Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno

Klicna koda

229 epizod

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Kakšne barve bo nova avstrijska zvezna vlada?

V Avstriji tečejo pogajanja o oblikovanju nove zvezne vlade in predsednik Alexander van der Bellen še ni nikomur podelil mandata za sestavo nove koalicije, zakaj prihaja do zapletov in kdaj je pričakovati, da bo predsednik mandat vendarle podelil? Kaj koroški Slovenci pričakujejo od nove vlade?

7 min 21. 10. 2024


Boštjan Anžin: Tako srčnih ljudi, ki sredi blata vztrajajo, da z njimi popiješ kavo, ne srečaš nikjer

Pred 10 dnevi so poplave in zemeljski plazovi prizadeli Bosno in Hercegovino. Žalost in strah sta se spremenila tudi v jezo, iskanje odgovornih. Namreč Donjo Jablanico je pod sabo pokopal kamnolom, ki nikoli ni imel dovoljenja za obratovanje, pa je bil tam več kot 2 desetletji. V območje sicer zaprto za novinarje se je uspelo prebiti našemu dopisniku Boštjanu Anžinu, izpovedi, pričevanja preživelih in prizadetih so skromno rečeno osupljiva. Kaj ljudje tam potrebujejo zdaj, kaj bodo potrebovali v naslednjih mesecih, ko prihaja zima? Daljšo reportažo iz prizadetih območjih si lahko ogledate nocoj v televizijskem Tedniku.

15 min 14. 10. 2024


Karmen Švegl: To so taktične zmage, vendar je vprašanje, če so tudi strateške

Na prvo obletnico Hamasovega napada, ki je v Izraelu zahteval več kot tisoč življenj in sprožil vojno v Gazi smo se v Klicni kodi pogovarjali z bližnjevzhodno dopisnico Karmen Švegl, ki se je oglasila iz Bejruta. Leto pozneje se vojaški konflikt širi v Libanon, mnogi se bojijo, da je to uvod v vojno z Iranom.

12 min 7. 10. 2024


Ali bodo v hrvaških šolah ocene prejemali tudi učitelji, čistilke in hišniki?

Težave ima spet vladajoča hrvaška stranka HDZ. Dva njena vidna člana so policisti nedavno aretirali zaradi finančne afere, še bolj zanimivo pa je, da sta oba odstopila s svojih vidnih položajev le nekaj dni preden jima je policija potrkala na vrata. Ali sta morda vedela za kriminalistično preiskavo zoper njiju? Ponovno je zavrelo tudi med vlado in predsednikom države. Hrvaška vlada namreč že od pomladi napoveduje, da bo s prvim januarjem ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka. Obrambni minister se o tem očitno ni posvetoval z vrhovnih poveljnikom vojske, predsednikom države Zoranom Milanovićem. Bo torej Hrvaška prihodnje leto imela nove nabornike ali ne? Novosti se obetajo tudi zaposlenim v šolah, učiteljem, čistilkam, hišnikom… po novem bodo za svoje delo dobivali ocene. Kakšni so odzivi učiteljev na to, da bodo zdaj tudi oni ocenjevani?

10 min 30. 9. 2024


V tržaškem muzeju literature tudi Bartol, Pahor, Kosovel, Rebula

Pred kratkim je Karnijske Alpe obiskal italijanski predsednik Sergio Mattarella. V kraju Ampezzo je počastil 80-letnico Karnijske republike. Ta del zgodovine pri nas ni dobro poznan, kaj se je dogajajo pri naših sosedih leta 1944? Muzej literature v Trstu je posvečen književnikom, ki so navdih našli v večkulturnem mestu, v nekdanjem pristaniškem središču Avsto-Ogrske monarhije. Boris Pahor je še pred smrtjo svoj pisalni stroj podaril pobudnikom muzeja. Z majčko skupine Laibach izvemo za glasbeno interpretacijo Alamuta Vladimirja Bartola, znana grafika Avgusta Černigoja pa dopolnjuje predstavitev Srečka Kosovela. Slovenski literarni svet zastopajo še Alojz Rebula, Marko Kravos, Dušan Jelinčič, pozabili niso niti na prvo ženski časopis, ki ga je urejala Marica Nadlišek.

10 min 23. 9. 2024


Ali bodo Nemci na enem majhnem prehodu poskusno zavračali migrante?

Od danes na vseh nemških kopenskih mejah veljajo poostreni nadzori. Pred natanko tednom dni, ko je Nemčija najavila te nadzore, je notranja ministrica izjavila še, da bodo na mejah množično zavračali migrante. Izjava je razburila Avstrijce, poljskega in grškega premierja. Kakšni so v resnici načrti – bodo pribežnike obračali na nemški meji? V tem času ni hvaležno biti vodja kadrovske službe v Volkswagnu, če si zadolžen za enostransko odpoved pogodbe o varnosti zaposlitve, ki je v podjetju veljala od 1994 in bi se iztekla čez 5 let. Kaj to pomeni za zaposlene in prihodnost največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca?

11 min 16. 9. 2024


Igor Jurič: Belgijci se vozijo v službo v povprečju 39 km daleč, Slovenci pet km manj

Po evropskih volitvah se je sicer Evropski parlament že oblikoval, še vedno pa nimamo evropske komisije in dogajanje zadnjih dni je na tem področju zelo dinamično in vanj je vpletena tudi Slovenija. Dnevni migranti se srečujejo s podobnimi težavami kot slovenski - dolgo čakanje v kolonah na poti v službo. Sinoči so se v Parizu z veličastno slovesnostjo končale še paralimpijske igre. Kakšna bo zapuščina obojih iger?

14 min 9. 9. 2024


Protesti proti litiju so tudi protesti proti EU

V nedeljo je bil protest proti izkopavanju litija, tokrat pred poslopjem javne Radiotelevizije RTS. Krivijo jo, da ne obvešča o protestih, o morebitnih posledicah izkopavanja in o tem, da se nad najbolj glasnimi predstavniki ekoloških gibanj vrši pritisk. Protestniki so ogorčeni tudi nad Evropsko unijo, ki kopanje litija podpira, po nemškem kanclerju Scholzu je bil v Beogradu še francoski predsednik Macron. Srbska vlada se ukvarja tudi z inflacijo, oz. podražitvami in je za dva meseca spet znižala cene 80 izdelkom. Med njimi je tudi znamenita pariška salama, za katero je pred dvema leta ob podobni akciji vedela vsa Srbija, ker je zanjo takšno reklamo naredil predsednik Vučić. In še. Kako v novo šolsko leto vstopajo učenci in učitelji v Srbiji? O vsem tem v jutranjem pogovoru z našim dopisnikom z Balkana, Boštjanom Anžinom.

13 min 2. 9. 2024


Kandidata gresta na avtobus, prednost imajo nihajoče države

V ZDA je vroče predvolilno poletje. Pravkar se je končala demokratska konvencija v Chicagu. Kako se je razlikovala od julijske republikanske v Milwaukeeju? To je eno izmed analitičnih vprašanj našemu washingtonskemu dopisniku, odgovor v Klicni kodi.

9 min 26. 8. 2024


Marija na supu proti vročini, virusom in utopitvi

Hrvaški turistični julij je bil slabši od pričakovanj. Na Hvaru so se domačini naveličali turistov tudi zaradi fizičnega obračunavanja med gostinci. Množični turizem prav tako moti prebivalce Makarske. Zakaj? V Klicni kodi smo obiskali tudi prvo digitalno svetišče posvečeno Mariji na supu.

11 min 19. 8. 2024



Čakalna vrsta

Prispevki Klicna koda

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine