Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno
Moj poklic
Moj poklic

Pek / pekarka

Prvi

12.01.2016 16 min

Pek / pekarka

Prvi

12.01.2016 16 min

Pekovski poklic ima korenine že v stari Grčiji. V Atenah so recimo, kot lahko ugotovimo v nekaterih zgodovinskih virih, v tistem času uživali več kot 60 vrst kruha in pekovskega peciva. Poznali so več pekovskih tehnik ter upoštevali pestrost in raznovrstnost, tudi kar zadeva sestavine. Poklic se do danes ni kaj dosti spremenil, le tehnološki napredek je vnesel nekaj sprememb, kot je mehanizacija, pa tudi delovni čas zato ni več vezan samo na nočno delo. Osnovna dejavnost peka ostaja priprava različnih vrst testa, iz katerega oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo. Za poklic se zahteva poklicna stopnja strokovne izobrazbe živilske usmeritve. Zaposlitev je mogoča v pekarnah, picerijah, večjih kuhinjah, hotelih, cateringu, v večjih živilskih in prehranskih obratih ter v trgovskih živilskih verigah. Biotehniški center Naklo, kjer se trenutno v treh letnikih šola skoraj 40 dijakov je obiskala Barbara Belehar Drnovšek.

Radio Slovenija - 1. program

Prikaži več
Prikaži manj

Moj poklic

Opis epizode

Pekovski poklic ima korenine že v stari Grčiji. V Atenah so recimo, kot lahko ugotovimo v nekaterih zgodovinskih virih, v tistem času uživali več kot 60 vrst kruha in pekovskega peciva. Poznali so več pekovskih tehnik ter upoštevali pestrost in raznovrstnost, tudi kar zadeva sestavine. Poklic se do danes ni kaj dosti spremenil, le tehnološki napredek je vnesel nekaj sprememb, kot je mehanizacija, pa tudi delovni čas zato ni več vezan samo na nočno delo. Osnovna dejavnost peka ostaja priprava različnih vrst testa, iz katerega oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo. Za poklic se zahteva poklicna stopnja strokovne izobrazbe živilske usmeritve. Zaposlitev je mogoča v pekarnah, picerijah, večjih kuhinjah, hotelih, cateringu, v večjih živilskih in prehranskih obratih ter v trgovskih živilskih verigah. Biotehniški center Naklo, kjer se trenutno v treh letnikih šola skoraj 40 dijakov je obiskala Barbara Belehar Drnovšek.

Radio Slovenija - 1. program

Vse epizode

8. epizod

Moj poklic

26. 1. 2016

Moj poklic

19. 1. 2016

Pek / pekarka

12. 1. 2016

Steklarski tehnik

5. 1. 2016

Animator lutk

29. 12. 2015

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine