Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine

Young Village Folk – »Hrana iz mladih korenin«

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost.
V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let.
S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane.
Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Avtor: Barbara Zrimšek, avtor; Tjaša Kosar, odgovorna oseba

Zadnji posnetki

Young village folk: Un impiego nella natura selvaggia

14. 3. 2022

Victoria e Juha si sono creati il posto di lavoro in natura. Juha in occasione del centenario della Finlandia, ha percorso più di 1000 chilometri trainato dai cani da slitta, mentre Victoria ha cambiato l’arte per lavorare nella natura. Infatti, insegna ai turisti come sopravvivere nella natura selvaggia. Victoria in Juha sta si našla delovni mesti v naravi: Juha je ob 100 letnici Finske s haskiji prepotoval več kot 1000 km, Victorija je umetnost zamenjala za študij o narav tako, da turiste uči kako lahko preživijo v naravi.

Young village folk: I giovani pastori di renne

29. 11. 2021

I giovani in Lapponia si guadagnano da vivere con le renne. Al pastore di renne, non devi mai chiedere quanti capi possiede. Per la popolazione dei Sami, che vivono in Finlandia, Svezia e Norvegia le renne rappresentano qualcosa di estremamente importante nella loro vita. Mladi na Laponskem si ustvarjajo dohodek tudi z lastništvom jelenov. Pastirja jelenov ne smeš nikdar vprašati kolikšno število jelenov ima. Za ljudstvo Sami, ki živi na Finskem , Švedskem in Norveškem so jeleni nekaj najbolj pomembnega v njihovem življenju.

Andrea, Sicilijanec z vizijo – pomaranče in prosta reja avtohtonih sicilijanskih prašičev kot inovativen projekt

17. 10. 2021

Andrea je študiral fizioterapijo v Milanu in Rimu, potoval po svetu in daleč na Himalaji srečal svojo ženo Poljakinjo ter se vrnil domov na Sicilijo. Pridelava pomaranč je za sicilijanske kmete zelo pomembna, Andrea pomaranče na inovativen način povezuje s prosto rejo avtohtone sicilijanske pasme prašičev. Andrea je človek, ki v sebi združuje različne kreativne poklice, je kmet, okoljevarstvenik, filozof z jasnim pogledom na življenje, spreten pa je tudi v kuhinji pri pripravi pridelkov na posestvu.

Andrea in Justina – ko fizioterapevt in filologinja postaneta sicilijanska kmeta

10. 10. 2021

Andrea Sicilijanec in Justina Poljakinja, fizioterapevt in filologinja , ki sta se odločila da bosta opravljala poklic kmeta, vloga katerega ni le pridelava hrane temveč tudi odgovoren odnos do okolja. Ob rojstvu hčerke je nastal projekt gozda na Siciliji, za katerega sta pridobila tudi številne donatorje.

Mladi pridelovalci pistacij - pistacije odpirajo nove zgodbe z mladimi izobraženimi Sicilijanci, ki se vračajo na otok.

3. 10. 2021

Salvatore je v Nemčiji študiral biološko pridelavo hrane in postal pravi ambasador trajnostne pridelave v okolici svojega rodnega sicilijanskega mesta Bronte, ki slovi po najboljših pistacijah v Evropi. Samatha je študirala arhitekturo in se odločila za življenje na posestvu svojega deda, kjer rastejo drevesa pistacije. Pravi, da je arhitektura na Siciliji zelo povezana s kmetijstvom. To prinaša vse polno novih idej. Mladi pridelovalci pistacij se povezujejo z zadrugo, kjer razvijajo številne proizvode iz pistacije in odpirajo nova delovna mesta za mlade Sicilijance.

Thomas in njegov projekt Les, sonce in voda - kmet mora biti tudi varuh okolja, obnovljiva energija prinaša dodano vrednost kmetovanju.

19. 9. 2021

Thomas je svojo kariero začel v podjetju kot načrtovalec projektov obnovljive energije. Potem se je odločil za nakup kmetije, zavedajoč se, kako pomembna naravna surovina je les in kaj za naše preživetje pomeni gozd. Danes skupaj z očetom oskrbujeta lokalno skupnost z obnovljivo energijo iz lesa, sonca in vode, to pa prinaša dodano vrednost tudi kmetovanju.

Camille in Rogere s Korzike - mlad par z dvema kmetijama

13. 9. 2021

Camille in Roger sta mož in žena že nekaj mesecev. Vendar ima vsak svojo kmetijo. Camille je enologinja, podedovala je družinsko posestvo in se posvetila biodinamičnemu vinogradništvu. Roger je živinorejec in sadjar, ravno bo posadil nova drevesa mandljev. Odločila sta se, da bosta ohranila vsak svojo kmetijo. Camille se ne more odpovedati strasti do vina, Roger je zaljubljen v živinorejo.

Young village folk: Ivana e Matija, 17/17

13. 1. 2020

Ivana ha ereditato dal padre un vivaio e del terreno. Nonostante avesse programmato assieme al marito di trasferirsi all’estero in cerca di occupazione, è prevalso il desiderio di iniziare un’attività agricola. Le mele cotogne sono diventate il loro progetto di successo. Ivana je podedovala posestvo svojega očeta z ribnikom in zemljiščem. Čeprav sta z možem načrtovala, da si poiščeta delo v tujini, je prevladala odločitev, da se začneta ukvarjati s sadjarstvom. Kutine so postale njun uspešen projekt.

Young village folk: Ikka e Erkka dalla Lapponia

6. 1. 2020

Ikka ed Erkka, due fratelli della lontana Lapponia, si occupano della produzione del latte. Hanno fatto questa scelta di vita appena sedicenni. In Lapponia è possibile lavorare la terra solo 3 o 4 mesi all’anno, con la pioggia, il freddo e la neve che sono all’ordine del giorno. Ad Ikka ed Erkka il padre ha lasciato il podere alcuni mesi fa e il loro fine è quello di migliorare la qualità del latte. Iikka in Erkka sta brata, ki se na Laponskem ukvarjata s proizvodnjo mleka. Za takšno življenjsko pot sta se odločila že pri 16ih letih. Na Laponskem je mogoče delo na poljih le 3 do 4 mesece drugače je soočanje z dežjem, mrazom in snegom nekaj vsakdanjega. Ikki in Erkki je oče v celoti prepustil kmetijo pred nekaj meseci, njun cilj je še izboljšati kakovost mleka.

Young village folk: I peperoni di Goran, 15/17

30. 12. 2019

Anche se con una nota di scetticismo, Goran ha chiesto alla madre di piantare 15 piante di peperoncino. Da lì è partito il progetto della serra, dove oggi coltiva diverse varietà di peperoncini piccanti e li usa per preparare numerose salse. Si è sviluppata un’azienda a conduzione familiare e Goran ne promuove i prodotti anche sui social media. Goran je paprike sprva večkrat opazoval na maminem vrtu, potem se je odločil za pridelavo in posadil različne vrste paprik v rastlinjake, ter jih predelal v različne omake, iz česar se je razvil družinski posel. Goran uspešno izkorišča tudi socialna omrežja za promocijo in prodajo svojih izdelkov.

Pavlos dalla Tracia, 14/17

23. 12. 2019

Pavlos ha studiato entomologia, la scienza sugli insetti, ma ha fatto ritorno nella piccola cittadina greca, dove il nonno gli ha lasciato in eredità un antico uliveto. Così è nato un nuovo progetto con l’olio extravergine d’oliva. Pavlos je študiral entomologijo, vedo o žuželkah, ter se vrnil v majhno grško vas , kjer mu je ded zapustil stoletni oljčnik. In tako je nastal nov projekt z deviškim oljčnim oljem.

Il progetto di Veera

16. 12. 2019

Veera è una giovane finlandese, che ha deciso di aiutare il padre nel progetto che coinvolge lo studio del comportamento dei maiali nelle piccole fattorie, sorto in collaborazione con l’Università di Helsinki, nonostante fosse stata convinta, che avrebbe dedicato la propria vita alla creazione di abiti. Veera je mlada Finka, ki je bila prepričana, da bo svoje življenje posvetila kreiranju oblekse. Ampak se je odločila, da pomaga očetu pri zanimivem projektu proučevanja vedenja prašičev v okviru proste reje na manjših kmetijah. Projekt poteka v sodelovanju z univerzo v Helsinkih.

I giovani pastori di renne

2. 12. 2019

I giovani in Lapponia si guadagnano da vivere con le renne. Al pastore di renne, non devi mai chiedere quanti capi possiede. Per la popolazione dei Sami, che vivono in Finlandia, Svezia e Norvegia le renne rappresentano qualcosa di estremamente importante nella loro vita. Mladi na Laponskem si ustvarjajo dohodek tudi z lastništvom jelenov. Pastirja jelenov ne smeš nikdar vprašati kolikšno število jelenov ima. Za ljudstvo Sami, ki živi na Finskem , Švedskem in Norveškem so jeleni nekaj najbolj pomembnega v njihovem življenju.

Young village folk: Camille e Roger dalla Corsica, 10/17

25. 11. 2019

Camille e Roger, marito e moglie da qualche tempo, tuttavia ciascuno conduce il proprio podere. Canmille è enologa. Ha ereditato la tenuta di famiglia si è dedicata alla coltivazione biodinamica dei vigneti. Roger è allevatore e frutticoltore, che si è avviato alla coltivazione dei mandorli. Hanno deciso di mantenere ciascuno la propria attività, poiché Camille non può fare a meno della forte passione per i vini e Roger adora le sue mucche. Camille in Roger, sta mož in žena že nekaj mesecev. Vendar ima vsak svojo kmetijo. Camille je enologinja, podedovala je družinsko posestvo in se posvetila biodinamičnemu vinogradništvu. Roger je živinorejec in sadjar, ravno bo posadil nova drevesa mandljev. Odločila sta se , da bosta ohranila vsak svojo kmetijo, Camille se ne more odpovedati strasti do vina, Roger je zaljubljen v živinorejo.

Young village folk: Un impiego nella natura selvaggia

18. 11. 2019

Victoria e Juha si sono creati il posto di lavoro in natura. Juha in occasione del centenario della Finlandia, ha percorso più di 1000 chilometri trainato dai cani da slitta, mentre Victoria ha cambiato l’arte per lavorare nella natura. Infatti, insegna ai turisti come sopravvivere nella natura selvaggia. Victoria in Juha sta si našla delovni mesti v naravi: Juha je ob 100 letnici Finske s haskiji prepotoval več kot 1000 km, Victorija je umetnost zamenjala za študij o narav tako, da turiste uči kako lahko preživijo v naravi.

Young village folk: Andreas da Wachav, 8/17

11. 11. 2019

Andreas ha implementato la propria carriera di vignaiolo e vinaio con una trovata innovativa: matrimoni celebrati tra i vigneti nella pittoresca Weisenkirchen, dove accanto allo spettacolare patrimonio naturale, spiccano ottimi vini, curati come da tradizione di lunga data. Andreas je svojo kariero mladega vinogradnika in vinarja nadgradil z inovativno idejo: poroke sredi vinogradov v slikovitem mestecu Weisenkirchen, kjer se lahko poleg bogate naravne dediščine postavijo tudi z odličnimi vini, ki jih negujejo s pomočjo dolgoletne tradicije.

Mladi kmetje Evrope, 1. del, izobraževalno-svetovalna oddaja

9. 11. 2019

V Evropski uniji je le 6 % kmetov mlajših od 35 let in zamenjava generacij je ena izmed glavnih nalog Skupne kmetijske politike v prihodnjih letih. Da bi ustvarili boljše razmere za mlado generacijo kmetov z dodatnimi finančnimi sredstvi, si v zadnjem času prizadevata tako Evropska komisija kot Evropska investicijska banka. Zgodbe mladih kmetov iz različnih evropskih držav pa dokazujejo, da si mlada generacija z inovativnimi idejami lahko zagotovi delovna mesta v pridelavi hrane. Andrea je mlad Sicilijanec, ki se je po študiju fizioterapije vrnil domov, ustanovil pravično zadrugo in z njo povezal več kot 30 mladih kmetov. Jeni in Simon sta si na Švedskem ustvarila delovni mesti s farmo bizonov. Zgodb o mladih uspešnih kmetih je v EU veliko.

Young village folk: Thomas e il suo progetto - legno, sole e acqua, 7/17

4. 11. 2019

Thomas ha iniziato la sua carriera in azienda nella veste di ideatore di progetti per l'energia rinnovabile. In seguito, ha deciso di acquistare un podere, consapevole dell'importanza del legno e del bosco per la nostra sopravvivenza. Oggi assieme al padre provvedono la comunità locale di cui fanno parte con l'energia rinnovabile proveniente dal sole, dal legno e dall'acqua. Tutto ciò apporta un valore aggiunto all'agricoltura. Thomas je svojo kariero začel v podjetju kot načrtovalec projektov obnovljive energije. Potem se je odločil za nakup kmetije, zavedajoč se, kako pomembna naravna surovina je les in kaj za naše preživetje pomeni gozd. Danes skupaj z očetom oskrbujeta lokalno skupnost z obnovljivo energijo iz lesa, sonca in vode, to pa prinaša dodano vrednost tudi kmetovanju.

La cooperativa InCampagna, 6/17

28. 10. 2019

Andrea ha sviluppato un'idea innovativa nella produzione del cibo in Sicilia. Ha collegato 40 giovani agricoltori con un certo numero di prodotti locali siciliani e prodotti di verdure novelle, marmellate, olio d'oliva, formaggio e arance siciliane. Ha costituito la cooperativa InCampagna, contribuendo all’apertura di nuovi posti di lavoro, poiché le scatole con prodotti locali siciliani sono ora vendute online in molti paesi europei. Andrea je razvil inovativno idejo v pridelavi hrane na Siciliji. Povezal je 40 mladih kmetov s številnimi lokalnimi sicilijanskimi pridelki in proizvodi od zgodnje zelenjave do marmelad, oljčnega olja, sirov in sicilijanskih pomaranč. Ustanovil je zadrugo InCampagna, kjer so se odprla tudi nova delovna mesta, saj zabojčke z lokalnimi sicilijanskimi proizvodi danes preko spleta prodajajo v številne evropske države.

Andrea: un siciliano con una visione, 5/17

21. 10. 2019

Andrea ha studiato fisioterapia a Milano e a Roma. Ha viaggiato in giro per il mondo e in cima all'Himalaya ha incontrato la propria moglie polacca ed è ritornato a casa in Sicilia. Andrea unisce in maniera innovativa le arance con l'allevamento di maiali siciliani autoctoni. Il giovane siciliano è anche insegnante e ambasciatore della produzione alimentare sostenibile. Andrea je študiral fizioterapijo v Milanu in Rimu, potoval po svetu in daleč na Himalaji srečal svojo ženo, poljakinjo, ter se vrnil na Sicilijo. Andrea povezuje pomaranče na inovativen način s prosto rejo avtohtone sicilijanske pasme prašičev. Mladi sicilijanec je tudi učitelj in ambasador trajnostne prehrambene pridelave.

Andrea e Justyna, 4/17

14. 10. 2019

Andrea è siciliano e Justina polacca, un fisioterapista e una filologa, che hanno deciso di diventare di professione contadini. Il loro ruolo non è solo quello di produrre cibo, ma si sentono responsabili anche nei confronti dell'ambiente. Hanno realizzato il progetto del bosco in Sicilia, al quale hanno contribuito numerosi donatori. Andrea je sicilijanec in Justina je poljakinja, fizioterapevt in filologinja, ki sta se odločila za poklic kmeta. Njuna vloga ni le pridelava hrane temveč se počutita odgovorna do okolja in tako nastal projekt gozda na Siciliji, za katerega sta pridobila tudi številne donatorje.

Young village folk: Marina e Danijel, 3/17

7. 10. 2019

I giovani contadini croati, Marina e Danijel, hanno deciso di coltivare zucche e con i semi hanno introdotto sul mercato 13 prodotti diversi. La loro storia diamostra che con la vendita diretta e con il loro progetto innovativo si sono aperti nuovi posti di lavoro. Mlada hrvaška kmeta, Marina in Danijel, sta se odločila za pridelavo buč in z bučnimi semeni sta postavila na trg 13 različnih proizvodov. Njuna zgodba dokazuje, da z neposredno prodajo in inovativnim projektom, sta odprla nova delovna mesta.

Young village folk: Giovani produttori di pistacchi, 2/17

30. 9. 2019

Salvatore ha acquisito nozioni inerenti la produzione ecologica in Germania ed è diventato ambasciatore della produzione sostenibile a Bronte, famosa per i migliori pistacchi in Europa. Samantha ha studiato architettura ma ha deciso di vivere nel podere del nonno, dove crescono alberi di pistacchio. I giovani produttori di pistacchi si uniscono in una cooperativa e aprono nuovi posti di lavoro per i giovani siciliani. Salvatore je v Nemčiji študiral biološko pridelavo hrane in postal ambasador trajnostne pridelave v Bronte, ki slovi po najboljših pistacijah v Evropi. Samatha je študirala arhitekturo in se odločila za življenje na posestvu svojega deda, kjer rastejo drevesa pistacije. Mladi pridelovalci pistacij se povezujejo z zadrugo in odpirajo nova delovna mesta za mlade Sicilijance.

Dino, ambasciatore del patrimonio istriano, 1/17

23. 9. 2019

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Mladi kmetje Evrope, 2. del, izobraževalno-svetovalna oddaja

2. 9. 2019

Ikka in Erkka sta mlada laponska kmeta, ki sta se že pri 16 letih odločila, da prevzameta kmetijo svojih staršev daleč na severu Evrope, kjer je čas za pridelavo na poljih le od tri do štiri mesece. Viljar je po študiju na univerzi v Tartuju uresničil sanje svojih prednikov z moderno ekološko pridelavo mleka, ki upošteva modrosti iz preteklosti. Švedinja Josefine je ustvarila svojo prepoznavno znamko jagodičevja, mladi avstrijski kmet Thomas je povezal živinorejo z obnovljivo energijo lesa, sonca in vode, na kmetiji Meščanka na Goričkem gospodarita mlada Ljubljančana, ki pridelujeta različne čaje iz ajde in konoplje ter jih prodajata tudi v Združene države Amerike. Mladi si s pridelavo hrane v Evropski uniji ustvarjajo nova delovna mesta, v naslednjem finančnem obdobju pa bo za mlade kmete v evropskem proračunu tudi 20 % več denarja. Bo to omogočilo zamenjavo generacij, saj je le 6 % kmetov v EU mlajših od 35 let?

When husky dogs and natural heritage give you a job

7. 6. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Ikka and Erkka - when you decide to become a farmer in Lapland

7. 6. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Marina in Danijel

28. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Dino ambassador

24. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Marina and Danijel

24. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Young pistacia farmers

15. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Thomas project

15. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Dino, ambasador istrske dediščine - naravna in kulturna dediščina Vodnjana kot izziv za projekte prihodnosti

14. 5. 2018

Dino je študiral ekonomijo in magisteriju dodal znanja promocije prek spleta, v doktoratu pa obdelal pomembnost čezmejnega sodelovanja. Nabiral je izkušnje po svetu in se vrnil v Vodnjan, kjer je povezal domačine, prostovoljce in ljudi, ki se zavedajo bogastva naravne in kulturne dediščine Istre.

In Campagna

10. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Sicilian with a vision

10. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Andrea and Justina

10. 5. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

In Campagna–pravična zadruga - sodelovanje, trajnostna pridelava in pravična trgovina, formula za uspešen projekt mladih kmetov s Sicilije

30. 4. 2018

Andrea je razvil inovativno idejo v pridelavi hrane na Siciliji. Povezal je40 mladih kmetov s številnimi lokalnimi sicilijanskimi pridelki in proizvodi od zgodnje zelenjave do marmelad, oljčnega olja, sirov … in seveda sicilijanskih pomaranč. Ustanovil je zadrugo La Campagna, kjer so se odprla tudi nova delovna mesta, saj zabojčke z lokalnimi sicilijanskimi proizvodi danes prek spleta prodajajo v številne evropske države, Poljsko, Litvo, Nizozemsko in drugam.

Andreas iz Wachaua – smaragdno vino in poroka, projekt mladega avstrijskega kmeta

9. 4. 2018

Andreas svojo kariero mladega vinogradnika in vinarja nadgradil z inovativno idejo. Poroka sredi vinogradov v slikovitem mesteci Weisenkirchen, kjer se lahko poleg neverjetne naravne dediščine postavijo tudi z odličnimi vini , ki jih negujejo s pomočjo dolgoletne tradicije.

Služba v divjini - haskiji in naravna dediščina so izziv, da si ustvariš delovno mesto

26. 3. 2018

Victoria in Juha sta si našla delovni mesti v naravi, Juha je ob 100 letnici Finske s haskiji prepotoval več kot 1000 km, Victorija je umetnost zamenjala za študij o naravi, turiste uči kako lahko preživijo v naravi. Prepričana je da lahko prav iz narave črpamo ogromno energije.

Mladi pastirji jelenov - mladi Laponci iz ljudstva Sami so ponosni lastniki jelenov

19. 3. 2018

Pastirja jelenov ne smeš nikdar vprašati kolikšno število jelenov ima. Mladi na Laponskem si ustvarjajo dohodek tudi z lastništvom jelenov. Za ljudstvo Sami, ki živi na Finskem , Švedskem in Norveškem so jeleni nekaj najbolj pomembnega v njihovem življenju.

Veera s pigs

16. 3. 2018

Nova serija oddaj Young Village folk , tokrat o mladih, ki si ustvarjajo delovna mesta v pridelavi hrane v različnih evropskih državah. 25 zgodb je nastalo v 8 evropskih državah na Finskem, Švedskem, v Estoniji na Hrvaškem , v Italiji, Avstriji , Franciji in Bolgariji in pripovedujejo o svežih, inovativnih idejah mladih ki nam pridelujejo hrano, o njihovih pogledih na življenje in delo v kmetijstvu ter njihovih željah in načrtih za prihodnost. V EU je le 7,5 odstotkov kmetov mlajših od 35 let in kar 53 odstotkov starejših od 55 let. S serijo oddaj Young Villlage Folk, z zgodbami, dobrimi praksami mladih evropskih kmetov, sporočamo , da lahko mladi danes iščejo inovativna delovna mesta tudi v pridelavi hrane. Oddaja je sofinancirana iz EU sredstev in je zato dostopna brez registracije tudi zunaj Slovenije.

Mademoiselle D - namesto zdravnica, vinarka s Korzike

12. 3. 2018

Marie- Francoise Devichi, živi v vasici Barbaggio na območju Patrimonio, ki je zaščitena naravna dediščina Francije. Čeprav je načrtovala študij medicine, jo je zgodnja mamina smrt povezala z očetom vinogradnikom in odločila se je da bo nadaljevala njegovo delo. Danes na Korziki prideluje številne vrste vina , ki so že prepoznavne na francoskem trgu.

Ikka in Erkka iz Laponske - Ko se pri 16ih odločiš, da boš kmetoval na Laponskem

5. 3. 2018

Iikka in Erkka sta brata , ki se daleč na severu, na Laponskem ukvarjata s prirejo mleka.Za takšno življenjsko pot sta se odločila že pri 16ih letih. Na Laponskem je mogoča pridelava na poljih le 3 do 4 mesece,soočanje z dežjem , mrazom in snegom je nekaj vsakdanjega. Ikki in Erkki je oče v celoti prepustil kmetije pred nekaj meseci,njun cilj je še boljša kakovost mleka.

Goranove paprike - Paprike v različnih omakah so postale uspešen podjetniški projekt

26. 2. 2018

Goran je paprike sprva večkrat opazoval na maminem vrtu. Potem je padla odločitev, postavil je rastlinjake, zasadil različne vrste paprik in jih predelal v različne omake, iz česar se je razvil družinski posel. Goran uspešno izkorišča tudi socialna omrežja za promocijo in prodajo svojih izdelkov.

Veerin projekt - Kreiranje oblek lahko zamenja znanstveni projekt proste reje prašičev

19. 2. 2018

Veera mlada Finka se je odločila, da pomaga očetu, ki je s univerzo v Helsinkih začel z zanimivim projektom proučevanja vedenja prašičev v okviru proste reje na manjših kmetijah, kljub temu , da je bila prepričana da bo svoje življenje posvetila kreiranju oblek.

Young, united, successful

13. 2. 2018

More than two hundred young Croatian food producers have joined the Agro Young Farmers' Cooperative. They started connecting in 2011 in order to be as successful as possible in farming and to get information, help or advice faster. Young Croatian farmers are also joining and connecting with colleagues from other European countries. For young Croatians the production of food, including innovative crops, such as green tomatoes for drying or pumpkin noodles, brings new challenges, while the cooperative creates a positive climate for entrepreneurship in agriculture.

Goran's Chilli Peppers

13. 2. 2018

Goran firstly skeptically asked his mother with farming knowledge to plant 15 hot peppers. He wanted to do this purely out of hobby but he was convinced that the seedlings will not succeed, since no one in Croatia had ever grown chilli peppers. But the seeds grew rich. That is why, for Christmas, he made 100 bottles of sauce for his friends and that is how from a hobby, the cultivation of chilli peppers turned into a serious company. Today, Goran is the owner of the brand, under which they produce 50 products and sell more than 500 products in the store.

Ivana and Matija - When you plant your orchard and become a farmer

12. 2. 2018

Ivana inherited her father's estate with pond and land. Although she and her husband planned to find work abroad, the decision to become involved in fruit growing prevailed. Kutine became their successful project.

Peter from Bachevo

6. 2. 2018

All his life Peter lived with horses that are part of the natural and cultural heritage of the Bulgarian village of Bachevo, where he was born. After finishing sports academy, he returned to the home estate, where about 20 horses were reared. Already during his studies, he developed the idea of therapy with horses for children with special needs, which, apart from horse tourism, became an important activity on the estate that he manages with his father, sister and his wife, Iva. Peter is also thinking a lot about the circular management on the estate with including Californian worms. New plans do not run out in the development of horse tourism.

Pavlos iz Trakije - Oljčno olje iz dedovega oljčnika kot nov projekt

5. 2. 2018

Pavlos je študiral entomologijo, vedo o žuželkah, ter se vrnil v majhno grško vas , kjer mu je ded zapustil stoletni oljčnik. In tako je nastal nov projekt z deviškim oljčnim oljem.

From the capital to the countryside

30. 1. 2018

Is it possible to survive on a small farm in Slovenia after you had a good job in the bank and a trading company in the capital? After two years of living on the farm, Miha and Katja are convinced it is possible. A few years ago they sold the apartment in Ljubljana and went to Goricko, where today they live on the farm and produce tea from cannabis, buckwheat and other herbs. As a young farmer, they also acquired EU money to build a new drying room. They don't regret the decision to leave the city.

Stoyan and the quails

30. 1. 2018

Stoyan is a ski instructor who lives in the village of Bachevo in Bulgaria. He always had a lot of different plans, so he came up with the idea of ​​connecting sport with quail eggs. Quail eggs are a quality protein product, which Stoyan successfully incorporates into his daily nutrition as an athlete while he also successfully markets them. The farm with quail eggs was designed and built by himself, and he also acquired European money for the project. His goal is to market eggs in the future in gastronomy and tourism.

Brother and sister

30. 1. 2018

Anni and Viljami, brother and sister, decided on farming a few months ago as the 14th generation of farmers in their family. Viljami has 18 years and his sister is over 20. The parents already wanted to sell a dairy farm when their children decided to create their future in food production. Their ather was pleasantly surprised by their decision and soon new plans were created in connection with the construction of a new modern barn with the latest milking technology. Anni and Viljami are also very satisfied with the price of milk on the Finnish market and optimistically see their future.

Happiness on the farm

30. 1. 2018

Peter and Laura changed the dream career of mechanical engineer and an architect to live on a tourist farm above Šoštanj in Slovenia. After four years they do not regret their decision and are developing the project of hay milk and circulation on the farm. In the EU, only 7.5 percent of farmers are under 35 years old.

Jakob Franc

30. 1. 2018

Jakob studied physics when he decided to start breeding Slovenian autochthonous pigs. He started a partnership with farmer Jože, who helps him with breeding, while himself is focusing on the marketing of quality meat and meat products; he also upgraded the project with a restaurant in the center of Ljubljana.

Josefines berries

30. 1. 2018

Josefine comes from Sweden, where she first studied economy and after finishing decided to turn to agriculture. Her parents were already cultivating vegetables, while Josefine started her own story on the family farm - she created a brand "Josefine's Strawberries", which became very recognizable in the south of Sweden. The young Swedish woman is proud of her company and aims to keep strawberries on the market from May to September. Josefine is convinced ideas need to be developed courageously. .

Viljar and new dairy

30. 1. 2018

After the studies in Estonian university capital Tartu, Viljar started his father's dream. He started building a new dairy farm on an ecological farm, where he combines the knowledge from the past with modern technology. Emerging new dairy is also associated with the renewable energy of the sun. Viljar is full of plans for eco-friendly dairy products and believes the food is a strategic source for our future.

Ivana in Matija - Ko zasadiš svoj sadovnjak in postaneš kmet

30. 1. 2018

Ivana je podedovala posestvo svojega očeta z ribnikom in zemljiščem. Čeprav sta z možem načrtovala, da si poiščeta delo v tujini, je prevladala odločitev, da se začneta ukvarjati s sadjarstvom. Kutine so postale njun uspešen projekt.

Mladi, združeni in uspešni - Mladi kmetje, v EU jih je le 7,5 odstotka, se združujejo

29. 1. 2018

Mladi hrvaški kmetje se združujejo in povezujejo tudi s kolegi iz drugih evropskih držav, s čimer pridobivajo tudi nova znanja. Za mlade Hrvate pridelava hrane, tudi inovativnih pridelkov kot je zeleni paradižnik za sušenje ali pa bučni rezanci prinaša nove izzive.

Pavlos iz trakije

29. 1. 2018

Pavlos studied entomology, science about insects and after returned to a small Greek village, where his grandfather left his centenary olive tree. And so, a new project with virgin olive oil was created.

Brat in sestra - Ko se pri 18-ih pogumno odločiš, da boš kmet na mlečni kmetiji

22. 1. 2018

Anni in Viljami, brat in sestra sta se za kmetovanje odločila pred nekaj meseci. Viljami ima 18 let njegova sestra nekaj čez 20. Starši so že hoteli prodati mlečno kmetijo, ko sta se mlada Finca odločila, da si svojo prihodnost ustvarita v pridelavi hrane. Oče je bil nad odločitvijo prijetno presenečen in nastali so novi načrti v zvezi z izgradnjo novega sodobnega hleva s prosto rejo in najnovejšo tehnologijo molže. Anni in Viljami sta zelo zadovoljna tudi s ceno mleka na finskem trgu in optimistično vidita svojo prihodnost.

Kermo and his goats

17. 1. 2018

The largest Thuringian goat farm in the world is growing in Estonia, built by Kermo and Linda, who won the title of the most innovative young Estonian farmer in 2016. There will soon be 500 goats on the estate, which they feed with renewable energy of dried hay. Rough hay milk and other products are easily marketed in Estonia and certainly soon in other European countries.

Panu and his grasshoppers

17. 1. 2018

In the heart of Finland, the pig farm was replaced by an innovative idea of farming. More and more farmers in Finland are dropping the pigs due to high costs and low prices. And so, after consulting with a friend who is rising insects, Panu for producing grass hoppers.. The initial investment was not large, around 2000 euros. In 5 to 6 weeks, grass hoppers are fertile, which is comparable to chicken farming. Grasshoppers contain 70 to 80 percent of proteins and insects may become proteins of our future. Insect breeding has been allowed for some time in Denmark and Netherlands, while Finland adopted the law on producing this protein food in 2017.

Jennie and Simon

17. 1. 2018

Jenni and Simon live in the village Gate in Sweden and created their jobs with the project of rising 130 bisons for safari, meat processing and culinary on the estate. Simon's grandfather inspired both of them for a bison farm, visited by 20,000 people per year.

Matti from Kokemaki

17. 1. 2018

In Finland there are only 10 percent of farmers under 35 years of age. Matti bought a farm with a centuries-old tradition from his parents, which is the practice in Finland. Like his ancestors he is growing sweet pea in the city of Kokemäki, where there are quite a few young farmers who are very optimistic about their future in agriculture. The purchase instead of the inheritance of the farm from their parents is a Finnish custom, which, however, represents a big financial burden for the young farmer, which can only be partially covered by a European subsidies.

Stoyan in prepelice - Farmo prepelic lahko povežemo tudi s športom, smučanjem in fitnesom

15. 1. 2018

Stoyan je učitelj smučanja, ki živi v vasi Bachevo v Bolgariji. Vedno je imel veliko različnih načrtov in tako je prišel do ideje, da šport poveže z rejo prepelic. Prepeličja jajca so kakovostno proteinsko živilo, ki ga Stoyan uspešno vključuje v svojo prehrano športnika in jih tudi uspešno trži. Farmo s prepeličjimi jajci je zasnoval in zgradil sam, ter za projekt pridobil tudi evropski dena. Njegov cilj je da prepeličja jajca v prihodnje trži tudi v gastronomiji in turizmu.

Peter iz Bacheva - Študij na športni akademiji spodbudil idejo sobivanja konjev in otrok s posebnimi potrebami

8. 1. 2018

Peter je vse življenje živel s konji, ki so del naravne in tudi kulturne dediščine bolgarske vasi kjer se rodil. Po končani športni akademiji, se je vrnil na domače posestvo, kjer redijo okrog 20 konj. Že v času študija je razvil idejo o terapiji s konji za otroke s posebnimi potrebami, kar je postala poleg konjskega turizma pomembna dejavnost na posestvu, ki ga upravlja z očetom in sestro ter svojo ženo Ivo. Peter veliko razmišlja tudi o krožnemu gospodarjenju na posestvu, v kar je vključil tudi kalifornjiske črve. Novih načrtov ne zmanjka tudi v razvoju konjskega turizma.

Kmetija Meščanka - Življenje v mestu lahko z idejo in pogumom zamenjaš z nakupom kmetije

1. 1. 2018

Je mogoče preživeti na majhni kmetiji na Goričkem , po tem ko si imel dobro službo v banki in trgovskem podjetju. Miha in Katja sta po dveh letih življenja na kmetiji vedno bolj prepričana, da je to mogoče. Pred nekaj leti sta prodala stanovanje v Ljubljani , odšla na Goričko, kjer danes živita na kmetiji in pridelujeta čaje iz konoplje , ajde in drugih zelišč. Kot mlada kmeta sta pridobila tudi evropski denar za izgradnjo nove sušilnice. Svoje odločitve, da zapustita mesto nista nikoli obžalovala.

Viljarjeva nova mlekarna - V ekološki pridelavi se prepletajo stare modrosti in nova estonska tehnologija

25. 12. 2017

Viljar je po študiju v estonski univerzitetni prestolnici Tartu začel uresničevati sanje svojega očeta. Začel je z izgradnjo nove mlekarne na ekološki kmetiji, kjer se prepleta znanje iz preteklosti s sodobno tehnologijo nastajajoče nove mlekarne , ki je povezana tudi z obnovljivo energijo sonca. Viljar ima polno načrtov povezanih z ekološkimi mlečnimi proizvodi in je prepričan , da je hrana strateška surovina naše prihodnosti.

Matti iz Kokemäkija - Sladki grah prinaša pomemben dohodek mladim finskim kmetom

18. 12. 2017

Na Finskem je le 10 odstotkov kmetov mlajših od 35 let. Matti je od svojih staršev , kot je to praksa na Finskem, odkupil kmetijo s stoletno tradicijo. Tako kot njegovi predniki prideluje sladki grah , ki je zelo razširjena poljščina v okolici mesta Kokemäki , kjer je kar nekaj mladih kmetov, ki so zelo optimistični glede svoje prihodnosti v kmetijstvu. Odkup namesto dedovanja kmetije od svojih staršev je finska posebnost, ki pa za mladega prevzemnika kmetije predstavlja velik finančni zalogaj , ki ga lahko le delno pokrije z evropsko subvencijo za mlade kmete.

Josefinine jagode - Blagovna znamka jagod odprla nove načrte podjetne mlade Švedinje

11. 12. 2017

Mlada Švedinja Josefine je najprej študirala ekonomijo in se na sredini študija odločila, da se preusmeri v kmetijstvo. Starši so pridelovali zelenjavo , Josefine pa je začela s svojo novo zgodbo . Oblikovala je svojo blagovno znamko »Josefinine jagode« , ki so postale na jugu Švedske nadvse prepoznavne. Mlada Švedinja je ponosna na svoje podjetje , katerega cilj je, da bi bile jagode na trgu vse od maja do septembra. Josefine je prepričana , da je potrebno ideje pogumno razvijati.

Panu in kobilice - Bodo insekti v naši prihodnosti zamenjali živalske proteine?

4. 12. 2017

Prirejo prašičev je na kmetiji v osrčju finske zamenjala inovativna ideja. Vse več finskih kmetov zaradi visokih stroškov in nizkih cen opušča prašičerejo. In tako se je Panu , po posvetovanju s prijateljem , ki odkupuje insekte odločil za vzrejo kobilic. Začetna investicija v vzrejo kobilic ni bila velika, okrog 2000 evrov. V 5 do 6 tednih so kobilice rodne, kar je primerljivo z rejo piščancev. Kobilice vsebujejo 70 do 80 odstotkov proteinov in insekti morda postajajo proteini naše prihodnosti. Vzreja insektov je že nekaj časa dovoljena na Danskem in Nizozemskem, Finska pa je zakon o vzreji te proteinske hrane sprejela v letu 2017.

Avtohtoni krškopoljski prašiči odprli inovativno partnerstvo med mestom in podeželjem

27. 11. 2017

Jakob je študiral fiziko in se odločil , da se začne ukvarjati z vzrejo avtohtonih krškopoljskih prašičev. V okolici Dobove je sklenil partnerstvo s kmetom Jožetom, ki mu pomaga pri vzreji, sam pa se je temeljito lotil trženja kakovostnega mesa in mesnih izdelkov, svoj projekt je nadgradil tudi z gostilno v središču Ljubljane.

Kozje seneno mleko, življenjski projekt mlade estonske družine

20. 11. 2017

V Estoniji nastaja največja kmetija turinjgiskih koz na svetu. Ustvarjata jo Kermo in Linda, ki sta v letu 2016 pridobila naziv najbolj inovativna mlada estonska kmeta. Na posestvu bo kmalu 500 koz, ki jih hranita z obnovljivo energijo posušenim senom. Surovo seneno mleko in druge izdelke z lahkoto tržita v Estoniji in zagotovo kmalu tudi v drugih evropskih državah.

Ko sanjsko kariero zamenjaš za življenje na kmetiji

13. 11. 2017

Peter in Laura sta sanjski karieri strojnega inženirja in arhitektke zamenjala za življenje na turistični kmetiji nad Šoštanjem. Po štirih letih niti malo ne obžalujeta svoje odločitve in razvijata projekt senenega mleka in krožnega gospodarjenja na kmetiji. V EU je le 7,5 odstotka kmetov mlajših od 35 let.

Reja bizonov nova priložnost za mlada Šveda

6. 11. 2017

Jenni in Simon živita v vasi Gate na Švedskem in sta si delovni mesti ustvarila s projektom reje bizonov, s safarijem , predelavo mesa in kulinariko na posestvu kjer imata 130 bizonov.Za rejo teh živali je Simona navdušil ded. Letno posestvo danes obišče že 20 tisoč ljudi.

Nova generacija pridelovalcev hrane je dan ljubezni preživela na delavnicah

6. 3. 2018

Tretje srečanje mladih prevzemnikov kmetij v Sloveniji je potekalo na februarski dan ljubezni na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli na Hočkem Pohorju. Organizacijske moči so združili Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dnevnemu programu s predavanji in delavnicami pa se je pridružila tudi ekipa Young Village Folk in soustvarila mednarodno delavnico, na katero so prišli povabljeni mladi kmetje s Finske in Hrvaške.