Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

RTV 365 Programi Oddaje Podkasti Moj 365 Menu
Domov
Raziskujte
Programi
Dokumentarci
Filmi in serije
Oddaje
Podkasti
Filmoteka
Zgodovina
Shranjeno
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Programi Dokumentarci Filmi in serije Oddaje Podkasti
Plačljivo
Filmoteka
Moj 365
Zgodovina
Naročnine
Shranjeno
Mimo grede
Mimo grede

Po svetu: "Šotbularje", švedske mesne kroglice

15 min 14.04.2021

Po svetu: "Šotbularje", švedske mesne kroglice

15 min 14.04.2021

Švedske mesne kroglice se od ostalih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih "fast foodih" kot restavracijah višjih kategorij.

Hrana za vsak dan, a kljub temu so na Švedskem obvezna praznična hrana, ki mora biti na mizi vsaj ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč

Švedske mesne kroglice se od drugih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih prodajalnah hitre prehrane kot restavracijah višjih kategorij.

V švedščini se imenujejo "svenska köttbullar", kar bi dobesedno prevedli kot švedska mesna žemljica, saj "koot "– šot pomeni meso, "bulla" pa je izraz za žemljico.

O pripravi tradicionalnih švedskih mesnih kroglic, ki so osvojile svet, smo se pogovarjali z Marino Mårtensson, švedsko-slovensko glasbenico, in Boštjanom Pristovnikom, šefom kuhinje v restavraciji Brasseriet Stadsparken na Švedskem.

Recept za švedske mesne kroglice, kot jih speče Boštjan Pristovnik, Slovenec na Švedskem 

Sestavine: 

700 g mešanega mletega mesa (70 % svinjsko, 30 % goveje meso)
2 jajci
2 srednje velika kuhana krompirja
1 srednje velika čebula
žlica rjavega sladkorja
2 žlici sojine omake
sol
olje ali maslo

Postopek: 

  1. Drobno narežemo čebulo, jo prepražimo in ohlajeno dodamo mletemu mesu.
  2. Dobro pretlačimo krompir in ga z drugimi sestavinami dodamo mesu in čebuli.
  3. Iz mase oblikujemo majhne, za oreh velike mesne kroglice, ki naj bodo težke od 25 do 30 gramov.
  4. Na ponvi, v katero smo dolili olje ali maslo, hitro opečemo kroglice.
  5. Ko se kroglice zapečejo, jih s ponvijo vred postavimo za nekaj minut v ogreto pečico.

Pire krompir

Sestavine: 

1 kg moknatega krompirja
250 g masla
250g mleka
sol

Postopek: 

  1. Krompir v slanem kropu skuhamo, dobro ocedimo in spasiramo.
  2. Najprej dodamo maslo in ga dobro vmešamo v krompir.
  3. Počasi dodajamo mleko do želene gostote pireja.

Smetanova omaka

Sestavine: 

manjša čebula
strok česna
timijan
nekaj žlic rdečega vina
250 ml telečje jušne osnove
500 ml smetane
sol, poper

Postopek: 

  1. Prepražimo drobno narezano čebulo in česen.
  2. Dodamo timijan, vino in telečjo osnovo.
  3. Ko osnova malo povre dodamo smetano, začinimo s soljo in poprom ter pokuhamo do želene gostote.

Brusnična priloga

V razmerju 2 : 1 zmešamo skupaj sveže ali zmrznjene brusnice in sladkor. Počakamo kakšen dan, zmes odcedimo in ponudimo kot prilogo k mesnim kroglicam ali divjačini. Ker je tako zmrznjene sploh pa sveže brusnice težko dobiti, bo nalogo dobro opravila tudi brusnična marmelada z visokim deležem sadja.

Fotogalerija:

 

Miha Švalj

Prikaži več
Prikaži manj

Mimo grede

Opis epizode

Švedske mesne kroglice se od ostalih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih "fast foodih" kot restavracijah višjih kategorij.

Hrana za vsak dan, a kljub temu so na Švedskem obvezna praznična hrana, ki mora biti na mizi vsaj ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč

Švedske mesne kroglice se od drugih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih prodajalnah hitre prehrane kot restavracijah višjih kategorij.

V švedščini se imenujejo "svenska köttbullar", kar bi dobesedno prevedli kot švedska mesna žemljica, saj "koot "– šot pomeni meso, "bulla" pa je izraz za žemljico.

O pripravi tradicionalnih švedskih mesnih kroglic, ki so osvojile svet, smo se pogovarjali z Marino Mårtensson, švedsko-slovensko glasbenico, in Boštjanom Pristovnikom, šefom kuhinje v restavraciji Brasseriet Stadsparken na Švedskem.

Recept za švedske mesne kroglice, kot jih speče Boštjan Pristovnik, Slovenec na Švedskem 

Sestavine: 

700 g mešanega mletega mesa (70 % svinjsko, 30 % goveje meso)
2 jajci
2 srednje velika kuhana krompirja
1 srednje velika čebula
žlica rjavega sladkorja
2 žlici sojine omake
sol
olje ali maslo

Postopek: 

  1. Drobno narežemo čebulo, jo prepražimo in ohlajeno dodamo mletemu mesu.
  2. Dobro pretlačimo krompir in ga z drugimi sestavinami dodamo mesu in čebuli.
  3. Iz mase oblikujemo majhne, za oreh velike mesne kroglice, ki naj bodo težke od 25 do 30 gramov.
  4. Na ponvi, v katero smo dolili olje ali maslo, hitro opečemo kroglice.
  5. Ko se kroglice zapečejo, jih s ponvijo vred postavimo za nekaj minut v ogreto pečico.

Pire krompir

Sestavine: 

1 kg moknatega krompirja
250 g masla
250g mleka
sol

Postopek: 

  1. Krompir v slanem kropu skuhamo, dobro ocedimo in spasiramo.
  2. Najprej dodamo maslo in ga dobro vmešamo v krompir.
  3. Počasi dodajamo mleko do želene gostote pireja.

Smetanova omaka

Sestavine: 

manjša čebula
strok česna
timijan
nekaj žlic rdečega vina
250 ml telečje jušne osnove
500 ml smetane
sol, poper

Postopek: 

  1. Prepražimo drobno narezano čebulo in česen.
  2. Dodamo timijan, vino in telečjo osnovo.
  3. Ko osnova malo povre dodamo smetano, začinimo s soljo in poprom ter pokuhamo do želene gostote.

Brusnična priloga

V razmerju 2 : 1 zmešamo skupaj sveže ali zmrznjene brusnice in sladkor. Počakamo kakšen dan, zmes odcedimo in ponudimo kot prilogo k mesnim kroglicam ali divjačini. Ker je tako zmrznjene sploh pa sveže brusnice težko dobiti, bo nalogo dobro opravila tudi brusnična marmelada z visokim deležem sadja.

Fotogalerija:

 

Miha Švalj

Vse epizode

71. epizod

RTV 365
Mobilna aplikacija
Prenesite iz Trgovine