Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine

Zrcalo dneva

Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija in celovit pregled dnevnih dogodkov, ki je na sporedu ob 22h. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Dogodki in odmevi, Radijski dnevnik ter Novice Radia Slovenija (kratka poročila od 6.00 do 23.00).

Zadnji posnetki

Zrcalo dneva 22:00

9. 8. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Mednarodna skupnost v skrbeh zaradi napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje

8. 8. 2022

Napadi na jedrsko elektrarno Zaporožje v Ukrajini vzbujajo skrb v mednarodni skupnosti. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je opozorila pred jedrsko katastrofo, na tamkajšnje dogajanje se je odzval tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je napade označil za samomorilno dejanje. V drugih poudarkih oddaje: - Kitajska nadaljuje vojaške vaje v bližini Tajvana - Sindikat carinikov zahteva ovrednotenje dela inšpektorjev sicer sledi stavka - Drevenšek za trojni umor v Gerečji vasi obsojen na 30 let zapora

Kajakašica Anja Osterman srebrna na svetovnem prvenstvu

7. 8. 2022

Kajakašica Anja Osterman je poskrbela za največji športni uspeh današnjega dne. Na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Kanadi je osvojila drugo mesto in s tem svojo prvo posamično medaljo na velikih tekmovanjih. Koprčanka je tako osvojila svoje četrto odličje na svetovnih prvenstvih. V oddaji tudi: - Začetek premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Islamski džihad prestavljen za uro in pol - Preiskava tragične nesreče avtobusa na Hrvaškem: hitrosti vožnje ne morejo ugotoviti zaradi uničenega tahografa - Splavarji na tradicionalnem flosarskem balu na Ljubnem ob Savinji v svoje vrste sprejeli novega člana

Hrvaški kriminalisti nadaljujejo preiskavo ene najhujših prometnih nesreč v državi

6. 8. 2022

V davišnji prometni nesreči avtobusa na hrvaški avtocesti severovzhodno od Zagreba je umrlo 12 ljudi, med njimi tudi voznik, 32 je poškodovanih. Na avtobusu je bilo sicer 44 ljudi, ki so bili na poti v romarsko središče v Međugorje. Pristojni so končali ogled kraja nesreče, vzrok zanjo bodo zdaj iskali kriminalisti. Drugi poudarki oddaje: - Gasilci na več mestih uspeli zamejiti požar pri Devinu. - Ob obletnici napada na Hirošimo opozorila pred nevarnostjo novega jedrskega spopada. - Osebni rekord atletinje Anite Horvat dovolj za tretje mesto na tekmi diamantne lige.

Popoldne je zaznamovala gneča na avtocestah, ki se bo nadaljevala čez cel konec tedna

5. 8. 2022

Današnje popoldne je poleg visokih temperatur zaznamovala tudi gneča na avtocestah, predvsem proti Hrvaški. Prometno-informacijski center ob tem opozarja, da povečan in upočasnjen promet pričakujejo vse do ponedeljka. Voznike na gorenjski avtocesti pa je popoldne presenetila še nenavadna nesreča. Na vozišču je namreč zasilno pristalo manjše letalo z dvema potnikoma, ki se pri tem nista poškodovala. Ostali poudarki oddaje: Ministrstvo za zdravje nad skrajšanje čakalnih vrst najprej z ureditvijo informacijskega sistema V izraelskem napadu v Gazi ubit eden od vodij Islamskega džihada Goran Dragič se vrača v slovensko košarkarsko reprezentanco

Kitajska začela največje vojaške vaje na območju Tajvana

4. 8. 2022

Tajvan je te dni sod smodnika nad ameriško-kitajsko žerjavico. Kitajska vojska je uresničila napovedi in danes začela obsežne vojaške vaje okrog tajvanskega otoka. V zvezi Nato menijo, da gre za pretiran odziv na obisk vodje predstavniškega doma ameriškega kongresa na Tajvanu. Ameriške oblasti pa skušajo okrepiti diplomacijo dialoga ob poudarjanju, da še vedno sledijo politiki "ene Kitajske". Drugi poudarki oddaje: - Se bodo jeseni občutno zvišale oskrbnine v domovih za starejše? - Sodišče v Moskvi ameriški košarkarici dosodilo devet let v kazenski koloniji. - Na deponiji v Krškem popoldne izbruhnil požar, ki je zdaj pod nadzorom.

Pelosi zapustila Tajvan, Kitajska v odziv na obisk pripravlja vojaške vaje

3. 8. 2022

Dogajanje na tujem je danes zaznamoval obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu. Kitajska v odgovoru organizira vojaške vaje, tajvanske oblasti pa so obisk pričakovano pozdravile. Tajvanska predsednica Tsai Ing-Wen se je Pelosijevi zahvalila za obisk in podporo. Poudarila je pomen obrambe demokracije in krepitve samooskrbnih sposobnosti Tajvana. Drugi poudarki oddaje: - Ladja z ukrajinsko koruzo po pregledu inšpektorjev nadaljuje pot proti Libanonu. - Primanjkljaj v državnem proračunu še vedno nizek. - Večji pretok Soče omogočil vnovičen zagon Hidroelektrarne Solkan.

Država napovedala pomoč kmetom zaradi suše

2. 8. 2022

Po prvih ocenah Kmetijsko-gozdarske zbornice so zaradi suše najbolj prizadete koruza in travnate površine. V povprečju bo izpad približno 50-odstoten. Na kmetijskem ministrstvu sicer ocenjujejo, da škoda za zdaj še ne presega tiste po suši pred petimi leti, ko je bila ta ocenjena na 65 milijonov evrov. Je pa blizu oziroma na meji 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, kar vodi v začetek postopka za oceno skupne škode. Sklep o tem bi lahko vlada sprejela še ta mesec, ocena pa bi omogočila državne ukrepe pomoči kmetom, med njimi odškodnine. Drugi poudarki oddaje: - Po prihodu Pelosijeve na Tajvan Kitajska v bližini začenja obsežne vojaške vaje. - Ministrstvo za zdravje opozarja na slabo črpanje evropskih sredstev za naložbe. - Ribiči sumijo, da je za pogin rib v Glinščici kriv izliv cementnega mleka z gradbišča.

Zaradi suše v kmetijstvu pristojna zbornica poziva državo k pomoči

1. 8. 2022

Letošnja suša v Sloveniji je presegla merila za naravno nesrečo, nujna bo državna pomoč kmetom, ocenjuje predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič. Pričakuje, da bodo pristojni ukrepali ob vse večji škodi na poljih, v sadovnjakih ter v živinoreji. V oddaji tudi: Nižje cene goriv: liter bencina bo cenejši za dobrih 8 centov, liter dizla za dva. Na konferenci v New Yorku svarila pred nevarnostjo jedrske vojne. Pogin rib v Glinščici, pristojni preverjajo dogajanje na bližnjem gradbišču.

Suša kmetom povzročila hudo škodo

31. 7. 2022

Jutri bo znano, ali je škoda, ki jo je doslej kmetom pri nas povzročila suša, dovolj velika, da jim vlada finančno pomaga. Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič je dejal, da najhujše v delu Vipavske doline, Krasa, Kočevja, v Posočju, kjer se to doslej ni praviloma dogajalo, ter nekoliko manj na Koroškem in Štajerskem. Najbolj pa bodo prizadeti živinorejci. Druge teme: Ukrajinske oblasti ukazale evakuacijo civilistov iz pokrajine Doneck Vodja spodnjega doma ameriškega kongresa Pelosi začenja azijsko turnejo Nogometašice Anglije evropske prvakinje

Soboto zaznamovala gneča na cestah in pred mejnimi prehodi

30. 7. 2022

Ta konec tedna ob vrhuncu poletne sezone zaznamujejo gneča na naših cestah in daljše čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško tako za vstop v državo kot izstop iz nje. Razmere na cestah so se sicer proti večeru nekoliko umirile, še vedno pa je dolg zastoj proti Avstriji pred Karavankami. V oddaji tudi: - Padavine nekoliko omilile sicer mirne razmere na požariščih na Krasu; olajšanja presušeni zemlji niso prinesle - Papež dogajanje v rezidenčnih šolah Kanade označil za genocid nad prvotnimi narodi - Glavno nagrado filmskega festivala v Motovunu prejel film Vojni poni

Zrcalo dneva 22:00

29. 7. 2022

Rast cen življenjskih stroškov pri nas je na letni ravni najvišja po 16-ih letih. Na 11-odstotno inflacijo so najbolj vplivali naftni derivati, ki so se v letu dni podražili za 41 odstotkov. Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da bodo vladni ukrepi proti draginji začeli delovati septembra, ko bi po njegovih besedah lahko ukrotili visoko inflacijo in jo obdržali pod 10 odstotki. Še nekaj drugih poudarkov oddaje: Socialno najbolj ranljivim bodo draginjski dodatek izplačali novembra. Gasilci so omejili požar, ki je po dveh dneh znova izbruhnil na komenskem Krasu. Prvi telefonski pogovor vodij ameriške in ruske diplomacije od začetka vojne v Ukrajini.

Zrcalo dneva 22:00

28. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

27. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

26. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

25. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Ogenj na Krasu vendarle ukročen

24. 7. 2022

Gasilcem je po devetih dneh izjemnih naporov na goriškem Krasu in ob pomoči iz zraka vendarle uspelo ukrotiti ogenj. Pristojni opozarjajo, da nevarnosti morebitnega vnovičnega širjenja požara še ni konec. Območje je danes znova obiskal tudi premier Robert Golob, ki je napovedal, da bo stroške požarne straže od občine Kostanjevica na Krasu prevzela država, ki bo poskrbela tudi za akcijski načrt za preprečevanje požarov. V oddaji tudi: - Pet mesecev od začetka vojne v Ukrajini odmeva ruski napad na Odeso kmalu po sklenitvi dogovora o izvozu žita - Papež Frančišek prispel v Edmonton, kjer začenja šestdnevno spokorno romanje v Kanadi - Pogačar tretjič zapored najboljši mladi kolesar dirke po Franciji, v skupnem seštevku Toura pa drugi

Požar na Krasu pod nadzorom, gasilce skrbi burja

23. 7. 2022

Najmočnejša pomoč v obliki gašenja iz zraka doslej je skoraj tisoč sto gasilcem na Krasu danes pomagala, da so požar na Trstelju uspeli spraviti pod nadzor. Na svoje domove so se lahko vrnili vsi evakuirani prebivalci, a razmere ostajajo nepredvidljive. Druge teme oddaje: - Prašni delci s Krasa močno obremenili ozračje, vročinski val prinesel rekorde - Opičje koze odslej grožnja svetovnemu zdravju, največje tveganje v Evropi - Pogačar tretji na kronometru, dirko po Franciji osvojil Vingegaard

Požar na Krasu se je močno razširil, evakuiranih je 10 vasi

22. 7. 2022

Razmere na Krasu se ne umirjajo. Požar se je pozno popoldne razširil proti Renčam, zato so bile potrebne nove evakuacije, izčrpani gasilci se borijo, da plameni ne bi dosegli hiš. Okrog Kostanjevice na Krasu je vse več dima, najhuje je na gričevju nad spodnjo Vipavsko dolino, v okolici Trstelja. Na drugi strani so Renče z zaselki, iz katerih so morali ljudje oditi ali pa so v pripravljenosti na evakuacijo. Druge teme oddaje: - Rusija in Ukrajina podpisali dogovor za izvoz ukrajinskega žita - Med priporočil svetovalne skupine za obladovanje koronavirusa delo na domu za ranljive skupine in starejše - Zlatemu atletu Kristjanu Čehu v domači vasi pripravili bučen sprejem

Gasilci na Krasu skušajo preprečiti širitev požara na Trstelj

21. 7. 2022

Ognjeni zublji največjega požara v zgodovini Slovenije še naprej divjajo po Krasu. Gasilci se borijo proti trem požarom, in sicer pri Novi vasi, Vojščici ter med Cerjem in Trsteljem. Glavna naloga je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica - Renče, pojasnjuje poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, saj je bi na Trstelju požar zaradi velike gozdnatosti težko ustavili. Evakuirani prebivalci Temnice, Vojščice in Novele pa so se medtem lahko vrnili domov. Druge teme: Vlada s prvim septembrom za eno leto omejuje maloprodajne cene plina Evropska centralna banka obrestne mere zvišala za pol odstotne točke Pogačar drugi na zadnji gorski etapi dirke po Franciji, Vingegaard na pragu zmage

Požar na Primorskem morda največji doslej v Sloveniji

20. 7. 2022

Prizori, ki smo jih doslej v Sloveniji lahko gledali le prek videoposnetkov, je danes na lastne oči mogoče žal videti tudi pri nas. Ognjeni zublji na Primorskem predstavljajo morda največji požar doslej v Sloveniji, s katerim se je čez dan borilo več kot tisoč gasilcev z vse države, zračna pomoč je prišla tudi iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Druge teme: - Vlada nad draginjo tudi z nižjim davkom na energente - Italijanski premier Draghi dobil zaupnico, a bo po pričakovanjih ponudil nepreklicni odstop - Tadej Pogačar dobil še tretjo etapo na kolesarski dirki po Franciji

Zrcalo dneva 22:00

19. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Gasilci znova uspeli ukrotiti požar na Krasu

18. 7. 2022

Gasilci so popoldne znova uspeli ukrotiti požar na Krasu, ki gori od prejšnjega tedna. Burja naj bi v zadnjih urah nekoliko pojenjala, še vedno pa predstavlja največjo nevarnost za širjenje požara, je dejal vodja intervencije Simon Vendramin. Zaradi vročinskega vala pa gori tudi drugod po Evropi. Še nekatere preostale teme oddaje: - V Franciji in Španiji zaradi požarov evakuirali več 10 tisoč ljudi - Uroš Urbanija novi direktor Televizije Slovenija; sindikati in strokovna javnost ostro proti - Bencin in dizel zunaj avtocest od polnoči cenejša za več kot 10 centov na liter

Zrcalo dneva 22:00

17. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Vročinski valovi in suša povzročajo težave tudi pri nas

16. 7. 2022

Vročinski valovi in huda suša, ki te dni pestijo velik del Evrope, tudi pri nas povzročajo velike težave. Primorski kmetje, kjer so sušne razmere najbolj zaostrene so obupani. Napoved za prihodnji teden pa ni nič kaj obetavna. V pregledu dneva tudi o tem: - Vse planince, ki so jih na Malem Triglavu včeraj presenetili udari strel, varno prepeljali v dolino - Velik korak Severne Makedonije na poti v evropsko prihodnost - Nagrada Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina tajvanskemu celovečercu Žalost

Strela udarila v skupino planincev na Malem Triglavu

15. 7. 2022

Reševalci so s Kredarice v ljubljanski klinični center uspeli prepeljati dva hudo poškodovana planinca, potem ko je popoldne v skupino na Malem Triglavu večkrat udarila strela. Ostali pohodniki ostajajo na Kredarici v zdravniški oskrbi. Policija opozarja, da bodo razmere v gorah še nekaj časa nepredvidljive. Nocoj z več delov Slovenije sicer poročajo o neurjih, vročina in suša pa povzročata tudi druge težave. Na Goriškem Krasu je izbruhnil požar, Rižanski vodovod dodatno omejuje porabo vode. V oddaji tudi o tem, da vodenje Televizije Slovenija v ponedeljek prevzema Uroš Urbanija. Ekonomsko-socialni svet je pozdravil vrnitev socialnega dialoga.

Poslanci sprejeli zakon o RTV

14. 7. 2022

Državni zbor je sprejel novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, s katero želi vlada depolitizirati javni medij. Poslanci koalicije so poudarjali, da je sprejetje novega zakona o RTV nujno, saj so razmere na javnem servisu zaradi politične cenzure in napadov na kritične novinarje skrb vzbujajoče, s tem pa se omejuje tudi pravica javnosti od obveščenosti. Za zdaj še ni jasno, ali bo opozicija na čelu s stranko SDS zakon izpodbijala z referendumom. Še ostale teme oddaje: - Vlada omejila najvišje cene električne energije - Poslanci potrdili zakon za stabilizacijo zdravstva ter zakon o odpravi škodljivih posledic Janševe vlade - Italijanski premier Draghi ponudil odstop, vendar ga predsednik Mattarella ni sprejel

Podpora parlamentarnega odbora predlogu zakona o nujnih ukrepih za stabilnost zdravstvenega sistema

13. 7. 2022

Parlamentarni odbor za zdravstvo je z devetimi glasovi za, štirimi proti in enim vzdržanim potrdil predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, katerega glavna cilja sta skrajšanje čakalnih vrst in večja dostopnost storitev. Opozicija je ministrstvu očitala, da zakon ne bo dosegel svojega namena, proti je tudi Levica. V oddaji tudi o teh temah: - Dogajanje na področju medijev v Sloveniji sprožilo premislek Evropske komisije o pripravi medijske zakonodaje za celotno Unijo - Dalmacija v plamenih: zgorelo več deset hiš, pri gašenju pomaga tudi vojska - Težek dan za Tadeja Pogačarja na kolesarski dirki po Franciji

Golob in Scholz v Berlinu o energetskih izzivih

12. 7. 2022

Če želimo zimo brez pomanjkanja in redukcij, mora Evropa stopiti skupaj, je na obisku v Berlinu danes dejal slovenski premier Robert Golob. To po njegovem pomeni tako dolgoročne naložbe v energetsko infrastrukturo kot kratkoročno iskanje novih virov energije. Drugi poudarki dneva: - Pristojni parlamentarni odbor potrdil predlog zakona proti škodljivim ukrepom prejšnje oblasti. - Nasa predstavila prve fotografije teleskopa James Webb. - Pogačar na 10-ti etapi Toura za 11 sekund zadržal rumeno majico.

Prva faza načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom poziv k varčevanju

11. 7. 2022

Današnji dan je zaznamovalo opozorilo Agencije za energijo, ki je sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom. Gre za opozorilo javnosti, da bi lahko imeli v prihodnje motnje pri oskrbi z zemeljskim plinov, če bi se znižal pritok tega energenta iz Rusije, je poudaril minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Odjemalce je preventivno pozval k racionalni rabi. V oddaji tudi: Parlamentarni odbor za kulturo potrdil vladni predlog novele zakona o RTVS. Rezultati na maturi nekoliko slabši kot lani, a primerljivi z leti pred epidemijo. Med slovesnostjo v Srebrenici prst znova uperili proti političnemu vodstvu Srbov.

Zrcalo dneva 22:00

10. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Vnovič zagorelo na pobočju kobariškega Stola

9. 7. 2022

Po nedavnem vročinskem valu predvsem za območje Krasa in Slovenske Istre še velja velika požarna ogroženost v naravi. Popoldne je znova zagorelo na pobočju gore Stol na Kobariškem. Vodja intervencije na pogorju, približno tisoč metrov nad morjem, Peter Rosič poudarja, da so se gasilci takoj odzvali, tudi ob pomoči helikopterja. Drugi poudarki oddaje: - Ob kritikah zaradi vojne v Ukrajini ruski zunanji minister predčasno z vrha G20. - Po množičnih protestih na Šrilanki bosta odstopila predsednik države in vlade. - V Karlovih Varih glavna nagrada iranski socialni drami Poletje upanja.

Ustavno sodišče odločilo: prepoved posvajanja otrok s strani istospolnih parov in sklepanja istospolne zakonske zveze je v neskladju z ustavo

8. 7. 2022

Ustavno sodišče je odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Državni zbor ima za odpravo neustavnosti na voljo šest mesecev časa, pristojni minister Luka Mesec pa je po seji vlade dejal, da je zakon že v pripravi. \t Druge teme oddaje: - Ukrajinski predsednik Zelenski se je v nagovoru slovenskim poslancem zahvalil za podporo - Stritarjevo nagrado za najboljšega literarnega kritika prejel Muanis Sinanivić - Tadej Pogačar dobil tudi prvo gorsko etapo na kolesarski dirki po Franciji in ohranil rumeno majico vodilnega

Tadej Pogačar oblekel rumeno majico na dirki po Franciji

7. 7. 2022

Slovenske ljubitelje kolesarstva je danes razveselil kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, ki je z izjemnim ciljnim sprintom zmagal na današnji najdaljši etapi kolesarske dirke po Franciji in tako še pred prvo gorsko etapo oblekel rumeno majico vodilnega. Kljub včerajšnji poškodbi se je izkazal tudi Primož Roglič, ki je na današnji etapi osvojil 9-to mesto. V pregledu dneva tudi: - Fiskalni svet vlado opozarja k ciljnim in začasnim ukrepom za omilitev draginje - Boris Johnson ni več vodja britanskih konservativcev, opozicija ga poziva, naj odstopi tudi kot premier - Programski svet RTV dal soglasje za imenovanje Uroša Urbanije na mesto direktorja televizije

Ukrepe ob morebitnih novih epidemičnih valovih bo usmerjala stroka

6. 7. 2022

Razmere niso izredne, so pod nadzorom, epidemijo bo odslej obvladovala izključno stroka. To je danes zagotovil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je napovedal delo novoustanovljene nacionalne skupine za usklajevanje bolnišničnih sprejemov kovidnih bolnikov in razporejanje prostih postelj zanje. Vodil jo bo Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski Infekcijski kliniki. Drugi poudarki oddaje: - Bruselj pripravlja načrt za primer popolne ustavitve dobave ruskega plina. - Državni svet v parlamentarni postopek vložil predlog zakona o ustanovitvi pokrajin. - Slovenski odbojkarji na uvodni tekmi tretjega turnirja lige narodov do pomembne zmage nad Srbijo.

Zrcalo dneva

6. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Kmetje negotovi glede državnega odkupa pšenice

5. 7. 2022

Napoved premiera Roberta Goloba o odkupu slovenske pšenice je med kmeti sprožila kar nekaj negotovosti, povezanih predvsem z odkupnimi cenami pa tudi s samim postopkom odkupa. Po pojasnilih pristojne ministrice Irene Šinko, bo ta potekal prek javnega naročila, ki ga bo opravil zavod za blagovne rezerve. Pregleda dneva prinaša tudi te vsebine: - SDS bo podpise volilcev za referendum o vladi zbirala jeseni - Za obnovo Ukrajine bi namenili tudi zaseženo rusko premoženje - Neurja povzročila številne nevšečnosti, ponekod klestila toča

V strelskem napadu na paradi ob dnevu neodvisnosti v Chicagu najmanj šest mrtvih

4. 7. 2022

V strelskem napadu, ki se je zgodil na paradi ob dnevu neodvisnosti v predmestju Chicaga Highland Park, je bilo ubitih najmanj 6 ljudi, najmanj 31 je ranjenih. Napadalec je na begu, po navedbah policije naj bi streljal s strehe. Druge teme oddaje: - V italijanskih Dolomitih še vedno pogrešanih 13 ljudi - Sindikati javnega sektorja ogorčeni nad vladnimi pogajalskimi izhodišči - Liter bencina zunaj avtocest od jutri cenejši za dobre tri cente, dizla za štiri

Zrcalo dneva 22:00

3. 7. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Ob vladnih ukrepi za blažitev prehranske draginje opozorila, da je nabor nedomišljen

2. 7. 2022

V odzivih na vladne ukrepe za blažitev prehranske draginje je slišati opozorila, da je nabor nedomišljen. Kot poudarja agrarni ekonomist Aleš Kuhar ni jasno, kaj želi vlada z ukrepi doseči. Ob tem je opozoril, da lahko državni odkup pšenice, kar je eden od napovedanih ukrepov, še poveča inflacijo. Drugi poudarki oddaje: - Ameriški predsednik Biden obljublja zaščito žensk, ki bi jim skušali onemogočiti splav - Kostavnjevica na Krki znova središče raznovrstne umetnosti - Plezalka Janja Garnbret znova pred konkurenco na tekmi v Švici

Junija rekordna inflacija evroobmočja

1. 7. 2022

Vlada je danes predstavila ukrepe za blažitev občutnih podražitev hrane. Slovenskim kmetom bo država namenila nekaj več kot 22 milijonov evrov pomoči in odkupila vso v Sloveniji pridelano pšenico. Poleg tega je kmetijsko ministrstvo pripravilo tudi košarico 15 izdelkov, pri katerih bodo sproti nadzirali cene. Trgovci v odzivu pravijo, da to ne bo omejilo rasti cen. Druge teme: - Letna inflacija v območju evra junija na rekordnih 8,6 odstotka - Koalicijski predlog novele zakona o RTV Slovenija v državnem zboru, vlada za obravnavo po nujnem postopku - S kronometrom se je začela kolesarska Dirka po Franciji: v rumenem Lampaert, Pogačar devet sekund pred Rogličem

Inflacija junija pri 10,4 odstotka

30. 6. 2022

Po odstopu Milana Kreka s položaja direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje je svet zavoda za vršilca dolžnosti direktorja imenoval Branka Gabrovca. Ta je med drugim poudaril, da bodo naredili vse, da nadgradijo zaupanje prebivalcev. Po besedah predsednika sveta Mitje Blaganje se Krek, ki je v odstopni izjavi pojasnil, da je odstopil, ker ni želel škodovati inštitutu, vrača na delovno mesto vodje območne enote NIJZ v Kopru. Druge teme: - Rast inflacije se še ne bo ustavila, junija na letni ravni več kot 10-odstotna - Rusije vstop Finske in Švedske v NATO ne moti, ukrepala bo, če bo to potrebno - V Stožicah se s kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo od slovenskih navijačev poslavlja Goran Dragić

Preoblikovanja nove vlade zaradi najnovejše poteze SDS še ne bo kmalu

29. 6. 2022

Preoblikovanja nove vlade, kot kaže, še ne bo kmalu. SDS je namreč vložila podpise za začetek referendumskega postopka za zakon o vladi, češ da gre za zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Koalicija odgovarja, da gre za zavlačevanje oblikovanja vlade.

Švedski in Finski odprta pot v NATO

28. 6. 2022

Turčija bo podprla vstop Finske in Švedske v zvezo Nato, je ob začetku vrha voditeljev zavezništva, ki se je nocoj začel v Madridu, sporočil finski predsednik Sauli Niinistö. Dogovor so Turčija, Švedska in Finska dosegle pred začetkom vrha. Da je pot za članstvo Švedske in Finske v Natu odprta, je potrdil tudi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Kot je znano, je Turčija vstop omenjenih držav v Nato pogojevala s prenehanjem podpore Kurdski delavski stranki, ki jo v Ankari obravnavajo kot teroristično skupino. Druge teme: - Pri obvladovanju epidemije bo merilo za ukrepe število hospitaliziranih s hudim potekom bolezni in umrlih - Prvi mož uprave SDH Janez Žlak predčasno končuje mandat - Novi dokazi ameriškega odbora o napadu na Kapitol: vstaja je bil dogovorjena vsaj nekaj dni prej

Državo zajel vročinski val

27. 6. 2022

Po današnjem prvem vročinskem vrhuncu se bo tudi prihodnje dni nadaljevala velika toplotna obremenitev. Ta lahko vodi do poslabšanja kroničnih stanj, na udaru so tudi majhni otroci in starejši ljudje, pravi kardiolog Luka Lipar, ki odsvetuje tudi prehode iz močno ohlajenih prostorov na razgrete površine. Druge teme: - Ob stopnjevanju ruskih raketnih napadov v Ukrajini skupina G7 obljubila dodatno pomoč - V državnem zboru burne razprave o medijski zakonodaji - Tenisačica Kaja Juvan z odlično predstavo v drugi krog Wimbledona

Države G7 z dogovorom o prepovedi uvoza ruskega zlata

26. 6. 2022

Ob začetku vrha sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav na Bavarskem je nemški kancler Olaf Scholz poudaril, da jih združuje pogled na svet, vera v demokracijo in pravno državo. Dodal je, da bodo našli skupne odgovore na energetsko krizo, ki je posledica vojne v Ukrajini in tudi glede sankcij proti Rusiji. Kot je dejal Scholz je dobro sporočilo, da so uspeli ostati enotni, česar ruski predsednik Vladimir Putin ni pričakoval. V oddaji tudi o tem: - Kijev danes pretresle eksplozije - Na Zahodu Slovenije suša; v Italiji ponekod izredne razmere - Janja Garnbret sezono tekmovanj najvišje ravni v težavnostnem plezanju odprla z zmago

Pred natanko 31 leti smo dobili svojo državo

25. 6. 2022

Danes praznujemo 31-i rojstni dan slovenske države. Na ta dan leta 1991 smo formalno stopili na pot neodvisnosti, tudi z željo po boljši prihodnosti. To je v nagovoru ob odprtju predsedniške palače za javnost poudaril predsednik republike Borut Pahor in pri čemer je izpostavil prihodnost otrok in jim zaželel mir, varnost in blaginjo. Pred več kot 30 leti smo ustanovili državo, da bi glede teh plemenitih ciljev imeli več uspeha, je še dejal. Druge teme: - Po odpravi ustavne pravice do splava v Združenih državah že zaprtih več klinik za prekinitev nosečnosti - Ruska vojska osvojila mesto Severodoneck - Norveška po strelskem pohodu v najvišji pripravljenosti na teroristični napad

Od jutri nižja cena dizelskega goriva ob avtocestah

23. 6. 2022

Po odločitvi vlade bodo cene dizelskega goriva na avtocestah od jutri nekoliko nižje in se bodo približale ceni evro in 85 centov za liter, ki velja na preostalih bencinskih servisih. Vlada je tudi odločila, da lahko delodajalci izplačajo višjo kilometrino. V Zrcalu dneva tudi: - Ukrajina in Moldavija dobili status kandidatk za članstvo v Uniji - Kresnika je nocoj prejel Roman Rozina za roman Sto let slepote - Kolesar Jan Tratnik je ubranil naslov državnega prvaka v vožnji na čas

Zrcalo dneva 22:00

22. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Novinarji RTV-ja na javnem shodu zahtevali ohranitev avtonomije javnega servisa

20. 6. 2022

Novinarji RTV Slovenija so ob današnji stavki vnovič opozorili na politizacijo javnega servisa. Kot so dodali, se zaposleni na RTV vsakodnevno soočajo s kršenjem novinarske in uredniške avtonomije. Odločitev generalnega vodstva zavoda, da danes skrajša informativne oddaje in s sporeda umakne oddajo Tednik, pa so označili za cenzuro. Drugi poudarki oddaje: - Bencin in dizel zunaj avtocest od jutri dražja za približno 20 centov na liter. - Vlada in sindikati javnega sektorja izpostavili nujnost iskanja ukrepov proti draginji. - Prehranska varnost zaradi vojne v Ukrajini v osredju zasedanja zunanjih ministrov 27-erice.

Pred torkovo podražitvijo večje povpraševanje po pogonskih gorivih, ponekod občasno zmanjkalo zalog

19. 6. 2022

Pred torkovo podražitvijo pogonskih goriv je bila že danes gneča na bencinskih črpalkah, ponekod je tudi občasno primanjkovalo goriva. Podobno naj bi bilo tudi jutri. Po izračunu časnika Finance naj bi bila v torek cena 95-oktanskega bencina približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra. Drugi poudarki oddaje: - Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV po pozivu generalnega direktorja o preklicu stavke sporoča: stavka se nadaljuje. - Macronovo zavezništvo najverjetneje izgubilo absolutno večino v francoskem parlamentu. - Kolesar Tadej Pogačar ubranil skupno zmago na Dirki po Sloveniji.

Poletno obarvana sobota v znamenju prometnih zamaškov in Dirke po Sloveniji

18. 6. 2022

Poletno obarvana sobota je znova zgostila promet na slovenskih cestah. Zdaj so se razmere že umirile, zaradi konca praznikov v Avstriji so zastoji le še pred predorom Karavanke. Gnečo proti Hrvaški in v nasprotni smeri je pričakovati vse poletje, ob tem opozarja AMZS. Po ocenah evropskih avtoklubov pa bi bilo lahko tujih voznikov, ki potujejo proti turističnem krajem, letos poleti za 10 odstotkov več kot v rekordnem letu 2019. Drugi poudarki dneva: - Tadej Pogačar pred zadnjo etapo kolesarske Dirke po Slovniji zadržal zeleno majico. - Protestniki v Londonu zahtevali ukrepanje zaradi vse višjih življenjskih stroškov. - Poletna muzejska noč že dvajsetič brezplačno odprla vrata kulturnih ustanov.

Koalicija vložila novelo zakona o nalezljivih boleznih

17. 6. 2022

Vladajoča koalicija je v luči priprav na morebiten novi val epidemije covida-19 v državni zbor vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Ta med drugim določa, kdaj se lahko sprejemajo ukrepi, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov. Cilj zakona pa je čim hitrejša odprava neskladja 39-ega člena zakona o nalezljivih boleznih z ustavo. Dan so zaznamovale tudi naslednje teme: - Stavkovni odbor in vodstvo RTV Slovenija v sporu glede poteka stavke - Evropska komisija za podelitev statusa kandidatke za članstvo v Uniji Ukrajini, ruski predsednik Putin temu ne nasprotuje - Tadej Pogačar tudi letos v Celju dobil etapo kolesarske dirke po Sloveniji in prevzel skupno vodstvo

Premier Golob na obisku v Bruslju poudaril trdno podporo Ukrajini

16. 6. 2022

Predsednik vlade Robert Golob se je v okviru prvega obiska v tujini po prevzemu premierskega mandata v Bruslju sešel s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. V ospredju pogovora so bile visoke cene energije in hrane ter vojna v Ukrajini, premier pa je načel tudi vprašanje nadaljevanja širitvenega procesa za države Zahodnega Balkana. Drugi poudarki oddaje: - Evropski voditelji in Nato znova izrazili podporo Ukrajini - Koalicija poenotena o kandidatih za vodjo Finančne uprave in viceguvernerja Banke Slovenije - Na Dolenjskem, Štajerskem in Koroškem neurje zalivalo objekte in podiralo drevesa

Bencin in dizel se bosta prihodnji teden nekoliko podražila, cene pogonskih goriv zunaj avtocest bodo delno regulirane

15. 6. 2022

Cene pogonskih goriv se bodo torej v torek zvišale. Znova bodo cene delno regulirane na bencinskih črpalkah izven avtocestnega omrežja in zato nekoliko nižje, kot na avtocestah, kjer bodo naftni trgovci lahko prosto oblikovali cene. Ob tem je vlada danes sprejela tudi nekatere omilitvene ukrepe na področju potnih stroškov, javnega prevoza in kmetijstva. Druge teme oddaje: - Vodenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje prevzema Ivan Eržen - Rusija kritična do Zahoda zaradi dodatnega oboroževanja Ukrajine - Uvodna etapa dirke po Sloveniji Rafalu Majki, Tadej Pogačar pokazal svojo moč

Zrcalo dneva 22:00

14. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Ukrepi proti draginji bodo znani še ta mesec

13. 6. 2022

Premier Robert Golob je ob današnjem obisku Maribora napovedal, da se bosta posebni delovni skupini za iskanje rešitev prihajajoče draginje problemov lotili zaporedno. In sicer v takem vrstnem redu, kot bodo tudi ljudje z njo soočeni. Nekaj drugih poudarkov oddaje: Na drugem železniškem tiru med Divačo in Koprom prebili prvi predor. Bruselj zagrozil Londonu s pravnimi postopki, če bo spreminjal severnoirski protokol. Združeni narodi kritični do britanskih načrtov o izgonu migrantov.

Zrcalo dneva 22:00

12. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

11. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Vojna v Ukrajini je zaradi nestabilnosti na energetskih trgih pospešila željo držav po zelenem prehodu

10. 6. 2022

Vojna v Ukrajini je zaradi nestabilnosti na svetovnih energetskih trgih pospešila željo držav po zelenem prehodu. Po mnenju strokovnjakov bi Slovenija morala v to vložiti 17 milijard evrov, a kot poudarja nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik, zelenega prehoda ne bo, če se ob tem ne bomo resno dotaknili tudi socialnih vprašanj. Drugi poudarki oddaje: - Je napotek javnim funkcionarjem za uničenje telefonov in prenosnih računalnikov upravičen? - Zveza Nato krepi svoje vzhodno krilo v senci v vojne v Ukrajini - Po Marezigah zastrupitve otrok tudi v Ankaranu

Evropska centralna banka zoper inflacijo z nizom zvišanj obrestnih mer

9. 6. 2022

Evropska centralna banka bo prvič po 11-ih letih zvišala temeljno obrestno mero. Razlog je rekordno visoka inflacija, ki je posledica gospodarskih razmer v času pandemije in nato vojne v Ukrajini. Prvo zvišanje bo prihodnji mesec, še eno pričakujejo septembra, bo pa povišanje odvisno do gibanja rasti cen. Preostale novice: Pravosodni ministri Unije naklonjeni predlogu za uvrstitev kršenja sankcij med kazniva dejanja. Zaradi sporne razstave odstopil direktor Narodnega muzeja Pavel Car. Metalec diska Kristjan Čeh zabeležil tretjo zmago v letošnji Diamantni ligi.

V zdravstvu sestanke z ministrom ocenjujejo kot uspešne

8. 6. 2022

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je s predstavniki primarnega zdravstva danes razpravljal predvsem pomanjkanju osebnih zdravnikov. Kot je znova dejal Bešič Loredan, bodo v interventnem zakonu zapisani deficitarni poklici na primarni ravni. Ostali poudarki: - Računsko sodišče: država pri Drugem tiru ni bila učinkovita - Po razkritju o razmerah v podjetjih Marinblu in Selea pozivi odgovrnim k ukrepanju - Narodni muzej zaradi domnevnih ponaredkov odpovedal razstavo svetovno znanih umetnin

Nova vlada išče rešitve za draginjo in zdravstvo

7. 6. 2022

Nova vlada se je v prvem delovnem tednu prednostno lotila iskanja rešitev za energetsko in prehransko draginjo ter težav v zdravstvu. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je premierju Robertu Golobu danes predstavil osnutek interventnega zakona za zdravstvo, za katerega upa, da bo jeseni pokazal prve rezultate na področju čakalnih dob in dostopa do zdravnika. Drugi poudarki: - Predsednica Evropske komisije zagotavlja, da Poljska ne bo dobila izplačanih sredstev, če ne sprejme reform pravosodja - Ukrajinske sile naj bi prevzele nadzor nad nekaterimi vasmi na jugu države - Štigličeva nagrada za življenjsko delo scenaristki in režiserki Heleni Koder

Zrcalo dneva 22:00

6. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

5. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Severodoneck še vedno prizorišče silovitih spopadov

4. 6. 2022

Siloviti spopadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo. Najhuje je v mestu Severodoneck, srditi so tudi spopadi za mesto Slovjansk. Severno od omenjenega mestav doneški regiji je v spopadih pogorel sloviti leseni samostan. Kijev, ki odgovoronost pripisuje ruskim silam, je ob tem pozval k izključitvi Rusije iz Unesca. Druge teme: Avstrija po okvari v rafineriji OMV sprostila del rezerv pogonskih goriv, posledice za dobavo še ocenjujejo Ob dnevu krvodajalstva opozorila o povečevanju potreb po darovanju krvi Roland Garros: Poljakinja Iga Swiatek z lahkoto do drugega naslova na pariškem pesku

Pozivi k pomoči oškodovanim v včerajšnjem neurju s točo

3. 6. 2022

Kmetijska ministrica Irena Šinko je ob ogledu nekaterih območij, na katerih so kmetje po včerajšnjih neurjih utrpeli največjo škodo, poudarila, da so razmere kritične. Oceno škode pričakuje prihodnji teden. Kmetijsko gozdarska zbornica poziva k pomoči oškodovanim kmetom. Ujma je uničila številne poljščine, škoda je velika tudi v vinogradih in hmeljiščih. V Zrcalu dneva tudi: - Zdravstveni minister Bešič Loredan začel reorganizacijo ministrstva - Sto dni vojne v Ukrajini: Putin zanika blokado izvoza ukrajinske pšenice - V Mariboru nocoj slovesno odprli 57-to Borštnikovo srečanje.

Zrcalo dneva 22:00

2. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

1. 6. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Potrjenih še zadnjih šest ministrskih kandidatov

31. 5. 2022

Končana so zaslišanja ministrskih kandidatk in kandidatov prihodnje vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Pozitivno oceno pristojnih parlamentarnih odborov je danes dobilo preostalih šest kandidatk in kandidatov, skupno 17. Kot zadnjega je pristojni parlamentarni odbor potrdil Danijela Bešiča Loredana, bodočega ministra za zdravje. V oddaji tudi: - Stopnja inflacije ta mesec najvišja v minulih 20-ih letih. - Evropski embargo na rusko nafto le za dostavo po morju - Severodoneck že skoraj v celoti pod ruskim nadzorom.

Poslovil se je Boris Pahor, pričevalec o grozotah totalitarizmov

30. 5. 2022

V 109-em letu je v rodnem Trstu umrl pisatelj in akademik Boris Pahor, književnik in pričevalec o trpljenju v nemških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Bil je eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, upornik proti fašizmu, človek, ki je preživel tri totalitarizme. V Zrcalu dneva lahko slišite tudi: - Državni zbor bo novo vlado kot celoto potrjeval v sredo - Bo Bruselj kompromisno uvedel delni embargo na rusko nafto? - Stavkovne aktivnosti na RTV Slovenija se nadaljujejo.

Zrcalo dneva 22:00

29. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Prvih pet ministrskih kandidatov uspešno čez parlamentarno sito

28. 5. 2022

S predstavitvami ministrskih kandidatov se je začela nova faza oblikovanja vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Zaslišanje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori so danes uspešno prestali Aleksander Jevšek, Matej Arčon, Matjaž Han, Emilija Stojmenova Duh in kot zadnji Igor Papič. Drugi poudarki oddaje: - Putin znova posvaril Zahod pred okrepljeno dobavo orožja Ukrajini - Po nesreči v Melaminu prebivalce v več kočevskih krajih s pitno vodo oskrbujejo gasilci - Zlata palma v Cannesu za film Triangle of Sadness

Prva sprememba med ministrskimi kandidati

27. 5. 2022

Pred jutrišnjim začetkom zaslišanj ministrskih kandidatov se že dogajajo spremembe na kandidatni listi. Amalija Žakelj, ki jo je Robert Golob izbral za ministrico za vzgojo in šolstvo, je namreč umaknila soglasje h kandidaturi. Nekaj drugih poudarkov oddaje: - Ob podražitvah hrane skrbi prehranska varnost socialno ogroženih - Na vzhodu Ukrajine se nadaljuje obsežna ruska ofenziva - Po današnji etapi Gira s slovenskim pridihom v vodstvu kolesarke dirke še vedno Carapaz

Zrcalo dneva 22:00

26. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Robert Golob prisegel kot predsednik 15. slovenske vlade

25. 5. 2022

Državni zbor je Roberta Goloba s 54-imi glasovi ZA in 30-imi PROTI izvolil za novega predsednika vlade. Golob je v parlament že vložil listo ministrskih kandidatov. V pregledu dneva tudi o tem: - Nadzorni svet RTV Slovenija odobril delitev televizijskega informativnega programa - Tarča ruskih napadov na Ukrajino predvsem Severodoneck v pokrajini Lugansk - Motiv storilca strelskega pohoda v osnovni šoli v Teksasu ostaja neznan

Po današnji potrditvi koalicijske pogodbe jutri potrjevanje novega premiera

24. 5. 2022

Prvaki strank Gibanje Svoboda, SD in Levica - Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec so danes podpisali koalicijsko pogodbo. Po Golobovih besedah je med glavnimi zavezami prihodnje vlade tudi blaženje posledic vse večje rasti cen energentov: Nekaj drugih poudarkov oddaje: Pri nas potrdili prvi primer opičjih koz, stroka miri: tveganje za okužbo je nizko. Slovenski kmetje naj bi dobili dobrih 5 milijonov evrov pomoči zaradi naraščajočih cen. Teniški igralki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan v drugi krog odprtega prvenstva Francije.

Stavkajoči na RTV Slovenija razrešitev stavkovnih zahtev pričakujejo do konca tega meseca

23. 5. 2022

Danes poteka opozorilna stavka novinarjev RTV Slovenija. Med ključnimi zahtevami stavke so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o zvišanju najnižjih plač in vzpostavitev socialnega dialoga. Pogajanja z vodstvom se začenjajo jutri. Preostale novice: Programski svet RTV ni podprl Natalije Gorščak za direktorico televizije Slovenija. Predsednik Borut Pahor predlaga Roberta Goloba za mandatarja. Košarkarji Olimpije izgubili odločilno tekmo polfinala jadranske lige v Beogradu.

Zrcalo dneva 22:00

22. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Rusija razglasila zmago v Mariupolju

21. 5. 2022

Potem ko je Rusija danes razglasila zmago v Mariupolju, Ukrajina upa, da bo lahko zajete vojake zamenjala ruske vojne ujetnike. Ameriški predsednik Joe Biden pa je medtem potrdil 40 milijard dolarjev vojaške in humanitarne pomoči za evropske zaveznike in Ukrajino. Druge teme: Na volitvah v Avstraliji zmaga laburistov V Radencih vrnitev Maratona treh src Anadolu Efes ubranil naslov prvaka košarkarske evrolige

Zrcalo dneva 22:00

20. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

SD potrdil vstop v vlado z Gibanjem Svoboda

19. 5. 2022

Socialni demokrati so pričakovano potrdili vstop stranke v novo vlado pod vodstvom Roberta Goloba. V ponedeljek se bo zaključil tudi notranji referendum Levice. Koalicijska pogodba bo tako najverjetneje podpisana v torek, v sredo pa bi bil lahko Robert Golob potrjen za mandatarja v državnem zboru. Druge teme: Ministrstvo za zunanje zadeve: izgon 4-ih slovenskih diplomatov iz Rusije je negativno presenečenje Zavod za zdravstveno zavarovanje: za izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi niso izpolnjeni niti osnovni pogoji Umrla še šesta žrtev esplozije v kočevskem Melaminu

Zrcalo dneva 22:00

18. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Znani so še zadnji ministrski kandidati

17. 5. 2022

Znana so vsa imena za ministrska mesta. Zadnji kandidati so Asta Vrečko za kulturo in Simon Maljevac za socialo iz kvote Levice ter Irena Šinko za kmetijstvo iz Gibanja Svoboda. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik republike Borut Pahor sta na prvem srečanju sklenila, da bi bilo lahko glasovanje o mandatarju 15-te slovenske vlade Robertu Golobu že v sredo prihodnji teden. V oddaji tudi: - Iz jeklarne Azovstal v Mariupolju evakuirali več kot 260 ukrajinskih borcev - Obrambni ministri Evropske unije odločno podprli vstop Finske in Švedske v Nato, državi bosta prošnjo vložili jutri - Igralec Ivo Ban nocoj prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filma

Bo zdravnikom v prihodnje prepovedano popoldansko delo pri zasebnikih?

16. 5. 2022

Vsebina parafirane koalicijske pogodbe je še naprej predmet razprav. V ospredju je tudi napovedana prepoved popoldanskega dela zdravnikov iz javnega zdravstva pri zasebnikih. Direktorica bolnišnice v Novem mestu Milena Kramar Zupan to podpira, in ob tem poudarja, da samo finančne injekcije ne bodo rešile problemov v zdravstvu, ker je po njenem najprej treba vzpostaviti osnovne postulate urejenosti zdravstvenega sistema, potem pa vanj dati tudi ustrezen denar. Druge teme: Švedska bo uradno zaprosila za vključitev v NATO Generalni direktor RTV Grah Whatmough za direktorico TV Slovenija predlaga Natalijo Gorščak Košarkarji Olimpije v polfinalu jadranske lige izid v zmagah izenačili na 1:1

Zrcalo dneva 22:00

15. 5. 2022

Zveza Nato bi se lahko kmalu razširila. Švedska in Finska bi se lahko za vstop v Severno-atlantsko zavezništvo izrekli že jutri. Ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic zveze v Berlinu jima je vrata na široko odprl tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah bi članstvo teh dveh držav v Natu okrepilo skupno varnost in dalo jasno sporočilo, da se agresija ne izplača, je dejal Stoltenberg. Druge teme: Sindikati od prihodnje vlade blaženje draginje in spodbujanje gospodarstva pričakujejo tudi v obliki višjih plač Škode po požaru v Vrtcu Brezje za več kot 800 tisoč evrov, vzrok napaka na električnih vodnikih Velenjski rokometaši po zmagi nad Škofjeločani do tretjega pokalnega naslova

Danes parafirana koalicijska pogodba bodoče vlade vsebuje veliko zavez

14. 5. 2022

Koalicijski trojček je danes parafiral koalicijsko pogodbo bodoče vlade. V njej je veliko zavez, med njimi odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, dvig minimalne plače in pokojnine, odprava prekarnega dela, skrajšanje delovnika, subvencija za prehrano v šolah in reševanje stanovanjske problematike. V oddaji tudi: - Nova predsednica državnega zbora Kočevju obljubila pomoč po tragični eksploziji v Melaminu - Zunanji ministri zveze Nato o morebitni priključitvi Švedske in Finske v zavezništvo - Za nenehno pripravljenost intervencijskih služb v Postojni simulirali hudo prometno nesrečo

Za poslancui prvi dan novega sklica državnega zbora

13. 5. 2022

V poslanske klopi so danes prvič sedli predstavniki novega sklica državnega zbora. Kot predsednica ga bo vodila Urška Klakočar Zupančič. V nagovoru je poudarila pomen dialoga, razumevanja in spoštljivosti. Podrobneje o preostalih potezah odhajajoče vlade in prvih dejanjih nove v Zrcalu dneva. Ostali poudarki oddaje: Pri obnovi po eksploziji v Kočevju naj bi pomagala tudi država. V Kijevu napovedujejo oborožitev milijona Ukrajincev Majski salon v Mariboru kot katedrala vizualne umetnosti

Eksplozijo v kočevskem podjetju Melamin najverjetneje povzročila človeška napaka

12. 5. 2022

V nesreči v kočevskem Melaminu, največji nesreči v samostojni Sloveniji, je umrlo pet delavcev, dva huje poškodovana zdravijo v UKC Ljubljana. Ali sta zunaj smrtne nevarnosti, bo predvidoma znano v prihodnjih dneh. Nesrečo je najverjetneje povzročila človeška napaka pri zamenjavi dveh surovin pri prečrpavanju. Drugi poudarki oddaje: - Kandidatka za vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo je Emilija Stojmenova Duh. - Združeni narodi z resolucijo pozvali k preiskavi domnevnih zločinov ruskih vojakov v Ukrajini. - Košarkarji Olimpije na prvi polfinalni tekmi jadranske lige izgubili proti Crveni zvezdi.

Znana večina nove ministrske ekipe

11. 5. 2022

Člani prihodnje vladne koalicije so predstavili večino imen ministrskih kandidatov. Še vedno pa poteka usklajevanje glede kandidatov za ministrste za delo, kulturo, digitalno preobrazbo ter kmetijstvo in kohezijo. Število ministrstev se bo sicer povečalo, je dejal najverjetnejši mandatar Robert Golob. Po njegovih besedah je programski del koalicijske pogodbe usklajen in ga bodo do petka potrjevali organi strank. Drugi poudarki oddaje: - Obrambni minister Tonin podpisal memorandum o nakupu osemkolesnikov Boxer. - Evropska centralna banka naj bi obrestne mere zvišala še pred poletjem. - Rusija ni zaskrbljena zaradi evropske napovedi embarga na rusko nafto.

Od jutri cene pogonskih goriv vnovič regulirane

10. 5. 2022

Vlada se je znova odločila poseči v malo- in veleprodajne cene goriv, saj so se te povišale že tretjič v preteklih desetih dneh. V primerjavi z današnjo rekordno maloprodajno ceno, ki bo očitno veljala samo en dan, bo liter 95 - oktanskega bencina na bencinskih črpalkah jutri cenejši za 15 centov, liter dizla pa bo stal 18 centov manj kot danes. Drugi poudarki oddaje: - Opozicija in Robert Golob proti veleposlaniškim menjavam. - Ukrajina ustavlja pretok ruskega plina prek Luganska. - Na Bledu se začenja 54-to mednarodno srečanje pisateljev.

Določen dnevni red petkove prve seje novega sklica državnega zbora

9. 5. 2022

Začasni vodje 5-ih poslanskih skupin in narodnih skupnosti na novo izvoljenega državnega zbora so določili dnevni red in druge podrobnosti petkove ustanovne seje novega sklica parlamenta. Kot rečeno, je kandidatka za predsednico Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, poslanec LMŠ Robert Pavšič pa kandidat za generalnega sekretarja. Medtem stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica usklajujejo koalicijski sporazum ter rešujejo odprta vprašanja glede razdelitve ministrstev in imen novih ministrov. Drugi poudarki oddaje: - Slovenija med članicami Unije, ki nasprotujejo reviziji evropskih pogodb. - Putin ob dnevu zmage ni nakazal, kakšna bo prihodnost bojev v Ukrajini. - V železniški nesreči južno od Dunaja umrl en človek.

Začetek priprave na prvo sejo državnega zbora v novem sklicu

8. 5. 2022

Predsednik republike Borut Pahor je dopoldne podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje državnega zbora, potem ko je prejel zapisnik Državne volilne komisije o uradnih izidih aprilskih volitev. Ocenjuje, da je bil postopek pošten in transparenten. Tudi predsednik komisije Peter Golob kljub zapletu pri izračunu šestih poslanskih mandatov pravi, da so bile volitve poštene in zakonite. V Zrcalu dneva tudi: - Nadaljuje se iskanje preživelih po ruskem raketiranju šole blizu Luganska - Knjiga Tri igre za punce je Cankarjevo nagrado prinesla Simoni Semenič - Slovenski hokejisti z zmago proti Južnim Korejcem potrdili vrnitev med elito.

Spremembe na seznamu poslancev

7. 5. 2022

Državna volilna komisija je potrdila zapisnik o ugotovitvi izida nedavnih državnozborskih volitev, ki bo jutri objavljen v uradnem listu. Jutri ga bo prejel tudi predsednik republike Borut Pahor in podpisal ukaz za sklic ustanovne seje državnega zbora, ki bo v petek. Na končnem seznamu je 36 poslank in 54 poslancev, spremembe so pri šestih med njimi. V Zrcalu dneva tudi: - Z območja jeklarne v Mariupolju naj bi evakuirali skoraj vse civiliste - Po Poti ob žici od četrtka skoraj 26 tisoč pohodnikov in tekačev - Rokometašice Krima obstale v četrfinalu Lige prvakinj.

Risi nazaj med hokejsko elito

6. 5. 2022

Slovenska hokejska reprezentanca se vrača med elito. Risi so si prvo mesto na svetovnem prvenstvu v ljubljanski Hali Tivoli zagotovili še pred koncem turnirja z današnjo zmago proti Madžarski s 5 proti 1. Drugi poudarki oddaje: - Prihodnji koalicijski partnerji obljubljajo okrepitev štirih področij, pogovori o ministrskih imenih prihodnji teden. - Kmetje in avtoprevozniki zaradi vztrajnih podražitev energentov pričakujejo ukrepanje prihodnje vlade. - Jeklarno Azovstal v Mariupolju danes zapustilo še 50 civilistov.

Vlada se kljub pričakovanjem ni odločila za ukrepanje na trgu pogonskih goriv

5. 5. 2022

Vlada na današnji seji kljub pričakovanjem ni sprejela nobenega novega ukrepa na področju pogonskih goriv. Pozivi k vnovični regulaciji in ukrepom, ki bi znižali maloprodajne cene bencinov, pa se vrstijo. Še zlasti po tem, ko se je surova nafta Brent po evropskem predlogu prepovedi uvoza ruske nafte zvišala na več kot 111 ameriških dolarjev za sodček. Druge teme oddaje: - Predsednici SD Tanji Fajon podpora članov predsedstva stranke in podelitev mandata za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. - Na konferenci za Ukrajino mednarodni donatorji napovedali pomoč v višini 6,5 milijarde dolarjev. - Đejmi Hadrović dobitnica osrednje nagrade za mlade vizualne umetnice in umetnike.

Posojila dostopnejša za tiste z nižjimi dohodki

4. 5. 2022

Banka Slovenije je sprostila omejitve kreditiranja prebivalstva, ki jih je uvedla leta 2019. Z julijem bodo lahko banke kreditirale tudi tiste komitente, ki jim po plačilu mesečnega obroka ostane manj od predpisanega zneska, to je seštevek 76 odstotkov bruto minimalne plače in zneska za vzdrževane družinske člane. Banke se bodo lahko za to izjemo odločile pri največ desetini svojih poslov, povečati pa bodo morale svoj kapital. Drugi poudarki oddaje: - Evropska komisija predlaga popolno prepoved uvoza ruske nafte, nekatere države članice skeptične. - Nemški kancler Olaf Scholz odločno podprl članstvo Srbije in Kosova v Evropski uniji. - Visoka zmaga slovenskih hokejistov, košarkarji Olimpije v polfinalu jadranske lige.

Ob uradnem začetku koalicijskih pogajanj napoved, da bo vlado mogoče oblikovati v mesecu dni

3. 5. 2022

Novo vlado bi bilo mogoče oblikovati do tretjega junija, so po uradnem začetku koalicijskih pogovorov sporočili predsedniki strank Gibanje svoboda, SD-ja in Levice. Kolicijski sporazum želijo uskladiti do ustanovne seje novega sklica državnega zbora, to je v desetih dneh. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec so se še dogovorili, da mora biti razdelitev ministrstev mora končana do konca tedna. Druge teme oddaje: - Slovenija na indeksu medijske svobode zdrsnila najnižje doslej - Po današnji evakuaciji sto ukrajinskih civilistov iz Azovstala naj bi jih bilo tam še 200 - Hokejsko svetovno prvenstvo druge kakovostne skupine v Ljubljani Risi začeli z zmago proti Litvi

Zrcalo dneva 22:00

2. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

1. 5. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Pred praznikom dela zagoreli kresovi

30. 4. 2022

Po državi so pred jutrišnjim praznikom dela zagoreli kresovi. Tudi na ljubljanski Rožnik se je vrnila tradicionalna prireditev, ki jo organizirajo Zveza svobodnih sindikatov, Konfederacija sindikatov Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja. Sindikalisti od nove vlade pričakujejo predvsem boljši in lažji socialni dialog. V oddaji tudi... - Pred podražitvijo na nekaterih bencinskih črpalkah po državi zmanjkalo dizla - Moskva svari, da bo zahodno oboroževanje Ukrajine podaljšalo vojno - Judoistka Anka Pogačnik z bronom na evropskem prvenstvu do uspeha kariere

Vlada ni podaljšala regulacije cen bencina in dizla

29. 4. 2022

Vlada ni podaljšala zamrznitve cen bencina in dizelskega goriva. Od nedelje bodo zato omenjene cene na bencinskih servisih spet oblikovali prosto. Kot je pojasnilo gospodarsko ministrstvo, je razlog za to stabilizacija cen na trgu naftnih derivatov. Preostale novice: Zaradi cen naftnih derivatov in hrane inflacija aprila na letni ravni višja. Luka Mesec ostaja na čelu Levice z mandatom za pogajanja za vstop v novo vlado. Zelenski: mirovna pogajanja z Moskvo bi se lahko končala zaradi jeze Ukrajincev.

Zrcalo dneva

28. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Pahor:Ukrajinski narod bo iz agresije izšel kot zmagovalec

27. 4. 2022

Današnji državni praznik Dan upora proti okupatorju slavi uporništvo, je v nagovoru državljanom poudaril predsednik Republike Borut Pahor in dodal, da je uporništvo skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja. Tisti, ki ima moralni prav, bo na koncu vedno zmagal, kar po Pahorjevih besedah velja tudi za ukrajinski narod. Druge teme: - V Bruslju prekinitev dobave ruskega plina Poljski in Bolgariji označili za nesprejemljiv način izsiljevanja - Poročilo Sveta Evrope: Slovenija na poti vladne ugrabitve medijev - Zadnje slovo od Madeleine Albright, ena najvplivnejših državnic svoje generacije

Golob načrtuje spremembe vseh podsistemov v družbi

26. 4. 2022

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je danes sešel s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki mu je zagotovil vso podporo pri hitrem oblikovanju vlade. Golob se čimprej želi lotiti priprav na jesenski val epidemije in energesko draginjo, načrtuje pa tudi spremembe vseh podsistemov v družbi. Druge teme: - Vlada naj bi prihodnji mesec podpisala nakup 45-ih oklepnikov boxer - Državni vrh na Mali gori pri Ribnici obeležil jutrišnji Dan upora proti okupatorju - Članice zveze Nato napovedale pošiljke težkega orožja Ukrajini

Veliki zmagovalec volitev Robert Golob napovedal hitro sestavo vlade

25. 4. 2022

Zmagovalec včerajšnjih parlamentarnih volitev, predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, napoveduje hitro sestavo vlade. Danes je bil že v stiku s predsednico SD-ja Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem. Golob je začetek koalicijskih pogovorov napovedal za jutri, ko naj bi se na neformalnih pogovorih srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem. Prestale novice: Tisoč civilistov še vedno ujetih v jeklarni Azovstal v Marjupolju, humanitarni koridor znova ni uspel. Umrl eden najbolj plodovitih slikarjev France Slana. Odbojkarjem ACH Volleyja 18-ti naslov državnih prvakov.

Zrcalo dneva 22:00

24. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Blinken bo obiskal Kijev

23. 4. 2022

Prvi dan volilnega molka pred jutrišnjimi državnozborskimi volitvami dežurna služba poroča o številnih prijavah domnevnih kršitev. Do 19. ure jih je prejela 214, kar je trikrat več kot pred štirimi leti in več kot v obeh dneh molka na zadnjih parlamentarnih volitvah. Druge teme: - Ruske sile še okrepile napade na vzhodu Ukrajine, jutri v Kijevu ameriška delegacija - Potres v Bosni in Hercegovini terjal eno smrtno žrtev, pristojni ocenjujejo gmotno škodo - V Celovcu so se s slovesnostjo spomnili 80-te obletnice pregona koroških Slovenk in Slovencev

Opolnoči se začenja volilni molk

22. 4. 2022

Stranke in liste imajo še do polnoči čas, da prepričajo volivce, naj prav njim oddajo svoj glas. V minulih treh dneh, od torka do četrtka, se je predčasnega glasovanja udeležilo nekaj več kot 130 tisoč ljudi oziroma 7,7 odstotka volilnih upravičencev, kar je rekordna udeležba. Na volitvah leta 2018 je glas predčasno oddalo 53 tisoč ljudi oziroma trije odstotki. Opolnoči se bo začel volilni molk, ki bo trajal do zaprtja volišč. Drugi poudarki oddaje: - Več novinarskih organizacij zahteva odstop odgovorne urednice in generalnega direktorja RTV Slovenija. - Ukrajinski borci vztrajajo v Mariupolju, Rusija želi nadzor nad vsemi črnomorskimi pristanišči. - Dan zemlje v Sloveniji izpostavlja problematiko izumiranja vrst.

Zahod v Ukrajino pošilja dodatno orožje

21. 4. 2022

Današnjo trditev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so Rusi dokončno osvojili Mariupolj, so lokalne oblasti zavrnile. V jeklarni Azovstal, ki naj bi bil še edini predel mesta, ki ni pod nadzorom Rusije, naj bi bilo poleg ukrajinskih vojakov še do tisoč civilistov. Novi satelitski posnetki iz bližine mesta kažejo več sto sveže izkopanih grobov. Zahodne države medtem Ukrajini še naprej pomagajo finančno in z dobavo orožja, tudi Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke. Drugi poudarki oddaje: - Rekordno število glasov na predčasnih volitvah, ljubljanska Omnia prestavljena na Razstavišče. - V Srpenici onesnaženje reke Soče, odgovornost prevzelo podjetje TKK. - Kamniške odbojkarice osvojile tretji zaporedni naslov državnih prvakinj.

Zrcalo dneva 22:00

20. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Predsednik republike Pahor pozval k glasovanju na parlamentarnih volitvah

19. 4. 2022

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se je danes začelo predčasno glasovanje. Glasovnico je oddal tudi predsednik republike Borut Pahor in prebivalce pozval k udeležbi na volitvah, saj da Slovenijo zaradi zaostrenih razmer po svetu, kot sta pandemija in vojna v Ukrajini, čaka veliko strateških odločitev. Drugi poudarki oddaje: - Rusija v Ukrajini intenzivno obstreljuje celotno vzhodno fronto. - Inflacija bo v Sloveniji prihodnje leto dosegla 6,7 odstotka. - Košarkarji Olimpije z odločno zmago v četrtfinale Evropskega pokala.

Jutri se bodo odprla predčasna volišča

18. 4. 2022

Slab teden pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo to nedeljo, 24-ega aprila, se jutri odpirajo predčasna volišča. Prihodnje tri dni bo tako mogoče glasovati na 96-ih voliščih po državi. Za predčasno glasovanje se volivcem ni treba posebej prijaviti. V pregledu dneva tudi o teh temah: Drugi poudarki dneva: - Rusija krepi napade v Ukrajini, v enem dnevu naj bi zadeli več kot 300 vojaških ciljev; med žrtvami pa tudi civilisti - Pahor zagotovil Vučiću nadaljnjo podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana - Požar na Slavniku je gasilcem kljub burji uspelo omejiti

Papež Frančišek ob veliki noči pozval k miru po vsem svetu

17. 4. 2022

Kristjani danes obeležujejo svoj največji praznik - veliko noč. Zjutraj in dopoldne so se množično zbrali v cerkvah in na procesijah. Ljubljanski in mariborski nadškof Stanislav Zore in Alojzij Cvikl sta v pridigah izpostavila Jezusovo vstajenje kot nekaj, kar prinaša novo upanje, tudi v luči dogajanja v Ukrajini. Ta je bila v ospredju tudi v Vatikanu, kjer je papež Frančišek pred več deset tisoč verniki na Trgu svetega Petra znova pozval h končanju spopadov. Drugi poudarki dneva: - Ruske sile vse bližje zavzetju Mariupolja - V Franciji naraščajo napetosti pred drugim krogom predsedniških volitev - Kolesar Matej Mohorič peti na dirki Pariz-Roubaix

Ruske sile znova z napadi na Kijev

16. 4. 2022

Po nekaj dneh predaha, je bil Kijev danes znova tarča ruskega napada. Ruske sile so z raketami zrak-zemlja napadle tovarno orožja na obrobju mesta. Kot je dejal govorec ukrajinskih sil Oleksandr Šputun, je v Črnem morju veliko ruskih bojnih ladij z raketnimi sistemi, katerih cilja bosta ukrajinska obrambna industrija in druga pomembna infrastruktura. V oddaji tudi: - Na veliko soboto verniki blagoslovili jedi pred jutrišnjo veliko nočjo - Ob koncu akcije 40 dni brez alkohola pozivi k nadaljevanju vzdržnosti - Slovenski rokometaši se po dveh porazih proti Srbom niso prebili na svetovno prvenstvo 2023

Župan Mariupolja: V mestu je bilo ubitih že več kot 21 tisoč civilistov

15. 4. 2022

Rusija napoveduje novo raketiranje Kijeva kot odgovor na ukrajinske napade na rusko ozemlje. Najhuje je še vedno v obleganem Mariupolju. Po podatkih ukrajinskih oblasti je iz mesta danes s svojimi prevozi zbežalo 363 ljudi, skupno pa so iz Ukrajine danes evakuirali skoraj 3 tisoč ljudi. Medtem ruska vojska še naprej krepi napade na vzhodu Ukrajine. Druge teme oddaje: - V Slovenijo prihaja 20 otrok sirot iz Luganska - V spopadih z izraelsko policijo v Jeruzalemu ranjenih več kot 150 Palestincev - Odbojkarice Calcita finale državnega prvenstva začele z zanesljivo zmago proti Braniku

Ukrajinski parlament Rusijo označil za teroristično državo, njena dejanja za genocid

14. 4. 2022

V Ukrajini se 50-ti dan vojne nadaljujejo spopadi na vzhodu države. Ukrajinski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri je Rusijo označil za teroristično državo, dejanja ruske vojske med ofenzivo v Ukrajini pa za genocid. V Črnem morju pa je hudo poškodovana ruska raketna križarka Moskva, ki naj bi jo zadeli dve ukrajinski raketi. Rusija medtem Ukrajino obtožuje, da je s helikopterji napadla dva ruska obmejna kraja. Druge teme oddaje: - Med državljani deljena mnenja glede odprave obveznega nošenja zaščitnih mask - Jakopičeva nagrada za življenjsko delo vizualni umetnici Dubi Sambolec - Slovenija in Poljska prevzeli izvedbo svetovnega prvenstva v odbojki

Nošenje zaščitnih mask jutri najverjetneje odpravljeno

13. 4. 2022

Vlada bo po napovedih še nocoj odpravila ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Če bo predlog svetovalne skupine za covid sprejet, bo sprememba predvidoma začela veljati jutri. Maske bodo sicer še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvenih objektih socialnega varstva. Drugi poudarki oddaje: - Vedno več dokazov o vojnih zločinih ruskih sil v Ukrajini. - Velika nagrada Brumen spletnemu portalu Sledilnik covid-19. - Rokometaši so si s porazom proti Srbiji zmanjšali možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Ruske sile pripravljajo velik napad na ukrajinsko regijo Donbas

12. 4. 2022

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je torej danes vnovič poudaril, da v mestih, ki jih je pred kratkim zasedala ruska vojska, odkrivajo vse več trupel civilistov. Po njegovih ocenah gre za več tisoč žrtev. Ruska vojska sicer stopnjuje napade na vzhodu in jugu Ukrajine. Tik pred padcem v ruske roke je mesto Mariupolj ob Azovskem morju. Drugi poudarki oddaje: - V strelskem napadu na podzemni železnici v New Yorku ranjenih 16 ljudi. - Upokojencem in invalidom z nizkimi prejemki izplačan solidarnostni dodatek. - Pisatelj Drago Jančar predstavil novi roman z naslovom Ob nastanku sveta.

Nehammer po srečanju s Putinom izpostavil pomanjkanje optimizma

11. 4. 2022

Ruske sile se pripravljajo na brutalen in obsežen napad na vzhodu Ukrajine, je po današnjem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi dejal avstrijski kancler Karl Nehammer. Putinu je med drugim dejal, da se mora vojna nemudoma končati, saj iz nje nihče ne bo izšel kot zmagovalec in ga opozoril, da bodo zahodne zaveznice sankcije proti Rusiji zaostrovale, vse dokler se invazija ne bo končala. Drugi poudarki oddaje: - Ustavno sodišče razveljavilo določbo o dvigu plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike. - Minister Poklukar napovedal možnost odprave obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih že v tem tednu. - Na vinskem sejmu v Veroni pozornost vzbudila tudi slovenska oranžna vina.

Zrcalo dneva 22:00

10. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

9. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

8. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Rusija prekinitev članstva v Svetu Združenih narodov za človekove pravice označila za nezakonito in politično motivirano

7. 4. 2022

Generalna skupščina Združenih narodov je v luči pokola civilistov v Ukrajini danes začasno izključila Rusijo iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v odzivu dejal, da vojni zločinci nimajo mesta v organizacijah za zaščito človekovih pravic. Ruska stran pa med drugim trdi, da gre za nezakonito in politično motivirano dejanje. Preostale novice: Raziskava motenj izobraževanja v času epidemije pri nas potrdila večino negativnih vplivov šolanja na daljavo. Za sončne elektrarne, toplotne črpalke in kotle na biomaso bo znova mogoče dobiti subvencijo Eko sklada. Primož Roglič tudi po današnjem četrtem mestu ohranja majico vodilnega na kolesarski dirki po Baskiji.

Pozivi k evakuaciji prebivalcev na vzhodu Ukrajine

6. 4. 2022

Z vsega sveta prihajajo obsodbe grozodejstev, ki naj bi jih ruska vojska izvedla nad civilisti v ukrajinskem kraju Buča. Guvernerji regij Harkov, Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine so prebivalce medtem pozvale, naj takoj zapustijo ta ozemlja, sicer jim grozi smrt. Pričakujejo namreč, da bodo ruske sile po umiku z območja Kijeva začele novo ofenzivo na vzhodu države. Kot je ob tem sporočila podpredsednica ukrajinske vlade, Kijev prebivalcem omenjenih regij po ruskem napadu ne bo mogel pomagati. Druge teme: - Anton Zakrajšek na čelu Zavoda za blagovne rezerve kršil integriteto pri nakupih zaščitne opreme - Poslanci izglasovali prepoved frackinga, več drugih zakonodajnih predlogov ustavila referendumska pobuda - Košarkarji Olimpije z zmago končali redni del Evropskega pokala, Primož Roglič na Dirki po Baskiji ostaja v rumenem

Zelenski pozval Varnostni svet Združenih narodov naj izključi Rusijo iz svojih vrst

5. 4. 2022

Ob številnih pretresenih odzivih na pobite viciliste v ukrajinskem mestu Buča, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nagovoru Varnostnemu svetu Združenih narodov pozval k celoviti reformi sistema globalne varnosti in odnosov med državami, da se zločin, kakršnega Rusija izvaja nad Ukrajino, ne bo ponovil. Organizacijo je prav tako pozval, naj izključi Rusijo iz svojih vrst, da ne bo mogla več blokirati sprejemanja odločitev, povezanih z lastno agresijo. Evropska komisija je medtem napovedala nove sankcije proti Rusiji. V oddaji tudi o tem: - Madžarska odločitev Bruslja, da sproži mehanizem pogojevanja sredstev s spoštovanjem vladavine prava, označila za napako - Brezposelnost pada in je že skoraj rekordno nizka - Hokejisti Olimpije zanesljivo do 17-ga naslova državnih prvakov

Zrcalo dneva 22:00

4. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

3. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

2. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

1. 4. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Jutri naj bi odprli humanitarne koridorje v Mariupolju

31. 3. 2022

Ukrajinska in ruska stran bosta jutri odprli več humanitarnih koridorjev za varen umik več deset tisoč ljudi iz Marjupolja, ob tem naj bi na daljavo nadaljevali mirovne pogovore. Ruske sile se - tudi po poročilih zveze Nato - umikajo z območja Kijeva in Černigova ter preusmerjajo napade na vzhod Ukrajine. V Zrcalu dneva tudi: - Članice Unije od jutri do ruskega plina le prek namenskih računov v rubljih, - Vlada omejila veleprodajne cene pogonskih goriv, ki višajo inflacijo, - Slovenski ribiči proti možnosti, da bi v Piranskem zalivu lovili tudi Hrvati.

Zrcalo dneva 22:00

30. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Požar nad Preddvorom se še kar širi, danes pomagal tudi hrvaški canadair

29. 3. 2022

Nad Potočami pri Preddvoru še vedno divja požar, ki se zaradi suhega naravnega okolja in vetra vse bolj širi. Po nestrokovnih ocenah je zajel že skoraj 700 hektarjev travnika in gozda, gasi ga več kot dvesto gasilcev. Slovenskim helikopterjem je na pomoč priskočilo še hrvaško letalo za gašenje požarov iz zraka, ki bo vodo zajemalo iz Bohinjskega jezera. Okoliški prebivalci za zdaj sicer niso ogroženi, a policija poziva, naj zaradi dima ne odpirajo oken in ne hodijo v bližino požara. V oddaji tudi: Mirovni pogovori Ukrajine in Rusije prinesli napredek. Naše bolnišnice bi lahko sprejele več kot 50 ukrajinskih bolnikov. Slovenski nogometaši se od Katarja poslavljajo z remijem.

Ruske sile zavzele Mariupolj, mirovna pogajanja jutri v Turčiji

28. 3. 2022

V Ukrajini se končuje 33-i dan ruskih napadov, ki so opustošili predvsem mesta Mariupolj, Harkov in Černigov. Mirovne pogovore v živo bodo predstavniki Ukrajine in Rusije po pričakovanjih nadaljevali jutri v Turčiji. Kot je poudaril posrednik, turški predsednik Erdogan, telefonski pogovori z ruskim in ukrajinskim predsednikom vodijo v pravo smer. V Kijevu kot cilj poudarjajo dogovor o premirju, a vztrajajo, da ne bodo trgovali z ljudmi, ozemljem ali s svojo suverenostjo. Ostala vsebina: Ob množici ukrajinskih beguncev Unija uvaja ukrepe proti zlorabam in trgovini z ljudmi. Slovenija in Hrvaška bi lahko okrepili sodelovanje pri pridobivanju plina in jedrske energije. Pri Preddvoru v boju s požarom v naravi več kot 200 gasilcev, ogenj uničil nekaj objektov.

60 tisoč gledalcev v živo je poleg vseh zmag naših skakalcev izplen letošnje Planice

27. 3. 2022

Vrhunska forma, 60 tisoč gledalcev v živo, dolina pod Poncami prežeta s čustvi ... vse to so razlogi za izvstne dosežke naših smučarskih skakalcev. Za piko na i pa je Planica na zadnji dan Žigi Jelarju prinesla še mali kristalni globus. Zgodbo o uspehu naših skakalcev bomo nadaljevali v športnem delu oddaje. Zrcalo dneva prinaša tudi: - Po dveh tednih nadajevanje pogajanj v živo med Moskvo in Kijevom, tokrat v Turčiji - Volitve na Malti znova osvojili laburisti; zmagovalci v nemškem Posarju Socialdemokrati - Ob odprtju poletne sezone ljubljansko letališče krepi čarterske polete

Slovenski smučarski skakalci zmagali na moštvenem tekmovanju

26. 3. 2022

Dober večer. V dolini pod Poncami z odličnimi nastopi navdušujejo slovenski smučarski letalci. Ti so po včerajšnji uvrstitvi na prva štiri mesta, danes na ekipni preizkušnji pred 20 tisoč gledalci stopili na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Dogajanje v Planici je bilo tako prežeto s čustvi skakalcev in navijačev, ki so zdaj v pričakovanju jutrišnjega dne, ko se bo nekaj naših skakalcev borilo za mali kristalni globus. V oddaji tudi: - Ruske sile napadle tudi mesto Lvov na zahodu Ukrajine; Biden Putina označil za klavca - Po nekaterih državah v akciji Ura za zemljo ugašale luči v opomin na podnebno krizo - 30-tih Dnevih komedije v Celju žlahta komedija postala predstava Paloma

Voditelji Evropske unije za skupno nabavo energentov na prostovoljni osnovi

25. 3. 2022

V Bruslju se je končalo dvodnevno zasedanje voditeljev članic Evropske unije, ki sta ga zaznamovali predvsem dve temi - vojna v Ukrajini in energija - tako visoke cene električne energije kot poskus zmanjševanja evropske odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Ob koncu zasedanja, ki se je zavleklo v večerne ure so objavili sklepe, med drugim tudi o prostovoljnih skupnih evropskih nabavah zemeljskega in utekočinjenega plina ter vodika. Še nekaj drugih poudarkov oddaje: Glavni cilj ruske vojske odslej popolno zavzetje regij Doneck in Lugansk. Nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva Jožici Grgič in Gloriji Lorenci. Četvorna zmaga slovenskih orlov v Planici.

En mesec ruske invazije na Ukrajino terjal najmanj tisoč smrtnih žrtev

24. 3. 2022

Vojna v Ukrajini je doslej po podatkih Združenih narodov zahtevala najmanj tisoč 35 smrtnih žrtev. To število je sicer najverjetneje še precej višje. Podatki namreč zaradi slabih komunikacijskih povezav na območjih spopadov, kot je Mariupolj, prihajajo z zamudo. Ukrajinska vojska je sicer danes poročala, da je v pristaniškem mestu Berdjansk ob Azovskem morju uničila rusko vojaško ladjo, ki jo je Moskva tja napotila prejšnji teden. Druge teme oddaje: - Slovenija za zmanjašanje odvisnosti od ruskih energentov - Slovenski pridelovalci mleka zahtevajo zvišanje odkupne cene mleka na raven povprečja Unije - Planiške kvalifikacije uspešne za 10 slovenskih skakalcev, hokejisti Jesenic uvrščeni v polfinale Alpske lige

WHO opozarja na slabšanje humanitarnih razmer v Ukrajini

23. 3. 2022

Ruska vojska po mesecu dni ofenzive na Ukrajino ni uspela osvojiti nobenega večjega mesta, zaradi slabe logistične podpore pa naj bi ukrajinske sile uspele preprečiti njeno napredovanje pri kraju Slovjansk v Donecku ter ubraniti Mikolajiv na jugu in Černigov na severovzhodu. Ukrajinske sile še naprej branijo tudi najbolj oblegano mesto Marjupolj. Medtem se odvija tudi diplomatska vojna. Rusija namerava svoje energente prodajati le še za rublje, Nato napoveduje dodatne okrepitve na vzhodu, Združene države Amerike pa so napovedale nove ukrepe proti Rusiji. Ostali poudarki oddaje: - Vrh gospodarstva o prihodnosti s cilji in konkretnimi ukrepi za nadaljnji razvoj. - Državni zbor sprejel zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. - Igralska nagrada "Marija Vera" za življenjsko delo letos igralki Jožici Avbelj.

Ukrajinske oblasti skušajo odpreti humanitarne koridorje

22. 3. 2022

Spopadi v Ukrajini so se nadaljevali tudi danes, vendar ruske sile za zdaj ne dosegajo večjega napredka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruskega voditelja Vladimirja Putina vnovič povabil na neposredne pogovore za rešitev ukrajinske krize, k posredovanju pa je pozval tudi Vatikan. Druge teme oddaje: - Nova obsodba za Navalnega, v zaporu bo skupno skoraj 13 let - Nasprotovanje političnemu vpletanju v RTV Slovenija izrazili tudi slovenski Pen in časnik Večer - Hokejisti Olimpije tekmovanje v razširjenem avstrijskem prvenstvu končali v četrtfinalu

Zrcalo dneva 22:00

21. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

20. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

19. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Ob nadaljevanju spopadov v Ukrajini državo zapustilo skoraj 4 milijone ljudi

18. 3. 2022

Podobe ruskega mesta Mariupolj kažejo ruševine in popolno uničenje. Boji naj bi potekali tudi v središču mesta. Medtem iz države beži vse več ljudi. Več kot polovica od 4-ih milijonov beguncev iz Ukrajine se je zatekla na Poljsko, ki opozarja, da so njene zmogljivosti za sprejem in njihov nastanitev zapolnjene! Pri oskrbi bolnikov iz Ukrajine bo Poljski pomagala tudi Slovenija; Na jubilejnem 100-em petkovem protestu vnovič opozorila na nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade; Nevzet Porić tudi uradno prejel pooblastila za opravljanje muftijske dolžnosti

V Sloveniji že več kot 10.000 beguncev iz Ukrajine

17. 3. 2022

Oblegana ukrajinska mesta je s pomočjo danes vzpostavljenih humanitarnih koridorjev uspelo zapustiti 3.810 ljudi, so sporočile ukrajinske oblasti. V obkoljenem mestu Mariupolj naj bi bilo še vedno ujetih več kot 300.000 ljudi, ki se soočajo s hudim pomanjkanjem osnovnih dobrin. Mednarodni odbor Rdečega križa poziva k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo in humanitarno pomoč prebivalcem, ki so zapustili svoje domove. Druge teme: - V Sloveniji že več kot 10.000 beguncev iz Ukrajine - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj napoveduje nižjo gospodarsko rast in višjo inflacijo - Andreju Grahu Whatmoughu nov štiriletni mandat na čelu RTV Slovenija

Biden: Putin je vojni zločinec

16. 3. 2022

21. dan ruskih napadov v Ukrajini se rusko obstreljevanje zlasti na Kijev stopnjuje. Iz Marjupolja poročajo o bomardiranju humanitarnega konvoja, pa tudi gledališča, kamor so se zatekli civilisti. Medtem odmeva izjava ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je pritrdilno odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je ruski predsednik Putin vojni zločinec. V Kremlju so komentar že označili za nesprejemljivega in neodpustljivega. Druge teme: - Nato bo v vzhodnem krilu zavezništva okrepil vojaško prisotnost - Državni zbor danes z več odločitvami, med drugim potrdili nov zakon o varstvu okolja - Rokometaši prvo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo začeli z zmago

Zrcalo dneva

15. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Jutri cena 95-oktanskega bencina največ 1,503 evra, dizelskega goriva pa 1,541 evra

14. 3. 2022

Zaradi naraščanja cen pogonskih goriv je Vlada danes določila njihovo najvišjo maloprodajno ceno. Ukrep začne veljati jutri in bo trajal 30 dni. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem zatrdil, da so zaloge dovoljšne in da ni strahu, da bi prišlo do pomanjkanja. Z izrednim pomanjkanjem tako osnovnih dobrin kot tudi zdravil, elektrike in vode pa se soočajo prebivalci Ukrajine. Pogovori med ukrajinsko in rusko stranjo tudi danes niso prinesli napredka. Pogajanja med Moskvo in Kijevom znova jutri, v Bruslju dogovor o četrtem svežnju sankcij; Britansko vrhovno sodišče zavrnilo možnost pritožbe ustanovitelja WikiLeaksa Assangea na njegovo izročitev Združenim državam; Policija s poostrenim nadzorom za večjo varnost motoristov

Smučarski skakalci v Vikersundu osvojili naslov svetovnih prvakov v poletih

13. 3. 2022

Smučarski skakalci so v Norveškem Vikersundu z izjemno predstavo osvojili naslov svetovnih prvakov v poletih in tako kronali nepozaben dan za slovenske šport. Najboljši slovenski letalec tega konca tedna Timi Zajc. V oddaji med drugim tudi: - V Ukrajini prva smrtna žrtev med novinarji; je na obzorju prekinitev spopadov? - V Rusiji in drugod po svetu potekalo več protivojnih protestov - Irak od Irana zahteva pojasnila za raketni napad na iraško mesto Erbil

V Ukrajini vse slabše humanitarne razmere

12. 3. 2022

Ruska vojska napreduje proti ukrajinski prestolnici. V bližini Kijeva naj bi bilo med poskusom evakuacije prebivalcev v streljanju ubitih sedem civilistov, med njimi ženske in otrok. Humanitarne razmere so vse slabše. Ruski predsednik Putin pa še naprej zavrača pozive k premirju. Druge teme: Janša ob obletnici SDS: Naša vlada Sloveniji vrnila samozavest Na območju Zagorja ob Savi gozdni požar Timi Zajc svetovni podprvak v poletih

Evropska unija napoveduje nove sankcije proti Rusiji in zmanjšanje odvisnosti od njenih energetskih virov

11. 3. 2022

Medtem ko ruska vojska stopnjuje napade na Ukrajino, so voditelji Evropske unije po dvodnevnem vrhu v Versaju potrdili zavezanost pomoči Ukrajini in izrazili zadržanost pri njenem pospešenem približevanju povezavi. Ob tem so napovedali postopno odpravo odvisnosti od ruske energije. Kot je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo Unija sprožila četrti sveženj sankcij, da bo z njimi osamila Rusijo in osušila njene vire, s katerimi financira to barbarsko vojno. Druge teme: Državni zbor potrdil spremembe zakona o dohodnini, ki prinaša višje neto plače Ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih Aktiv MMC ostro nasprotuje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika portala

Evropski voditelji o ukrepih za energetsko neodvisnost od Rusije

10. 3. 2022

Končuje se 15-i dan ruskih napadov na Ukrajino, ki za diplomatskim omizjem ni prinesel dogovora o premirju. Pristaniško mesto Mariupolj, kjer po navedbah Rdečega križa primanjkuje vode in hrane, ostaja zelo oblegano. Rusija napoveduje stalne humanitarne koridorje na svoje ozemlje iz več ukrajinskih mest. Iz Kijeva in Sumija so ukrajinske sile danes in včeraj evakuirale 80 tisoč ljudi. Po ocenah pristojnih agencij Združenih narodov je v Ukrajini notranje razseljenih 1,9 milijona ljudi, več kot 2 milijona 300 tisoč prebivalcev Ukrajine pa je zapustilo državo. V oddaji tudi: Vse več ukrajinskih beguncev tudi pri nas, zanje uvajajo hitrejši postopek za zaščito. Pristojni ob draženju in oteženih dobavah surovin mirijo, da je hrane dovolj. Na prestižnih kolesarkih dirkah v Franciji in Italiji v vodstvu Slovenca.

V Ruskem zračnem napadu na Mariupol uničena pediatrična bolnišnica

9. 3. 2022

Ukrajinske lokalne oblasti so iz več mest danes uspele evakuirati civiliste. 400 tisoč ljudi na to še vedno čaka v obleganem Mariupolju, kjer je ruska vojska z obstreljevanjem uničila porodnišnico. O ruskem obstreljevanju humanitarnih koridorjev so danes poročali iz okolice Harkova, napeto je tudi v predmestjih Kijeva. Zahod medtem zavrača prošnje Ukrajine, naj ji pošlje bojna letala. V oddaji tudi: - Vlada sprejela sklep o takojšnji začasni zaščiti beguncev iz Ukrajine. - Ministrstvo za izobraževanje po stavki povabilo sindikate na pogovor. - Začel se je 24-ti festival dokumentarnega filma.

Zrcalo dneva

8. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Tretji krog mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo končan brez napredka

7. 3. 2022

Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo v 12-ih dneh ruskih napadov v Ukrajini ubitih več kot 400 civilistov, iz države je zbežalo 1,7 milijona ljudi. Po oceni ukrajinskih oblasti je na infrastrukturi v državi za približno 10 milijard ameriških dolarjev škode. Današnja pogajanja ukrajinske in ruske delegacije v Belorusiji niso prinesla napredka. Ostali poudarki oddaje: - Gneča na bencinskih servisih po državi, vlada ni posegla v trošarine. - SVIZ poudarja: zaposleni v vzgoji in izobraževanju bodo stavkali v sredo. - Zaposleni na RTV proti siromašenju programa in pritiskom.

Ukrajina: svet naj se zavzame za vzpostavitev humanitarnih koridorjev

6. 3. 2022

Iz Ukrajine poročajo o silovitih bojih v okolici največjih mest Kijev in Harkov, ruske sile naj bi se pripravljale tudi na zavzetje Odese in Dnipra. Danes so oblasti znova želele evakuirati civiliste iz Mariupolja, kar zaradi kršitev prekinitve ognja ni uspelo. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je ob tem pozvala mednarodno skupnost, naj se zavzame za vzpostavitev humanitarnih koridorjev. Kot je dejala, bodo države tako omogočile tudi evakuacijo svojih državljanov. Drugi poudarki oddaje: - Ukrajino zapustilo že več kot milijon in pol ljudi - Po najnovejših raziskavah Mediane je vodstvo v predvolilni tekmi prevzela SDS - Na Holmenkolnu po Anžetu Lanišku druga še Urša Bogataj, zmagovalka turneje je Nika Križnar

Zrcalo dneva 22:00

5. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Ukrajina poziva k mednarodnemu posredovanju v pogovorih z Rusijo

4. 3. 2022

Veliko vznemirjenja ter obsodbe v Evropi in po svetu je danes povzročil ruski napad na jedrsko elektrarno pri ukrajinskem mestu Zaporožje, sicer največjo v Evropi. Gasilci so uspeli pogasiti požar, ki je med napadom izbruhnil v eni od stavb na območju elektrarne. Ruske sile medtem nadaljujejo napade tudi drugod po ukrajinskem ozemlju. Nadaljujejo se tudi pozivi Ukrajine mednarodni skupnosti k ukrepanju. Drugi poudarki oddaje: - Zveza Nato proti območju prepovedi preletov nad Ukrajino - Minister Poklukar ob obletnici potrditve prve okužbe s koronavirusom pri nas zadovoljen ob umirjanju epidemije - Slovenski smučarski skakalci na mešani ekipni tekmi v Holmenkollnu pokorili konkurenco

Zrcalo dneva 22:00

3. 3. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Generalna skupščina Združenih narodov obsodila rusko agresijo proti Ukrajini

2. 3. 2022

Ruske sile so sedmi dan agresije nad Ukrajino še povečale intenzivnost napadov. Napeto je okoli mest Herson, Harkov in Kijev. Generalna skupščina Združenih narodov je medtem potrdila predlog resolucije, ki obsoja rusko agresijo in zahteva takojšen konec spopadov ter umik ruskih enot iz Ukrajine. Nov krog mirovnih pogajanj naj bi se po nekaterih informacijah začel jutri zjutraj. Drugi poudarki oddaje: - Finančni ministri Unije: gospodarski ukrepi, ki jih je Unija uvedla proti Rusiji, že kažejo učinke. - Visokošolski sindikat tudi uradno napovedal stavko, izvedli jo bodo 9-tega marca. - Skakalki Nika Križnar in Urša Bogataj druga in tretja v Lilehammerju.

Evropska unija sprejela dogovor o izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema Swift

1. 3. 2022

Šesti dan ruskega napada na Ukrajino so bila na udaru večja mesta. Samo ob letalskem napadu na glavni televizijski stolp v Kijevu je bilo ubitih najmanj pet ljudi, v obstreljevanju Harkova je bil med drugim poškodovan tamkajšnji slovenski konzulat. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova pozval k prekinitvi spopadov. Medtem se v Evropski uniji krepijo pozivi k članstvu Ukrajine v povezavi. Drugi poudarki oddaje: - K temu je pozval tudi Evropski parlament. - Na shodu za mir v Ljubljani nekaj sto ljudi. - Skupina NLB naj bi še danes kupila Sberbank v Sloveniji.

Po pogajanjih ruske in ukrajinske strani se siloviti spopadi v Ukrajini nadaljujejo

28. 2. 2022

V Ukrajini tudi danes ni miru. Boji se nadaljujejo v večjem delu države, najbolj pa na jugovzhodu, kjer je ruska stran osvojila nekaj strateško pomembnega ozemlja. Ruski in ukrajinski pogajalci so se danes prvič srečali v obmejnem beloruskem kraju Gomel in se dogovorili za nadaljevanje pogovorov. O rusko-ukrajinski krizi pa danes razpravlja tudi generalna skupščina Združenih narodov. Preostali poudarki oddaje: - Samo danes na ukrajinsko-poljski meji obravnavali več kot 73 tisoč beguncev - Pristojni za čim hitrejši prenos vlog komintentov Sberbanke na novo banko - Državni zbor z zakonom potrdil digitalne bone

Evropska unija dosegla dogovor o novem svežnju ukrepov proti Rusiji

27. 2. 2022

Ukrajinski in ruski pogajalci so se nocoj sešli na mirovnih pogajanjih na ukrajinsko-beloruski meji. Podrobnosti za zdaj niso znane. Medtem se je Evropska unija dogovorila o novem svežnju ukrepov proti Rusiji. Prvič doslej bo financirala nabavo in dostavo orožja državi, ki je bila napadena, ob tem pa dodala nov tridelni sveženj ukrepov: zaprtje celotnega zračnega prostora Unije za ruska letala, omejitev delovanja medijev v lasti ruskih oblasti v Evropi ter sankcije proti Belorusiji kot sodelujoči v napadu na Ukrajino. V oddaji tudi: - Minister Aleš Hojs: Slovenija lahko v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za do 200 tisoč beguncev - Na pustno nedeljo po državi številne prireditve - Skakalka Nika Križnar zmagovalka v Hinzenbachu, motokrosist Tim Gajser sezono začel z zmago

Zrcalo dneva 22:00

26. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Spopadi v Kijevu in nove sankcije proti Rusiji

25. 2. 2022

Ruska vojska nadaljuje pohod na Ukrajino. Iz prestolnice Kijev poročajo o močnih ekspozijah in spopadih z rusko vojsko, Kijevčani pa se pripravljajo na morebitne nočne letalske napade. Zunanji ministri povezave so medtem potrdili drugi sveženj sankcij proti Rusiji, tokrat tudi zoper ruski politični vrh. Kot je povedal visoki zunanje politični predstavnik unije Josep Borrell bosta sankcij deležna ruski predsednik Vladimir Putin in zunanji minister Sergej Lavrov, ki jima bodo v Evropi zamrznili premoženje. Drugi poudarki: - Nato v vzhodnih članicah krepi svoje sile, prvič tudi s posebnimi enotami za hitro odzivanje - Po KAD-u zeleno luč za odkup Yorkovega deleža v Savi prižgal tudi SDH - Na jubilejnem beograjskem filmskem festivalu tudi dva slovenska filma

Po začetku ruske invazije na Ukrajino spopadi po skoraj vsej državi

24. 2. 2022

Potem, ko je Rusija danes napadla Ukrajino, je med drugim zavzela letališče blizu Kijeva in nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jedejal, da imajo največje težave na jugu, a ob tem dodal, da imajo sile, da ustavijo rusko vojsko. Drugi poudarki: - Evropski voditelji potrdili nov nabor sankcij proti Rusiji, nekatere namenjene tudi Belorusiji - Premier Janša za čim strožje sankcije proti Rusiji in zagotovitev evropske perspektive Ukrajini - Sviz včerajšnji odgovor vlade na napovedano stavko še proučuje

V Ukrajini bodo od polnoči veljale izredne razmere

23. 2. 2022

Ukrajinski parlament je potrdil razglasitev izrednih razmer v državi, te bodo začele veljati opolnoči. Medtem ko Združene države Amerike trdijo, da bo Rusija napadla v 48-ih urah, Združeni narodi svarijo pred globalnimi posledicami morebitnega vojaškega spopada. Čas je za zadržanost, razumnost in umirjanje razmer, je dejal vodja svetovne organizacije Antonio Guterres in dodal, da ni prostora za poteze in izjave, ki bi te nevarne razmere pognale čez rob. Druge teme: KPK: gospodarski minister Počivalšek kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije Vlada šolnikom: stavka je neupravičena in ne bo plačana Kolesar Tadej Pogačar dobil etapo in prevzel vodstvo na dirki po Združenih arabskih emiratih

Zrcalo dneva

22. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Rusija priznala samostojnost separatistov na vzhodu Ukrajine

21. 2. 2022

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal dekret o priznanju samostojnosti separatističnih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. Zahod je že obsodil Putinovo odločitev in napovedal sankcije. Druge teme: Od danes večinoma odpravljen pogoj PCT, konec brezplačnega hitrega testiranja Kapitalska družba pristala na nakup Yorkovega deleža turistične družbe Sava Državni zbor prepovedal referendum o nakupu oklepnikov; Levica napovedala ustavno pritožbo

Zrcalo dneva 22:00

20. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

19. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Od jutri nič več karanten ob tveganem stiku z okuženim s koronavirusom

18. 2. 2022

Od jutri posamezniku po tveganem stiku ne bo več treba v karanteno, je po današnji seji vlade sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Poleg ukinitve karanten epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne bo več iskala in obveščala tveganih stikov okuženih. Drugih ukrepov kljub pričakovanjem in napovedim vlada za zdaj še ni sprostila. Preostale novice: Zaposleni v vzgoji in izobraževanju bodo stavkali devetega marca. Proruske oblasti na vzhodu Ukrajine začele evakuacijo civilistov. Nevihta Eunice na severozahodu Evrope terjala najmanj 8 smrtnih žrtev.

Vlada za zdaj še brez odločitve o sproščanjih ukrepov

17. 2. 2022

Kljub temu, da so predlogi stroke o postopnem sproščanju epidemioloških ukrepov znani, vlada še ni sprejela končne odločitve o tem. Ali bosta ukinitev karantene in pogoja PCT, ki sta najbolj poudarjeni spremembi, veljali že jutri, tako še ni znano. Osatli poudarki pregleda dneva: Navijači v domačih krajih pozdravili z medaljami okitene smučarske skakalce Protikorupcijska komisija opozarja na prevelik vpliv politike v državnih družbah Slovenija bo Ukrajini pomagala s tehnično opremo, orožja ji ne bomo pošiljali

Končala se je stavka zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu

16. 2. 2022

Pravkar se je končala stavka približno 50 tisoč zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. V Zrcalu dneva tudi: - Prva sproščanja naj bi odpravila pogoj PCT v nekaterih dejavnostih - NATO zavrača navedbe Rusije, da ta z meje z Ukrajino umika svoje sile - Zlati medved za najboljši film Berlinala španski režiserki Carli Simón

Jutri stavka zaposlenih v zdravstvu, socialnem varstvu in zdravstveni negi

15. 2. 2022

Zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu in zdravstveni negi bodo jutri stavkali. V večini zavodov bodo nudili le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. V Zrcalu dneva boste slišali še: - Stroka v okviru sproščanj tudi za postopno ukinjanje pogoja PCT - Zahod od Rusije pričakuje jasnejša zagotovila o umiritvi razmer - Policija v preiskavi otroške pornografije za zdaj ni odkrila žrtev iz Slovenije

Slovenski skakalci so olimpijski podprvaki

14. 2. 2022

Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so na ekipni tekmi, ki jo je zaznamoval veter, Sloveniji priborili sedmo olimpijsko odličje v Pekingu. V Zrcalu dneva odseva še: - Pristojni o postopnem sproščanju omejitvenih ukrepov - Kljub diplomaciji odnosi med Rusijo in Ukrajino ostajajo napeti - Na upravno enoto odslej tudi prek videoklica

Junak dneva je srebrni Žan Kranjec

13. 2. 2022

Slovenija se je danes razveselila nove medalje na olimpijskih igrah v Pekingu. Šesto odličje je osvojil alpski smučar Žan Kranjec, od danes olimpijski podprvak v veleslalomu. V Zrcalu dneva tudi: - Dodatna diplomatska prizadevanja za umiritev napetosti med Rusijo in Ukrajino - Pristojni v prihodnjem tednu o postopnem sproščanju omejitvenih ukrepov - Nogometaši Olimpije na večnem derbiju boljši od Maribora

MZZ: Slovenski državljani naj zapustijo Ukrajino

12. 2. 2022

Današnje diplomatske aktivnosti glede ukrajinske krize so bile precej intenzivne. Medtem, ko smo iz Združenih držav vnovič slišali opozorila pred morebitno rusko invazijo, Moskva še vedno zatrjuje, da ne namerava napasti zahodne sosede. Slovenija je sicer popoldne sledila več ostalim državam in slovenske državljane v Ukrajini pozvala k vrnitvi v domovino. Druge teme: - Francoska policija s solzivcem nad konvoj svobode, v Kanadi odstranjujejo protestniške tovornjakarje - Mladi zdravniki po blokadi zvišanja plač ministra Poklukarja pozivajo k prevzemu odgovornosti - Smučarski skakalec Timi Zajc po odličnem izhodišču brez olimpijske medalje, a z obetavnim izhodiščem za ekipno tekmo

Fides vztraja pri izstopu iz enotnega plačnega sistema

11. 2. 2022

Začasno zadržanje zvišanja najvišjih plač zdravnikov, za katerega se je ustavno sodišče odločilo do dokončne odločitve o ustavnosti tega člena desetega protironskega svežnja, so predlagatelji presoje označili za pričakovano. Iz zdravniškega sindikata Fides so sporočili, da jih odločitev ustavnih sodnikov ni presenetila in da bodo vztrajali pri izstopu iz enotnega plačnega sistema. Zdravstveni minister Janez Poklukar pa izrazil prepričanje, da bodo našli rešitev tako za zdravnike kot medicinske sestre. Druge teme: - Sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege nadaljujejo priprave na stavko - Varen umik ameriških državljanov iz Ukrajine po navedbah Bele hiše zagotovljen le še 48 ur - Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu je prejel Peter Ozmec

Zrcalo dneva

10. 2. 2022

Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija in celovit pregled dnevnih dogodkov, ki je na sporedu ob 22h. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Dogodki in odmevi, Radijski dnevnik ter Novice Radia Slovenija (kratka poročila od 6.00 do 23.00).

Predsednik Pahor podpisal odlok o razpisu volitev in pojasnil, komu bo podelil mandat za sestavo vlade

9. 2. 2022

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor, ki bodo 24-ega aprila. Državna volilna komisija bo rokovnik opravil za njihovo izvedbo sprejela na jutrišnji seji. Roki za volilna opravila, torej za vlaganje kandidatur, bodo začeli teči prihodnji teden. Uradna volilna kampanja pa se bo začela 24-ega marca. Predsednik Pahor je sporočil, da bo mandat za sestavo vlade podelil kandidatu, ki bo zbral najmanj 46 podpisov podpore poslank in poslancev. Ostali poudarki oddaje: - Fiskalni svet opozarja: ugodne gospodarske razmere zakrivajo slabšanje stanja javnih financ. - Vlada naj vztraja pri uveljavitvi predkupne pravice v primeru skupine Sava, poudarja komisija za nadzor javnih financ. - Zdravstveni in zunanji ministri Unije razpravljali o globalni vlogi povezave pri spoprijemanju s pandemijo.

Zrcalo dneva 22:00

8. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

7. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

6. 2. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Olimpijsko zlato Urši Bogataj, Nika Križnar bronasta

5. 2. 2022

Slovenija je prvič v zgodovini olimpijskih iger osvojila dve olimpijski odličji na isti tekmi. Smučarska skakalka Urša Bogataj je torej postala druga Slovenka po Tini Maze, ki je osvojila naslov prvakinje na zimskih olimpijskih igrah. Njen uspeh je nadgradila Nika Križnar s tretjim mestom. Odlični sta bili tudi Ema Klinec na 5-em in Špela Rogelj na 9-em mestu. Preostale novice: Direktor NIJZ Krek: Čeprav smo dosegli vrh 5-ga vala, nevarnost okužbe še ni mimo. Kitajska Rusiji v primeru sankcij zaradi Ukrajine obljublja pomoč. Snežni plazovi v Avstriji odnesli najmanj devet življenj.

Olimpijski boji v Pekingu se lahko začnejo

4. 2. 2022

Nad pekinškim stadionom Ptičje Gnezdo gori olimpijski ogenj. Na slovesnem odprtju 24. zimskih iger se je v mimohodu zvrstilo 91 odprav držav udeleženk. Kot 70. po vrsti je na prizorišče na čelu z zastavonošema Ilko Štuhec in Rokom Margučem vkorakala Slovenija. Prva olimpijska odličja bodo podelili jutri, tudi v smučarskih skokih za ženske, kjer bodo med favoritinjami za medalje tri Slovenke. Druge teme: - Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu bodo 16-i februarja stavkali - Črnogorska skupščina izglasovala nezaupnico vladi Zdravka Krivokapića - Umrl je kantavtor Marko Brecelj

Nova pravila glede izjem pri karanteni

3. 2. 2022

Zaposlenim v policiji in obrambi ter kritični infrastrukturi odslej tudi ob tveganem stiku z okuženim s koronavirusom ne bo treba v karanteno, je odločila vlada. Odlok tako med drugim velja tudi za zaposlene v energetiki, prometu, prehrani, oskrbi s pitno vodo in financah. Po ocenah pristojnih se sicer Evropa približuje koncu pandemije. Ostali poudarki oddaje: - Na parlamentarnih volitvah glasovanje v rednem času omogočeno tudi ljudem v karanteni. - Minister Hojs: Slovenija podpira predlog o ustanovitvi schengenskega sveta. - Turški predsednik Erdogan pripravljen posredovati med Ukrajino in Rusijo.

Zakon o frankih sprejet, banke na Ustavno sodišče

2. 2. 2022

Zakon, ki ureja področje posojil v švicarskih frankih, so danes potrdili poslanci v državnem zboru. Odločitev so pozdravili v Združenju Frank, kjer upajo tudi na pozitiven razplet sodnih postopkov. V Združenju bank pa so že pred tem napovedali vložitev pobude za oceno ustavnosti. V NLB ocenjujejo, da bo negativni učinek na poslovanje pred obdavčitvijo znašal med 70 in 75 milijonov evrov. Druge teme: - Minister Počivalšek: v primeru družbe Sava si bomo prizadevali za uveljavitev predkupne pravice - Vrh petega vala okužb s koronavirusom pri nas predvidoma še ta teden - Združene države bodo zaradi ukrajinske krize v Evropo napotile več tisoč novih vojakov

Okvirni dogovor o zvišanju zdravniških plač razburil ostale sindikate

1. 2. 2022

Močno odmeva okvirni dogovor ministrstva za zdravje in sindikata Fides o zvišanju zdravniških plač. Dogovor mora potrditi še vlada, parafirali naj bi ga do konca tedna. V Fidesu podrobnosti dogovora ne komentirajo, kot strateški cilj pa poudarjajo izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačenga sistema. Preostali sindikati javnega sektorja zahtevajo pogajanja o zvišanju plač za vse javne uslužbence. Preostale novice: Vrh tokratnega vala širjenja koronavirusa je blizu, sproščanj še ne bo. Država ima 30 dni za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež v Savi. Mineva leto dni od krvavega vojaškega prevrata v Mjanmaru.

Zrcalo dneva 22:00

31. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Znane podrobnosti ukrepov za omilitev energetske krize

30. 1. 2022

Znane so podrobnosti ukrepov s katerimi želi vlada omiliti posledice visokih cen energentov. Med drugim bodo najranljivejše skupine prebivalcev prejele enkraten solidarnostni dodatek. Vsa gospodinjstva pa bodo tri mesece plačevala za dobro tretjino nižje položnice za elektriko. Ostali poudarki oddaje: - Stoltenberg: Nato v primeru ruske invazije v Ukrajino ne bo poslal bojnih enot. - Protesti proti epidemičnim omejitvam v Nemčiji, na Češkem in v Kanadi. - Švedski rokometaši petič evropski prvaki, teniški igralec Rafael Nadal do rekordnega, 21-ega grand slama.

Vlada bo najranljivejšim namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov

29. 1. 2022

Vlada je na današnji seji sprejela ukrepe za omilitev posledic visokih cen energentov za gospodinjstva in gospodarstvo. Najranljivejšim bo namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov, gospodinjstva bodo tri mesece oproščena plačevanja omrežnine za elektriko. Na najnižjo možno stopnjo se bodo znižale trošarine na elektriko in pogonska goriva. Vlada je pomoč napovedala tudi za gospodarstvo in kmetijstvo. Ostali poudarki oddaje: - Sergio Mattarella vnovič izvoljen za predsednika Italije. - Zahodne zaveznice zaskrbljene zaradi prisotnosti ruskih oboroženih sil v Belorusiji. - Tischlerjeva nagrada za življenjsko delo na kulturnem in narodopisnem področju Nužeju Tolmaierju.

Na stavko se pripravlja tudi Fides

28. 1. 2022

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so za prihodnji mesec napovedali stavko. Za ta korak so se odločili, saj so prepričani, da vlada ignorira njihove zahteve. Najbolj nezadovoljni so tisti, ki so v prvih pogajanjih dobili nič ali zelo malo. Začela pa so se pogajanja za dvig plač zdravnikov. Njihov sindikat Fides se je kljub temu preoblikoval v stavkovni odbor. Drugi poudarki oddaje: - Opozicija za sklic seje pristojne komisije glede prodaje Yorkovega deleža v Savi. - Zelenski pozval Zahod, naj ne povzroča panike glede napetosti z Rusijo. - Zmaga slovenske mešane ekipe v smučarskih skokih v Willingenu.

Zdravstveni kader v bolnišnicah zaradi omikrona vse pogostoje bolniško odsoten

27. 1. 2022

Razmere v bolnišnicah so znova zaostrene, tokrat ne toliko zaradi števila hospitaliziranih covidnih bolnikov, kot zaradi pomanjkanja zdravstvenega kadra. Vse več je namreč karanten in samoizolacij zaradi različice omicron. Tudi ta ne prizanaša kroničnim bolnikom, saj omikron pogosto pri njih stanje poslabša toliko, da potrebujejo bolnišnično oskrbo in kisik, je povedal direktor klinike za pljučne bolezni na Golniku Aleš Rozman. Druge teme: Evropsko javno tožilstvo kritično do predlaganih dopolnitev kazenskega zakonika Ukrajinska kriza: med možnimi sankcijami proti Rusiji tudi zaprtje plinovoda Severni tok dve Na žrtve holokavsta so se danes spomnili tudi v italijanski deželi Abruci

Nov rekord okužb ne omogoča sproščanja ukrepov

26. 1. 2022

Hitro širjenje omikrona med prebivalci prinaša nov rekord okužb na dnevni ravni. Skoraj 17 tisoč 500 so jih pristojni našteli včeraj. Covidni oddelki v bolnišnicah se polnijo, zdravstvenega kadra zaradi karaten, izolacije ali onemoglosti primanjkuje. Pristojni minister Janez Poklukar zato poudarja, da je neracionalno pričakovati sproščanje ukrepov. V oddaji tudi: .Stranka Z.Dej preimenovana v Gibanje svoboda, za predsednika izvoljen Robert Golob. Washington in Nato v odgovoru Moskvi vztrajata, da zavezništvo ohranja politiko odprtih vrat. Na grozote vojn opominja jutrišnji mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Peti val epidemije vse bolj hromi družbo

25. 1. 2022

Samoizolacije in karantene zaradi naraščajočega petega vala epidemije vedno bolj hromijo kritično infrastrukturo. V bolnišnicah so zaskrbljeni zaradi vdorov koronavirusnih okužb v tako imenovana bela območja, na izjemno poslabšanje delovnih razmer opozarjajo tudi v vzgoji in izobraževanju. Še nekaj drugih poudarkov oddaje: Voditelja Francije in Nemčije v Berlinu potrdila enotnost Zahoda ob morebitnem ruskem napadu na Ukrajino. Podporo skrajšanju zastaralnih rokov v kazenskih zadevah umaknili tudi dve koalicijski stranki. Odločen korak hokejistov Olimpije na Jesenicah k uvrstitvi v finale državnega prvenstva.

Zrcalo dneva 22:00

24. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

23. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Veliko število karanten in samoizolacij hromi družbo

22. 1. 2022

Ob rekordnem številu aktivnih okužb s koronavirusom po državi družbo vse bolj hromijo številne karantene in izolacije. Vlada je zato odločila, da bodo od ponedeljka okuženi brez simptomov lahko končali izolacijo že po tednu dni. 24 ur pred koncem izolacije posameznik ne bo smel imeti vročine in se bo moral testirati pri pooblaščenem izvajalcu hitrih testov, pojasnjuje Janez Tomažič z infekcijske klinike. V oddaji tudi o teh temah: - Od danes trgovcem ni več treba tiskati računov - Na vzhodni meji Ukrajine se nadaljuje zaostrovanje razmer - Vzrok balonarske nesreče bi lahko bili močni sunki vetra

Izolacija za okužene bo po novem trajala sedem dni

21. 1. 2022

V izogib pritiskom na testirana mesta so v Mariboru odprli dodatno lokacijo za molekularne teste v Jezdarski ulici. Zaradi številnih odsotnosti, povezanih z okužbami, pristojni s ponedeljkom skrajšujejo izolacijo. V Trgovinski zbornici bi ob tem, zaradi pomanjkanja kadra, karanteno za vse, ki so bili v tveganem stiku, s sedem dni skrajšali na pet. V Zrcalu dneva tudi: - Nevladniki proti dopolnilom kazenskega zakonika, omenjajo možnost referenduma. - Moskva in Washington brez napredka glede Ukrajine, strani v dodatne pogovore. - Junak smuka v Kitzbühlu je Norvežan Kilde, do točk tudi Hrobat in Čater

Avstrijski parlament potrdil obvezno cepljenje proti covidu

20. 1. 2022

Število potrjenih okužb s koronavirusom je drugi dan zapored preseglo 10 tisoč. Visoki dnevni prirasti okužb se sicer še ne odražajo v bolnišnicah, je pa večina covidnih bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, necepljenih. Medtem je avstrijski parlament po burni razpravi odločno podprl obvezno cepljenje proti covidu. Druge teme: - Predsednik Pahor: Volilna komisija ima kljub epidemiji dovolj časa, da 24. aprila pripravi transparentne volitve - Novomeški Revoz bo zaradi zmanjšanja proizvodnje odpustil še 450 zaposlenih - Združene države in Nemčija enotne v pozivu Rusiji k umiritvi konflikta v Ukrajini

Zrcalo dneva 22:00

19. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Od jutri spremembe glede testiranja in izjem od karanten

18. 1. 2022

Da bi zmanjšali pritisk na preobremenjene laboratorije, bo z jutrišnjim dnem v veljavi spremenjen protokol PCR testiranj. Na molekularni test bodo poleg rizičnih skupin, napoteni pozitivni na hitrem testu oziroma samotestiranju. Začele bodo veljati tudi nove izjeme pri odrejanju karanten v zdravstvu, sociali in šolstvu. V Zrcalu dneva tudi: . - Nova predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola za kulturo dialoga - Norveški skrajnež Breivik na zaslišanju za predčasni izpust z nacističnim pozdravom - Izbrana slovenska olimpijska odprava za Peking, na zimskih igrah 41 športnikov

Zrcalo dneva 22:00

17. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

16. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Končana druga akcija cepilnih dni, udeležba ni presegla pričakovanj

15. 1. 2022

Pred dvema urama se je končala že druga cepilna akcija pri nas. Cepilne centre je bilo brez predhodnega naročanja mogoče obiskati od četrtka od jutra do večera. Posebej velikega odziva prebivalstva ni bilo, večina jih je prišla po poživitveni odmerek. Medtem se število okužb s koronavirusom vztrajno povečuje. Novih 7 tisoč 580 včeraj potrjenih pri nas je največ v enem dnevu doslej. Stanje v bolnišnicah je za zdaj stabilno. Po državi zdravijo 514 covidnih bolnikov, od teh 156 v enotah intenzivne terapije. Druge teme oddaje: - Mineva 30 let od mednarodnega priznanja slovenske državnosti - Končna odločitev glede bivanja Đoković v Avstraliji ponoči po našem času - Po skoraj treh letih slovenski smučarski skakalci znova slavili na ekipni tekmi

Koalicija se bo do konca mandata osredotočila na epidemijo, zakon o dohodnini in energetske bone

14. 1. 2022

Koalicija je na Brdu pri Kranju pretresala možnosti realizacije projektov, ki jih še lahko izpelje do konca mandata. Med drugim so razpravljali o uvedbi energetskih bonov in zakonu o dohodnini, za katerega dopuščajo tudi možnost posvetovalnega referenduma. Druge teme: - Opozicijska preiskovalna komisija ocenjuje, da se odpirajo dodatna vprašanja glede verifikacije hitrih testov - Zunanji ministri Unije izrazili solidarnost z Ukrajino, Rusijo znova pozvali k zmanjševanju napetosti - Deskar Tim Mastnak drugi na paralelnem veleslalomu, Martin Čater na smuku v Wengnu deseti

Slovenija bo do leta 2033 opustila rabo premoga

13. 1. 2022

Vlada je sprejela težko pričakovano nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Premog za proizvodnjo elektrike bi Slovenija opustila do leta 2033. Le 2030 je sprejemljiva letnica glede na ugotovitve znanosti in dozdajšnje zaveze, pa opozarjajo v nevladnih organizacijah. Druge teme: - Zdravstvo in šole se šibijo pod težo hitrega širjenja omikrona - Diplomatski pogovori Rusije in Zahoda v slepi ulici - Osebnost Primorske leta 2021 je koprski župnik Primož Krečič

Ob rekordnih okužbah se jutri začenjajo novi dnevi cepljenja

12. 1. 2022

Ob rekordnem številu novih okužb, več kot 7 tisoč 400, se vrstijo opozorila o težavah s pomanjkanjem kadra tako v zdravstvu kot v šolstvu. Da bi šole ostale odprte, zaposleni v bolnišnicah pa vsaj nekoliko razbremenjeni, pristojni pozivajo k cepljenju. Zato se jutri znova začenjajo dnevi cepljenja. Preostale teme: Nova stranka LIDE je pripravljena na povezovanje, zagotavlja eden od njenih predsednikov Igor Zorčič. Minister Počivalšek kljub krizi v avtomobilskem sektorju prepričan v prihodnost Revoza. Rusija in Nato po srečanju glede Ukrajine še vedno na različnih bregovih.

Zrcalo dneva 22:00

11. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

10. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Od jutri bo karantena ob visoko tveganem stiku trajala 7 dni

9. 1. 2022

Število okuženih s koronavirusom torej vztrajno narašča. Včeraj je bilo potrjenih 3 tisoč 349 pozitivnih primerov, kar 2 tisoč 520 več kot pred prejšnjo soboto. V bolnišnicah zdravijo 537 bolnikov s covidom, 161 jih potrebuje intenzivno nego. Ker naj bi bila inkubacijska doba zelo nalezljivega omikrona krajša se z jutrišnjim dnem karantena za visoko tvegane stike skrajšuje na 7 dni. Naj javnem prevozu bodo morala biti označena stojišča, med katerimi bo najmanj meter razdalje. Očitno pa nas najhuje šele čaka. Druge teme oddaje: - Kučan v Dražgošah opomnil na smiselnost upora - V Izoli na referendumu zavrnili prostorski načrt - Na slalomu za Zlato lisico Bucikovi izid kariere, skakalci ekipno četrti

Zrcalo dneva 22:00

8. 1. 2022

Hitri pohod koronavirusne različice omikron nam bo prihodnji teden po napovedih stroke prinesel kar 40 tisoč novih okužb. Zaradi odrejanja karanten bi to lahko ogrozilo tudi delovanje družbe, prikrit pa je tudi pozitivni vidik. Janez Žibert z zdravstvene fakultete je dejal, da bomo ob takem tempu okuževanja hitro dosegli vrh, potem pa se epidemija začne umirjat. Pristojni sicer napovedujejo, da bodo karanteno skrajšali s sedmih na 5 dni, ko bo različica omikron v državi povsem prevladala. Druge teme: Jaša Jenull prejel tožbo zaradi domnevnega organiziranja protesta Hrana se je lani po svetu podražila za več kot 28 odstotkov Veleslalom za 58-o Zlato lisico Švedinji Sari Hector, jutri v Kranjski gori slalom

Kadrovske stiske zaradi karaten in bolniških odsotnosti

7. 1. 2022

Ob širjenju različice omikron, ki postaja prevladujoča, skrbi pomanjkanje delavcev zaradi karanten in bolnišnih odsotnosti, v skupnosti socialnih zavodov opozarjajo na nevarnost zapiranja oddelkov in bivalnih enot. O kadrovski stiski poročajo iz brežiške bolnišnice, po poročanju naše televizije so vdor virusa zaznali na kirurškem delu jeseniške bolnišnice, ob 22 okuženih med zaposlenimi in bolniki so ga zaprli za sprejeme. V Zrcalu dneva tudi: - Francija kot predsedujoča Svetu Unije za večjo avtonomijo povezave - V Natu svarijo, da je nevarnost rusko-ukrajinskega konflikta resnična - Sindikat policistov z novelo zakonodaje proti samovolji nadrejenih

Pristojni karanteno skrajšali na sedem dni

6. 1. 2022

Karantena po visoko tveganem stiku z okuženim s koronavirusom bo od ponedeljka skrajšana na sedem dni. Ob tem je vlada med izjeme, za katere karantene ne velja, uvrstila cepljene s poživitvenim odmerkom, tiste, ki so kovid preboleli v minulih 45-ih dneh, ter polno cepljene, ki so ob tem že preboleli kovid. V Zrcalu dneva tudi: - V Kazahstanu najhujši nemiri v treh desetletjih - Leto dni po vdoru v kongres Biden ostro do Trumpa - Zmagalec novoletne skakalne turneje je Rjoju Kobajaši

Kmalu množične karantene zaradi omikrona?

5. 1. 2022

Zaprtje države bo na mizi, ko bo na intenzivnih posteljah več kot 230 bolnikov s covidom; tako vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar. Blokada družbe pa lahko nastane tudi sama od sebe. V prihodnjih tedenih bi se lahko v karanteni znašlo kar 400 tisoč ljudi v državi. V Zrcalu dneva tudi: - Sindikati opozarjajo, da predviden dvig minimalne plače ne zajema podražitev - V Kazahstanu iz ure v uro bolj napeto, predsednik države za nasilje obtožuje teroriste - Slovenski smučarski skakalci razočarali v Bischofshofnu, zlati orel praktično že v rokah Kobajašija

Omikron povečuje število okužb s koronavirusom na dnevni ravni

4. 1. 2022

Ob hitrem širjenju koronavirusne različice omikron se je število novih primerov pri nas na dnevni ravni v primerjavi s prejšnjim tednom skoraj podvojilo. Večinoma so okuženi mlajši, stari do 24 let, pri katerih je potek bolezni blažji. Preostali poudarki oddaje: - Policijski sindikat generalnemu direktorju Antonu Olaju očita cenzuro. - Zahod z diplomatskimi poskusi miri napetosti med Ukrajino in Rusijo. - Ana Bucik osma v slalomu na Sljemenu, skoke v Innsbrucku zaradi vetra odpovedali.

Zrcalo dneva 22:00

3. 1. 2022

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

2022 bo 'super volilno leto'

2. 1. 2022

Vstop v leto 2022 za Slovence pomeni tudi vstop v tako imenovano super volilno leto. Jeseni bomo volili predsednika države in lokalne oblasti, potekale bodo tudi volitve v državni svet. Prve pa bodo na sporedu parlamentarne volitve. V Zrcalu dneva tudi: - Znanstveniki ugotavljajo, da koronavirusna različica omikron manj obremenjuje pljuča - Avstrija in Nemčija zgroženi nad predlogom Evropske komisije, ki jedrsko energijo označuje kot zeleno - Požar v južnoafriškem parlamentu še ni pogašen, škoda je velika

Prvi dan novega leta zaznamovali športni uspehi naših skakalk in skakalcev

1. 1. 2022

Tako za moško kot žensko reprezentanco v smučarskih skokih je uspešen dan. Najprej je na zmagovalni oder novoletne turneje skočil Lovro Kos, ki je bil v Garmisch-Partenkirchnu tretji, na Ljubnem ob Savinji pa se je zmaga na tekmi silvestrske turneje le za las izmuznila Urši Bogataj. Druge teme oddaje: - Silvestrovo je bilo povečini mirno, na Nanosu zagorelo zaradi petarde - V prihodnjih tednih je pričakovati prevlado koronavirusne različice omikron - Ključni poudarek francoskega predsedovanja Uniji bo evropska suverenost

Ob širjenju omikrona tudi pri nas poziv k obveznemu cepljenju

30. 12. 2021

Nova koronavirusna različica, ki bo zaznamovala začetek novega leta, se vse bolj širi tudi v naši državi. Po nekaterih ocenah bi lahko bil delež omikrona pri nas že od 30 do 40 odstotkov. Zaradi napovedanega novega epidemičnega vala so v stroki vse glasnejši pozivi k obveznemu cepljenju, danes so se jim pridružili tudi infektologi. Ostali poudarki oddaje: - V Italiji bo javni prevoz dostopen samo s pogojem PC, v Avstriji podaljšali zaprtje za necepljene. - V Podravju potrjenih 5 primerov ptičje gripe. - Na silvestrski tekmi na Ljubnem bo nastopilo 11 slovenskih skakalk.

Nov poziv k obveznemu cepljenju proti covidu

29. 12. 2021

Krivulja naraščanja okužb s koronavirusom se je znova obrnila navzgor, kar pristojni pripisujejo predvsem prazničnim druženjem in širjenju različice omikron. Ob tem je vse več pozivov k obveznemu cepljenju; danes ga je predlagal tudi strokovni svet ljubljanskega Kliničnega centra. Ostali poudarki oddaje: - Državni svet ni izglasoval veta na deseti protikoronski zakon, državni zbor pa je onemogočil referendum o njem. - Po množičnih okužbah s hrano v Ilirski Bistrici je pristojna uprava uvedla izredni inšpekcijski pregled mesnice. - Na uvodni tekmi novoletne turneje smučarskih skakalcev Lovro Kos s šestim mestom dosegel izid kariere.

Omikron in predpraznična druženja pričakovano povečala število okužb

28. 12. 2021

Krivulja novih primerov okužbe s koronavirusom se je po skoraj mesecu in pol vnovič obrnila navzgor. Včeraj so pri nas potrdili tisoč 813 novih primerov okužbe, pozitivnih je bilo 34 odstotkov izvidov testov. V bolnišnicah zdravijo 586 bolnikov s covidom, od teh 201 bolnik potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 11 ljudi s koronavirusno boleznijo. Pristojni v luči druženj ob koncu leta pozivajo k spoštovanju omejitvenih ukrepov, še posebej zaradi širjenja različice omikron. Ostali poudarki oddaje: - Državni svetniki jutri o vetu na včeraj sprejeti protikoronski sveženj. - Ostre kritike mednarodne skupnosti na odločitev ruskega sodišča o zaprtju človekoljubne organizacije Memorial. - Ob začetku novoletne tekaške turneje Anamarija Lampič že na zmagovalnem odru.

Predsednik Pahor ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril pomen skupnih ciljev

26. 12. 2021

Ob današnjem dnevu samostojnosti in enotnosti je predsednik republike Borut Pahor še posebej poudaril pomen skupnih ciljev. Spomnil je, da smo pred 31-imi leti enotnost dosegli, ker smo imeli pred seboj cilj in načrt naše prihodnosti. Pomen dogovora o skupnih ciljih je izpostavil tudi v luči prihajajočega volilnega leta. Ostali poudarki oddaje: - Število okuženih in bolnikov s covidom pri nas upada, razmere v tujini poslabšuje omikron. - Umrlemu borcu proti apartheidu Desmondu Tutuju so se poklonili številni svetovni voditelji. - V Lipici na Štefanovo pripravili praznično predstavo in blagoslov konj.

Papež Frančišek v božični poslanici opozoril na zapiranje posameznikov pred svetom

25. 12. 2021

Ob današnjem prazniku po svetu odmeva papeževa tradicionalna poslanica Mestu in svetu - Urbi et orbi. Med osrednjimi poudarki papeža Frančiška je opozorilo, da se vse več posameznikov zapira vase in se vse manj srečuje z drugimi ljudmi. Opomnil je tudi na številne krvave spopade in konflikte po svetu. In kaj je po njegovem ključ do rešitve? Dialog. Ostali poudarki oddaje: - Pristojni svarijo pred širjenjem koronavirusne različice omikron. - Rusija z območja ob meji z Ukrajino umaknila več tisoč vojakov. - Izstrelitev velikega teleskopa James Webb v vesolje uspešna.

Zrcalo dneva 22:00

24. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Silvestrovanj na prostem ne bo

23. 12. 2021

Znano je kako bodo letos potekala silvestrovanja. Kot je sklenila vlada, množična ne bodo dovoljena na prostem, bodo pa na silvestrsko noč lahko odprti gostinski obrati, ki ne bodo imeli omejenega obratovalnega časa. Dovoljena bo strežba pri mizah, vsi gostje pa bodo morali predložiti negativen izvid testa na koronavirus, ki ni starejši od 12 ur. Preostale novice: Odbor za finance ob obstrukciji dela opozicije prižgal zeleno luč desetemu protikoronskemu zakonu. Janša pred dnevom samostojnosti in enotnosti izpostavil pomen enotnosti in inovativnosti Slovencev. Putin: vsakršno širjenje zveze Nato proti vzhodu nesprejemljivo.

Vlada omejila število strank v trgovinah

22. 12. 2021

Vlada je sprejela dva odloka za preprečevanje in obvladovanje okužb, ki bosta začela veljati že jutri. Prvi omejuje število strank v prodajalnah. Trgovinska zbornica zato opozarja na izgubo dohodkov in želi njihovo povrnitev od države. Drugi ukrep pa določa, da se bodo karanteni po visoko tveganem stiku izognili le tisti, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom. Druge teme: - Med čakanjem na osmi odmerek prijeli moškega, ki se je petkrat cepil namesto drugih - Državni zbor potrdil spremembe sestave vrtčevskih in šolskih svetov - Spori Madžarske in Poljske z Evropsko komisijo se nadaljujejo

Evropska komisija omejuje veljavnost covidnega potrdila

21. 12. 2021

V teh dneh, ko pritisk na bolnišnice zaradi novih okužb s koronavirusom nekoliko popušča, poteka cepilna akcija, katere cilj je tudi zajeziti širjenje nove različice virusa omikron. V okviru akcije je ljubljanski klinični center obiskal predsednik republike Borut Pahor in pozval k cepljenju. Pristojni so zadovoljni z odzivom - včeraj se je denimo cepilo več kot 13.800 ljudi - a le 800 jih je prejelo prvi odmerek cepiva. Druge teme: - Covidno potrdilo v Evropski uniji veljavno 9 mesecev od primarnega cepljenja - Kriminalisti preiskali družino ljubljanskega župana Zorana Jankovića - Ruski voditelj Putin za zaostrovanje napetosti v Evropi krivi Zahod

Maratonska interpelacija notranjega ministra Hojsa brez presenečenj

20. 12. 2021

Poslanci in poslanke že od devetih zjutraj razpravljajo o interpelaciji zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Večina opozicije je Hojsu nanizala vrsto očitkov glede njegovega dela in komunikacije. Predlagatelj interpelacije Matej T. Vatovec je med drugim dejal, da je Hojs pripravljen narediti vse, da si podredi policijo. Po Hojsovi oceni pa je problem za opozicijo to, da ni na oblasti. Predlagatelji sicer nimajo dovolj glasov za izglasovanje interpelacije, zato bo minister Hojs skoraj gotovo ostal na položaju. V pregledu dnevnega dogajanja tudi o tem: Druge teme: Ob mnogih prijavah informacijska pooblaščenka uvedla inšpekcijski postopek zaradi Janševega pisma državljanom Evropska agencija za zdravila odobrila peto cepivo proti covidu-19 Zunanja ministra Logar in Blinken v Washingtonu potrdila odlične odnose med Slovenijo in Združenimi državami

Zrcalo dneva 22:00

19. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

18. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Evropsko covidno potrdilo bo tudi pri nas veljalo 9 mesecev od osnovne sheme cepljenja

17. 12. 2021

Vlada je sledila predlogu posvetovalne skupine za cepljenje in bo s prvim februarjem omejila veljavnost kovidnega potrdila o cepljenju na 270 dni oziroma 9 mesecev. Veljavnost dokazila se bo podaljšala s poživitvenim odmerkom. Preostali poudarki oddaje: V državnem zboru maratonska razprava o interpelaciji ministra za okolje Andreja Vizjaka. Sindikati pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča, ki je razveljavilo prisilno upokojevanje starejših delavcev. Vstop v Avstrijo brez karantene od ponedeljka le za cepljene in prebolevnike.

Zrcalo dneva 22:00

16. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Dodatnih ukrepov zaradi omikrona za zdaj ne bo

15. 12. 2021

Ali bodo zaradi nove virusne različice omikron med prazniki veljale dodatne omejitve? Strokovna skupina za covid po današnjem sestanku vladi ni predlagala novih ukrepov. Tudi zdravstveni minister Janez Poklukar je za našo televizijo poudaril, da za zdaj ne predvideva zaostrovanja omejitev, pač pa sledenju smernicam Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni. Da bi spodbudili zanimanje, v lokalnih skupnosti po državi napovedujejo cepilne dneve. Ostala vsebina: V Italijo cepljeni in prebolevniki le s testom, izjema so čezmejni delavci in obmejni prebivalci. Poslanci zamaknili odločanje o dohodninskem zakonu, Levica zahteva referendum. Evropski parlament za svobodo misli nagradil v Rusiji zaprtega Alekseja Navalnega.

Zrcalo dneva 22:00

14. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

13. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva 22:00

12. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva

11. 12. 2021

Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija in celovit pregled dnevnih dogodkov, ki je na sporedu ob 22h. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Dogodki in odmevi, Radijski dnevnik ter Novice Radia Slovenija (kratka poročila od 6.00 do 23.00).

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic pozivi, da zdravstvena kriza ne sme biti razlog za kršenje temeljnih pravic

10. 12. 2021

Nesebična zaščita dostojanstva sočloveka je naša dolžnost. Le tako bomo kot družba lahko okrevali, ob mednarodnem dnevu človekovih pravic sporoča varuh človekovih pravic Peter Svetina. V času pandemije pa so človekove pravice izpostavljene bolj kot kadarkoli prej. Številni ljudje so se v času epidemije na varuha obračali tudi zaradi hitrih sprememb epidemičnih ukrepov. Druge teme oddaje: - Gorenjsko regijo vlada ocenila kot eno razvitejših in prodornejših - Podeljene letošnje Zoisove nagrade za najvišje dosežke v znanosti - Magnus Carlsen ubranil naslov svetovnega prvaka v šahu

Zakon o dolgotrajni oskrbi vendarle sprejet

9. 12. 2021

Državni zbor je danes sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim se po približno 20 letih prizadevanj to področje sistemsko ureja. Po oceni opozicije bo finančno breme preloženo v sprejetje vladi, ki bo to vprašanje urejala leta 2025; takrat bo namreč uvedeno obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, do takrat pa se bodo sredstva prenesla iz zdravstvene in pokojninske blagajne ter iz proračuna. Drugi poudarki oddaje: - Vlada sprejela projekt za nagrajevanje ambulant družinske medicine. - Minister Počivalšek gostince pozval, naj spoštujejo sprejete odloke. - V Slovenijo se je iz hrambe v Beogradu vrnilo 13 slovenskih filmov.

Zrcalo dneva 22:00

8. 12. 2021

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Pestro preiskovalno dogajanje v državnem zboru

7. 12. 2021

Današnje domače dogajanje so zaznamovale parlamentarne preiskave v državnem zboru. Sešli sta se obe komisiji, ki se ukvarjata z nakupi zaščitne opreme v času epidemije, in skupina, ki preiskuje financiranje političnih strank. Med drugim domnevno nezakonito financiranje stranke SDS in z njo povezanih medijev z denarjem iz Madžarske. Drugi poudarki oddaje: - Zdravilo proti covidu molnupiravir kmalu v Sloveniji. - Biden Putinu v primeru napada na Ukrajino zagrozil s povračilnimi ukrepi. - Slovenske rokometašice z neodločenim izidom proti Angoli potrdile napredovanje v drugi del svetovnega prvenstva.

Ustavno sodišče: pogoj PC v javni upravi ni skladen z ustavo

6. 12. 2021

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je na prvem obisku v Sloveniji po vzpostavitvi pisarne evropskega javnega tožilstva pri nas poudarila, da nihče ne more odstaviti evropskih delegiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Boštjana Oštirja brez njenega soglasja. Ob tem je opozorila na pritiske na tožilstvo in slovenske tožilce pozvala, naj o pritiskih spregovorijo. Ostali poudarki oddaje: - Evropska glavna tožilka slovenske tožilce pozvala, naj spregovorijo o pritiskih. - Evroskupina za nadaljnje ukrepe za pomoč gospodarstvu in javnim financam. - V Sloveniji prvič izrečena dosmrtna zaporna kazen.

V Slovenijo prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske

5. 12. 2021

V Slovenijo je danes prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo v slovenskih bolnišnicah pomagali pri oskrbi covidnih bolnikov. Kot pravi minister za obrambo Matej Tonin pomoč naše zahodne sosede pomeni jasno sporočilo, da smo skupaj močnejši in da v kritičnih trenutkih računamo drug na drugega. V oddaji tudi: - Umrl nekdanji ameriški senator in zagovornik slovenske neodvisnosti Bob Dole - Nemški liberalci so uradno potrdili koalicijsko pogodbo s socialdemokrati in Zelenimi - Papež Frančišek v Grčiji pozval h koncu brodoloma civilizacije

Gostinci z nejevoljo sprejeli prepoved strežbe hrane in pijače na decembrskih sejmih

4. 12. 2021

Medtem ko se epidemiološka slika rahlo izboljšuje, je danes začela veljati odločitev vlade, da na božično-novoletnih sejmih do nadaljnjega ne bo dovoljena strežba hrane in pijače. Gostinci so se temu prilagodili, ob precej nejevolje. Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek opozarja da je na gostinskih vrtovih ta dejavnost še vedno dovoljena: Druge teme: SMC in GAS odslej združeni v stranki Konkretno Policijskemu sindikalistu Kristjanu Mlekušu opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja Tretje mesto za skakalko Uršo Bogataj in moško skakalno ekipo

Božične stojnice brez pijače in hrane

3. 12. 2021

Ob padajočih številkah dnevno okuženih število hospitaliziranih zaradi covida zaenkrat ostaja na enaki ravni. Da bi preprečila vnovičen porast okužb in s tem tudi hospitaliziranih, je vlada sprejela preventivne ukrepe. Med drugim je na prazničnih sejmih prepovedana strežba pijač in hrane. Za obisk božično-novoletnih stojnic bo treba izpolnjevati enega od pogojev PCT. Druge teme: - Boštjan Napast je novi predsednik uprave Luke Koper - Avstrijski notranji minister Karl Nehammer kandidat za novega zvenega kanclerja - Letošnja prešernova nagrajenca sta Kajetan Gantar in Mirko Cuderman

Dvig plač zaposlenih v domovih za starejše bo kril proračun

2. 12. 2021

Koga bo dodatno finančno obremenil dogovor o dvigu plač zaposlenim v domovih za starejše občane? Pristojni minister Janez Cigler Kralj je že popoldne zagotovil, da to ne bodo oskrbovanci. Na seji parlamentarnega odbora za delo, družino in socialne zadeve so sprejeli predlog, da se oskrbnine ne bodo povečale, ampak bo strošek dviga plač zaposlenih kril proračun. Druge teme: - V Mariboru bodo občanom s subvencijami pomagali pri plačevanju energije - Vlada podaljšala veljavnost letošnjih bonov za pomoč gospodarstvu - Odstopil avstrijski kancler Schallenberg, njegov naslednik naj bi bil znan že jutri

Potniki iz južne Afrike ob karanteni trikrat na PCR test

1. 12. 2021

Slovenija zaostruje pogoje vstopa za vse, ki se vračajo iz sedmih južnoafriških držav. Poleg obvezne 10-dnevne karantene namreč uvaja večkratno testiranje z molekularnim testom v času izolacije na domu. Evropska komisija sicer tudi v luči nove različice koronavirusa spodbuja k razpravi o obveznem cepljenju. Druge teme: - Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih glavno besedo daje epidemiologom - Vrh Nata predvsem v znamenju odvračanje Ruske agresije proti Ukrajini - Storjen zadnji politični korak k vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini

WHO zaradi omicrona za razumne in sorazmerne ukrepe

30. 11. 2021

Svetovna zdravstvena organizacija je države pozvala, naj v boju z novo različico koronavirusa omikron sprejemajo razumne in sorazmerne ukrepe. Za zdaj namreč še vedno ni jasno, kako nalezljiva je in kakšna je učinkovitost cepiv pri omenjeni različici. Druge teme: - Smrt 20-letnice pred dvema mesecema posledica zapletov po cepljenju s cepivom Janssen - Energetika Ljubljana s podražitvami; zaradi visokih cen razrešen direktor Energetike Maribor - Nato: Rusijo je treba odvrniti od nadaljnje agresije proti Ukrajini