Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno
Veste, kaj jeste

Veste, kaj jeste?

8 min 22.12.2021

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Od Kuharskih bukev Valentina Vodnika do Kuharske knjige Ivana Ivačiča

Nekateri največji kuharski mojstri današnjega časa ideje in navdih jemljejo pri več stoletij starih kuharicah. Do leta 1868 so bile slovenskim bralcem na voljo zgolj tuje kuharske knjige oziroma njihovi prevodi v slovenščino, tistega leta pa je izšla prva izvirna slovenska kuharska knjiga po zaslugi Magdalene Pleiweis. V 150-ih letih je doživela že 30 posodobljenih in dopolnjenih izdaj, ena od njih pa je še posebej znana, pravi Boštjan Napotnik, ocenjevalec restavracij, bloger in avtor dveh kuharskih knjig.

Pri nas doma je bila prva kuharska knjiga, ki se je spomnim, zelen izvod Slovenske kuharice Felicite Kalinšek. Rad sem gledal slike, ki so delovale zelo spektakularno, na njih so bile obložene mize in lepo posodje. Mama jo je uporabila vsakič, ko je kuhala špinačo, čeprav ne gre za zelo zapleteno jed; verjela je, da jo je treba pripraviti tako kot piše tam notri.

 

Jure Čepin

Prikaži več
Prikaži manj

Veste, kaj jeste

Opis epizode

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Od Kuharskih bukev Valentina Vodnika do Kuharske knjige Ivana Ivačiča

Nekateri največji kuharski mojstri današnjega časa ideje in navdih jemljejo pri več stoletij starih kuharicah. Do leta 1868 so bile slovenskim bralcem na voljo zgolj tuje kuharske knjige oziroma njihovi prevodi v slovenščino, tistega leta pa je izšla prva izvirna slovenska kuharska knjiga po zaslugi Magdalene Pleiweis. V 150-ih letih je doživela že 30 posodobljenih in dopolnjenih izdaj, ena od njih pa je še posebej znana, pravi Boštjan Napotnik, ocenjevalec restavracij, bloger in avtor dveh kuharskih knjig.

Pri nas doma je bila prva kuharska knjiga, ki se je spomnim, zelen izvod Slovenske kuharice Felicite Kalinšek. Rad sem gledal slike, ki so delovale zelo spektakularno, na njih so bile obložene mize in lepo posodje. Mama jo je uporabila vsakič, ko je kuhala špinačo, čeprav ne gre za zelo zapleteno jed; verjela je, da jo je treba pripraviti tako kot piše tam notri.

 

Jure Čepin

Vse epizode

329. epizod

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine