Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Val202
Naši predniki naj bi prve juhe skuhali okoli 20 tisoč let nazaj. Takrat enkrat je namreč prazgodovinski človek ugotovil, da lahko iz gline naredi posodo, jo utrdi v ognju ter uporabi za kuhanje. Najstarejši kuharski recept na svetu, zapisan v klinopisu, ki so ga razvozlali z babilonskih tablic je prav recept za juho, ovčjo obaro, star 4000 let.
Pod drobnogled smo vzeli juho, ki prihaja iz vzhodne Azije, kjer juhe jemljejo zelo resno in so si, čeprav se ogromno območje razteza od Kitajske do Papue Nove Gvineje, močno podobne. Za mnoge pa je kraljica azijskih juh vietnamska goveja juha Pho Bo.
Najbolj prepoznavna vietnamska nacionalna jed
Pho Bo je bistra goveja juha, postrežena z riževimi rezanci, kuhanim mesom ter svežimi zelišči in zelenjavo. Če pri nas juhe večinoma predstavljajo uvod v kosilo, v Vietnamu goveja juha predstavlja cel obrok, in sicer jo jedo za zajtrk: "Lahka je in hkrati nasitna, saj vsebuje tako testenine in meso kot zelenjavo in tekočino. Jemo pa jo tudi ... Pravzaprav kadar koli," pojasnjuje Vu Thi Huong, Vietnamka, ki že deset let živi v Sloveniji.
Pho se je po Vietnamu in nato še svetu razširil z begunci: najprej po letu 1954 ob razdelitvi Vietnama s severa države na jug, po vietnamski vojni pa po vsem svetu. Zunaj matične države je največ vietnamskih restavracij v ZDA, v Evropi ter na Češkem in Slovaškem, kjer od 70. let živi številna vietnamska skupnost.
Pho Bo, kraljico azijskih juh, smo pripravljali z Vu Thi Huong, Vietnamko, ki že deset let živi v Sloveniji, pred tremi leti pa je najprej v Mariboru, lani pa še v Ljubljani odprla restavraciji Dobro jutro Vietnam, kjer strežejo pristno vietnamsko hrano. Huong sicer po izobrazbi ni kuharica, ampak ekonomistka.
Sestavine:
Postopek:
Sestavine:
Postopek:
Miha Švalj
Naši predniki naj bi prve juhe skuhali okoli 20 tisoč let nazaj. Takrat enkrat je namreč prazgodovinski človek ugotovil, da lahko iz gline naredi posodo, jo utrdi v ognju ter uporabi za kuhanje. Najstarejši kuharski recept na svetu, zapisan v klinopisu, ki so ga razvozlali z babilonskih tablic je prav recept za juho, ovčjo obaro, star 4000 let.
Pod drobnogled smo vzeli juho, ki prihaja iz vzhodne Azije, kjer juhe jemljejo zelo resno in so si, čeprav se ogromno območje razteza od Kitajske do Papue Nove Gvineje, močno podobne. Za mnoge pa je kraljica azijskih juh vietnamska goveja juha Pho Bo.
Najbolj prepoznavna vietnamska nacionalna jed
Pho Bo je bistra goveja juha, postrežena z riževimi rezanci, kuhanim mesom ter svežimi zelišči in zelenjavo. Če pri nas juhe večinoma predstavljajo uvod v kosilo, v Vietnamu goveja juha predstavlja cel obrok, in sicer jo jedo za zajtrk: "Lahka je in hkrati nasitna, saj vsebuje tako testenine in meso kot zelenjavo in tekočino. Jemo pa jo tudi ... Pravzaprav kadar koli," pojasnjuje Vu Thi Huong, Vietnamka, ki že deset let živi v Sloveniji.
Pho se je po Vietnamu in nato še svetu razširil z begunci: najprej po letu 1954 ob razdelitvi Vietnama s severa države na jug, po vietnamski vojni pa po vsem svetu. Zunaj matične države je največ vietnamskih restavracij v ZDA, v Evropi ter na Češkem in Slovaškem, kjer od 70. let živi številna vietnamska skupnost.
Pho Bo, kraljico azijskih juh, smo pripravljali z Vu Thi Huong, Vietnamko, ki že deset let živi v Sloveniji, pred tremi leti pa je najprej v Mariboru, lani pa še v Ljubljani odprla restavraciji Dobro jutro Vietnam, kjer strežejo pristno vietnamsko hrano. Huong sicer po izobrazbi ni kuharica, ampak ekonomistka.
Sestavine:
Postopek:
Sestavine:
Postopek:
Miha Švalj
Vse epizode