Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
V živo
Oddaje
Podkasti
Glasba
Za otroke
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte V živo Oddaje Podkasti Glasba Za otroke Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Moj 365
Zaključi urejanje
Vse naročnine

Jutranji program

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Režiser: Robert Levstek

Zadnji posnetki

Alfi Nipič in njegovih šest desetletji v glasbi

10. 8. 2022

V jutranjem programu smo gostili legendarnega Alfija Nipiča, ki pripravlja koncert, posvečen njegovi šest desetletij dolgi glasbeni karieri. Več pa nam je zaupal tudi o muzeju, ki ga bodo odprli njemu v čast, v Jarenini.

LETNI ODER RUŠE 2022

10. 8. 2022

Od 11. do 21. avgusta 2022 vam Letni oder Ruše v svoji 23. izvedbi ponuja zagotovljene nepozabne trenutke na romantičnem amfiteatru v objemu Pohorja. O tem smo klepetali z Vesno Glavendekić in Neli Leva iz Javnega zavoda - Športni park Ruše.

Mikroplastika v Muri

9. 8. 2022

Mikroplastiko najpogosteje povezujemo z oceni, ki so pravi požiralniki odpadkov. V zgornjih 200 metrih oceana plava med 12 in 21 milijoni ton mikroplastike. Ob tem pa zagotovo ne pomislimo, da se okoljska katastrofa pojavljal tudi pri nas. Anja Urek se je pogovarjala s pomurskima dijakoma, ki sta z meritvami mikroplastike v Muri zmagala na mednarodnem tekmovanju.

Suzana Rajh: "Lončarstvo je proces spoznavanja samega sebe"

8. 8. 2022

Lončarstvo je ena najstarejših in najbolj razširjenih obrti na Slovenskem. Z njo se ukvarja tudi Suzana Rajh, ustanoviteljica Lončarskega centra Maribor, ki smo jo obiskali v današnjem jutru. Kaj smo izvedeli?

S sloganom "Z naravo k boljšemu človeku!" lepši prihodnosti naproti

4. 8. 2022

Največji vseslovenski tabor Zveze tabornikov Slovenije Taborniški zlet 2022 tokrat poteka v Smučarskem centru Cerkno. Sklenil se bo 8. avgusta. O aktivnostih udeležencev in taborniški kulturi smo se pogovarjali z organizatorjem srečanja Nicolasom Vanekom, ki je izpostavil pomen tabora, saj po obdobju pandemije mlade ponovno združuje.

Pomembnost ustne higiene tudi poleti

3. 8. 2022

Del jutranjega programa smo namenili tudi ustni higieni, ki jo poleti lahko malce zanemarimo. Gostili smo zakonca Kaloh iz Maribora, Vesno in Marka, in spregovorili tudi o inovativni zobrni ščetki iz črnega kremena, ki sta jo zasnovala, proizvajajo pa jo na Japonskem.

50. Praznik terana in pršuta

3. 8. 2022

V jutranjem programu smo vas povabili na Primorsko na praznik dobrot terana in pršuta, ki letos praznuje prav posebno, okroglo, obletnico. Naš sogovornik je bil predstavnik organizatorja Borut Trunkl.

Detajli naredijo dom

2. 8. 2022

Velikokrat za okrasitev prostora za kakšen dogodek, slovesnost poskrbimo kar sami, lahko pa to prepustimo strokovnjakom, ki se tega opravila lotijo bolj celostno in poskrbijo za vse podrobnosti. Prav domišljene podrobnosti in izvirne ideje lahko veliko pripomorejo k dobremu počutju gostov in uspehu dogodkov. Na kaj vse je treba pomisliti in kakšne ideje lahko vključimo, nam je v pogovoru v jutranjem programu povedala Tjaša Peserl Dvoršak, mojstrica ustvarjanja estetskega okolja.

Prvi Wolt market v Sloveniji ravno v Mariboru

2. 8. 2022

V jutranjem programu je Anja Urek obiskala prvi Wolt market v Sloveniji, ki se nahaja Mariboru in je namenjen zgolj dostavi. Pridobitev je predstavila vodja Wolt market Slovenija, Kaja Koblar.

Poznate Muzej slovenskih filmskih igralcev?

1. 8. 2022

V jutranjem programu smo odšli v Divačo v Muzej slovenskih filmskih igralcev. Predstavila nam ga je Tamara Udovič.

Pripravite si poletno-osvežilni koktajl

1. 8. 2022

V poletni vročini vam ponujamo namig za pripravo brezalkoholnega Brininega koktajla, ki ga je za jutranji program Radia Maribor pripravil Marko Šobak.

Škocjanske jame - naš naravni biser pri 12 stopinjah

1. 8. 2022

Obiskali smo Škocjanske jame - naš naravni biser. Pogovarjali smo se z naravovarstvenim nadzornikom Markom Požarjem. Pridružite se nam na poletnem radijskem sprehodu.

Gasilec Žiga, ki je sodeloval na intervenciji na Krasu

28. 7. 2022

Naš gost je bil Žiga Hren iz PGD Loče, ki je sodeloval na intervenciji na Krasu. Kako je sam doživel dogajanje tam? Kako je koristilo starejše gasilsko vozilo? Prisluhnite.

Zdrav, osvežilen in vitaminski poletni zajtrk z domačega vrta

27. 7. 2022

V jutranjem programu smo z Urško Šobak pripravili poleten, zdrav in osvežilen zajtrk z domačega vrta. Prisluhnite.

Največji požar v zgodovini Slovenije je gasilo 2.200 gasilskih vozil

26. 7. 2022

Poklicni in prostovoljni gasilci predstavljajo steber zaščite in reševanja v Sloveniji. To je med drugim poudaril poveljnik javne gasilske službe Maribor Aleš Ciringer in ob tem izpostavil zelo dobro koordinirano večdnevno intervencijo na širšem kraškem območju. Tam so veliko nevarnost poleg ognja, visokih temperatur in nepredvidenega vetra predstavljala tudi ubojna sredstva iz prve svetovne vojne.

Slovensko prostovoljno gasilstvo je unikum v svetovnem merilu

26. 7. 2022

Zgodbe, ki jih ob nekaterih intervencijah doživijo slovenski gasilci, bi se (verjetno) dotaknile še kamna. Pogosto pozabimo, kako pomembno vlogo in poslanstvo imajo v slovenskem prostoru. In žalostno, da so nas na to dejstvo morali spomniti apokaliptični prizori s Krasa, ki mu je v tednu dni podobo spremenil največji požar v zgodovini Slovenije. Kakšnim izzivom so bili izpostavljeni gasilci (številni prostovoljni so v tem času sodelovali tudi na gasilski olimpijadi v Celju), kakšne nevarnosti so poleg visokih temperatur in ognja še pretile neustrašnim ženam in možem smo med drugim povprašali Davorina Vidoviča, predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Hajdoše.

Ne zakockaj svoje prihodnosti

26. 7. 2022

Glede na splošno razširjenost in sprejetost iger na srečo je velikokrat težko oceniti, kdaj igranje na srečo preneha biti zabava in postane težava. Pogovarjali smo se z Marjanom Ornikom, vodjo zavoda Etnika, ki nudi pomoč odvisnikom od iger na srečo. Ta vrsta odvisnosti je v slovenski družbi še vedno dokaj tabuizirana, kar je mogoče pripisati različnim dejavnikom, eden izmed njih pa je zagotovo ta, da so igre na srečo gospodarska dejavnost, pri kateri se vrtijo velike vsote denarja.

Sadika tropske vanilije v steklenici

22. 7. 2022

V jutranjem programu smo se odpravili v Dobrovnik, v tropski park, ki ponuja tudi sadiko vanilije.

Koruzni labirint že peto leto zabava prebivalce Maribora

21. 7. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Zelena transverzala - 10 zelenih izletov na morda manj znane, a nič manj čudovite vrhove

20. 7. 2022

V jutranjem programu smo z Anito DreV, vodjo odnosov z javnostmi pri AMZS, predstavili akcijo Zelena transverzala - 10 zelenih izletov na morda manj znane, a nič manj čudovite vrhove. Prisluhnite.

Gora Oljka - biser nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini.

20. 7. 2022

V jutranjem programu smo ponudili namig za izlet. Obiskali smo Goro Oljko, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini. Ob čudovitem razgledu vas pričakuje tudi prijazno osebje planinskega doma, ki slovi tudi po odličnem borovničevem zavitku. Naša sogovorica je bila oskrbnica Berta Urlep.

Železniški park na obronkih Mestnega Vrha

18. 7. 2022

Odpravili smo se na Mestni Vrh pri Ptuju in si od blizu ogledali železniški park. S sogovornikom Mitjo Vaupotičem smo se sprehodili skozi železniško infrastrukturo preteklosti in spregovorili o njeni vlogi v prihodnosti.

Kampanja "Kupujem odgovorno" za boljši jutri

15. 7. 2022

Kupujem odgovorno je kampanja za ozaveščenost kupcev in ponudnikov izdelkov in storitev, da imajo pomemben vpliv na zdravje ljudi in okolje. Kampanja promovira etične, družbeno-odgovorne, trajnostne in ekološke dejavnosti, izdelke in storitve, ki človeka kot posameznika podpirajo v njegovemu osebnostnem in duhovnem razvoju in na ta način prispeva k nastajanju globalne družbe, odgovorne do sočloveka in narave. Vizijo, poslanstvo in cilje kampanje je predstavil koordinator Miro Mihec.

Tretji slovenski nanosatit, plod dela in znanja Univerze v Mariboru in podjetja SkyLabs: Trisat-R

14. 7. 2022

Iz Francoske Gvajane so izstrelili raketo VEGA-C, skupaj s tretjim slovenskim nanosatelitom in že drugega, ki je plod dela in znanja Univerze v Mariboru in podjetja SkyLabs: Trisat-R. Večkrat preložena izstrelitev rakete je uspela v tretjem poizkusu.

Tanja Želj Zupančič, ambasadorka samostojnega obuvanja nogavic pri 80 letih

11. 7. 2022

V jutranjem programu smo gostili Tanjo Želj Zupančič, univ. dipl. profesorico športne vzgoje, trenerko pilatesa & ambasadorka samostojnega obuvanja nogavic pri 80 letih! Govorili smo o gibanju, pravlni pregrani in ščitnici.

GASILSKA OLIMPIJADA Celje 2022

6. 7. 2022

Le še 10 dni nas loči do Gasilske olimpijade Celje 2022. Gasilski zvezi Slovenije, krovni organizaciji prostovoljnih gasilcev v Sloveniji in članici mednarodne organizacije CTIF ter večkratni nosilki medalj gasilskih olimpijad, je bila dodeljena leta 2017. Več o samem dogodku so nam povedali: Janko Cerkvenik, predsednik GZS, Franci Petek, poveljnik GZS in Zvonko Glažar, vodja Gasilske olimpijade.

INNOBOX - zabojček eksperimentov

5. 7. 2022

Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Inno Lab, ki z zabojčkom eksperimentov Innobox želi otroke navdušiti za fiziko, matematiko in računalništvo oz. naravoslovje. Jasmina Bauman se je pogovarjala s Tejo Bajt, ustanoviteljico Innoboxa.

Na počitnicah z ZPM Maribor

4. 7. 2022

Poklicali smo na ZPM Maribor in preverili kaj prinaša drugi počitniški teden.

LENT 2022 pregled sobota 2.7.

3. 7. 2022

Šukar, Džamvo Aguševi Orchestra, Predin in Meff ter Hauptman so večja imena glasbene scene, ki so zaključila jubilejni Festival Lent. Projektu Hostnik pa Krečič smo prisluhnili v Sodnem stolpu. Zadnji koncert JazzLenta in nastop Jaga Jazzista je bil zaradi stavke na letališču v Oslu odpovedan. Sprehodili smo se po mestnem parku in spregovorili s steklopihačem iz Ljubljane. Spremljali smo tudi zaključek 34. Folkarta in obiskovali Dvorano Union.

LENT 2022 pregled petek 1.7.

1. 7. 2022

Druga godba in Festival Lent sta popolnila večerno dogajanje na Minoritih in v Sodnem stolpu. Wckd Nation so zaključili dogajanje ob Vodnem stolpu. Na Glavnem odru smo bili priča ekskluzivnemu simfoničnemu rock koncertu v interpretaciji 40-članskega orkestra in zbora iz Novega Sada ter izvedeli katera pesem je bila najtežja za pripravo aranžmaja. FOTOGRAFIJA: Amaya - foto Jure Banfi

Lent 2022 - pregled 30.6.

1. 7. 2022

Bajaga i instruktorji, Andrej Šifrer in Mali oglasi ter Vudlenderji so sedmo festivalsko noč pospremili v začetek prostega tedna. Spregovorili smo o izzivih s katerimi se soočajo organizatorji in govorili smo s pravnico narodnega doma Stanko Osterc. Na Lent plaži se predstavljajo jadralci, člani Brodarskega društva Sidro.

Obraz sosednje ulice leta je Ana Vovk

1. 7. 2022

Razglasili smo letno zmagovalko oddaje Obrazi sosedne ulice.

Lutkar Josip Bračić

1. 7. 2022

Najbrž vam njegovo ime samo po sebi ne pove prav veliko, a če vas spomnimo, da gre za lutkarja z vogala Jurčičeve in Gosposke, smo prepričani, da ga ni Mariborčana, ki ne bi vedel, o kom govorimo. Prisluhnite, kaj nam je povedal o svoji poklicni in življenjski poti.

LENT 2022 pregled sreda 29.6

30. 6. 2022

V Parku muzeja narodne osvoboditve Maribor je bil na ogled dokumentarni film: Ukrajinska šerifa. Spregovorili smo z Lano Bauman, producentko odra Lacha After jam in odgovorno za objavo festivalskih utrinkov na Instagramu Festivala Lent. Za nami je zadnji večer JazzPodija. Vodja letošnjega programa Jošt Lampret je gostil in nastopil v zasedbi Trionica & Slovenian Fiddle Gang. Vlado Kreslin je z Malimi bogovi zavzel Glavni oder, folkloristi pa v sklopu 34. Folkarta mestne ulice.

Začel se je 34. mednarodni folklorni festival Folkart

29. 6. 2022

Gostujoče skupine iz Argentine, Brazilije, Čila, Filipinov, Poljske in Španije ter Slovenije so program otvorile s povorko po mestnih ulicah. Otvoritev Folkarta je sledila na Glavnem odru. Na Minoritih je nastopila zasedba Erik Truffaz Quartet, v Sodnem Stolpu zasedba Caminoigra. Na Jurčkovem-Večerovem odru sta si pogled na Dravo delila oče in sin; Ariel vej in Vasko Atanasovski sta nastopila s projektom Dua Atanasovski in gosti.

LENT 2022 pregled ponedeljek 28.6.

29. 6. 2022

Ana Desetnica je poskrbela za ponedeljkov festivalski vrhunec. Na Glavnem trgu so kot zadnjih ob 21-ih 45 nastopili italijanski umetniki s predstavo Quadro. JazzPodij se je po nedeljskem gostovanju v Sodnem stolpu preselil na domač Oder nove KBM. Na drugem večeru je nastopila skupina P'Jays. V Sodnem stolpu je nastopila zasedba Imer Traja Brizani in Amala: Flaminco Project. FOTO: Quadro - foto Pigac

LENT 2022 nedeljsko dogajanje 27.6.2022

29. 6. 2022

Za nedeljski festivalski vrhunec je v Sodnem stolpu, kjer je gostoval JazzPodij, poskrbela zasedba Teo Collori in Momento Cigano. Množica se je zbrala na Jurčkovem-Večerovem odru, kjer so nastopili Leteči Potepuhi in Adi Smolar. 3:rmo je sinoči gostil Oder Triglav. Mestni park in dejavnosti za najmlajše so zelo dobro obiskane, na Benetkah pa je mariborsko potapljaško društvo pričelo izvajati program Lent plaže. FOTO: Leteči Potepuhi - Blaž Črnič

FESTIVAL LENT - sobotno dogajanje

26. 6. 2022

Sara Zmrzlak je preverila sobotni utrip na Festivalu Lent. FOTO: Adi Smolar - Blaž Črnič

FESTIVAL LENT, sobota 25.6.2022

25. 6. 2022

Festival Lent je oživil Maribor. Že res, da bolj mestno središče, kot nekdanjo festivalsko promenado Lent, je pa zagotovo poskrbel za sproščen utrip. Kaj se bo dogajalo drugi dan? FOTO: Vlatko Stefanovski - Marko Pigac

FESTIVAL LENT petek, 24. 6

24. 6. 2022

Festival Lent je oživil Maribor. Že res, da bolj mestno središče, kot nekdanjo festivalsko promenado Lent, je pa zagotovo poskrbel za sproščen utrip. Kaj se bo dogajalo prvi dan? FOTO: Magnifico - Marko Pigac

OFEM 2023 - Olimpijski festival evropske mladine

23. 6. 2022

Olimpijski festival evropske mladine ima več kot 30 letno tradicijo in je največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike med 14 in 18 letom, ki poteka pod okriljem evropskih olimpijskih komitejev. Naša gostja je bila Nataša Ritonija, prisluhnite.

Medičar in svečar Beno Kolarič

23. 6. 2022

V tokratni reportaži se je Primož Soban odpravil na obisk k Benu Kolariču, ki z neverjetnim entuziazmom in predanostjo ohranja že več stoletij stare obrti lectarstva, medičarstva in svečarstva, svoje izdelke pa prodaja v trgovini na Glavnem trgu v Mariboru.

Knjiga receptov: "Ke mo jeli"

20. 6. 2022

Knjižnica Lenart letos obeležuje 60. obletnico delovanja. Jubilej so počastili s številnimi prireditvami, pri čemer posebej izstopa izdaja knjige receptov z naslovom Ke mo jeli, ki so jih knjižnici posredovale številne gospodinje z območja Slovenskih goric.

Mariborska gramofonoteka, zbirališče za ljubitelje vinilnih plošč

17. 6. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Mednarodni footgolf turnir vabi na Ptuj

16. 6. 2022

Danes se na Ptuju pričenja mednarodni turnir Slovenia Footgolf Open - Ptuj 2022. Potekal bo na 18 luknjah ptujskega igrišča za golf. Turnir spada med 16 največjih na svetu in bo pozdravil več kot 160 tekmovalcev iz 15 držav. O organizaciji tekmovanja in razvoju športne discipline, ki prepleta dva športa - nogomet in golf - sta se v jutranjem programu razgovorila Damijan Turk, predsednik Footgolf zveze Slovenije in Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj.

Občina Destrnik praznuje 24. občinski praznik

15. 6. 2022

V jutranjem programu smo gostili župana Franca Pukšiča.

Prebujala sta nas Alya in Jože Potrebuješ

14. 6. 2022

Alya in Čuki so nam zjutraj predstavili svoj novi poletni hit - Ma ni da ni. Prisluhnite kaj sta nam Alya in Jože povedala o pesmi in sodelovanju.

Najlepša otroška potovanja

14. 6. 2022

Zagotovo se boste strinjali, da nam potovanja širijo obzorja in da se zelo radi odpravimo raziskovat bližnji ali pa tudi širši svet. Ko pa se odločimo za družino, pa velikokrat daljša potovanja za nekaj let odložimo. Ampak tudi z majhnim otrokom je dobrodošlo potovati. Zakaj in kako, pa se je za današnje jutro z ustanoviteljico Najlepših otroških potovanj pogovarjala Anja Urek

Vražje čarovnije na Trgu Leona Štuklja

13. 6. 2022

V soboto je mimoidočim oz. obiskovalcem na Trgu Leona Štuklja jemala dih akrobatska skupina Dunking Devils. Fantje s svojimi vragolijami nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Na Ptuj vabi PIVO & BURGER FEST

9. 6. 2022

Pivo & Burger Fest - v Ljubljani ga od leta 2014 organizira ekipa, zaslužna za kulinarično uspešnico Odprta kuhna, bo prvič gostoval na trgih drugih slovenskih mest. Pravzaprav je premierni dogodek, planiran za konec maja v prestolnici odplaknilo slabo vreme, zato si bo premierno izvedbo lastilo najstarejše slovenso mesto. Ljubitelji piva in hamburgerjev bodo lahko uživali v izvrstni kulinariki v soboto, 11. junija, med 11. in 22. uro na Mestnem trgu na Ptuju. V jutranjem programu smo z vodjo odnosov z javnostmi festivala Špelo Verbič Miklič ugotavljali, da kombiniranje piva in hamburgerjev ni več le kulinarična muha, marveč se je okusna dvojica v zadnjih letih globoko zasidrala v našo kulturo. Predvsem po zaslugi zahtevnih potrošnikov in mladih podjetnikov, ki so svoje priložnosti našli nekje vmes med craft pivi in hamburgerji.

Pivovarna Lobik

9. 6. 2022

Zgodba o prijateljih, ki nekega vročega dne niso mogli dobiti piva in so se odločili, da ga bodo pričeli variti kar sami.

knjiga Umetnost krašenja kruha nagrajena na Švedskem

8. 6. 2022

Prisluhnite pogovoru z avtorico Anito Šumer.

Bogomir Dolenc - POLJČANE TEČEJO ZA DOBER NAMEN

7. 6. 2022

Z Bogomirjem Dolencem smo govorili o dobrodelnem dogodku POLJČANE TEČEJO ZA DOBER NAMEN, s katerim se zbirajo sredstva za 8 letnega Luko Brajliha in 2,5 letno Lano Bračič.

Lampiončki 2022

7. 6. 2022

Lampiončki veljajo za simbol mariborskih študentov, povezujejo številne generacije, letos se bo izvedla že 40-ič, kar prireditev uvršča med dogodke z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Kako bodo potekali letos?

Panorama, nova informativna oddaja na drugem...

31. 5. 2022

Včeraj zvečer je bila prvič na TV SLO 2 nova informativna oddaja Panorama, zato smo v jutranji program poklicali Davida Urankarja, enega izmed voditeljev.

Obiskali smo eno najstarejših mest v Sloveniji, Slovensko Bistrico

31. 5. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Še zadnjič pred poletjem, smo spili jutranji dvojni ekspreso

30. 5. 2022

V zadnji oddaji pred poletno pavzo, smo se spominili vseh tem preteklih rubrik.

Jagodka - lokalne jagode iz Maribora

30. 5. 2022

Sezona jagod je v polnem teku. Mi smo govorili o lokalnih, ki jih pridelujeta in prodajata Žan in Jure.

Konjeniški park Starošince se predstavi

27. 5. 2022

V Konjeniškem parku Starošince smo podrobneje spoznali terapijo s konji in izvedeli, zakaj ima pozitiven vpliv na posameznika. Lep košček oaze miru se nahaja na Dravskem polju, kjer je že dve desetletji konjeniški park, ki ga vodita zakonca Metka Demšar Goljevšček in Alexander S. Goljevšček. Primožu Sobanu sta podrobneje predstavila ta poseben in zelo globok odnos, ki lahko nastane samo med človekom in konjem.

Ta petek bo v Mariboru ponovno Operna noč

26. 5. 2022

Pod zvezdnatim nebom na Glavnem trgu v Mariboru bodo najlepše klasične melodije zazvenele jutri, v petek, 27. maja. Pod taktirko maestra Simon Krečič bomo prisluhnili simfoničnemu orkestru SNG Maribor, opernemu zboru in solistkam ter solistom. Več nam je o samem dogodku povedal Alen Kavčič iz SNG Maribor.

Leto 2022 je evropsko leto mladih

24. 5. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Stavkamo za neodvisni javni RTV-servis !

23. 5. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Dan odprtih vrat zabavne kmetije Murko na Hajdini

20. 5. 2022

Zabavna kmetija na Zgornji Hajdini je prostor neskončne in zelo prvinske zabave za vse generacije. V okviru tradicionalnih dnevov v projektu MODROST PLEMENITI MLADOST bodo odprli vrata kmetije in obiskovalcem predstavili številne aktivnosti, ki jih ponujajo. O njih je spregovorila Mateja Voglar Murko.

Premagaj(mo) Kalvarijo 2022

19. 5. 2022

Povabili smo vas na športno rekreativni dogodek Premagaj(mo) Kalvarijo 2022, s katerim želi pobudnik Robert Kereži spodbuditi ljudi, predvsem pa najmlajše in najstarejše, da se priključijo preventivnim športnim aktivnostim.

Starševski večer OD MALČKA DO BRALČKA - Kako razvijamo predbralne spretnosti pri predšolskem otroku?

19. 5. 2022

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor danes pripravlja starševki večer z naslovom Od malčka do bralčka - Kako razvijamo predbralne spretnosti pri predšolskem otroku? Več o njem smo povedali v jutranjem programu.

Preživite dan v družbi več kot 50 živali

17. 5. 2022

V jutranjem programu smo se odpravili na družinsko kmetijo, kjer so živali so družinski člani, ki vsak dan razveseljujejo s svojo nežnostjo, naklonjenostjo, potrpežljivostjo, pogosto pa tudi zabavajo s svojimi vragolijami.Razširjena družina tako šteje skoraj 50 članov, ki si po velikosti sledijo nekako tako: islandski konji, lame, osli, alpake, ovce, pujsa, koze, psa, race, kokoši in mačke.

Majhni koraki, velike sledi

16. 5. 2022

V jutranjem programu smo vas povabili na dobrodelno dražbo starin in umetnin, ki bo jutri, v torek, 17. maja 2022, ob 19. uri organizira Lions Club Maribor Piramida.

Bobnelo bo na Ptujskem gradu

13. 5. 2022

Na turnirskem prostoru Ptujskega gradu bo v soboto, 14. maja, pošteno zabobnelo. Ptuj bobni – bobnarji na gradu ne bo le nastop bobnarjev, ampak se nam obeta edinstven dogodek v zgodovinskem ambientu, kakršnega na Ptuju še ni bilo. Mihael Tosch Toš, ki je pobudnik ideje je z nami spregovoril o pomenu in programu dogodka.

Frišna Lacha glabeno razvaja Maribor

13. 5. 2022

V jutranjem programu smo govorili o glasbenem festialu Frišna Lacha. Naša gosta sta bila Lana Bauman in Žan Hauptman.

Obiskali smo največji park tehnologije, znanosti in inovativnosti v Sloveniji

12. 5. 2022

V jutranjem programu smo se ostavili v Celju v največjem parku tehnologije, znanosti in inovativnosti.

Mariborska tržnica v teh dneh ponuja tudi lokalno pridelane sočne jagode

12. 5. 2022

V jutranjem programu smo se ostavili na tržnici, ki v teh dneh ponuja marsikaj domačega, lokalnega in zdravega. Prisluhnite.

Iščemo Naj podjetno pozitivno izjavo leta 2021

10. 5. 2022

Območna obrtno podjetniška zbornica Maribor je v sodelovanju z Radiem Maribor (radiomaribor.si) v času epidemije zagnala projekt Podjetna pozitiva. Gre za misli in izjave podjetnikov in obrtnikov, ki so v zadnjem letu najbolj odmevale in nas navdajajo z optimizmom ter pogledom naprej.

Teden Rdečega križa - Skupaj smo neustavljivi

10. 5. 2022

V nedeljo se je začel teden Rdečega križa Slovenije z motom Skupaj smo neustavljivi, med katerim se ozavešča o pomenu prostovoljstva in humanitarnosti. O aktualnih dejavnostih smo se ogovarjali z sekretarjem Rdečega križa Maribor, Metodom Dolinškom.

Zakaj imamo težave s spanjem?

9. 5. 2022

Veliko ljudi se danes sooča s težavimi pri spanju, oziroma nekakovostnim spancem. Kaj vpliva na to? In kako lahko izboljšamo svoj spanec?

Festival, kjer se cedita vino in čokolada

9. 5. 2022

V soboto je v večnamenski športni dvorani v Podčetrtku potekal 7. Festival Vino in čokolada, na katerem se je predstavilo po 25 vinarjev in proizvajalcev čokolade. Navkljub deževnemu vremenu je žlahtno kapljico in sladke dobrote uživalo precej obiskovalcev iz različnih krajev Slovenije.

Na Ptuj vabi 8. festival Salon Sauvignon

6. 5. 2022

Salon Sauvignon je festival vina, kulinarike in lepih umetnosti. Združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane, pa glasbo ter poezijo in likovno umetnost. Letos na Ptuj vabi že osmič. Dosedanji razvoj edinstvenega dogodka je predstavil festivalski direktor Slavko Podbrežnik Dobnik in nanizal nekaj zanimivih in obetavnih usmeritev za prihodnji dve leti.

Geslo je kot zobna ščetka - redno ga menjujmo in ga ne posojajmo

6. 5. 2022

Na svetovnem spletu vsak dan puščamo svoj digitalni odtis. Tako imenovano spletno identiteto bi lahko poimenovali kot dualno, saj se pojavlja v odkriti obliki, ko se identificiramo z imenom, priimkom in v primeru družbenih omrežij tudi s fotografijo; lahko pa je tudi malce bolj zakrita, ko ustvarimo uporabniške račune za družbena omrežja, za potrebe spletnega nakupovanja ali bančništva. Pa znamo izbrati pametno in varno geslo? Stroka opozarja, da se premalo zavedamo tako svojega digitalnega odtisa kot tudi pomena gesel. Gostja jutranjega programa je bila Maja Vreča z ARNESA in sodelavka na projektu SAFE.SI, ki je izpostavila pomen varnih gesel in na praktičnem primeru predstavila kreiranje varnega in močnega gesla.

Pax Cultura

5. 5. 2022

Ob mednarodnem dnevu kulture je bila sklenjena namera o ustanovitvi Mednarodnega kulturno-znanstvenega centra Pax Cultura. O njem smo se pogovarjali s soustanoviteljico Tatjano Tomažin Dakić.

Drzne kreacije dijaka Grege Štora

3. 5. 2022

V Celju so te dni vsi pogledi usmerjeni v nenavadno izložbo slovenske modne oblikovalke Jolande Thaler. V njej so razstavljene drzne kreacije dijaka Grege Štora, ki je pri njej opravljal prakso. Pogovarjali smo se s perspektivnim modnim oblikovalcem in njegovo mentorico Mašo Jurgelj .

Tajda Korče: Grem, kamor me tok nosi

29. 4. 2022

Srednješolka Tajda Korče je s svojim talentom navdušila gledalke in gledalce osme sezone šova Slovenija ima talent. Od njene zmage je pretekla dobra tretjina leta in njen vsakdan se tudi danes bistveno ne razlikuje od povprečnega dne ostalih dijakov. Se pa zato njena navdihujoča življenjska zgodba, ki jo piše v rejniški družini.

Grajski mistični izziv v Negovi

28. 4. 2022

Negova je slikovit kraj v Slovenskih goricah, ki v sebi skriva izjemno naravno in kulturno dediščino. Del slednje je tudi Negovski grad, ki se prvič omenja leta 1425. V zadnjem letu dni pa so promocijo gradu nadgradili s hibridno igro Mistični grajski izziv.

Naj podjetna pozitivna izjava leta 2021

26. 4. 2022

Območna obrtno podjetniška zbornica Maribor je v sodelovanju z Radiem Maribor v času epidemije zagnala projekt Podjetna pozitiva. Gre za misli in izjave podjetnikov in obrtnikov, ki so v zadnjem letu najbolj odmevale in nas navdajajo z optimizmom ter pogledom naprej. O projektu smo se pogovarjali z Leonido Polajnar, direktorica OOZ Maribor.

Dobrodelno okoli Slovenije

26. 4. 2022

Pred začetkom največjega vseslovenskega humanitarnega kolesarskega dogodka Dobrodelno okoli Slovenije, katerega celoten izkupiček bo namenjen nakupu koles za otroke iz socialno ogroženih družin, smo se pogovarjali z glavnim organizatorjem Damijem Zupijem.

DVOJNI ESPRESSO - Lasje

25. 4. 2022

V rubriki Dvojni espresso smo govorili o laseh in frizuri. Kako pogosto obiščete frizerja in kako pomembna vam je pričeska?

Organics Nutrients se ukvarja z izdelavo organskih gnojil

25. 4. 2022

Z višjimi temperaturami in sončnimi dnevi se je narava že prebudila. Začeli pa smo tudi s pripravami na novo vrtno sezono. V današnjem jutru smo se zato pogovarjali z Bojanom Kujavcem, ustanoviteljem znamke Organics Nutrients, ki se ukvarja z izdelavo organskih gnojil. Kaj smo izvedeli?

Ruški Pomladni dan športa z dobrodelno noto

22. 4. 2022

V Športnem parku Ruše bo jutri potekal POMLADNI DAN ŠPORTA, ki se v letošnjem letu razlikuje predvsem po tem, da bo organiziran v sproščenem vzdušju in da bo imel pridih dobrodelnosti. O športnem projektu sta v jutranjem programu spregovorila športnik od glave do pet, ultramaratonec, tekač in zagovornik zdravega načina življenja Bogomir Dolenc in Jan Sredenšek, vodja športnih programov v Športnem centru Ruše.

Vabimo vas na urbani dobrodelni tek Run4Motion

21. 4. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

Za Življenje! Maribor

19. 4. 2022

V torkovem poprazničnem jutru smo spomnili na projekt Za življenje! Maribor, ki poteka v okviru Društva študentov medicine Maribor. O projektu nam je več povedal vodja samega projekta Jan Bitežnik.

Pospešena prodaja izdelkov in hrane preko spletnih trgovin

19. 4. 2022

Epidemija, ki smo jo bili deležni v zadnji dveh letih je absolutno pospešila prodajo izdelkov in hrane preko spletnih trgovin ter v naša življenja dodala storitev hitre dostave hrane, cvetja, testiranj in še marsikaj drugega. Anja Urek se je za današnje jutro o dostavi pogovarjala z Manco Šalehar, vodjo marketinga pri podjetju Wolt.

Spoznajte šolo za DJ-je

15. 4. 2022

Spoznajte šolo za DJ-je, ki zadnja tri leta v Mariboru prenaša prav posebno znanje na vse tiste, ki jih zanima elektronska glasba. V šolske klopi - ali bolje rečeno za glasbeni pult - je stopil Primož Soban.

Vino ne koristi žalostnemu človeku

15. 4. 2022

Praznični jedilniki nas (hote ali nehote) privedejo do prekomernega uživanja dobrot. Velikonočni prazniki seveda niso nobena izjema. Naša sogovornica Marija Merljak, uni. dipl. ing. živ. tehn., nam je predstavila, kako tradicionalna velikonočna živila kombinirati s prehrano, ki se bo ravno prav zoperstavila tegobam, ki jih utegnejo povzročiti preveliki apetiti po jedači in pijači.

Simbolika velikonočnih jedi v sodobnem času

14. 4. 2022

Velika noč je praznik veselja in upanja, prinaša pa tudi kar nekaj simbolike. O praznovanju novega življenja smo se pogovarjali z etnologom in publicistom, prof. dr. Janezom Bogatejem, ki nam je predstavil pomen velikonočnega praznovanja in simboliko jedi, ob tem pa opozoril na žalostno dejstvo, da praznično jedačo vse pogosteje prinesemo v dom iz trgovin že na pol pripravljeno.

Izdelovanju presmeca v Malečniku

14. 4. 2022

Velikonočni prazniki so pred vrati in z njimi vse dobrote, s katerimi bomo razvajali naše brbončice v prihajajočem vikendu. Posebna tradicija pred velikonočnimi prazniki je tudi izdelovanje butare oz. presmeca, kot mu pravimo na Štajerskem. Turistično društvo Malečnik omenjeno tradicijo goji že več kot 20 let. Žegnanje presmeca na cvetno nedeljo pomeni blagoslovitev polj, včasih pa so se fantje na vasi z njim postavljali pred dekleti. O izdelavi in tradiciji smo se pogovarjali s članico Turističnega društva Malečnik Bojano Stožer.

Sodobna vzgoja psov

12. 4. 2022

Govorili smo o naših najboljših prijateljih - psih. O sodobni vzgoji smo se pogovarjali z Melani Skornšek in Petro Mohar iz zavoda Psi in mi.

Njami Sushi

11. 4. 2022

Obiskali smo intimno restavracijo Njami sushi, ki v Mariboru že deset let razvaja predvsem tiste, ki ob hrani želijo doživeti še osebno izkušnjo.

Kolesarji in motoristi so nazaj

11. 4. 2022

Ceste to pomlad že privabljajo številne voznike motornih koles in kolesarje. Zato na Javni agenciji RS za varnost prometa opozarjajo na previdnost. Z direktorjem agencije se je pogovarjala Anja Urek.

Novodobna otroška igralnica Mili in Anni

7. 4. 2022

Obiskali smo prav posebno otroško igralnico v Mariboru Milii in Anni v kateri imajo svoj kotiček tudi starši. Mladi mariborčani sta se odločili za skupno poslovno pot, prepotovali svet in najboljše ideje otroških igralnic prenesli v Maribor.

Generacija Z

5. 4. 2022

Na Radiu Maribor smo spoznali Generacijo Z, ki predstavlja že več kot 20 odstotkov delovne sile. O njej smo se pogovarjali z Alenko Kraljič.

Okrog Slovenije 2022 - Anžetovi triatloni

4. 4. 2022

Projekt je poimenovan po Anžetu Žveglerju, ki je bil navdih in motivacija mnogim osebam. O projektu smo se pogovarjali z Bogomirjem Dolencom.

V Mariboru potek Teden eko mode

1. 4. 2022

"Čez sedem let vse prav pride" je naslov razstave, ki je v Mariboru odprl Teden eko mode. V sodelovanju s kulturnim centrom GT22 ga pripravljajo Mladi za podnebno pravičnost. Na kaj želijo s tednom - ki ponuja veliko zanimivih dogodkov - opozoriti, nam je povedal član gibanja Mladi za podnebno pravičnost Jakob Sever Klasinc.

Slikanica o miški Mili

31. 3. 2022

Zgodba o miški, ki je srečo iskala vsepovsod, a jo naposled našla doma. O slikanici smo se pogovarjali z avtorico Katjo Herga.

Laura Unuk in šah

29. 3. 2022

V današnjem jutru smo govorili o šahu. Šah ni le igra, šah je umetnost, šport in šola za življenje. Anja Urek se je pogovarjala s prvo slovensko šahistko, ki je prejela naziv mednarodna mojstrica v absolutni konkurenci - Lauro Unuk.

DVOJNI ESPRESSO - Spomladanska utrujenost

28. 3. 2022

Tokrat smo skupaj z vami klepetali o pomladni utrujenosti. Kako jo prepoznati in pregnati?

3. Mednarodni festival Čili in Čokolada

28. 3. 2022

Mednarodni festival Čili in Čokolada je letos po dveh covidnih letih premora tretjič razveselil ljubitelje obeh okusov. Tam smo bili tudi mi.

Ko študentka postane mama

25. 3. 2022

Larisi Janžek iz Slovenske Bistrice se je življenje spremenilo pred petimi leti. Takrat je meseca oktobra začela obiskovati Fakulteto za zdravstvene vede v Mariboru, kmalu za tem pa izvedela, da je noseča. Danes je Larisa mamica 4-letnemu Aneju, ta mesec pa se je družini pridružila še drugorojenka. V jutranjem programu smo se z Lariso pogovarjali o izzivih mlade mamice in o prioritetah, ki si jih kot študent postaviš, ko se odločiš stopiti na pot starševstva.

Mestni vrh pri Ptuju

24. 3. 2022

V soboto dopoldne smo se odpravili na Mestni Vrh pri Ptuju. Tamkajšnji zavod za turizem se je namreč odločil, da bo v okviru Dneva odprtih vrat organiziral pohod po ptujskih gričih.

Nakup in nega akvarija

22. 3. 2022

Ste si kdaj želeli imeti doma akvarij? Ali pa ga morda že imate? No, potem je današnji prispevek namenjen ravno vam.

DVOJNI ESPRESSO - Spanje

21. 3. 2022

Za nami je svetovni dan spanja in temu je bila namenjena rubrika Dvojni espresso. Koliko je potrebno spati? Kako je s sanjami? Se lahko naspimo "na zalogo"? Prisluhnite.

Kristjan Veber

21. 3. 2022

Pogovarjali smo se z mladim dobrodelnežem, ki prosti čas daruje za dobrobit drugega. Ob vsem tem pa je izdal tudi svoj avtorski prvenec z naslovom Košček mojega srca.

Spoznajte metodo Brainobrain, s pomočjo katere otroci uporabljajo obe možganski hemisferi

17. 3. 2022

Brainobrain je program za razvoj sposobnosti in spretnosti otrok. V vseh večjih krajih po Sloveniji program navdušuje že preko 900 otrok. Brainobrainovci pravijo, da je paradna veščina, ki jo usvojijo, računanje v mislih. A obenem poudarjajo, da je dota vsebine programa veliko večja. Otroci se namreč lažje umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati osebne cilje, na prav vsaki stopnji izobraževanja razvijajo vztrajnost in spoznavajo, da je za uresničitev ciljev treba tudi dlje časa delati. Naša sogovornika sta bila osemletni Brainobrainovec Nejc Medved in Mateja Car, trenerka in vodja centra Brainobrain Maribor.

Živalske proteze

17. 3. 2022

Aljaž Muršec že od nekdaj rad pomaga živalim. Že v otroštvu je srečal veliko takih, ki so jim manjkale okončine. Zato se je odločil za študij ortotike in protetike na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, ki je sicer primarno namenjen izobraževanju o izdelavi protez za ljudi, ki jim manjka ena ali več okončin. Aljaž pa je bil še nekoliko bolj inovativen in se je odločil, da želi s tovrstnimi pripomočki za olajšati življenje tudi živalim.

DVOJNI ESPRESSO - Možgani

14. 3. 2022

Ker se začenja teden možganov, smo klepetali o spominu, učenju in razlikah med moškimi in ženskami.

18. Festival komedije Pekre

14. 3. 2022

Festival komedije Pekre tradicionalno poteka vsako leto v mesecu marcu, vsak petek in soboto. O tem, kaj nam pripravljajo letos, smo se pogovarjali z Ilko Riedl iz Turističnega društva Pekre.

Kaj je dobro vedeti preden se odpravimo v hribe?

10. 3. 2022

Nekaj osnovnih napotkov in priporočil nam je zaupal inštruktor planinske vzgoje in planinski vodnik Vanč Kosi iz Planinskega društva Maribor Matica.

Nataša Grandovec in umetnost oblikovanja nakita

10. 3. 2022

Danes zjutraj smo se pogovarjali z Mariborčanko Natašo Grandovec, diplomirano oblikovalko nakita, ki ustvarja v Ateljeju April na Ulici Kneza Koclja.

ANJA OMAN: Kako biti uspešna ženska?

8. 3. 2022

Ob mednarodnem dnevu žena smo gostili Anjo Oman, mlado, uspešno blogerko, podjetnico in še marsikaj.

Dvojni espresso - Ljubezen

7. 3. 2022

V Dvojnem espressu sta tokrat Jasmina in Kristijan govorila o ljubezni in njenem iskanju.

Vinko Šimek kot Inšpekor Jaka na odre v predstavi kriminalna komedija

4. 3. 2022

Prva uprizoritev bo v soboto 12.3 v Selnici ob Dravi, samostojna premiera 14.4 v Narodnem domu Maribor. Vinko (Inšpektor Jaka) je v jutranjem programu govoril s Heleno Ajdnik.

Vseslovenska akcija ZAPIŠIMO SPOMINE vabi k sodelovanju

3. 3. 2022

Zavod Dobra pot med 14. in 25. marcem organizira vseslovensko akcijo zapisovanja spominov starejših. O namenu akcije ZAPIŠIMO SPOMINE, aplikaciji, ki je ob tem nastala, in pomembni vlogi starejših kot nosilcev spomina, smo se pogovarjali s Sitko Tepeh, izvajalko programov pri zavodu Dobra pot.

Socialna omrežja

2. 3. 2022

Socialna omrežja so se skozi leta tako močno razvila, da danes ponujajo številne možnosti med drugim tudi zaslužek in so nepogrešljiva za prepoznavnost. O pasteh, zaposlitvi in še marsičem drugem se je Anja Urek pogovarjala z mojstrico marketinga Moniko Horvat.

Najboljši za volanom

1. 3. 2022

Tudi letos pri AMZS-ju izbirajo najboljšega mladega voznika in najboljšo mlado voznico Slovenije. O akciji smo se pogovarjali z Erikom Logarjem, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

DVOJNI ESPRESSO - Pust

28. 2. 2022

V rubriki Dvojni espresso smo tokrat – glede na pustni čas – klepetali o pustu in maskiranju.

Kaj je naturopatija?

28. 2. 2022

Ste že slišali za naturopijo in človeško naravno moč zdravljenja? Anja Urek se je pogovarjala z Nino Gramc, ki obiskuje naturopatsko šolo in številna druga izobraževanja z namenom, da širi svoje znanje o samozdravljenju zaradi potreb družine, pa tudi v želji pomagati drugim.

Matic Ačko: Recepta za zmago na tekmovanju v slam poeziji ni

24. 2. 2022

V jutranjem programu smo gostili vsestranskega umetnika Matica Ačka, ki se je izkazal s šestim mestom na evropskem prvenstvu v slam poeziji. Za kakšno umetnost gre, kakšne so tematike in pravila tekmovanja je zaupal Primožu Sobanu.

Projektno učenje za mlajše odrasle PUM-O

22. 2. 2022

V torkovem jutru smo spoznali projektno učenje za mlajše odrasle, ki ga izvajajo na Andragoškem zavodu.

OSREČI DRUGE zaključek akcije

22. 2. 2022

Po petih tednih končujemo akcijo Osreči druge. Še zadnjič smo nagrajevali vaše pozitivne zgodbe.

DVOJNI ESPRESSO - Jutranje navade

21. 2. 2022

V dvojnem espressu tokrat Jasmina in Kristijan o jutranjih navadah in ritualih.

Žongler Aljaž Strmšek

17. 2. 2022

V jutranjem programu smo odšli na ulico in hkrati v cirkus. Govorili smo s prav posebnim umetnikom Aljažem Strmškom. Aljaž je tisti fant, ki stoji na križišču Tržaške ceste in Ceste proletarskih brigad, in žonglira s keglji. Ste ga morda že videli? Velikokrat nas kratkočasi med rdečo lučjo. Aljaž je zaradi svojega početja eden izmed pionirjev uličnega cirkusa, ki je v tujini že precej razširjen, medtem ko podobna zvrst umetnosti pri nas še velja za nekoliko eksotično. Z njim je govoril Primož Soban.

Najtežje je pripraviti pico margerito

11. 2. 2022

9. februarja smo obeležili mednarodni dan pice, ki tudi v Sloveniji velja za izjemno priljubljeno jed. Zgodovina nastanka sega v 16. stoletje, ko so peki iz živahnega Neaplja pripravili prvo jed, ki je že takrat postala znana kot »pica«. Prelomno pa je bilo leto 1889, ko sta Italijo in Neapelj obiskala kralj Umberto I in kraljica Margerita Savojska. Lokalni pek Raffaele Esposito, oče moderne pice, jima je postregel s pico z italijansko zastavo - rdečim paradižnikom, belo mocarelo in zeleno baziliko. Kraljica Margherita je bila navdušena in kaj kmalu je tovrstna pica postala znana kot pica margerita. In kot je povedal naš sogovornik Aleš Rekar, predsednik sekcije picopekov pri slovenskem društvu kuharjev in slaščičarjev, je to najbolj preprosto vrsto pice izjemno težko pripraviti.

DVOJNI ESPRESSO - Igre na srečo

7. 2. 2022

V Dvojnem espressu tokrat o igrah na srečo. Koliko sreče imamo Slovenci in kako pogosto igramo?

Umetnine iz starih rolk

1. 2. 2022

Kaj naredimo z rolko, ki nam je odslužila, nekaterim tudi počila? O tem se je Anja Urek pogovarjala z mladim rolkarjem in umetnikom, ki iz zavrženih rolk izdeluje prave umetnine.

OSREČI DRUGE 3. teden

1. 2. 2022

Že tretji teden v jutranjem programu peljemo akcijo Osreči druge. Kakšen so bile vaše zgode tokrat?

DVOJNI ESPRESSO - Kajenje

31. 1. 2022

Tokratna rubrika Dvojni espresso je potekala ob dnevu brez cigarete, zato smo govorili o kajenju.

OLI WAKER IN LUKA DONČIČ

31. 1. 2022

Konjičan Oli Walker je na sovjem pešačenju od Argentine do Aljaske naredil ovinek do Dallasa, kjer se je srečal s košarkarskim zvezdnikom Luko Dončičem.

Nadaljujemo z akcijo Osreči druge

25. 1. 2022

Jasmina in Kristijan sta v torkovem jutru nadaljevala z akcijo Osreči druge. Prisluhnite zanimivim zgodbam naših poslušalcev.

V dvojnem espressu sta Kristijan in Jasmina govorila o britju

24. 1. 2022

Vsebine jutranjega programa Radia Maribor

10. dogodek Čas zame

24. 1. 2022

V jutranjem programu smo z Aleksandro Kelc povabili na sobotni spletni zoom dogodek Čas zame (https://www.aleksandrakelc.si/dogodekcaszame), ki bo tokrat že desetič. Svoje delo bodo predstavili terapevti in svetovalci za dušo in telo, večjo kakovost življenja in osebni razvoj. Obogaten bo z zanimivim programom: DIHANJE s Simono Videnšek, FRAKTALNO RISANJE z Meo Valens, PILATES z Matejo Eržen, JOGA SMEHA z Danuško Breznik, predstavili pa se bomo še: Drago Klanšček, Šola luči, Alenka Kuegerl, Aleksandra Kelc, Mia Frangeš, Romana Podrekar in Katja Majer. Pripravila Kristijan Šmid in Robert Zajšek.

Tjaša Fifer, kraljica v slovenskem motociklizmu in MOTO športnica leta 2021

21. 1. 2022

Tjaša Fifer ruši stereotipe, da je motociklizem povečini moška domena, saj tudi na najtežjih dirkah spravi v zadrego sotekmovalce. In to zlahka. Tako kot večkrat na dan dvigne svoj 110-kilogramski motor. Nanj se je sicer prvič usedla še pred osnovno šolo in se z leti zaljubila v zelo zahtevni moto disciplini. Lansko leto je bilo za Tjašo Fifer prelomno. V 2022 mlada Štajerka prav tako polaga velike upa. Leto je že začela z eno zmago - s posebnim priznanjem Avto-moto zveze Slovenije. Nacionalna športna zveza za motošport in karting ob koncu sezone tradicionalno razglasi motošportnika leta. Temu nazivu se je za leto 2021 prvič pridružilo tudi priznanje za motošportnico leta, ki ga je prejela prav mlada kraljica ekstremnega endura.

Na Radiu Maribor poteka akcija Osreči druge

20. 1. 2022

Namen akcije je, da se v teh koronskih časih povežemo in da nam poveste, če ste v zadnjem času s kakšnimi majhnimi dejanji osrečili koga ali je nekdo vas. Delite svoje dobre izkušnje v torek med 6. in 7. uro zjutraj. Ker akcijo podpira Zelena japka, trgovina s skrbno izbranimi izdelki, ki so prijazni človeku, živalim in naravi, smo jih v danes tudi poklicali. Pripravili Jasmina Bauman in Metka Perko.

Ali še pišete z roko?

20. 1. 2022

Tukaj je že sedmič teden pisanja z roko. Zato je Helena Ajdnik gostila Marijano Jazbec, poklicno grafologinjo, preiskovalko pisav, magistro komunikologije in predsednico društva Radi pišemo z roko.

Kako osrečiti druge in kaj je za nas sreča?

18. 1. 2022

V torkovem jutranjem programu smo začeli z akcijo OSREČI DRUGE. Poslušalke in poslušalci - Ana, Hermina, Palmira in Rado - so povedali svoje izkušnje in videnje o sreči. Pripravila Kristijan Šmid in Jasmina Bauman.

DVOJNI ESPRESSO Kruh

17. 1. 2022

Ponedeljkovo jutro znova prinaša rubriko Dvojni espresso, tokrat je dišalo po kruhu.

Izbran je Slovenski avto leta

17. 1. 2022

V tridesetem izboru Slovenski avto leta je naslov prvič v zgodovini osvojila Toyota s cestnim terencem yaris cross. O tem smo govorili tudi v jutranjem programu. Pripravil Kristijan Šmid.

Začenja se radijska akcija Osreči druge

13. 1. 2022

Z novim letom se na Radiu Maribor, ob torkih zjutraj, začenja prav posebna radijska akcija z naslovom Osreči druge. Več o njej je povedala njena avtorica Jasmina Bauman.

Posebna krema iz svinjske masti za mrzle dni

11. 1. 2022

V jutranjem programu smo predstavli mlado podjetnico in njeno posebno kremo iz svinjske masti. Pripravila Anja Urek.

Dvojni espresso: nakupovanje preko spleta

10. 1. 2022

V rubriki Dvojni espresso sta Kristijan in Jasmina skupaj odkrivala, kdo se v današnjem času pogosteje odloča za storitve na daljavo oziroma prek spleta. Ali še vedno raje vse opravimo osebno, na pošti, v trgovini in še kje ?

Ste že prebrali katero od najbolj prodajanih knjig leta 2021?

7. 1. 2022

Epidemija ima vpliv na številna področja življenja - tudi na bralne navade. Te tudi pred covidno situacijo pri Slovenkah in Slovencih niso bile dobro razvite, saj jih polovica pravi, da knjig sploh ne bere. Ob začetku leta 2022 smo dobili lestvico knjižnih del, ki smo jih najraje prebirali v letu 2021. Gre za najbolj prodajane knjige v knjigarnah Mladinske knjige in na spletni strani emka.si. Veseli dejstvo, da se v kategoriji knjig za otroke in mladino najdeta tudi pravljici z dolgo brado - Muca Copatarica in Maček Muri. Med desetimi najbolj prodajanimi deli za odrasle sta tudi sodelavca RTV Slovenija, Miha Šalehar s priročnikom Pustolovec zmote in Mojca Širok z romanom Evidenca. O lestvici, slovenski bralni kulturi, vplivu epidemije na branje in nakupovanje literature in o tem, kako pomembno je branje za otroke, mladino in odrasle, smo se pogovarjali s Polono Stepišnik, direktorici prodaje pri Mladinski knjigi.

Sledilnik Zdravniki v pomoč pri iskanju osebnega zdravnika

6. 1. 2022

Pot do zdravja v zadnjih dveh letih ne otežuje le covidna situacije, marveč je težava tudi v pomanjkanju natančnih podatkov. To so ugotovili ustvarjalci sledilnika Zdravniki, ki delujejo pod okriljem Znanstvenega društva Sledilnik. Ta je lani lansiral tudi sledilnik COVID-19. In medtem ko želi slednji javnosti omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo epidemične težave in pravilno oceno tveganja, je cilj sledilnika Zdravniki omogočiti enostavnejše in preglednejše iskanje novega osebnega zdravnika, pediatra, ginekologa in zobozdravnika. Skrb vzbujajoč je namreč podatek, da je v Sloveniji okoli 130.000 oseb brez osebnega zdravnika. Veseli pa dejstvo, da so odzivi na novo aplikacijo zelo pozitivni, saj je z njeno pomočjo že marsikdo našel zdravstveno oskrbo, ki mu v primeru zavarovanja po zakonu pripada. O aplikaciji se je razgovoril Luka Renko iz Znanstvenega društva Sledilnik.

Novoletne zaobljube in njihova uresničitev

4. 1. 2022

V jutranjem programu smo govorili z Natašo Vidnar iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca o uresničitvi obljub, ki smo si jih zadali za novo leto. Pripravil Kristijan Šmid.

Ali tudi vi ob večerih igrate družabne igre?

4. 1. 2022

Ste vedeli, da so lahko družabne igre primerna zabava v dolgih zimskih večerih ? Prisluhnite Anji Urek.

Kako po novem letu začeti z varčevanjem?

3. 1. 2022

Marsikdo si je zadal, da po novem letu pa začne zares. Ali z zdravo prehrano, morda hujšanjem ali rednim gibanjem. Nekateri pa bodo poskušali privarčevati kak evro. Kako se tega lotiti, nam je zaupala finančna svetovalka in specialistka za osebni proračun Ana Vezovišek.

Astrolog Tadej Šink svetuje

28. 12. 2021

Gostili smo horarnega astrologa Tadeja Šinka, ki je odgovarjal na vaša vprašanja.

DVOJNI ESPRESSO - Novoletne zaobljube

27. 12. 2021

Ponedeljkovo jutro seveda prinaša rubriko Dvojni espresso. Tokrat bo v znamenju praznikov, govorili bomo o novoletnih zaobljubah.

TILEN BRGLEZ - Zmagovalec Kmetije 2021

27. 12. 2021

Obiskal nas bo zmagovalec resničnostnega šova Kmetija Tilen Brglez. In z nami delil nekaj podrobnosti iz ozadja.

Krompirjeva torta - lahko jo pripravite tudi sami.

21. 12. 2021

V jutranjem programu smo z Urško Šobak, raziskovalko lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane, pripravili krompirjevo torto, ki jo lahko pripravite tudi sami - https://ejbabi.si/recept/bozicna-krompirjeva-torta/?fbclid=IwAR3IAnqzMcFGFJ7J8bv6IMvGl0lIQbVtUMbsGYyPL39skqVTdNHZQ0RVzD4

DVOJNI ESPRESSO - Obdarovanje

20. 12. 2021

V dvojnem espressu smo tokrat klepetali o darilih in obdarovanju. Kakšna darila kupujete? Koliko zapravite zanje? Prisluhnite....

ZVOČNA PODOBA INFORMATIVNIH ODDAJ - Robert Levstek

20. 12. 2021

Ponedeljek marsikdo izbere za začetek česa novega. Novost smo predstavili tudi na Radiu Maribor, v pogovoru nam jo je predstavil odgovorni urednik Robertom Levstkom.

Prva ptujska čokoladnica s pralineji zanimivih okusov

17. 12. 2021

Delo s čokolado zahteva veliko znanja in natančnosti. Poleg tega so tukaj tudi številni zunanji dejavniki, kot sta temperatura in vlaga. »S čokolado je najbolje delati od oktobra do maja,« pove Matevž Božič, ki je v starem mestnem jedru Ptuja odprl prvo zasebno čokoladnico z imenom Xococ. V njej ponuja ročno narejene pralineje različnih okusov. Mamljivo razstavljeni čokoladni bomboni, ki so sicer v domači kuhinji kar prevelik izziv, so narejeni iz temne čokolade v ovoju, polnila pa ponujajo raznorazne okuse - slane, sladke, oreškaste in številne druge. Med drugim je mogoče okusiti tudi praline s ptujskim lükom. Z Matevžem Božičem se je pogovarjala Helena Ajdnik.

Batasta - Martina Wanis in Jan Šlamberger

16. 12. 2021

Martina in Jan sta za seboj pustila mestno življenje in zagnala svojo proizvodnjo sladkega krompirja. Ugotovila sta, da velik del pridelka zaradi svoje oblike in velikosti, ni primeren za police trgovin. Sklenila sta, da pridelka ne bosta zavrgla in iz njega razvila edinstven trajnosten izdelek. Po več tednih gnetenja, kuhanja in preizkušanja sta ustvarila brezglutenske testenine iz sladkega krompirja – Batasta.

Teta Barbka o prazničnih jedeh

14. 12. 2021

V današnjem jutru je spet dišalo po dobrotah. Obiskala nas je Barbara Štern in predstavila novo knjigo; zaupala pa nam je tudi kakšen zanimiv praznični recept.

Triglavski ledenik do Pekinga

14. 12. 2021

Ciril Komotar nam je zaupal, kako bo del Triglavskega ledenika odpeljal vse do Pekinga, kjer bodo zimske olimpijske igre v prihajajočem letu 2022.

DVOJNI ESPRESSO - Astrologija

13. 12. 2021

Jasmina in Kristijan sta ob dvojnem espresu to jutro klepetala o astrologiji – z nami je bil priznan horarni astrolog Tadej Šink.

Obdarovanje je staro kot človeštvo

10. 12. 2021

December pričakujemo z odprtimi rokami, veselimo se prazničnih luči, trenutkov za druženje in navdušuje nas duh praznikov. A zdi se, da so v današnji hitri potrošniški družbi tradicije praznovanja in tudi obdarovanja »na prepihu«. Kakšno sporočilo dajemo – predvsem otrokom, z obiskom treh dobrih mož, kako se je obdarovanje skozi zgodovino spreminjalo in odraz česa naj bo darilo, je v jutru na Radiu Maribor spregovoril dr. Božidar Jezernik, priznani slovenski etnolog in antropolog, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Z Anito Šumer o umetnosti krašenja kruha

7. 12. 2021

V studiu nas je tokrat obiskala Anita Šumer, pekovska mojstrica, s katero smo govorili o njeni zadnji knjigi, ki jo je naslovila Umetnost krašenja kruha.

DVOJNI ESPRESSO - Kdaj je pravi čas za okrasitev doma?

6. 12. 2021

V rubriki Dvojni espresso smo tokrat sproščeno klepetali o praznikih. Kdaj je čas za okrasitev in kdaj vi postavite božično drevesce? Prisluhnite.

Humanitarni Soroptimist klub Maribor podpira mlade umetnike

3. 12. 2021

Humanitarni Soroptimist klub Maribor, ki deluje že 28 let, je včeraj na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, podelili denarno donacijo v znesku 3.500,00 EUR Vitji Kovačeviću. Dijak četrtega letnika, ki je tudi letošnji zlati nagrajenec državnega tekmovanja Temsig, bo denar namenil nakupu koncertne kitare. Klub je sredstva zbral na dobrodelnem koncertu v začetku septembra, ko se je vabilu kluba prijazno odzvala Nuška Drašček in v Narodnem domu nastopila s šansoni, ki jih poznamo v izvedbi Edith Piaf. Tudi z njeno pomočjo je lahko klub zbral še več sredstev. O donaciji sta v jutranjem programu na Radiu Maribor spregovorili Mirjana Zgaga, predsednica kluba in Ivanka Mulec Ploj, koordinatorica za področje glasbe in izobraževanje.

Dobrodelna akcija "Uresniči željo"

2. 12. 2021

V jutranjem programu smo govorili o dobrodelni akciji Uresniči željo (https://www.uresnicizeljo.si/) . Pripravil Robert Levstek.

Praznične pekovske dobrote naših babic

30. 11. 2021

Začenja se praznični mesec in zato je Kristijan Šmid v goste povabil mojstrico domačih pekovskih dobrot Urško Šobak, ki je podala nekaj namigov za pripravo starih prazničnih dobrot naših babic.

Smučate?

29. 11. 2021

Sneg je pobelil vrhove, hribe in doline in čas je za smučanje. Mi smo zato poklicali sestro naše odlične smukačice, ki vodi smučarsko šolo. Pripravil Kristijan Šmid.

Frizbi je poštena igra brez sodnika

26. 11. 2021

Nekoč podstavek za jabolčne pite je danes športni rekvizit, ki ni le igrača za otroke ali pasjega prijatelja, sama igra pa pridobiva na priljubljenosti tudi v Sloveniji. Ultimate frizbi je sicer najbolj znana frizbi disciplina, obstajajo pa tudi številne druge. O zanimivem športu, ki je nastal čez lužo, samem rekvizitu in njegovi priljubljenosti pri nas, se je z jutranjo voditeljico Heleno Ajdnik pogovarjal Nejc Rus, predsednik športnega društva ULTIMATE FRIZBI Ptuj.

Prižig prazničnih lučk

25. 11. 2021

V Mariboru bodo jutri prižgali praznične lučke in s tem začeli pestro dogajanje. Več o vsem pa v prispevku Roberta Levstka.

Poznate metodo Feldenkrais?

23. 11. 2021

Pogovarjali smo se z Matejo Pate, učiteljico metode Feldenkrais, ki nam jo je podrobni predstavila. Pripravil Kristijan Šmid.

Kako se počutiš?

22. 11. 2021

V jutranjem programu smo govorili o kampaniji Kako se počutiš: rdeče niti ob svetovnem dnevu otrok. Pripravil Kristijan Šmid.

100 ljudi 100 čudi 2021

22. 11. 2021

V jutranjem programu smo govorili o zaključku natečaja 100 ljudi 100 čudi ZPM Maribor. Pripravil Kristijan Šmid.

Glasba in njen vpliv na otroke in mladostnike

19. 11. 2021

Zvok celostno deluje na naše telo. Oddaja vibracije, ki jih dokazano občutimo vsi posamezniki. Z bobnarjem Markom Soršakom-Sokijem smo spregovorili o pomembnem vplivu glasbe na otroke in mladostnike, ob tem pa osvetlili tudi vse njegove glasbene in dobrodelne projekte.

Bodimo otrokom dober vzor in jim omogočimo brezskrbno otroštvo

19. 11. 2021

V jutranjem programu smo se pogovarjali o sodobnih izzivih starševstva in vzgoje, iskali odgovor na vprašanji, kako biti najmlajšim dober vzor in kako osmisliti vsak dan predšolskih otrok, da bo njihovo otroštvo pristno, srečno in zdravo. Naša sogovornica je bila Tamara Peklar Korošec, vzgojiteljica, ustanoviteljica in direktorica Zasebnega vrtca Vilinski gaj na Ptuju.

Inovativni mladi kmet

18. 11. 2021

V jutranjem programu smo govorili z inovativnim mladim kmetom tega leta. Več Anja Urek.

Naj javno stranišče

18. 11. 2021

19. november je svetovni dan stranišča, ki ga zaznamujemo po vsem svetu. Mi smo to jutro govorili o akciji Naj javno stranišče. Namenjena je osveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč. Priprail Kristijan Šmid.

KARATE - Darko Zarič

16. 11. 2021

Gostili smo Darka Zariča, ki je bil nekoč eden najuspešnejših karateistov, danes pa je svetovni karate sodnik. Povedal nam je več o karateju – kakšen šport je to in komu je namenjen?

Teden splošnih knjižnic

16. 11. 2021

Obeležujemo teden splošnih knjižnic, zato smo v jutranjo družbo povabili Dragico Turjak, direktorico Mariborske knjižnice. Pogovor je pripravil Kristijan Šmid.

DVOJNI ESPRESSO - Finance

15. 11. 2021

V dvojnem espressu smo tokrat govorili o varčevanju in denarju. Z nami je bila Ana Vezovišek, finančna mentorica, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Božiček za en dan

15. 11. 2021

Bliža se mesec december in zato smo spregovorili o tradicionalni akciji Božiček za en dan, ki bo tudi letos razveseljevala otroke. S Savino Goličnik se je pogovarjal Kristijan Šmid.

11. festival otroškega in mladinskega filma

12. 11. 2021

Filmski festival za mlade vsako leto poteka v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture. Gost Helene Ajdnik je bil vodja festivala Rene Puhar.

Odvisnost

12. 11. 2021

Del petkovega jutra smo govorili tudi o odvisnosti. Pogovor je pripravila Helena Ajdnik.

Neža Jarc, vinska kraljica

11. 11. 2021

Martinovo je bilo dober razlog, da smo v goste povabili Nežo Jarc, študentko magistrskega programa trženje 12. Mariborsko vinsko kraljico. Pripravil Kristijan Šmid.

Čas je za menjavo pnevmatik

9. 11. 2021

Bliža se 15. november, čas za menjavo pnevmatik. Motorevija, AMZS in Continental so minulo soboto v centru varne vožnje na Vranskem pripravili tehnično in vozniško delavnico zimskih pnevmatik.Obiskal jo je Robert Zajšek.

DVOJNI ESPRESSO - Med

8. 11. 2021

V tokratni ponedeljkovi jutranji rubriki - Dvojni espresso smo se pogovarjali o medu. Z nami je bila tudi čebelarka Marjana Lovrec.

Zbiranje rabljenih koles

5. 11. 2021

AMZS s svojimi avto-moto društvi in klubi izvaja akcijo zbiranja rabljenih koles. Helena Ajdnik je v goste povabila Vojko Wergler iz AMD Tam Maribor. Seveda pa sta spregovorili tudi o skorajšnji menjavi pnevmatik in drugih aktualnostih.

Vitamin D

5. 11. 2021

V jutranjem programu smo govorili o vitaminu D. Gostja Helene Ajdnik je bila Marija Merljak.

Koraki za korakce

4. 11. 2021

Združenje Koraki za korakce danes prireja dobrodelni koncert Uresničimo sanje. Robert Levstek se je zato pogovarjal z Andrejo Kračun, predsednico združenja.

Prihaja "Pubec"

4. 11. 2021

Skupinska blagovna znamka »Pubec – Štajersko mlado vino« praznuje 7.rojstni da. Štajerski vinarji si tako želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem trgu in v tujini.Pripravil Robert Levstek.

Kostanj

2. 11. 2021

Si tudi vi v jesenskih dneh privoščite pečen kostanj? Ste vedeli, da ga lahko uporabite za marsikaj? Pripravila Anja Urek.

Humanoidna robota pomoč bolnikom

29. 10. 2021

V jutranjem programu smo se pogovarjali z dr. Izidorjem Mlakarjem z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki nam je predstavil humanoidno robotko Frido, ki jo bodo naslednje leto vključili v delo z bolniki v UKC Maribor.

Premikane urnih kazalcev na zimski čas

29. 10. 2021

V jutranjem programu na Radiu Maribor smo se pogovarjali o premikanju urnih kazalcev na zimski čas. Sogovornica Helene Ajdnik je bila prof. dr. Damjana Rozman, vodja Centra za funkcijsko genomiko in biočipe, ki deluje pod okriljem Inštituta za biokemijo in molekularno genetiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Demografski trendi pri oblikovanju kolektivov

28. 10. 2021

V jutranjem programu smo govorili o štirih generacijah, ki danes sodelujejo v delavnem procesu. Robert Levstek se je o tem pogovorajal z Janijem Braunetom.

Patricija Pangeršič - Femme fatale 2021

26. 10. 2021

Pogovarjali smo se s Patricijo Pangeršič, ki se je letos okitila z naslovom Femme fatale. Pripravila Anja Urek.

Detektivi so med nami

26. 10. 2021

V jutranjem programu smo govorili o poklicu detektiva. Kristijan Šmid je gostil Dušana Posleka.

DVOJNI ESPRESSO Menjava gum 25.10.

25. 10. 2021

V rubriki Dvojni espresso smo tokrat klepetali o zamenjavi avtomobilskih koles. Jih res znajo zamenjati le moški?

Jesenske počitnice

25. 10. 2021

Začele so se šolske počitnice in tudi pri ZPM Maribor so pripravili številne aktivnosti za mlade. Predstavila jih je Tadeja Dobaj. Pripravil Kristijan Šmid.

Manj svečk za manj grobov

21. 10. 2021

V jutranjem programu Radia Maribor smo govorili o akciji Manj svečk za manj grobov s katero opozarjamo na pomen manjše porabe nagrobnih sveč. S svečko manj lahko pomagamo otrokom, ki potrebujejo terapije in društvu Namesto pike vejica.

SEBASTIJAN ŠKORC in OK MERKUR MARIBOR

19. 10. 2021

S trenerjem mariborskih odbojkarjev, Sebastijanom Škorcem, smo poklepetali o prihajajoči Ligi prvakov, ki čaka Mariborčane.

USTNA HIGIENA

19. 10. 2021

V današnjem jutru smo spregovorili o zdravi ustni votlini in vseh dejavnikih, ki vplivajo nanjo. Z nami sta bili dr. dent. med. spec. parodontologije Romana Mance Kristan in predstavnica podjetja Flegis Katarina Petrović, ki je predstavila 18. vseslovensko akcijo Zdrave dlesni. Ta je pravkar v teku in bo trajala do 15. novembra.

DVOJNI ESPRESSO Oblačila

18. 10. 2021

Ponedeljkovo jutro prinaša rubriko Dvojni espresso. Tokrat smo klepetali o oblačilih. Komu obleka in urejenost pomenita več – moškim ali ženskam?

NOČNI TEK NA KALVARIJO 2021

14. 10. 2021

V dnašanjem jutru smo vas povabili na tradicionalni nočni tek po 454-ih stopnicah, kolikor jih vodi na Kalvarijo. Gostili smo Klemna Tasiča.

JADRANJE - Uroš Žvan

12. 10. 2021

V torkovo jutro smo povabili Uroša Žvana, ki se je pred nekaj dnevi vrnil z najmnožičnejše regate na svetu, tržaške Barkovljanke, kjer je z ekipo nastopil med okrog 2000 jadrnicami.

DNEVI ARNOLDA TOVORNIKA

12. 10. 2021

V torkovem jutru smo vas povabili na Dneve Arnolda Tovornika, ki se začenjajo ob koncu tedna. Obiskal nas je Miha Kranjčević, direktor zavoda Hram kulture Arnolda Tovornika.

DVOJNI ESPRESSO Kava 2.del

11. 10. 2021

Tudi tokrat sta Kristijan in Jasmina klepetala o kuhanju kave. Poklicala sta tudi Aleša Gorenca, ki je barist, specialist za kuhanje kave. Kaj smo izvedeli in kaj ste nam povedali vi?

TEDEN RESTAVRACIJ

8. 10. 2021

Od 8. do 17. oktobra se boste lahko razvajali ob vrhunski kulinariki z izbranimi meniji. Kristijan Šmid se je na to temo v jutranjem programu pogovarjal z Urošem Mencingerjem.

Slovenci in humor

7. 10. 2021

V jutranjem programu smo govorili o humorju na delovnem mestu in nasploh o odzivu ljudi. Pripravila Helena Ponudič.

Dravska kolesarska pot

6. 10. 2021

V soboto se je skupina kolesarjev, pod vodstvom Karmen Razlag iz Drava bike, odpravila na testno vožno po Dravski kolesarski poti iz Maribora do Ruš. Ta je bogatejša še za en urejen odsek. Z njimi se je zapeljal tudi Robert Zajšek.

Lions kluba v Mariboru

6. 10. 2021

Mariborska LIONS kluba sta ponovno začela z delovanjem. Predstavnika je pred mikrofon povabil Robert Levstek

ŠPORTNO STRELJANJE - Zlatko Kostanjevec

5. 10. 2021

V jutranjem programu smo spoznavali športno streljanje in v studio povabili trenerja Strelskega kluba Ptuj.

Teden otroka v Mariboru

5. 10. 2021

V jutranjem programu smo gostili Kornelijo Kurin iz ZPM Maribor. Govorili smo o Tednu otroka. Pripravil Kristijan Šmid.

Najboljša študentka Univerze v Mariboru je Sanja Špindler!

30. 9. 2021

Najboljša študentka Univerze v Mariboru Sanja Špindler se nam je pridružila v jutranjem programu. Več Kristijan Šmid.

Festival Stare trte 2021

30. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o vinskem, kulinaričnem in kulturnem poklonu častitljivi dami z mariborskega Lenta. Pripravil Kristijan Šmid.

SVETOVNI DAN SRCA

29. 9. 2021

Ob svetovnem dnevu srca smo se povezali s svojim srcem, kar je tudi geslo letošnjega dne. Obiskal nas je predsednik društva za zdravje srca in ožilja dr. Mirko Bombek.

Športamo in beremo

29. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o torkovem dogodku #športajmoinberimo, ki se je zgodil v okviru Mariborske knjižnice. Gre za nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami. Več pa Kristijan Šmid v pogovoru z Dragico Turjak.

Mitja Robar in hokej

28. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o hokeju. Kristijan Šmid je gostil nekdanjega slovenskega hokejsta Mitjo Robarja, predsednika hokejsko-drsalnega kluba (HDK) Maribor.

Ljubezen do lesa

28. 9. 2021

Anjo in Simona je združila ljubezen do lesa. Spoznala sta se na Lesarski šoli v Mariboru, kjer sta odkrila veliko strast do lesa. Preizkusila sta se v najrazličnejših produktih iz lesa v kombinaciji z drugimi materiali, a danes ustvarjata izdelke, ki so drugačni in pestri po svoji obliki in zgodbi. Pripravila Anja Urek.

DVOJNI ESPRESSO Kdo je boljši kuhar?

27. 9. 2021

Ob ponedeljkih zjutraj pijemo dvojni espresso in klepetamo o povsem življenjskih temah, z moške in ženske plati. Tokrat Kristijan in Jasmina o tem kdo se boljše znajde v kuhinji - moški ali ženske?

Svetovni dan turizma in Žička kartuzija

27. 9. 2021

Na Svetovni dan turizma bo TIC Slovenske Konjice široko odprl vrata v nekdanji kartuzijanski samostan, Žičko kartuzijo. Kaj lahko tam vidimo in doživimo, nam je zaupala Tjaša Kangler iz TIC-a Slovenske Konjice. Pripravil Kristijan Šmid.

O demenci s Štefanijo L. Zlobec

23. 9. 2021

V tem mesecu po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa. Jasmina Bauman se je pogovarjala s Štefanijo L. Zlobec, predsednico Spominčice – Alzheimer Slovenija.

TENIS - Uroš Potočnik

21. 9. 2021

V jutranjem programu smo gostili glavnega trenerja Teniškega kluba Branik - Uroša Potočnika, ki nas je popeljal v svet tenisa.

AMZS in test kolesarskih čelad

21. 9. 2021

AMZS je na tokratnem testu preskusil 14 kolesarskih čelad za odrasle, namenjenih mestnemu in rekreativnemu kolesarjenju. O tem nam je več povedal odgovorni urednik AMZS Motorevije, Blaž Poženel.

DVOJNI ESPRESSO - Kdo se bolj giba? Moški ali ženske?

20. 9. 2021

Ob ponedeljkih lahko v sklopu jutranjega programa prisluhnete novi rubriki, ki smo jo poimenovali Dvojni espresso. S Kristijanom in Jasmino tokrat o tem, kdo se bolj giba?

Zrela univerza Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

20. 9. 2021

V studio smo povabili Andreja Natererja iz Mariborske Filozofske fakultete, ki nam je podrobneje predstavil projekt Zrela univerza. Komu je namenjena in kaj nam ponuja?

Iz starega nastane novo. Vas zanima več?

17. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o zbiranju jeansa, ki ga nato "obogatijo" za ponovno uporabo v novih izdelkih. Več Kristijan Šmid.

Insta po#moč

16. 9. 2021

V jutranjem programu smo predstavili brezplačen program nudenja psihološke pomoči Insta po#moč, ki je namenjen mladim med 12. in 29. letom starosti. Več Jasmina Bauman.

33. mednarodni odbojkdarski turnir - Memorial Vlada Skerbinjeka

15. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o odbojki. Gost Kristijana Šmida je bil kapetan OK Merkur Maribor Uroš Planinšič.

Tudi vi kolesarite?

14. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o kolesarjenju. Pripravil Kristijan Šmid.

Vino - na kakšen način ga pijemo?

14. 9. 2021

V jutranjem programu smo se spraševali na kakšen način pijemo vino in kakšni so naši najljubši okusi. Obiskali smo Vido Tement, lastnico lokala LeVino, ki je predtem 20 let delala kot sociologinja in pedagoginja delala v šolstvu. Pripravila Kristijan Šmid in Helena Ponudič.

DVOJNI ESPRESSO - Kdo je boljši voznik?

13. 9. 2021

Danes zjutraj smo ponovno pili dvojni espresso z Jasmino in Kristijanom in se spraševali, kdo je boljši voznik, moški ali ženske.

DARKO ZARIČ

13. 9. 2021

Gostili smo trenerja in sodnika karateja Darka Zariča, ki je z nami delil izkušnjo prebolevanja covida 19 in udeležbe na letošnjih olimpijskih igrah.

Zakaj gledamo grozljivke?

10. 9. 2021

Zanimalo nas je, kako pogosto Slovenci gledamo grozljivke in ali smo zares posvojili prvine slednjega žanra?

Kuhna soba kabinet

9. 9. 2021

Letošnje poletje je Mariborčanom postreglo še z eno lokalno novostjo, saj je svoja vrata odprla trgovina s konceptom Soba kuhna kabinet. Obiskali smo edinstven mariborski showroom, kjer nas je pričakala njegova ustanoviteljica Andreja Japelj, ki verjame, da je lepota notranjega oblikovanja doma vedno odraz nas samih in našega dojemanja sveta.

Tattooji in brazgotine

9. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o tattoojih in brazgotinah. Gostja Jasmine Bauman je bila Ina Lutarič iz Pineapple Art & Tattoo.

Naj nova slovenska skladba

7. 9. 2021

Glasbeni uredništvi Radia Maribor in Radia Si sta izbrali deset skladb, ki so v zadnjem letu izstopale, pustile odličen vtis pri radijskih poslušalcih in med njimi iščemo "Naj novo slovensko skladbo" zadnjega leta. Prisluhnite podrobnostim.

Peter Možič

7. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o odbojki. Naš gost je bil Petek Možič, Obraz sosednje ulice leta 2021 Radia Maribor, in odbojkarski trener. Pripravil Kristijan Šmid.

FESTIVAL LJUBEZNI na gradu NEGOVA

3. 9. 2021

Tudi to leto bomo na gradu Negova proslavili ljubezen. Pester kulturno zabavni program FESTIVALA LJUBEZNI prinaša izjemna doživetja v petek, 3. 9. 2021, in soboto, 4. 9. 2021. VEč o dogajanju nam je zaupal Peter Tomaž Dobrila iz Kible.

Humanitarno društvo Soroptimist Maribor

3. 9. 2021

Humanitarno društvo Soroptimist Maribor bo v torek, 7. septembra ob 19.30 pripravilo poseben koncert na katerem bo, s šansoni, ki jih poznamo v izvedbi Edith Piaf nastopila Nuška Drašček. Denar, zbran na koncertu, bomo podarili nadarjenemu mlademu glasbeniku. O koncertu in samem klubu smo se pogovarjali s Tatjano Dolanc.

KOLESARSKI SVETOVNI REKORD

3. 9. 2021

Pogovarjali smo se s Stankom Verstovškom, ki bo poskušal 4.in 5. septembra, na hipodromu Polena postaviti svetovni rekord v vožnji s kolesom v 24 urah na stezi na odprtem.

Brezglutenček

2. 9. 2021

Vse več ljudi ima intoleranco na gluten in zato je Jasmina Bauman poklicala prav posebno slaščicarno, kjer ustvarja Jasna Hernet.

Prostovoljstvo

2. 9. 2021

V jutranjem programu smo govorili o prostovoljstvu. Pripravila Amadeja Bešter.

Pasja vila

1. 9. 2021

Ste že slišali za Pasjo vilo? Pasja vila je varna, prijetna in čista pasja uta, kjer te tvoj kuža počaka medtem, ko imaš opravke. Več o njej nam je povedal Aleš Obretan.

Mitja Petan, profesionalni športnik

31. 8. 2021

V današnjem jutru smo govorili o bodybuildingu in fitnesu. Anja Urek se je pogovarjala z Mitjo Petanom, prvim Slovencem, ki je med elito bodybuildinga in fitnesa prejel naziv profesionalnega športnika.

S.O.S. MARIBOR 2021 / KANTAVTORSKI FESTIVAL

31. 8. 2021

Društvo KUD SOS že sedmo leto organizira mednarodni ulični festival za kantavtorje "S.O.S. Maribor - Sound of Streets, ki bo potekal 1. septembra med 11.-13. uro na Vetrinjski, Gosposki in Slovenski ulici v Mariboru. Prisluhnite pogovoru Kristijana Šmida z Denisom Golubičem.

Maribor, imamo problem !

30. 8. 2021

To sredo ob 9.30 začenjamo z novo oddajo. Poslušalke in poslušalci nam boste povedali kje imate problem, mi pa ga bomo poskusili razrešiti. Več v pogovoru Kristijana Šmida z Bratkom Zavrnikom, voditeljem oddaje.

Za dober namen peš čez Slovenijo

30. 8. 2021

V podporo slepi študentki Mihaeli Rojht, bodo njeni prijatelji v sedmih dneh prepešačili Slovenijo. Del poti bo z njimi tudi ona. Pripravil Kristijan Šmid.

Pri koncu je Svetovni teden vode

27. 8. 2021

Danes se končuje Svetovni teden vode, ki v obdobju velikih podnebnih sprememb v ospredje postavlja pomembnost te dobrine. Dejstvo je, da tematika vode v mednarodni skupnosti terja celovit, medsektorski, multidisciplinarni pristop. Na vprašanja kot so kako z vodo varčevati, kakšna je kakovosti kopalnih voda pri nas in ali je pitne vode v Sloveniji dovolj, je v jutranjem programu na Radiu Maribor odgovarjala Darja Repnik, vodja enote za vode in tla pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.