Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Zgodovina
Seznami
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Glasba in sveto

Glasba različnih religioznih izročil, duhovnosti in verstev. Predstavljamo bogato kulturno dediščino posameznih religij, z njimi povezanih obredov in praznikov, ki so bili vedno povezani z glasbo – ljudsko ali umetno..

Na misijonsko nedeljo

24. 10. 2021

Današnja nedelja se v katoliški cerkvi imenuje misijonska. Posvečena je vsem, ki se trudijo oznanjevati Jezusov evangelij po svetu. »Oznanjajte čudovita božja dela«, se začenja eden izmed psalmov, ki kristjane poziva k evangelizaciji. Nekatere pesmi pa pozivajo tudi k drugačnemu misijonu - takemu, ki naj bi ga začeli najprej pri sebi.

Ob godu papeža Janeza Pavla II.

17. 10. 2021

Po več kot 400 letih je postal prvi neitaljanski papež, hkrati prvi slovanski papež. Papeško službo je nastopil 22. oktobra leta 1978, zato na ta dan praznujemo njegov god. Zaslužen je za prenovo Cerkve, v svojem dolgem pontifikatu pa je nagovarjal narode, mlade in starejše, bolne, revne, brezdomce, verne in neverne, državnike, športnike, novinarje in umetnike. Umetnik je bil tudi sam, saj se je v mladih letih navduševal za igralstvo in literaturo. Za evangelizacijo je izbiral različne načine in poti, tudi umetnost in z njo glasba sta bili med njimi. Leta 1999 je, v spomin na 2000-letni jubilej, z recitacijami in petjem sodeloval tudi na zgoščenki, ki je izšla pri založbi Sony Classical.

Duhovna glasba G. P. Telemanna

10. 10. 2021

V letošnjem letu mineva 500 let od smrti Josquina des Presa, enega največjih skladateljev renesančne Evrope in avtorja mnogih sakralnih skladb, predvsem maš in motetov. Od 20-ih maš, ki so se ohranile, jih je kar 17 natisnil Ottavino dei Petrucci; v tokratni oddaji bodo zazveneli tudi odlomki iz ene njegovih najbolj znanih tovrstnih kompozicij, to je iz maše, imenovane La sol fa re mi.

Na rožnovensko nedeljo - s slovensko cerkveno pesmijo

3. 10. 2021

Mesec oktober je v katoliški Cerkvi v znamenju priljubljene in zelo razširjene molitve rožnega venca. Tá je povezan z Marijo, sestavljajo ga namreč tako imenovane desetke, natančneje Očenaš, ki mu sledi deset Zdravamarij. Kot pove že ime, pa je rožni venec povezan tudi z rožami – té naj bi s to molitvijo simbolično spletali v vence Mariji na čast in v priprošnjo. O rožah zato pojo tudi rožnovenske pesmi; v tokratni oddaji boste lahko slišali nekaj slovenskih.

Glasba za Slomškovo nedeljo

26. 9. 2021

Ob godu blaženega Antona Martina Slomška vas vabimo k poslušanju dveh sodobnejših glasbenih del, ki sta nastali na njegovo besedilo. Škof in slovenski narodni buditelj Anton Martin Slomšek, ki je sedež lavantinske škofije iz Št. Andraža na današnjem Avstrijskem prenesel v Maribor, očitno navdihuje še danes, tudi kot pesnik. Njegove pesmi so večinoma take, kot je bil njegov značaj, torej optimistične in veselega duha, nekatere pa so tudi poučne in nabožne.