Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Prvi
V rubriki Radijska učilnica rešujemo dileme, pomisleke in zagate učencev – tokrat potujemo v svet fizike.
Devetošolec Karlo iz Škofje Loke se je, ko je pouk potekal na daljavo, organiziral tako, da je večino šolskih obveznosti opravil šele popoldne po kosilu. Koliko časa mu vsak dan vzame učenje in ponavljanje snovi in kakšno vprašanje se mu je pojavilo pri učenju fizike, slišite v posnetku oddaje.
Kaj so kapljevine in zakaj so kapljevine in plini skupaj imenovani tekočine?
“Tekočine nimajo svoje oblike. Prevzamejo jo od posode. Gladina tekočin je vedno vodoravna. Skodelico mleka smo prelili v različne posode. Mleko je prevzelo obliko posode, njegova gladina pa je v vseh posodah vodoravna. Tekočine tečejo, kapljajo, pršijo. Lahko jih prelivamo. Ko prelivamo enako količino vode in medu hkrati, ugotovimo, da tečeta različno hitro. Tekočine, ki tečejo počasneje, imajo večjo viskoznost. Tekočine z večjo viskoznostjo počasneje naredijo gladino.”
Tadeja Bizilj
V rubriki Radijska učilnica rešujemo dileme, pomisleke in zagate učencev – tokrat potujemo v svet fizike.
Devetošolec Karlo iz Škofje Loke se je, ko je pouk potekal na daljavo, organiziral tako, da je večino šolskih obveznosti opravil šele popoldne po kosilu. Koliko časa mu vsak dan vzame učenje in ponavljanje snovi in kakšno vprašanje se mu je pojavilo pri učenju fizike, slišite v posnetku oddaje.
Kaj so kapljevine in zakaj so kapljevine in plini skupaj imenovani tekočine?
“Tekočine nimajo svoje oblike. Prevzamejo jo od posode. Gladina tekočin je vedno vodoravna. Skodelico mleka smo prelili v različne posode. Mleko je prevzelo obliko posode, njegova gladina pa je v vseh posodah vodoravna. Tekočine tečejo, kapljajo, pršijo. Lahko jih prelivamo. Ko prelivamo enako količino vode in medu hkrati, ugotovimo, da tečeta različno hitro. Tekočine, ki tečejo počasneje, imajo večjo viskoznost. Tekočine z večjo viskoznostjo počasneje naredijo gladino.”
Tadeja Bizilj
Vse epizode