Pojdite na vsebino Pojdite v osnovni meni Iščite po vsebini

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Veste, kaj jeste
Veste, kaj jeste

Metoda zdravega krožnika, 2. del

Prvi

14.04.2021 7 min

Metoda zdravega krožnika, 2. del

Prvi

14.04.2021 7 min

Neustrezno razmerje živil na krožniku in prevelike količine lahko vodijo v previsok vnos energije in čezmerno telesno težo, poudarja Rok Poličnik, mag. diet., spec. klin. diet iz NIJZ. Pomaga lahko tudi v svetu uveljavljeno pravilo dlani ali metoda zdravega krožnika.

Kakšni naj bi bili posamezne porcije in razmerja med skupinami živil?

Neustrezno razmerje živil na krožniku in prevelike količine lahko vodijo v previsok vnos energije in čezmerno telesno težo, poudarja Rok Poličnik, mag. diet., spec. klin. diet iz NIJZ. Pomaga lahko tudi v svetu uveljavljeno pravilo dlani ali metoda zdravega krožnika.

"Vzamemo en srednje velik servirni krožnik, ga damo na polovico in potem spodnji del razdelimo še na dve četrtini. Zgornjo polovico napolnimo z zelenjavo, spodnji del pa na eni strani z beljakovinskim živilom in na drugi s prilogo (testenine, krompir ...)."

Stisnjena pest krompirja, dve pesti zelenjave in zrezek v velikosti dlani brez prstov. To je primer pravega razmerja omenjene metode.

"V enolončnicah so hranila velikokrat najbolj enakomerno razporejena. Notri so recimo škrobna živila, zelenjava, tekočina, malo mesa, stročnic in tudi maščoba." 

Nataša Rašl

Prikaži več
Prikaži manj

Veste, kaj jeste

Opis epizode

Neustrezno razmerje živil na krožniku in prevelike količine lahko vodijo v previsok vnos energije in čezmerno telesno težo, poudarja Rok Poličnik, mag. diet., spec. klin. diet iz NIJZ. Pomaga lahko tudi v svetu uveljavljeno pravilo dlani ali metoda zdravega krožnika.

Kakšni naj bi bili posamezne porcije in razmerja med skupinami živil?

Neustrezno razmerje živil na krožniku in prevelike količine lahko vodijo v previsok vnos energije in čezmerno telesno težo, poudarja Rok Poličnik, mag. diet., spec. klin. diet iz NIJZ. Pomaga lahko tudi v svetu uveljavljeno pravilo dlani ali metoda zdravega krožnika.

"Vzamemo en srednje velik servirni krožnik, ga damo na polovico in potem spodnji del razdelimo še na dve četrtini. Zgornjo polovico napolnimo z zelenjavo, spodnji del pa na eni strani z beljakovinskim živilom in na drugi s prilogo (testenine, krompir ...)."

Stisnjena pest krompirja, dve pesti zelenjave in zrezek v velikosti dlani brez prstov. To je primer pravega razmerja omenjene metode.

"V enolončnicah so hranila velikokrat najbolj enakomerno razporejena. Notri so recimo škrobna živila, zelenjava, tekočina, malo mesa, stročnic in tudi maščoba." 

Nataša Rašl

Vse epizode

329. epizod

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine