Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Ni najdenih zadetkov.
Val202
Švedske mesne kroglice se od ostalih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih "fast foodih" kot restavracijah višjih kategorij.
Hrana za vsak dan, a kljub temu so na Švedskem obvezna praznična hrana, ki mora biti na mizi vsaj ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč
Švedske mesne kroglice se od drugih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih prodajalnah hitre prehrane kot restavracijah višjih kategorij.
V švedščini se imenujejo "svenska köttbullar", kar bi dobesedno prevedli kot švedska mesna žemljica, saj "koot "– šot pomeni meso, "bulla" pa je izraz za žemljico.
O pripravi tradicionalnih švedskih mesnih kroglic, ki so osvojile svet, smo se pogovarjali z Marino Mårtensson, švedsko-slovensko glasbenico, in Boštjanom Pristovnikom, šefom kuhinje v restavraciji Brasseriet Stadsparken na Švedskem.
Sestavine:
700 g mešanega mletega mesa (70 % svinjsko, 30 % goveje meso)
2 jajci
2 srednje velika kuhana krompirja
1 srednje velika čebula
žlica rjavega sladkorja
2 žlici sojine omake
sol
olje ali maslo
Postopek:
Sestavine:
1 kg moknatega krompirja
250 g masla
250g mleka
sol
Postopek:
Sestavine:
manjša čebula
strok česna
timijan
nekaj žlic rdečega vina
250 ml telečje jušne osnove
500 ml smetane
sol, poper
Postopek:
V razmerju 2 : 1 zmešamo skupaj sveže ali zmrznjene brusnice in sladkor. Počakamo kakšen dan, zmes odcedimo in ponudimo kot prilogo k mesnim kroglicam ali divjačini. Ker je tako zmrznjene sploh pa sveže brusnice težko dobiti, bo nalogo dobro opravila tudi brusnična marmelada z visokim deležem sadja.
Miha Švalj
Švedske mesne kroglice se od ostalih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih "fast foodih" kot restavracijah višjih kategorij.
Hrana za vsak dan, a kljub temu so na Švedskem obvezna praznična hrana, ki mora biti na mizi vsaj ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč
Švedske mesne kroglice se od drugih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih prodajalnah hitre prehrane kot restavracijah višjih kategorij.
V švedščini se imenujejo "svenska köttbullar", kar bi dobesedno prevedli kot švedska mesna žemljica, saj "koot "– šot pomeni meso, "bulla" pa je izraz za žemljico.
O pripravi tradicionalnih švedskih mesnih kroglic, ki so osvojile svet, smo se pogovarjali z Marino Mårtensson, švedsko-slovensko glasbenico, in Boštjanom Pristovnikom, šefom kuhinje v restavraciji Brasseriet Stadsparken na Švedskem.
Sestavine:
700 g mešanega mletega mesa (70 % svinjsko, 30 % goveje meso)
2 jajci
2 srednje velika kuhana krompirja
1 srednje velika čebula
žlica rjavega sladkorja
2 žlici sojine omake
sol
olje ali maslo
Postopek:
Sestavine:
1 kg moknatega krompirja
250 g masla
250g mleka
sol
Postopek:
Sestavine:
manjša čebula
strok česna
timijan
nekaj žlic rdečega vina
250 ml telečje jušne osnove
500 ml smetane
sol, poper
Postopek:
V razmerju 2 : 1 zmešamo skupaj sveže ali zmrznjene brusnice in sladkor. Počakamo kakšen dan, zmes odcedimo in ponudimo kot prilogo k mesnim kroglicam ali divjačini. Ker je tako zmrznjene sploh pa sveže brusnice težko dobiti, bo nalogo dobro opravila tudi brusnična marmelada z visokim deležem sadja.
Miha Švalj
Vse epizode