Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine
1. mesto v kategoriji mediji na Websi 2022

EU minuta

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Zadnji prispevki

Začenja se Evropski teden športa

23. 9. 2022

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Njegov poglavitni cilj je, spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti. Začenja se danes, ko poteka tudi Dan slovenskega športa, zaključil pa se bo v petek, 30. septembra.

EU MINUTA 22.9.: dr. JERNEJA JUG JERŠE o pobudi DiscoverEU

22. 9. 2022

Evropska komisija bo v okviru pobude DiscoverEU evropski mladini to jesen razdelila nov sveženj brezplačnih železniških vozovnic. Prijave za brezplačne vozovnice se bodo odprle 11. oktobra. Mladi imajo tako izjemno možnost, da z malo sreče – vsi kandidati gredo namreč v žreb.

Zahod obsodil napovedane referendume na zasedenih ukrajinskih območjih

21. 9. 2022

Zahod obsodil napovedane referendume na zasedenih ukrajinskih območjih

Zahod obsodil napovedane referendume na zasedenih ukrajinskih območjih

21. 9. 2022

Zahod obsodil napovedane referendume na zasedenih ukrajinskih območjih

EU MINUTA 20.9.2022

20. 9. 2022

»Prelomni trenutek: reformne rešitve za medsebojno povezane izzive« je tema splošne razprave 77. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, ki se začenja danes. Foto: Reuters

Evropska komisija predlaga zamrznitev dela evropskih sredstev za Madžarsko

19. 9. 2022

Evropska komisija državam članicam EU predlaga, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, je sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Bruselj bo predstavil predlog evropske zakonodaje o svobodi medijev

16. 9. 2022

Prav dogajanje v Sloveniji glede STA in RTV je spodbudilo Evropsko komisijo, da je ta pripravila nov predlog akta o svobodi medijev, ki ga bodo predstavili danes. Kaj natančno prinaša, bomo pojasnili v #euminuta, prisluhnite!

Von der Leynova v včerajšnjem letnem nagovoru o prihodnosti EU

15. 9. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v včerajšnjem letnem nagovoru o prihodnosti EU-ja napovedala celovito reformo trgov električne energije. Kot je dejala, se bodo zavzeli za zmanjšanje porabe elektrike:

EU minuta 14.9.2022

14. 9. 2022

EU poslanci podprli uredbo o prepovedi krčenja gozdov Foto: EPA

EU minuta 14.9.2022

14. 9. 2022

EU poslanci podprli uredbo o prepovedi krčenja gozdov Foto: EPA

EU MINUTA 13. 9.: Pobuda Brdo-Brijoni brez deklaracije, a z enotnim pozivom po širitvi EU

13. 9. 2022

Voditelji držav, ki sodelujejo v pobudi Brdo-Brioni, so včeraj sprejeli šest sklepov, sprejetju sklepne izjave pa so se odrekli že med pripravami na srečanje, na katerem so si bili voditelji enotni, da je širitev EU ključna za stabilnost Zahodnega Balkana.

Članice EU potrdile zamrznitev vizumskega sporazuma z Rusijo

12. 9. 2022

Države članice EU so potrdile zamrznitev sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo, kar pomeni da bodo ruski državljani precej težje pridobili schengenske vizume.

Svet ECB obrestne mere dvignil za 0,75 odstotne točke

9. 9. 2022

Svet Evropske centralne banke (ECB) je drugič zapored dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom. Po julijskem dvigu za 0,5 odstotne točke jih je zvišal za rekordnih 0,75 odstotne točke. Dodatne dvige napoveduje tudi za naprej, predsednica ECB Christine Lagarde pa si želi odločnih korakov, saj da je raven obrestnih mer še daleč od primerne.

EU MINUTA 8.9.: Borut Pahor pozval k pospešitvi evropske integracije Zahodnega Balkana

8. 9. 2022

Predsednik države Borut Pahor je v sklopu obiskov pred prihajajočim vrhom Brdo-Brioni včeraj obiskal Prištino, kjer se je srečal s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in predsednico Vjoso Osmani. Pahor je med drugim pozval k pospešitvi evropske integracije Zahodnega Balkana.

Evropska komisija predlagala popolno zamrznitev izvajanja vizumskega sporazuma z Rusijo

7. 9. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU pripravljena na popolno prekinitev dobave ruskega plina

6. 9. 2022

Po ruskem zaprtju dobave zemeljskega plina skozi Severni tok 1 naraščajo cene tega energenta. A Evropska unija je, kot zatrjujejo, dobro pripravljena.

Nova evropska uredba o zdravstvenem varstvu živali

5. 9. 2022

Evropska komisija je sprejela novo uredbo o zdravstvenem varstvu živali, s katerim je potrebna registracija vseh oseb, ki doma na dvorišču gojijo perjad.

Poročilo visoke komisarke ZN za človekove pravice pozdravil tudi Borrell

2. 9. 2022

Kitajska je odgovorna za resne kršitve človekovih pravic proti Ujgurom in drugim muslimanskim manjšinam v provinci Xinjiang, ki bi lahko pomenile zločin proti človeštvu, izhaja iz poročila, ki ga je objavila visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet. Poročilo visoke komisarke ZN za človekove pravice je pozdravil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Članice EU zaskrbljene pred zimo

1. 9. 2022

Članice pozivajo Evropsko unijo, naj postavi zgornjo mejo za cene energentov in njihovo rast omeji tudi s tem, da loči cene elektrike in plina.

Borrell pričakuje soglasje zunanjih ministrov EU glede vizumske politike do Rusije

31. 8. 2022

Včeraj se je v Pragi začelo neformalno zasedanje obrambnih in zunanjih ministrov članice EU, ki poteka še danes. Kot je ob prihodu povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, pričakuje jasne in soglasne politične usmeritve glede vizumske politike do Rusije.

Golob na strateškem forumu o energetski krizi

30. 8. 2022

Blejski strateški forum se bo danes nadaljeval z razpravami o prihodnosti Evrope in evropske soseščine, zlasti Zahodnega Balkana.

EU MINUTA 29. 8.: Začenja se 17. Blejski strateški forum

29. 8. 2022

Danes se začenja 17. Blejski strateški forum (BSF) z naslovom Vladavina moči ali moč pravil, ki ga bodo posebej zaznamovale razprave o krizi multilateralnega reda in posledicah ruske agresije na Ukrajino. Posebnost foruma je, da se ga prvič v zgodovini udeležuje prva glava Evropske komisije, predsednica Ursula von der Leyen.

Zelenski: Evropa se je za las izognila jedrski katastrofi

26. 8. 2022

Evropa se je včeraj, ko so ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, soočila z možnostjo jedrske katastrofe, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V Škofji Loki generalna skupščina združenja Douzelage, ki združuje 28 evropskih mest

25. 8. 2022

Škofja Loka bo ta teden, od danes do nedelje, gostila 46. generalno skupščino mednarodnega združenja Douzelage. Škofjeloški župan Tine Radinja je povedal, da je v Douzelage vključenih 28 mest, in sicer po eno mesto iz vsake od držav članic EU ter britansko mesto Sherborne, ki je bilo eno od ustanoviteljev združenja in ostaja v njem tudi po Brexitu.

EU minuta 24.8.2022

24. 8. 2022

Suša v Evropi najhujša v 500 letih

Totalitarni režimi so po svetu povzročili na milijone žrtev

23. 8. 2022

Danes je evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Fašizem, nacizem in komunizem so trije totalitarni režimi, ki so po svetu povzročili več deset milijonov žrtev. EU letos izpostavlja solidarnost z vsemi žrtvami preganjanja.

EU MINUTA, 22.8. GRČIJA IZSTOPA IZ 'OKREPLJENEGA NADZORA' EU

22. 8. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Vučić in Kurti v Bruslju nista dosegla dogovora

19. 8. 2022

Včeraj sta se na močno pričakovanem pogovoru pod okriljem Evropske unije v Bruslju sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, a žal nista dosegla dogovora za umiritev napetosti med državama.

Po letu dni spet pogovori med Srbijo in Kosovom v Bruslju

18. 8. 2022

Po nedavnih zelo zaostrenih odnosih med Srbijo in Kosovom se bosta danes v Bruslju sestala srbski predsednik in kosovski premier. Predvsem Kosovo pričakuje odločnejši vpliv Evropske unije.

EU Minuta, 17.8. - Cene plina in elektrike v EU rastejo še naprej

17. 8. 2022

Borzne cene plina in elektrike v Evropi še naprej rastejo. Več v EU Minuti!

EU članice že varčujejo s plinom

16. 8. 2022

Več nemških mest, med njimi Hannover in Berlin, je že sprejelo ukrepe za zmanjšanje porabe energije. Znamenitosti ne osvetljujejo več, vode iz tušev na javnih mestih in v telovadnicah, ter bazenih več ne ogrevajo. Ukrepe bodo sprejeli za celotno Nemčijo.

Estonija ukinja izdajanje vizumov za ruske državljane

12. 8. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU na dobri poti do 80-odstotno zapolnjenih skladišč plina

11. 8. 2022

EU je na dobri poti do izpolnitve cilja, v skladu s katerim morajo biti njena skladišča plina do 1. novembra letos 80-odstotno napolnjena.

Suša v Evropski uniji je najhujša v zadnjih 500 letih

10. 8. 2022

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je opozorilo, da bi lahko bila trenutna suša najhujša v zadnjih 500 letih. Napovedali so tudi, da se bo huda suša v Evropi še povečala in bi lahko dosegla 47 % celine.

Turčija začenja iskanje nahajališč plina v Sredozemlju

9. 8. 2022

Turčija bo po napovedih danes na morskem dnu v vzhodnem Sredozemlju začela nove raziskave glede morebitnih nahajališč zemeljskega plina, kar bi lahko botrovalo k novemu diplomatskemu sporu z Evropsko unijo.

Bruselj predstavil prvo vseevropsko oceno tveganja požarov v naravi

8. 8. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Starši in oskrbovalci bodo imeli več pravic na delovnem mestu

5. 8. 2022

Ali veste, da so v veljavi nova evropska pravila o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev? Več o tem povemo v današnji #euminuta, prisluhnite!

EU že varčuje z energijo, Španija prilagaja termostate

4. 8. 2022

Ministri držav članic EU-ja, pristojni za energetiko, so pred nekaj dnevi dosegli dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023. V nekaterih članicah so že začeli varčevati z energijo. Španske pisarne, trgovine in gostinski prostori se več ne bodo sami odločali o višini temperature v svojih prostorih. Klime poleti ne bodo naravnali pod 27 C, gretja pozimi pa ne na več kot 19 C. Trgovine bodo morale imeti zaprta vrata, sisteme za gretje bodo zaradi boljše učinkovitosti, morali večkrat preverjati.

Suša ogroža polovico EU

3. 8. 2022

Zaradi vročine in pomanjkanja padavin suša ogroža polovico ozemlja EU-ja, ugotavlja Evropska komisija. Tudi napovedi za jesen so črnoglede.

EU pozdravlja prvo ladjo z žitom na poti iz Ukrajine

2. 8. 2022

Včeraj je končno, po dolgem posredovanju ZN in Turčije Iz Odese na jugu Ukrajine izplula prva ladja z ukrajinskim žitom, koruzo, ki je namenjena v Libanon. To pozdravlja tudi EU, ki pa pravi, da se mora izvoz žita, kot je dogovorjeno, izvajati po celem svetu. Več o tem v tokratni #euminuta!

Oster evropski odziv na Orbanove izjave

1. 8. 2022

Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so ostro obsodili nedavne izjave madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki so po njihovi oceni rasistične. Te izjave so nesprejemljive in v nasprotju z evropskimi vrednotami, so še dodali.

Zelenski napovedal povečanje izvoza električne energije v EU

29. 7. 2022

V luči energetske krize v Evropi, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino, namerava Ukrajina povečati izvoz električne energije v EU. Kot je včeraj napovedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo njegova država tudi postopoma postala eden od garantov evropske energetske varnosti.

EU pozvala članice k odločnejšemu pristopu proti opičjim kozam

28. 7. 2022

Članice Evropske unije morajo zavzeti odločnejši in bolj usklajen pristop do izbruha okužb z opičjimi kozami, je včeraj sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides in pri tem opozorila, da je EU postala epicenter odkritih primerov okužb.

EU dosegla dogovor o varčevanju s plinom

27. 7. 2022

Ministri za energetiko članic EU so včeraj dosegli dogovor o uredbi, ki predvideva 15-odstotno prostovoljno znižanje porabe plina med avgustom letos in marcem 2023 glede na povprečje zadnjih petih let.

Ministri za energetiko o predlogu komisije za zmanjšanje porabe plina

26. 7. 2022

V Bruslju bo danes spet čas za razpravo o predlogu Evropske komisije za zmanjšanje porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023. Slovenija se s tem strinja, se vam zdi to pravi način? Več o tem v tokratni EU minuti.

EU MINUTA, 25.7. PREMIER ORBAN: EU GLEDE UKRAJINE POTREBUJE NOVO STRATEGIJO

25. 7. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Hrvaška vlada je tudi uradno določila datum uvedbe evra

22. 7. 2022

Znan je datum, ko bo naša južna soseda Hrvaška uvedla evro. Hrvaška vlada je namreč na včerajšnji seji sprejela sklep, s katerim je za datum uvedbe skupne evropske valute tudi uradno določila 1. januar 2023.

ECB danes o dvigu obrestne mere v EU

21. 7. 2022

Svet Evropske centralne banke bo po 11 letih dvignil glavne obrestne mere za evrsko območje za 0,25 ali 0,5 odstotne točke. Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde: 'Fleksibilnost je ključna za normalizacijo naše monetarne politike. Pomembna je zato, da lahko poskrbimo za stabilne cene, predvsem tam, kjer je inflacija previsoka.'

Bruselj danes z načrtom za zmanjšanje porabe plina

20. 7. 2022

Evropska komisija bo danes predstavila evropski načrt ukrepanja v primeru dodatnega zmanjšanja oziroma ukinitve dobave plina iz Rusije prihodnjo jesen in zimo.

EU MINUTA 19.7. - EU z novimi sankcijami proti Rusiji

19. 7. 2022

V EU Minuti tokrat o predlogih za nove sankcije EU proti Rusiji. Tudi Slovenija bo podprla sankcije, ki ne bodo škodile njenemu in evropskemu gospodarstvu. Prisluhnite kaj o dosedanjih sankcijah meni visoki zunanjepolitični predstavnik Borrell. Projekt Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope #EuranetPlus

Bruselj s postopkom pred Sodiščem EU proti Madžarski zaradi kršenja pravic oseb LGBTIQ

18. 7. 2022

Evropska komisija je odločila, da začne postopek pred Sodiščem EU proti Madžarski zaradi njene zakonodaje, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje deljenje vsebin o homoseksualnosti.

Protestniki med nagovorom von der Leyen v Skopju s kamni nad stavbo parlamenta

15. 7. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v Skopju nagovorila sobranje in Severni Makedoniji izrekla podporo na njeni evropski poti.

Evropska komisija razmišlja o enotni medijski zakonodaji

14. 7. 2022

Evropska komisija je zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice, je ob predstavitvi poročila o vladavini prava dejala evropska komisarka Vera Jourova.

EU minuta 13.7. - Hrvaška prihodnje leto 1.1. prevzema €

13. 7. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Evropska komisija bo znižala napoved gospodarske rasti

12. 7. 2022

Evropska komisija bo v četrtek objavila poletno gospodarsko napoved, v kateri bo znižala napoved gospodarske rasti za Evropsko unijo za letos in prihodnje leto. Obenem bo Bruselj zvišal napoved inflacije.

Zahodni Balkan se oddaljuje od EU

8. 7. 2022

Zdi se, da se Zahodni Balkan oddaljuje od cilja vstopa v Evropsko unijo, proces približevanja je namreč zastal. Kaj o tem menijo prizadete države, smo preverili v današnji #euminuta, prisluhnite!

EU parlament plin & jedrsko energijo potrdil kot zeleno dejavnost

7. 7. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA 6.7.2022

6. 7. 2022

Nato začel proces ratifikacije za članstvo Švedske in Finske Foto: EPA

Evropski poslanci danes tudi o hrvaški uvedbi evra

5. 7. 2022

Evropski poslanci bodo drugi dan plenarnega zasedanja v Strasbourgu glasovali o aktu o digitalnih storitvah in aktu o digitalnih trgih, katerih namen je določiti standarde za varnejše spletno okolje in pravičnejši digitalni trg za podjetja. Hkrati bodo glasovali in po pričakovanjih prižgali zeleno luč vstopu Hrvaške v območje evra 1. januarja prihodnje leto.

Kompromisni dogovor z Bolgarijo sprožil protest v Skopju

4. 7. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Predsedovanje Svetu EU z današnjim dnem od Francije za pol leta prevzema Češka

1. 7. 2022

Predsedovanje Svetu EU z današnjim dnem od Francije za pol leta prevzema Češka. Češko predsedovanje bo nedvomno v znamenju trajajoče vojne v Ukrajini. Med glavnimi temami so ob Ukrajini še energetska varnost, krepitev obrambnih zmogljivosti Evrope ter odpornost gospodarstva in demokratičnih institucij.

Države EU dogovorile zmanjšati emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 %

30. 6. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

V EU naj bi po letu 2035 veljala prepoved prodaje novih vozil na fosilna goriva

29. 6. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU sprejela uredbo o skladiščenju plina

28. 6. 2022

EU je dokončno sprejela uredbo o skladiščenju plina, ki jo je Evropska komisija predlagala za okrepitev energetske varnosti v Evropi in zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov.

V ospredju vrha G7 sankcije proti Rusiji in njihov vpliv na svetovno gospodarstvo

27. 6. 2022

Na bavarskem gradu Elmau se je včeraj začelo tridnevno zasedanje voditeljev članic skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav. G7 je sicer politični forum, ki ga tvorijo Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, ZDA in Japonska, poseben status pa pripada tudi EU.

Vrh EU Ukrajini in Moldaviji podelil status kandidatk za članstvo

24. 6. 2022

Voditelji članic Evropske unije so včeraj na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU.

EU s predlogi za prepolovitev uporabe pesticidov do leta 2030

23. 6. 2022

Evropska komisija je včeraj predstavila predloge za obnovitev prizadetih ekosistemov in evropske narave, vse od kmetijskih površin do morij, gozdov in urbanih območij. Predstavila pa je tudi predlog zakonodaje za zmanjšanje skupne uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030.

Ministri za evropske zadeve soglasni glede podelitve statusa kandidatke Ukrajini

22. 6. 2022

Ministri članic EU, pristojni za evropske zadeve, so se včeraj na zasedanju v Luxembourgu strinjali, da naj EU Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v uniji, je po zasedanju povedal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune.

EU Minuta, 21.6. - Pahor v Rigi pozval k podpori BiH na poti v EU

21. 6. 2022

Slovenski predsednik Borut Pahor je na vrhu pobude Tri morja v Rigi navzoče predsednike držav EU je med drugim pozval, naj njihove države na Evropskem svetu podprejo pobudo, da Bosna in Hercegovina pridobi status kandidatke za vstop v unijo. Več v EU Minuti!

Zunanji ministri EU morda tudi o statusu kandidatke za članstvo BiH

20. 6. 2022

Zunanji ministri držav članic EU se bodo danes sešli na zasedanju v Luxembourgu, kjer bodo razpravljali predvsem o ruski agresiji na Ukrajino in njenih posledicah. Zasedanja se bo prvič udeležila nova slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bi lahko predstavila tudi slovenski predlog za hitro podelitev statusa kandidatke za članstvo BiH.

Slovenija bo do konca junija zaprosila za prvo izplačilo iz sklada za okrevanje

17. 6. 2022

Premier Robert Golob je svoj včerajšnji obisk v Bruslju začel s srečanjem s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Golob je podprl podelitev statusa kandidatke Ukrajini poudaril, da mora biti Evropa glede odziva na rusko agresijo v Ukrajini, enotna.

Nova slovenska vlada v Bruselj z jasno usmeritvijo proti jedrni Evropi

16. 6. 2022

Danes se bodo predstavniki nove vlade prvič srečali z vodstvom Evropske unije. Premier Golob je dejal, da na prvi obisk odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč, pomembno pa je vedeti, da nova slovenska vlada v Bruselj odhaja z jasno usmeritvijo proti jedrni Evropi.

EU in Izrael načrtujeta energetsko partnerstvo

15. 6. 2022

Evropska unija se skuša na vsak način otresti odvisnosti od ruske dobave plina, zato je bil vzpodbuden včerajšnji obisk predsednice Evropske komisije in dogovor z Izraelom. Kaj so sklenili, lahko slišite v tokratni #euminuta, prisluhnite!

Evropska unija je Veliki Britaniji zagrozila z možnostjo pravnih postopkov

14. 6. 2022

Britanska vlada je predstavila predlog zakona, s katerim želi spremeniti dele severnoirskega protokola in s tem olajšati pretok blaga iz Velike Britanije na Severno Irsko, kar je razburilo Evropsko unijo. Kakšni bodo ukrepi, boste lahko slišali v tokratni #EUminuta, prisluhnite!

Von der Leyen: EU glede Ukrajine pred "zgodovinsko odločitvijo"

13. 6. 2022

Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem, ali naj Ukrajina pridobi status kandidatke za članstvo, objavila v petek. O stališču komisije pa bodo nato na junijskem vrhu, 23. in 24. junija, razpravljali voditelji EU.

Ursula von der Leyen odprla festival novega evropskega Bauhausa

10. 6. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v Rimu odprla festival novega evropskega Bauhausa, ki skuša evropskemu zelenemu prehodu dodati kulturno razsežnost in spodbuja arhitekte, umetnike, znanstvenike, inženirje in državljane k izmenjavi strokovnega znanja pri pripravi na prihodnost.

EU MINUTA 9.6.2022

9. 6. 2022

Od leta 2035 naprej se bodo na evropskem trgu lahko prodajali le avtomobili z ničelnimi emisijami. Tako so včeraj sklenili evropski poslanci. Foto: EPA

EU MINUTA 9.6.2022

9. 6. 2022

Od leta 2035 naprej se bodo na evropskem trgu lahko prodajali le avtomobili z ničelnimi emisijami. Tako so včeraj sklenili evropski poslanci. Foto: EPA

Komisar Lenarčič danes in jutri na obisku v Ukrajini

8. 6. 2022

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič danes začenja dvodnevni obisk v Ukrajini, kjer se bo med drugim sestal z več visokimi predstavniki Ukrajine. Z obiskom želi pridobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini.

Bo zaradi podpore Poljski glasovanje o nezaupnici Evropski komisiji?

7. 6. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA, 06.06.2022: Obisk Lavrova odpovedan, EU sprejel šesti sveženj sankcij proti Rusiji

6. 6. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Poljska bo sredstva prejela le, če bo izpolnila pogoje pravne države

3. 6. 2022

Evropska komisija je včeraj potrdila poljski načrt za okrevanje in odpornost, v skladu s katerim naj bi Poljska prejela skoraj 24 milijard evrov nepovratnih sredstev. Vendar pa v Bruslju poudarjajo, da bo denar izplačan šele, ko bodo izvedene ustrezne pravosodne reforme.

EU MINUTA, 02.06.2022: Hvaška izpolnjuje merila za prevzem evra

2. 6. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Vrh EU pozval Rusijo, naj preneha blokirati ukrajinska pristanišča

1. 6. 2022

Po rasti različnih cen nas lahko s poletjem skrbi tudi dostopnost pšenice in nekaterih ostalih žit. Kar 20 milijonov ton pšenice je obstalo v Ukrajini, a EU skuša najti način, da se ta težava reši.

EU minuta 31.5.2022

31. 5. 2022

Voditelji držav članic, med njimi tudi odhajajoči slovenski premier Janez Janša, so na včerajšnjem prvem dnevu izrednega vrha EU dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte. Foto: Reuters

EU MINUTA, 30.5. DOGOVOR O RUSKI NAFTI SPET NI DOSEŽEN

30. 5. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Komisija s predlogom pravil za zaplembo premoženja ruskih oligarhov

27. 5. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Kmetje bodo dobili dodatno evropsko finančno pomoč

26. 5. 2022

Cene hrane so vedno višje, tudi zaradi vojne v Ukrajini. Zato je zdaj Evropska komisija napovedala finančno pomoč kmetom. Kaj ta prinaša, boste lahko slišali v današnji #EUminuta, prisluhnite.

Podpredsednik Evropske Komisije o migrantski politiki na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu

25. 5. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU Sloveniji priporoča zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv

24. 5. 2022

Evropska komisija je včeraj objavila nekaj novih priporočil in napovedi za države članice. Tako je ohranila možnost odstopanja od evropskih proračunskih pravil tudi v letu 2023, vsem državam, tudi Sloveniji, pa je poudarila nujnost zmanjšanja odvisnosti od fosilnih goriv. Več o tem boste lahko slišali v tokratni EU minuti, prisluhnite!

Francoski minister: Ukrajina v EU šele čez 15 ali 20 let

23. 5. 2022

Ukrajinska prošnja za vstop v EU ne bo finalizirana še 15 ali 20 let, je včeraj dejal francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune.

Zunanji ministri EU brez dogovora o šestem svežnju sankcij proti Rusiji

17. 5. 2022

Zunanjim ministrom EU se včeraj ni uspelo dogovoriti o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi embargo na uvoz ruske nafte, je po zasedanju v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel in Vučić v Beogradu o zavezanosti k pogajanjem za vstop Srbije v EU

20. 5. 2022

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je včeraj sestal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in ponovno potrdil zavezanost k pogajanjem Srbije za vstop v Evropsko unijo.

EU MINUTA 19.5. Moldavska predsednica s prošnjo podpore za člantvo v EU

19. 5. 2022

Moldavska predsednica Maia Sandu je včeraj v Evropskem parlamentu Evropsko unijo pozvala naj podpre kandidaturo Moldavije za vstop v EU. Po njenih besedah Moldavija na poti razvoja potrebuje jasno perspektivo članstva v uniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na obisku v Indiji tudi o podnebni nevtralnosti

25. 4. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na obisku v Indiji, kjer so v ospredju pogovori o trgovini, varnosti in podnebju.

Reforma severnoirskega protokola skrbi EU

18. 5. 2022

Evropsko unijo zdaj skrbi napoved Velike Britanije, da bodo posegli v t. i. severnoirski protokol, kar zna povzročiti mnoge težave in konflikte na že tako težavnem območju. Več o tem boste lahko slišali v #euminuta, prisluhnite!

Dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči EU za Ukrajino

16. 5. 2022

Ukrajina ne bo ostala brez pomoči Evropske unije – zdaj bo ta zagotovila dodatnih 500 milijonov evrov za dobavo orožja in druge vojaške opreme ukrajinski vojski. #euranetplus

EU MINUTA 13.5. - Predsednica ECB Lagarde v Sloveniji o uspehih in prihodnjih nalogah

13. 5. 2022

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je v obisku Slovenije sodelovala na konferenci o 30 letih neodvisnosti Banke Slovenije. Več v prispevku!

Von der Leynova v Tokiu posvarila pred neposredno grožnjo Rusije svetovnemu redu

12. 5. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Tokiu na vrhu EU-Japonska posvarila pred neposredno grožnjo, ki jo Rusija predstavlja svetovnemu redu, ter pozvala Kitajsko k bolj konstruktivni drži. Na vrhu so v skupni izjavi obsodili rusko agresijo proti Ukrajini ter obljubili nadaljnjo pomoč Kijevu.

Na donatorski konferenci za Sirijo zbrali 6,4 milijarde evrov

11. 5. 2022

EU kljub vojni v Ukrajini ni pozabila na Sirijo. Na včerajšnji donatorski konferenci, ki jo je organizirala EU, so donatorji Siriji in regiji obljubili pomoč v vrednosti 6,4 milijarde EUR. 75 odstotkov objub prihaja iz EU in njenih članic, je ob tem sporočil evropski komisar Oliver Varhelyi. Foto: Evropski parlament

Nesoglasja o spreminjanju pogodb EU

10. 5. 2022

Evropa ima prihodnost, a mora najti tudi novo pot, se je slišalo na včerajšnji konferenci o prihodnosti Evrope. Tako sta Macron in Von Der Leyen nakazala možnost spremembe pogodb, a se veliko držav članic s tem ni strinjalo. Več o tem boste lahko slišali v današnji #euminuta, prisluhnite!

Evropa praznuje

9. 5. 2022

Evropska unija praznuje dan Evrope, namenila ga bo razmisleku o prihodnosti povezave.

EU minuta: EMBARGO RUSKE NAFTE BI LAHKO IMEL NEGOTOVE POSLEDICE ZA EU

6. 5. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA 5.5. - OLAF SCHOLZ o približevanju Srbije EU

5. 5. 2022

Rešitev konflikta med Beogradom in Prištino predstavlja pomemben doprinos k miru v Evropi. Srbija in Kosovo se v luči pridruževanja EU zavezujeta k ohranitvi stabilnih razmer na Zahodnem Balkanu.

Novinarji brez meja tudi letos pripravili svetovni indeks medijske svobode

4. 5. 2022

Letno poročilo je tokrat na vrh postavilo Norveško, Dansko in Švedsko, kjer sledijo demokratičnemu modelu. Položaj pri nas je označen kot problematičen. Pavol Szalai, vodja oddelka za Evropsko unijo in Balkan pri organizaciji Novinarji brez meja, je pojasnil polarizacijo družb po vsem svetu.

Izredno zasedanje ministrov za energetiko v Bruslju

3. 5. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Bruselj s predlogom direktive za zaščito novinarjev pred tožbami

29. 4. 2022

Nič več zastraševalnih tožb proti novinarjem? Evropska komisija skuša zaščititi novinarje pred neupravičenimi tožbami. Zato so zdaj predstavili predlog direktive pred t. i. strateškimi tožbami. Prisluhnite tokratni #euminuta!

Plačevanje ruskega plina v rubljih predstavlja kršenje sankcij

28. 4. 2022

Rusija ne dobavlja več zemeljskega plina Poljski in Bolgariji, a je ti državi podprla Evropska unija. Predsednica von der Leyen je celo zatrdila, da gre za novo izsiljevanje Kremlja. Kako na to gledate vi? Prisluhnite tokratni #euminuta!

EU za manjšo odvisnost od Rusije

26. 4. 2022

Boste manj ogrevali stanovanja in več hodili peš? Evropska komisija z akcijskim načrtom Igram svojo vlogo poziva državljane Unije, naj zmanjšajo odvisnost od ruskih energentov. Več v tokratni #euminuta, prisluhnite!

Naraščajoča inflacija v EU - Do nedelje poteka zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke

22. 4. 2022

V Washingtonu se je včeraj začel osrednji del spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, ki bo potekalo do nedelje. Zasedanje, kljub opuščanju koronskih ukrepov, poteka v hibridni obliki, zaznamujejo pa ga razprave o naraščajoči inflaciji v razvitih državah, tako EU kot ZDA, pomembna tema so tudi posledice ruskega napada na Ukrajino.

EU MINUTA 21. 4. - Charles Michel na obisku v Ukrajini

21. 4. 2022

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je včeraj ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovil, da bo Evropska unija storila vse, da bo Ukrajina dobila vojno z Rusijo. Ob tem je za 5. maj napovedal donatorsko konferenco, s katero bodo vzpostavili solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine.

EU minuta 20.4.2022

20. 4. 2022

ZDA in EU pripravljeni na nadaljnje sankcije proti Rusiji Foto: EPA

Ukrajina odgovorila na vprašalnik glede članstva v EU

19. 4. 2022

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj veleposlaniku Evropske unije v Kijevu Mattiju Maasikasu predal odgovore na vprašalnik, ki mu ga je med obiskom v Ukrajini pred desetimi dnevi izročila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Lagarde: Ruska vojna proti Ukrajini resno vpliva na gospodarstvo evrskega območja

15. 4. 2022

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je na včerajšnji novinarski konferenci po seji sveta poudarila, da ruska vojna proti Ukrajini resno vpliva na gospodarstvo evrskega območja.

Bruselj s predlogom za geografsko zaščito industrijskih in obrtniških izdelkov

14. 4. 2022

Evropska komisija je včeraj sprejela predlog uredbe o geografskih označbah obrtniških in industrijskih izdelkov. Tako bo zaščita v okviru geografskih označb na ravni EU možna tudi za izdelke, kot so porcelan, lončeni izdelki, oblačila, pohištvo, noži in čipke.

Ministri skupine C5 so se zavezali k nadaljnji pomoči Ukrajini

13. 4. 2022

V bližini Prage je včeraj potekalo srečanje pobude Central 5, na katerem je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. V ospredju je bila pomoč Ukrajini. Foto:STA

EU brez odločitve o embargu na ruski plin in nafto

12. 4. 2022

V Luxemurgu so včeraj zasedali zunanji ministri EU. Glavna tema srečanja, ki se ga je udeležil tudi zunanji minister Anže Logar, so bili dodatni ukrepi in sankcije kot odgovor na rusko agresijo v Ukrajini.

EU sprejela nove sankcije proti Rusiji

11. 4. 2022

Članice EU-ja so zamrznile skoraj 30 milijard evrov premoženja, med drugim helikopterje, plovila, nepremičnine in umetniška dela. V okviru sankcij so blokirale za 196 milijard evrov transakcij.

Predstavnika EU danes v Kijev

8. 4. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se bosta danes v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Z obiskom bosta Ukrajini prenesla sporočilo popolne solidarnosti EU. Države članice so potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji,

EU MINUTA 7.4.2022

7. 4. 2022

MARK BORIS ANDRIJANIČ o novem zakonu o el. komunikacijah

EU MINUTA 6.4. - Josep Borell o namenu sankcij proti Rusiji

6. 4. 2022

Evropska komisija se v predlogu petega svežnja sankcij proti Rusiji, ki posega na šest področij, med drugim zavzema za prepoved uvoza ruskega premoga in zaprtje evropskih pristanišč za ruske ladje. V Ukrajino se ta teden odpravljata tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki politični predstavnik Josep Borrell.

EU v luči dogajanja v Ukrajini nadaljuje pripravo sankcij proti Rusiji

5. 4. 2022

Evropska unija v luči zadnjih dogodkov v Ukrajini, od koder poročajo o množičnih pobojih, nadaljuje pripravo sankcij proti Rusiji.

Metsola pozvala k večji podpori Poljski pri oskrbi beguncev

4. 4. 2022

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je pozvala k večji podpori Poljski in drugim državam pri oskrbi beguncev iz Ukrajine.

EU MINUTA, 1.4.2022. - 23. Vrh EU-Kitajska v znamenju rusko-ukrajinske vojne

1. 4. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Lagardova: Nadaljevanje vojne bo močno zvišalo življenjske stroške v Evropi

31. 3. 2022

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je včeraj opozorila, da bi nadaljevanje vojne v Ukrajini lahko za Evropejce še dodatno zvišalo cene energije in življenjske stroške.

EU MINUTA, 30.12.2022: Zaključki konference predsednikov parlamentov na Brdu pri Kranju

30. 3. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Širitev EU na Balkan in vzhod bistvenega pomena za ohranitev miru

29. 3. 2022

O pomenu varnosti v EU je na konferenci predsednikov parlamentov držav članic EU, ki poteka na Brdu pri Kranju, spregovoril slovenski predsednik Borut Pahor.

Borrell zatrdil, da so zelo blizu oživitvi jedrskega sporazuma z Iranom

28. 3. 2022

Vodilni diplomat Evropske unije Josep Borrell je na mednarodni konferenci v Dohi pretekli vikend zatrdil, da so zelo blizu oživitvi jedrskega sporazuma z Iranom.

Telefonska storitev gostovanja v EU ostaja še vsaj 10 let

25. 3. 2022

Iz evropskega parlamenta so sporočili, da ostaja telefonija s storitvijo 'gostovanja' znotraj EU še 10 let brez dodatnih stroškov, kakovostna in hitra.

EURANET PLUS

25. 3. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA 24.3. - PREHRANSKA VARNOST V EU

24. 3. 2022

Evropska komisija je včeraj predstavila predloge za zagotovitev prehranske varnosti v EU spričo ruske invazije na Ukrajino. Med drugim je predlagala sprožitev 500 milijonov evrov finančne pomoči za najbolj prizadete kmete. 27-terica se je ob tem zavzela tudi za izredno podporo Ukrajini v višini 330 milijonov evrov, ob robu priprav na zasedanje vrha pa je predstavila tudi ukrepe za soočanje z naraščajočimi cenami energije. Med njimi je zakonodajni predlog, v skladu s katerim bi morala biti skladišča plina do novembra 80-odstotno napolnjena.

V EU strinjanje glede razširitve sankcij proti Rusiji, a razhajanja glede podrobnosti

23. 3. 2022

Evropska komisija bo danes predstavila predloge ukrepov za soočanje z naraščajočimi cenami energentov, ki jih je vojna v Ukrajini pognala v nebo. Med možnimi ukrepi se omenja skupno naročanje energentov. Hkrati pa med članicami EU obstaja široko soglasje o tem, da je treba sankcije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini še razširiti, predvsem tiste v povezavi z energetiko.

EU MINUTA 22. 3. - V Bruslju potrdili strateški kompas

22. 3. 2022

Zunanji in obrambni ministri EU so v Bruslju potrdili strateški kompas – vizijo obrambnega razvoja Unije v prihodnjem desetletju. Sprejetje strateškega kompasa - konec tedna ga mora potrditi še vrh Unije, je zaznamoval ruski napad na Ukrajino.

VOJNA V UKRAJINI BI LAHKO NA DOBAVO HRANE ZARES VPLIVALA ŠELE JESENI

21. 3. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA 18.3. - OECD: Manjša globalna gospodarska rast zaradi vojne v Ukrajini

18. 3. 2022

Šoki na finančnih trgih in trgih surovin, ki jim je svet priča od ruskega napada na Ukrajino, bodo imeli negativen vpliv na svetovno gospodarsko rast in bodo prispevali k dvigu inflacije, v svojem poročilu navaja OECD. Več v EU minuti. Foto: RTVSLO

Rusija uradno izključena iz Sveta Evrope

17. 3. 2022

Odbor ministrov Sveta Evrope je na včerajšnji izredni seji po 26 letih članstva Rusijo izključil iz Sveta Evrope (SE).

EU MINUTA 16.3. - Janša, Morawiecki in Fiala obiskali Kijev brez mandata Evropskega sveta

16. 3. 2022

Premierji Slovenije Janez Janša, Poljske Mateusz Morawiecki in Češke Petr Fiala so se v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Neuradno so v Bruslju pojasnili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta. Več v EU Minuti.

Evropsko gospodarstvo bo čutilo posledice vojne v Ukrajini

15. 3. 2022

Vojna v Ukrajini je še vedno glavna skrb evropskih finančnih ministrov. V Bruslju te dni razpravljajo o tem, kako bo ta imela posledice na evropsko gospodarstvo. Več o tem v #euminuta, prisluhnite! #euranetplus

EU MINUTA, 14.3.2022: KOMISARKA VALEAN POHVALILA POMOČ UKRAJINI NA MEJI Z UKRAJINO

14. 3. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Pogovori med Lavrovom in Kulebo brez napredka

11. 3. 2022

Kuleba in Lavrov sta spregovorila tudi o vprašanju jedrske varnosti in tristranskih dogovorov. O zmanjševanju odvisnosti od ruskega plina in nafte bodo danes v Versaillesu v Franciji govorili voditelji članic EU.

EU MINUTA 10.3. - Ursula von der Leyen o neodvisnosti od ruskih energentov

10. 3. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je državljane pozvala k varčevanju z energenti. Po njenih besedah se bo tako Evropa hitreje osamosvojila od ruskega plina, nafte in premoga.

EU za pomoč otrokom iz Ukrajine

9. 3. 2022

Evropska komisija opozarja na rast števila ukrajinskih beguncev. Čim več pomoči je treba zagotoviti otrokom, ki bežijo pred vojno, saj obstaja veliko tveganje, da otroci brez spremstva postanejo žrtve trgovcev z ljudmi.

Boljša prihodnost za ženske v Evropi po covidu-19

8. 3. 2022

Na današnji mednarodni dan žensk se v Sloveniji in širše, v EU ter po svetu, vrstijo opozorila o nujnosti enakih pravic in možnosti žensk.

Evropski parlament o vojni v Ukrajini in prepovedi izdajanja zlatih potnih listov

7. 3. 2022

Evropski parlament danes v Strasbourgu začenja marčno zasedanje, na katerem bo glavna tema vojna v Ukrajini, evroposlanci pa bodo govorili tudi o prepovedi izdajanja zlatih potnih listov.

EU z dogovorom o začasni zaščiti za begunce iz Ukrajine

4. 3. 2022

Notranji ministri EU so včeraj v Bruslju v pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo dosegli dogovor o sploh prvi uporabi evropske zakonodaje, ki beguncem zagotavlja takojšnjo začasno zaščito.

RT in Sputnik ne smeta več oddajati v EU

3. 3. 2022

Evropska unija je ukrepala proti širjenju dezinformacij. Ruska državna medija Sputnik in RT ne smeta več oddajati na območju EU, ukrep pa bo v veljavi, dokler se ne bo končala ruska agresija na Ukrajino. Več o tem v #euminuta ob 11. 50 uri, prisluhnite!

Zelenski nagovoril Evropski parlament

2. 3. 2022

Evropski parlament je na včerajšnjem izrednem zasedanju sprejel resolucijo, s katero je najostreje obsodil rusko invazijo v Ukrajini in pozval k še strožjim sankcijam proti Rusiji. Največ pozornosti pa je bilo v včerajšnji razpravi, v kateri je z virtualnim nagovorom sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, namenjene vprašanju članstva Ukrajine v Uniji. Ukrajina želi takojšnje članstvo, Unija pa ji odgovarja, da je del družine, a opozarja, da bo pot do članstva še dolga.

Ministri EU o pomembnosti raznolikosti energetske ponudbe

1. 3. 2022

Ministri EU za energetiko so na izrednem zasedanju govorili razmerah na energetskem trgu po ruski invaziji na Ukrajino in o nujno potrebni diverzifikaciji naftnih virov in zemeljskega plina. EU je namreč močno odvisna od ruskega plina. Več o tem v današnji #euminuta ob 11. 50 uri, prisluhnite!

Von der Leynova: Ukrajina sodi v Evropsko unijo

28. 2. 2022

Ukrajina sodi v Evropsko unijo, je v včerajšnjem pogovoru za spletni portal Euronews dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

EU MINUTA 25.2.2022

25. 2. 2022

Voditelji članic EU potrdili nov sveženj sankcij proti Rusiji

EU MINUTA 24.2. - Ruska invazija na Ukrajino

24. 2. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU s soglasnim dogovorom o svežnju sankcij proti Rusiji zaradi priznanja Luganska in Donecka

23. 2. 2022

Članice EU so včeraj dosegle soglasen dogovor o sprejetju svežnja sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti proruskih separatistov v Donecku in Lugansku na vzhodu Ukrajine. Sveženj vključuje sankcije za posameznike in tudi za pravne osebe, ki spodkopavajo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Bruselj bo uvedel sankcije proti Rusiji zaradi priznanja separatističnih regij

22. 2. 2022

Kriza v Ukrajini se stopnjuje. Po včerajšnjem ruskem priznanju separatističnih regij zdaj EU napoveduje sankcije. Več o trenutnem dogajanju v tokratni #euminuta, prisluhnite!

Zunanji ministri EU o zaostrovanju v Ukrajini in v Bosni

21. 2. 2022

Danes se spet začenja srečanje zunanjih ministrov EU v Bruslju, kjer sta tokrat v ospredju Ukrajina in Bosna. Ali Rusijo čakajo sankcije? Več o tem boste lahko slišali v #euminuta!

Voditelji članic EU o napetih razmerah ob meji z Ukrajino

18. 2. 2022

Voditelji članic EU so včeraj v Bruslju na neformalnem zasedanju govorili o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob meji z Ukrajino. Pri tem so poudarili, da se je EU pripravljena odzvati s sankcijami v primeru nadaljnje ruske vojaške akcije proti Ukrajini.

Vrh EU in Afriške unije v Bruslju o skupni viziji do leta 2030

17. 2. 2022

V Bruslju se začenja dvodnevni vrh EU in Afriške unije, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Janez Janša. V ospredju razprav bo krepitev sodelovanja med evropskimi in afriškimi državami, zlasti na področju skupnega boja proti pandemiji covida-19.

EU MINUTA, 16.2. - Evropski mesec raznolikosti bo letos v maju

16. 2. 2022

Mesec maj po vsej Evropi označuje Evropski mesec raznolikosti. V Sloveniji se bo letošnji mesec praznovanja začel 29. aprila, na otvoritvenem dogodku bo prisotna tudi evropska komisarka za enakost Helena Dalli, ki je povedala, da bo tema tega leta povezovanje – gradimo mostove.

Praznujemo 20. obletnico evra

15. 2. 2022

Letos praznujemo 20. obletnico vzpostavitve skupne evropske valute, evra, kar predstavlja mejnik v evropski zgodovini.

EU MINUTA, 14.2. - KONFERENCA O PRIHODNOSTI EVROPE SE ZAKLJUČUJE

14. 2. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Von der Leyen je včeraj razkrila naložbeni načrt za Afriko v vrednosti 150 milijard evrov

11. 2. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Dan varne rabe interneta

10. 2. 2022

Letošnji Dan varne rabe interneta, ki smo ga obeležili 8. februarja, je potekal v duhu ozaveščanja mladih o prevarah, manipulacijah in neresničnih vsebinah, s katerimi se srečajo na spletu.

EU MINUTA 9.2. - EU z milijardnimi naložbami v evropsko proizvodnjo čipov

9. 2. 2022

Evropska komisija je predlagala evropski zakon o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov v Evropi in s tem digitalno suverenost EU. Več v tokratni EU Minuti. Projekt Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope

Scholz na prvem srečanju pri Bidnu o ukrajinski krizi, položaj resen za EU

7. 2. 2022

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes na uradnem obisku gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza. To bo prvi obisk Scholza v Beli hiši, odkar je na položaju nasledil Angelo Merkel, in njegovo prvo osebno srečanje z Bidnom sploh. Glavna tema pogovorov bo ruska agresija proti Ukrajini in kot pravi je položaj zelo resen tudi za EU.

EU minuta 4.2.2022 - Francija: Države naj sprejmejo prebežnike ali naj finančno pomagajo. Hojs je proti.

4. 2. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Evropska komisija razglaša jedrsko energijo in plin kot prehodno zeleni dejavnosti

3. 2. 2022

Evropska komisija se je vendarle odločila in jedrsko energijo in plin razglasila za prehodno zeleni dejavnosti. Se vam to zdi prav? Prisluhnite #euminuta!

EU minuta 2.2.2022 - Europol dobil več pooblastil za zbiranje informacij

2. 2. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Janša očita državnemu tožilcu in evropskemu komisarju zahtevo po zamrznitvi evropskih sredstev

1. 2. 2022

Včeraj so se v slovenskem parlamentu slišali očitki premierja Janše, da generalni državni tožilec Šketa in evropski komisar Lenarčič zahtevata pogojevanje oz. zamrznitev evropskih sredstev.

Nadzorni organ EU očital von der Leynovi, da je skrivala sporočila z direktorjem podjetja Pfizer

31. 1. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA 28.1. 2022

28. 1. 2022

EU pred WTO-jem sprožil postopek proti Kitajski

EU MINUTA 28.1. 2022

28. 1. 2022

EU pred WTO-jem sprožil postopek proti Kitajski

EU MINUTA 27.1. 2022 - Spominjamo se žrtev holokavsta

27. 1. 2022

Danes se spominjamo žrtev holokavsta. 27. januarja 1945 je Rdeča armada osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Zaradi pandemije bodo tudi letos številne slovesnosti potekale prek spleta. Evropski parlament bo dan spomina na žrtve holokavsta obeležil s posebnim plenarnim zasedanjem. Evropska komisija se ob tem pridružuje projektu Svetovnega judovskega kongresa in Unesca #WeRemember oziroma #Spominjamose. V ta namen bo svoj sedež osvetlila z napisom #WeRemember.

Evropski komisar svari pred naivnostjo Evrope v vesolju

26. 1. 2022

Evropska unija mora svoje interese v vesolju odločno braniti, je na včerajšnji evropski vesoljski konferenci v Bruslju dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Poudaril je, da je Evropska unija vesoljska sila.

Zunanji ministri EU o etnotnosti glede ruske grožnje

25. 1. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Zaščita zunanje meje EU je skupna odgovornost EU

24. 1. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Von der Leynova na Svetovnem gospodarskem forumu za evropsko proizvodnjo čipov

21. 1. 2022

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Svetovnem gospodarskem forumu izpostavila potrebo po vlaganju v razvoj, proizvodnjo in uporabo polprevodnikov in čipov.

Macron v Strasbourgu o prednostnih nalogah Francije za krmilom EU

20. 1. 2022

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil prednostne naloge Francije med šestmesečnim predsedovanjem Svetu EU, ki ga zaznamujeta pandemična negotovost in francoske aprilske predsedniške volitve. Nosilna tema predsedovanja je strateška suverenost EU.

Nova predsednica Evropskega parlamenta je Roberta Metsola

19. 1. 2022

Roberta Metsola iz vrst konservativne Evropske ljudske stranke je bila v Strasbourgu izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta. Maltežanka je postala tretja ženska na tem položaju in najmlajša predsednica parlamenta do zdaj.

Evropski parlament bo odločal o novem predsedniku

18. 1. 2022

Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu volili novega predsednika Evropskega parlamenta, ki bo nadomestil nedavno preminulega Davida Sassolija.

EU MINUTA, 17.1.2022: EU IZRAZILA SOLIDARNOST Z UKRAJINO

17. 1. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU letalom ne omejuje slotov

14. 1. 2022

Evropska komisija se je odzvala na kritike nekaterih letalskih družb glede pravil o letalskih slotih, pravicah do pristajanja in vzletanja v določenem časovnem obdobju. Komisija meni, da ni mogoče kriviti teh pravil za to, da letala letijo prazna.

EU MINUTA 13. 1. - Ponovno zasedal svet NATO-Rusija

13. 1. 2022

V Bruslju je po dveh leti spet zasedal svet NATO-Rusija. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je povedal, da je srečanje navkljub različnim stališčem pozitivno znamenje, da obstaja pripravljenost na nadaljnji dialog.

Ema: Z omikronom pandemija covida-19 prehaja v endemijo

12. 1. 2022

S širjenjem koronavirusne različice omikron se covid-19 spreminja v endemično bolezen, s katero lahko človeštvo živi, čeprav za zdaj ostaja pandemična, je včeraj sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Prav tako so izrazili dvome o četrtem cepljenju za širšo populacijo, češ da ponavljajoči se poživitveni odmerki niso "vzdržna" strategija.

Umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

11. 1. 2022

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v 66. letu starosti umrl zgodaj davi v bolnišnici v Avianu na severovzhodu Italije.

Inflacija v območju z evrom decembra pri rekordnih petih odstotkih

10. 1. 2022

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra znašala rekordnih pet odstotkov, je prvo oceno objavil evropski statistični urad Eurostat. Gre za največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke.

EU minuta, 7.1.2022 - EU podpira Ukrajino v konfliktu z Rusijo

7. 1. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Kustečeva in Simoniti predstavila dosežke slovenskega predsedovanja EU

6. 1. 2022

Šolska ministrica Simona Kustec in kulturni minister Vasko Simoniti sta včeraj predstavila ključne dosežke slovenskega predsedovanja Svetu EU.

EU Minuta 5.1. - Bruselj želi jedrsko energijo in zemeljski plin opredeliti kot podnebju prijazna vira energije

5. 1. 2022

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Predsedovanje Svetu EU prevzela Francija

4. 1. 2022

Njeni glavni cilji bodo krepitev evropske strateške suverenosti, upravljanje migracij in gospodarska rast, usklajena s podnebnimi cilji.

20. obletnica uvedbe evra

3. 1. 2022

1.januarja pred 20 leti so državljani 12 evropskih držav namesto svojih nacionalnih valut v roke dobili skupno evropsko valuto evro. V Sloveniji pa smo evro namesto tolarja uvedli pred 15 leti. Evro je druga najbolj razširjena valuta na svetu.

EU MINUTA, 31.12.2021: V drugi polovici leta 2022 bo predsedovanje svetu EU prevzela Češka

31. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Komisarji o nepoštenih davčnih praksah v EU

30. 12. 2021

Komisarji Evropske komisije so na zadnjem letošnjem sestanku razpravljali tudi o ukrepih proti nepoštenim davčnim praksam. Po letu 2023 bi naj podjetja z letnimi prihodki višjimi od 750 mio evrov imela najmanj 15% davčne stopnje.

Evropski komisarji na zadnjem srečanju letos o spremembah na področju financ

29. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA, 27.12.2021: Poljski predsednik vložil veto na sporno medijsko zakonodajo

28. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Rusija zavrača obtožbe EU o nedobavi plina

27. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA, 24.12.2021: Slovenija bo konec leta predsedovanje Svetu Evropske unije predala Franciji

24. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU minuta 23.12. - Orban ne bo spoštoval odločitve Sodišča Evropske Unije

23. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Veljavnost covidnih potrdil omejena na 9 mesecev

22. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Okoljski ministri EU o podnebnem svežnju Pripravljeni na 55

21. 12. 2021

Evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius pravi, da podnebna politika energije ni razlog za dvig cen energentov v zadnjem času.

EU MINUTA, 20.12. - MINISTRSKO ZASEDANJE EU & ZDA V WASHINGTONU

20. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Vrh EU po dolgotrajni razpravi brez sklepov glede cen energije in s ponovnim svarilom Rusiji

17. 12. 2021

Voditelji članic EU na srečanju v Bruslju včeraj niso uspeli doseči soglasja glede visokih cen energije Ponovilo so tudi svarilo Rusiji, da bo imela vsakršna nadaljnja agresija proti Ukrajini hude posledice in povzročila resne stroške.

URSULA VON DER LEYEN SVARI RUSIJO

16. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Bruselj predlaga prenovo schengna

15. 12. 2021

Evropska komisija je včeraj predlagala prenovo schengenskega prostora, da bi to območje, kjer naj ne bi bilo sistematičnega preverjanja potnih listin, obranila pred stalnim nadzorom na notranjih mejah zaradi migracijskih, terorističnih, zdravstvenih in hibridnih groženj.

EU zaskrbljena zaradi razmer med Ukrajino in Rusijo

14. 12. 2021

Zunanji ministri EU so se dogovorili, da bi kakršna koli agresija Rusije zoper Ukrajino pomenila uvedbo gospodarskih sankcij proti Moskvi.

Evropski parlament na decembrskem zasedanju o resoluciji o Sloveniji

13. 12. 2021

V Strasbourgu danes začenjajo zadnje letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo v četrtek glasovali o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji.

Notranji ministri EU: Hrvaška je pripravljena na vstop v schengen

10. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA, 09.12.2021 - Družina umorjene novinarke s pozivom Sloveniji

9. 12. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Zdravstveni ministri EU-ja za odpornejšo Unijo

8. 12. 2021

Ministri za zdravje Evropske unije so na včerajšnjem zasedanju v Bruslju razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja najnovejše različice koronavirusa omikron in se strinjali, da je najučinkovitejše cepljenje.

Države članice korak bliže dogovoru o minimalni plači v EU-ju

7. 12. 2021

Z včerajšnjim dnem je Evropska unija stopila korak dlje proti dogovoru o minimalni plači. Evropa ne bi smela biti prostor, kjer ljudje ne morejo živeti od svojega dela, so poudarili v razpravi.

V Sloveniji danes evropska glavna tožilka

6. 12. 2021

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi bo danes obiskala Ljubljano. S predstavniki slovenskega tožilstva se bo pogovarjala o sodelovanju z evropskim javnim tožilstvom, ki ga je od začetka njegovega delovanja junija letos zaznamoval zaplet glede slovenskih evropskih delegiranih tožilcev. Ta sta sedaj imenovana, a številna vprašanja ostajajo.

Na Brdu danes še ministrska konferenca EU-Zahodni Balkan na področju pravosodja

3. 12. 2021

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU bo danes na Brdu pri Kranju potekal še pravosodni del ministrske konference EU-Zahodni Balkan, ki se je bo udeležil tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Ministri bodo govorili o vladavini prava, pravosodnih reformah in digitalizaciji pravosodja.

Luka Roškar prejel prestižno Evropsko priznanje mlademu zdravniku

2. 12. 2021

Mlad ginekolog in raziskovalec Luka Roškar je evropsko priznanje dobil za raziskovanje raka maternice. Raziskuje manj invazivne metode odkrivanja raka, kjer se namesto biopsije odloča za analizo krvi.

Evropski ministri sprejeli evropski model športa

1. 12. 2021

Ministri EU, pristojni za šport, so včeraj v Bruslju podprli evropski model športa. To je prvi dogovor držav članic o ključnih značilnostih evropskega modela športa, ki temelji na evropskih vrednotah. Ob tem so sprejeli tudi sklepe o vseživljenjski telesni dejavnosti, s katero želijo spodbuditi telesno dejavnost celotne družbe.

EU minuta 5.11.2021

30. 11. 2021

Obisk delegacije EU parlamenta v Tajvanu

Ostra razprava o misiji Evropskega parlamenta v Sloveniji

30. 11. 2021

Slovenija je bila včeraj popoldan kakšno uro del razprave v Bruslju. Debata o oktobrski misiji odbora Evropskega parlamenta v Sloveniji pa je žal izzvenela v znamenju ostre izmenjave med evropsko poslanko Romano Tomc in vodjo delegacije Sophie in 't Veld.

V Evropskem parlamentu danes o misiji v Sloveniji

29. 11. 2021

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine bo popoldne v Bruslju razpravljal o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji. V javno objavljenem poročilu delegacija med drugim izraža zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji.

Evropska komisija predlaga, da covidno potrdilo po cepljenju velja devet mesecev

26. 11. 2021

Evropska komisija je v izogib zmedi v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 za devet mesecev.

EU MINUTA 25. 11.: António Guterres, sekretar Združenih narodov ob Mednarodnem dnevu nasilja nad ženskami

25. 11. 2021

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in v družini opozarja na digitalne razsežnosti problematike. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres o prizadevanjij Združenih narodov, ki na področju preprečevanja nasilja z roko v roki sodelujejo z Evropsko unijo.

EU danes o vladavini prava

24. 11. 2021

Evropski parlament bo v Strasbourgu razpravljal o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji.

EU MINUTA 23.11. - EU parlament v Strasbourgu ponovno o krizi na beloruski meji

23. 11. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA, 22.11. Italija brani svoje vino pred EU komisijo

22. 11. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Vlada vendarle omogočila imenovanje kandidatov za člana evropskega javnega tožilstva

19. 11. 2021

Vlada se je odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, to sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir.

EU MINUTA 18.11. - EK predstavila zakonodajni predlog za omejitev krčenja gozdov

18. 11. 2021

Evropska komisija predstavila zakonodajni predlog za omejitev krčenja gozdov

Evropski ministri o pripravi na preobrazbo turizma

17. 11. 2021

Ministri EU, pristojni za turizem, so se včeraj sestali na virtualnem neformalnem srečanju. Osrednja tema razprave je bila priprava na t. i. Pot prehoda za dvojno preobrazbo turističnega ekosistema za večjo odpornost in doseganje trajnostnih ciljev do leta 2030. Srečanje je vodil gospodarski minister Zdravko Počivalšek in poudaril, da je treba poskrbeti za varna turistična potovanja in dodatna izobraževanja ter usposabljanja.

EU potrdila razširitev sankcij odgovornih v Belorusiji in krepitev skupnega obrambnega delovanja

16. 11. 2021

Zunanji ministri EU so včeraj v Bruslju potrdili razširitev pravnega okvira za sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki bo omogočila kaznovanje odgovornih v Belorusiji za hibridne napade in izkoriščanje migrantov v politične namene.

Zunanji ministri EU tudi o razmerah na poljsko-beloruski meji

15. 11. 2021

Na poljsko-beloruski meji je skupina približno 50 migrantov v soboto zvečer prebila ograjo in vstopila na Poljsko. Na območju je sicer že več dni ujetih več tisoč migrantov, ki pri nizkih temperaturah bivakirajo v šotorih in upajo na prehod na Poljsko in naprej proti EU.

Varnostni svet ZN: Lukašenkov režim postaja grožnja EU

12. 11. 2021

Zahodne članice Varnostnega sveta ZN so obsodile belorusko ravnanje z migrantsko krizo ob meji s Poljsko in poudarile, da je vlada predsednika Aleksandra Lukašenka "postala grožnja regionalni stabilnosti". Svarijo celo pred vojaškim spopadom.

Pred Belorusijo se dogaja politična in humanitarna kriza

11. 11. 2021

Evropska unija je vključena v diplomatska prizadevanja z državami, od koder prihajajo migranti prek Belorusije na mejo z unijo, je v Evropskem parlamentu v Bruslju včeraj dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

EU MINUTA 10.11. - Bruselj načrtuje pripravo reforme proračunskih pravil do leta 2023

10. 11. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Facebookova žvižgačka spregovorila v evropskem parlamentu

9. 11. 2021

Nekdanja sodelavka Facebooka Frances Haugen je včeraj v Evropskem parlamentu v Bruslju spregovorila o škodljivih praksah giganta družbenih omrežij za uporabnike in družbo.

Bruselj in London brez napredka pri spremembah severnoirskega protokola

8. 11. 2021

Bruselj in London tudi po petkovem srečanju pogajalskih skupin obeh strani nista dosegla napredka pri spremembah severnoirskega protokola.

EU zaskrbljen nad razmerami v BiH-u

4. 11. 2021

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost zaradi razmer v Bosni in Hercegovini. Opozorilo se je pojavilo po poročilu visokega predstavnika mednarodne skupnosti Christiana Schmidta, ki je pred kratkim posvaril pred nevarnostjo razpada države.

Janša v Glasgowu: EU z zgolj 8 odstotki svetovnih izpustov CO2 ne more sama rešiti teh težav

3. 11. 2021

Premier Janez Janša je na vrhu voditeljev v okviru podnebne konference COP26 opozoril na nujnost izoblikovanja stvarne poti do uresničitve ciljev iz pariškega podnebnega sporazuma.

Francija opolnoči ni začela izvajati povračilnih ukrepov proti britanskim ribičem

2. 11. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Podnebni vrh bo trenutek resnice

29. 10. 2021

V Glasgowu se v ponedeljek začenja podnebni vrh ZN, ki ga je Ursula von der Leyen opisala kot "trenutek resnice" in opozorila, da gre za preživetje človeštva na tem planetu.

EU MINUTA, 28.10. BRUSELJ SE JE SEZNANIL S SLOVENSKIMI DIGITALNIMI NAČRTI

28. 10. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU ministri neenotni glede skupnih ukrepov zaradi rastočih cen energije

27. 10. 2021

Članice EU niso enotne glede reševanja posledic rastočih cen energije s konkretnimi ukrepi na ravni EU. Se pa strinjajo glede pomoči najbolj ranljivim skupinam potrošnikov in malim podjetjem od vavčerjev in subvencij do znižanja obdavčitev. Španija, Italija in Grčija predlagajo skupno evropsko naročanje in skupne rezerve zemeljskega plina. Na to temo več v EU minuti.

Poljski premier svari Bruselj

26. 10. 2021

Po vrhu Evropske unije, ki se je prejšnji teden zapletal prav okoli težav s Poljsko, se je danes to vprašanje spet razburkalo. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Financial Times zagrozil, da se bo Poljska z vsemi sredstvi borila za svoje pravice, če bo Evropska komisija proti njej sprožila "tretjo svetovno vojno" in ji naložila finančne sankcije. Več o tem v tokratni EU minuti!

Slovenski paviljon na EXPU ob dnevu EU v središču pozornosti

25. 10. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Razprava voditeljev EU o Poljski je minila mirno

22. 10. 2021

\t Včerajšnji dan je minil v luči razprave voditeljev EU o Poljski. Razprava o sodbi poljskega ustavnega sodišča je potekala mirno. Več o tem v tokratni EU minuti.

Evropski parlament podelil Saharova Alekseju Navalnemu

21. 10. 2021

Evropski parlament je letos nagrado Saharov za svobodo misli podelil ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu. Podpredsednica Evropskega parlamenta Heidi Hautala je ob tem ruske oblasti pozvala, da Navalnega nemudoma izpustijo iz zapora.

Von der Leynova v primeru Poljske napoveduje ukrepanje

20. 10. 2021

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med včerajšnjo razpravo o odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe o EU po poljskem pravu neustavne, napovedala ukrepanje.

EU MINUTA 19.10. - EU pripravljena na nove sankcije proti Belorusiji, 19.10.

19. 10. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Merklova in Erdogan tudi o odnosih med EU in Turčijo

18. 10. 2021

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je čez vikend na poslovilnem obisku sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditelja sta se strinjala, da je tesen dialog kljub občasnim nesoglasjem pripomogel k reševanju vprašanj, vključno s pristopnim procesom Turčije k EU in begunsko krizo.

V Sloveniji delegacija EP za državljanske pravice in svobodo

15. 10. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU MINUTA 14.10. Evropska unija zvišuje finančna sredstva za Afganistan

14. 10. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

EU minuta 13.10. EK o cenah energentov in ukrepih proti višanju cen

13. 10. 2021

Najaktulnejša izjava dneva, ki bo na takšen ali drugačen način vplivala na življenje državljanov Evrope.

Poljska bi lahko dobila dnevne finančne kazni

12. 10. 2021

Evropska unija pričakuje, da se bo na sodbo najvišjega poljskega sodišča, v kateri so nekateri deli pogodb EU nezdružljivi z ustavo države, odzvalo Evropsko sodišče, najverjetneje kar s sankcijami. Več o tem v tokratni EU minuti.

Evropska komisarka Johansson proti postavljanju ograj z omejenimi evropskimi sredstvi

11. 10. 2021

Notranji ministri so prejšnji teden razpravljali o migracijskih izzivih v senci novih posnetkov o nasilju nad migranti na zunanjih mejah. Dvanajst članic EU, pobudnica je Litva, je Evropsko komisijo pozvalo tudi k prednostnemu financiranju ograj na mejah z evropskimi sredstvi.

EU MINUTA 8.10.2021

8. 10. 2021

V Luxembourgu so pravosodni ministri članic včeraj govorili tudi o delovanju evropskega javnega tožilstva. To je z delom začelo že 1. junija, Slovenija pa kot edina država članica še ni imenovala delegiranih evropskih tožilcev.

Bruselj se namerava odzvati na visoke cene elektrike, goriva in plina

7. 10. 2021

Naraščanje cen energentov, zlasti plina, je postalo v EU v minulih mesecih resna težava. Evropska komisija bo tako prihodnji teden predstavila nabor orodij s kratkoročnimi in srednjeročnimi ukrepi.