Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Radijski dnevnik

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, na sporedu ob 18.30. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Dogodki in odmevi, Zrcalo dneva ter Novice Radia Slovenija (kratka poročila od 6.00 do 23.00). .

Epidemija: Prekuževanje ni prava pot

23. 10. 2021

Epidemiološka slika pri nas se vse hitreje poslabšuje. Bolniške postelje se znova počasi polnijo, zdravniki so vse bolj zaskrbljeni in ponavljajo pozive k samozaščitnemu vedenju, predvsem cepljenju. Druge teme: - Na Madžarskem se spominjajo protisovjetskega upora leta 1956 - Veleposlaniki 10 držav v Turčiji niso več dobrodošli - Kaj je pripeljalo do uboja med snemanjem filma v Združenih državah?

Covidne postelje v bolnišnicah se vztrajno polnijo

22. 10. 2021

Uprava Luke Koper z Dimitrijem Zadelom na čelu sporazumno odstopa s položaja. Kot je povedal predsednik nadzornega sveta Franci Matoz, uprava dela dobro, a potrebuje novo vodstvo. Kje konkretno so razhajanja, pa nihče ni povedal. V oddaji tudi o teh temah: - Pritisk na covidne oddelke v bolnišnicah je vse večji; cepljenje ostaja ključno za obvladovanje epidemije - Premier Janša na vrhu Evropske unije glede primarnosti evropskega prava s podobnim stališčem kot njegov madžarski in poljski kolega - Obrambni ministri zavezništva Nato podpisali dogovor o milijardnem skladu za inovacije

Na vrhu Evropske unije napeto zaradi Poljske

21. 10. 2021

Od vrha Evropske unije, ki se je začel popoldne v Bruslju, se pričakuje odziv na nedavno sodbo poljskega ustavnega sodišča, ki spodkopava načelo primarnosti evropskega prava. Kaj bo na koncu prinesla težavna večerna razprava, je težko napovedati. V ospredju je bila na začetku energetska kriza. Večjih nesoglasij o tem, kako ukrepati kratkoročno, ni. V oddaji tudi o teh temah: - Predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi se po prvem branju obeta podpora - Srečanje Pahorja in Matarelle na goriški meji polno simbolike - Z živo verigo selili knjige iz Mariborske knjižnice, ki se ji vendarle obetajo lepši časi

Krek svari pred polnjenjem intenzivnih oddelkov bolnišnic s covidnimi bolniki

20. 10. 2021

Ob eksponentni rasti epidemije se povečuje tudi število kovidnih bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Direktor NIJZ Milan Krek ocenjuje, da bomo ob takšnem nadaljevanju kmalu dosegli mejnik 130 zasedenih bolniških postelj na intenzivnih oddelkih, kolikor je zgornje še obvladljivo število. V oddaji tudi o teh vsebinah: - Protestniki spet na ljubljanskih ulicah, policija razpustila shod - Notranji minister Aleš Hojs decembra drugič na zagovor v parlament, med drugim zaradi očitkov o spodbujanju policijskega nasilja in omejevanja človekovih pravic - Evropski parlament s pravnimi sredstvi nad Komisijo za dosledno pogojevanje pridobivanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava

KPK: Če je posnetek ministra Vizjaka pristen, mora ukrepati vlada

19. 10. 2021

14 let star posnetek pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom s podjetnikom Bojanom Petanom, ki je dodatno razburkal slovenski politični prostor, nakazuje na kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. V zvezi s tem pa ne more več ukrepati Komisija za preprečevanje korupcije. Če so objavljeni posnetki pristni, je takšno ravnanje javnega funkcionarja absolutno nesprejemljivo, so opozorili v KPK, zato bi morala po mnenju komisije ukrepati vsaj vlada. Drugi poudarki oddaje: - Zaradi domnevnega izogibanja plačilu davkov naj bi bil minister Dikaučič že v sodni preiskavi - Zapiranje družbe, zlasti šol, zaradi covida bo skrajni ukrep, ponavljajo na ministrstvu za zdravje - Ob obisku vlade na Obali zagnali kampanjo za promocijo lokalnega ribištva

Radijski dnevnik

18. 10. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, na sporedu ob 18.30. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Dogodki in odmevi, Zrcalo dneva ter Novice Radia Slovenija (kratka poročila od 6.00 do 23.00).

Radijski dnevnik 18:30

17. 10. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Sevtovni dan hrane: samooskrba, podnebne spremembe in neenakosti so kjučni izzivi prihodnosti

16. 10. 2021

Svetovni dan hrane, ki poteka z geslom Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje, mineva v znamenju pozivov k pospešenemu ukrepanju proti lakoti in podnebnim spremembam. Številni strokovnjaki pa ob tej priložnosti opozarjajo na pomen samooskrbe s hrano v prihodnosti. Ostali poudarki oddaje: Konec dopustov in številni stiki med ljudmi pospešili povečevanje števila primerov okužbe s koronavirusom V Franciji obvezna uporaba covidnega potrdila za dostop do večine javnih prostorov do konca julija prihodnje leto Jure Kozjek četrtič svetovni prvak v klasični igri med balinarji

Vodja delegacije Evropskega parlamenta Slovenijo pozvala k takojšnji obnovi financiranja STA

15. 10. 2021

Ob koncu obiska delegacije Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki je preverjala razmere na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, je vodja skupine Sophie Intveld med drugim opozorila na skrb vzbujajoč ton javne razprave. Delegacija je slovenske oblasti med drugim pozvala k takojšnjemu financiranju Slovenske tiskovne agencije in imenovanju evropskih delegiranih tožilcev. Ostali poudarki oddaje: - Po oceni pristojnih epidemična slika slabša od pričakovanj. - Krški Vipap se pripravlja na vnovičen zagon proizvodnje, napovedan za december. - Afganistan pretresel nov napad na šiitsko mošejo, ubitih več kot 30 ljudi.

Premier Janša odpovedal srečanje z misijo evropskega parlamenta, član misije dejanje označil za strahopetno

14. 10. 2021

Misija Evropskega parlamenta pod vodstvom Sophie in 't Veld nadaljuje obisk v Sloveniji, kjer preverja razmere na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Danes so se evropski poslanci med drugim sešli z novinarji in predstavniki novinarskih organizacij ter s predstavnico društva javnih tožilcev. Popoldne naj bi se srečali tudi s predstavniki ministrstva za kulturo, a so ti sestanek odpovedali. Prav tako ga je odpovedal premier Janez Janša in se ob tem zapletel v nov spor z Evropskim parlamentom. Ostali poudarki oddaje: - Janez Janša se je zapletel v nov spor z Evropskim parlamentom. - V Trstu pristaniški delavci napovedujejo zaprtje pristanišča zaradi obveznega izpolnjevanja pogojev PCT. - Osnutek zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja predvideva, da bi postopek sprožil pacient sam.

Na ljubljanskih ulicah zopet napeto, v pripravljenosti tudi vodni top

13. 10. 2021

Na ljubljanskih ulicah je znova napeto. Policisti so prijeli več protestnikov, ki že peti teden nasprotujejo ukrepom za preprečitev koronavirusa in zahtevajo odstop vlade. V pripravljenosti je tudi vodni top, protestniki pa vztrajajo kljub pozivom policije, naj se razidejo. Ostali poudarki oddaje: - Minister Počivalšek zanika, da naj bi bil vnaprej obveščen o hišni preiskavi. - Evropski poslanci bodo v Sloveniji vzeli pod drobnogled vladavino prava in svobodo medijev. - V Narodni galeriji na ogled portretne mojstrovine francoskega fotografa Nadarja.

Podražitve energentov tudi pri nas

12. 10. 2021

Danes je odjeknila vest, da je energetska draginja, ki je zajela nekatere države, že pred vrati naše države. Petrol bo z decembrom elektriko podražil za skoraj tretjino. Socialno šibki imajo možnost zamenjave oken in kurilnih naprav ter izolacije fasad, kar zniža zneske na položnicah. Rešitev za obvarovanje potrošnikov pred podražitvami pa je po mnenju naše vlade tudi jedrska energija. Preostali poudarki oddaje: - Avstrijski opoziciji v parlamentu ni uspelo z nezaupnico vladi - Evropska zdravstvena unija naj bi zajemala tudi povečanje proizvodnih zmogljivosti za izdelavo zdravil - Kolesarska steza v Zasavju bo nosila Rogličevo ime

Posvetovalna skupina za cepljenje v novi strategiji predlaga prednostno uporabo cepiv proizvajalcev Pfizer in Moderna

11. 10. 2021

V Sloveniji bo cepljenje prednostno potekalo le še s cepivi mRNA, torej proizvajalcev Pfizer in Moderna. Za mlajše od 30 let strokovna skupina predlaga le uporabo Pfizerjevega cepiva, prav tako to cepivo predvideva kot poživitveni odmerek za vse starejše od 65 let. Dodatni odmerek cepiva priporočajo vsem z oslabelim imunskim sistemom, za kar sta predvideni obe cepivi mRNA. Vektorski cepivi bosta na voljo izključno na željo posameznika. Ostali poudarki oddaje: - Nadzor v celjski bolnišnici pokazal, da časovni zamik začetka obravnave dečka z opeklinami ni vplival na potek zdravljenja. - Ob rekordnem proračunu za kulturo, kritike na zmanjšanje financiranja samozaposlenih in nevladnikov. - V Beogradu 60-ta obletnica prvega zasedanja držav gibanja neuvrščenih.

Med včerajšnjimi šestimi umrlimi covidnimi bolniki tudi 35-letnik

10. 10. 2021

Posvetovalna skupina za cepljenje naj bi jutri pozvala k prednostnemu cepljenju proti covidu z mRNA cepivi, torej s cepivi Pfiezerja in Moderne. Ali bo vlada sledila takšnemu pozivu, še ni znano. Ostale teme oddaje: - Položaj avstrijskega kanclerja bo jutri zasedel zdajšnji zunanji minister Alexander Schallenberg. - Na Poljskem protesti proti morebitnem izstopu države iz Evropske unije. - Po električnem mrku znova na ulicah tudi prebivalci Libanona.

Tadej Pogačar nepremagljiv tudi na eni od največjih enodnevnih kolesarskih preizkušenj na svetu - dirki po Lombardiji

9. 10. 2021

Tadej Pogačar je osvojil še zadnjo kolesarsko klasiko sezone, dirko po Lombardiji. V napetem zaključku 239 kilometrov dolge trase od Coma do Bergama je bil boljši od Italijana Fausta Masnade, tretji je bil Britanec Simona Yates, četrti pa Primož Roglič. Pogačar je s 23-timi leti postal najmlajši kolesar v zgodovini, ki je v eni sezoni osvojil dve kolesarski dirki najvišje kategorije. Spomladi je namreč premagal vso konkurenco na dirki Liege-Bastogne-Liege. Ostali poudarki oddaje: - Protest proti fašizmu ob robu srečanja stranke SDS v Marezigah. - Parlamentarne volitve na Češkem dobila opozicijska koalicija. - Dvig cen elektrike in hrane bi omejila samooskrba.

STA še naprej ostaja brez plačila za opravljeno javno službo, vlada in opozicija pa vsak na svojem bregu

8. 10. 2021

V državnem zboru poteka burna razprava o financiranju Slovenske tiskovne agencije, ki pa ne bo prinesla konkretnih odgovorov ali rešitev. Tudi glasovanja o predlogu, naj vlada v 3-eh dneh zagotovi financiranje agencije, ki je že 281 dni brez denarja za opravljeno javno službo, ne bo, saj je koalicija na odboru ta predlog opozicije preglasovala. Druge teme: Kazni zaradi nenošenja mask brez ustrezne pravne podlage Razprava notranjih ministrov Unije v senci najnovejših posnetkov o nasilju nad prebežniki na zunanjih mejah Na nedeljski Barcolani v Tržaškem zalivu najmanj tisoč 600 jadrnic

Poljsko ustavno sodišče še poglobilo spor med Varšavo in Brusljem

7. 10. 2021

Poljsko ustavno sodišče je pozno popoldne razsodilo, da so posamezni členi evropskih pogodb v neskladju s poljsko ustavo. S tem sodišče izpodbija glavno načelo evropske integracije, da imajo evropske pogodbe prednost pred pravom posameznih držav članic. Spor med Brusljem in Varšavo o spoštovanju vladavine prava se tako še dodatno poglablja. Druge teme: - Armin Laschet odstopil z mesta vodje nemških konservativcev - V parlamentu burna razprava o STA, ki še naprej ostaja brez plačila za javno službo - Vlada ob obstrukciji strank KUL predstavila proračun za prihodnjo dve leti

Zahodni Balkan kljub podpori evropskih voditeljev brez napredeka pri pridruževanju Evropski uniji

6. 10. 2021

Bistvenih premikov za Albanijo, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Severno Makedonijo, Črno goro in Kosovo tudi po koncu vrha Evropska unija-Zahodni Balkan ni. So pa voditelji potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvi Unije. Kot je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo komisija naredila vse, kar je v njeni moči, da pospeši približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji, v katero tudi sodijo. Ob robu vrha na Brdu pri Kranju pa so odmevale tudi domače teme: Druge teme: Von der Leynova za takojšnjo zagotovitev financiranja Slovenske tiskovne agencije, Janša čaka na podpis pogodbe Cene plina v Evropi in Združenem kraljestvu samo danes poskočile za četrtino Primož Roglič do 60-e kolesarske zmage; padla še najstarejša enodnevna klasika Milano-Torino

V Ljubljani spet več tisoč protestnikov

5. 10. 2021

Središče Ljubljane je znova prizorišče protesta proti pogojem PCT in vladi, ki si ga policija tudi v luči enega od največjih zunanjepolitičnih dogodkov pri nas prizadeva hitro zatreti. Več tisoč ljudi se je najprej zbralo na Trgu republike, nato pa so znova odšli na pohod po ulicah. Policija je ob tem uporabila vodni top in solzivec. Druge teme: - Na Brdu pri Kranju se začenja večerja evropskih voditeljev - Bruselj pričakuje takojšnji odziv vlade na sodbo glede delegiranih tožilcev - Začelo se bo cepljenje proti gripi

Dodatni odmerek za ranljivejše skupine, poživitveni za preostale

4. 10. 2021

Evropska agencija za zdravila priporoča tretji odmerek cepiv mRNA za skupine s hudo oslabljenim imunskim sistemom, in sicer najmanj 28 dni po drugem odmerku cepiv podjetij Moderna ali Pfizer in BioNTech. EMA ob tem opozarja, da je treba razlikovati med omenjenim dodatnim odmerkom cepiva in poživitvenim odmerkom za neogrožene skupine. Odločitev o uporabi poživitvenega odmerka EMA prepušča javnim zdravstvenim organom na nacionalni ravni. Ostale teme oddaje: - Sistem PC ob učinkovitem izvajanju pogojev PCT ne bo potreben, poudarja pristojni minister Janez Poklukar. - Seja odbora za kulturo in komisije za peticije o neonacizmu v znamenju obstrukcije SDS in NSi. - Pred vrhom Evropske unije in Zahodnega Balkana opozorila o dolgi poti balkanskih držav do povezave.

Radijski dnevnik 18:30

3. 10. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Radijski dnevnik 18:30

2. 10. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Zahteva za strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi

1. 10. 2021

Ministrstvo za zdravje zahteva strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi. Cepivi Janssen in AstraZeneca sta namreč registrirani za starejše od 18 let, kjub temu naj bi v nekaterih cepilnih centrih z njima cepili tudi mlajše. Uporaba cepiva Janssen je pri nas sicer začasno ustavljena, Evropska agencija za zdravila pa je danes priporočila, da se med možne stranske učinke tega cepiva uvrsti tudi globoko vensko trombozo. V oddaji tudi o teh temah: - Ob začetku novega študijskega leta ključni cilj ohraniti predavanja v živo - Upravno sodišče zaradi očitnih pomanjkljivosti razveljavilo sklep vlade o zamenjavi dveh nadzornikov RTV - Zemljina v bližini asfaltne baze v Vrtojbi vsebuje škodljive snovi, opozarja civilna pobuda

Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje pogojev PC za državno upravo

30. 9. 2021

Vladni odlok, ki določa, da bodo morali s prvim oktobrom zaposleni v državni upravi izpolnjevati pogoj preboleli ali cepljeni, je začasno ustavljen. Tako je po današnji seji sporočilo ustavno sodišče. V policijskem sindikatu, ki je vložil eno od številnih pobud za presojo ustavnosti vladnega odloka, so pozdravili odločitev ustavnih sodnikov ter ocenili, da so s tem preprečili poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine. Še nekaj poudarkov: - Črni oblaki nad Slovensko tiskovno agencijo; odstopil direktor Veselinovič, strah pred finančnim zlomom nič manjši - Pred mednarodnim dnevom starejših opozorila o nezadostni podpori ljudem, ki želijo ostati v domačem okolju - Razširjen seznam ruskih nevladnih organizacij, ki so tarča Kremlja

V Ljubljani množični protesti proti pogojem PCT

29. 9. 2021

Množica nasprotnikov pogojev PCT je popoldne ustavila promet v prestolnici. Z žvižgi, vzkliki in pozivi vlade k odstopu so zablokirali tudi severno obvoznico, policija jih je od tam pregnala z vodnim topom in solzivcem. Protestniki so trenutno zbrani pred našo hišo. Druge teme: Stroka po začasni ustavitvi cepljenja s cepivom Janssen razmišlja tudi o omejitvi uporabe AstraZenece Vlada napoveduje postopno znižanje proračunskega primanjkljaja ter več naložb v zdravstvo in domove za starejše Ruski in turški predsednik v Sočiju o Siriji, Libiji ter o plinovodu Turški tok

Slovenija bi lahko ustavila cepljenje s cepivom Janssen

28. 9. 2021

Iz ljubljanskega kliničnega centra so nam popoldne potrdili, da na intenzivni terapiji nevrološkega oddelka obravnavajo mlajšo žensko v težkem zdravstvenem stanju. Zaradi časovnega ujemanja s cepljenjem z vektorskim cepivom Janssen je bil primer kot mogoč stranski učinek prijavljen na NIJZ. S primerom je seznanjen tudi zdravstveni minister Janez Poklukar. Vodja skupine za cepljenje Bojana Beović pa je v pogovoru za naš radio nakazala, da bi lahko Slovenija ustavila cepljenje s cepivom Janssen. Še nekaj drugih poudarkih oddaje: - Zaradi dihalnih bolezni med otroki vse bolj polni pediatrični oddelki - Vlado pred Delavskim domom v Trbovljah pričakali protestniki - Ursula von der Leyen podprla začetek pristopnih pogajanj Albanije in Severne Makedonije

Radijski dnevnik 18:30

27. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Radijski dnevnik 18:30

26. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Radijski dnevnik 18:30

25. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Radijski dnevnik 18:30

24. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Radijski dnevnik 18:30

23. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Prebolevniki cepljeni z enim odmerkom zopet izpolnjujejo pogoje PCT

22. 9. 2021

QR-kode prebolevnikov, cepljenih z enim odmerkom cepiva proti covidu, znova delujejo. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da so odpravili tehnične težave in da izpolnjujejo pogoje PCT. Preostali poudarki oddaje: - Opozicija zadovoljna po neuspehu predloga zakona, ki bi uvedel globe za žaljenje in nedostojno vedenje. - V Ljubljani ob poostreni varnosti policije novi protesti proti izpolnjevanju pogojev PCT. - Očitki o nezakonitih razrešitvah nekaterih vodilnih delavcev na Pošti Slovenije.

Pristojni vztrajajo, sistem PCT je ustrezen

21. 9. 2021

Število bolnikov s covidom, ki polnijo bolnišnice, se še vedno povečuje. V njih se zdaj zdravi 378 bolnikov, 103-je potrebujejo intenzivno nego. Vrhunec četrtega vala epidemije je po podatkih Inštituta Jožef Štefan pričakovati konec oktobra. Ker cepljenje ostaja edina zaščita pred hujšim potekom bolezni, pristojni spet pozivajo k cepljenju, predvsem najbolj ranljivih, to pa so starejši in kronični bolniki. Medtem so pravniki danes iskali odgovor na dilemo o obveznosti cepljenja ali pravici do necepljenja in med drugim poudarili, da bi morala biti odločitev o obveznem cepljenju najprej strokovna in šele nato politična. Ostali poudarki oddaje: - Na svetovne voditelje so na srečanju v New Yorku letele tudi kritike zaradi delitev in nesolidarnosti. - Dan vijoličaste pentlje: Alzheimerjeva bolezen pri številnih bolnikih ostaja prikrita. - Praznovanje na mariborski univerzi: častni doktorat je prejel pisatelj Drago Jančar.

Srebrne odbojkarje sprejeli navdušeni navijači

20. 9. 2021

Slovenski odbojkarji, ki so sinoči v Katovicah na Poljskem tretjič osvojili srebrno odličje evropskega prvenstva, so se dopoldne vrnili v domovino, popoldne pa so jih na Kongresnem trgu v Ljubljani lahko pozdravili navijači. O vzdušju na sprejemu več v Radijskem dnevniku, v oddaji pa tudi: - Sindikat delavcev gostinstva in turizma zahteva preklic pogojev PCT za nekatere storitve - Funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija bo 6 mesecev opravljal Valentin Areh - Na kanadskih parlamentarnih volitvah oster boj med liberalno in konservativno stranko

V pričakovanju odbojkarskega finala!

19. 9. 2021

Le še dve uri nas ločita od finala evropskega odbojkarskega prvenstva v katerem se bodo Slovenci pomerili z doslej nepremaganimi Italijani. Naši so leta 2015 in 2019 osvojili srebro, letos pa so odkrito napovedali naskok na zlato. Čeprav so prvenstvo začeli slabše, so iz tekme v tekmo dvigali formo in od zastavljenega cilja jih loči le še ena zmaga. Ostale teme: - Število cepljenih ta teden močno poskočilo - Evropska unija vzpostavila organ Hera za hitro odzivanje na zdravstvene krize - Ganna znova svetovni kolesarski prvak v vožnji na čas; Pogačar 10-i

Čakalne vrste pred cepilnimi centri se kljub velikemu zanimanju krajšajo

18. 9. 2021

Lepo pozdravljeni. Želja pristojnih, da bi se ljudje ob vse večjem številu covidnih bolnikov v bolnišnicah bolj množično cepili, se je ta teden uresničila. Več kot 130 tisoč odmerkov cepiva so v zadnjem tednu naročili cepilni centri, ki so sledili prošnji ministrstva za zdravje in cepijo tudi ta konec tedna. A vrste za cepljenje so se danes nekoliko skrajšale. Poskus vlade za dodatno spodbujanje cepljenja je uveljavitev pogoja prebolelosti ali cepljenosti za zaposlene v državni upravi. Vendar mnogi s tem niso zadovoljni: Druge teme: Ustavno presojo pogoja PC napovedala tudi sindikata obrambnega ministrstva in vojakov Raznolika dejavnost slovenske manjšine v Italiji se predstavlja na festivalu Slofest v Trstu Slovenija se bori s Poljsko za finale evropskega prvenstva

Burni odzivi na odločitev vlade, da bo za zaposlene v državni upravi veljaven le pogoj PC; sindikati napovedujejo ustavno presojo odloka

17. 9. 2021

Burne odzive, zmedo in nejasnosti povzroča novo zaostrovanje vladnih odlokov za zajezitev epidemije. Odločitev, da bosta za zaposlene v državni upravi veljavna zgolj pogoja prebolevnosti ali cepljenosti, zbuja skrbi predvsem za tiste, ki pogoju ne bodo zadostili. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik poudarja, da s to odločitvijo nikogar ne silijo k cepljenju, češ da ga želijo le spodbuditi. Pravniki opozarjajo, da so delodajalci postavljeni v brezihoden položaj. Vsi sindikati, ki zastopajo zaposlene v državni upravi, pa so napovedli ustavno presojo omenjenega odloka. Druge teme oddaje: - O nujnosti precepljenosti tudi parlamentarni odbor za zdravstvo; kritike letijo na vladno komunikacijsko strategijo glede cepljenja - Nezakoni prehodi meje so se zmanjšali skoraj za polovico; na mejo bodo postavili več 10 kilometrov novih panelnih ograj - Želje, ideje, strahove in upanja državljanov Evropske unije: vse to želijo slišati na Državljanskem forumu Evropskega parlamenta

Radijski dnevnik 18:30

16. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Zaostritev pogoja PCT povečala interes za cepljenje

15. 9. 2021

Današnja zaostritev pogoja PCT je poleg precejšnje nejevolje prinesla povečan interes za cepljenje, v Ljubljani so denimo cepili skoraj dvakrat toliko ljudi kot prejšnji teden. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je zadovoljna. Kot je pojasnila, pogoj PCT nadomešča lansko zapiranje države. V oddaji tudi o teh temah: - Več kot 300 razredov šolarjev v karanteni, pri pouku sodelujejo na daljavo - Varnost na različnih področjih najpomembnejša za predsednico Evropske komisije von der Leynovo - Slovenski odbojkarji čez pol ure proti Čehom za polfinale evropskega prvenstva

PCT pogoj se vse bolj širi, možne nove zaostritve

14. 9. 2021

Čeprav novi ukrepi, ki skoraj povsod zahtevajo izpolnjevanje enega od pogojev PCT, šele začenjajo veljati, vlada ob velikem številu novih primerov okužbe s koronavirusom in polnjenju bolnišnic s covidnimi bolniki očitno že razmišlja o novih ukrepih. Na podlagi napovedi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška se zdi, da je naslednji korak ta, da bosta javnim uslužbencem delo omogočala samo še pogoja prebolel ali cepljen, ne pa tudi testiran. Druge teme: Med temami vladnega obiska Savinjske doline tudi zaprtje velenjskega premogovnika in okoljske težave regije Sodišče v Strasbourgu: razlaščeni imetniki bančnih obveznic in delnic niso imeli učinkovitega sodnega varstva Kaja Juvan na teniškem turnirju v Portorožu izločila prvo nosilko

Sistem PCT tudi za javni prevoz, razen za šolarje in dijake

13. 9. 2021

Sistem PCT bo od srede veljal tako rekoč za vse dejavnosti v družbi, celo za obisk zdravnika, razen v primeru nujne pomoči. Razburjenje je znova povzročilo dejstvo, da so podrobnosti ukrepa predstavljene tik pred zdajci in nejasno, ob tem pa tudi, da je izjem malo. Oddaja med drugim prinaša tudi te poudarke: - Če bo sistem PCT nujen tudi za uporabnike socialne oskrbe na domu, jih bo brez nje ostala skoraj tretjina - Simoniti predčasno zapustil sejo o fašizmu in nacizmu v državnem zboru, Dikaučiča ni bilo - Slovenska odbojkarska reprezentanca že v četrtfinalu evropskega prvenstva

Radijski dnevnik 18:30

12. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Vlada pogoj PCT razširila na vse dejavnosti

11. 9. 2021

Brez izpolnjevanja enega od pogojev PCT kmalu ne bo več mogoče dostopati do skoraj nobene storitve. Vlada je namreč odločila, da bodo pogoji PCT od 15. septembra veljali za vse zaposlene in uporabnike storitev, izjeme bodo le redke. Izpolnjevanje pogoja prebolevnosti pa je skrajšano na 180 dni od dokazane okužbe s koronavirusom. Druge teme: - V Združenih državah številne spominske slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov - Angela Merkel na Poljskem za rešitev spora med Varšavo in Brusljem glede pravosodja z dialogom - Po letu premora se vrača Popevka: za veliko nagrado občinstva se bo potegovalo 12 skladb

Radijski dnevnik

10. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Radijski dnevnik 18:30

10. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Vlada zaostrila pogoje za napotitev v karanteno

9. 9. 2021

Epidemične razmere pri nas se zaostrujejo. Ob skoraj pet tisoč PCR testih so pristojni včeraj potrdili več kot tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, pozitivna je bila petina odvzetih vzorcev. Po napovedih Inštituta Jožef Štefan se bo podvojitveni čas, ki zdaj znaša 13 dni, v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. Slovenija, ki je na zemljevidu evropskih držav označena kot rdeče območje, bo tako že sredi septembra obarvana temno rdeče. O trenutnih razmerah je danes razpravljala vlada, vendar ukrepov za zajezitev okužb ni zaostrila. Ostale teme oddaje: - Pri delovanju trgovin ob nedeljah in praznikih za zdaj ne bo sprememb. - Na vrhu v Trstu pozivi k zaščiti in povezovanju evropskih narodnih manjšin ter skrbi zanje. - Slovenska filharmonija v novo sezono vstopa z deli Richarda Straussa.

Vrhunec epidemije bomo najverjetneje dosegli v začetku oktobra, brez zaostrovanja ukrepov bo strm in visok

8. 9. 2021

Število novih primerov okužbe s koronavirusom se hitro povečuje. Včeraj je bilo tako prvič v četrtem valu potrjenih več kot tisoč novih primerov, pozitivna je bila dobra petina odvzetih brisov. V bolnišnicah zdravijo 243 bolnikov s covidom, od teh jih 61 potrebuje intenzivno nego. Vrh četrtega vala bomo po projekcijah sicer predvidoma dosegli v začetku prihodnjega meseca. Ostali poudarki oddaje: - Bruselj opozarja: nova talibanska vlada ni vključujoča in reprezentativna. - Nov mariborski športno-medicinski center bo poskrbel predvsem za mlade. - Slovenski odbojkarji brez dobljenega niza klonili proti Italiji.

Interpelaciji za šolsko ministrico in pravosodnega ministra

7. 9. 2021

Stranke alternative KUL so danes vložile dve nedavno napovedani interpelaciji, in sicer zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec ter ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Kustečevi očitajo, da ni poskrbela za boljše razmere v šolah. Očitki Dikaučiču, ki se otepa suma davčne utaje, pa se nanašajo na vnovičen razpis za evropska delegirana tožilca. V Radijskem dnevniku tudi: - Svetovalna skupina za covid predlaga nadzorovano samotestiranje v delovnih organizacijah - Talibani predstavili novo vlado in Afganistan razglasili za Islamski emirat - Slovenski odbojkarji po zmagi nad Belorusijo že v osmini finala evropskega prvenstva

Jutri sestanek o STA v predsedniški palači

6. 9. 2021

Vrhovno sodišče je danes razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA in hkrati ugotovilo dolžnost državnega financiranja. Toda UKOM na eni strani ter direktor STA na drugi si odločitev sodišča razlagata vsak po svoje. Spor med njima bo skušal zgladiti predsednik republike Borut Pahor na jutrišnjem delovnem srečanju. V Radijskem dnevniku tudi: - Izpolnjevanje enega od pogojev PCT od danes tako za zaposlene kot stranke velja v več dejavnostih. - Magna znova zaganja proizvodnjo v Hočah - Na zagrebškem festivalu književnosti v središču slovenski ustvarjalci

Radijski dnevnik 18:30

5. 9. 2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.