tudi na točkah ?? Europe Direct, ki se te dni širijo po Sloveniji. Več o tem v pogovoru z Lino Leskovec, vodjo točke Europe Direct Podravje v tokratni rubriki Izluščeno.

Simbioza Giba tudi letos na spletu

12. 5. 2021

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis že osmo leto zapored organizira vseslovensko akcijo Simbioza Giba. Do danes se je pobudi pridružilo že več kot 135.000 udeležencev vseh generacij na več kot 3000 lokacijah po Sloveniji. Letos akcija poteka ves mesec maj. Podrobneje pa z vodjo projektov pri zavodu Simbioza Brigito Dane v Izluščeno v sredo 12.maja med 9.in 10.uro.

Avtodom je med vožnjo le vozilo

10. 5. 2021

Hiša na kolesu ponuja veliko svobode, in v zadnjem času je to zelo priljubljena oblika počitnikovanja. Strokovnjaki pri AMZS pa opozarjajo, da je avtodom med vožnjo le vozilo, hiša postane šele takrat, ko ga parkiramo. Na kaj morajo biti pozorni vsi, ki se prvič srečujejo s takšnim potovanjem, smo preverili za Izluščeno. Prisluhnite. (Foto: AMZS)

Igralo in pelo se bo na Vrtnem kavč festivalu!

5. 5. 2021

Od 7. do 9. maja bo potekal 1. Vrtni kavč festival.. gre za festival, ki ima korenine v Kavč festivalu in se, zaradi trenutnih razmer, seli s kavča na dvorišča, vrtove, terase ter pod okna po vsej Sloveniji. Prislunite, kje mu lahko prisluhnete!

Za nami je leto, ko smo se na novo učili delati

30. 4. 2021

Praznik dela bo letos v znamenju prizadevanj, da se po pandemiji vzpostavi star način dela. Nekateri so se v minulem prvič srečali z delom od doma, nekateri so ostali brez dela, so pa tudi takšni, ki so se šele v času pandemije zaposlili. Pred praznikom dela smo govorili z Lidijo Jerkič, predsednico Svobodnih sindikatov Slovenije, ki je izpostavila številne težave, ki jih je za seboj potegnil predvsem nov način dela. Foto: BoBo

Previdno, pod kupom vej za kres, je morda jež!

29. 4. 2021

Ježki so zaščitene živali in pomembni za biotsko raznovrstnost. Pred prvomajskimi kresovi pa Društvo Reks in Mila opozarja, da preden zakurimo kres preverimo, ali se pod kupom vej ne skriva jež. Kako jih opozorimo? Prisluhnite!

Izluščeno, 28.4. - Mednarodni dan ozaveščanja o okoljskem hrupu

28. 4. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Herojska gverila ob odprtju teras lokalov opozarja!

21. 4. 2021

Predstavniki Zavoda VOZIM ob odprtju teras lokalov ponovno opozarjajo s sloganom »Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte«, ki je podkrepljen s pozivom »Nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in vedno poskrbi za varen prevoz«. Na kakšen način opozarjajo? Prisluhnite!

Ob dnevu knjige nakupujemo na Sejmu s kavča

21. 4. 2021

Knjige se v zadnjem letu za marsikoga zdijo prava terapija in vsaj navidezno doživljajo malo renesanso. A podatki o branju niso preveč optimistični, zadnja bralna raziskava iz leta 2019 je pokazala, da se povečuje število ljudi, ki v enem letu ne preberejo niti ene knjige, leta 2019 je bilo takšnih kar 49 % prebivalk in prebivalcev Slovenije. Kar pa vseeno pomeni, da je večina bralcev! In vsi taki se bodo ob današnjem svetovnem dnevu knjige razveselili pravega spletnega knjižnega sejma, Sejma s kavča. Prisluhnite, kaj vam tokrat ponuja!

Aktivni očetje za boljši svet

19. 4. 2021

Področje usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja je seveda poseben izziv za vsako družino. Urejeno, učinkovito in z najboljšimi rezultati se kaže takrat, ko usklajeno delujejo vsi deležniki. Projekt »Očka v akciji« sledi evropski direktivi, v kateri se želi povečati delež žensk na trgu dela in povečati delež moških, ki izrabijo dopust iz družinskih razlogov. Več v Izluščeno v ponedeljek 19.4. med 9. in 10.uro.

Pripravljeni za prvi slovenski dan 'v' rabljenih oblačilih?

16. 4. 2021

Prihodnji teden nas bodo na vsakem koraku spremljale zelene tematike. Dan Zemlje že trka na vrata, prvič pa se bosta v Sloveniji zgodila še dan v rabljenih oblačilih in dan brez zavržene hrane. Izluščili smo vse kar morate vedeti o akciji, ki bo ves prihodnji teden potekala z namenom ozaveščanja o problematiki, ki spremlja na kupe poceni oblačil, slabe kakovosti. Ekologi brez meja imajo za vse nas nekaj pomembno sporočilo. Prisluhnite. (Foto: Thinkstock)

Pandemska utrujenost počasi jemlje svoj davek

15. 4. 2021

Prebivalke in prebivalci Slovenije se še kar dobro spopadamo s trenutnimi izzivi, večje težave imajo študenti in starejši, kaže raziskava Si PANDA. Že vse leto namreč živimo v času omejitev, strahu in želje po vrnitvi v neko življenje, ki smo ga poznali. Zato ni čudno, da se tudi pri tistih, ki so morda doslej vse dobro prenašali, počasi začenjajo poznati znaki pandemske utrujenosti. Kaj pravzaprav to pomeni in kaj kažejo izsledki raziskave o tem, kako ta čas prenašamo Slovenci, boste lahko slišali v tokratni rubriki Izluščeno.

Pomoč na cesti po novem tudi za kolesarje

14. 4. 2021

Avto-moto zveza Slovenije ponuja po novem ob pomoči voznikom na cesti tudi pomoč kolesarjem. Kolesarjenje postaja vedno bolj priljubljeno v mestih, tudi rekreativnih kolesarjev je vedno več. Kako je z asistenco na terenu? Prisluhnite.

Pogumni plavalki plavata v morju celo leto

13. 4. 2021

Ana Lončar in Ewa Wrobel Bonin sta Izolčanki, ki plavata v morju celo leto, tudi pozimi, ko ima to okrog 12 stopinj. Pravita, da opažata veliko pozitivnih sprememb, od boljšega razpoloženja do pomlajene in bolj zategnjene kože. Kako sta prišli na to idejo in kako potekajo njune priprave, pa v Izluščeno.

Projekt Posvojite prijatelja

12. 4. 2021

Največji slovenski spletni oglasnik Bolha.com je skupaj s slovenskimi zavetišči za živali omogočil spletni vmesnik, s katerim se bodo oglasi iz spletnih strani zavetišč objavljali neposredno na njihovem portalu.

Gibalno ovirani gore osvajajo 2021

10. 4. 2021

V gore se lahko marsikdo med nami odpravi kadarkoli ima čas, marsikdo niti ne želi početi česa takega. Ampak med nami so ljudje, ki so jim gore nedostopne. Prav tem, gibalno oviranim, pa je od lani namenjena akcija Gibalno ovirani gore osvajajo, ki bo letos v naravo odpeljala več deset ljudi, ki jim to sicer ne bi bilo dano. Več v pogovoru s Stojanom Rozmanom, vodjem delovne skupine GOGO 2021.\t

V soboto, 10. aprila, bo Dan za spremembe!

9. 4. 2021

Letošnji Dan za spremembe bo v organizaciji Slovenske filantropije že 12 leto zapored povezal številne akterje po vsej Sloveniji. Namen letošnjega prostovoljskega prispevka je premagovanje osamljenosti. Kako bo vseslovenska prostovoljska akcija potekala letos? Prisluhnite!

Poznate svoj ekološki odtis?

6. 4. 2021

Pred dnevi je Inštitut za zdravje in okolje objavil slovensko različico kalkulatorja ekološkega odtisa. Nastal je v okviru mednarodnega projekta Sustainaware. Gre za orodje, s katerim lahko vsak posameznik izračuna svoj ekološki odtis oziroma koliko planetov Zemlja potrebuje za svoj življenjski slog. Več v Izluščeno v ponedeljek 5.aprila med 9.in 10.uro.

Se zavedamo težav, ki jih imajo osebe z avtizmom?

2. 4. 2021

Danes 2. aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu. Dan ko bodo nekatere stavbe zasvetile tudi modro. Avtizem je vseživljenjska razvojna motnja, za katero so značilne težave s socialno komunikacijo, interakcijo in težave na področju fleksibilnosti mišljenja. In leto pandemije je tudi na tem področju razkrilo in še poglobilo nekatere stiske; več smo "izluščili" s predsednico Zveze nevladnih organizacij za avtizem Sabino Korošec Zavšek v petek 2. aprila med 9. in 10. uro.

Oči na peclje, na cestha je vedno več pešcev, kolesarjev, motoristov

31. 3. 2021

Koledarska pomlad je tukaj, višje temperature pa so na ceste že zvabile še več kolesarjev, pešcev, motoristov in mopedistov. Kratka nepozornost in male napake nas lahko v sekundi pripeljejo do prometne nesreče. Na kaj vse moramo paziti, da bomo vsi prišli na cilje, smo preverili z inštruktorjem varne vožnje in motoristom Branetom Leganom. (Foto: iStock)

Slovenci obleke kupujemo (pre)večkrat in ceneje

31. 3. 2021

Odpadna oblačila so velik okoljski problem. Predlani smo pri nas zavrgli več kot 12 kg oblačil na prebivalca. Naše nakupovalne navade so kratkoročne, raje večkrat letno ali mesečno kupimo več poceni oblačil, kar ima dolgoročne negativne posledice na naše okolje in denarnice. Zanimivo raziskavo smo Izluščili z organizacijami, ki pri nas spremljajo naravi 'škodljivo' modo. (Foto: MMC, Pixabay)

Unicef opozarja na povečanje revščine med otroki

31. 3. 2021

Zadnje leto je prineslo ogromno novih izzivov in še poglobilo razlike med revnimi in bogatimi, pri čemer največjo škodo utrpijo otroci. Zato je Unicef ob prvi obletnici razglasitve epidemije opozoril, da je revščine med otroki po svetu vedno več, tudi v Sloveniji. več o tem v pogovoru z Aljo Skele.

Izluščeno 29.3. - Pomembnost spanja (tudi) v času epidemije COVID 19

29. 3. 2021

Pred kratkim smo obeležili svetovni dan spanja. Letos je bilo še posebej izpostavljen slogan Urejeno spanje za zdravo prihodnost. Gre seveda za opozorilo na osnovno človekovo potrebo po urejenem spanju, ki je v zadnjem letu zaradi pandemije zelo pogosto moteno. Več v tokratnem Izluščeno, kjer se je Borut Kampuš pogovarjal s klinično psihologinjo dr. Vito Štukovnik.

Ranljive dvoživke so že na svatbeni poti

24. 3. 2021

Na svojo vsakoletno spomladansko svatbeno pot so se že odpravile žabe, tudi pupki in močeradi ter vrsta ostalih dvoživk. Ker pa njihova selitev poteka množično in sočasno, jim preti vrsta nevarnosti. Veste katere? Prisluhnite!

Heroj korone je dijak Tim Baumkirher

23. 3. 2021

Pravijo, a v stiski spoznaš prijatelja in da je trenutno krizno stanje sveta zaradi epidemije še bolj jasno pokazalo na vrednote, kot so empatija, skrb za drugega in na pomembnost pristnih medčloveških odnosov. To so potrdili tudi posamezniki, ki so se v časih največje stiske najbolj izkazali in prav takšni so pred dnevi s strani predsednika države Boruta Pahorja prejeli Jabolko navdiha, s strani združenih lokalnih medijev pa naziv Heroji korone. Zmagovalec tega izbora je 19-letni dijak, Tim Baumkirher.

Bliža se 23. festival dokumentarnega filma

22. 3. 2021

V sredo, 24. marca, se bo začel 23. festival dokumentarnega filma. Na ogled bodo družbenokritični dokumentarci o aktualnih temah, nekaj jih je v rubriki Big Screen predstavil vodja filmskega programa Cankarjevega doma, Simon Popek.

Dozorel čas za varuha otrokovih pravic?

19. 3. 2021

Zveza prijateljev mladine Slovenije je na začetku meseca praznovala svoj 68. rojstni dan. Ob tej priložnosti je javnost seznanila in opozorila na alarmantno stanje v družbi, v kateri je dozorel čas za vzpostavitev varuha otrokovih pravic. Več v Izluščeno v petek 19.3. med 9.in 10.uro.

Potrošniki vemo za svoje pravice, pozabljamo pa na dolžnosti

17. 3. 2021

Letošnji Svetovni dan potrošnikovih pravic je opozoril na naše dolžnosti, ki jih imamo do narave. V zadnjem letu smo porabili več plastike za enkratno uporabo kot kadarkoli prej, in čas je, da se ustavimo. Številke, ki jih je zbral naš Statistični urad niso samo nenormalne, so tudi nemoralne. Pogovarjali smo se z Žigo Jevnikarjem, v Izluščenem. (Foto: EIA)

Evropski ministri razpravljali o migracijah

16. 3. 2021

Včeraj so ministri EU razpravljali o težavah migracij, osredotočili so se predvsem na vračanje nezakonitih prebežnikov. Slovenski minister Aleš Hojs je s slovenskega vidika v povezavi s težavami pri vračanju izpostavil Maroko, Alžirijo in Pakistan. več v tokratni EU minuti ...

Veliki skovik je v Notranskem parku dobil nove gnezdilnice

15. 3. 2021

Majhno sovico, velikega skovika, je lani pred policjsko postajo v Cerknici našel policist in ji tako rešil življenje, po okrevanju je jeseni s svojimi prijatelji odletela na dolgo pot v Afriko. Konec marca, aprila, pa se bodo veliki skoviki vračali v te kraje, zato so jim v Notranjskem parku naredili kar 15 novih gnezdilnic.

Začenja se Teden možganov

15. 3. 2021

Danes se začenja tradicionalni Teden možganov, v katerem nam skušajo strokovnjaki in študentje čimbolj približati pomembnosti raziskovanja živčevja. V Sloveniji akcija poteka pod okriljem SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, tokrat pa so v ospredje postavili odnose. Več lahko slišite v tokratnem pogovoru z eno od soorganizatork, Kristino Kolle.

Nina Jelen v tekmi za najboljšo učiteljico na svetu

12. 3. 2021

Letos bo na tekmovanju za najboljšega učitelja sveta, ki se bo novembra odvilo v Parizu, prvič tudi slovenska učiteljica Nina Jelen. Pravi, da današnji otroci niso nič bolj težavni kot včasih in, da je slovenski šolski sistem dober oz. v veliki meri odvisen od angažiranja posameznega učitelja. Spoznajte jo v današnjem Izluščeno.

V Bistri tehniška dediščina pripoveduje nešteto zgodb

11. 3. 2021

Tehniški Muzej Slovenije v Bistri je z marcem ponovno odprl svoja vrata za obiskovalce. V njem je zakladnica tehniške dediščine, in kmalu bo stara 70 let. Kaj bo pospremilo ta jubilej? Prisluhnite. (Foto: Blaž Zupančič)

Ovir pri dostopu do živil z alkoholom (še) ni

10. 3. 2021

Zveza potrošnikov Slovenije in Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija sta pod drobnogled vzeli živila, ki vsebujejo alkohol. Cilj je bil preveriti, koliko alkohola v resnici vsebujejo, ali so primerno označena ter ali se otrok z uživanjem tovrstnih izdelkov lahko opije? Prisluhnite pogovoru z Nino Rogelj Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Med svetovnimi mesti dreves tudi Kočevje

9. 3. 2021

Kočevsko je najbolj gozdnata pokrajina na Slovenskem, saj gozdovi pokrivajo kar 91 % vseh površin. Za drevesa pa očitno dobro skrbijo tudi v mestu, saj je Kočevje za leto 2020 prejelo priznanje svetovno mesto dreves. Več v današnjem Izluščeno.

Globalna iniciativa Future Females

5. 3. 2021

V petkovem "Izluščeno" je beseda tekla o globalni skupnosti Future Females. Gre za idejo ustvarjanja skupnega prostora, kjer bi se ženske lahko povezovale in mrežile, učile druga od druge. Del te globalne iniciative je tudi Future Females Slovenia. Več v pogovoru s Tjašo Strle, ambasadorko projekta v Sloveniji.

V zeleni shemi slovenskega turizma prvo kopališče

4. 3. 2021

Zelena shema slovenskega turizma je pridobila še eno kategorijo. Pridružilo se ji je namreč prvo kopališče. Z znakom Slovenia Green Beach se namreč ponaša Grajsko kopališče Bled.

Kakšen ogljični odtis pa ti puščaš za seboj?

1. 3. 2021

Za 'domačo nalogo' lahko vsak od nas izračuna svoj ogljični odtis. Tako bo vsak od nas tudi vedel, kako ravna z naravo. Za zmanjšanje ogljičnega odtisa lahko takoj npr. gremo na avtobus ali vlak, namesto z avtomobilom, odpadke ločujmo dosledno, izključimo naprave, ki jih trenutno ne uporabljamo, perilo posušimo na zraku. Z Gajo Brecelj iz Umanotere smo preverili, kaj je ogljični odtis? (Foto: Ekoglobal)

Na Polzeli urejajo muzej nogavičarstva

1. 3. 2021

Ali ste vedeli, da je tovarna nogavic v Polzeli prva v takratni Jugoslaviji izdelala hlačno nogavico z imenom Peggy, ki je še danes sinonim za kvaliteto in je hlačnim nogavicah podarila ljubkovalno ime pegice? Z zgodbami, povezanimi s tovarno nogavic, ki je leta 2016 pristala v stečaju, se boste lahko kmalu seznanili v muzeju nogavičarstva, ki so ga začeli pripravljati v Polzeli.

Otroci so med zaprtjem za zasloni preživeli 6,69 ur na dan

1. 3. 2021

Pandemija Covid-19 je prisilila otroke in mladostnike, da so šolanje, prosti čas in socialni stiki potekali prek digitalnih medijev, zato so ti, bolj kot kadarkoli prej, postali potrošniki digitalnih medijev in vsebin. Kakšni so izsledki raziskave - Digitalno življenje otrok v času korona krize? Prisluhnite!

Prva virtualna kolesarska dirka po Sloveniji

26. 2. 2021

V Sloveniji se bo v soboto, 27. februarja, začela prva virtualna kolesarska dirka po Sloveniji, namenjena rekreativnim kolesarjem, tem pa bodo družbo delali najboljši slovenski profesionalni kolesarji. Kako se ji lahko tudi sami priključite in koliko etap so pripravili, pa v Let's move it.

Drugi val z manj izrazitimi spremembami prehranskih navad

22. 2. 2021

Lansko pandemijsko leto je grobo poseglo v naša življenja, v preskrbo s hrano in način prehranjevanja. Nujno je bilo prilaganje gospodinjstva, pri čemer so se spremenile navade in odnos do hrane. Več o že drugi obsežni raziskavi o vplivu epidemije na prehranjevalne navade prebivalcev v pogovoru z doktorico Anito Kušar z Inštituta za nutricionistiko v Izluščeno 22.2. med 9.in 10.uro.

IZLUŠČENO - 40 DNI BREZ ALKOHOLA 19.02.2021

19. 2. 2021

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Med.Over.Net že šestnajsto leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. V akciji sodelujejo tudi druge organizacije in posamezniki, več o vsem pa v Izluščeno, kjer se je Borut pogovarjal s koordinatorico akcije Alenko Verovšek.

Ljubljanski grad lani z 80-odstotnim izpadom obiskovalcev

17. 2. 2021

Ljubljanski grad je lani zaradi epidemioloških razmer obiskalo 80 odstotkov manj obiskovalcev kot leto poprej. Sicer pa so uspeli izpeljati kar nekaj projektov, med drugim so izdali nov turistični vodnik in pripravili novo mobilno aplikacijo. Napovedovanje za leto 2021 pa je, kot pravijo, nehvaležno.

Zakjuček drugačnega Kurentovanja na Ptuju

16. 2. 2021

Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. V prejšnjih letih so tamkajšnji prebivalci opoldne odložili delo in se pridružili zabavam v mestu. Letos bo to slovo nekoliko drugačno, kakor je bilo že samo Kurentovanje, saj so ga izpeljali le preko spleta. Več v Izluščeno.

Odslužen les je postal uporabno pohištvo

16. 2. 2021

Lesnim ostankom in odsluženemu lesu, ki bi sicer končal med odpadki, so v Žireh dali novo življenje. Ustvarili so izdelke, ki bodo služili lokalni skupnosti. Kakšno je zanimanje za takšne izdelke in kako je potekal projekt Lesni feniks, smo preverili v zeleni rubriki Think green.

Iz tujine na Gorenjsko prihaja 5 risov

15. 2. 2021

Skupina strokovnjakov se v okviru mednarodnega projekta Life Lynx ukvarja s ponovno naselitvijo risa v Slovenji. Na Gorenjsko jih iz Karpatov še letos prihaja 5. Je ris človeku nevarna žival? Prisluhnite!

Bi morali vsi avtomobili na našem trgu 'govoriti' slovensko?

11. 2. 2021

Vsi avtomobili, ki se prodajajo na slovenskem trgu, z vozniki ne komunicirajo v slovenščini, zato AMZS poziva pristojne državne institucije in avtomobilske izdelovalce, da naj imajo vsi novi avtomobili, ki so naprodaj v Sloveniji, možnost izbire slovenskega jezika za multimedijske sisteme in za varnostna obvestila. Več na to temo nam je povedal Blaž Poženel. (Foto: Pixabay)

Velik delež uporabnikov spleta ne ve kako je zaščiten

9. 2. 2021

Dobra četrtina rednih uporabnikov interneta v starostni skupini od 16–74 let v 1. četrtletju lanskega leta ni vedelo, ali imajo na svojem pametnem telefonu nameščen varnostni program. Na svojem pametnem telefonu je 4 odstotke uporabnikov zaradi virusa ali drugih vrst sovražnih programov izgubilo informacije, dokumente, slike ali druge podatke. Izluščeno ob dnevu varne rabe interneta v torek 9.2. med 9.in 10.uro.

Pojezije - Poseben koncert ob posebnem kulturnem prazniku

8. 2. 2021

Letošnji kulturni dan prinaša tudi poseben koncert. Na svoj račun boste prišli vsi, ki sta vam blizu tako lirika našega najbolj slovitega pesnika, kot tudi poetični rock prekmurskih ravnic. Topel, glasbeno literarni večer lanskega Ježkovega nagrajenca Vlada Kreslina z intimnejšo, akustično zasedbo Mali bogovi in gostom MiIanom Kreslinom. Več v Izluščeno 8.2. med 9.in 10.uro.

Svetovni dnevi brez pametnega telefona

5. 2. 2021

Pred 21-mi leti smo obeležili prve svetovne dneve brez mobilnega telefona. Letos so se preimenovali v svetovne dneve brez pametnega telefona, obeležili jih bomo od 6. do 8. februarja. Koliko Slovencev uporablja pametni mobilni telefon in katere aplikacije so najpogosteje uporabljene, pa v tokratnem Izluščeno.

Zavetišče za eksotične živali potrebuje pomoč

4. 2. 2021

V zavetišču na Bledu živi več kot 250 eksotičnih živali in epidemija novega koronavirusa je ogrozila tudi delovanje tega zavetišča. Ker je bila razstava zavetišča Čudovite živali zaradi epidemije zaprta večji del lanskega leta in ostaja zaprta tudi letos in ker je onemogočena izvedba delavnic o eksotičnih živalih v šolah in vrtcih, sta ta dva finančna vira popolnoma presahnila. Vabljeni k dobrodelni akciji za eksotične živali, ki potrebujejo pomoč!

Kajenje je kajenje, ne glede na to kaj kadiš

3. 2. 2021

Dan brez cigarete smo pustili za seboj, a en dan brez nje ni dovolj, da pljuča zadihajo na polno. Pri nas kadi četrtina odraslih, tej navadi pa lahko pripišemo tudi kakšno bolezen in rumene prste in zobe. Ali je kakšna razlika med kajenjem cigarete, elektronske cigarete, tobaka? Strokovnjaki pravijo da ne. Kajenje je kajenje. (Foto: EPA)

IZLUŠČENO - Zakon o skrbi, 29.1.

29. 1. 2021

Vsak delavnik ob 9.20 na Radiu Si izluščimo temo/dogodek, ki si to po aktualnosti tudi zasluži.

Assassins - dokumentarec o umoru polbrata severnokorejskega voditelja

28. 1. 2021

Leta 2017 so na letališču v malezijskem Kuala Lumpurju z živčnim strupom ubili KIMA DŽONGA NAMA, polbrata severnokorejskega voditelja. Aretirali so med drugimi tudi dve ženski in ju obtožili umora. Nov dokumentarni film z naslovom "Assassins" raziskuje neverjetno zgodbo o tem, kaj se je nato zgodilo. Več v današnjem Big Screenu med 17.in 18.uro.

Štajerski argo preventivno osvešča Mariborčane

27. 1. 2021

Mariborska policijska uprava je skupaj z varnostnim sosvetom Mestne občine Maribor in priljubljenim spletnim Štajerskim árgom zagnala kampanjo ozaveščanja meščanov s preventivnimi vsebinami za varnejši in prijetnejši vsakdan. V že znanem in v dobro sprejetem árgo slogu Mariborčane že nagovarjajo preko zaslonov na mestnih avtobusih. Več v Izluščeno.

Preštejmo ptice s katerimi si delimo dom

25. 1. 2021

Ta teden po vsej Sloveniji preštevamo ptice. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic nas vabi, da si vzamemo pol ure na sprehodu ali ob ptičji krmilnici, in zapišemo katere in koliko ptic smo v tem času videli. Zakaj je takšna akcija dobrodošla, bo povedal ornitolog Tilen Basle. Med drugim je povedal, da ptice pozimi dobro poskrbijo za svojo hrano, le ko je snežna odeja debela in pritisne mraz, jim postrzimo v ptičjih krmilnicah. Za ptice so najboljša sončnična semena.

1000 ur zunaj v enem letu

22. 1. 2021

V trenutnih razmerah veliko (preveč) časa preživimo za ekrani, zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje, tako da smo aktivni na svežem zraku. Lucija Odar je pripravila drevo s 1000 listki tako, da za vsako uro, ki jo preživite zunaj, pobarvate en listek. O projektu »1000 ur zunaj v enem letu« v današnjem Let's move it.

Začela se je ONLINE INFORMATIVA 2021

22. 1. 2021

Največji vseslovenski pred-informativni izobraževalni dvodnevni dogodek poteka tudi letos. Kot je v navadi, se odvija približno tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi in tako na enem mestu predstavi pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini. Več z vodjo projektov Dašo Kastelic v Izluščeno v petek 22. januarja, med 9. in 10.uro.

Nekdaj so popis prebivalstva delali na terenu, danes registrsko

21. 1. 2021

Statistični urad je letos pred veliko nalogo, opravil bo namreč registrski popis prebivalstva. Izvedeli bomo koliko nas je, v kakšnih gospodinjstvih živimo, koliko nas živi v stanovanjih in koliko v hišah in še kaj. Nekdaj so popis prebivalstva delali na terenu, danes poteka popolnoma drugače. Podrobneje nam je razvoj zbiranja teh podatkov predstavila Tina Žnidaršič iz Sursa.

Zbiranje starih hišnih imen kot primer dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine

20. 1. 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je v sodelovanju z občinami v minulih letih raziskala hišna imena na že domala celem območju Gorenjske. Konec preteklega leta so se stara hišna imena vpisala v register nesnovne kulturne dediščine. Da gre za primer dobre prakse ohranjanja kulture dediščine, pravi Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Prisluhnite!

Festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix

18. 1. 2021

Multimedijski center Kibla v prvih dveh mesecih tega leta nadaljuje s festivalom umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix, ki se je na temo Virtualni svetovi začel že novembra lani. Kaj festival postavlja v ospredje in koga nagovarja ter katere teme odpira? Prisluhnite sokuratorki festivala, Živi Kleindienst.

Nova generacija sistema Galileo

14. 1. 2021

Evropska Unija se pripravlja na novo generacijo evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo. Zagnati ga namerava leta 2024, prej, kot je bilo sprva predvideno. Tako je na 13. evropski vesoljski konferenci v Bruslju najavil evropski komisar Thierry Breton. Več v Izluščeno v četrtek 14.1. med 9.in 10.uro.

S 1. januarjem 24-urni SOS telefon

13. 1. 2021

S 1. januarjem je začela delovati 24-urna brezplačna svetovalna linija SOS telefona za ženske in otroke žrtev nasilja. Več v Izluščeno.

Inženirka leta 2020 je Jasna Hengović

12. 1. 2021

Tretja prejemnica naziva Inženirka leta je postala Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab. Spoznali jo boste v današnjem IZLUŠČENO.

Zimska idila naj ne bo razlog za posredovanje gorskih reševalcev

11. 1. 2021

Minuli vikend je v hribe premamil množice ljudi, nekaterim pa povzročil tudi težave. Planinska zveza svetuje, da se v gore odpravite premišljeno, na sankanje z družino in sprehod po nižjih zasneženih predelih se prav tako dobro pripravite. Gorski reševalec in strokovnjak PZS Matjaž Šerkezi je o tem spregovoril v Izluščenem. (Foto: VDN)

Oddaj na natečaj V MKL

9. 1. 2021

Če radi pišete kratke zgodbe, haiku poezijo, se tu in tam lotite tudi kakšnega dramskega dela ali če morda rišete stripe in ste stari od 15. do 25. let, potem ste vabljeni na literarni natečaj Mestne knjižnice Ljubljana. Prisluhnite!

NASVET ZA IZLET, 23.12. - Na Planini pri Sevnici na ogled jaslice naravne velikosti

23. 12. 2020

Na dvorišču družine Klavdije Simler na Planini pri Sevnici so na ogled jaslice v naravni velikosti. Prižgali so tudi 20.000 lučk, ki ponazarjajo število prebivalcev šentjurske občine. Zaradi epidemioloških razmer v državi si jaslice, ki jih je Klavdija Simler pripravljala skoraj leto dni, lahko ogledajo samo lokalni prebivalci. Ocenjuje pa, da bodo jaslice na ogled do svečnice

V Sloveniji začetek množičnega testiranja

22. 12. 2020

V 13 mestih po državi se začenja množično prostovoljno testiranje s hitrimi testi na okužbo s koronavirusom, vendar se ne bo začelo povsod sočasno. Danes bodo testiranja zagotovo potekala v Ljubljani, Celju, Novem mestu in Sevnici. Več v Izluščeno v torek 22.12. med 9.in 10.uro.

BIG SCREEN: Po Tarasu Birsi prihaja še Martin Vrenko

17. 12. 2020

Na nacionalki nas v začetku prihajajočega leta spet čakajo nenavadni primeri, zanimivi liki, inteligentni zapleti in razpleti. Poleti se je namreč začelo snemanje nove kriminalke Primeri inšpektorja Vrenka, ki nastaja pod okriljem Televizije Slovenija. Z nami bo v rubriki BigScreen v četrtek 17.12. pisatelj, pesnik in odgovorni urednik igranega programa RTV Slovenija Jani Virk.

Priznanje Sejalec 2020 v roke Expanu

14. 12. 2020

Na Dnevih slovenskega turizma so podelili priznanja za najbolj inovativne turistične produkte in ideje. Sejalec leta 2020 je postal Regijski promocijski center Expano, finalista pa Jasna Chalet Resort in Istrski zajtrk - okusi lokalno. Snovalci 2020 pa so postali Fish&Fly Trio, Potovanja z električnimi motorji in Robidišče Trail Center. Preverili smo, kaj priznanje pomeni tistim, ki ustvarjajo vsebino Expana.

Obnova Cukrarne v polnem teku

9. 12. 2020

Prenova Cukrarne, nekdanje tovarne sladkorja v Ljubljani, je v polnem teku. Stavba, v kateri bo umetnostno središče, naj bi bila dokončana prihodnje leto. Z objektom bodo upravljali Muzej in galerije mesta Ljubljane. V pogovoru z direktorjem MGML Blažom Peršinom o poteku prenove, namenu, pričakovanjih in prihodnosti Cukrarne, ki se kiti z bogato, a tudi mračno zgodovino. Izluščeno v sredo 9.12. med 9.in 10.uro.

Imunski sistem lahko okrepimo tudi z zdravo prehrano

8. 12. 2020

Ozračje se je ohladilo, več je vlage, deževja in tudi več prehladov. Ker nam preti še novi koronavirus, je potrebno še toliko bolj okrepiti imunski sistem. Pa ga lahko okrepimo samo s prehrano? Prisluhnite!

Pri proizvodnji 200g težkega telefona nastane 86 kg odpadkov

27. 11. 2020

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov poziva k razmisleku o tem, da ob izdelavi predmetov, ki jih uporabljamo dnevno, nastane veliko odpadkov. Namen je opozoriti na dejanski vpliv teh izdelkov na okolje ter preprečevati nastajanje teh odpadkov s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov, ponovno uporabo ter souporabo izdelkov namesto nakupa novih izdelkov. Nevidne odpadke moramo narediti vidne. (Foto: BoBo)

Skrb za psihično zdravje v Covid-19 epidemiji

26. 11. 2020

Izluščeno danes namenjamo skrbi in razumevanju duševnega zdravja v teh zelo drugačnih razmerah. Psiholog dr. Robert Masten z oddelka za psihologijo ljubljanske filozofske fakultete, je na ponedeljkovi novinarski konferenci govoril o vrednotah in odločitvah, ki jih marsikdo sedaj težje sprejema. Več v Izluščeno v četrtek 26.11 med 9. in 10.uro.

"Predelan in obdelan" Boter III bo na ogled od decembra

19. 11. 2020

Najbrž se spomnite enega od vrhuncev filmskega ustvarjanja. Botra Francisa Forda Coppole, prva dva dela nesporno sodita med največje stvaritve v zgodovini kinematografije in sta skupaj osvojila kar devet oskarjev. Boter 3 pa bo sedaj ob svoji skorajšnji 30. obletnici premiere ob začetku decembra zaživel "čisto novo življenje". V BigScreenu v četrtek ob 17.30 podrobnjeje.

Pripravite med, hruh, mleko in jabolko za jutrišnji tradicionalni slovenski zajtrk

19. 11. 2020

Tretji petek v novembru je še nekaj let rezerviran za Dan slovenske hrane. Začne se s tradicionalnim zajtrkom, na kruh namazanim medom, jabolkom, mlekom. Namen tega dne je podpora domačim pridelovalcem hrane, spodbujanje k domači samooskrbi, zavedanje o pomenu opraševanja čebel in ostalih opraševalcev, ter ohranjanje čistega, zdravega okolja. S predsednikom Čebelarske zveze, Boštjanom Nočem smo govorili tudi o tem, kako naj v letošnjih razmerah preživimo ta dan. (Foto BoBo)

MARTINOVO LETOS VIRTUALNO

11. 11. 2020

Narava gre počasi proti zimskemu počitku, vegetacijska doba se umiri, vinogradniki in vinarji pa danes obeležujejo martinovo, ki bo letos zaradi epidemioloških razmer minil brez dogodkov. Kako se vinarji spopadajo z letošnjo krizo bomo izluščili v sredo 11.11. ob 9.30.

Dobro si je zapomniti: Najboljše imamo doma!

30. 10. 2020

V Sloveniji porabimo več kot 75 kg svežega sadja na prebivalca oziroma skoraj 129 kg svežega in predelanega sadja na prebivalca. Da bi kot potrošniki na trgovskih policah lažje prepoznali kakovostno lokalno hrano, tudi sadje, je bila vzpostavljena nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Več o kakovosti slovenske hrane in predvsem o nacionalni kampanji »Najboljše imamo doma«, v prispevku. Prisluhnite!

Ljubezenska pisma med mladimi

26. 10. 2020

V Kulturnem društvu Josipine Turnograjske so tudi letos pripravili 9. natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Sloveniji. Tema, na katero so letos pisali osnovnošolci in srednješolci, je bila ljubezen do svobode, saj smo bili zaradi karantene veliko v zaprtih prostorih in smo na nek način čutili, da nismo svobodni. Kakšna pisma so napisali mladi in kaj pravita zmagovalca, pa v današnjem Izluščeno.

S hojo si krepimo imunski sistem

20. 10. 2020

Hoja je osnovna oblika gibanja, je dostopna vsakomur, v vseh letnih časih in ne zahteva dodatnih sredstev ali posebne opreme. 15. oktobra smo obeležili svetovni dan hoje.Prisluhnite, kako pomembna je hoja za krepitev imunskega sistema!

OKTOBER - MESEC POŽARNE VARNOSTI

19. 10. 2020

Oktober je mesec požarne varnosti. V ospredju je požarna varnost v prostem času in poteka pod sloganom Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi. S projektom želijo prebivalce opozoriti, da tudi med preživljanjem prostega časa obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Podali smo se tudi na ulice »štajerske prestolnice« in preverili, kako doma poskrbimo, da ne bi zagorelo. Več v Izluščeno s članom komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije Oskarjem Neuvirtom in pomočnikom poveljnika za preventivo v PGD Kamnica Renejem Hajnžičem v ponedeljek 19.10. med 8. in 10. uro.

Slovenci smo nadpovprečno naklonjeni darovanju organov

14. 10. 2020

V oktobru obeležujemo svetovni dan transplantacij in darovanja organov oz. tkiv. Slovenci smo nadpovprečno naklonjeni darovanju organov. Koliko presaditev organov se opravi v Sloveniji na leto in kako lahko tudi sami postanete darovalec, pa v današnjem Izluščeno.

12.oktober - Svetovni dan revmatskih obolenj

12. 10. 2020

Današnji 12. oktober je svetovni dan revmatičnih bolezni, za katere v Sloveniji trpi od 40.000 do 60.000 prebivalcev, če pa revmatizem razumemo v širšem smislu, je takšnih bolnikov približno 230.000 oziroma kar enajst odstotkov prebivalstva. Več pa v Izluščeno v ponedeljek 12.10. med 9.in 10. uro na Radiu Si.

Študentje spet častijo 1 litra!

9. 10. 2020

Z oktobrom se je začela študentska krvodajalska akcija »ČASTIM 1 LITRA!«. Zaradi situacije z novim koronavirusom pa akcija letos poteka malo drugače..

Pregled dojk vzame nekaj minut na mesec, podari pa lahko leta življenja

7. 10. 2020

Tanja Španić je predsednica Europe Donne, in je zelo mlada zbolela za rakom dojk. Povedala nam je zakaj sta pomembna samopregledovanje in zdrav način življenja, ter katere stvari postanejo človeku pomembne, ko enkrat preboli raka. Spraševala je Vesna Danilović Novak.