Ivana Djilas, prejemnica nagrade za najboljše esejistično delo
2 min
25.09.2023
Ivana Djilas, prejemnica nagrade za najboljše esejistično delo
2 min
25.09.2023
Ime tedna je Ivana Djilas, gledališka režiserka, pisateljica in publicistka, ki je za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho prejela letošnjo nagrado Marjana Rožanca za najboljše esejistično delo. Vsak od 43 esejev v zbirki, ki so nastajali deset let in so bili objavljeni kot kolumne v reviji Mladina je zaključena celota, vsi skupaj pa so avtobiografska pripoved o življenju umetnice.
Kandidata sta bila še:
- Ana Roš, kuharska mojstrica Hiše Franko, restavracije, ki je na podelitvi Michelinovih zvezdic prejela še tretjo in se zapisala v kulinarično zgodovino. Z najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika in enega najvišjih priznanj v svetu kulinarike se na svetu lahko pohvali le 140 restavracij, ki inovativnost in predanost kulinaričnemu ustvarjanju postavljajo na višji nivo.
- Benjamin Savšek, kanuist, ki je na SP v Londonu na progi v dolini Lee zanesljivo ugnal vse tekmece in še drugič v svoji športni karieri postal svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. Za aktualnega olimpijskega prvaka je to že peta posamična medalja na svetovnih prvenstvih, z zmago pa je Sloveniji priboril tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.
Rok Kužel
Prikaži več
Prikaži manj
Ime tedna
Ivana Djilas, prejemnica nagrade za najboljše esejistično delo
Opis epizode
Ime tedna je Ivana Djilas, gledališka režiserka, pisateljica in publicistka, ki je za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho prejela letošnjo nagrado Marjana Rožanca za najboljše esejistično delo. Vsak od 43 esejev v zbirki, ki so nastajali deset let in so bili objavljeni kot kolumne v reviji Mladina je zaključena celota, vsi skupaj pa so avtobiografska pripoved o življenju umetnice.
Kandidata sta bila še:
- Ana Roš, kuharska mojstrica Hiše Franko, restavracije, ki je na podelitvi Michelinovih zvezdic prejela še tretjo in se zapisala v kulinarično zgodovino. Z najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika in enega najvišjih priznanj v svetu kulinarike se na svetu lahko pohvali le 140 restavracij, ki inovativnost in predanost kulinaričnemu ustvarjanju postavljajo na višji nivo.
- Benjamin Savšek, kanuist, ki je na SP v Londonu na progi v dolini Lee zanesljivo ugnal vse tekmece in še drugič v svoji športni karieri postal svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. Za aktualnega olimpijskega prvaka je to že peta posamična medalja na svetovnih prvenstvih, z zmago pa je Sloveniji priboril tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.
Rok Kužel
Vse epizode
490. epizod